Pitäisikö sinun puhjeta näppylä?

Published:

Näppylän puhkeaminen. Se on houkuttelevaa, mutta pitäisikö sitä tehdä? Tässä on kattava opas, joka auttaa sinua päättämään.

Olemme kaikki olleet siinä tilanteessa. Katsot peiliin ja näet sen - punaisen, turvonneen kuopan tuijottamassa sinua. Ensimmäinen vaistosi on heti puristaa sitä, kunnes se poksahtaa. Olet kuitenkin luultavasti myös kuullut, ettei näppylöitä pitäisi popsia. Mitä sitten pitäisi tehdä? Pitäisikö sinun popsia tuo näppylä vai ei?

Pitäisikö sinun pop pimple

Tarve pop pimples

Miksi on niin houkuttelevaa popsia näppylöitä? On jotain luonnostaan tyydyttävää päästä eroon näistä kuoppista, varsinkin kun voit kirjaimellisesti nähdä, kuinka mönjä irtoaa. Näppylöiden popsiminen voi kuitenkin aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, jos sitä ei tehdä oikein.

Kun teet päätöstä popsimisesta tai popsimatta jättämisestä, on tärkeää ymmärtää, mitä näppylän sisällä oikeastaan on ja miten popsiminen vaikuttaa sen elinikään.

Mitä on näppylän sisällä?

Finnejä muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tällöin Propionibacterium acnes (P. acnes) -niminen bakteeri voi lisääntyä tukkeutuneen follikkelin sisällä. Kun bakteerit kasvavat, alue tulehtuu ja punoittaa. Tätä tulehdusta kutsumme näppyläksi.

Tuon punaisen kuhmun sisällä on näppylöitä:

 • Sebum - Ihon talirauhasten tuottama öljy lähellä karvatupia. Ylimääräinen tali on yksi syy finneihin.
 • Bakteerit - P. acnes -bakteerit syövät talia ja lisääntyvät nopeasti tukkeutuneen follikkelin sisällä.
 • Kuolleet ihosolut - Ihon pinnalta irtoavat solut voivat kasautua yhteen ja tukkia follikkelit.
 • Märkä - Valkosolujen, kuolleiden ihosolujen ja bakteerien kertymä. Tämä nestekertymä antaa näppylöille niiden valkoisen "pään".

Kun puhkeaa näppylä, kaikki nämä aineet pursuavat ulos.

Näppylän elinkaari

Näppylät käyvät läpi eri vaiheita suhteellisen lyhyen elinkaarensa aikana:

1. Muodostuminen - Karvatuppi tukkeutuu talista ja ihosolujen jätteistä. P. acnes -bakteerit lisääntyvät nopeasti jumissa olevassa talissa. Tulehdus alkaa.

2. Kypsyminen - 1-2 viikon kuluessa tukkeutunut follikkelin koko kasvaa ja tulehtuu. Pinnalle kertyy märkää, joka muodostaa valkopään.

3. Ruptuura - Paisunut follikkeli repeää ja vapauttaa koko sisäisen sisällön. Finne "poksahtaa" auki.

4. Paraneminen - Kun näppylä on kuivunut, se paranee vähitellen. Tulehdus laantuu ja iho uusiutuu.

Poppaaminen vaikuttaa kypsymis-, repeämis- ja paranemisvaiheiden väliseen etenemiseen. Mutta onko tämä hyödyllistä vai haitallista?

Hyötyjä popping näppylöitä

Näppylöiden popsimiseen liittyy muutamia mahdollisia hyötyjä:

 • Tyytyväisyys - Monet kokevat tyydyttäväksi poistaa sisäpuolella olevan roskan ja "popata" kuopan. Visuaalinen edistyminen voi olla tyydyttävää.
 • Nopeampi paraneminen - Mädän ja bakteerien poistaminen saattaa nopeuttaa paranemista ja tasoittaa näppylöitä nopeammin.
 • Ehkäise arpia - puhjenneet näppylät saattavat harvemmin puhjeta itsestään niin, että ihoon jää arpia.
 • Tukosten paljastaminen - Kun tyhjennät puhjenneen näppylän, voit poistaa huokosen tukkivan talitulpan.

Nämä hyödyt ilmenevät kuitenkin vain, jos näppylät puhkaistaan kunnolla. Väärin tehtynä poksuttelusta voi olla paljon enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mahdolliset haitat popping näppylöitä

Seuraavassa on joitakin suurimpia riskejä, joita näppylöiden puhkeaminen aiheuttaa:

 • Levitä infektiota - näppylöiden painaminen voi työntää bakteerit syvemmälle ihoon ja aiheuttaa laajemman infektion.
 • Ihon vahingoittuminen - näppylöiden nyppiminen voi vahingoittaa kollageenisäikeitä ja tunkeutua follikkelin seinämiin, mikä johtaa arpeutumiseen.
 • Viivästyttää paranemista - Poksahdus pakottaa haavan avautumaan uudelleen, jolloin luonnollinen paranemisprosessi pysähtyy. Tämä voi pitkittää tulehdusta.
 • Arpeutuminen - Vääränlainen popsiminen voi jättää pysyvän arpeutumisen iholle, jolloin ihoon jää painauma, jälki tai värjäytynyt kohta.
 • Kipu - Herkkien tulehtuneiden virheiden painaminen voi olla melko kivuliasta. On olemassa vähemmän invasiivisia tapoja hoitaa näppylöitä.
 • Päästä bakteerit haavaan - Kun puhkaiset näppylän, aiheutat avoimen haavan. Tämä päästää ihoon bakteereja, jotka voivat aiheuttaa vielä lisää näppylöitä.

Kuten huomaat, on olemassa joitakin erittäin pakottavia syitä välttää näppylöiden puhkeamista. Varovasti ja oikein tehtynä poksuttelusta voi kuitenkin olla hyötyä.

Miten pop Pimple turvallisesti

Jos aiot puhkaista näppylän, sinun on tehtävä se oikein. Noudata näitä ohjeita välttääksesi mahdolliset vahingot:

1. Pese kädet ja kasvot - Puhdista iho ja kädet hellävaraisella puhdistusaineella ylimääräisen öljyn ja bakteerien poistamiseksi.

2. Steriloi neula - Käytä neulaa tai desinfioitua lansettia puhkaistaaksesi varovasti haava sen sijaan, että puristaisit. Pidä neulaa ihon suuntaisesti, jotta se ei tunkeudu syvälle.

3. Levitä lämmin kompressi - Aseta lämmin, kostea pesulappu alueen päälle useaksi minuutiksi pehmentämään ihoa ja vetämään märkää pintaan.

4. Purista varovasti - Käytä pumpulipuikkoa tai nenäliinaa painaaksesi kevyesti alaspäin molemmin puolin vikaa. Älä purista voimakkaasti tai puhkaise sitä uudelleen.

5. Puhdista alue - Käytä antimikrobista väriainetta infektioiden estämiseksi sen jälkeen, kun olet tyhjentänyt näppylän sisällön. Peitä hydrokolloidisidoksella nesteen imeyttämiseksi ja paranemisen nopeuttamiseksi.

6. Älä koskaan koske tai poimi - Älä käytä kynsiäsi, sillä ne kantavat bakteereja. Ja vältä saman näppylän toistuvaa popsimista, sillä se aiheuttaa lisää tulehdusta.

7. Tiedä, milloin popsimista kannattaa välttää - Tietyt näppylät, kuten hormonaalinen kystinen akne, ovat liian syviä ja riskialttiita popsittavaksi kotona. Jätä ne ihotautilääkärille.

Näppylöiden popsiminen auttaa vain, jos teet sen oikein. Silloinkin siihen liittyy riskejä, eikä siitä pitäisi tulla tapana.

Onko popsimiselle vaihtoehtoja?

Onneksi on olemassa paljon turvallisempia ja tehokkaampia vaihtoehtoja näppylöiden hoitoon ja ehkäisyyn niitä popsimatta:

 • Bentsoyyliperoksidi - Käsikauppalääke, joka tappaa aknea aiheuttavia bakteereja ja kuorii kuolleita ihosoluja tukkeutuneissa huokosissa. Etsi bentsoyyliperoksidia sisältäviä aknepilkkuhoitoja.
 • Salisyylihappo - Auttaa poistamaan huokosten tukkeutumista liuottamalla kuolleiden ihosolujen välistä "liimaa". Salisyylihappoa on monissa päivittäisissä akneen liittyvissä kasvojen pesuaineissa.
 • Retinoidit - A-vitamiinijohdannaiset, jotka nopeuttavat solujen vaihtumista tukkeutuneissa karvatupissa. Retinoideja, kuten adapaleenia, on saatavilla reseptivapaasti ja reseptillä.
 • Klindamysiini - Tämä antibiootti pysäyttää näppylöitä aiheuttavien bakteerien kasvun. Sitä on saatavana paikallisesti tai suun kautta kapselimuodossa vaikeampaan tulehdukselliseen akneen.
 • Vältä kasvojen koskettamista - Pidä kätesi poissa kasvoiltasi koko päivän ajan, jotta bakteerit eivät pääse leviämään olemassa oleviin näppyihin.
 • Käytä öljyttömiä tuotteita - Etsi ihonhoitotuotteiden ja meikkien etiketeistä merkintä "ei-komedogeeninen" tai "öljytön". Öljyttömät tuotteet tukkivat huokoset vähemmän todennäköisesti ja aiheuttavat taudinpurkauksia.

Käyttämällä lääkkeitä ja välttämällä liiallista kasvojen koskettelua voit hoitaa ja ehkäistä näppylöitä ilman, että sinun tarvitsee popsia niitä.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Jos sinulla on suuria, kivuliaita taudinpurkauksia, jotka eivät reagoi reseptivapaaseen hoitoon, varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle. Ihotautilääkäri voi:

 • Määrätä vahvempia lääkkeitä, kuten isotretinoiinia, spironolaktonia tai suun kautta otettavia antibiootteja.
 • Suorita in-office-uutot tai injektiot vakavaan kystiseen akneen.
 • antaa ammattitaitoista neuvontaa ihotyyppiäsi ja -tilannettasi varten.

Älä yritä popping kivulias kystinen akne kotona. Käy ammattilaisen luona välttyäksesi pysyviltä arpeilta.

Otos: Pitäisikö sinun pop Pimples?

Seuraavassa on muutamia keskeisiä asioita, jotka on hyvä muistaa:

 • Popping voi joskus nopeuttaa paranemista, mutta usein pahentaa näppylöitä.
 • Ponnahda vain kunnolla muodostuneet valkopäät ja valuta sisältö varovasti.
 • Älä koskaan purista, puhkaise tai poimi kystisiä läiskiä.
 • Vältä liiallista popsimista ihovaurioiden ja arpeutumisen estämiseksi.
 • Kokeile vaihtoehtoja, kuten aknelääkkeitä, öljyttömiä tuotteita ja ihotautilääkärin tapaamista.

Useimmissa tapauksissa on parempi välttää näppylöiden puhkeamista kokonaan. Riskit ovat yleensä suuremmat kuin hyödyt. Mutta jos aiot puhkaista kypsän valkopään, tee se ainakin varovasti ja turvallisesti. Muutamilla varotoimenpiteillä voit minimoida tulehduksen ja arpien syntymisen mahdollisuudet.

Muista, että näppylöiden poimiminen ja painaminen aiheuttaa lähes aina enemmän haittaa kuin hyötyä. Hoitele aknea todistetusti lääkkeillä, vältä koskettelemasta näppylöitä ja käy ihotautilääkärillä, jos kyseessä on vaikea tulehduksellinen kystinen akne. Jos me kaikki noudatamme näitä vinkkejä, ihomme näyttää ja tuntuu paljon paremmalta!

Usein kysytyt kysymykset popping näppylät

Mitä tapahtuu, kun puhkeaa näppylä?

Kun puhkaiset näppylän, follikkelin seinämä repeää. Tämä vapauttaa sisällön, joka sisältää öljyä, kuolleita ihosoluja, bakteereja ja märkää. Kun painat näppylää, nämä aineet pakotetaan ulos tukkeutuneen huokosen aukon kautta. Ulos tuleva valkoinen mönjä on ihon alle jäänyttä tarttuvaa ainetta.

Onko näppylöiden popsiminen pahasta?

Näppylöiden popsiminen voi olla huono asia, jos sitä ei tehdä oikein. Virheellinen popsiminen voi työntää bakteerit syvemmälle ihoon, aiheuttaa lisää tulehdusta, levittää infektiota ja vahingoittaa ihoa, mikä voi johtaa pysyvään arpeutumiseen. Siksi ihotautilääkärit varoittavat poksuttamasta näppylöitä kotona.

Pahentaako näppylöiden popsiminen niitä?

Näppylöiden popsiminen voi pahentaa niitä:

 • Bakteerien työntäminen syvemmälle huokosiin, mikä pahentaa alkuperäistä infektiota.
 • Aiheuttaa lisää tulehdusta ja punoitusta
 • Bakteerien leviäminen muihin kohtiin, mikä aiheuttaa lisää näppylöitä.
 • Avoimen haavan luominen alttiiksi ulkopuolisille bakteereille.
 • Paranemisprosessin viivästyminen ja puhkeamien pitkittyminen.

Joten vaikka tyydyttävää, popping näppylöitä voi varmasti tehdä breakouts pahentaa monissa tapauksissa.

Jättääkö näppylöiden popsiminen arpia?

Kyllä, näppylöiden popsiminen voi aiheuttaa arpia, jos sitä ei tehdä oikein. Näppylöiden nipistely ja puristaminen voi vahingoittaa follikkelin seinämää ja ympäröiviä kollageenikuituja. Tämä voi johtaa erityyppisiin aknearpeisiin:

 • Jääpiikki-arvet - Syvät, kapeat kuopat, jotka johtuvat infektoituneista karvatupista.
 • Boxcar-arvet - Kollageenin katoamisesta johtuvat leveät, U:n muotoiset painaumat.
 • Rullaavat arvet - arpikudoskaistaleet, jotka luovat epätasaista ihon rakennetta.
 • Hyperpigmentaatio - Tummat läiskät, jotka johtuvat näppylöiden puhkeamisesta lähellä pintaa.

Poiminnan ja tulehduksen välttäminen on paras keino ehkäistä pysyviä arpia.

Milloin näppylä saa puhjeta?

Kypsän näppylän puhkaiseminen voi olla ok muutamissa erityistilanteissa:

 • näppylä on valmis puhkeamaan itsestään (suuri valkopää).
 • Häiriö on pieni, pinnallinen ja tulehdukseton.
 • Käytät steriilejä välineitä ja asianmukaista tekniikkaa
 • Puhdistat ja hoidat paikan kunnolla jälkeenpäin.

Yleensä on kuitenkin parasta välttää näppylöiden puhkeamista kokonaan. Kävele ihotautilääkärin vastaanotolle kivuliaiden kystien vuoksi.

Mikä on paras tapa puhkaista näppylä?

Jos sinun on pakko puhkaista näppylä, noudata seuraavia ohjeita:

 1. Pese kädet ja kasvot huolellisesti
 2. Steriloi neula alkoholilla
 3. Levitä lämmintä kompressiota 10 minuutin ajan
 4. Varovasti puhkaise valkopäiden pinta
 5. Käytä steriiliä pumpulipuikkoa painaaksesi kevyesti sivuille.
 6. Puhdista alue salisyylihapolla tai bentsoyyliperoksidilla.
 7. Levitä hydrokolloidisidos ja älä poimi paikkaa.

Vältä liiallista painamista, puristamista tai saman näppylän toistuvaa poimimista.

Mitä sinun pitäisi tehdä näppylän puhkeamisen jälkeen?

Kun näppylä on puhjennut, on tärkeää:

 • Puhdista alue antimikrobisella kasvojen pesuaineella.
 • Levitä bentsoyyliperoksidia paikalla hoito
 • Peitetään hydrokolloidilaastarilla avoimen vaurion suojaamiseksi.
 • Käytä paikallisesti parantavaa voidetta, kuten aloe veraa.
 • Vältä alueen koskettamista, poimimista tai ärsyttämistä entisestään.
 • Pidä iho kosteutettuna ja käytä aurinkovoidetta päivittäin.

Asianmukainen jälkihoito voi nopeuttaa paranemista näppylän puhkeamisen jälkeen.

Miten voin hoitaa näppylöitä popsimatta niitä?

Joitakin turvallisempia tapoja hoitaa näppylöitä ilman popsimista ovat:

 • Aknelääkkeiden, kuten retinoidien, bentsoyyliperoksidin jne. käyttö.
 • Reseptilääkkeiden ottaminen tulehduksellisen kystisen aknen hoitoon.
 • Öljyttömien ja ei-komedogeenisten ihonhoitotuotteiden käyttö.
 • Vältetään liiallista kasvojen koskettelua koko päivän ajan.
 • Käynti ihotautilääkärillä kortisonipistoksia varten suuriin näppyihin.
 • Ammattimaisten uuttojen tekeminen kosmetologin toimesta
 • Säännöllinen puhdistus ja kuorinta tukkeutuneiden ihohuokosten ehkäisemiseksi.

Kaiken kaikkiaan on parasta olla popsimatta näppylöitä. Hakeudu sen sijaan ammattilaisen hoitoon.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille näppylöiden takia?

Käy ihotautilääkärillä näppylöiden takia, jos sinulla on:

 • Suuret, kivuliaat kystiset aknevauriot
 • Akne, joka ei reagoi käsikauppahoitoihin
 • Akne ensisijaisesti leukaviivalla tai kasvojen alaosassa.
 • Tulehduksellinen akne, joka jättää arpia tai tummia jälkiä.
 • Usein näppylöitä ennen kuukautisia joka kuukausi
 • Vaikeat puhkeamiset, jotka aiheuttavat emotionaalista ahdistusta

Ihotautilääkäri voi tarjota reseptilääkkeitä aknen hoitoon, salaojitusta ja ihollesi räätälöityjä neuvoja. Älä yritä popsia vaikeaa kystistä aknea kotona.

Lisääkö näppylöiden popsiminen infektioriskiä?

Kyllä, näppylöiden popsiminen voi johtaa tulehdukseen. Näppylöiden painaminen pakottaa bakteerit ulos, jotka voivat levitä muihin kohtiin. Lisäksi avattu follikkeliaukko tarjoaa ulkopuolisille bakteereille pääsyn ihoon ja aiheuttaa lisää näppylöitä. Vakavissa tapauksissa puhjenneen näppylän aiheuttama bakteeritulehdus voi edetä jopa stafylokokki-infektioksi.

Voivatko puhjenneet näppylät jättää painaumia?

Kyllä, epäasianmukainen näppylöiden popsiminen voi aiheuttaa pysyviä painaumia tai kuoppia ihoon, varsinkin jos syvempiä kystia puristetaan. Paine vahingoittaa ihon pinnan alla olevaa kollageenimatriisia. Eikä puhjennut follikkeli koskaan parane kunnolla, jolloin siihen jää painauma. Vältä nipistelyä ja noudata asianmukaista jälkihoitoa, jos puhkeaa näppylä, jotta painauma-arvet jäävät mahdollisimman pieniksi.

Pitäisikö minun käyttää näppylöiden popping-työkalua?

Steriilit lansetit ovat ainoa ihotautilääkäreiden suosittelema näppylöiden puhkaisuväline, jolla voidaan varovasti puhkaista kypsien valkopäiden pinta. Älä koskaan käytä verkosta löytyvien työkalujen kaltaisia popping-työkaluja puristaaksesi tai kaivellaksesi ulos näppylän sisällön väkisin. Tämä pahentaa tulehdusta. Oikea tekniikka on avainasemassa, ei työkalu.

Mikä on paras näppylän laastari, jota voi käyttää popsimisen jälkeen?

Parhaat näppylälaput, joita voi käyttää jälkikäteen, sisältävät hydrokolloidia, kuten COSRX Acne Pimple Master Patches tai Hero Cosmetics Mighty Patch. Ne imevät nestettä avoimesta haavasta ja edistävät nopeampaa paranemista. Etsi myös teepuuöljyä sisältäviä laastareita bakteerien liikakasvun estämiseksi. Vältä tavallisia laastareita.

Voiko kystisen näppylän puhkaista?

Kystisiä näppylöitä ei saa koskaan popsia tai puristaa. Kystat ovat suuria, kivuliaita, mätäpaiseita, jotka ovat syvällä ihon alla. Niiden popsiminen kotona johtaa todennäköisesti siihen, että tulehdus vain työntyy syvemmälle ja aiheuttaa vakavia arpia. Jätä kystinen akne ihotautilääkärin pistettäväksi kortisonilla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että on parasta olla puhkeamatta näppylöitä aina kun mahdollista. Hakeudu sen sijaan ammattimaiseen aknehoitoon. Jos sinun on pakko puhkaista pintakipuläiskä, desinfioi se ensin ja hoida iho sen jälkeen. Vältä toistuvaa popsimista, puristamista tai nipistelyä, joka johtaa arpiin. Maltillisuudella ja oikealla tekniikalla voit minimoida joitakin näppylöiden popsimiseen liittyviä riskejä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku