Voiko hormonaalinen epätasapaino aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla?

Published:

Hiustenlähtö voi olla ahdistava asia monille naisille. Vaikka geneettisellä perimällä on merkitystä, hormonaalinen epätasapaino on merkittävä tekijä, joka voi johtaa hiusten harvenemiseen tai liialliseen hiustenlähtöön naisilla. Tutustutaanpa hormonien ja hiusten kasvun väliseen yhteyteen, jotta ymmärretään, miksi hormonitasapainon häiriöt voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Voiko hormonaalinen epätasapaino aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla?

Miten hormonit vaikuttavat hiusten kasvuun

Hiusten kasvu on monimutkainen prosessi, jota säätelevät monet tekijät, kuten perimä, ravitsemus, stressitaso ja hormonit.

Hormoneilla - eli testosteronilla, estrogeenilla, kilpirauhashormoneilla ja insuliinilla - on erityisen tärkeä vaikutus hiusten kasvusykliin. Ne auttavat määrittämään hiusten kasvunopeuden sekä kasvu- ja lepovaiheiden keston.

Näiden keskeisten hormonien epätasapaino voi häiritä hiusten kasvusykliä ja aiheuttaa liiallista irtoamista, hiusten harvenemista tai jopa täydellistä hiustenlähtöä.

Hormonien vaikutuksen ymmärtäminen hiusten kasvuun on ensimmäinen askel kohti hormonaalisia syitä naisten hiustenlähtöön.

Hiusten kasvun sykli

Kerrataanpa nopeasti, miten hiukset kasvavat, jotta nähdään, miten hormonit vaikuttavat asiaan.

Hiusten kasvu tapahtuu kolmessa vaiheessa:

Anageenivaihe - Aktiivinen kasvuvaihe, jossa karvatupet tuottavat uusia hiuksia. Tämä vaihe voi kestää 2-7 vuotta.

Katageenivaihe - Lyhyt siirtymävaihe, joka merkitsee kasvun päättymistä. Kestää noin 2-3 viikkoa.

Telogeenivaihe - Lepovaihe, jolloin hiukset irtoavat ja irtoavat. Kestää 2-3 kuukautta.

Milloin tahansa 90 % hiuksista on anageenivaiheessa (kasvuvaiheessa). Loput 10 % on telogeenivaiheessa (lepovaiheessa).

Hiustenlähtöä tapahtuu, kun anageenivaihe lyhenee ja useammat karvatupet siirtyvät telogeenivaiheeseen normaalia aikaisemmin. Tämä johtaa liialliseen hiusten irtoamiseen ja hiusten näennäiseen harvenemiseen.

Katsotaanpa, miten hormonaalinen epätasapaino voi häiritä tätä hiusten kasvusykliä.

Hormonaaliset syyt hiustenlähtöön naisilla

1. Korkeat androgeenit (liiallinen testosteroni)

Testosteroni on naisten tärkein androgeeni (mieshormoni). Vaikka sitä esiintyy pieniä määriä, korkeammat tasot voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Naisilla, joilla on polykystisten munasarjojen oireyhtymä (PCOS), lisääntynyt testosteronituotanto aiheuttaa miesten kaljuuntumista (ohenemista pään yläosassa).

Myös muut sairaudet, kuten lisämunuaiskuoren häiriöt tai kasvaimet, voivat nostaa testosteronin määrää liian korkeaksi ja kiihdyttää hiustenlähtöä.

2. Kilpirauhasen ongelmat

Perhosen muotoinen kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa. Sekä lisääntynyt että vähentynyt kilpirauhashormonitaso voi johtaa hiustenlähtöön.

Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi ) hidastaa aineenvaihduntaa ja pidentää telogeenivaihetta. Tämä johtaa siihen, että hiukset putoavat nopeammin.

Kilpirauhasen liikatoiminnalla (kilpirauhasen liikatoiminta) on päinvastainen vaikutus, sillä se lyhentää itse anageenivaihetta. Tämä työntää ennenaikaisesti enemmän lepääviä follikkeleita irtoamisvaiheeseen.

3. Estrogeenin epätasapaino

Estrogeeni on naisten ensisijainen lisääntymishormoni. Se tekee yhteistyötä testosteronin kanssa hiusten kasvun säätelyssä.

Alhainen estrogeenitaso synnytyksen, vaihdevuosien tai munasarjojen vajaatoiminnan jälkeen voi aiheuttaa merkittävää hiusten ohenemista.

Normaalia korkeampi estrogeenipitoisuus voi myös häiritä ihanteellista suhdetta testosteronin kanssa, mikä aiheuttaa hiusten täyteläisyyden vähenemistä.

4. Korkeat prolaktiinitasot

Prolaktiini on rintamaidon tuotantoon osallistuva hormoni. Ylimääräiset tasot liittyvät usein kilpirauhasongelmiin ja ovulaatiokiertoon.

Alentamalla estrogeenia ja lisäämällä testosteronia kohonnut prolaktiini haittaa follikkelien kasvua ja aiheuttaa hiustenlähtöä.

5. Insuliiniresistenssi

Insuliini auttaa hallitsemaan verensokeria. Kun elimistö tulee vastustuskykyiseksi insuliinille, se käynnistää testosteronin tuotannon lisääntymisen. Tämä androgeenien epätasapaino johtaa hiusten ohenemiseen.

Tilat, kuten PCOS, jotka liittyvät insuliiniresistenssiin, johtavat yleisesti hiustenlähtöongelmiin naisilla.

Voiko stressi aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla?

Olet luultavasti kuullut, että stressi voi saada hiuksesi putoamaan. Mutta tapahtuuko niin todella?

Stressi itsessään ei suoraan aiheuta hiustenlähtöä. Krooninen stressi voi kuitenkin johtaa hormonaalisiin muutoksiin, jotka voivat aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä ja hiusten ohenemista.

Näin se tapahtuu:

Stressihormoni kortisoli alentaa testosteronin sitoutumista ja lisää vapaana kiertävän testosteronin määrää. Tämä ajaa useammat karvatupet irtoamisvaiheeseen.

Stressi nostaa myös adrenaliinitasoja, jolloin karvatupet vaipuvat pitkittyneeseen horrokseen. Tämä päällekkäinen stressireaktio häiritsee hiusten uusiutumisprosessia.

Jo harvennetuissa hiuksissa stressin aiheuttama lisääntynyt irtoaminen voi olla erityisen huomattavaa. Rentoutustekniikat auttavat kuitenkin torjumaan stressiä ja siihen liittyviä hormonaalisia muutoksia.

Voiko ruokavalio ja elämäntapamuutokset hoitaa hormonaalista hiustenlähtöä?

Ravitsemuksellisten puutteiden, tulehdusten ja elämäntapatekijöiden korjaaminen voi auttaa optimoimaan hormonitasapainon ja parantamaan hiusten kasvua.

Tärkeimpiä ruokavaliovinkkejä ovat:

 • Proteiinien saanninlisääminen, jotta hiusten keratiinille saadaan riittävästi aminohappoja.
 • Vitamiinilisien, kuten raudan, biotiinin ja D-vitamiinin,ottaminen, jos arvot ovat alhaiset.
 • Syö enemmän antioksidantteja hedelmistä ja vihanneksista tulehduksen ja hapetusstressin minimoimiseksi.
 • Vältetään runsaasti sokeria/hiilihydraattia sisältäviä ruokavalioita insuliiniresistenssin hallitsemiseksi.

Hyödyllisiä elämäntapoja ovat:

 • Säännöllinen liikunta auttaa tasapainottamaan hormoneja ja vähentämään stressiä.
 • Riittävä uni, sillä unen puute häiritsee hormonituotantoa.
 • Päänahan hieronta verenkierron lisäämiseksi ja karvatupen stimuloimiseksi.
 • Vältä erittäin tiukkoja kampauksia, jotka aiheuttavat ylimääräistä vetoa ja hiustenlähtöä.
 • Käyttämällä hellävaraisia hiustenhoitotekniikoita minimoidaan rikkoutuminen ja hiusten putoaminen.

Vaikka ruokavalio ja elintavat tukevat hiusten kasvua sisältäpäin, hormonaalisen hiustenlähdön hillitsemiseksi tarvitaan usein erityisiä hoitoja. Tutustutaanpa lääketieteellisiin hoitovaihtoehtoihin.

Hormonaalisen hiustenlähtöön liittyvät lääketieteelliset hoidot

1. Hormonaalinen säätely ehkäisypillereiden avulla

Ehkäisypillerit sisältävät estrogeenia ja progestiinia. Nämä auttavat alentamaan androgeenitasoja ja vähentämään hiusten irtoamista.

Hormonaaliseen hiustenlähtöön suositellaan pillereitä, joissa on matalan androgeeni-indeksin progestiineja, kuten drospirenonia ja norgestimaattia. Keskustele aina sopivuudesta gynekologin kanssa.

2. Spironolaktoni androgeenien estämiseksi

Tämä diureettilääkitys estää suoraan androgeenireseptoreita. Vähentämällä testosteronin vaikutuksia se vähentää hormonaalisesta epätasapainosta johtuvaa hiustenlähtöä.

Suun kautta otettava spironolaktoni on erityisen hyödyllinen hiusten ohenemiseen naisilla, joilla on PCOS. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat alhainen verenpaine, kohonnut kaliumpitoisuus.

3. Ajankohtainen minoksidiili follikkelien stimuloimiseksi

2-5 %:n minoksidiilivoiteen levittäminen suoraan päänahkaan voi aktivoida lepääviä follikkeleita ja pidentää anageenin kasvuvaihetta.

Tämä auttaa torjumaan hiusten harvenemista, mutta minoksidiili ei vaikuta itse hormonaaliseen epätasapainoon.

4. Matalan tason laser-valohoito

Kylmälaserlaitteet säteilevät valoa, joka tunkeutuu päänahkaan ja edistää hiusten kasvua solutasolla.

Jotkut ihotautilääkärit suosittelevat tällaisia laserhiuskampauksia hiusten vahvistamiseksi ja irtoamisen vähentämiseksi, vaikka niitä ei ole täysin todistettu.

5. PRP hiusten hoito hiusten uusiutumiseen

PRP- eli trombosyyttiplasmahoidossa kasvutekijöitä sisältävää konsentroitua plasmaa ruiskutetaan päänahkaan follikkelien stimuloimiseksi.

Tarvitaan useita hoitokertoja, mutta PRP voi parantaa hiusten paksuutta ja tiheyttä sekä miehillä että naisilla, joilla on hiustenlähtö.

6. Muut myyntiluvan ulkopuoliset lääkkeet

Ihotautilääkäri voi määrätä myös muita lääkkeitä, kuten finasteridia, estämään hiustenlähtöä aiheuttavia androgeeneja naisilla. Kortikosteroidipistoksilla hoidetaan hiustenlähtölaikkuja, jotka johtuvat alopecia areatasta.

Keskustele kaikista tällaisista lääketieteellisistä hoidoista perusteellisesti lääkärisi kanssa, jotta voit tehdä tietoon perustuvan valinnan.

Voiko kilpirauhaslääkitys auttaa hiustenlähtöön?

Kyllä, ehdottomasti. Normaalin kilpirauhashormonitason palauttaminen lääkkeillä voi kumota kilpirauhasen vajaatoiminnan tai kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttaman hiustenlähdön.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan päivittäin suun kautta otettavalla levotyroksiinilla, jolla korvataan puutteelliset kilpirauhashormonitasot. Kun aineenvaihdunta paranee, hiusten irtoaminen vähenee.

Kilpirauhasen liikatoiminta vaatii lääkkeitä, kuten metimatsolia. Ohjaamalla ylimääräisiä kilpirauhashormoneja nämä lääkkeet normalisoivat hiusten kiertoa.

Hiusten uusiutuminen voi kestää kuukausia sen jälkeen, kun kilpirauhasarvot ovat vakiintuneet. Kärsivällisyys ja lääkkeiden johdonmukaisuus ovat avainasemassa.

Otetaan huomioon: Hormonaalinen hiustenlähtö: Varo varhaisia merkkejä.

Testosteronin, kilpirauhasen ja insuliinin kaltaisista hormoneista kortisolin kaltaisiin stressihormoneihin - hormonaalinen epätasapaino voi häiritä terveiden hiusten kasvua monin tavoin naisilla.

Kiinnitä huomiota lisääntyneeseen irtoamiseen, hiusten harvenemiseen tai leveämpään jakoon. Tutki asiaankuuluvat laboratoriotutkimukset ja hanki arvio varhaisessa vaiheessa, jotta mahdolliset hormonaaliset syyt voidaan tunnistaa.

Oikea-aikainen hoito yhdessä ravitsemus- ja elämäntapatoimenpiteiden kanssa voi auttaa palauttamaan hormonitasapainon ja palauttamaan hiusten täyteläisyyden. Tee tiivistä yhteistyötä lääkärisi kanssa löytääksesi oikean ratkaisun hormonaaliseen hiustenlähtöön.

Yhteenveto tärkeimmistä kohdista:

 • Testosteronin, kilpirauhashormonien, estrogeenin ja insuliinin kaltaiset hormonit säätelevät hiusten kasvua. Ylimäärä tai puute voi aiheuttaa hiustenlähtöä.
 • PCOS:stä tai muista sairauksista johtuva korkea testosteronipitoisuus aiheuttaa hiusten harvenemista naisilla.
 • Sekä alhainen että korkea kilpirauhasen toiminta johtaa liialliseen hiustenlähtöön.
 • Estrogeenin ja prolaktiinin epätasapaino haittaa myös hiusten kasvua.
 • Stressi nostaa androgeenien määrää ja pidentää karvatupen lepovaihetta.
 • Lääketieteelliset hoidot, kuten hiusystävälliset ehkäisypillerit, spironolaktoni, minoksidiili, PRP ja kilpirauhaslääkkeet, auttavat hoitamaan hormonaalista hiustenlähtöä.
 • Ruokavaliomuutokset, liikunta, uni ja stressinhallinta tukevat lisäksi hormonitasapainoa ja terveitä hiuksia.

Usein kysytyt kysymykset hormonaalisesta hiustenlähdöstä naisilla

Menetätkö enemmän hiuksia kuin normaalisti? Syynä voivat olla hormonit. Tässä vastaamme yleisimpiin kysymyksiin siitä, miten hormonitasapainon häiriöt aiheuttavat naisilla liiallista hiustenlähtöä tai hiusten harvennusta.

Mikä rooli hormoneilla on naisten hiustenlähtöön?

Testosteronin, estrogeenin, kilpirauhashormonin, insuliinin ja prolaktiinin kaltaiset hormonit vaikuttavat voimakkaasti hiusten kasvusykliin sekä miehillä että naisilla. Näiden hormonien epätasapaino voi häiritä tervettä hiusten muodostumista ja edistää äkillistä tai etenevää hiustenlähtöä.

Miten korkea testosteroni aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla?

Testosteroni on hallitseva mieshormoni, jota esiintyy vähemmän naisilla. PCOS:n kaltaisista sairauksista johtuva testosteronin ylimäärä aiheuttaa naisilla hiusten harvenemista, joka muistuttaa miesten kaljuuntumista. Lisääntynyt testosteroni lyhentää karvatupen aktiivista kasvuvaihetta, mikä johtaa ennenaikaiseen irtoamiseen ja hiusten asteittaiseen harvenemiseen.

Voivatko kilpirauhasongelmat johtaa hiustenlähtöön naisilla?

Kyllä, sekä lisääntynyt että vähentynyt kilpirauhasen toiminta vaikuttaa hiusten kasvuun. Alhainen kilpirauhashormonitaso (kilpirauhasen vajaatoiminta) pidentää lepovaihetta, jolloin hiukset putoavat nopeammin. Korkea kilpirauhashormonipitoisuus (kilpirauhasen liikatoiminta) lyhentää aktiivista vaihetta, jolloin useammat karvatupet siirtyvät nopeasti irtoamisvaiheeseen. Kilpirauhasarvojen palauttaminen kääntää tällaisen hormonaalisen hiustenlähdön päinvastaiseksi.

Aiheuttaako alhainen estrogeeni hiustenlähtöä raskauden jälkeen?

Kyllä, on yleistä, että hiukset lähtevät äkillisesti tai harvenevat muutama kuukausi synnytyksen jälkeen, mikä johtuu pääasiassa estrogeenitasojen laskusta. Anageenin kasvuvaihe lyhenee alhaisen estrogeenipitoisuuden vuoksi, mikä pakottaa enemmän hiuksia lepo- ja irtoamisvaiheeseen. Estrogeenitaso palautuu kuitenkin vähitellen itsestään synnytyksen jälkeen.

Voivatko korkeat prolaktiinitasot aiheuttaa hiustenlähtöä?

Kohonnut veren prolaktiini liittyy usein sellaisiin sairauksiin kuin kilpirauhasen toimintahäiriöt, PCOS ja ovulaatiokyvyttömyys. Alentamalla estrogeenipitoisuutta ja lisäämällä testosteronipitoisuutta korkea prolaktiini haittaa follikkelikasvua ja kiihdyttää hiusten irtoamista. Prolaktiinitasojen testaaminen voi siis olla perusteltua selittämättömässä hiustenlähdössä.

Aiheuttaako insuliiniresistenssi hiustenlähtöä naisilla?

Kyllä, PCOS:n kaltaiset tilat, jotka tekevät kehosta insuliiniresistentin, voivat lisätä testosteronin tuotantoa. Tästä johtuva androgeenin ylituotanto stimuloi karvatupet siirtymään ennenaikaisesti telogeeniseen lepovaiheeseen. Tämä häiritsee hiusten uusiutumisprosessia. Insuliiniherkkyyden parantaminen auttaa korjaamaan epätasapainon.

Voivatko vaihdevuodet tai alhainen estrogeenipitoisuus aiheuttaa hiusten ohenemista?

Kyllä, estrogeenin väheneminen vaihdevuosien aikana tai synnytyksen jälkeen voi aiheuttaa naisilla merkittävää hiustenlähtöä. Estrogeeni tekee yhteistyötä testosteronin kanssa hiusten kasvusyklin säätelyssä. Alhainen estrogeenipitoisuus lyhentää anageenivaihetta ja nopeuttaa hiustenlähtöä, mikä aiheuttaa tilapäistä tai jopa pitkäaikaista hiusten ohenemista geneettisesti alttiilla naisilla.

Miten stressi aiheuttaa hiustenlähtöä?

Stressi itsessään ei suoraan vahingoita karvatupet. Krooninen stressi aiheuttaa kuitenkin hormonaalisia muutoksia, kuten kohonneita kortisoli- ja adrenaliinipitoisuuksia, mikä nostaa testosteronia ja saattaa lepäävät karvatupet horrokseen. Tämä päällekkäinen stressireaktio häiritsee hiusten uusiutumista, mikä johtaa liialliseen irtoamiseen jo ohenevissa hiuksissa.

Mitkä lääketieteelliset hoidot voivat auttaa hormonaaliseen hiustenlähtöön?

Lääkkeet, kuten antiandrogeenit (spironolaktoni), suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ja paikallisesti käytettävä minoksidiili voivat vähentää hormonaalista hiustenlähtöä. Kilpirauhasen tasapainon palauttaminen ja finasteridin kaltaiset lääkkeet hoitavat myös asiaan liittyviä hormonaalisia syitä. Uudemmat hoitomuodot, kuten PRP ja matalan tason laservalo, voivat edistää hiusten uusiutumista, mutta ne vaativat lisätutkimuksia.

Voiko hormonaalisen epätasapainon vuoksi kadonneet hiukset kasvattaa uudelleen?

Kyllä, hormonaalisen epätasapainon hoitaminen voi auttaa palauttamaan hiustenlähdön. Korkean androgeenipitoisuuden hallinta, kilpirauhashormonitasojen säätely, insuliiniherkkyyden parantaminen tai alhaisen estrogeenipitoisuuden torjunta sekä todistetusti hiustenlähtöön tarkoitettujen lääkkeiden käyttö voivat aktivoida uinuvat follikkelit uudelleen. Vakavasti pienentyneet follikkelit eivät kuitenkaan välttämättä palaudu normaalikokoisiksi.

Onko olemassa mitään luonnollisia keinoja hormonaalisen hiustenlähtöön?

Joitakin luonnollisia lähestymistapoja, kuten inositolia, sahapalmua, ginsengiä, mustaherukkaöljyä ja vitamiineja, ei ole todistettu, mutta ne voivat auttaa tasapainottamaan hormoneja ja tukemaan hiusten kasvua. Tulehduksen ja stressin vähentäminen ruokavalion, liikunnan, unen ja mielen ja kehon käytäntöjen avulla voi auttaa hormonitasapainoa entisestään. Merkittävän hiusten uusiutumisen kannalta lääketieteellinen hoito on kuitenkin edelleen välttämätöntä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku