Mitkä ovat 5 syitä akne?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Sitä esiintyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista, mikä usein aiheuttaa näppylöitä, valkopäitä, mustapäitä ja kystia kasvoihin, selkään, rintaan ja hartioihin. Akne voi vaihdella lievästä vakavaan, ja vaikka se vaikuttaa pääasiassa teini-ikäisiin ja nuoriin aikuisiin, se voi jatkua pitkälle aikuisuuteen asti.

Mitkä ovat 5 syitä akne

Aknen perimmäisten syiden ymmärtäminen on avainasemassa hoidon ja ennaltaehkäisyn onnistumisessa. Seuraavassa tarkastelemme aknen 5 tärkeintä syytä ja sitä, miten ne edistävät puhkeamisia.

1. Ylimääräinen öljyntuotanto

Liiallinen öljyntuotanto on yksi aknen tärkeimmistä syistä. Ihossa on pieniä reikiä, joita kutsutaan huokosiksi ja joiden alla on pieniä talirauhasia. Nämä rauhaset tuottavat taliksi kutsuttua rasvaista ainetta, joka auttaa pitämään ihon kosteutettuna.

Akneen taipuvaisilla henkilöillä talirauhaset voivat yliaktiivistua ja tuottaa liikaa talia. Tämä ylimääräinen öljy sekoittuu kuolleisiin ihosoluihin ja tukkii huokoset. Tukkeutuneiden huokosten sisällä bakteerit kasvavat ja aiheuttavat tulehduksen, joka johtaa näppylöihin.

Hormoneilla on keskeinen rooli talintuotannon säätelyssä. Murrosiässä androgeenitasojen nousu saa talirauhaset suurentumaan ja tuottamaan enemmän talia. Tämän vuoksi akne yleensä alkaa tai pahenee teini-iässä. Hormonitasojen vaihtelu ennen kuukautisia voi myös laukaista finnejä.

2. Ylimääräinen ihosolujen irtoaminen

Ylimääräisen talin lisäksi hiustupen sisällä olevien kuolleiden ihosolujen lisääntynyt irtoaminen aiheuttaa tukkeutuneita ihohuokosia ja aknen kehittymistä. Tätä solujen kertymistä kutsutaan keratinisaatioksi.

Normaalisti kuolleet ihosolut nousevat pintaan ja irtoavat. Aknealttiilla iholla solut irtoavat kuitenkin nopeammin ja kasautuvat yhteen. Kuolleet solut ja tali yhdistävät voimansa ja tukkivat follikkelin. Tämä tukkeutunut follikkeli tarjoaa ihanteellisen ympäristön aknea aiheuttavien bakteerien lisääntymiselle.

Solujen irtoamista nopeuttavat muun muassa hormonaaliset muutokset, lääkkeet, kitka ja ihoärsytys. Myös genetiikalla on merkitystä siihen, kuinka nopeasti iho uusiutuu. Henkilöt, joilla on yliaktiivinen solujen vaihtuvuus, ovat alttiimpia tukkeutuneille ihohuokosille ja aknelle.

3. Bakteerit

Propionibacterium acnes -bakteerit eli P. acnes -bakteerit aiheuttavat aknea kasvamalla tukkeutuneiden follikkelien sisällä. Nämä bakteerit viihtyvät huokosissa, jotka ovat tukkeutuneet öljystä ja kuolleesta ihosta.

P. acnes -bakteerit käyttävät ravintonaan talissa olevia rasvahappoja. Kun ne lisääntyvät nopeasti, niiden aineenvaihdunnan sivutuotteet laukaisevat tulehduksen. Tulehdus vaurioittaa follikkelin seinämää ja mahdollistaa follikkelin sisällön valumisen ihoon. Tämä tapahtumaketju tuottaa näkyviä näppylöitä.

Aknesta kärsivillä on yleensä enemmän P. acnes -bakteereja kuin niillä, joilla on kirkas iho. Vaikka bakteerit eivät yksinään aiheuta aknea, niillä on tärkeä rooli tulehdusvaurioiden kehittymisessä.

4. Hormonit

Hormonaaliset vaihtelut ovat aknen puhkeamisen perimmäinen syy nuorilla, naisilla ja hormonaalisista häiriöistä kärsivillä. Androgeenit, jotka ovat tyypillisesti vastuussa, ovat testosteroni, dihydrotestosteroni (DHT) ja insuliinin kaltainen kasvutekijä 1 (IGF-1).

Androgeenihormonit lisäävät talintuotantoa ja edistävät ihosolujen irtoamista. Murrosiän aikana androgeenien lisääntyminen aiheuttaa ylimääräistä öljyä ja solujen kertymistä follikkeliin. Naisilla kuukautiskiertoon liittyvät kuukausittaiset hormonaaliset muutokset voivat laukaista aknen.

Androgeenitasoja nostavat tilat, kuten naisten munasarjojen monirakkulatauti (PCOS) ja miesten steroidien väärinkäyttö, aiheuttavat usein aknea tai pahentavat sitä. Myös hormonilääkkeiden, kuten testosteronin tai anabolisten steroidien, käyttö aiheuttaa aknea sivuvaikutuksena.

Naisilla raskaus, vaihdevuodet ja ehkäisypillereiden aloittaminen tai lopettaminen voivat myös vaikuttaa akneen hormonitasojen vaihtelun vuoksi.

5. Genetiikka

Geneettinen perimä vaikuttaa aknen kehittymiseen, erityisesti vaikeissa ja hoitoresistenteissä tapauksissa. Ne, joilla on suvussa aknea, kamppailevat todennäköisemmin toistuvien puhkeamisten kanssa.

Tutkimusten mukaan geenit säätelevät sitä, kuinka herkkä iho on androgeeneille. Geneettisesti aknelle alttiilla ihmisillä on yleensä enemmän androgeenireseptoreita. Tämä voimistaa ihon reaktiota normaaleihin hormonivaihteluihin.

Tietyt akneen liittyvät geenimutaatiot ovat yhteydessä ihon epänormaaleihin immuunivasteisiin, jotka aiheuttavat tulehdusta. Muut geenivirheet heikentävät ihoesteen kehitystä. Heikko este mahdollistaa sen, että ulkoiset aknen aiheuttajat, kuten bakteerit ja allergeenit, pääsevät helpommin tunkeutumaan syvälle ihoon.

Geenit ohjaavat myös talintuotantoa ja ihosolujen irtoamisnopeutta. Liiallinen toiminta kummallakin näistä alueista voi tukkia huokoset geneettisen ohjelmoinnin perusteella.

Aknen hoito elämäntapamuutosten avulla

Vaikka emme voi suoraan muuttaa perimäämme tai hormonitasojamme, on olemassa elämäntapatoimenpiteitä, jotka voivat auttaa hallitsemaan aknea puuttumalla rasvaiseen ihoon ja tukkeutuneisiin huokosiin.

Puhdista hellävaraisesti. Käytä mietoa, hankaamatonta puhdistusainetta kahdesti päivässä ylimääräisen öljyn ja kuolleiden solujen poistamiseksi ihoa kuorimatta. Vältä hankaamista tai nipistelyä, sillä ne voivat pahentaa tulehdusta.

Valitse öljytöntä kosmetiikkaa ja aurinkovoiteita. Rasvaiset tuotteet voivat tukkia ihohuokoset, joten lue pakkausmerkinnät ja vältä kookosöljyä, kaakaovoita ja raskaita pehmentäviä aineita.

Shampoo säännöllisesti. Hiustuotteiden ja öljyjen valuminen iholle voi aiheuttaa puhkeamia otsalla, kaulalla ja selässä.

Varo, mitä kosketat kasvojasi. Vaihda tyynynpäälliset säännöllisesti ja puhdista puhelimet, lasit ja kuulokkeet usein, jotta bakteerien siirtyminen ja huokosia tukkivat öljyt vähenevät.

Vältä liiallista altistumista auringolle. Vaikka aurinko auttaa akneen, liika aurinko voi lisätä tulehdusta. Käytä päivittäin öljytöntä aurinkovoidetta.

Hallitse stressitasoja. Korkea stressi lisää tulehdusta ja androgeenituotantoa, mikä pahentaa aknea. Kokeile rentouttavia aktiviteetteja, kuten joogaa, meditaatiota ja syvään hengittämistä.

Harrasta liikuntaa ja nuku hyvin. Säännöllinen liikunta ja 6-8 tunnin yöunet auttavat tasapainottamaan hormoneja. Vältä käyttämästä treenivaatteita tai nukkumasta likaisilla lakanoilla, jotka voivat aiheuttaa vartaloaknea.

Syö ravinteikasta ruokavaliota. Rajoita prosessoituja hiilihydraatteja, sokeria ja maitotuotteita, jotka ovat yhteydessä lisääntyneeseen talintuotantoon ja tulehdukseen. Keskity sen sijaan antioksidanttipitoisiin hedelmiin, vihanneksiin, vähärasvaisiin proteiineihin ja terveellisiin rasvoihin. Pidä nesteytys vedellä.

Ota kohdennettuja lisäravinteita. Sinkin ja niasiiniamidin (B3) kaltaiset vitamiinit auttavat vähentämään rasvoittumista. Kalaöljy ja probiootit torjuvat tulehdusta. Keskustele vaihtoehdoista lääkärisi kanssa.

Käy ihotautilääkärillä. Keskivaikean tai vaikean aknen hoitoon tarkoitetut reseptilääkkeet, kuten retinoidit, antibiootit ja ehkäisypillerit, auttavat hallitsemaan taudinpurkauksia vaikuttamalla öljyntuotantoon, bakteereihin ja hormoneihin. Myös fotodynaamisen terapian kaltaiset toimenpiteet auttavat poistamaan huokosten tukkeutumista.

Keskeiset asiat: Aknen puhkeamisen tärkeimmät syyt

Yhteenvetona voidaan todeta, että aknen 5 tärkeintä syytä ovat:

 • Hormonien käynnistämä liiallinen talintuotanto
 • Kuolleiden ihosolujen ja keratiinin kertyminen follikkeliin.
 • Bakteerikasvu (P. acnes) tukkeutuneissa huokosissa.
 • Murrosikään, kuukautisiin ja sairauksiin liittyvät hormonaaliset vaihtelut.
 • Geneettiset tekijät, jotka vahvistavat ihon epänormaaleja reaktioita.

Näihin tekijöihin perustuvien puhkeamisten perimmäisten syiden ymmärtäminen mahdollistaa kohdennetut, monitahoiset hoitostrategiat. Tarvitaan yhdistelmämenetelmää, jolla puututaan rasvoittuvaan ihoon, epänormaaliin solujen irtoamiseen, bakteereihin, hormoneihin ja tulehduksiin, jotka aiheuttavat aknen kehittymistä.

Vaikka akne voi olla turhauttavaa, sinulla on enemmän valtaa kuin genetiikkasi. Räätälöidyn ihonhoitorutiinin noudattaminen, ruokavalion muuttaminen ja ihotautilääkärin kehittyneen hoidon näkeminen voivat auttaa minimoimaan tulevat puhkeamiset.

Usein kysytyt kysymykset siitä, mikä aiheuttaa aknea.

Akne on yleinen ihosairaus, jota useimmat ihmiset kokevat jossain vaiheessa elämäänsä. Se voi koskettaa kaikenikäisiä, sukupuolta ja etnistä alkuperää olevia ihmisiä. Aknen tehokkaan hoidon kannalta on tärkeää ymmärtää, mikä aiheuttaa aknea. Seuraavassa vastaamme joihinkin aknen taustalla olevia syitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä on akne?

Akne syntyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä mahdollistaa aknea aiheuttavien Propionibacterium acnes -bakteerien (P. acnes) kasvun tukkeutuneen follikkelin sisällä. Bakteerit laukaisevat tulehduksen, joka johtaa näppylöihin, kyhmyihin, kystiin ja muihin virheisiin. Akne vaikuttaa useimmiten kasvoihin, selkään, rintaan ja hartioihin.

Mitkä ovat aknen tärkeimmät syyt?

Aknen muodostumiseen vaikuttaa 5 tärkeintä syytä:

 • Ylimääräinen talin (öljyn) tuotanto
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen follikkelien sisälle
 • Bakteerien kasvu (P. acnes -bakteerit)
 • Tulehdus
 • Hormonaaliset vaihtelut

Nämä tekijät yhdessä tukkivat huokoset ja luovat ihanteellisen ympäristön ihottumien syntymiselle. Myös genetiikka vaikuttaa aknen kehittymiseen ohjelmoimalla, kuinka herkkä iho on normaaleille hormonimuutoksille.

Miten ylimääräinen öljy aiheuttaa aknea?

Ihon talirauhaset tuottavat rasvaista ainetta nimeltä tali. Tämä auttaa pitämään ihon kosteana. Akneen taipuvaisilla nämä öljyä tuottavat rauhaset voivat yliaktivoitua ja tuottaa liikaa talia. Ylimääräinen öljy sekoittuu kuolleiden ihosolujen kanssa ja tukkii huokoset, mikä johtaa puhkeamiseen.

Hormonit ohjaavat talintuotantoa, minkä vuoksi akne alkaa tai pahenee usein murrosiässä. Murrosikäiset tuottavat enemmän androgeeneja, kuten testosteronia, joka suurentaa talirauhasia ja lisää öljyneritystä.

Aiheuttavatko bakteerit aknea?

P. acnes -bakteerit eivät suoraan aiheuta aknea. Niillä on kuitenkin merkitystä tulehduksellisten aknevaurioiden, kuten näppylöiden ja kystien, kehittymisessä. P. acnes -bakteerit käyttävät ravintonaan ylimääräistä öljyä tukkeutuneiden follikkelien sisällä. Nopeasti lisääntyessään bakteerit vapauttavat entsyymejä ja muita sivutuotteita, jotka vahingoittavat follikkelin seinämää. Näin follikkelin sisältö pääsee valumaan ihoon, mikä aiheuttaa näkyviä näppylöitä.

Aknesta kärsivillä on enemmän P. acnes -bakteeria kuin niillä, joilla on kirkas iho. Edistämällä tulehdusta bakteerit pahentavat aknea enemmän kuin se olisi pelkän öljyn ja kuolleiden solujen vuoksi.

Voivatko hormonit aiheuttaa aknea?

Kyllä, hormonaaliset vaihtelut ovat yleinen laukaiseva tekijä aknen puhkeamiselle. Hormonit, kuten testosteroni, dihydrotestosteroni (DHT) ja insuliinin kaltainen kasvutekijä 1 (IGF-1), lisäävät talintuotantoa ja edistävät ihosolujen irtoamista, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin.

Murrosiän hormonaaliset muutokset selittävät, miksi akne alkaa usein murrosiässä. Naisilla kuukausittaiset kuukautiskierron hormonimuutokset voivat laukaista puhkeamisia, joita kutsutaan sykliseksi akneksi. Myös tilat, kuten munasarjojen monirakkulatauti (PCOS), jotka nostavat androgeenitasoja, aiheuttavat aknea. Myös ehkäisypillereiden aloittaminen tai lopettaminen voi johtaa akneen hormonitasojen muutosten vuoksi.

Aiheuttaako stressi aknen puhkeamisia?

Stressi yksinään ei suoraan aiheuta aknea. Korkea stressitaso voi kuitenkin pahentaa aknea niillä, jotka ovat jo valmiiksi alttiita puhkeamiselle. Stressi lisää tulehdusta ja kiihdyttää testosteronin kaltaisten androgeenien tuotantoa, mikä lisää öljyntuotantoa. Tämä voi pahentaa tukkeutuneita huokosia ja tulehdusta.

Stressi heikentää myös haavan paranemista. Tämä voi johtaa vakavampiin aknevaurioihin pienten komedojen sijaan. Stressitasojen hallinta rentoutumistekniikoiden avulla voi auttaa vähentämään aknea vähentämällä tulehdusta ja hormonimuutoksia.

Voiko perimä tai sukuhistoria aiheuttaa aknea?

Genetiikalla on merkittävä rooli aknen kehittymisessä, erityisesti vakavissa tapauksissa. Ne, joilla on suvussa aknea, kamppailevat todennäköisemmin toistuvien puhkeamisten kanssa. Geenit säätelevät sitä, kuinka herkkä iho on hormoneille, sekä talin ja ihosolujen tuotantomääriä.

Tietyt mutaatiot johtavat lisääntyneisiin tulehdusreaktioihin ja lisääntyneeseen androgeenireseptorin aktiivisuuteen ihossa. Tämä yliaktiivisuus aiheuttaa geneettisen alttiuden omaaville henkilöille alttiuden tukkeutuneisiin ihohuokosiin, bakteerien kasvuun ja tulehduksiin. Elämäntapavalinnoilla voidaan kuitenkin lieventää akneen liittyvien geenien vaikutuksia.

Aiheuttavatko tietyt elintarvikkeet aknea?

Huolimatta huhuista, joiden mukaan suklaan ja paistettujen ruokien kaltaiset elintarvikkeet aiheuttavat aknea, tutkimukset eivät osoita, että tietyt elintarvikkeet yksinään aiheuttaisivat tai pahentaisivat aknea useimmilla ihmisillä. Vaikka huonot ruokavalinnat eivät yksinään suoraan aiheuta näppylöitä, yleinen ravintoaineköyhä ruokavalio, jossa on paljon puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria, voi vaikuttaa kielteisesti ihon terveyteen.

On muutamia poikkeuksia, joissa ruokavalio voi vaikuttaa akneen. Maitotuotteille herkillä henkilöillä maidon sisältämä laktoosi ja heraproteiinit voivat laukaista tulehduksen. Korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeet, kuten valkoinen leipä, voivat myös pahentaa aknea lisäämällä androgeenien eritystä. Vaikeassa aknessa voi auttaa yhteistyö ihotautilääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa mahdollisten ruokavalion aiheuttamien aknea aiheuttavien tekijöiden tunnistamiseksi.

Miten voin ehkäistä aknen puhkeamista?

Vaikka aknea ei aina voida estää kokonaan geneettisten syiden vuoksi, seuraavat toimenpiteet voivat auttaa vähentämään puhkeamisia:

 • Puhdista iho hellävaraisesti kahdesti päivässä miedolla, hankaamattomalla puhdistusaineella.
 • Käytä öljytöntä kosmetiikkaa ja aurinkovoidetta
 • Shampoo säännöllisesti, jotta hiusöljyt eivät pääse siirtymään iholle.
 • Vältä liiallista altistumista auringolle ja käytä aurinkovoidetta.
 • Harrasta liikuntaa ja nuku riittävästi hormonien tasapainottamiseksi.
 • Hallitse stressiä rentouttavien aktiviteettien avulla
 • Syö tasapainoista, täysravintoa sisältävää ruokavaliota ja pysy nesteytettynä.
 • Ota lisäravinteita, jotka vähentävät öljyntuotantoa ja tulehdusta
 • Käy ihotautilääkärillä reseptilääkitystä varten, jos se on tarpeen.

Yhdistelmähoito, jossa käsitellään liiallista öljyntuotantoa, tukkeutuneita huokosia, bakteereja, tulehdusta ja hormonivaihteluita, on paras tapa hallita aknea pitkällä aikavälillä.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon akneen?

Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, jos käsikauppatuotteet eivät auta, jos arpia syntyy tai jos akne aiheuttaa merkittävää henkistä ahdistusta. Syvät kivuliaat kyhmyt ja kystat, toistuvat puhkeamiset ja akne, joka ei reagoi reseptilääkkeisiin, oikeuttavat myös käymään ihotautilääkärin vastaanotolla. Lääkäri voi määrätä vahvempia retinoideja, suun kautta otettavia antibiootteja, hormonaalisia aineita tai toimistolla tehtäviä toimenpiteitä keskivaikeiden ja vaikeiden aknetapausten hoitamiseksi.

Keskeiset asiat

 • Tärkeimmät aknen syyt ovat ylimääräinen öljy, kuolleet ihosolut, bakteerit, tulehdus ja hormonit, jotka tukkivat huokoset.
 • P. acnesin kaltaiset bakteerit pahentavat tulehduksellista aknea, mutta eivät suoraan aiheuta sitä.
 • Hormonit lisäävät öljyntuotantoa murrosiän ja kuukautiskierron aikana, mikä johtaa ihottumiin.
 • Vaikka stressi, ruokavalio ja sukuhistoria vaikuttavat akneen, ne eivät suoraan aiheuta sitä.
 • Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten hellävarainen ihonhoito, öljyttömät tuotteet ja lääkitys, voivat auttaa vähentämään aknea.
 • Katso ihotautilääkärin kehittyneitä hoitovaihtoehtoja, jos over-the-counter korjaustoimenpiteitä ei pysty hallitsemaan breakouts.

Aknen perimmäisten syiden ymmärtäminen on ensimmäinen askel kohti puhtaampaa ihoa. Oikealla hoitosuunnitelmalla, joka on räätälöity juuri sinun aknen aiheuttajiin, voidaan useimmissa tapauksissa parantaa ihon terveyttä ja ulkonäköä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku