Mikä laukaisee kystinen akne?

Published:

Kystinen akne voi olla turhauttava ihosairaus. Nämä syvät, kivuliaat näppylät näyttävät tulevan tyhjästä, ja niistä on tunnetusti vaikea päästä eroon. Kystisen aknen syiden ymmärtäminen on avainasemassa sekä sen hoidossa että tulevien puhkeamisten ehkäisyssä.

Mikä laukaisee kystinen akne

Mikä on kystinen akne?

Ennen kuin paneudumme siihen, mikä aiheuttaa kystistä aknea, käydään ensin läpi, mitä kystinen akne tarkalleen ottaen on.

Kystinen akne koostuu suurista, punaisista ja kivuliaista puhkeamisista, joita esiintyy syvällä ihossa. Nämä näppylät ovat paljon suurempia ja vakavampia kuin tyypillinen valkopää.

Sen sijaan, että kystiset näppylät pysyisivät ihon pinnalla, ne muodostuvat syvemmälle ihokerrokseen. Syvällä ihon sisällä olevien kystien tulehdus ja puhkeaminen aiheuttavat kivuliaita mätäpaiseita.

Kystistä aknea pidetään vakavampana kuin muita aknen muotoja, koska puhkeamiset ovat syviä ja niistä voi jäädä arpia.

Mikä aiheuttaa kystistä aknea?

Nyt kun tiedät, mitä kystinen akne on, mikä oikeastaan laukaisee nämä kivuliaat maanalaiset näppylät? Tässä on joitakin yleisimpiä syitä:

Hormonaalinen epätasapaino

Hormonien vaihtelut ovat kystisen aknen puhkeamisen johtava aiheuttaja.

Hormonit, kuten androgeenit, voivat ylistimuloida ihon öljyrauhasia ja karvatupet, mikä johtaa liialliseen talintuotantoon. Tämä rasvainen ympäristö tukkii huokoset ja antaa aknea aiheuttavien bakteerien menestyä.

Genetiikka

Kuten monissa ihosairauksissa, myös kystisessä aknessa on perimällä merkitystä. Sinulla on todennäköisemmin vakavia puhkeamisia, jos sinulla on suvussasi kystistä aknea.

Perinnöllisyys voi altistaa liialliselle androgeenien tuotannolle tai tehdä sinusta herkemmän hormonien, kuten testosteronin, normaaleille vaihteluille.

Korkea stressitaso

Korkea stressitaso aiheuttaa kortisolin ja muiden öljyrauhasia stimuloivien hormonien lisääntynyttä tuotantoa. Tämä voi johtaa liialliseen talintuotantoon, tukkeutuneisiin huokosiin ja kystiseen akneen.

Stressi heikentää myös haavan paranemista. Tämä voi aiheuttaa sen, että kystiset näppylät viipyvät kauemmin sen sijaan, että ne paranisivat nopeasti.

Lääkkeet

Tiettyjen lääkkeiden tiedetään laukaisevan finnejä, myös kystistä aknea. Hormonilääkkeet, kuten ehkäisypillerit tai hormonikorvaushormonit, voivat aiheuttaa aknen puhkeamista.

Steroidit ja litium ovat muita reseptilääkkeitä, joiden yleisenä sivuvaikutuksena on akne.

Krooninen tulehdus

Tulehdus on kystisen aknen taustalla. Krooninen tulehdus elimistössä voi siis tehdä sinusta alttiimman vakaville finneille.

PCOS:n, IBD:n ja autoimmuunisairauksien kaltaiset tilat aiheuttavat korkeampaa tulehduksen lähtötasoa. Tämä luo lopulta pohjan tulehduksellisille kystisille näppylöille.

Ruokavalio ja elämäntapa laukaisevat tekijät

Sisäisten tekijöiden, kuten hormonien ja genetiikan, lisäksi tietyt elämäntapatekijät voivat myös laukaista kystisen aknen joillakin ihmisillä. Katsotaanpa joitakin mahdollisia aknea aiheuttavia elämäntapatekijöitä.

Korkea glykeeminen ruokavalio

On näyttöä siitä, että runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria sisältävä korkean glykeemisen ruokavalion noudattaminen voi pahentaa aknea.

Korkean glykeemisen indeksin omaavat elintarvikkeet aiheuttavat nopeampia verensokerin nousuja. Tämä johtaa korkeampiin insuliinitasoihin, jotka voivat stimuloida lisääntynyttä androgeenituotantoa.

Nämä korkean glykeemisen ruoan hormonaaliset vaikutukset voivat laukaista finnejä. Joitakin elintarvikkeita, joita kannattaa varoa, ovat sokeripitoiset limsat, hedelmämehut, jälkiruoat, valkoinen leipä ja prosessoidut välipalat.

Maidon kulutus

Tutkimus on vielä kesken, mutta joissakin tutkimuksissa maidon ja maitotuotteiden kulutus on yhdistetty aknen yleistymiseen.

Asiantuntijat olettavat, että maitotuotteissa luonnostaan esiintyvät hormonit saattavat ylistimuloida öljyrauhasia. Myös maitotuotteiden sisältämällä laktoosisokerilla voi olla merkitystä.

Jos epäilet, että maitotuotteet aiheuttavat kystisiä finnejä, yritä jättää ne pois kuukauden ajaksi ja katso, paraneeko ihosi.

Ei tarpeeksi unta

Krooninen univaje voi horjuttaa hormonien tasapainoa. Unen puute vähentää testosteronin määrää ja lisää kortisolin tuotantoa.

Ilman riittävää unta iho ei myöskään ehdi uudistua. Tämä voi johtaa tukkeutuneisiin ihohuokosiin ja vakavampiin tulehduksellisiin ihottumiin.

Tavoittele 7-9 tunnin unta yössä. Tämä antaa kehollesi aikaa säädellä hormoneja ja korjata ihokudosta.

Savukkeiden polttaminen

Tupakanpoltto on kiistatta yhteydessä aknen vakavuuden lisääntymiseen. Tarkkoja mekanismeja ei tunneta, mutta ne liittyvät todennäköisesti tupakansavun tulehdusta edistävään luonteeseen.

Jos tupakoit tällä hetkellä, tee suunnitelma lopettamiseksi. Tämä todennäköisesti auttaa parantamaan kystistä aknea ja yleistä terveyttäsi.

Kasvojen koskettelu ja poiminta

Liiallinen kasvojen koskettelu ja nirsoilu levittää bakteereja ihohuokosiin ja vahingoittaa herkkää ihokudosta. Tämä bakteerien ja tulehduksen kaksoiskaksikko voi varmasti laukaista uusia taudinpurkauksia.

Yritä pitää kätesi poissa kasvoiltasi koko päivän ajan. Muista myös mahdolliset ihonpoimintatottumukset.

Yhteinen kystinen akne laukaisijat Recap:

 • Hormonaaliset vaihtelut
 • Genetiikka
 • Korkea stressi
 • Tietyt lääkkeet
 • Krooninen tulehdus
 • Korkea glykeeminen ruokavalio
 • Maidon kulutus
 • Riittämätön uni
 • Tupakointi
 • Kasvojen poiminta

Vinkkejä ehkäisyyn kystinen akne Breakouts

Nyt kun tiedät, mistä kystinen akne yleensä johtuu, tässä on muutamia vinkkejä kivuliaiden kuoppien ehkäisyyn:

1. Tasapainota hormonit.

Työskentele hormonien, kuten androgeenien ja insuliinin, tasapainottamiseksi, sillä ne voivat stimuloida liikaa öljyrauhasia.

Strategioihin kuuluvat stressin hallinta, riittävä uni, tulehdusten välttäminen ja matalan glykeemisen ruokavalion noudattaminen.

2. Vältä aknen laukaisijoita.

Kiinnitä huomiota henkilökohtaisiin kystisen aknen aiheuttajiin ja yritä välttää niitä. Tämä voi tarkoittaa maitotuotteiden jättämistä väliin, tupakoinnin lopettamista tai lääkkeiden vaihtamista.

3. Puhdista varovasti.

Kovat kasvojen kuorinnat ja liiallinen puhdistus häiritsevät ihon suojaverkkoa. Tämä johtaa ärsytykseen, joka voi pahentaa aknea.

Puhdista iho hellävaraisesti vain kahdesti päivässä hankaamattomalla puhdistusaineella. Vältä hankaamista tai nipistelyä.

4. Käytä aknea torjuvia ainesosia.

Ainesosat, kuten salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi ja retinoidit, auttavat poistamaan huokosten tukkeutumista ja torjumaan aknebakteereja. Näitä ainesosia sisältävien voiteiden käyttö voi ehkäistä puhkeamisia.

5. Huolehdi ihon terveydestä.

Ravitse ihoa antioksidanteilla, käytä aurinkosuojaa ja pidä iho kosteutettuna. Ihon yleisen terveyden edistäminen tekee puhkeamisista epätodennäköisempiä.

Tietoisuus yleisimmistä kystisen aknen syistä on avainasemassa. Välttämällä laukaisevia tekijöitä ja tasapainottamalla hormoneja aina kun se on mahdollista, voidaan pitkälle ehkäistä kivuliaita kystisiä puhkeamisia.

Milloin nähdä ihotautilääkäri kystinen akne

Vaikeaa kystistä aknea voi olla vaikea hallita yksin. Käy ihotautilääkärillä, jos sinulla on:

 • Usein toistuvat ja kivuliaat kystiset puhkeamiset
 • Akne, joka kestää reseptivapaita hoitoja
 • Kystisten näppylöiden aiheuttamat arvet
 • Matala itsetunto tai masennus kystisen aknen vuoksi.

Ihotautilääkärillä on käytössään vahvimmat aknelääkkeet, kuten isotretinoiini, jotka voivat auttaa. Steroidi-injektioiden kaltaiset toimenpiteet voivat myös auttaa kutistamaan suuria kystisiä näppylöitä nopeasti.

Älä epäröi hakea ammattiapua, jos kystinen akne vaikuttaa merkittävästi elämääsi. Sinun ei tarvitse kärsiä puhkeamisesta puhkeamisen jälkeen.

Otos: Kystinen akne laukaisijat: Kiinnitä huomiota kystinen akne laukaisijat

Kystinen akne muodostuu syvälle ihoon, ja sen voivat laukaista monet erilaiset sisäiset ja ulkoiset tekijät. Hormonit, perimä, tulehdus, voimakas stressi, lääkkeet, ruokavalio ja elämäntavat voivat kaikki vaikuttaa asiaan.

Kiinnitä huomiota henkilökohtaiseen aknen laukaisijoihin ja käytä ennaltaehkäisystrategioita tulevien puhkeamien välttämiseksi. Ylimääräisten androgeenien ja tulehduksen kurissa pitäminen on avainasemassa.

Jos kyseessä on vaikea tai hoitoresistentti kystinen akne, ota yhteyttä ihotautilääkäriin, joka voi käyttää erikoislääkkeitä ja -menetelmiä. Pitkäjänteisyydellä ja oikealla hoitosuunnitelmalla voit saada kystisen aknen hallintaan ja estää sen uusiutumisen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kystisestä aknesta

Miltä kystinen akne näyttää?

Kystinen akne koostuu suurista, punaisista ja kivuliaista puhkeamisista, joita esiintyy syvällä ihossa. Näpyt ovat tulehtuneita ja voivat tuntua ihon alla solmuilta. Kystien keskellä on usein valkoinen tai keltainen mätäinen keskus. Läiskät jättävät jälkeensä tummia arpia, jotka voivat kestää kuukausia.

Missä kystinen akne esiintyy?

Kystiset ihottumat kehittyvät useimmiten kasvoihin, erityisesti leukalinjaan, poskiin, leukaan ja suun ympärille. Kystisiä näppylöitä voi kuitenkin muodostua myös selkään, rintaan, kaulaan, hartioihin ja olkavarsiin.

Mikä ero on kystisen aknen ja tavallisen aknen välillä?

Tavallinen akne koostuu ihon pinnalla olevista pienistä valkopäistä ja mustapäistä. Kystinen akne esiintyy syvemmällä dermis-ihon kerroksessa. Kystiset näppylät ovat paljon suurempia, kivuliaampia ja johtavat arpeutumiseen useammin kuin lievemmät valkopäät tai mustapäät.

Onko kystinen akne vakavan aknen muoto?

Kyllä, kystistä aknea pidetään aknen vakavana muotona. Se luokitellaan vakavimmaksi aknetyypiksi näppylöiden koon, niiden syvyyden ja pysyvän arpeutumisen mahdollisuuden vuoksi. Kystat ovat myös hyvin kivuliaita.

Voiko kystinen akne mennä pois itsestään?

Pienemmät kystiset näppylät voivat hävitä itsestään 1-2 viikossa. Useimmat kystiset aknenäppylät eivät kuitenkaan täysin häviä ilman reseptilääkitystä. Näytteet toistuvat usein ja vaativat huolellista hoitoa.

Mikä on paras hoito kystiseen akneen?

Reseptilääkkeet tuottavat parhaat tulokset todellista kystistä aknea vastaan. Usein määrätään suun kautta otettavia antibiootteja, ehkäisypillereitä, isotretinoiinia, spironolaktonia ja paikallisia retinoideja. Käsikauppatuotteet eivät yleensä ole riittävän vahvoja vaikeiden kystisten puhkeamien hallintaan.

Miten voit päästä eroon kystinen akne nopeasti?

Ihotautilääkärin kortisonipistos voi auttaa kutistamaan suuren kystisen näppylän päivässä tai kahdessa. Nesteen poistaminen suuresta tulehtuneesta kystasta steriilillä neulalla auttaa myös nopeasti. Nämä ovat kuitenkin vain väliaikaisia toimenpiteitä.

Voitko pop kystinen näppylöitä?

On parasta olla pop tai poimia kystinen puhkeaminen. Kystat muodostuvat liian syvälle, jotta ne eivät pääse tehokkaasti valumaan. Poimiminen voi vahingoittaa ihoa ja johtaa arpeutumiseen. Käytä sen sijaan lämmintä kompressiota, jotta kysta valuu itsestään.

Meneekö kystinen akne pysyvästi pois?

Johdonmukaisella hoidolla kystinen akne voi pitkällä aikavälillä remissioida ja mahdollisesti hävitä lopullisesti. Suun kautta otettavalla isotretinoiinilla on parhaat mahdollisuudet poistaa kystinen akne pysyvästi. Joillakin ihmisillä kystinen akne kuitenkin puhkeaa ajoittain jopa onnistuneen hoidon jälkeen.

Milloin mennä lääkäriin kystisen aknen takia?

Käy lääkärissä arvioimassa, jos sinulla on kivuliaita kystia, jotka aiheuttavat arpia, eivät reagoi reseptivapaaseen hoitoon tai vaikuttavat kielteisesti itsetuntoosi. Ihotautilääkäri voi määrätä vahvempia lääkkeitä kystisen aknen poistamiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku