Mikä aiheuttaa aknea leuassa?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Sitä esiintyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista, mikä usein aiheuttaa näppylöitä, valkopäitä, mustapäitä ja tulehtuneita punaisia pisteitä. Akne voi ilmaantua mihin tahansa kohtaan kehoa, mutta usein sitä esiintyy kasvoissa, selässä, rinnassa ja hartioissa. Monille ihmisille leuan alue on erityisen ongelmallinen, kun kyse on aknen puhkeamisesta. Mikä siis johtaa aknen kehittymiseen erityisesti leukaan? Mahdollisia tekijöitä on useita.

Mikä aiheuttaa aknea leuassa

Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset vaihtelut ovat yksi aikuisten leuka-aknen tärkeimmistä syistä. Leuassa ja leukalinjassa on runsaasti öljyrauhasia, mikä altistaa ne puhkeamiselle.

Naisilla kuukautiskierron aikana tapahtuvat estrogeenin, progesteronin ja testosteronin sykliset muutokset voivat stimuloida öljyntuotantoa ja tulehdusta. Leuan ja leuan akne ilmaantuu usein juuri ennen kuukautisia, kun hormonitasot muuttuvat. Näitä puhkeamisia kutsutaan joskus "sykliseksi akneksi".

Murrosikä aiheuttaa androgeenien, kuten testosteronin, nousua, mikä lisää talintuotantoa ja aiheuttaa teini-ikäisten ihottumaa. Leuan ja leuan akne on hyvin yleistä nuoruusvuosina.

Hormonaaliset muutokset, kuten perimenopaussi ja vaihdevuodet, voivat myös laukaista aikuisten aknen keski-ikäisillä naisilla, kun estrogeeni vähenee. Stressi johtaa kohonneeseen kortisolipitoisuuteen, joka lisää öljyntuotantoa ja aiheuttaa tulehdusta. Leuan näppylät voivat puhjeta stressin aikana.

Perhehistoria

Onko akne suvussasi? Geenit vaikuttavat siihen, kuinka altis ihosi on puhkeamaan. Jos jompikumpi tai molemmat vanhemmistasi kärsivät vakavasta aknesta, sinulla on suurempi mahdollisuus kamppailla myös sen kanssa. Geenit määräävät, kuinka nopeasti ihosolusi irtoavat, kuinka paljon talia öljyrauhaset tuottavat ja kuinka herkästi ihosi reagoi tulehduksiin. Väärän perimän myötä leuan alue voi olla altis toistuvalle aknelle.

Paine tai kitka

Yleisiä kitkalähteitä, jotka voivat johtaa leukojen puhkeamiseen, ovat:

 • Leuka käsien varassa
 • Puhelimessa puhuminen
 • soittimien, kuten viulun tai huilun, soittaminen.
 • Kypärän tai hatun käyttö
 • Nukkuminen kasvot alaspäin tyynyllä

Paine ja hankaus näissä tilanteissa voivat ärsyttää leuan karvatupet ja laukaista näppylöitä. Varmista, että pidät puhelimesi puhtaana ja vältät leuan koskettamista, jos se on aknealtis. Ole tarkkana toiminnoista, jotka aiheuttavat kitkaa leuan alueen lähellä.

Ankarat ihonhoitotuotteet

Alkoholia, hajusteita ja muita voimakkaita ainesosia sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö voi häiritä ihoestettä ja aiheuttaa ärsytystä. Tämä johtaa tulehdukseen, joka voi aiheuttaa aknen puhkeamista leuassa ja leukalinjalla. Myös liiallinen pesu ja kuorinta aiheuttavat ärsytystä.

Käsittele ihoasi hellävaraisesti ja vältä kiristäviä kasvovedet, hankaavia kuorintoja ja alkoholia sisältäviä tuotteita. Vaihda yksinkertaiseen ihonhoitorutiiniin, jossa on ihoa rauhoittavia ainesosia, kuten vihreää teetä, aloe veraa, hyaluronihappoa ja niasiiniamidia. Poista meikki aina kokonaan ennen nukkumaanmenoa.

Naamion käyttö ja siirto

Kasvonaamioiden käyttäminen pitkiä aikoja voi johtaa leuan ja leukalinjan puhkeamiseen useista syistä:

 • Lämmön, kosteuden ja öljyn sitominen leuan lähelle.
 • Aiheuttaa kitkaa leukaa ja leukaa pitkin.
 • Aknea aiheuttavien bakteerien siirtäminen suun/nenän alueelta naamariin, jota sitten pidetään kasvojen alaosaa vasten.

Varmista, että pese uudelleenkäytettävät kangasnaamarit säännöllisesti ja perusteellisesti, jotta vältät "maskne"-ilmiön. Valitse hengittävistä materiaaleista, kuten puuvillasta, valmistetut naamarit. Vältä meikkiä naamioiden alla. Puhdista ihosi naamion käytön jälkeen ja käytä aknea torjuvia ainesosia, kuten bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa tai retinolia.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit, testosteroni, litium ja kouristuslääkkeet, voivat aiheuttaa hormonaalisia vaihteluita, jotka johtavat sivuvaikutuksina leuan ja leukalinjan akneen. Myös progestiinia sisältävät ehkäisypillerit voivat aiheuttaa finnejä. Keskustele lääkärisi kanssa, jos huomaat aknen ilmaantuvan uuden lääkityksen aloittamisen jälkeen. Vaihtoehto voi olla olemassa.

Huono ruoansulatus

Suoliston terveys ja ihon terveys liittyvät läheisesti toisiinsa. Kun ruoansulatuskanavan bakteeritasapaino häiriintyy, se voi näkyä tulehduksina koko kehossa - mukaan lukien aknepurkaukset leuan ja leukalinjan alueella. Stressin on myös osoitettu vaikuttavan negatiivisesti ruoansulatukseen.

Käymisteitse valmistettujen elintarvikkeiden, kuten jogurtin, kimchin ja kefiirin, syöminen voi auttaa täyttämään suolistosi terveillä probiooteilla ja vähentää tulehduksia. Myös päivittäisestä probioottilisästä voi olla hyötyä. Rajoita sokeripitoisia ruokia, jotka nostavat verensokeria, ja vältä keinotekoisia ainesosia. Nauti runsaasti vettä pitkin päivää.

Maidon kulutus

Joidenkin tutkimusten mukaan hormoneilla käsiteltyjen lehmien maidon juominen voi laukaista aknen. Maitotuotteista löytyvät hormonit saattavat lisätä öljyntuotantoa ja tulehdusta. Jos epäilet, että maitotuotteet voivat aiheuttaa finnejä leuassasi, kokeile vähentää maidon, juuston, jogurtin ja muiden maitotuotteiden käyttöä muutamaksi viikoksi ja katso, paraneeko ihosi. Valitse maidottomia maitovaihtoehtoja, kuten manteli- tai kauramaitoa.

Korkean glykeemisen ruoan

Tutkimukset osoittavat, että korkean glykeemipitoisuuden omaavien elintarvikkeiden, kuten prosessoitujen viljojen, valkoisen leivän, viljan, keksien, sokeripitoisten elintarvikkeiden ja leuka-aknen syömisen välillä on yhteys. Nämä jalostetut hiilihydraatit aiheuttavat verensokerin ja insuliinin nousua, mikä voi lisätä tulehdusta ja öljyntuotantoa. Korkean glykeemipitoisuuden omaavien elintarvikkeiden välttäminen ja keskittyminen täysjyväisiin elintarvikkeisiin, kuten hedelmiin, vihanneksiin, pähkinöihin, siemeniin ja proteiineihin, voi auttaa poistamaan leuka-aknen.

Tupakointi

Tupakansavun myrkyt supistavat verisuonia, vievät iholta happea ja laukaisevat tulehduksen. Tupakoinnin on osoitettu pahentavan aknen vaikeusastetta. Tupakointi tuo myös kädet ja saastuneet savukkeet lähelle leuan aluetta, mikä voi siirtää aknea aiheuttavia bakteereja. Harkitse tupakoinnin lopettamista, jotta voit parantaa lukuisia terveyteesi liittyviä näkökohtia, mukaan lukien mahdolliset leuan puhkeamiset.

Työskentely

Hikoilu harjoittelun aikana ei suoraan aiheuta aknea, mutta tiukan lycran ja urheilurintsikoiden käyttäminen, suihkuttamatta jättäminen harjoittelun jälkeen ja hikisen ihon koskettaminen voivat kaikki siirtää bakteereja leuan alueelle. Muista riisua treenivaatteet nopeasti, pese kasvot ja vartalo hellävaraisella puhdistusaineella harjoituksen jälkeen ja vaihda löysät, hengittävät kankaat. Kasvojen pitäminen puhtaana treenatessasi auttaa ehkäisemään aknea.

Vitamiinipuutokset

Avainravinteiden puute voi vaikuttaa haitallisesti hormoneihin, tulehdustasoihin ja ihon yleiseen terveyteen. C-vitamiinin, sinkin, D-vitamiinin ja A-vitamiinin puutteet on yhdistetty akneen. Testaa tasosi ja keskustele ihotautilääkärin kanssa lisäravinteista, jotka voivat auttaa torjumaan aknea ja edistämään kirkkaampaa ihoa. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio tarjoaa monia ihosi tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kuivuminen

Kun et juo tarpeeksi vettä, iho kuivuu ja näyttää tylsältä ja alttiilta puhkeamisille. Oikea nesteytys pitää ihon tasapainossa ja kykenee hallitsemaan tulehdusta, öljyntuotantoa ja aknea aiheuttavia bakteereja. Juo vähintään 8 lasillista vettä päivittäin ja enemmän liikunnan tai ulkoilun jälkeen. Vältä kofeiinin ja alkoholin kaltaisia diureetteja, jotka voivat aiheuttaa nestehukkaa. Sitruunan, mintun tai kurkun lisääminen antaa makua ja lisää nesteytystä.

Hiivan ylituotanto

Malassezia-nimisen hiivan liikakasvu voi aiheuttaa sieniaknea, joka näyttää pieniltä valkopäiltä, jotka ovat keskittyneet leuan, leukalinjan ja suun alueelle. Tämä hiiva viihtyy hyvin öljyssä, joten se vaikuttaa eniten niihin, joiden iho on hyvin rasvainen. Sieniaknea hoidetaan vähentämällä hiivan määrää sienilääkkeillä, kuten seleenisulfidilla, teepuuöljyllä ja sinkkipyritionilla. Käy ihotautilääkärillä sieniaknen diagnosoimiseksi.

Stressi ja ahdistus

Kun tunnet itsesi stressaantuneeksi tai ahdistuneeksi, kehosi lisää kortisolin ja muiden hormonien tuotantoa, jotka lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta. Leuan puhkeamiset voivat olla merkki korkeasta stressitasosta. Kehitä päivittäinen rentoutumisharjoitus, kuten meditaatio, jooga, syvähengitys tai päiväkirjan pitäminen, jotta voit rauhoittaa stressiä ja ahdistusta. Nuku runsaasti, jolloin iho voi tasapainottaa hormonejaan. Adaptogeeniset yrtit, kuten ashwagandha ja ginseng, auttavat torjumaan stressiä.

Leuka akne Takeaways

Vaikka se onkin turhauttavaa, leuan ja leukalinjan akne voidaan usein poistaa tunnistamalla ja välttämällä niitä aiheuttavia tekijöitä, jotka aiheuttavat puhkeamisia omassa tapauksessasi. Hormonaaliset vaihtelut, sukuhistoria, ärsyttävät aineet, elintavat ja stressi voivat kaikki vaikuttaa asiaan. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin tai kosmetologiin, jos tarvitset apua leuka-aknen syyn selvittämisessä. Jatkuvasti puhdas iho lisää itseluottamusta.

Usein kysyttyjä kysymyksiä leuan akne

Akne leuan alueella on yleinen vaiva. Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin siitä, mikä aiheuttaa näppylöitä leuassa ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Mitkä ovat leuka-aknen tärkeimmät syyt?

Joitakin yleisimpiä syitä leukojen puhkeamiseen ovat:

 • Hormonaaliset vaihtelut murrosiän, kuukautiskierron, perimenopaussin, vaihdevuosien jne. aikana.
 • Perinnöllisyys - jos vanhemmillasi on ollut vaikea akne, sinulla on suurempi todennäköisyys kamppailla sen kanssa.
 • kitka, joka aiheutuu leuan nojaamisesta käsiin tai soittimien soittamisesta.
 • Kovia ihonhoitotuotteita, jotka häiritsevät ihoestettä.
 • Kasvonaamareiden käyttäminen pitkiä aikoja
 • Tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset
 • Huono ruoansulatus ja suoliston terveys
 • Ruoka-aineyliherkkyys, kuten maitotuotteet tai korkeat glykeemiset elintarvikkeet.
 • Tupakointi
 • Treenaaminen ilman pesua sen jälkeen
 • Vitamiinipuutokset
 • Kuivuminen
 • Stressi ja ahdistus
 • Hiivan liikakasvu iholla (sieniakne).

Miksi hormonaaliset muutokset johtavat usein leuan ja leukalinjan akneen?

Leuassa ja leuassa on enemmän öljyrauhasia kuin muilla kasvojen alueilla. Kun hormonivaihteluita esiintyy murrosiän, kuukautiskierron, vaihdevuosien jne. aikana, androgeenit voivat ylistimuloida öljyrauhasia, mikä aiheuttaa lisääntynyttä talintuotantoa. Tämä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja akneen kasvojen alaosassa.

Muutokset estrogeenissa, progesteronissa ja testosteronissa vaikuttavat kaikki aknen esiintyvyyteen. Hormonien vaihtelut juuri ennen naisen kuukautisia ovat yleinen syyllinen leuka-akneen.

Aiheuttaako kasvonaamioiden käyttäminen todella näppylöitä leuassa?

Kyllä, naamarit voivat johtaa taudinpurkauksiin:

 • Lämmön, kosteuden, hien ja öljyn pidättäminen leukaa vasten.
 • Aiheuttaa kitkaa leukaa ja leukalinjaa pitkin.
 • Bakteerien siirtyminen suusta ja nenästä maskin pinnalle, jota pidetään sitten kasvojen alaosaa vasten.

"Maskne"-ilmiön välttämiseksi kannattaa käyttää hengittäviä naamarimateriaaleja, kuten puuvillaa, vaihtaa naamarit säännöllisesti, välttää meikkaamista naamarin alla ja pestä kasvot naamarin käytön jälkeen.

Miten stressi johtaa leuka-akneen?

Kun keho on stressissä, se vapauttaa kortisolin kaltaisia hormoneja, jotka lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta. Tämä voi aiheuttaa finnejä leuassa ja leukalinjalla. Stressi vaikuttaa kielteisesti myös ruoansulatukseen, immuniteettiin ja ihon yleiseen terveyteen. Stressin vähentäminen joogan, meditaation, päiväkirjan pitämisen, adaptogeenisten yrttien ja riittävän unen avulla voi auttaa.

Jos maitotuotteet aiheuttavat aknea, miksi se näkyy lähinnä leuassa?

Tutkimukset ovat yhdistäneet maitotuotteet akneen niiden sisältämien hormonien ja bioaktiivisten molekyylien vuoksi. Ei ole täysin selvää, miten maitotuotteet voivat laukaista finnejä, mutta leuka on altis niille, koska siellä on runsaasti öljyrauhasia. Monet leuka-aknesta kärsivät kertovat, että akne paranee poistamalla maitotuotteet ruokavaliostaan.

Miten ruokavalion muuttaminen voi auttaa ehkäisemään leuka-aknea?

Runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria sisältävä ruokavalio aiheuttaa verensokeripiikkejä, jotka voivat stimuloida öljyntuotantoa ja tulehdusta. Kokonaisten, käsittelemättömien elintarvikkeiden syöminen parantaa suoliston terveyttä ja tarjoaa välttämättömiä vitamiineja tasapainoisten hormonien ja kirkkaan ihon aikaansaamiseksi.

Erityisiä ruokavaliovinkkejä kirkkaamman ihon saamiseksi ovat muun muassa:

 • Juo runsaasti vettä
 • Syö probioottisia elintarvikkeita, kuten jogurttia, kimchiä ja kombuchaa.
 • Lataa antioksidanttirikkaita hedelmiä ja vihanneksia.
 • Vältä sokeripitoisia elintarvikkeita ja puhdistettuja hiilihydraatteja.
 • Harkitse maitotuotteiden poistamista, jos epäilet herkkyyttä

Mitkä ainesosat auttavat pääsemään eroon leuka-aknesta?

Tehokkaita käsikauppalääkkeiden aknen torjuntaan tarkoitettuja ainesosia ovat mm. seuraavat:

 • Bentsoyyliperoksidi: tappaa aknebakteerit
 • Salisyylihappo: kuorii ja poistaa huokosten tukkeutumista.
 • Rikki: kuivattaa näppylöitä ja vähentää öljyä.
 • Niasiiniamidi: vähentää tulehdusta ja talintuotantoa.
 • Retinoli: lisää ihon solujen vaihtuvuutta

Käyttämällä hellävaraisia ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu akneen taipuvaiselle iholle, voidaan ehkäistä tulevia finnejä leuassa.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille leuan ja leukalinjan aknen takia?

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle, jos sinulla on vakava, kivulias akne, johon ei auta käsikauppalääkkeet. Ihotautilääkäri voi diagnosoida tarkan syyn ja määrätä reseptilääkkeitä paikallisiin tai suun kautta otettaviin lääkkeisiin. Ammattilaisen hoitoon hakeutuminen aikaisemmin johtaa aknen parempaan puhdistumiseen ja ehkäisee arpia.

Millä toimenpiteillä voidaan hoitaa leuka-aknea?

Ihotautilääkärit voivat käyttää leuan aknen poistamiseen muun muassa seuraavia toimistolla tehtäviä toimenpiteitä ja hoitoja:

 • Reseptilääkkeiden vahvuus kemialliset kuorinnat
 • Kortikosteroidi-injektiot
 • Valohoidot, kuten LED
 • Laserpintapoisto
 • Hydrafacial
 • Uuttaminen
 • Fotodynaaminen hoito
 • Suun kautta otettavat reseptilääkkeet, kuten spironolaktoni tai isotretinoiini.

Ammattilaisten hoitojen yhdistäminen kotona käytettäviin tuotteisiin maksimoi aknen puhdistustulokset. Aknetyyppisi asianmukainen diagnoosi on avainasemassa hoidon onnistumisen kannalta.

Voinko ehkäistä tulevia finnejä leuan alueella?

Voit ehkäistä leuka-aknea seuraavasti:

 • Pese kasvot kahdesti päivässä hellävaraisella puhdistusaineella.
 • Öljyttömien, ei-komedogeenisten ihotuotteiden käyttö
 • Kuorinta 2-3 kertaa viikossa huokosten tukkeutumisen poistamiseksi.
 • Vältetään näppylöiden poimimista/poppaamista.
 • Stressin hallinta rentouttavien toimintojen avulla
 • Pysyminen nesteytettynä ja tasapainoinen ruokavalio
 • Tyynynpäällisten vaihtaminen usein
 • Ihotautilääkärin vastaanotto ihon terveyden parantamiseksi

Vaikka et voi aina hallita aknen laukaisevia tekijöitä, kuten hormoneja, johdonmukainen ihonhoitorutiini auttaa pitämään ihottumat kurissa.

Päätelmä

Leuan näppylät voivat johtua monista eri tekijöistä, kuten hormoneista, sukuhistoriasta, kitkasta, kasvonaamioista, tupakoinnista, suoliston terveysongelmista, vitamiinien puutteesta, hiivan liikakasvusta ja stressistä. Ota yhteyttä laillistettuun ihotautilääkäriin, jos käsikauppalääkkeet eivät auta poistamaan leuka-aknea. Reseptilääkkeet, toimistohoidot ja elämäntapojen/ruokavalion muutokset voivat saada leuka-aknen lopullisesti hallintaan.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku