Mitkä ovat aknen 4 astetta?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Sitä esiintyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista, mikä johtaa valkopäiden, mustapäiden, näppylöiden ja kystien muodostumiseen. Akne voi vaihdella lievästä vaikeaan, ja ihotautilääkärit luokittelevat sen eri asteisiin vaurioiden tyypin ja määrän perusteella. Aknen neljän asteen ymmärtäminen voi auttaa määrittämään parhaat hoitovaihtoehdot.

Mitkä ovat aknen 4 luokkaa

Luokka 1 Akne

Grade 1 tai lievä akne koostuu satunnaisista valkopäistä, mustapäistä ja pienistä näppylöistä. Luokan 1 akne aiheuttaa vain vähän tulehdusta, ja se syntyy yleensä hormonaalisten muutosten seurauksena, kuten murrosiän aikana.

Ensisijaiset vauriot luokan 1 aknessa ovat:

 • Comedones - tunnetaan paremmin valko- ja mustapäinä. Komedot syntyvät, kun kuolleet ihosolut ja öljy tukkivat huokosen aukon. Valkopäät ovat suljettuja komedoneja, joissa tukos jää ihon pinnan alapuolelle. Mustapäitä ovat avoimia komeedoneja, jotka näkyvät tummina kuoppina.
 • Papulat - pieniä, vaaleanpunaisia tai punaisia kuoppia, jotka tuntuvat herkästi. Papulukset muodostuvat, kun tukkeutunutta huokosta ympäröivät seinämät hajoavat ja tulehtuvat.

Luokan 1 akne on yleensä helppo hoitaa reseptivapaasti saatavilla puhdistusaineilla, voiteilla ja geeleillä. Johdonmukainen puhdistus ja bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa sisältävät tuotteet auttavat poistamaan ylimääräisen öljyn ja kuolleet ihosolut. Luokan 1 akne reagoi yleensä nopeasti paikallisiin käsikauppalääkkeisiin.

Luokka 2 Akne

Luokan 2 tai keskivaikea akne koostuu merkittävämmistä papuloista ja märkärakkuloista. Pustulat ovat samanlaisia kuin papulat, mutta niiden kärjissä on näkyvää märkää. Keskivaikea tulehduksellinen akne on yleistä teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla.

Ensisijaiset vauriot luokan 2 aknessa ovat:

 • Papulat - nämä pienet, vaaleanpunaiset näppylät merkitsevät kohtalaisen tulehtuneita huokosia.
 • märkärakkulat - nämä ovat märkärakkuloita, joiden kärjissä on näkyvää märkää. Mätä koostuu kuolleista ihosoluista, bakteereista ja talista.
 • Comedones - tukkeutuneita huokosia mustapäiden ja valkopäiden muodossa esiintyy myös tulehduksellisten papuloiden ja märkärakkuloiden ohella.

Ihmisillä, joilla on asteen 2 akne, on tyypillisesti 20-100 leesiota. Papulat ja märkärakkulat voivat olla laajalle levinneitä tai keskittyä yhdelle alueelle. Keskivaikea akne puhkeaa usein ajoittain ennen kuukautiskiertoa hormonaalisten muutosten vuoksi.

OTC-paikallishoidot voivat auttaa hoitamaan luokan 2 aknea. Monet tarvitsevat kuitenkin reseptilääkkeitä, kuten retinoideja, bentsoyyliperoksidia tai antibioottigeelejä ja -voiteja. Suun kautta otettavia antibiootteja voidaan määrätä lyhytaikaiseen käyttöön.

Asianmukaisella hoidolla 2. asteen akne voidaan poistaa ilman pysyviä arpia. Ihonhoitoon kiinnittämällä erityistä huomiota voi auttaa hallitsemaan ja vähentämään puhkeamisia.

Luokan 3 akne

Luokan 3 akne luokitellaan vaikeaksi papulopustulaariseksi akneksi. Se koostuu monista tulehduksellisista papuloista ja märkärakkuloista, jotka peittävät laajoja alueita kasvoissa, rinnassa ja selässä. Luokan 3 akne on usein kivulias ja ruma, mutta se ei aiheuta nodulaarisia tai kystisia leesioita.

Seuraavassa on lueteltu 3. asteen aknen ensisijaiset vauriot:

 • Lukuisat papulat ja pustulat - 3. asteen akne koostuu laajalle levinneestä tulehduksesta. Kasvojen, kaulan, rinnan, hartioiden ja selän alueella voi olla yli 100 pientä, punaista näppylää.
 • Satunnaisia kyhmyjä - Toisin kuin 4. asteen akne, 3. asteen akne ei sisällä merkittävää määrää kyhmyjä. Muutamia syviä, kivuliaita kyhmyjä voi esiintyä satunnaisesti.
 • Komedot - Tulehduksellisten leesioiden joukossa on yleensä sekä avoimia että suljettuja komedoja.

Vaikeaa papulopustulaarista aknea sairastavilla ihmisillä on usein kivulias ja arka iho. Suuri määrä näppylöitä voi johtaa arpeutumiseen, jos akne jätetään hoitamatta.

Vaikea akne vaatii reseptilääkkeitä suun kautta ja paikallisesti käytettäviä lääkkeitä tulehduksen hallitsemiseksi ja aknea aiheuttavien bakteerien tappamiseksi. Isotretinoiinia voidaan määrätä vastustuskykyiseen vaikeaan tulehdukselliseen akneen. Asianmukainen ihonhoito ja stressin ja rasvaisen kosmetiikan kaltaisten ärsykkeiden välttäminen auttavat myös hallitsemaan puhkeamisia.

Luokka 4 Akne

Luokan 4 akne koostuu laajalle levinneistä tulehduksellisista papuloista, märkärakkuloista, kyhmyistä ja kystista. Se luokitellaan vaikeaksi nodulaariseksi tai kystiseksi akneksi. Kyhmyt ja kystat voivat aiheuttaa vakavia arpia, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti.

Seuraavassa on lueteltu tärkeimmät leesiot, jotka ovat tyypillisiä 4. luokan vaikealle nodulokystiselle aknelle:

 • Papulat ja märk ärakkulat - Paikalla on kohtalaisia tai vaikeita tulehduksellisia näppylöitä.
 • Kyhmyjä - Kovat, kivuliaat kyhmyjä muodostuvat syvälle ihon sisään, ja ne ovat merkki vakavasta tulehduksesta. Kyhmyjä syntyy, kun tukkeutuneet ihohuokoset puhkeavat hyvin syvälle ihon dermis-kerrokseen.
 • Kystat - Kystat ovat samanlaisia kuin kyhmyt, mutta ovat suurempia, kivuliaampia ja täynnä mätä. Kystisiä virheitä on yleensä hoidettava injektioilla, jotta mätä saadaan poistettua.

Aknen kyhmyt ja kystat voivat aiheuttaa laajoja arpia ja hyperpigmentaatiota. Vaikea kystinen akne vaatii kiireellistä lääketieteellistä hoitoa, jotta vältytään pysyviltä ihovaurioilta ja kielteisiltä psykologisilta vaikutuksilta, kuten ahdistuneisuudelta, masennukselta ja heikentyneeltä itsetunnolta.

Vaikea kystinen akne vaatii reseptilääkkeitä suun kautta ja paikallisesti. Vaikeita tapauksia voidaan hoitaa isotretinoiinilla (suuriannoksinen A-vitamiini). Muita hoitovaihtoehtoja ovat steroidi-injektiot, laser- ja valohoito, kemialliset kuorinnat ja mikrodermahionta arpien parantamiseksi.

Akne-asteen määrittäminen

Aknen luokan ja asianmukaisen hoidon määrittämiseksi on tiedettävä, minkä tyyppisiä ja kuinka paljon vaurioita sinulla on. Seuraavassa on joitakin asioita, joita kannattaa tarkkailla akneasi arvioidessa:

 • Ei-tulehdukselliset vauriot - Näihin kuuluvat avoimet ja suljetut komedot (mustapäitä ja valkopäitä). Ota huomioon tukkeutuneiden huokosten määrä.
 • Lievät tulehdusvauriot - Etsi pieniä, vaaleanpunaisia kuoppia, joita kutsutaan papuluksiksi.
 • Kohtalaiset tulehdukselliset vauriot - Tarkista, onko sinulla märkäisiä näppylöitä, joita kutsutaan märkärakkuloiksi.
 • Vaikeat tulehdukselliset vauriot - kiinteät, kivuliaat kyhmyt ja nestetäytteiset kystat viittaavat vakavampaan akneen.
 • Leviäminen - Huomaa, onko sinulla vain muutama hajanainen vaurio vai laajalle levinneitä, laajoja alueita peittäviä klustereita.
 • Aiemmat arvet - Tämä voi olla merkki siitä, että sinulla on ollut aiemmin vaikea akne.
 • Tulehdusten tiheys - Huomaa, onko sinulla satunnaisia puhkeamisia vai jatkuvaa aknea.

Seuraa puhkeamisia muutaman kuukauden ajan, jotta voit määrittää, onko sinulla jatkuvaa vai ajoittaista aknea. Ihotautilääkärin vastaanotto auttaa diagnosoimaan akneasteesi oikein ja suosittelemaan sopivia hoitomuotoja.

Aknen asteet ja arpiriski

Aknen laatu korreloi usein pysyvän aknearven riskin kanssa. Tässä on arpiriski kullekin akneasteelle:

 • Luokka 1 - Arpeutumisen riski on vähäinen. Lievä komeedonaalinen akne ja satunnaiset papulat häviävät yleensä ilman arpia.
 • Luokka 2 - Pieni arpeutumisriski. Keskivaikea tulehduksellinen akne voi aiheuttaa matalia jääpiikki- tai laatikkoarpia.
 • Luokka 3 - Kohtalainen arpeutumisriski. Laajasti levinneet vauriot lisäävät arpeutumisen mahdollisuutta. Arpia voi esiintyä kuoppia ja painaumia.
 • Luokka 4 - Suuri arpeutumisriski. Kyhmyt ja kystat voivat tuhota kollageenia ja aiheuttaa vakavia arpia.

Mitä tulehtuneempi ja pitkäkestoisempi akne on, sitä suurempi on todennäköisyys arpien syntymiselle. Oikea-aikainen hoito on avainasemassa pysyvien ihovaurioiden ehkäisemisessä.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

On suositeltavaa käydä ihotautilääkärillä, jos:

 • Käsikauppatuotteet eivät ole parantaneet aknea 3 kuukauden kuluttua.
 • Akne jättää tummia täpliä tai arpia.
 • Akne aiheuttaa merkittävää emotionaalista ahdistusta
 • Vaikean tulehduksellisen aknen merkit ovat läsnä.

Ihotautilääkäri voi diagnosoida akneasteesi asianmukaisesti, tunnistaa mahdolliset perimmäiset syyt ja laatia räätälöidyn hoitosuunnitelman. Keskivaikean tai vaikean aknen hoitoon tarvitaan usein reseptilääkkeitä, jotka otetaan suun kautta tai paikallisesti, tulehduksen hoitamiseksi ja arpeutumisen estämiseksi. Ihotautilääkäri voi myös suositella laserhoitoja arpien parantamiseksi.

Otos

Oikean hoidon löytäminen edellyttää, että tunnistat oman akneasteesi. Lievää ei-tulehduksellista aknea voidaan hoitaa käsikauppatuotteilla. Keskivaikea tai vaikea tulehduksellinen akne vaatii kuitenkin ammattimaista hoitoa ihotautilääkäriltä. Mitä aikaisemmin aknen asianmukainen hoito aloitetaan, sitä pienempi on pysyvien fyysisten ja henkisten arpien riski. Kun on tietoinen aknen neljästä eri asteesta, ymmärtää paremmin hoitovaihtoehtoja ja mahdollisia komplikaatioita.

Usein kysytyt kysymykset aknen asteista

Akne on yleinen ihosairaus, joka syntyy, kun karvatupet tukkeutuvat kuolleista ihosoluista ja öljystä. Aknen vaikeusaste voi vaihdella lievästä vakavaan. Ihotautilääkärit luokittelevat aknen neljään luokkaan, jotka perustuvat akneen liittyvien vaurioiden tyyppiin ja määrään. Alla on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin aknen eri asteiden ymmärtämisestä ja määrittämisestä.

Mitkä ovat aknen 4 astetta?

Aknen 4 astetta ovat:

Luokka 1 (lievä) - Tämä koostuu muutamista hajanaisista komedoneista (mustapäistä ja valkopäistä) ja pienistä tulehduspapuloista.

Luokka 2 (kohtalainen) - Tämä koostuu voimakkaammista papuloista ja märkärakkuloista, jotka peittävät laajempia alueita.

Luokka 3 (vakava) - Tämä koostuu lukuisista laajalle levinneistä papuloista, märkärakkuloista ja satunnaisista kyhmyistä.

Luokka 4 (vaikea nodulaarinen/kystinen) - Tälle on ominaista vakavat tulehdukselliset kyhmyt ja kystat sekä märkärakkulat ja papulat.

Mitä ovat komedot?

Komedot ovat tukkeutuneita karvatupet. Komedoneja on kahdenlaisia:

 • Valkopäät (suljetut komeedot) - Ne näkyvät pieninä, lihanvärisinä kuoppina ihon pinnan alla.
 • Mustapäät (avoimet komeedot) - Nämä näyttävät tummilta pisteiltä iholla, ja ne syntyvät, kun kuolleet ihosolut ja öljy jäävät huokosiin ja hapettuvat, jolloin ne muuttuvat mustiksi.

Mitä ovat papulukset ja märkärakkulat?

Papulat ovat pieniä punaisia, tulehtuneita kuoppia, joissa ei ole mätää. Ne muodostuvat, kun tukkeutuneet huokoset tulehtuvat ja turpoavat.

Pustulat ovat samanlaisia kuin papulat, mutta ne ovat täynnä näkyvää märkää. Mätä koostuu öljystä, bakteereista ja kuolleista ihosoluista.

Mitä ovat kyhmyt ja kystat?

Kyhmyt ovat suuria, kovia kyhmyjä ihon alla, jotka johtuvat syvistä infektioista ja tukkeutuneiden huokosten tulehduksesta. Kystat ovat samanlaisia kuin kyhmyjä, mutta ne ovat mätäpaiseita ja voivat olla arkoja ja kivuliaita. Molemmat viittaavat vakavaan akneen.

Miten voit määrittää oman akneasteesi?

Määrittääksesi aknearvosanasi:

 • Huomioi epäpuhtauksien tyypit - onko sinulla enimmäkseen komedoneja, papuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä tai kystia.
 • Katso levinneisyyttä - jos sinulla on vain muutama vaurio tai laajoja alueita peittäviä klustereita.
 • Tarkista, onko ihossa arpia, jotka viittaavat vakavampaan aiempaan akneen.
 • Seuraa puhkeamistiheyttä - ovatko ne ajoittaisia vai jatkuvia.
 • Ihotautilääkärin vastaanotto voi auttaa diagnosoimaan luokan kunnolla.

Miten aknen aste korreloi arpiriskin kanssa?

 • Luokan 1 riski arpeutumiseen on minimaalinen.
 • Luokan 2 riski lievään arpeutumiseen on pieni.
 • Luokan 3 arpeutumisriski on kohtalainen.
 • Luokassa 4 on suuri riski vaikeaan arpeutumiseen kyhmyjen ja kystien vuoksi.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille?

Käy ihotautilääkärillä, jos:

 • Käsikauppatuotteet eivät paranna aknea 3 kuukauden kuluttua.
 • Akne jättää arpia tai tummia jälkiä.
 • Akne aiheuttaa henkistä ahdistusta.
 • Vaikean aknen merkit ovat läsnä - kyhmyjä, kystia, laajalle levinnyt tulehdus.

Mikä on eri akneasteiden hoito?

 • Grade 1 -luokkaa voidaan usein hoitaa käsikauppalääkkeillä, voiteilla ja geeleillä.
 • Luokka 2 vaatii yleensä reseptilääkkeitä tai suun kautta otettavia antibiootteja.
 • Luokka 3 edellyttää reseptilääkkeitä suun kautta ja paikallisesti käytettäviä lääkkeitä tulehduksen hallitsemiseksi.
 • Vaikea asteen 4 kystinen akne vaatii kiireellistä ja aggressiivista hoitoa, jossa käytetään suun kautta otettavia ja paikallisia lääkkeitä ja joskus myös injektioita tai laserhoitoa.

Ihotautilääkärin vastaanotto auttaa diagnosoimaan luokkasi ja luomaan räätälöidyn hoitosuunnitelman. Mitä aikaisemmin asianmukainen hoito aloitetaan, sitä pienempi on aknen ja arpien riski.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku