Mikä vitamiinin puute aiheuttaa aknea?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se koskee 85 prosenttia 12-24-vuotiaista. Vaikka akne on yleisintä teini-ikäisillä, se voi jatkua joillakin myös aikuisuuteen asti. Aknelle tyypilliset näppylät ja virheet johtuvat monista eri tekijöistä, kuten hormonaalisista vaihteluista, genetiikasta, stressistä ja ruokavaliosta. Yksi akneen vahvasti liittyvä ravitsemuksellinen tekijä on vitamiinien puute. Mikä vitamiinipuutos sitten aiheuttaa aknea?

Mitä vitamiinin puute aiheuttaa aknea

A-vitamiinin puute voi vaikuttaa akneen

A-vitamiini on kriittinen tekijä ihosolujen terveelle kasvulle ja vaihtuvuudelle. Kun A-vitamiinia on liian vähän, ihosolut voivat muuttua tahmeiksi ja kasautua yhteen, tukkia follikkelit ja aiheuttaa aknevaurioita. A-vitamiinin puute aiheuttaa myös keratiinin ylituotantoa, proteiinin, joka voi tukkia karvatupet.

Useissa tutkimuksissa on havaittu yhteyksiä alhaisen A-vitamiinipitoisuuden ja aknen vakavuuden lisääntymisen välillä:

  • Tutkimuksessa, johon osallistui 100 aknepotilasta, havaittiin, että niillä, joilla oli vaikein akne, oli todennäköisimmin alhainen A-vitamiinipitoisuus. A-vitamiinia saaneilla potilailla akne parani kliinisesti.
  • Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että A-vitamiinin puute ruokavaliossa oli yhteydessä aknepotilaiden tukkeutuneisiin follikkeliin ja lisääntyneeseen talintuotantoon.
  • Toisessa tutkimuksessa alhaiset veren A-vitamiinipitoisuudet korreloivat nuorten aikuisten aknen esiintymisen ja vakavuuden kanssa.

Todisteet osoittavat siis selvästi, että A-vitamiinin puute näyttää vaikuttavan aknen kehittymiseen ja vakavuuteen. Riittävän A-vitamiinipitoisuuden varmistaminen ruokavaliossa voi auttaa ehkäisemään ja hoitamaan aknepisaroita.

Miten A-vitamiini auttaa ehkäisemään aknea?

A-vitamiini tukee useita toimintoja, jotka pitävät ihon kirkkaana ja aknettomana:

Edistää solujen normaalia kasvua ja kiertoa

A-vitamiini auttaa säätelemään solujen kasvua ja vaihtuvuutta ihon uloimmassa kerroksessa (epidermiksessä). Tämä estää kuolleiden ihosolujen kertymistä, jotka voivat tukkia ihohuokoset. Se mahdollistaa myös vaurioituneiden solujen irtoamisen normaalisti.

Vähentää talin tuotantoa

Ihon talirauhasten liiallinen talintuotanto on yksi syy aknen kehittymiseen. A-vitamiini auttaa hillitsemään talintuotantoa ja estää huokosia tukkivaa öljyisyyttä.

Vähentää tulehdusta

Akne liittyy tulehdukseen tukkeutuneiden karvatupen ympärillä. Antioksidanttina A-vitamiini auttaa vähentämään tätä tulehdusreaktiota. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat vähentää näppylöiden punoitusta ja turvotusta.

Säätelee keratiinia

Keratiini on ihon rakenneproteiini, joka voi kerääntyä ja tukkia karvatupet, kun A-vitamiinia on vähän. Säätämällä keratiinia A-vitamiini estää follikkelien tukkeutumisen.

Näiden mekanismien avulla riittävä A-vitamiinin saanti tukee kirkasta, tervettä ja aknea kestävää ihoa. Puutos johtaa muutoksiin, jotka edistävät finnejä.

Mitkä ovat hyviä A-vitamiinin ravintolähteitä?

Paras tapa saada A-vitamiinia on ruokavalio. Runsaasti valmiiksi muodostunutta A-vitamiinia (retinolia) sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa:

  • Naudanmaksa
  • Kalanmaksaöljyt
  • Munat
  • Silakka
  • Maito ja maitotuotteet
  • Lohi
  • Punainen palmuöljy

Lehtivihannekset, porkkanat, bataatit ja muut oranssit/keltaiset vihannekset sisältävät A-provitamiinia beetakaroteenin muodossa. Kehon on muunnettava beetakaroteeni retinoliksi, jotta se voidaan käyttää.

Tavoitteena on saada vähintään 700 mikrogrammaa (mcg) RAE (retinoliaktiivisuusekvivalenttia) A-vitamiinia päivässä ravinnosta tarpeen tyydyttämiseksi. Aknea tai muita ihosairauksia sairastavat saattavat tarvita suurempaa saantia terapeuttisen hyödyn saamiseksi.

A-vitamiinin lisäravinteet aknen hoitoon

Joissakin tapauksissa voidaan käyttää suuria annoksia A-vitamiinilisää keskivaikean tai vaikean aknen lääkehoitona. Synteettiset versiot, kuten retinoli ja retinohappo, toimivat paikallisesti ja suun kautta.

A-vitamiinivalmisteita tulisi kuitenkin käyttää akneen vain lääkärin valvonnassa, koska suurina annoksina on olemassa myrkytysriski. Riittävän A-vitamiinitilanteen ylläpitämiseksi on parasta käyttää elintarvikkeita.

Muut vitamiinit terveeseen ihoon ja aknen ehkäisyyn

Vaikka A-vitamiinin puute on suorimmin yhteydessä akneen, muut vitamiinit tukevat ihon terveyttä ja voivat vaikuttaa siihen.

E-vitamiini

E-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka suojaa ihosoluja UV-valon, saasteiden ja muiden tekijöiden aiheuttamilta hapettumisvaurioilta. Se vähentää myös tulehduksia. Ravintolähteitä ovat pähkinät, siemenet, kasviöljyt ja täysjyvävilja.

C-vitamiini

C-vitamiinia tarvitaan kollageenin tuotantoon ja ihon antioksidanttisuojaukseen. Sitrushedelmät, marjat, paprikat ja parsakaali tarjoavat tätä tärkeää ravintoaineita.

B3-vitamiini (niasiini)

Tutkimukset osoittavat, että suuriannoksinen niasiinilisäys voi parantaa aknea ja vähentää arpeutunutta ihoa vähentämällä tulehdusta. RDI-arvon ylittäviä annoksia on kuitenkin valvottava lääkärin valvonnassa.

D-vitamiini

Tämä vitamiini säätelee epiteelisolujen kasvua ja vaihtuvuutta. Auringonvalo kattaa yleensä D-vitamiinin tarpeen, mutta puutos on yleinen. Ravintolähteitä ovat merenelävät, munankeltuaiset ja täydennetyt maitotuotteet.

Vaikka monet ravintoaineet vaikuttavat ihon terveyteen, A-vitamiinilla on puutostapauksissa merkittävin vaikutus aknen kehittymiseen. Riittävän saannin varmistaminen luonnollisista elintarvikelähteistä voi auttaa säilyttämään puhtaan ihon, joka on vastustuskykyinen puhkeamisille. Joissakin tapauksissa voidaan määrätä suuria annoksia A-vitamiinilisää muiden hoitojen ohella keskivaikean tai vaikean aknen hallitsemiseksi. Luonnolliset elintarvikelähteet ovat kuitenkin parhaita päivittäisen A-vitamiinitarpeen tyydyttämiseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vitamiinin puutteesta ja aknesta

Onko sinulla vielä kysyttävää siitä, miten vitamiinien puute vaikuttaa akneen? Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin:

Voiko D-vitamiinin puute aiheuttaa aknea?

Vaikka alhainen D-vitamiinipitoisuus voi pahentaa aknea, useimmissa tutkimuksissa ei ole löydetty suoraa yhteyttä D-vitamiinipitoisuuden ja aknen kehittymisen välillä. A-vitamiinin puutteella näyttää olevan kaikista vitamiineista voimakkain yhteys akneen.

Aiheuttaako sinkin puute aknea?

Joidenkin tutkimusten mukaan sinkkilisä voi auttaa vaikean aknen hoidossa. Näyttö, joka liittää sinkin puutteen akneen, on kuitenkin heikko. Jos alhainen sinkkipitoisuus johtuu huonosta yleisestä ravitsemuksesta, useat puutteet voivat vaikuttaa iho-ongelmiin.

Voiko yleisen monivitamiinin ottaminen auttaa akneen?

Tasapainoinen monivitamiini voi auttaa täyttämään ruokavalion mahdolliset ravintoaineiden puutteet ja varmistamaan riittävän saannin. Se ei kuitenkaan välttämättä riitä korjaamaan vakavaan akneen johtavaa puutosta, joka edellyttää suurempia terapeuttisia annoksia tiettyä vitamiinia.

Auttaako C-vitamiinilisä eroon aknesta?

C-vitamiini tukee kollageenin tuotantoa ja suojaa ihoa hapettumisvaurioilta, mikä voi epäsuorasti auttaa akneen. On kuitenkin vain vähän todisteita siitä, että C-vitamiinilisät yksinään parantaisivat ihottumaa, varsinkin jos ei puututa muihin puutteisiin, kuten A-vitamiiniin.

Mitkä ravitsemuksen puutteet aiheuttavat kystistä aknea?

Aknen vaikeisiin muotoihin, kuten kystiseen akneen, vaikuttavat usein hormonaaliset tekijät, mutta myös vitamiinien puutteet voivat vaikuttaa asiaan. Erityisesti alhainen A- ja D-vitamiinipitoisuus voi vaikuttaa kystisiin finneihin. Puutteiden korjaaminen voi auttaa.

Tasapainoinen ja ravinteikas ruokavalio auttaa pitkälle siinä, että iho saa vitamiineja, joita se tarvitsee pysyäkseen kirkkaana ja virheettömänä. Tärkeimpiä puutteita ovat A-, C-, D-, E- ja B3-vitamiinit, jotka tukevat ihosolujen optimaalista kasvua ja vaihtuvuutta, talintuotantoa ja tulehdustasoa. Näistä A-vitamiinin puutteesta on eniten näyttöä, joka yhdistää sen suoraan aknen kehittymiseen ja vakavuuteen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vitamiinien puutteista ja aknesta

Mikä yhteys on A-vitamiinin puutteen ja aknen välillä?

A-vitamiini on kriittinen tekijä solujen kasvun ja vaihtuvuuden säätelyssä ihon uloimmassa kerroksessa (epidermiksessä). Kun A-vitamiinin puute aiheuttaa kuolleiden ihosolujen kertymistä, jotka voivat tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa vaurioita. Se aiheuttaa myös keratiinin lisääntynyttä tuotantoa, joka on rakenneproteiini, joka voi ylituotannossaan tukkia karvatupet. A-vitamiinin puute häiritsee talintuotantoa ja ihosolujen normaalia irtoamista, mikä luo ihanteellisen ympäristön aknea aiheuttavien bakteerien viihtymiselle.

Kuinka yleistä A-vitamiinin puute on?

A-vitamiinin puutos on harvinaista kehittyneissä maissa, mutta sitä esiintyy enemmän kehitysmaissa, joissa aliravitsemus on yleistä. Jopa kehittyneissä maissa voi esiintyä lievää puutosta, jos ihmiset eivät syö riittävästi A-vitamiinipitoista ruokaa. Puutos on todennäköisempi rajoittavassa ruokavaliossa, josta puuttuu riittävästi rasvaa ja eläinperäisiä elintarvikkeita, jotka sisältävät valmiiksi muodostunutta A-vitamiinia.

Mitkä ovat parhaat A-vitamiinin lähteet?

Esivalmistettua A-vitamiinia (retinolia) on eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten naudanmaksassa, kalanmaksaöljyissä, kananmunissa, silakassa ja maitotuotteissa. Kasvisruoat, kuten bataatit, porkkanat, pinaatti ja muut lehtivihannekset, sisältävät provitamiini A-karotenoideja, kuten beetakaroteenia. Kehon on muutettava ne retinoliksi, jotta ne voidaan käyttää.

Kuinka paljon A-vitamiinia tarvitsen kirkkaaseen ihoon?

A-vitamiinin RDI-arvo on 700mcg RAE (retinoliaktiivisuusekvivalentti) päivässä naisille ja 900mcg miehille. Aknesta tai muista ihosairauksista kärsivät saattavat tarvita suurempia määriä terapeuttisen hyödyn saamiseksi. Yli 2 500 mcg päivässä voi aiheuttaa myrkytystä, joten RDI-arvoa suurempaa saantia on valvottava lääkärin valvonnassa.

Voiko A-vitamiinilisien ottaminen poistaa aknen?

Korkea-annoksisia A-vitamiinilisävalmisteita, kuten retinolia tai retinohappoa, voidaan määrätä muiden hoitojen ohella auttamaan keskivaikean tai vaikean aknen hallinnassa. A-vitamiinivalmisteita tulisi kuitenkin käyttää vain lääkärin valvonnassa, koska suurilla annoksilla on myrkytysriski. Jokapäiväisiin tarpeisiin kannattaa keskittyä A-vitamiinin lähteisiin elintarvikkeista.

Mitkä muut vitamiinit auttavat akneen?

Vaikka A-vitamiinin puute on vahvimmin yhteydessä ihon terveyteen, myös muut vitamiinit, kuten C-, E-, B3- ja D-vitamiini, tukevat ihon terveyttä. C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa, E-vitamiini on antioksidantti, B3 vähentää tulehduksia ja D-vitamiini säätelee solujen kasvua ja vaihtumista. Näitä vitamiineja sisältävä monipuolinen ruokavalio voi auttaa ehkäisemään aknea, mutta se ei todennäköisesti yksinään auta hoitamaan vakavia tapauksia ilman, että myös taustalla oleva A-vitamiinin puute korjataan.

Miksi A-vitamiinipitoisia elintarvikkeita suositellaan enemmän kuin ravintolisiä aknen hoitoon?

Tutkimukset osoittavat, että luonnollisista elintarvikelähteistä saatava A-vitamiini auttaa aknen hoidossa ilman mega-annoksisten ravintolisien riskejä. Maksa, kalaöljyt, maitotuotteet sekä värikkäät hedelmät ja vihannekset tuottavat A-vitamiinia turvallisesti yhdessä muiden ravintoaineiden kanssa, jotka toimivat synergisesti edistääkseen kirkasta ihoa. Suuria annoksia synteettistä A-vitamiinia tulisi käyttää lyhytaikaisesti vain lääkärin valvonnassa.

Mitä minun pitäisi syödä saadakseni enemmän A-vitamiinia kirkasta ihoa varten?

Syö runsaasti bataatteja, porkkanoita, pinaattia, mangoja, tomaatteja ja muita värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia, joista saat A-karotenoideja. Lisää myös terveellisiä rasvoja, kuten oliiviöljyä, pähkinöitä ja avokadoa, jotka auttavat A-vitamiinin imeytymistä. Täysjyväinen ruokavalio ravitsee ihoa sisältäpäin.

Voiko alhainen D-vitamiinipitoisuus vaikuttaa myös akneen?

Mahdollisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan D-vitamiinin puute on yhteydessä tulehduksen lisääntymiseen ja aknen vakavuuteen. D-vitamiinin vaikutus akneen vaikuttaa kuitenkin heikommalta kuin A-vitamiinin. Silti riittävän D-vitamiinin ylläpitäminen auringonoton, täydennettyjen elintarvikkeiden ja merenelävien avulla voi tukea kirkasta ihoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku