Aliravitsemus voi johtaa hiustenlähtöön - Mutta se on usein palautettavissa oikealla ravitsemuksella.

Published:

Aliravitsemus ja ravitsemukselliset puutteet ovat yleisiä hiustenlähtöön johtavia syitä, jotka usein jätetään huomiotta. Oikeilla ravintoaineilla ja ruokavaliolla aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö voidaan kuitenkin korjata.

Sisällysluettelo:

 1. Mikä on aliravitsemus ja miten se aiheuttaa hiustenlähtöä?
 2. Voiko aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö kumota?
  1. Syö tasapainoista, ravitsevaa ruokavaliota.
  2. Kysy lääkäriltäsi lisäravinteista
  3. Hoitakaa kaikkia taustalla olevia sairauksia
  4. Vältä Crash Dietit ja nopea laihtuminen
  5. Vähennä stressiä
 3. Kysymyksiä vastattu noin hiustenlähtö aliravitsemuksesta
  1. Mitkä ravintoaineiden puutteet aiheuttavat useimmiten hiustenlähtöä?
  2. Kasvavatko hiukset takaisin aliravitsemuksen hoidon jälkeen?
  3. Voiko painonnousu auttaa palauttamaan hiukset?
  4. Toimivatko hiusten kasvua lisäävät lisäravinteet?
  5. Mitkä elintarvikkeet edistävät hiusten kasvua?
  6. Palautuuko hiusteni paksuus normaaliksi?
  7. Kuinka kauan ravinteiden täydentyminen kestää?
  8. Onko olemassa verikoetta ravitsemuspuutoksen aiheuttaman hiustenlähdön varalta?
  9. Mitkä sairaudet aiheuttavat aliravitsemuksen aiheuttamaa hiustenlähtöä?
  10. Voivatko ravintoaineiden puutteet aiheuttaa pysyvää hiustenlähtöä?
 4. Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa on avain hiustenlähtön ehkäisyyn
  1. Yhteenvetona tärkeimmät muistettavat asiat:
 5. Voiko aliravitsemus aiheuttaa hiustenlähtöä?
 6. Onko aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö palautettavissa?
 7. Mitkä ravintoaineet ovat tärkeitä terveiden hiusten ylläpitämiseksi?
 8. Mitkä ovat aliravitsemuksen oireet aikuisilla?
 9. Voiko aliravitsemus aiheuttaa myös päänahan ongelmia?
 10. Voiko ravintolisistä olla apua hiusten terveyden parantamisessa?
 11. Voiko aliravitsemus olla syy hiustensiirron epäonnistumiseen?
 12. Onko olemassa erityisiä ruokavalioita, jotka voivat estää hiustenlähtöä entisestään?
 13. Voiko aliravitsemus johtaa androgeeniseen hiustenlähtöön?
 14. Mikä merkitys mikroravintoaineilla on hiusten terveydelle?

Aliravitsemus voi johtaa hiustenlähtöön

Mikä on aliravitsemus ja miten se aiheuttaa hiustenlähtöä?

Aliravitsemus tarkoittaa asianmukaisen ravitsemuksen puutetta, joka johtuu riittämättömästä ravinnonsaannista tai ravinteiden imeytymisongelmista. Se voi johtua syömishäiriöistä, muotidieeteistä, sairauksista tai yksinkertaisesti siitä, että et saa riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavaliostasi.

Aliravitsemusta on kahta päätyyppiä:

 • Marasmi - johtuu riittämättömästä kalorien saannista, joka johtaa vakavaan laihtumiseen ja lihasten hukkumiseen. Tätä voi esiintyä esimerkiksi anoreksian kaltaisissa tiloissa.
 • Kwashiorkor - aiheutuu vakavasta proteiinin puutteesta, vaikka kalorien saanti olisi riittävä. Aiheuttaa nesteen kertymisestä johtuvaa kehon turvotusta. Yleisempi kehitysmaissa.

Molemmat aliravitsemustyypit vievät hiusfollikkelilta ne välttämättömät ravintoaineet, joita ne tarvitsevat terveen hiuskasvun kannalta. Joitakin keskeisiä tapoja, joilla aliravitsemus johtaa hiustenlähtöön, ovat muun muassa seuraavat:

 • Proteiinin puute - Hiukset koostuvat pääasiassa keratiini-nimisestä proteiinista. Ilman riittävästi proteiinia, joka saadaan esimerkiksi lihasta, maitotuotteista, pavuista ja linsseistä, uusien hiusten kasvu on heikentynyt.
 • Raudanpuute - Rauta kuljettaa happea karvatupiin. Alhaiset rautapitoisuudet vähentävät hapensaantia, mikä estää hiusten kasvua.
 • Sinkin puute - Sinkkiä tarvitaan proteiinisynteesissä ja solujen jakautumisessa, jotka osallistuvat uusien hiusten muodostamiseen. Vähäinen sinkkipitoisuus on yhdistetty hiusten ohenemiseen ja hiustenlähtöön.
 • Vitamiinipuutokset - Vitamiinit, kuten A-, B-, C-, D- ja E-vitamiinit, auttavat tukemaan terveitä hiuksia. Puutokset haittaavat hiusten kasvusykliä.
 • Imeytymishäiriöt - Crohnin taudin ja keliakian kaltaiset sairaudet vaikeuttavat ravintoaineiden kunnollista imeytymistä, mikä johtaa puutoksiin.
 • Crash-dieetit - Hyvin vähäkaloriset dieetit järkyttävät elimistöä ja vievät karvatupet kasvuun tarvittavasta energiasta ja ravintoaineista.

Lopputuloksena on lisääntynyt hiusten irtoaminen, harvennus ja heikentynyt uusiutuminen. Aliravittujen henkilöiden päänahan hiuksista jopa 30 prosenttia voi olla lepotilassa sen sijaan, että ne kasvaisivat aktiivisesti.

Voiko aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö kumota?

Hyvä uutinen on se, että aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö ja oheneminen on useimmissa tapauksissa palautettavissa, kun ravintoaineiden puutteet on korjattu.

Riittävä proteiinien, vitamiinien, kivennäisaineiden ja kalorien saanti mahdollistaa hiusten palaamisen normaaliin kasvuvaiheeseensa. Vaurioiden korjaaminen voi kuitenkin viedä aikaa, ja havaittavissa oleva parannus kestää 3-6 kuukautta. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat palauttamaan hiusten kasvun:

1. Syö tasapainoista, ravitsevaa ruokavaliota.

Varmista, että päivittäinen kalori-, proteiini-, rauta-, sinkki- ja vitamiinitarpeesi täyttyy monipuolisen ruokavalion avulla. Hyviä proteiininlähteitä ovat liha, siipikarja, kala, kananmunat, maitotuotteet, pavut, pähkinät ja siemenet. Saat rautaa punaisesta lihasta, merenelävistä, pinaatista ja täydennetyistä viljoista. Sinkkiä on runsaasti osterissa, pähkinöissä, punaisessa lihassa ja siipikarjassa. Hedelmistä ja vihanneksista saat tärkeitä hiusvitamiineja.

2. Kysy lääkäriltäsi lisäravinteista

Saatat tarvita vitamiini- tai kivennäisainevalmisteita mahdollisten puutteiden korjaamiseksi. D-vitamiinia, rautaa, foolihappoa, sinkkiä ja B-vitamiinikompleksia sisältävä lisäravinne voi antaa hiuksille niiden tarvitsemat ravintoaineet. Tarkista asia ensin lääkäriltäsi.

3. Hoitakaa kaikkia taustalla olevia sairauksia

Hallitse sairauksia, kuten anemiaa, kilpirauhashäiriöitä ja autoimmuunisairauksia, jotka voivat johtaa ravintoaineiden imeytymishäiriöihin ja hiustenlähtöön. Niiden saaminen hallintaan voi kääntää hiustenlähtöä.

4. Vältä Crash Dietit ja nopea laihtuminen

Kalorien tai ravintoaineiden rajoittaminen aiheuttaa stressiä, joka johtaa liialliseen hiustenlähtöön. Tavoittele sen sijaan hidasta ja tasaista painonpudotusta tasapainoisen alijäämän avulla. Äkkidieetit voivat aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä.

5. Vähennä stressiä

Krooninen stressi lisää kortisolia ja tulehdusta, mikä voi pahentaa hiustenlähtöä. Kokeile rentouttavia aktiviteetteja, kuten joogaa, meditaatiota tai hierontaa, tukeaksesi hiusten kasvua.

10 Kysymyksiä vastattu noin hiustenlähtö aliravitsemuksesta

Huonosta ravitsemuksesta johtuvaan hiustenlähtöön liittyy edelleen monia yleisiä kysymyksiä. Seuraavassa on vastauksia 10 usein kysyttyyn kysymykseen:

1. Mitkä ravintoaineiden puutteet aiheuttavat useimmiten hiustenlähtöä?

Rauta- ja sinkkipuutokset liittyvät eniten hiustenlähtöön. Muita yleisiä puutteita ovat proteiini, D-vitamiini, B12-vitamiini ja omega-3-rasvahapot. Jopa useat pienetkin vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteet voivat yhdessä vaikuttaa hiusten terveyteen.

2. Kasvavatko hiukset takaisin aliravitsemuksen hoidon jälkeen?

Useimmissa tapauksissa ravinteiden puutteen aiheuttama hiustenlähtö on palautuvaa. Kestää kuitenkin aikaa, ennen kuin uudet hiukset kasvavat ja korvaavat irronneet hiukset. Merkittävää uutta kasvua ei välttämättä tapahdu 3-6 kuukauteen. Hallitse odotuksia ja ole kärsivällinen.

3. Voiko painonnousu auttaa palauttamaan hiukset?

Jos laihtuminen on johtunut nopeasti aliravitsemuksesta, terveellisen ja vakaan painon saavuttaminen voi varmasti auttaa hiusten uusiutumista. Varmista, että paino nousee hitaasti käyttämällä tasapainoista ja ravitsevaa ruokavaliota. Vältä jojo-dieettiä.

4. Toimivatko hiusten kasvua lisäävät lisäravinteet?

Hiuksille suunnitellut lisäravinteet tarjoavat vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintoaineita, joita hiukset tarvitsevat. Etsi sellaisia, joissa on biotiinia, sinkkiä, foolihappoa, rautaa ja D-vitamiinia puutteellista ruokavaliota varten. Ne voivat tukea hiusten uusiutumista, kun ne yhdistetään terveelliseen ruokavalioon.

5. Mitkä elintarvikkeet edistävät hiusten kasvua?

Lohi, saksanpähkinät, pavut, kananmunat, pinaatti ja hedelmät, kuten avokadot ja appelsiinit, tarjoavat proteiineja, omega-3-rasvahappoja, rautaa, sinkkiä ja vitamiineja terveille hiuksille. Näitä elintarvikkeita sisältävä tasapainoinen ruokavalio voi optimoida hiusten kasvun.

6. Palautuuko hiusteni paksuus normaaliksi?

Jos hiukset ohenevat tilapäisesti lyhytaikaisen aliravitsemuksen vuoksi, ne voivat palata entiseen paksuuteensa, kun ravinteet ovat palautuneet ja uutta kasvua on tullut. Pitkään jatkuneessa puutostilanteessa hiusten uusiutuminen voi olla heikompaa.

7. Kuinka kauan ravinteiden täydentyminen kestää?

Kestää viikkoja tai kuukausia palauttaa ravintoainetasot elimistössäsi terveellisellä ruokavaliolla. Ota lisäravinteita, jotka auttavat nousemaan nopeammin. Sinun on myös varattava 3-6 kuukautta uutta kasvua optimaalisen hiuspaksuuden saavuttamiseksi. Ole kärsivällinen.

8. Onko olemassa verikoetta ravitsemuspuutoksen aiheuttaman hiustenlähdön varalta?

Lääkäri voi määrätä laboratoriokokeita, joilla voidaan tarkistaa hiustenlähtöön liittyvät vitamiinien, kivennäisaineiden ja proteiinien puutokset. Tärkeimpiä testattavia asioita ovat rauta-, ferritiini-, D-vitamiini-, sinkki- ja proteiinitasot. Tämä auttaa laatimaan kohdennetun hoitosuunnitelman.

9. Mitkä sairaudet aiheuttavat aliravitsemuksen aiheuttamaa hiustenlähtöä?

Imeytymishäiriöt, kuten keliakia ja Crohnin tauti, voivat johtaa puutoksiin. Autoimmuunisairaudet, kilpirauhashäiriöt, syömishäiriöt, ruoansulatuskanavan leikkaukset ja jopa diabetes voivat myös epäsuorasti aiheuttaa aliravitsemuksen aiheuttamaa hiustenlähtöä.

10. Voivatko ravintoaineiden puutteet aiheuttaa pysyvää hiustenlähtöä?

Jos ravitsemukselliset puutteet ovat vakavia ja pitkäaikaisia, ne voivat heikentää hiusfollikkelia niin, että ne vaurioituvat pysyvästi ja hiustenlähtö voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Mitä nopeammin hoidat sen, sitä paremmat mahdollisuudet paranemiseen ovat. Nopea puuttuminen on avainasemassa.

Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa on avain hiustenlähtön ehkäisyyn

Lopputulos on, että monet hiusten oheneminen ja hiustenlähtö johtuvat aliravitsemuksesta johtuvista ravitsemuksellisista puutteista. Vaikka pikadieetit saattavat houkutella nopeiden tulosten saavuttamiseksi, ne voivat viedä hiuksilta niiden tarvitsemat välttämättömät rakennusaineet.

Riittävä proteiinien, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion avulla on avainasemassa, jotta karvatupet pysyvät tyytyväisinä ja tuottavina. Hallitse stressiä, harrasta säännöllisesti liikuntaa, pysy nesteytettynä ja vältä ravitsemuksellisia ääritilanteita. Hiuksesi kiittävät sinua pysymällä rehevinä ja vahvoina vielä vuosia!

Yhteenvetona tärkeimmät muistettavat asiat:

 • Riittämättömistä proteiineista, kaloreista, vitamiineista ja kivennäisaineista johtuva aliravitsemus on yleinen palautuva syy hiustenlähtöön.
 • Marasmi ja kwashiorkor ovat vakavia aliravitsemuksen muotoja, jotka liittyvät hiustenlähtöön. Raudan, sinkin, proteiinien ja vitamiinien puute on tyypillisesti hiustenlähtö.
 • Ravinteiden puutteiden korjaaminen voi palauttaa hiusten kasvun 3-6 kuukaudessa. Syö ravitsevaa ruokavaliota ja ota tarvittaessa lisäravinteita.
 • Lihoa hitaasti, jos laihtuminen oli nopeaa. Hoitakaa taustalla olevia ruoansulatushäiriöitä ja vähentäkää stressiä hiusten optimaalisen uusiutumisen varmistamiseksi.
 • Hiukset eivät välttämättä palaudu entiseen paksuuteensa, jos aliravitsemus on ollut vakava ja pitkäaikainen. Hakeudu hoitoon mahdollisimman pian.
 • Ehkäise hiustenlähtöä tulevaisuudessa tasapainoisella ruokavaliolla, jossa on runsaasti proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Pysy kaukana pikadieeteistä.

Voiko aliravitsemus aiheuttaa hiustenlähtöä?

Kyllä, aliravitsemus voi johtaa hiustenlähtöön. Kun elimistössä on puutetta välttämättömistä ravintoaineista, se voi vaikuttaa karvatupen terveyteen ja johtaa hiustenlähtöön.

Onko aliravitsemuksesta johtuva hiustenlähtö palautettavissa?

Monissa tapauksissa aliravitsemuksen aiheuttama hiustenlähtö on palautettavissa. Antamalla keholle asianmukaista ravintoa ja korjaamalla ravintoaineiden puutteet voidaan hiustenlähtö pysäyttää ja hiukset voivat kasvaa uudelleen.

Mitkä ravintoaineet ovat tärkeitä terveiden hiusten ylläpitämiseksi?

Useilla ravintoaineilla on merkitystä hiusten terveydelle, kuten C- ja E-vitamiinilla, sinkillä ja D-vitamiinilla. Nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä terveiden karvatuppien ylläpitämiseksi ja hiusten kasvun edistämiseksi.

Mitkä ovat aliravitsemuksen oireet aikuisilla?

Aikuisten aliravitsemuksen oireet voivat vaihdella, mutta niihin voi kuulua äkillinen laihtuminen, hiusten haurastuminen, hiusten oheneminen ja hiustenlähtö sekä yleinen heikkous.

Voiko aliravitsemus aiheuttaa myös päänahan ongelmia?

Kyllä, aliravitsemus voi vaikuttaa myös päänahan terveyteen. Ravintoaineiden puutteet voivat johtaa kuivuuteen, kutinaan ja muihin päänahan ongelmiin.

Voiko ravintolisistä olla apua hiusten terveyden parantamisessa?

Ravintolisistä voi olla hyötyä hiusten terveyden parantamisessa, erityisesti silloin, kun hiuksissa on ravinnepuutoksia. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen lisäravinteiden käytön aloittamista.

Voiko aliravitsemus olla syy hiustensiirron epäonnistumiseen?

Kyllä, aliravitsemus voi mahdollisesti vaikuttaa hiustensiirron onnistumiseen. Oikeanlainen ravitsemus on olennaisen tärkeää paranemisprosessin ja siirrettyjen karvatupen kasvun kannalta.

Onko olemassa erityisiä ruokavalioita, jotka voivat estää hiustenlähtöä entisestään?

Vaikka ei olekaan olemassa erityisiä ruokavalioita, joilla voidaan taata hiustenlähdön estäminen, tasapainoinen ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio voi tukea hiusten terveyttä ja minimoida hiustenlähdön riskin.

Voiko aliravitsemus johtaa androgeeniseen hiustenlähtöön?

Aliravitsemus ei välttämättä aiheuta suoraan androgeneettistä hiustenlähtöä (joka tunnetaan myös nimellä kaljuuntuminen), mutta se voi edistää hiusten ohenemista ja hiustenlähtöä henkilöillä, jotka ovat jo alttiita tälle tilalle.

Mikä merkitys mikroravintoaineilla on hiusten terveydelle?

Mikroravintoaineilla, kuten vitamiineilla ja kivennäisaineilla, on ratkaiseva rooli terveiden karvatupen ylläpidossa ja hiusten kasvun edistämisessä. Mikroravintoaineiden puutteet voivat johtaa hiusongelmiin, kuten hiustenlähtöön.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku