Nukkuminen märkien hiusten kanssa: riskit ja vinkit

Published:

Monet ihmiset miettivät usein, onko märkien hiusten kanssa nukkuminen vaaraton tapa vai voiko se aiheuttaa haittaa heidän hiustensa hoidolle. Tässä kattavassa blogikirjoituksessa perehdymme riskeihin, jotka liittyvät nukkumaanmenoon kosteissa lukoissa, ja tutkimme erilaisia ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joilla voi varmistaa terveet hiukset.

Keskustelemme mahdollisista sieni- tai hiivatulehduksista päänahassa sekä hiussäikeiden vaurioitumisesta, joka voi johtua märkien hiusten pitkäaikaisesta altistumisesta tyynyjä vasten. Lisäksi kumoamme märkiin hiuksiin ja päänsärkyyn liittyviä yleisiä myyttejä tarkastelemalla asiantuntijoiden neuvoja ja tieteellistä näyttöä.

Lisäksi opit käytännön vinkkejä riskien minimoimiseksi, kun nukkuminen märissä hiuksissa on väistämätöntä - esimerkiksi kuivaamalla juuret ensin, käyttämällä kookosöljyä ja käyttämällä silkki- tai satiinityynyliinoja. Lopuksi annamme ohjeita suihkuaikataulun mukauttamiseen ja hiustenhoitorutiinien toteuttamiseen optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.

Nukkuminen märkien hiusten kanssa

Märkien hiusten kanssa nukkumisen riskit

Nukkumaan meneminen kosteissa hiuksissa voi aiheuttaa useita ongelmia sekä päänahan että hiusten terveydelle. Yksi suurimmista huolenaiheista on päänahan sieni- tai hiivatulehdusten lisääntynyt riski. Tämä tapahtuu, kun kuolleet ihosolut, meikki ja luonnolliset öljyt sekoittuvat märkiin hiuksiin ja luovat ihanteellisen ympäristön sienten kasvulle. Tyynyt ovat myös tunnettuja kasvualustoja sienille, jotka voivat aiheuttaa vakavia infektioita ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, ja pahentaa astmaoireita.

Sieni- tai hiivatulehdukset päänahassa

 • Kosteus: Kostea ympäristö edistää sienien kasvua.
 • Huono hygienia: Tyynynpäällysteiden säännöllinen pesemättä jättäminen lisää tartuntamahdollisuuksia.
 • Heikentynyt immuunijärjestelmä: Ihmiset, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt, ovat alttiimpia näille infektioille.

Lisääntynyt riski hilseen kehittymiselle

Märkien hiusten nukkuminen voi myös edistää hilseen kehittymistä, sillä se luo suotuisan ympäristön Malassezia-sienelle, joka aiheuttaa hilseilyä. Märistä hiuksista peräisin oleva ylimääräinen kosteus yhdistettynä pään lämpöön tarjoaa täydelliset olosuhteet tämän sienen viihtymiselle ja nopealle lisääntymiselle. Välttääksesi tämän ongelman varmista, että kuivatat hiuksesi kunnolla ennen nukkumaanmenoa, tai käytä tarvittaessa hilsettä ehkäiseviä shampoita, kuten ketokonatsolia tai sinkkipyritionia sisältäviä shampoita.

Mahdollinen esiintyminen Ringworm

Sen lisäksi, että nukkuminen kosteilla tyynyillä lisää hilseen kehittymisen riskiä, saatat altistua toiselle sieni-infektiolle, jota kutsutaan päänahan rengasmatoksi. Tämä sieni, jota kutsutaan dermatofyytiksi ja joka kukoistaa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa, voi aiheuttaa tarttuvan infektion, jota kutsutaan päänahan rengasmatoksi. Päänahan rengasmädän oireita ovat punaiset, kutiavat laikut päänahassa, hiustenlähtö ja hauraat hiukset. Voit ehkäistä tämän infektion ylläpitämällä hyviä hygieniakäytäntöjä, kuten pesemällä vuodevaatteet säännöllisesti ja pitämällä hiukset puhtaina.

Harkittavat ennaltaehkäisevät toimenpiteet

 1. Kuivaa hiukset huolellisesti ennen nukkumaanmenoa.
 2. Pese tyynynpäälliset usein kuumalla vedellä.
 3. Vältä kammojen tai harjojen jakamista muiden kanssa.
 4. Syö ravitsevaa ruokavaliota kehosi puolustusjärjestelmän parantamiseksi.

Hiuksia vahingoittavat vaikutukset

Märkien hiusten nukkuminen voi vahingoittaa hiussuortuvia aiheuttamalla rikkoutumista, hiusten halkeilua ja takkuuntumista. Kun hiukset altistuvat viileille lämpötiloille nukkuessa (kun pää menettää enemmän lämpöä), märät hiukset venyvät jopa 30 prosenttia ilman, että ne vahingoittuvat; tämä venyminen voi kuitenkin johtaa hiusten katkeamiseen. Lisäksi kosteiden hiusten ja tyynynpäällysteiden välinen kitka aiheuttaa lisähaittaa.

Liiallisesta venytyksestä johtuva rikkoutuminen

Kosteana hiukset ovat heikommat ja siten todennäköisemmin katkeilevat. Hiusakseli turpoaa, mikä tekee siitä joustavamman mutta myös vähemmän kimmoisan. Tämän seurauksena unen aikana tapahtuva pyöriminen ja kääntely voi aiheuttaa sen, että hauraat kosteat hiussuortesi katkeilevat tai haurastuvat helposti.

Halkaistut päät kitkasta tyynyjä vasten

Karheiden tyynynpäällysmateriaalien ja pään liikkeiden yhdistelmä yön aikana voi lisätä kitkaa jo valmiiksi herkissä kosteissa hiuslangoissasi. Jatkuva hankaus voi aiheuttaa sen, että kunkin hiuslangan pinnalla olevat kynsinauhakerrokset - jotka suojaavat sisimpiä osia, kuten kuorisoluja - irtoavat vähitellen ajan myötä, kunnes ne lopulta irtoavat kokonaan hiusten päistä muodostaen niin sanotut halkaistut latvat. Voit ehkäistä tämän ongelman käyttämällä silkkistä tai satiinista valmistettua tyynyliinaa, joka vähentää kitkaa herkissä hiuksissa.

Nukkumisen aikana tapahtuvan heittelyn aiheuttama sotkuinen sotkuisuus

 • Hiustyyppi: Kiharat hiukset ovat erityisen alttiita, koska niiden luonnolliset käämikuviot muodostavat nopeasti solmuja, jos niitä ei hoideta kunnolla ennen nukkumaanmenoa.
 • Ennaltaehkäisy: Kampaa kosteat hiukset kevyesti läpi leveähampaisella kammalla tai irrotusharjalla ennen nukkumaanmenoa. Myös hoitoaineen käyttö voi auttaa pitämään hiukset sileinä ja mutkattomina.

Näiden hiuksia vahingoittavien vaikutusten lisäksi märissä hiuksissa nukkumisella voi olla myös kielteisiä vaikutuksia yleiseen terveyteesi. Esimerkiksi nukkumaan meneminen kosteissa hiuksissa saattaa johtaa sieni-infektioihin tai pahentaa astmaoireita, koska tyynyissä on ihanteellinen ympäristö sienien kasvulle. Nämä molemmat seikat on otettava huomioon, kun päätetään, kannattaako riskeerata mahdolliset haitat vain siksi, että pesun jälkeen ei ole ollut riittävästi aikaa kuivata hiukset kunnolla.

Myyttien kumoaminen märillä hiuksilla nukkumisesta

Märkien hiusten kanssa nukkumiseen liittyy useita myyttejä, joista asiantuntijat ovat kumonneet osan. Tässä osassa tutkimme näitä vääriä uskomuksia ja tarjoamme näyttöön perustuvia ohjeita, joiden avulla voit valita oikean hiustenhoitorutiinin nukkumaan mennessä.

Laskeuman ehkäisy ayurvedisten hoitojen avulla

Yksi yleinen myytti on, että märkien hiusten nukkuminen voi johtaa merkittävään hiustenlähtöön. Vaikka on totta, että kosteat hiukset saattavat olla alttiimpia rikkoutumiselle, on olemassa ayurvedisia hoitomuotoja, kuten erityisten öljyjen tai puhdistusaineiden käyttö, jotka voivat tehokkaasti estää liiallista irtoamista huolimatta siitä, että hiukset ovat yöllä märät. Nämä hoidot toimivat ravitsemalla päänahkaa ja vahvistamalla juuria, jolloin minimoidaan mahdolliset kosteudelle altistumisen aiheuttamat vauriot unen aikana.

Märkien hiusten kanssa nukkumisen ja päänsäryn tai vilustumisen välillä ei ole suoraa yhteyttä.

Toinen laajalti uskottu myytti on, että nukkumaan meneminen märillä hiuksilla voi aiheuttaa päänsärkyä tai vilustumista. Vaikka ei olekaan konkreettista näyttöä siitä, että nukkumaanmenoaikainen kosteudelle altistuminen aiheuttaisi nimenomaan näitä ongelmia, asiantuntijat eivät silti suosittele sellaisia nukkumaanmenorutiineja, joissa hiusten kuivausaika on rajoitettu henkilökohtaisten mieltymysten tai aikataulurajoitusten vuoksi. Syy tähän neuvoon ei välttämättä ole suora yhteys kosteiden hiusten ja sairauksien välillä, vaan pikemminkin muut tekijät, kuten päänahan sieni-infektioiden lisääntynyt riski(lähde) ja yleinen epämukavuus, joka liittyy siihen, että tyyny on kostea koko yön.

 • Sieni-infektiot: Kuten aiemmin tässä artikkelissa mainittiin, märkien hiusten luoma kostea ympäristö voi lisätä sieni- tai hiivatulehdusten riskiä päänahassa. Nämä tilat voivat aiheuttaa epämukavuutta mutta myös johtaa muihin komplikaatioihin, jos ne jätetään hoitamatta.
 • Epämukavuus: Se voi tehdä tyynystäsi kostean ja luoda epämiellyttävän nukkumisympäristön. Huonolla unenlaadulla voi olla kielteinen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin, joten on tärkeää ryhtyä toimiin sen varmistamiseksi, että märät hiukset eivät häiritse levollisia yöunia.

Lopuksi, vaikka asiantuntijat ovat kumonneet märissä hiuksissa nukkumiseen liittyviä myyttejä, on silti tärkeää noudattaa varotoimia, kun menee nukkumaan kosteissa hiuksissa. Noudattamalla asianmukaisia yöllisiä hiustenhoitorutiineja ja käyttämällä tarvittaessa ayurveda-hoitoja voit minimoida tähän tapaan liittyvät mahdolliset riskit ja ylläpitää tervettä päänahkaa ja harjaa.

Vinkkejä kielteisten vaikutusten vähentämiseksi

Hiusten ja päänahan terveyteen kohdistuvien riskien minimoimiseksi on suositeltavaa noudattaa tiettyjä varotoimia, kuten pestä hiukset aikaisemmin illalla. Muutamilla varotoimenpiteillä voit minimoida vahingot ja säilyttää sileät, terveet hiukset.

Hiusten pesu aikaisemmin illalla

Jos haluat antaa hiuksillesi runsaasti aikaa kuivua luonnollisesti, pese ne aikaisemmin illalla. Tämä antaa riittävästi aikaa kuivua ilmassa ennen nukkumaanmenoa ja vähentää riskiä siitä, että kosteat hiussuortuvat hankautuvat tyynyliinaasi vasten koko yön ajan.

Lämpöpohjaisten työkalujen käyttö nopeuttaa kuivumista

Jos sinulla on vähän aikaa tai et halua odottaa hiusten kuivumista kokonaan ilmassa, harkitse lämpöpohjaisten työkalujen, kuten föönin, käyttöä. Jos haluat estää liialliset lämpövahingot ja varmistaa silti riittävän haihtumisen ennen nukkumaanmenoa, käytä matalaa lämpöasetusta ja levitä lämpösuojasuihketta etukäteen.

Suojaavien hiustuotteiden soveltaminen

 • Tiivistä kynsinauhat: Käytä hoitoaineita tai seerumeita, jotka auttavat tiivistämään hiusten kynsinauhat pesun jälkeen. Suljetut kynsinauhat sitovat kosteutta ja estävät kosteiden säikeiden ja tyynynpäällysteiden välisen kitkan aiheuttamaa pörröisyyttä unen aikana.
 • Vältä rikkoutumista: Nämä vahvistavat heikkoja alueita pitkin kunkin säikeen pituutta ja vähentävät näin yöllisiä napsahduksia ympäröiviä todennäköisyyksiä.
 • Detangle helposti: Käytä leveähampaista kampaa tai irrotusharjaa poistaaksesi varovasti kaikki solmut ja solmut hiuksista ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa minimoimaan nukkumisen aikana tapahtuvan pyörimisen aiheuttaman rikkoutumisen.

Ilmastoidun huoneen ylläpito

Makuuhuoneen pitäminen viileänä ilmastointilaitteen avulla voi nopeuttaa kosteiden hiusten kuivumista ja tarjota miellyttävämmän nukkumisympäristön. Viileämpi huonelämpötila vähentää myös sienikasvuston mahdollisuutta päänahassa, mikä on todennäköisempää lämpimissä, kosteissa olosuhteissa.

Näiden vinkkien sisällyttäminen yöllisiin rutiineihisi voi vähentää merkittävästi riskejä, jotka liittyvät nukkumiseen märkien hiusten kanssa. Kun huolehdit hiuksistasi kunnolla ennen nukkumaanmenoa, heräät terveempinä ja vahvempina ja vähemmän alttiina vaurioille ja rikkoutumiselle.

Riskien minimoiminen nukkuessa kosteiden hiusten kanssa

Jos et voi välttää nukkumista kosteissa hiuksissa, voit minimoida riskit ja mahdolliset vahingot. Keskity juurten kuivaamiseen, sillä ne ovat alttiimpia tulehduksille; käytä kookosöljyä tai muita kosteuttavia tuotteita, jotka auttavat suojaamaan säikeitä rikkoutumiselta; vaihda tyynynpäällysten materiaalia (silkkiä/satiinia), joka vähentää kitkaa ja sienikasvustoa; pese pidennykset tarvittaessa useita tunteja ennen nukkumaanmenoa.

Kuivaus juuret hiukset ensin

Kun haluat minimoida märkien hiusten nukkumiseen liittyvät riskit, kuivaa ensin hiusten juuret. Päänahka on alttiimpi tulehduksille, koska se on lähellä kuolleita ihosoluja ja luonnollisia öljyjä. Kokeile kuivata hiusten juuret pyyhkeellä tai föönillä matalalla asetuksella ja anna hiusten kuivua luonnollisesti ilmakuivaksi.

Hyödyntämällä Kosteuttava Tuotteet kuten kookosöljy

 • Jätä hoitoaine: Hoitoaineen käyttö auttaa tiivistämään kynsinauhat ja antaa lisäsuojaa rikkoutumista vastaan.
 • Kookosöljy: Kookosöljyä voidaan levittää suoraan kosteisiin hiuksiin hiusten pesun jälkeen. Näin ne pysyvät sileinä ja estävät myös hiusten halkeilua ja takkuuntumista.
 • Hiusnaamiot: Syväkäsittelyt kerran viikossa voivat antaa lisäsuojaa hiuksillesi, kun nukut.

Tyynyliinan materiaalien vaihtaminen (silkki/satiini)

Vähentääksesi kitkaa ja sienikasvuston riskiä voit vaihtaa tyynynpäällisen silkki- tai satiinityynynpäälliseen. Nämä materiaalit ovat hellävaraisempia hiuskynsille ja auttavat säilyttämään sileyden. Lisäksi ne voivat ehkäistä unen aikana tapahtuvan pyörimisen aiheuttamaa sotkeutumista.

Pesu pidennykset useita tunteja ennen nukkumaanmenoa

Jos sinulla on hiustenpidennyksiä, on tärkeää pestä ne useita tunteja ennen nukkumaanmenoa. Näin sekä luonnolliset hiukset että pidennykset ehtivät kuivua täysin. Varmista, ettet mene nukkumaan märät hiukset, sillä se voi johtaa hiustenlähtöön, katkeiluun tai ääritapauksissa jopa päänahan rengasmatoon.

Näiden vinkkien sisällyttäminen yölliseen rutiiniin voi auttaa minimoimaan kosteiden hiusten nukkumiseen liittyvät riskit ja varmistaa, että heräät terveenä ja kauniina joka aamu.

Usein kysytyt kysymykset koskien nukkumista märkien hiusten kanssa

Onko ongelma nukkua märät hiukset?

Se voi myös johtaa sieni- tai hiivatulehduksiin päänahassa ja hilseen kehittymiseen liiallisen kosteuden vuoksi. Märkien hiusten kanssa nukkumisen ja päänsäryn tai vilustumisen välillä ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä.

Miksi päähäni sattuu, kun olen nukkunut märillä hiuksilla?

Päänsärky märkien hiusten kanssa nukkumisen jälkeen voi johtua niskalihasten jännittyneisyydestä, joka johtuu epämukavasta asennosta, kun yrität olla häiritsemättä kosteita lukkoja. Lisäksi nopeat lämpötilanvaihtelut saattavat lisätä epämukavuutta. Ei ole kuitenkaan olemassa tieteellistä näyttöä, joka suoraan liittäisi päänsäryn nukkumiseen märkien hiusten kanssa.

Voiko märissä hiuksissa nukkumisesta tulla hulluksi?

Ei, "hulluksi tuleminen" märkien hiusten kanssa nukkumisesta on myytti, jolla ei ole mitään tieteellistä perustaa. Vaikka se voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia, kuten päänahan tulehduksia tai vaurioituneita säikeitä, jos sitä tehdään usein ja pitkään, nämä ongelmat eivät liity mielenterveysongelmiin.

Onko paha nukkua märät hiukset letissä?

Hiusten ollessa vielä kosteat letit saattavat minimoida pörröisyyttä, mutta ne voivat mahdollisesti pahentaa muita ongelmia, kuten rikkoutumista, koska ne pitävät kosteutta pidempään kuin löysät hiusmallit (lähde). Jos haluat välttää vahingot kokonaan, yritä kuivata juuret huolellisesti ennen nukkumaanmenoa sen sijaan, että turvaudut pelkkiin suojaaviin kampauksiin.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että märkien hiusten nukkuminen voi lisätä sieni- tai hiivatulehdusten riskiä hiuspohjassa ja hiussäikeiden vaurioitumista. Vaikka ei olekaan konkreettista näyttöä siitä, että märät hiukset aiheuttaisivat päänsärkyä, asiantuntijat eivät suosittele rajoitettua kuivumisaikaa. Näiden riskien välttämiseksi on suositeltavaa pestä hiukset aikaisemmin illalla ja käyttää lämpöpohjaisia työkaluja.

Jos on väistämätöntä nukkua kosteissa hiuksissa, on suositeltavaa kuivata juuret ensin, levittää kookosöljyä ja käyttää silkki- tai satiinityynyliinoja mahdollisten haittojen minimoimiseksi. Suihkuaikataulujen mukauttaminen asianmukaisiin hiustenhoitorutiineihin on myös tärkeää hiusten yleisen terveyden kannalta.Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku