Miten voin estää hiusteni putoamisen?

Published:

Hiustenlähtö voi olla pelottavaa ja järkyttävää. Kun harjaat hiuksiasi ja huomaat, että hiuksia putoaa tavallista enemmän, saatat alkaa huolestua. Onko tämä vain normaalia irtoamista vai jotain vakavampaa? Mitä voit tehdä, jotta hiuksesi eivät harvene ja hiusten kasvu parane? Tässä oppaassa käsitellään hiustenlähdön yleisiä syitä, tapoja diagnosoida ongelma ja tieteellisesti perusteltuja ratkaisuja hiustenlähdön estämiseksi.

Miten voin estää hiusteni putoamisen

Mikä aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä ja harvennusta?

Noin 100 hiuksen menettäminen päivässä on normaalia. Jos menetät kuitenkin enemmän tai huomaat hiusten harvenevan, se voi olla merkki ongelmasta. On monia syitä, miksi saatat menettää hiuksia tavallista enemmän.

Yleisimpiä hiustenlähdön syitä ovat:

 • Genetiikka. Perinnöllinen hiustenlähtö tai kaljuuntuminen on yleisin syy hiusten harvenemiseen. Dihydrotestosteronihormoni (DHT) saa hiusfollikkelit kutistumaan, mikä lyhentää kasvuvaihetta ja tuottaa ohuempia hiuksia, kunnes niitä ei enää kasva.
 • Hormonaaliset muutokset. Raskauden, synnytyksen, ehkäisypillereiden lopettamisen ja vaihdevuosien aiheuttamat hormonivaihtelut voivat aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla.
 • Stressi. Korkea stressitaso nostaa kortisolia ja muita hormoneja, jotka keskeyttävät hiusten kasvusyklin ja aiheuttavat tavallista enemmän irtoamista. Aiheuttaako stressi sinulle hiustenlähtöä?
 • Ravintoaineiden puutteet. Proteiinin, raudan, sinkin, B12-vitamiinin ja muiden ravintoaineiden puute voi haitata hiusten kasvua. Epätasapainoinen ruokavalio, josta puuttuu näitä hiuksille terveellisiä ravintoaineita, edistää hiusten harvenemista.
 • Lääkkeet. Verenohennuslääkkeet, masennuslääkkeet, kolesterolilääkkeet sekä sydänsairauksien, kihdin ja korkean verenpaineen hoidot voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Myös ehkäisypillerit vaikuttavat joidenkin naisten kohdalla. Oletko aloittanut äskettäin uusia lääkkeitä?
 • Ikääntyminen. Kun vanhenemme, hiusten kasvuvaiheet lyhenevät ja hiuksia putoaa enemmän. Ikääntymiseen liittyvä harvennus on yleistä sekä miehillä että naisilla.
 • Ihosairaudet. Hilse, psoriaasi, sieni-infektiot ja muut päänahan ongelmat voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
 • Kampaukset ja hoidot. Tiukat kampaukset, kuten letit, liian suuri kuumuus muotoilussa, valkaisu ja ankarat kemialliset suoristus- ja kestokäsittelyt voivat vaurioittaa säikeitä ja johtaa rikkoutumiseen ja hiusten katkeamiseen.
 • Tauti. Vakavat sairaudet, kuten lupus, kilpirauhashäiriö, raudanpuutosanemia ja muut autoimmuunisairaudet, voivat olla liiallisen hiustenlähdön taustalla.

Miten hiustenlähtö diagnosoidaan?

Jos huomaat hiusten putoavan normaalia enemmän, on tärkeää käydä lääkärin tai ihotautilääkärin luona. Hän voi tutkia päänahkasi ja hiuksesi, keskustella oireista ja voi suositella verikokeita ongelman diagnosoimiseksi.

Joitakin tapoja, joilla lääkärit määrittävät hiustenlähdön syyn, ovat:

 • Fyysinen tarkastus - Tarkistetaan hiustenlähtömallit, vaurioituneet follikkelit, hilseily, tulehdus, läiskät ja katkenneet hiukset.
 • Vetotesti - Vedetään varovasti pienistä osista ja lasketaan, kuinka monta hiusta irtoaa. Jos niitä on yli 6, ongelma on olemassa.
 • Verikokeet - Raudan, D-vitamiinin, kilpirauhashormonin ja muiden tasojen testaaminen epätasapainon paljastamiseksi. Aiheuttaako ravinteiden puute hiusten ohenemista?
 • Päänahan biopsia - Päänahan kudoksen poistaminen ja tutkiminen infektioiden, hiustenlähtöisyyden ja muiden follikkeliin vaikuttavien häiriöiden diagnosoimiseksi.
 • Geneettinen testi - DNA-analyysi auttaa ennustamaan kaljuuntumisriskiä. Sillä määritetään, onko sinulla androgeenireseptorigeenit, jotka aiheuttavat DHT-herkkyyttä.

Kun lääkäri määrittää syyn, hän suosittelee sopivia hoitovaihtoehtoja. Asianmukainen diagnoosi antaa sinulle parhaat mahdollisuudet pysäyttää hiustenlähtö ja edistää hiusten uusiutumista.

Mitä voin tehdä hiustenlähtön pysäyttämiseksi ja peruuttamiseksi?

Hyvä uutinen on, että moniin hiustenlähtötyyppeihin on olemassa tehokkaita ratkaisuja, joilla voidaan hidastaa hiusten irtoamista ja parantaa hiustiheyttä. Elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset yhdistettynä todistettuihin hoitoihin voivat pysäyttää hiusten harvenemisen etenemisen.

Kotihoidot ja elämäntapamuutokset

Yksinkertaiset mutta tehokkaat kotikonstit ja terveelliset elämäntavat auttavat luomaan optimaalisen ympäristön vahvalle hiusten kasvulle.

 • Parempi ruokavalio - Syö enemmän proteiinia, rautaa, omega-3-rasvahappoja, C-vitamiinia ja sinkkiä, jotta follikkelit saavat ravintoa. Vältä pikadieettiä tai kalorien rajoittamista.
 • Stressin lievittäminen - Kokeile meditaatiota, joogaa, hengitystyötä ja päiväkirjojen kirjoittamista kortisolitasojen alentamiseksi. Varaa aikaa rentouttavaan itsehoitoon. Auttaako stressin hallinta hiuksiasi?
 • Hellävarainen hiustenhoito - Käytä leveähampaisia kammoja ja rajoita harjaaminen hiusten hoitamiseen. Anna hiusten kuivua ilmavasti. Vältä tiukkoja kampauksia, jotka vetävät päänahkaa.
 • Päänahan hieronta - Lisää verenkiertoa hieromalla päänahkaa 4-5 minuuttia päivässä. Tämä stimuloi karvatupet.
 • Luonnonöljyt - Manteli-, risiini-, kookos-, rosmariini- ja piparminttuöljyjen käyttö voi parantaa paksuutta. Vaikuttavatko luonnonöljyt auttavan ohenevia hiuksiasi?
 • Laserlaitteet - Laserkampojen ja -lakien käytön kotona on osoitettu parantavan joidenkin ihmisten hiustiheyttä.
 • Lopeta tupakointi - Tupakointi vaikuttaa kielteisesti hiusten kasvuun. Tupakoinnin lopettaminen edistää terveempiä follikkeleita.

Lääketieteelliset hiustenlähtöhoidot

Keskivaikean tai vaikean hiustenlähdön hoidossa seuraavat lääketieteelliset hoidot tuottavat usein parhaat tulokset. Lääkärit voivat määrätä suun kautta otettavia lääkkeitä, ajankohtaisia tuotteita, toimistolla tehtäviä toimenpiteitä tai hiussiirtoja.

 • Minoksidiili - Suoraan päänahkaan kahdesti päivässä levitettynä tämä ajankohtainen lääke hidastaa hiustenlähtöä monilla käyttäjillä. Minoksidiili auttaa kasvattamaan hiukset uudelleen.
 • Finasteridi - Tämä suun kautta otettava lääkitys estää DHT:n tuotannon. Se pysäyttää hiustenlähdön etenemisen ja auttaa noin 90 %:lla miehistä kasvattamaan hiukset uudelleen, mutta siihen liittyy riskejä.
 • Matalan tason laserhoito - Laservalokypärien ja -laitteiden käyttö toimistohoitojen aikana stimuloi follikkeleita kasvattamaan paksumpia hiuksia.
 • Mikroneulaus - Päänahan pyörittäminen pienillä neuloilla käynnistää haavan paranemisen, joka elvyttää lepotilassa olevat follikkelit. Tätä käytetään minoksidiilin kanssa. Toimiiko mikroneulaus hiustenlähtöön?
 • PRP-injektiot - Omasta verestäsi peräisin olevan verihiutaleilla rikastuneen plasman ruiskuttaminen päänahkaan voi herättää uinuvat follikkelit uudelleen henkiin. Tarvitaan useita hoitoja.
 • Spironolaktoni - Tämä oraalinen antiandrogeeni voi minimoida hiustenlähtöä naisilla estämällä androgeenien käyttöä.
 • Hiustensiirrot - Kirurgit siirtävät DHT-resistenttejä follikkeleita takaraivosta kaljuille alueille. Siirteet palauttavat hiukset tehokkaasti.

Keskustele lääkärisi kanssa perusteellisesti kaikista hiustenlähtöhoidoista, jotta voit päättää, sopivatko ne sinulle. Johdonmukaisuus on avainasemassa tulosten näkemisessä. Yhdistelmähoito tuottaa usein parhaan tuloksen.

5 Tärkeimmät takeaways lopettaa hiukset putoavat ulospäin

Yhteenvetona tässä on 5 huippuvinkkiä hiustenlähdön vähentämiseen ja täyteläisemmän hiuspään saavuttamiseen:

 1. Selvitä perussyy - Tarkkaa diagnoosia varten mene lääkäriin.
 2. Hormoni- ja ravintoainepuutosten korjaaminen - Testaa, onko raudan, D-vitamiinin, kilpirauhasen jne. pitoisuus alhainen.
 3. Käytä hellävaraisia, luonnollisia hiustenhoitokäytäntöjä - Vältä liiallista lämpömuotoilua ja tiukkoja kampauksia.
 4. Vähennä stressiä ja ravitse follikkelia - Harjoittele itsestäsi huolehtimista, syö tasapainoista ruokavaliota.
 5. Valitse hyväksi todettuja hoitoja - Minoksidiili, mikroneulaus, PRP ja laserlaitteet tarjoavat toivoa.

Ole kärsivällinen ja johdonmukainen luonnollisten korjaustoimenpiteiden ja lääketieteellisten hoitojen kanssa. Kun käytössäsi on oikeat ratkaisut hiustenlähtötyypillesi, voit pysäyttää hiusten harvenemisen etenemisen ja säilyttää upeat hiukset.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hiustenlähtön ehkäisemisestä

Hiustenlähtö voi olla järkyttävää ja aiheuttaa ahdistusta. Monet ihmiset kokevat jossain vaiheessa liiallista hiustenlähtöä ja haluavat tietää, miten he voivat pitää hiuksensa terveinä ja täyteläisinä. Tässä FAQ:ssa vastataan yleisimpiin kysymyksiin hiusten kasvun ylläpitämisestä ja harvennettujen hiusten käsittelystä.

Mikä aiheuttaa hiusten putoamisen?

Yleisimpiä hiustenlähtöön johtavia tekijöitä ovat:

 • Geneettinen alttius - Perinnöllinen hiustenlähtö tai kaljuuntuminen on tärkein syy hiusten harvenemiseen. Dihydrotestosteroni (DHT) kutistaa follikkeleita.
 • Hormonaaliset muutokset - vaihdevuosien, synnytyksen, trauman, stressin tai muiden ongelmien aiheuttamat muutokset estrogeenissä, progesteronissa, kilpirauhashormoneissa ja androgeeneissa muuttavat hiusten kasvusykliä.
 • Huono ravitsemus - Proteiinien, raudan, sinkin, B- ja D-vitamiinien ja muiden ravintoaineiden puute rasittaa follikkelia.
 • Lääkkeet - Korkean verenpaineen, niveltulehduksen, masennuksen ja sydänsairauksien kaltaisten sairauksien lääkehoidot voivat aiheuttaa menetystä.
 • Sairaudet - Kilpirauhasen toimintahäiriöt, anemia, autoimmuunisairaudet ja muut sairaudet aiheuttavat irtoamista.
 • Ikääntyminen - Iän myötä karvatupet kutistuvat ja hiusten kierto hidastuu.
 • Vaurioitunut päänahka - hilse, psoriaasi, sieni-infektiot ja tulehdukset voivat heikentää follikkeleita.
 • Kova hiustenhoito - Lämpömuotoilu, tiukat kampaukset, värjäys, valkaisu ja kemikaalit vaarantavat hiusten terveyden.

Kuinka paljon hiustenlähtöä päivässä on normaalia?

Normaali karvanlähtö on noin 100 hiusta päivässä. Muutaman ylimääräisen karvan näkeminen harjalla tai suihkun viemärissä ei välttämättä ole syytä huoleen. Ongelma alkaa ilmetä, kun harjaamalla tai pesemällä tulee tupsuja tai hiukset näyttävät selvästi ohuemmilta.

Mitkä ravintoaineet auttavat hiuksia kasvamaan?

Terveiden hiusten kannalta tärkeimpiä vitamiineja ja kivennäisaineita ovat:

 • Proteiini - Aminohapot muodostavat keratiinia vahvoihin hiuksiin.
 • Rauta - Ferritiini varastoi rautaa, joka kuljettaa happea follikkeliin.
 • Sinkki - Tämä mineraali nopeuttaa hiuskudoksen kasvua.
 • D-vitamiini - Se aktivoi kantasoluja ja kasvusyklejä.
 • B12-vitamiini, folaatti, biotiini - B-vitamiinikompleksin vitamiinit edistävät tuotantoa.
 • C-vitamiini - Se parantaa raudan imeytymistä kasvua varten.

Syö ravinteikkaita täysravintovalmisteita tai harkitse lisäravinteiden käyttöä, jos ne ovat puutteellisia.

Miten voin estää hiusteni putoamisen?

Voit vähentää irtoamista ja edistää kasvua seuraavasti:

 • Tunnista ja hoida perimmäiset syyt - Tee verikokeet epätasapainon tarkistamiseksi.
 • Hiero päänahkaa päivittäin - Tämä lisää veren virtausta follikkeliin.
 • Vältä tiukkoja kampauksia - Ne vetävät hiusjuuria ja vahingoittavat follikkeleita.
 • Käytä hellävaraisia, tuuheuttavia shampoita - Etsi vahvistavia ainesosia, kuten biotiinia, kollageenia ja keratiinia.
 • Ota hiusvitamiineja - Ravintolisät tukevat kasvua.
 • Harjoittele stressinpoistoa - Korkea kortisolipitoisuus häiritsee hiusten kiertoa.
 • Kokeile rosmariiniöljyä - se voi auttaa lisäämään paksuutta.
 • Hanki reseptilääkkeitä - Minoksidiili, finasteridi, spironolaktoni voivat hoitaa menetystä.

Milloin minun pitäisi mennä lääkäriin hiustenlähdön vuoksi?

Ota yhteyttä lääkäriin tai ihotautilääkäriin, jos huomaat:

 • Äkillinen irtoaminen rykelminä
 • Nopea harvennus tai kaljuuntuminen
 • Päänahan tulehdus, kutina, hilseily.
 • Hiusten putoaminen kampauksen, pesun tai hellävaraisen nykäisyn jälkeen.
 • Hiukset eivät kasva takaisin suuren irtoamisvaiheen jälkeen

Käy ammattilaisen luona tutkimassa, tekemässä diagnoosi ja antamassa hoitosuositukset. Oikea-aikainen hoito voi auttaa pysäyttämään taudin etenemisen.

Mitkä lääketieteelliset toimenpiteet auttavat hiusten kasvussa?

Lääkärit voivat määrätä:

 • Minoksidiili - Ajankohtainen liuos auttaa monia ihmisiä kasvattamaan hiuksia uudelleen.
 • Finasteridi - Suun kautta otettava lääkitys estää DHT:tä miesten kaljuuntumisen hoidossa.
 • Spironolaktoni - Anti-androgeenilääke estää androgeenit, jotka aiheuttavat naisilla menetystä.
 • Matalan tason laserhoito - Toimistossa käytettävä laserlaite stimuloi follikkeleita.
 • Mikroneulaus - Kollageenin induktiohoito mikroneulaus tehostaa kasvutekijöitä.
 • PRP - Verestäsi peräisin olevan verihiutaleiden plasman ruiskuttaminen päänahkaan nuorentaa follikkeleita.
 • Hiustensiirrot - Hiukset takaraivosta jaetaan uudelleen harvennusalueille.

Keskustele lääkärisi kanssa löytääksesi oikean hoitoprotokollan tarpeisiisi.

Mitkä vitamiinit tukevat hiusten kasvua kemoterapian jälkeen?

Kemoterapia-aineet vahingoittavat karvatupet, mikä johtaa liialliseen irtoamiseen noin 2-4 viikkoa infuusion jälkeen. Hiusten uusiutumisen edistämiseksi keskity proteiineihin, rautaan, sinkkiin ja antioksidantteihin:

 • Proteiinia jokaisella aterialla - Hiukset koostuvat enimmäkseen proteiinista, joten riittävä päivittäinen proteiinin saanti nopeuttaa kasvua.
 • Rauta - Pinaatti, linssit, kurpitsansiemenet ja liha täydentävät rautavarastoja.
 • Sinkkilisät - Sinkki nopeuttaa kudosten korjaantumista.
 • C-vitamiini - Se parantaa raudan imeytymistä. Sitrushedelmät, paprika, kiivi ja parsakaali ovat hyviä lähteitä.
 • E-vitamiini - Sillä on antioksidanttinen voima, joka parantaa vaurioita. Saat sitä siemenistä, pähkinöistä ja öljyistä.
 • Monivitamiini - Etsi valmiste, jossa on biotiinia, B-vitamiinikompleksia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.
 • Harkitse hiuskohtaista vitamiinia, joka sisältää edellä mainittuja ravintoaineita sekä aminohappoja.

Ole kärsivällinen, sillä uusiutuminen vie aikaa. Noudata onkologin suositusta lisäravinteiden aloittamisesta.

Mitä voin tehdä estääkseni hiusten ohenemisen ikääntyessäni?

Auttaa ylläpitämään hiuksiasi ikääntyessäsi:

 • Syö proteiinia jokaisella aterialla - Tavoittele 20-30 grammaa proteiinia kananmunista, kalasta, maitotuotteista, pavuista ja lihasta.
 • Ota kohdennettuja lisäravinteita - Etsi hiusvitamiineja, joissa on sinkkiä, biotiinia, kollageenia, D-vitamiinia ja rautaa.
 • Hiero päänahkaa - Tämä lisää verenkiertoa, jotta ravinteet pääsevät follikkeliin.
 • Käytä tuuheuttavia shampoota ja hoitoaineita - Etsi paksuuntuvia ainesosia, kuten biotiinia, mentolia ja aminohappoja.
 • Kysy reseptilääkkeistä - Minoksidiili, finasteridi ja spironolaktoni hoitavat ikääntymiseen liittyvää menetystä.
 • Kokeile punaista valohoitoa - Punainen valo tunkeutuu ihon läpi ja stimuloi follikkeleita.
 • Vähennä DHT:tä luonnollisesti - Ota sahapalmua, kurpitsansiemenuutetta, nokkosta.
 • Käytä paksuuntuvia hiuskuituja - Nämä lisäävät tilapäisesti hiustiheyttä.

Johdonmukaisella hiustenhoitorutiinilla ja kohdennetuilla hoidoilla voit hidastaa ikääntymiseen liittyvää harvennusta ja auttaa hyödyntämään hiuksiasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Päätelmä

Hiustenlähtö voi joskus tuntua pelottavalta ja ylivoimaiselta. On kuitenkin olemassa ratkaisuja, joilla voidaan diagnosoida liiallisen irtoamisen syy ja edistää hiusten uusiutumista. Tee yhteistyötä lääkärisi kanssa mahdollisten taustalla olevien ongelmien tai epätasapainon tunnistamiseksi. Harjoittele johdonmukaisesti hoitavaa hiustenhoitoa, vähennä stressiä ja hanki reseptilääkkeitä, jos niitä suositellaan. Monipuolisella lähestymistavalla voit pysäyttää hiustenlähdön etenemisen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku