Miksi herään joka päivä uuteen näppylään?

Published:

Herääminen ja uuden näppylän löytäminen kasvoista voi olla turhauttavaa ja hämmentävää. Mistä se on tullut? Miksi se ilmestyy jatkuvasti?

Miksi herään joka päivä uuden näppylän kanssa?

Näppylät, jotka näyttävät ilmestyvän yön tai aamun aikana, johtuvat usein ihon pinnan alla tapahtuvista asioista. Kun ymmärrät yleisimmät syyt, voit alkaa saada usein esiintyviä finnejä kuriin.

Mikä aiheuttaa Aamun näppylöitä?

On olemassa muutamia keskeisiä syyllisiä, jotka voivat olla osasyynä aknepuuskien puhkeamiseen:

Hormonit

Hormonaaliset vaihtelut ovat hyvin yleinen syy breakouts. Hormonimuutokset lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta, jolloin huokoset tukkeutuvat herkemmin ja näppylöitä syntyy.

Joitakin erityisiä hormoneja, jotka vaikuttavat finneihin:

 • Androgeenit - miesten sukupuolihormonit, kuten testosteroni. Naisillakin on niitä, mutta pienempinä määrinä. Korkeammat tasot voivat johtaa ihottumiin.
 • Estrogeeni - Huiput ovulaation ympärillä, mikä voi aiheuttaa finnejä. Estrogeenitasojen lasku ennen kuukautisten alkamista voi myös laukaista näppylöitä.

Nukkumistottumukset

Se, miten nukut, voi vaikuttaa ihosi terveyteen. Jos et saa tarpeeksi laadukasta unta tai valvot myöhään, se häiritsee luonnollista vuorokausirytmiäsi. Tämä epätasapaino voi näkyä ihollasi.

Nukkumistottumukset, jotka voivat aiheuttaa AM-läiskiä:

 • Epäjohdonmukainen uniaikataulu
 • Nukkuminen kasvot alaspäin tyynyllä
 • Kasvojen pesemättä jättäminen ennen nukkumaanmenoa
 • Nukkuminen meikissä tai hiessä

Stressi

Korkea stressitaso johtaa kohonneeseen kortisolipitoisuuteen, joka aiheuttaa ylimääräistä öljyntuotantoa ja tulehdusta. Yöllä/aamulla kortisolitasot ovat huipussaan, mistä johtuvat näppylät.

Rasvainen iho

Ylimääräinen talin (öljyn) tuotanto on merkittävä tekijä näppylöiden muodostumisessa. Rasvainen ihotyyppi kärsii yleensä eniten aamuyön aknesta, koska yön aikana erittyvä öljy tukkii huokoset.

Bakteerit

Akne syntyy, kun huokoset tukkeutuvat öljystä, kuolleista ihosoluista ja bakteereista. Propionibacterium acnes -bakteeri viihtyy yön yli, minkä vuoksi näppylöitä voi ilmaantua yhtäkkiä heti aamusta.

Tuote Reaktio

Joskus aamun näppylät ovat reaktio hius- tai ihotuotteisiin, joita käytetään ennen nukkumaanmenoa. Kokeile vaihtaa yöllisiä rutiinejasi, jos huomaat finnejä.

Miksi näppylät näyttävät ilmestyvän yhdessä yössä?

Nyt kun olemme käsitelleet yleisiä syitä, saatat ihmetellä, miksi nämä näppylät näyttävät ilmestyvän tyhjästä. Seuraavassa on hieman taustaa yön yli tapahtuvasta näppylöiden muodostumisesta:

Jako muodostuu neljään keskeiseen vaiheeseen:

1. Tukkeutunut huokos - ylimääräinen tali, kuolleet ihosolut ja bakteerit tukkivat karvatupen.

2. Tulehdus - Immuunisolut havaitsevat bakteerit ja saavat follikkelin seinämän turpoamaan.

3. Punoitus ja turvotus - Verenkierto alueelle lisääntyy. Valkosolut taistelevat infektiota vastaan aiheuttaen turvotusta ja punoitusta.

4. Märkärakkula - Tukkeutunut huokos repeää ja vapauttaa märkää. Muodostuu valkopää tai mustapää.

Tämä koko prosessi voi kestää päiviä ja tapahtua syvällä ihon pinnan alla. Voit havaita näppylän muodostumisen vasta myöhemmissä tulehdus-/turvotusvaiheissa.

Siksi näppylät näyttävät ilmestyvän yhtäkkiä yhdessä yössä! Täydellinen myrsky hautui ihosi alla jo päiviä aiemmin.

Aamu Pimple ehkäisy vinkkejä

Nyt kun tiedät, miksi näppylöitä syntyy yhdessä yössä, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ehkäistä niitä:

Luo johdonmukainen yörutiini

Nukkumaanmeno ja herääminen samaan aikaan joka päivä auttaa tasapainottamaan hormonitasapainoa ja vähentää ihon rasvoittumista. Tavoittele 7-9 tunnin unta yössä.

Pese kasvot aamulla ja illalla

Kaksinkertainen puhdistus yöllä poistaa lian, öljyn, meikin ja bakteerit, jotta huokoset pysyvät puhtaina. Käytä aamulla hellävaraista puhdistusainetta, jotta iho pysyy raikkaana.

Vaihda tyynyliinat usein

Kuollut iho ja öljyt kerääntyvät tyynyliinaan ja siirtyvät takaisin ihoosi tukkien huokoset. Vaihda ne 2-3 kertaa viikossa.

Vältä ärsytystä ennen nukkumaanmenoa

Vältä yöllä kovia tuotteita, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta, joka johtaa taudinpurkauksiin.

Vähennä stressiä liikunnan ja meditaation avulla

Stressin vähentäminen auttaa normalisoimaan kortisolitasoja ja tasapainottamaan hormoneja, jotta iho puhdistuu.

Seuraa ruokavaliota

Jotkin elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja korkeahiilihydraattiset hiilihydraatit, voivat laukaista ihottumaa. Pidä ruokapäiväkirjaa mahdollisten rikollisten tunnistamiseksi.

Käy ihotautilääkärillä

Hormonaalisen aknen hoitoon voidaan tarvita reseptilääkkeitä, kuten ehkäisypillereitä tai retinoideja, öljyntuotannon säätelemiseksi.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille?

Jatkuvat yön yli jatkuvat puhkeamiset voivat olla merkki ammattilaisen hoidon tarpeesta. Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, jos:

 • Aamun näppylät jatkuvat rutiinisi säätämisestä huolimatta
 • Ihottumat ovat levinneet laajalle poskille, leukalinjalle ja kaulalle.
 • Akne on keskivaikea tai vaikea ja siinä on kivuliaita kystia tai kyhmyjä.
 • Sinulla on aknea ja epäsäännölliset kuukautiset tai merkkejä hormonaalisesta epätasapainosta.
 • Käsikauppatuotteet eivät paranna aknea 2 kuukauden päivittäisen käytön jälkeen.

Ihotautilääkärillä on käytettävissään reseptilääkkeitä, joilla voidaan puuttua toistuvien AM-näppylöiden perimmäisiin syihin. Suosittuja vaihtoehtoja ovat mm:

 • Suun kautta otettavat ehkäisypillerit - Ehkäisypillerit auttavat tasapainottamaan hormoneja ja vähentämään öljyntuotantoa.
 • Spironolaktoni - Verenpainelääke, joka hidastaa öljyntuotantoa ja vähentää testosteronitasoja.
 • Isotretinoiini - Tehokkain aknelääke, isotretinoiini hoitaa aknea vähentämällä öljyneritystä ja tulehdusta.
 • Ajankohtaiset retinoidit - A-vitamiinijohdannaiset, kuten tretinoiini, auttavat poistamaan huokosia ja estämään uusien mustapäiden/valkopäiden syntymistä.

Otos

Herääminen vihaisen uuden finnin kanssa voi pilata aamun. Yleisten syiden, kuten hormonien, nukkuma-asennon, hygienian, bakteerien, stressin ja ihotyypin ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa sinua ehkäisemään ärsyttäviä aamun puhkeamisia.

Kiinnitä huomiota yörutiineihisi. Pidä kiinni säännöllisestä nukkumisaikataulusta, pese kasvosi hyvin ennen nukkumaanmenoa, vaihda tyynynpäälliset usein ja vältä mahdollisia ärsyttäviä aineita. Stressin ja ruokavalion hallinta voi myös parantaa yöllisiä puhkeamisia.

Jos aamuiset näppylät jatkuvat elämäntapatoimenpiteistä huolimatta, käy viipymättä ihotautilääkärillä. Reseptilääkkeet ovat tehokkain tapa torjua jatkuvaa hormonaalista ja tulehduksellista aknea. Ammattilaisen avulla voit vihdoin sanoa hyvästit aamun näppy-yllätyksille ja nauttia jatkuvasti puhtaasta ihosta!

Usein kysyttyjä kysymyksiä heräämisestä aknen kanssa

Mietitkö, miksi saat näppylöitä yön yli? Et ole yksin! Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat aamuyön aknea:

Mikä yhteys on aknen ja unen välillä?

Nukkumistottumuksesi vaikuttavat varmasti ihottumiin. Jos et nuku tarpeeksi tai unirytmisi on epäjohdonmukainen, se voi häiritä vuorokausirytmiäsi. Tämä lisää öljyntuotantoa ja tulehdusta. Kasvot alaspäin nukkuminen painaa ihoa ja siirtää likaa ja öljyjä tyynystä takaisin kasvoille, mikä tukkii huokoset.

Miten hikoilu yön yli aiheuttaa näppylöitä?

Ylimääräinen hiki sekoittuu öljyyn ja kuolleisiin ihosoluihin, mikä luo täydellisen kasvualustan näppylöitä aiheuttaville bakteereille. Puhtaaseen pyjamaan vaihtaminen ja kasvojen pesu yöhikoilun jälkeen voi auttaa ehkäisemään finnejä. Hengittävien puuvillaisten lakanoiden ja kevyiden peittojen käyttö vähentää myös hikoilua.

Voiko likaisten meikkisiveltimien käyttö aiheuttaa aamulla aknea?

Kyllä! Jos meikkisiveltimiä ei puhdisteta kunnolla, lika, öljy ja bakteerit siirtyvät takaisin kasvoillesi, kun käytät tuotteita. Tämä kertymä tukkii huokoset, mikä lisää aknea. Puhdista siveltimet perusteellisesti siveltimen puhdistusaineella tai hellävaraisella shampoolla vähintään kerran viikossa.

Miksi ihoni puhkeaa enemmän päivinä, jolloin treenaan?

Liikunnan aikana syntyvä hiki ja öljyt jäävät ihon alle, jos et käy suihkussa heti sen jälkeen. Ne tukkivat huokoset ja aiheuttavat näppylöitä yön aikana. Huuhtele itsesi heti treenin jälkeen ja pese kasvosi huolellisesti, jotta liikunta ei aiheuta finnejä.

Miten voin estää hiustuotteita aiheuttamasta aknea?

Hiusgeelit, hiusvoiteet ja hoitoaineet sisältävät huokosia tukkivia ainesosia. Jos hiuksesi koskettavat kasvojasi yöllä, nämä tuotteet siirtyvät ihollesi ja aiheuttavat aamuisia ihottumia. Laita hiukset ylös ennen nukkumaanmenoa ja pese kasvot/kaula poistaaksesi mahdolliset tuotejäämät.

Voiko pyykinpesuaineeni tai huuhteluaineeni aiheuttaa ihottumaa?

Kyllä, ne sisältävät voimakkaita kemikaaleja, jotka laskeutuvat tyynynpäällisiin ja lakanoihin. Nämä ärsyttävät aineet joutuvat ihollesi nukkuessasi ja tukkivat huokoset. Käytä hajusteettomia, herkälle iholle kehitettyjä pesuaineita. Jätä pois pehmentimet, jotka tekevät kankaista vähemmän hengittäviä.

Miksi ihoni rasvoittuu yön aikana?

Kehosi talintuotanto noudattaa vuorokausirytmiä ja lisääntyy luonnollisesti yön aikana. Korkeampi öljymäärä yhdessä kuolleiden ihosolujen irtoamisen kanssa lisää huokosten tukkeutumisen ja aamulla ilmenevän aknen riskiä. Öljyntorjuntatuotteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa auttaa vähentämään yön aikana kertyvää rasvoittumista.

Miten voin ehkäistä naamioon liittyviä ihottumia?

Akne, jossa maskisi istuu, on usein nimeltään "maskne". Lämpö, kosteus ja kitka naamion alla tukkii huokoset. Muista pestä kasvot naamion käytön jälkeen. Kertakäyttömaskit ja naamiovuoret voivat myös auttaa ehkäisemään maskne-näppylöitä.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille?

Varaa aika, jos sinulla on vaikea, kivulias akne, jos reseptivapaat tuotteet eivät ole auttaneet 2 kuukauden jälkeen tai jos akne vaikuttaa itsetuntoosi. Ihotautilääkäri voi määrätä lääkkeitä kroonisten aknepurkausten hormonaalisten tai tulehduksellisten osatekijöiden hoitoon.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku