Mitkä ovat 2 yleisintä aknetyyppiä?

Published:

Akne on ihosairaus, joka syntyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista. Se aiheuttaa valkopäitä, mustapäitä, näppylöitä ja kuoppia, joita voi esiintyä kasvoissa, kaulassa, rinnassa, selässä, olkapäissä ja olkavarressa. Akne on hyvin yleinen, ja se vaikuttaa vuosittain jopa 50 miljoonaan amerikkalaiseen. Kaikki akne ei kuitenkaan ole samanlaista. On olemassa erityyppisiä aknen muotoja, joita esiintyy yleensä eri ikäisillä ja eri puolilla kehoa. Tässä tutkimme kahta yleisintä aknen muotoa.

Mitkä ovat 2 yleisintä aknetyyppiä?

Aknen 2 päätyyppiä

Kaksi yleisintä aknen muotoa ovat:

  • Ei-tulehduksellinen akne
  • Tulehduksellinen akne

Ei-tulehduksellinen akne ilmenee yleensä valkopäinä ja mustapäinä. Tämäntyyppiset näppylät eivät punoita tai turvota.

Tulehduksellinen akne syntyy, kun bakteerit, tali ja kuolleet ihosolut tukkivat huokoset ja alkavat tulehtua. Seurauksena on papuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia, jotka ovat punaisia, tulehtuneita vaurioita.

Seuraavassa tarkastelemme tarkemmin näitä kahta aknen pääluokkaa ja niiden sisältämiä erityisiä näppylätyyppejä.

Ei-tulehduksellinen akne

Mikä on ei-tulehduksellinen akne?

Ei-tulehduksellinen akne on aknen lievin muoto. Se syntyy, kun huokos tukkeutuu ylimääräisestä talista ja kuolleista ihosoluista, jolloin muodostuu komeedoni. Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä ja mustapäistä. Tämäntyyppisissä näppylöissä ei esiinny punoitusta tai turvotusta.

Ei-tulehduksellinen akne on tavallisempaa murrosikää edeltävillä lapsilla. Sitä esiintyy usein myös ikääntyessä, kun talituotanto vähenee. Tarkastellaan valkopäitä ja mustapäitä tarkemmin:

Valkopäät

Valkopäät, joita kutsutaan myös suljetuiksi komedoneiksi, syntyvät, kun kuolleet ihosolut ja tali tukkivat karvatupen aukon. Tuloksena on pieni, lihanvärinen kuoppa. Valkopään yläosa pysyy suljettuna, minkä vuoksi sen sisältämä öljy ja roskat pysyvät valkoisina.

Valkopäät ovat yksi kahdesta tärkeimmästä ei-tulehduksellisen aknen tyypistä. Ne ovat yleensä kivuttomia, vaikka ne voivat näyttää ruman näköisiltä. Asianmukainen aknen hoito voi auttaa poistamaan valkopäät nopeasti.

Mustapäitä

Mustapäitä eli avoimia komeedoneja syntyy, kun tukkeutunut karvatuppi jää avoimeksi ilmaan. Öljy ja roskat joutuvat alttiiksi hapelle, mikä saa ne muuttumaan mustiksi. Tästä syystä mustapäitä esiintyy ihon pinnalla pieninä mustina pisteinä.

Mustapäiden, kuten valkopäidenkin, kohdalla ei esiinny tulehdusta, eikä niissä yleensä ole punoitusta tai turvotusta. Ne ovat rumia mutta yleensä kivuttomia. Ilman reseptiä myytävät aknelääkkeet voivat auttaa poistamaan ylimääräisen öljyn ja kuorimaan kuolleita ihosoluja mustapäiden poistamiseksi.

Nyt vaihdetaan vaihteita ja tarkastellaan tulehduksellista aknea....

Tulehduksellinen akne

Tulehduksellinen akne on punainen ja turvonnut. Se syntyy, kun bakteerit, öljy ja kuolleet ihosolut tukkivat ihohuokoset, jolloin ne tulehtuvat ja ärtyvät. Tulehduksellista aknea pidetään vakavampana kuin ei-tulehduksellista aknea. Tulehduksellisia aknevaurioita on neljää päätyyppiä:

  • Papulat
  • Märkärakkulat
  • Kyhmyjä
  • Kystat

Tulehduksellinen akne arpeutuu todennäköisemmin. Oikea-aikainen hoito on tärkeää, jotta taudinpurkaukset paranevat ja arpeutuminen estyy. Tutustutaanpa tarkemmin neljään tulehduksellisen aknen tyyppiin:

Papulat

Papulat ovat pieniä, punaisia ja arkajalkaisia kuoppia, jotka syntyvät, kun huokosten seinämät tulehtuvat. Tulehduksen aiheuttavat huokosiin jääneet bakteerit, öljy ja kuolleet solut.

Papulat ovat merkki siitä, että ei-tulehduksellinen vaurio (valkopää tai mustapää) on tulehtunut. Papulukset tuntuvat yleensä herkiltä tai kipeiltä kosketettaessa. Ne ovat pieniä, alle 1⁄2 tuuman kokoisia.

Märkärakkulat

Pustulat eli märkäiset näppylät ovat punaisia kuoppia, joiden päällä on valkoista tai keltaista märkää. Mätä koostuu öljystä, bakteereista, kuolleista ihosoluista ja valkosoluista. Pustuloita muodostuu, kun tukkeutunut, tulehtunut huokos repeää lähellä ihon pintaa ja vuotaa sisältöä ulos.

Pustuleita luullaan usein virheellisesti papuloiksi. Pustuloissa on kuitenkin näkyvää märkää kärjessä, kun taas papuloissa ei ole. Kuten papulukset, myös märkärakkulat ovat arkoja ja kivuliaita.

Kyhmyjä

Kyhmyt ovat suuria, kiinteitä ja kivuliaita kyhmyjä ihon pinnan alla. Toisin kuin papulat ja märkärakkulat, kyhmyjä on syvällä ihon sisällä. Ne muodostuvat, kun tukkeutuneet ihohuokoset puhkeavat hyvin syvälle dermikseen ja aiheuttavat tulehduksen.

Kyhmyjä on merkki huokosen vakavasta infektiosta. Infektio aiheuttaa mätä- ja bakteerikertymän, joka kerääntyy ihon alle kivuliaaksi solmuksi. Solmut voivat jatkua viikkoja tai kuukausia.

Kystat

Kystinen akne koostuu nestetäytteisistä kyhmyistä, jotka syntyvät, kun öljykanavat tukkeutuvat ja tulehtuvat. Kystat sijaitsevat ihon pinnan alapuolella, ja ne voivat tuntua suurilta, kivuliailta kyhmyiltä.

Kystat ovat kuitenkin märkäisiä ja tuntuvat usein pehmeämmiltä. Kun kystat puhkeavat, ne vapauttavat tulehtuneen sisällön läheiseen ihoon, mikä voi aiheuttaa arpia. Kystinen akne vaikuttaa yleensä leukaan, leukalinjaan, selkään ja rintaan.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että tulehduksellinen akne koostuu papuloista, märkärakkuloista, kyhmyistä ja kystista. Nämä ovat vakavampia ja kivuliaampia vaurioita verrattuna ei-tulehduksellisiin valkopäihin ja mustapäihin. Tulehdukselliseen akneen suositellaan nopeaa ihotautilääkärin hoitoa arpien syntymisen estämiseksi.

Acne Vulgaris - Yleisin tyyppi Kaiken kaikkiaan

Acne vulgaris, joka on lääketieteellinen nimi tavalliselle aknelle, on yleisin aknetyyppi. Sille on ominaista sekä ei-tulehdukselliset (valkopäät, mustapäät) että tulehdukselliset vauriot (papulat, märkärakkulat, kyhmyt, kystat).

Tämä aknen muoto alkaa yleensä murrosiässä, kun androgeenihormonit stimuloivat talintuotantoa. Sitä esiintyy tyypillisesti kasvoissa, selässä, rintakehässä ja hartioissa - alueilla, joilla on runsaasti öljyrauhasia. Acne vulgaris voi vaihdella lievästä vaikeaan.

Keskeiset asiat

  • Aknen kaksi pääluokkaa ovat ei-tulehduksellinen ja tulehduksellinen.
  • Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä ja mustapäistä. Tämäntyyppiset näppylät eivät näytä punoitusta tai turvotusta.
  • Tulehduksellinen akne on punainen ja turvonnut. Siihen kuuluu papuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia.
  • Acne vulgaris, yleisin tyyppi, sisältää sekoituksen ei-tulehduksellisia ja tulehduksellisia leesioita. Se alkaa usein teini-iässä.
  • Asianmukainen aknen hoito voi auttaa hallitsemaan sekä ei-tulehduksellisia että tulehduksellisia näppylöitä. Ihotautilääkärin hoitoon hakeutumista suositellaan vaikean tulehduksellisen aknen yhteydessä arpien syntymisen estämiseksi.

Aknen kahden päätyypin hoito ja ehkäisy

Nyt kun olemme käsitelleet aknen kaksi pääluokitusta, keskustellaan siitä, miten niitä hoidetaan ja ehkäistään. Aknen menestyksekäs hoito perustuu oikeiden tuotteiden ja elämäntapojen käyttämiseen ihotyyppisi ja puhkeamisesi mukaan. Tässä tutkimme joitakin vinkkejä sekä ei-tulehduksellisen että tulehduksellisen aknen hoitoon.

Ei-tulehduksellisen aknen hoito

Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä ja mustapäistä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä näiden lievien, ei-punaisten näppylöiden kurissa pitämiseen:

Käytä reseptivapaita aknelääkkeitä. Etsi aknetuotteita, jotka sisältävät:

  • Salisyylihappo - Poistaa kuolleet ihosolut ja öljyn huokosista.
  • Bentsoyyliperoksidi - Poistaa aknebakteerit.
  • Retinoidit - Poistavat huokosten tukkeutumista ja kuorivat ihoa.

Kuori varovasti. Käytä pehmeitä kasvojen kuorinta-aineita ja kemiallisia kuorinta-aineita, kuten alfahydroksihappoja, kuolleen ihon irrottamiseksi. Älä kuori liikaa, sillä se voi pahentaa aknea.

Shampoo säännöllisesti. Shampoo joka toinen päivä ja hikoilun jälkeen, jotta hiusöljyt eivät pääse siirtymään kasvoillesi.

Vältä kasvojen koskettamista. Näin estät lian ja bakteerien siirtymisen käsistäsi kasvoihisi ja aknen pahenemisen.

Suihku treenin jälkeen. Huuhtele hiki pois heti treenin jälkeen, jotta huokoset pysyvät puhtaina.

Pese meikkisiveltimet. Puhdista siveltimet säännöllisesti, jotta niihin ei jää meikkijäämiä, likaa ja bakteereja.

Vaihda tyynyliina. Nuku puhtaalla tyynyliinalla joka yö, jotta vältät öljyjen siirtymisen takaisin kasvoillesi.

Hallitse stressiä. Korkea stressitaso voi pahentaa aknea. Varaa aikaa rentouttavaan itsehoitoon.

Syö tasapainoista ruokavaliota. Keskity täysjyväisiin elintarvikkeisiin, kuten hedelmiin, vihanneksiin ja tulehdusta ehkäiseviin elintarvikkeisiin, kuten rasvaiseen kalaan.

Tulehduksellisen aknen hoito

Tulehduksellinen akne, kuten papulat, märkärakkulat, kyhmyt ja kystat, voi vaatia reseptilääkkeitä ja ammattilaisen hoitoa. Tässä on muutamia vinkkejä:

Käy ihotautilääkärillä. Jos kyseessä on keskivaikea tai vaikea tulehduksellinen akne, ota yhteys ihotautilääkäriin. Hän voi määrätä vahvempia lääkkeitä tai tarjota ammattimaisia hoitoja.

Ota antibiootteja. Antibiootit, kuten klindamysiini ja erytromysiini, taistelevat aknebakteereja vastaan vähentääkseen tulehdusta ja tulehdusta. Niitä käytetään yleensä paikallisesti tai yhdistettynä muihin aknelääkkeisiin.

Käytä retinoideja. Reseptillä myytävät retinoidit, kuten tretinoiini, auttavat poistamaan huokosten tukkeutumista, vähentämään öljyä ja uudistamaan ihoa. Retinoidit auttavat hoitamaan valkopäitä, mustapäitä, papuloita ja märkärakkuloita.

Harkitse isotretinoiinia. Vaikeaan kystiseen akneen voidaan määrätä isotretinoiinia (Accutan). Tämä voimakas suun kautta otettava retinoidi torjuu öljyntuotantoa ja hoitaa itsepäisiä kyhmyjä ja kystia.

Hanki kortisonipistoksia. Kivuliaita kyhmyjä ja kystia voidaan hoitaa kortikosteroidipistoksilla, jotka vähentävät nopeasti turvotusta ja kipua.

Kokeile laser- tai valohoitoa. Näissä ammattimaisissa hoidoissa käytetään lasereita, sinistä valoa, punaista valoa tai fotodynaamista terapiaa aknebakteerien tappamiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi.

Vältä poimimista/poppaamista. Näppylöiden nipistely ja popsiminen voi pahentaa turvotusta, aiheuttaa arpia ja levittää bakteereja. Pidä kätesi erossa näppylöistä.

Käytä paikallisia antibiootteja. Kaksi kertaa päivässä käytettävät antibioottigeelit, kuten klindamysiini, auttavat hillitsemään tulehduksellisia aknebakteereja.

Ota suun kautta otettavia antibiootteja. Keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen hoitoon voidaan määrätä suun kautta otettavia antibiootteja 2-6 kuukauden ajan infektion hallitsemiseksi ja taudinpurkausten vähentämiseksi systeemisesti.

Puhdista iho hellävaraisesti. Käytä hankaamatonta, hajusteetonta puhdistusainetta kahdesti päivässä. Vältä hankaamista tai kovien saippuoiden käyttöä, sillä ne voivat pahentaa ärsytystä.

Ennaltaehkäisy on avainasemassa

Vaikka akne voi olla väistämätöntä iästäsi ja hormoneistasi riippuen, on olemassa ennaltaehkäiseviä toimia, joilla voit välttää liialliset puhkeamiset. Tässä on muutamia vinkkejä:

  • Pidä yllä johdonmukaista ihonhoitorutiinia käyttämällä aknetyypillesi räätälöityjä tuotteita.
  • Vältä liiallista näppylöiden koskettelua, poimimista ja puhkeamista.
  • Huuhtele iho hikoilun jälkeen ja käytä tarvittaessa öljyä imeviä tuotteita.
  • Syö terveellistä ruokavaliota, jossa on vähemmän puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria.
  • Hallitse stressitasoja liikunnan, meditaation, joogan, terapian jne. avulla.
  • Vaihda tyynyliinat ja naamarit säännöllisesti.
  • Käy ihotautilääkärillä ensimmäisten keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen merkkien ilmaantuessa.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Voit halutessasi varata ajan ihotautilääkärille, jos koet:

  • Vaikea tulehduksellinen akne (kyhmyt, kystat).
  • Akne, joka ei parane käsikauppatuotteilla.
  • Akne jättää tummia täpliä tai arpia
  • Syvät kivuliaat näppylät
  • Äkillinen aikuisten alkava akne

Ihotautilääkäri voi tutkia ihosi, määrittää aknetyyppisi ja laatia räätälöidyn hoitosuunnitelman, jonka avulla voit onnistuneesti puhdistaa puhkeamisesi.

Lopputulos

Akne luokitellaan kahteen pääluokkaan:

Ei-tulehdukselliset (valkopäät ja mustapäitä).

Tulehduksellinen (papulat, märkärakkulat, kyhmyt ja kystat).

Aknetyypin tunteminen auttaa valitsemaan oikean hoitomuodon. Lievä ei-tulehduksellinen akne reagoi usein hyvin reseptivapaasti myytäviin tuotteisiin. Vaikeampi tulehduksellinen akne vaatii yleensä reseptilääkkeitä tai toimenpiteitä.

Ihotautilääkärin vastaanotto on paras ratkaisu keskivaikeaan tai vaikeaan akneen, joka aiheuttaa arpia tai joka ei parane apteekin perustuotteilla. Ammattilaisen opastuksella ja käyttämällä johdonmukaisesti ihollesi sopivia aknehoitoja voit hallita onnistuneesti sekä ei-tulehduksellista että tulehduksellista aknea.

Usein kysytyt kysymykset 2 yleisimmästä aknetyypistä

Akne on yleinen ihosairaus, joka koskettaa miljoonia teini-ikäisiä ja aikuisia. Kaikki akne ei ole samanlaista. Akne luokitellaan kahteen pääluokkaan: ei-tulehduksellisiin ja tulehduksellisiin. Näiden kahden tyypin välisten erojen ymmärtäminen on avainasemassa, kun halutaan hoitaa ja ehkäistä puhkeamisia oikein. Alla vastaamme joihinkin yleisiin kysymyksiin aknen kahdesta pääluokasta.

Ei-tulehduksellinen akne

Mikä on ei-tulehduksellinen akne?

Ei-tulehdukselliselle aknelle on ominaista valko- ja mustapäiden muodostuminen. Tämäntyyppiset näppylät eivät ole punoittavia tai turvonneita. Valkopäät ovat ihon alle jääviä suljettuja komeedoneja, jotka ovat valkoisen näköisiä. Mustapäitä ovat avoimia komeettoja, jotka muuttuvat tummiksi, kun ne altistuvat ilmalle.

Mikä aiheuttaa ei-tulehduksellista aknea?

Ei-tulehduksellinen akne syntyy, kun huokos tukkeutuu ylimääräisestä öljystä, kuolleista ihosoluista ja roskista. Tämä muodostaa tulpan, joka tukkii follikkelin. Ei-tulehduksellinen akne johtuu yleensä hormonaalisista muutoksista, genetiikasta, öljyntuotannosta, ihosolujen kertymisestä ja bakteerien kasvusta.

Kuka saa ei-tulehduksellista aknea?

Ei-tulehduksellista aknea esiintyy usein nuorilla ja nuoremmilla lapsilla, kun hormonit alkavat stimuloida öljyntuotantoa. Se vaikuttaa yleisesti myös aikuisilla myöhemmin elämässä, kun hormonitasot laskevat. Ylimääräinen öljy ja kuolleiden ihosolujen kertyminen johtaa huokosten tukkeutumiseen ja valkopäihin/mustapäihin.

Miten hoidat ei-tulehduksellista aknea?

Lievä ei-tulehduksellinen akne reagoi usein hyvin reseptivapaasti saataviin aknelääkkeisiin, jotka sisältävät ainesosia kuten salisyylihappoa, bentsoyyliperoksidia ja retinoideja. Hellävarainen kuorinta ja öljyä imevien tuotteiden käyttö voivat myös auttaa ehkäisemään tukkeutuneita huokosia. Elämäntapatekijät, kuten stressitason hallinta, terveellinen syöminen ja tyynynpäällisten vaihtaminen, tukevat myös kirkasta ihoa.

Miten voit ehkäistä ei-tulehduksellista aknea?

Jos haluat ehkäistä tulehduksettoman aknen syntymistä, pidä yllä johdonmukaista ihonhoitorutiinia ja käytä ihotyypillesi räätälöityjä tuotteita. Kuori iho hellävaraisesti, jotta kuollut ihosolukko irtoaa ja huokoset pysyvät puhtaina. Käytä tarvittaessa öljyä imeviä ainesosia. Vältä liiallista kasvojen koskettelua ja pese meikkivälineet säännöllisesti. Hallitse stressiä, harrasta liikuntaa ja syö tasapainoista, vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Tulehduksellinen akne

Mikä on tulehduksellinen akne?

Tulehduksellinen akne näkyy punaisina, arkoina kuoppina, joihin kuuluu papuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia. Se syntyy, kun bakteerit, öljy ja kuolleet solut jäävät jumiin tukkeutuneisiin ihohuokosiin ja johtavat infektioon ja tulehdukseen. Tulehdukselliset näppylät voivat olla kivuliaita ja aiheuttaa arpia, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti.

Mikä aiheuttaa tulehduksellista aknea?

Tulehduksellinen akne syntyy, kun tukkeutuneen follikkelin sisään jääneet öljyt, kuollut iho ja bakteerit tulehtuvat ja turpoavat. Tämä johtaa kivuliaisiin papuloihin, märkärakkuloihin, kyhmyihin ja kystiin. Tärkeimmät syyt ovat hormonaaliset muutokset, liiallinen öljyntuotanto, kuolleiden ihosolujen kertyminen, bakteerien kasvu ja tulehdus.

Kuka saa tulehduksellista aknea?

Tulehduksellista aknea esiintyy useimmiten teini-ikäisillä ja aikuisilla, joilla on hormonaalisia vaihteluita. Se on yleisempää murrosiän, kuukautisten, raskauden ja perimenopaussin aikana, kun hormonit ovat vaihtelevassa tilassa. Tulehduksellista aknea esiintyy usein myös aikuisilla, joilla on rasvainen iho tai joilla on krooninen akne.

Miten hoidat tulehduksellista aknea?

Keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen hoitoon suositellaan ihotautilääkärin vastaanottoa. Hän voi määrätä vahvempia ajankohtaisia tai suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten retinoideja, antibiootteja tai isotretinoiinia. Syvien kystien ja kyhmyjen hoitoon voi olla perusteltua käyttää ammattilaismenetelmiä, kuten fotodynaamista hoitoa, kortisonipistoksia tai laserhoitoja.

Miten voit ehkäistä tulehduksellista aknea?

Tulehduksellisen aknen ehkäisyyn kuuluu johdonmukainen ihonhoitorutiini, jossa on aknea torjuvia ainesosia. Vältä näppylöiden poimimista ja popsimista, sillä se pahentaa tulehdusta. Huuhtele hikoilun jälkeen, vaihda tyynynpäälliset säännöllisesti, hallitse stressiä ja vältä ruokavalion aiheuttamia ärsykkeitä. Käänny ihotautilääkärin puoleen kystisen aknen ensimmäisten merkkien ilmaantuessa ammattitaitoista hoitoa varten.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

  • Sinulla on kivuliaita, punaisia kyhmyjä tai suuria kystia.
  • Over-the-counter tuotteet eivät paranna akneasi
  • Akne jättää tummia täpliä tai arpia.
  • Sinulla on äkillinen vakava aikuisten akne
  • Akne vaikuttaa itsetuntoosi.

Ihotautilääkärin vastaanotolla voit diagnosoida aknetyyppisi ja laatia räätälöidyn hoitosuunnitelman. Asianmukainen aknen hoito ehkäisee arpia ja pitää ihon kirkkaana pitkällä aikavälillä.

Keskeiset asiat

  • On olemassa 2 aknen päätyyppiä: ei-tulehduksellinen ja tulehduksellinen.
  • Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä ja mustapäistä ilman punoitusta.
  • Tulehduksellinen akne ilmenee punaisina, arkoina papuloina, märkärakkuloina, märkärakkuloina, kystoina ja kyhmyinä.
  • Lievä ei-tulehduksellinen akne reagoi usein käsikauppahoitoihin.
  • Keskivaikea tai vaikea tulehduksellinen akne vaatii yleensä ihotautilääkärin käyntiä.
  • Aknetyypin ymmärtäminen auttaa oikean hoitomuodon valinnassa, jotta iho pysyy kirkkaana.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku