Voiko D3-vitamiini lisätä hiusten kasvua?

Published:

Hiustenlähtö on yleinen ongelma, joka vaikuttaa sekä miehiin että naisiin. Vaikka geneettisellä perimällä on suuri merkitys, on muitakin tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä ja hiusten harvenemista. Ravintoaineiden puutteet, stressi, ikääntyminen ja hormonaalinen epätasapaino voivat kaikki vaikuttaa hiustenlähtöön.

Voiko D3-vitamiini lisätä hiusten kasvua

Yksi ravintoaine, joka on yhdistetty hiusten kasvuun, on D-vitamiini. D-vitamiinia tuotetaan elimistössä, kun iho altistuu auringonvalolle. Sitä voidaan saada myös tietyistä elintarvikkeista ja lisäravinteista.

D-vitamiini on välttämätön monille elintärkeille prosesseille elimistössä. Sen lisäksi, että D-vitamiini vaikuttaa luuston terveyteen, se on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle, solujen kasvulle ja tulehduksen säätelylle. Uusien tutkimusten mukaan D-vitamiini voi myös stimuloida hiusfollikkelia ja edistää hiusten kasvua.

Voiko D3-vitamiinilisien ottaminen todella auttaa hiustenlähtöön? Katsotaanpa tarkemmin todisteita.

Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?

Ennen kuin tutkitaan, voiko D-vitamiini parantaa hiusten kasvua, on hyvä ymmärtää, mistä liiallinen irtoaminen ja hiusten harveneminen ylipäätään johtuu.

Joitakin yleisimpiä syitä hiustenlähtöön ovat:

 • Perinnöllisyys - Hiustenlähtö voi olla perinnöllistä. Sekä miesten että naisten kaljuuntuminen liittyy genetiikkaan.
 • Hormonaaliset muutokset - Androgeenien ja estrogeenin vaihtelut voivat häiritä hiusten kasvusykliä ja johtaa hiusten irtoamiseen. Vaihdevuodet, synnytys ja kilpirauhashäiriöt vaikuttavat hormonitasoihin.
 • Ravitsemukselliset puutteet - Vähäinen raudan, sinkin, proteiinin, D-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden saanti voi heikentää hiusten terveyttä.
 • Lääkkeet - Tietyt syövän, niveltulehduksen, masennuksen ja sydänongelmien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä sivuvaikutuksena.
 • Ikääntyminen - Iän myötä karvatupet kutistuvat ja hiusten kasvu hidastuu.
 • Stressi - Korkea stressitaso lisää kortisolia, mikä voi johtaa hiusten irtoamiseen.
 • Vaurioitunut päänahka - päänahan infektiot, rengasmato, jäkälätulehdus ja muut ihosairaudet voivat tulehduttaa karvatupet, mikä johtaa hiustenlähtöön.
 • Kampaukset - Tiukat kampaukset, jotka vetävät hiusjuuria, voimakkaat kemialliset käsittelyt ja lämpömuotoilu voivat vaurioittaa follikkeleita.
 • Autoimmuunisairaus - Alopecia areatan kaltaiset sairaudet voivat aiheuttaa liiallista irtoamista.

D-vitamiinin rooli

Nyt kun ymmärrämme, mikä tyypillisesti aiheuttaa hiustenlähtöä, miten D-vitamiini liittyy asiaan? Seuraavassa kerrotaan, mitä tutkimus kertoo D-vitamiinista ja hiusten kasvusta.

D-vitamiinireseptorit hiusfollikleissa

Useissa tutkimuksissa on havaittu D-vitamiinireseptoreita (VDR) sekä karvatupen ulommassa että sisimmässä juuritupessa. Näiden reseptorien esiintyminen viittaa siihen, että D-vitamiinilla on todennäköisesti merkitystä hiusten kasvusyklissä.

Eräässä Journal of Investigative Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin VDR:n ilmentymistä ihmisen karvatuppisoluissa. Tutkijat havaitsivat, että VDR:ää esiintyi kriittisillä alueilla, kuten hiussolmukkeessa ja ulommassa juuritupessa, jotka sisältävät uusien hiusten tuottamisesta vastaavia kantasoluja.

Tulokset osoittavat, että D-vitamiini osallistuu karvatupen kiertoon ja kasvuun. D-vitamiinin puute voi häiritä karvatuppisolujen toimintaa.

D-vitamiini säätelee hiusten kiertoa

Miten D-vitamiini edistää hiusten kasvua? Tutkimukset viittaavat muutamaan keskeiseen tapaan:

 • Solujen lisääntyminen - D-vitamiinihormoni kalsitrioli stimuloi karvatupen solujen lisääntymistä ja erilaistumista. Tämä kannustaa hiussyklin inaktiivista vaihetta.
 • Katageenivaiheen viivästyminen - D-vitamiini auttaa viivästyttämään katageenivaihetta, jolloin aktiivinen kasvu pysähtyy. Pidentämällä anageenivaihetta aktiivinen kasvuvaihe pitenee, jolloin hiukset voivat kasvaa pidempään.
 • Anti-inflammatoriset vaikutukset - Koska D-vitamiini toimii immuunijärjestelmän modulaattorina, se voi auttaa vähentämään päänahan tulehdusta, joka voi haitata follikkelien toimintaa.
 • Lisää insuliinin kaltaista kasvutekijää (IGF-1) - D-vitamiini lisää IGF-1:tä, joka säätelee hiusten kasvua.

Tämä tutkimus antaa viitteitä siitä, miten D-vitamiini toimii solutasolla hiusten tuotannon edistämiseksi. Seuraavaksi tarkastellaan erityisesti D-vitamiinin vaikutuksia hiustenlähtöön.

D-vitamiinin puute liittyy hiustenlähtöön

Jos D-vitamiini on olennainen osa follikkelien kiertoa ja kasvua, olisi järkevää, että sen puute voi häiritä tätä prosessia ja johtaa hiusten irtoamiseen.

Itse asiassa tutkimuksissa on havaittu korrelaatio alhaisen D-vitamiinipitoisuuden ja hiustenlähdön (hiustenlähtö) välillä.

Eräässä International Journal of Trichology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin seerumin D-vitamiinitasoja 75:llä alopecia areata -potilaalla verrattuna 75:een terveeseen kontrolliryhmään. Alopecia-potilaiden D-vitamiinitasot olivat huomattavasti alhaisemmat kuin kontrolliryhmän.

Eräässä toisessa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että 928 naisesta, joilla oli hiustenlähtö, 85 prosentilla oli alhainen D-vitamiinitaso, joka oli alle 30 ng/ml. Useissa muissa tutkimuksissa on havaittu yhteys D-vitamiinin puutteen ja erityyppisen hiustenlähtöisyyden välillä.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, tulokset viittaavat siihen, että D-vitamiinin riittämättömyyden ja hiusten irtoamisen välillä on yhteys.

Suun kautta otettava D3-vitamiini liittyy hiusten kasvuun

Olemme käsitelleet teoriaa D-vitamiinin vaikutuksista follikkeliin ja todenneet, että alhaiset pitoisuudet liittyvät hiustenlähtöön. Mutta entäpä todisteet siitä, että D3-vitamiinin ottaminen suun kautta voi todella parantaa hiusten kasvua?

Seuraavassa on joitakin tutkimuksia, jotka osoittavat D-vitamiinin kyvyn vähentää hiusten irtoamista ja lisätä hiustiheyttä:

 • Kliinisessä tutkimuksessa hiustenlähdöstä kärsivät henkilöt saivat joko lumelääkettä tai D-vitamiinilisää. Kuuden kuukauden kuluttua D-vitamiiniryhmässä hiusten tiheys ja paksuus olivat lisääntyneet merkittävästi.
 • Vuonna 2019 tehdyssä tapaustutkimuksessa pojalle, jolla oli D-vitamiinin puutos ja hiustenlähtöoireita, annettiin D-vitamiinilisää. Kolmen kuukauden kuluttua hänen seeruminsa pitoisuudet olivat normaalit, ja hiukset kasvoivat merkittävästi uudelleen.
 • Postmenopausaalisilla naisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 12 kuukauden ajan suun kautta annettua D-vitamiinilisää saaneiden henkilöiden hiustenlähtöarvot paranivat lumelääkkeeseen verrattuna.
 • Tutkijat antoivat D3-vitamiinilisää potilaille, joilla oli hiustenlähtö, 6 kuukauden tai 1 vuoden ajan. He raportoivat kliinisesti merkittävästä parannuksesta hiusten uusiutumisessa ja vähentyneestä irtoamisesta.

Vaikka vankemmat kliiniset tutkimukset ovat perusteltuja, alustavat tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisä on lupaava keino parantaa hiusten kasvua.

Suositeltu D-vitamiinin saanti hiustenlähtöön

On selvää, että D-vitamiinilla on olennainen rooli hiusfollikkelien pyörimisessä. Tutkimusten mukaan alhainen taso on yhteydessä liialliseen hiusten irtoamiseen, kun taas lisäravinteiden antaminen voi edistää hiusten uusiutumista.

Tämä johtaa kysymykseen - kuinka paljon D-vitamiinia pitäisi ottaa hiustenlähtöä vastaan? Tarkastellaan nykyisiä saantisuosituksia.

National Institutes of Health on asettanut päivittäiset D-vitamiinivaatimukset seuraavasti:

 • 400-800 IU ikäryhmille 1-70
 • 800-1000 IU ikäryhmille 71+

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että nämä suositellut saantisuositukset ovat liian alhaisia, erityisesti puutostilojen hoitamiseksi.

Kun D-vitamiinia käytetään hiusten kasvun optimoimiseksi, useimmissa tutkimuksissa on käytetty annoksia, jotka vaihtelevat 2000-5000 IU päivässä. Tämä suurempi lisäannos on osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi D-vitamiinitilanteen parantamiseksi.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa koehenkilöt ottivat 3600 IU D3-vitamiinia päivittäin 6 kuukauden ajan. Tämä auttoi nostamaan veren D-vitamiinipitoisuuden optimaaliselle 40-60 ng/ml:n tasolle ja johti merkittävään hiusten kasvuun.

Useimmat ihotautilääkärit ja hiustenlähtöasiantuntijat suosittelevat 4000-5000 IU D3-vitamiinia päivässä hiustenlähtöön. Tätä pidetään ihanteellisena terapeuttisena annoksena. Se on parasta ottaa suun kautta otettavana lisäravinteena yhdessä K-vitamiinin kanssa, jotta se imeytyy kunnolla.

On myös viisasta testauttaa ensin D-vitamiinitasot, jotta voit paremmin arvioida yksilölliset annostarpeesi. Tavoittele 40-60 ng/ml:n välisiä veritasoja hiusten optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.

Muista tietenkin neuvotella lääkärisi kanssa ennen kuin otat lisäravinteita, erityisesti suuria annoksia.

Muut hiusten kasvua edistävät ravintoaineet

Vaikka D-vitamiinin puute on yleistä, hiustenlähtö johtuu harvoin vain yhdestä ravintoaineen epätasapainosta. Siksi on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi kaikkia hiusten terveyden kannalta olennaisia ravintoaineita.

Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä vitamiineja, kivennäisaineita ja yhdisteitä, joiden on osoitettu tukevan tervettä hiusten kasvua:

 • Proteiini - Riittävä määrä proteiinia on elintärkeää hiusten terveydelle.Tavoitteena on 0,7-1 grammaa painokiloa kohti.
 • Rauta - Ferritiinipitoisuus alle 70-80 ng/ml voi johtaa hiusten irtoamiseen. Raudan lisääminen tai runsaasti rautaa sisältävien elintarvikkeiden syöminen voi olla tarpeen.
 • Sinkki - Tämä mineraali on mukana solujen jakautumisessa ja hiusten proteiinisynteesissä. Osterit, pähkinät ja punainen liha ovat hyviä lähteitä.
 • Biotiini - Biotiini on välttämätön B-vitamiini, joka luo keratiinia, josta hiussäikeet on tehty.
 • Omega-3-rasvahapot - Omega-3-rasvahapot auttavat säätelemään öljyntuotantoa hiuspohjassa ja kosteuttamaan karvatupet. Rasvainen kala ja saksanpähkinät sisältävät omega-3:a.
 • Antioksidantit - Vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot voivat heikentää hiusten kasvua. Antioksidanttien, kuten C- ja E-vitamiinin sekä seleenin, käyttö ehkäisee näitä vaikutuksia.

Ravitseva ruokavalio, joka sisältää kaikki välttämättömät vitamiinit, kivennäisaineet, proteiinit ja terveelliset rasvat, auttaa luomaan optimaaliset olosuhteet hiusten kasvulle. Lisäravinteiden käyttäminen puutteiden korjaamiseksi antaa lisätukea.

D-vitamiini ja hiustenlähtö

Voiko D-vitamiini lisätä hiusten kasvua? Tämänhetkiset tutkimustulokset viittaavat siihen:

 • D-vitamiinireseptoreita on uusien hiusten tuottamisesta vastaavissa kantasoluissa. Tämä osoittaa, että D-vitamiini osallistuu aktiivisesti karvatupen kiertoon.
 • Tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin puute on yhteydessä hiustenlähtöön ja liialliseen irtoamiseen.
 • D-vitamiinilisien käyttö voi auttaa pidentämään hiusfollikkelien aktiivista kasvuvaihetta (anageenivaihetta).
 • Kliiniset tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisä voi lisätä hiusten tiheyttä, paksuutta ja kasvua - erityisesti ihmisillä, joilla on puutos.
 • D-vitamiinin optimaalinen saanti hiustenlähtöön on noin 4000-5000 IU päivässä yhdessä muiden hiuksille terveellisten ravintoaineiden kanssa.

Vaikka lisätutkimukset ovat vielä kesken, D-vitamiini on lupaava tehokas hoitokeino ravinteiden puutteen aiheuttamaan hiustenlähtöön. Riittävän saannin varmistaminen auringolle altistumisen, ravinnonlähteiden ja lisäravinteiden avulla voi tukea hiusten tervettä uusiutumista.

Kuten aina, keskustele ihotautilääkärisi tai lääkärisi kanssa, jotta voit testauttaa ja määrittää parhaan annostuksen ja protokollan, joka on räätälöity yksilöllisiin tarpeisiisi. D-vitamiini yhdessä kokonaisvaltaisen lähestymistavan kanssa tarjoaa toivoa siitä, että hiukset pysyvät rehevinä ja täyteläisinä.

Usein kysytyt kysymykset D3-vitamiinista ja hiusten kasvusta

Mitä D-vitamiini tekee hiuksille?

D-vitamiini osallistuu hiusten kasvusyklin säätelyyn. Se auttaa stimuloimaan uusien karvatuppien tuotantoa ja edistää kasvua pidentämällä aktiivista (anageenista) vaihetta. D-vitamiinireseptoreita löytyy karvatupen kantasoluista, jotka ovat vastuussa uusien hiusten tuottamisesta.

Miten D-vitamiini edistää hiusten kasvua?

D-vitamiini toimii solutasolla karvatupissa. Se edistää solujen lisääntymistä ja erilaistumista ja kannustaa hiuksia kasvuvaiheeseen. Se myös viivästyttää katageenivaihetta, jolloin aktiivinen kasvu pysähtyy. D-vitamiini lisää myös insuliinin kaltaista kasvutekijä-1:tä (IGF-1), joka on tärkeä hiusten kasvua säätelevä tekijä.

Onko D-vitamiinin puutteen ja hiustenlähdön välillä yhteys?

Kyllä, tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinin puute liittyy hiustenlähtöön (hiustenlähtöön). Ihmisillä, joilla on erityyppistä hiustenlähtöä, on yleensä alhaisemmat D-vitamiinitasot. Vakavasti puutteelliset D-vitamiinitasot voivat häiritä hiusten kasvusykliä ja aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä.

Voiko D3-vitamiinilisien ottaminen auttaa hiusten kasvussa?

Tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisäys voi parantaa hiusten kasvua, erityisesti ihmisillä, joilla on puutetta. Useissa tutkimuksissa todettiin, että D-vitamiinin käyttö 6 kuukaudesta 1 vuoteen lisäsi hiusten tiheyttä, paksuutta ja uusiutumista lumelääkkeeseen verrattuna. Tarvitaan kuitenkin lisää laajamittaisia tutkimuksia.

Kuinka paljon D-vitamiinia minun pitäisi ottaa hiustenlähtöön?

Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu hiusten kasvua edistäviä vaikutuksia, on käytetty D3-vitamiinin annoksia 2000-5000 IU päivässä. Ihotautilääkärit suosittelevat usein 4000-5000 IU:ta tehokkaimmaksi. On parasta käydä testeissä, jotta voit määrittää yksilölliset annostarpeesi. Optimaalisena pidetään 40-60 ng/ml:n välisiä veritasoja.

Milloin on paras aika ottaa D-vitamiinia hiusten terveyden vuoksi?

D-vitamiini imeytyy parhaiten, kun se otetaan terveellisiä rasvoja sisältävän aterian yhteydessä. Monet asiantuntijat suosittelevat sen ottamista aamulla aamiaisen yhteydessä. Jotta imeytyminen olisi mahdollisimman hyvä, ota se yhdessä K2-vitamiinin kanssa.

Kuinka kauan kestää nähdä tuloksia D-vitamiinin käytöstä hiusten kasvuun?

D-vitamiinilisien johdonmukainen käyttö voi kestää 2-3 kuukautta, ennen kuin hiusten paksuus ja irtoaminen vähenevät huomattavasti. Jatkuva käyttö 6-12 kuukauden ajan tuottaa yleensä parhaat tulokset. Varmista, että otat sitä päivittäin, ja testaa tasot uudelleen 3 kuukauden kuluttua.

Mitkä muut ravintoaineet tukevat hiusten kasvua?

Vaikka D-vitamiini on tärkeä, hiustenlähtö johtuu usein useista ravitsemuksellisista puutteista. Varmista, että saat riittävästi proteiinia, rautaa, sinkkiä, biotiinia, omega-3-rasvahappoja, B-vitamiineja, C-vitamiinia ja antioksidantteja. Ravitseva, tasapainoinen ruokavalio tukee terveitä hiuksia.

Pitäisikö minun käyttää D3-vitamiinishampoota vai käyttää sitä paikallisesti?

On vain vähän näyttöä siitä, että D-vitamiinin paikallinen käyttö parantaisi hiusten kasvua. Suun kautta otettavien D3-vitamiinilisien käyttö on tehokkain tapa lisätä D-vitamiinitasoja ja stimuloida karvatupen kasvua. D3-shampoon käyttö voi tuoda lisähyötyjä päänahkaan.

Onko D-vitamiini tehokas kaikentyyppiseen hiustenlähtöön?

D-vitamiinilisä vaikuttaa tehokkaimmalta alopecia areatassa, naisten kaljuuntumisessa, telogen effluviumissa ja lääkkeiden aiheuttamassa hiustenlähdössä. Se ei todennäköisesti auta hormonaalisesti johtuvaan miesten kaljuuntumiseen. Tarkista ihotautilääkäriltäsi, minkä tyyppistä hiustenlähtöä sinulla on.

Onko haittavaikutuksia tai riskejä?

D3-vitamiini on yleisesti ottaen hyvin siedetty, myös suurempina annoksina. Liian suuri annos voi kuitenkin johtaa hyperkalsemiaan. Pidä kiinni suositellusta päivittäisestä annoksesta ja kontrolloi pitoisuuksia. Ota yhteyttä lääkäriin ennen lisäravinteiden ottamista, etenkin jos sinulla on jokin taustalla oleva terveydentila.

Pitäisikö minun käyttää minoksidiilia tai finasteridia yhdessä D-vitamiinin kanssa?

Saatat saada parempia tuloksia, jos yhdistät suun kautta otettavan D-vitamiinin ja paikallisesti käytettävän minoksidiilin tai DHT:n salpaajien, kuten finasteridin, lääkärin valvonnassa. Tämä tarjoaa sisäistä ja ulkoista tukea terveelle hiusten kasvulle. Ota aina yhteyttä ihotautilääkäriin.

Entä hiustensiirrot? Auttaako D-vitamiini?

Kyllä, D-vitamiini voi tukea siirrettyjä hiussiirtoja. Täydennys auttaa luomaan optimaaliset päänahan olosuhteet, jotka stimuloivat siirrettyjen follikkelien kasvua. Se voi parantaa siirteiden eloonjäämisastetta. Siirteet toimivat kuitenkin parhaiten, kun kaikki taustalla olevat puutteet tai terveysongelmat on korjattu.

Toimiiko D-vitamiini hiusten harvennukseen vai vain kaljuihin laikkuihin?

D-vitamiini voi auttaa yleiseen ohenemiseen ja volyymin menetykseen tukemalla paksumpien ja vahvempien hiussuortuvien tuotantoa. Vaikka sinulla ei olisikaan selviä kaljuja kohtia, D-vitamiinitilanteen parantaminen voi vähentää hiusten irtoamista ja auttaa hiuksia näyttämään täyteläisemmiltä.

Voinko lopettaa D3-vitamiinin käytön, kun hiukseni kasvavat uudelleen?

D-vitamiinin käyttöä suositellaan yleensä jatkettavaksi pitkällä aikavälillä tulosten ylläpitämiseksi. Hiustenlähtö todennäköisesti uusiutuu, jos sinulla on taustalla puutos. Testauta määräajoin pitoisuudet varmistaaksesi, että pysyt optimaalisella 40-60 ng/ml:n alueella hiusten terveyden ylläpitämiseksi.

Antaako auringonotto tarpeeksi D-vitamiinia hiuksille?

Kohtuullinen, lyhyt auringonotto voi auttaa lisäämään D-vitamiinin määrää. Monille ihmisille kehittyy silti puutoksia. Suun kautta annosteltava lisäravinne takaa tasaisen annostelun. Varo palamasta. Auringonsuojaus on edelleen elintärkeää.

Voiko D-vitamiini kasvattaa hiusrajaa tai temppeleitä uudelleen?

Jos hiusrajan tai ohimoiden oheneminen johtuu D-vitamiinin puutteesta, lisäravinteiden antaminen voi auttaa kasvattamaan hiuksia uudelleen näillä alueilla. Taantuvat hiusrajat ja ohimoiden kaljuuntuminen ovat kuitenkin usein geneettistä eli miesten kaljuuntumista. D-vitamiinilla ei voida kumota tämäntyyppistä pysyvää hiustenlähtöä.

Voiko D-vitamiini estää hiustenlähtöä ikääntyessä?

Riittävä D-vitamiini voi auttaa hidastamaan ikääntymiseen liittyvää hiusten ohenemista. Hiusten terveys heikkenee kuitenkin myös hormonaalisten muutosten, hapettumisvaurioiden ja vähentyneen verenkierron vuoksi. Kokonaisvaltainen ravitsemus, päänahan hieronta, stressinhallinta ja hoidot tuottavat parempia tuloksia ikääntymisen estämiseksi.

Onko ketään, jonka pitäisi välttää D-vitamiinilisää?

Tarkista lääkäriltäsi ennen lisäravinteen ottamista, jos sinulla on sairauksia, kuten munuais- tai sydän- ja verisuonisairaus, jos käytät digoksiinia tai muita lääkkeitä tai jos sinulla on hyperkalsemia. Erittäin suuri D-vitamiinin saanti voi olla vaarallista näille ryhmille. Imeväisten ja lasten tulisi pysyä RDA-arvoissa.

Auttaako D-vitamiini muihin hiusongelmiin, kuten hilseen?

Hilse johtuu hiivan kaltaisesta sienestä nimeltä malassezia. D-vitamiini tukee päänahan yleistä terveyttä, mutta sienilääkkeet, kuten sinkkipyritioni, seleenisulfidi ja ketokonatsoli, ovat tehokkaampia hilseen torjunnassa. Käy aina ihotautilääkärin vastaanotolla itsepäisen hilseen vuoksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku