Mitkä ovat roskaruokaa akne?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se koskettaa miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Aknella on monia syitä, mutta yksi mahdollinen laukaiseva tekijä on ruokavalio, joka sisältää runsaasti prosessoituja ja roskaruokia. Jos kamppailet ihottumien kanssa, tarkastele tarkemmin ruokavaliotasi ja rajoita roskaruokaa, joka voi vaikuttaa akneen negatiivisesti.

Mitkä ovat roskaruokaa akne

Miten ruokavalio vaikuttaa akneen?

Ruokavaliosi vaikuttaa terveyteesi kaikilla osa-alueilla, myös ihosi terveyteen. Runsas ravitsevien täysravintovalmisteiden syöminen tukee kirkasta ihoa, kun taas roskaruokaa sisältävä ruokavalio voi laukaista ja pahentaa aknen puhkeamista. Tässä kerrotaan, miten ruokavalio liittyy akneen:

  • Tulehdus - Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti sokeria, puhdistettuja hiilihydraatteja ja epäterveellisiä rasvoja, edistää tulehdusta koko kehossa, myös ihotulehdusta. Tämä johtaa punaisiin, kivuliaisiin aknevaurioihin.
  • Hormonaaliset vaihtelut - Roskaruoka aiheuttaa verensokeritasojen piikkejä ja romahduksia. Tämä stimuloi testosteronin kaltaisten androgeenien lisääntynyttä tuotantoa, mikä aiheuttaa ylimääräistä talintuotantoa ja tukkeutuneita huokosia.
  • Suoliston terveys - Epäterveellinen ruokavalio häiritsee suolistobakteerien tasapainoa. Tämä voi vahingoittaa suoliston limakalvoa ja aiheuttaa systeemistä tulehdusta, joka näkyy iholla.

Top Junk Foods välttää akne-iholle altis iho

Jos haluat puhdistaa aknen, näiden yleisten roskaruokien vähentäminen tai poistaminen ruokavaliostasi on fiksu tapa aloittaa:

Puhdistetut viljat

Puhdistetut viljat, kuten valkoinen leipä, rinkelit, keksit ja viljatuotteet, ovat glykeemisellä indeksillä hyvin korkealla. Tämä tarkoittaa, että ne aiheuttavat syömisen yhteydessä nopeita verensokerin ja insuliinin piikkejä. Nämä piikit stimuloivat lisääntynyttä androgeenituotantoa ja talintuotantoa, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja akneen.

Vähennä valkoisen leivän, rinkelien, muffinssien, murojen, keksien ja puhdistetuista jauhoista valmistettujen leivonnaistenkulutusta.

Sokerilla makeutetut juomat

Soodat, hedelmämehut, urheilujuomat ja makeutetut kahvi- ja teejuomat sisältävät runsaasti lisättyä sokeria. Sokeripitoisten juomien nauttiminen tulvii glukoosia elimistöösi ja pahentaa hormonivaihteluita, jotka laukaisevat aknen puhkeamisia.

Vältä tai rajoita seuraavien juomien nauttimista: tavalliset limsat, hedelmämehut, makea tee, maustetut kahvit, urheilu- ja energiajuomat, vitamiinivesi.

Pikaruoka

Hampurilaisissa, ranskalaisissa, kananugeteissa ja muissa pikaruokavalioissa on paljon tulehdusta aiheuttavia rasvoja ja lisättyä sokeria. Ne sisältävät usein myös maitotuotteita, joille monet aknealttiit ihmiset ovat herkkiä. Säännöllinen pikaruoan syöminen takaa lähes taatusti uusien finnien ilmaantumisen.

Vähennä syömistäsi: hampurilaisia, ranskalaisia, paistettua kanaa, pizzaa, hot dogeja, pirtelöitä.

Leivonnaiset ja makeiset

Keksit, kakut, karkit, jäätelö ja muut makeat herkut ovat täynnä sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja. Ne lisäävät tulehdusta ja stimuloivat hormonaalisia vaihteluita. Niitä kannattaa välttää, jos kamppailet aknen kanssa.

Syö vähemmän: keksejä, kakkuja, piirakkaa, karkkia, suklaata, jäätelöä, donitseja.

Suolaiset välipalat

Sipsit, rinkelit, keksit ja muut suolaiset välipalat ovat usein friteerattuja tai sisältävät tulehdusta aiheuttavia öljyjä. Niihin on myös lisätty sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja. Näiden välipalojen napostelu edistää pikemminkin aknea kuin puhdasta ihoa.

Vähennä perunalastuja, maissilastuja, keksejä, leivottuja sipsejä, rinkeleitä ja maustettuja välipalasekoituksia.

Maitotuotteet

Maitotuotteet, erityisesti maito, sisältävät hormoneja ja kasvutekijöitä, jotka voivat stimuloida öljyntuotantoa. Monet ihmiset ovat herkkiä maitotuotteiden sisältämille hera- ja kaseiiniproteiineille. Tämä laukaisee tulehduksen, mukaan lukien kystisen aknen puhkeamiset.

Syö vähemmän: maitoa, juustoa, kermaa, voita, jäätelöä, jogurttia.

Soijatuotteet

Soija sisältää kasviyhdisteitä, joita kutsutaan isoflavoneiksi ja jotka jäljittelevät estrogeenia elimistössä. Joillakin ihmisillä runsas soijan syöminen aiheuttaa hormonaalisia vaihteluita, jotka johtavat aknen puhkeamiseen.

Rajoita soijamaidon, tofun, edamamen, soijaproteiini-isolaatin ja teksturoitujen kasviproteiinien (TVP)saantia.

Alkoholijuomat

Alkoholi aiheuttaa elimistössä tulehduksia ja kuivattaa ihoa. Se myös metaboloituu asetaldehydiksi, joka voi laukaista aknen puhkeamisen. Liiallinen juominen pahentaa aknea monilla ihmisillä.

Juo vähemmän: olutta, viiniä, likööriä, sekoitettuja juomia.

Rasvaiset, paistetut ruoat

Ranskalaiset perunat, kananpoikien sormet, perunalastut, donitsit ja muut paistetut ruoat kypsennetään tulehdusta aiheuttavissa öljyissä korkeassa lämmössä. Tämä hapettaa öljyt ja luo vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat ihosoluja. Rasvaiset ruoat, kuten pizza, ovat myös ongelmallisia.

Vähennä ranskalaisia perunoita, paistettua kanaa, perunalastuja, donitseja ja pizzaa.

Paras ruokavalio kirkkaalle iholle

Aknea laukaisevien roskaruokien välttäminen on avainasemassa. Mutta on myös tärkeää keskittyä ravitseviin täysravintovalmisteisiin, jotka aktiivisesti parantavat ihon terveyttä. Tässä on joitakin parhaita ruokia, joita kannattaa syödä, jotta iho olisi kirkas ja akneeton:

  • Vihannekset: Sienet: Parsakaali, pinaatti, lehtikaali, tomaatit, porkkanat, bataatit, paprikat, sienet.
  • Hedelmät: Marjat, sitrushedelmät, avokado, omenat, päärynät, kiivit.
  • Vähärasvaiset proteiinit: Lohi, kalkkuna, kana, kananmunat, pavut, pähkinät.
  • Täysjyvät: Kaura, ruskea riisi, kvinoa, tattari.
  • Siemenet ja pähkinät: Chia-siemenet, pellavansiemenet, saksanpähkinät, mantelit.
  • Terveelliset rasvat: Kookosöljy, ghee.
  • Yrtit ja mausteet: Kurkuma, kaneli, valkosipuli, inkivääri.

Vihanneksia, hedelmiä, vähärasvaisia proteiineja, pähkinöitä/siemeniä ja terveellisiä rasvoja sisältävä täysravintovalmisteinen ruokavalio antaa kehollesi tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja ihon optimaalisen terveyden kannalta. Se myös vakauttaa verensokeria ja insuliinia aknea aiheuttavien hormonivaihteluiden minimoimiseksi.

5 Akne-taistelu Ravintoaineet keskittyä

Varmista, että ruokavaliossasi on riittävästi seuraavia ravintoaineita, on avainasemassa kirkkaan ihon kannalta:

1. A-vitamiini

A-vitamiini on elintärkeä ihosolujen terveen vaihtumisen ja uudistumisen kannalta. Bataatit, porkkanat, pinaatti ja parsakaali ovat erinomaisia lähteitä.

2. Sinkki

Sinkki auttaa hallitsemaan öljyntuotantoa ja sillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Osterit, pähkinät, siemenet, palkokasvit, naudanliha ja kana sisältävät sinkkiä.

3. C-vitamiini

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin tuotantoon ja se auttaa haavojen paranemisessa. Sitrushedelmät, paprikat, parsakaali, mansikat ja kiivi tarjoavat C-vitamiinia.

4. E-vitamiini

E-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka suojaa ihosoluja ja parantaa kosteuden säilymistä. Saat sitä auringonkukansiemenistä, manteleista, pinaatista, avokadosta ja oliiviöljystä.

5. Omega-3:t

Omega-3:t vähentävät tulehduksia ja pitävät solukalvot joustavina ja kosteutettuina. Rasvainen kala, saksanpähkinät, chiasiemenet ja pellavansiemenet tuottavat omega-3-rasvahappoja.

Kun keskitytään saamaan riittävästi näitä ravintoaineita täysravintolähteistä, luodaan sisäinen ympäristö, jossa iho voi kukoistaa ja olla kirkas.

Terveellinen Swaps for Acne-ystävällinen syöminen

Aknea laukaisevien roskaruokien korvaaminen ihoa puhdistavalla ravinnolla ei tarkoita, että joutuisit riistämään itseltäsi jotain. Seuraavassa on muutamia helppoja ruoanvaihtoja, jotka auttavat puhdistamaan ruokavaliosi:

  • Sen sijaan: Sokerilla makeutettu sooda, ota kuohuvaa vettä sitruunalla tai makeuttamatonta jääteetä.
  • Sen sijaan: Karkkia tai keksejä, napostele tuoreita hedelmiä tai pieni kourallinen pähkinöitä.
  • Sen sijaan: Paista lehtikaalisipsejä tai napostele porkkanoita hummuksen kanssa.
  • Sen sijaan: Maitosuklaata, nauti pieniä määriä tummaa suklaata, jossa on vähintään 70 % kaakaota.
  • Sen sijaan: Valitse täysjyväleipää, kaurapuuroa tai kasvismunakas.
  • Sen sijaan: Syö salaattia, jossa on grillattua kanaa tai lohta.
  • Sen sijaan: Syö aamiaiseksi kaurapuuroa marjojen ja saksanpähkinöiden kanssa.
  • Sen sijaan: Lehmänmaito, valitse makeuttamaton mantelimaito tai kookosmaito.

Näiden yksinkertaisten vaihtojen tekeminen poistaa aknea laukaisevat tekijät ruokavaliostasi ja antaa sinulle silti mahdollisuuden nauttia maukkaista ruoista.

Elämäntapamuutokset, jotka tukevat kirkasta ihoa

Ruokavalio ei yksinään karkota aknea kaikilta. Kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yhdistetään aknea torjuva ravitsemus ja muut terveelliset tavat, toimii yleensä parhaiten. Tässä on muutamia muita tapoja tukea puhdasta ihoa:

  • Harrasta säännöllisesti liikuntaa - Liikunta auttaa vähentämään stressiä ja säätelemään hormonivaihteluita. Tavoittele 30-60 minuutin liikuntaa useimpina päivinä.
  • Nuku riittävästi - Tavoittele 7-9 tuntia yössä. Huono uni lisää tulehdusta ja horjuttaa hormonien tasapainoa.
  • Hallitse stressiä - Kokeile joogaa, meditaatiota, syvään hengittämistä ja muita rentoutumistekniikoita stressihormonien, kuten kortisolin, alentamiseksi.
  • Ota kohdennettuja lisäravinteita - Lisäravinteet, kuten sinkki, D-vitamiini, kalaöljy ja probiootit, voivat tehostaa aknea torjuvan ruokavalion etuja. Lisäravinteiden tulisi kuitenkin täydentää, ei korvata, terveellistä ruokavaliota.
  • Vältä liiallista altistumista auringolle - Jonkin verran auringolle altistumista on terveellistä, mutta liiallinen altistuminen voi vahingoittaa ihoa ja aiheuttaa ylimääräistä talintuotantoa.

Ruokavalion ja elämäntapamuutosten tekeminen kirkkaan ihon tukemiseksi vaatii sitoutumista, mutta se tuottaa todellisia tuloksia. Ole kärsivällinen ja pysy aknen torjuntaohjelmassa vähintään 6-8 viikkoa, jotta voit nähdä havaittavia parannuksia.

Yhteenveto

Aknea edistävässä ruokavaliossa on paljon puhdistettuja hiilihydraatteja, lisättyä sokeria, epäterveellisiä rasvoja ja tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita. Roskaruokien rajoittaminen ja kokonaisten, käsittelemättömien elintarvikkeiden korostaminen voi parantaa aknea merkittävästi monilla ihmisillä. Keskity saamaan runsaasti aknea torjuvia ravintoaineita ruokavaliostasi ja tee muita myönteisiä elämäntapamuutoksia hyötyjen tehostamiseksi. Johdonmukaisuudella voit siirtyä aknealttiista ihosta kirkkaaseen, terveeseen ihoon ravinnon ja terveellisten tapojen voimalla.

Mitä ruokia minun pitäisi syödä aknen poistamiseksi?

Keskity ruokavalioosi vihanneksia, hedelmiä, vähärasvaisia proteiineja, pähkinöitä/siemeniä ja terveellisiä rasvoja. Akneen erityisen hyödyllisiä elintarvikkeita ovat rasvainen kala, marjat, lehtivihannekset, porkkanat, parsakaali, kurkuma, inkivääri, avokadot, chiasiemenet ja saksanpähkinät. Nämä tarjoavat tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ja säätelemään öljyntuotantoa.

Aiheuttavatko tietyt elintarvikkeet todennäköisemmin aknen puhkeamista?

Kyllä. Aknea laukaisevia elintarvikkeita ovat usein ne, jotka sisältävät runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja, lisättyä sokeria ja epäterveellisiä rasvoja, kuten pikaruokaa, leivonnaisia, pizzaa, sipsejä, karkkia ja limsaa. Myös maitotuotteet ja soija voivat aiheuttaa ongelmia joillekin aknelle alttiille ihmisille.

Kuinka nopeasti ruokavalioni voisi parantaa akneani?

Sinun pitäisi huomata parannuksia akneesi muutamassa viikossa, kun olet puhdistanut ruokavaliosi. Vaikeammassa aknessa voi kuitenkin kestää 6-12 viikkoa, ennen kuin akne on täysin poistunut ruokavalion ja elämäntapamuutosten avulla. Ole kärsivällinen ja pysy mukana.

Onko veden juominen tärkeää aknen ehkäisemiseksi?

Kyllä! Riittävä veden juominen on tärkeää kirkkaan ihon kannalta. Vesi huuhtoo myrkkyjä pois, kosteuttaa ihosoluja ja ehkäisee ummetusta, mikä minimoi taudinpurkauksia. Tavoittele vähintään 2-3 litraa makeuttamatonta nestettä päivittäin.

Voivatko tietyt lisäravinteet auttaa torjumaan aknea?

Jotkut lisäravinteet, joiden on osoitettu parantavan aknea, ovat omega-3-kalaöljyt, sinkki, D-vitamiini, A- ja beetakaroteeni sekä probiootit. Keskustele ihotautilääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden käyttöä, etenkin jos käytät lääkkeitä.

Aiheuttaako stressi aknen puhkeamisia?

Kyllä. Stressi saa kehosi tuottamaan enemmän kortisolia ja muita hormoneja, jotka lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta. Stressin hallinta liikunnan, meditaation, joogan ja muiden rentoutumistekniikoiden avulla voi auttaa.

Miten uni vaikuttaa akneen?

Unen puute lisää tulehdusta ja häiritsee hormonien säätelyä elimistössä. Nuku 7-9 tuntia yössä auttaaksesi hallitsemaan aknen puhkeamisia. Huonolaatuinen uni voi myös pahentaa aknea.

Vaikuttavatko suoliston terveys ja ruoansulatus akneen?

Kyllä. Epäterve suolistoympäristö voi laukaista systeemisen tulehduksen, joka näkyy aknena. Probioottisten elintarvikkeiden syöminen auttaa parantamaan suoliston terveyttä. Ummetus voi pahentaa aknea, joten pysy säännöllisenä ruokavalion ja elämäntapojen avulla.

Voivatko tietyt lääkkeet tai lisäravinteet aiheuttaa aknea?

Kyllä. Tietyt lääkkeet, kuten steroidit, testosteroni ja litium, ovat yhteydessä aknen puhkeamiseen. Suuret annokset B12- tai biotiinivalmisteita voivat myös aiheuttaa aknea joillakin ihmisillä. Keskustele lääkärisi kanssa, jos huomaat uusia finnejä.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille aknen takia?

Käy ihotautilääkärillä, jos sinulla on kivulias, kystinen akne tai akne, joka ei ole parantunut käsikauppatuotteilla ja luonnollisilla menetelmillä. Ihotautilääkäri voi antaa reseptilääkkeitä tai toimenpiteitä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku