Hiustenlähtöä aiheuttavat elintarvikkeet: Luettelo 11 elintarvikkeista, joita tulee välttää

Published:

Koetko liiallista hiustenlähtöä? Ruokavaliosi voi olla syyllinen. Tietyt elintarvikkeet voivat pahentaa hiustenlähtöä ja vahingoittaa hiusten terveyttä. Tässä artikkelissa käsitellään hiustenlähtöä aiheuttavia elintarvikkeita ja luetellaan 11 ruokaa, joita kannattaa välttää terveiden hiusten vuoksi.

Hiustenlähtöä aiheuttavat elintarvikkeet

Hiustenlähtö on yleinen ongelma, jonka monet kohtaavat. Liiallinen hiustenlähtö voi kuitenkin olla huolestuttavaa ja vaikuttaa kielteisesti itsetuntoon. Vaikka geneettisillä tekijöillä, kuten stressillä, hormonaalisilla muutoksilla ja hiustenhoidon aiheuttamilla vaurioilla on merkitystä, myös ruokavalio vaikuttaa hiusten terveyteen ja hiustenlähtöön. Ravinteikkaiden ruokien syöminen on avainasemassa kiiltävien hiusten kannalta, kun taas jotkin elintarvikkeet voivat pahentaa hiustenlähtöä. Lue, mitä ruokia kannattaa rajoittaa tai välttää, jos kamppailet hiustenlähdön kanssa.

Luonnos

 • Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?
 • Miten ruokavalio vaikuttaa hiusten terveyteen?
 • Luettelo 11 elintarvikkeista, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä
  • Sokeripitoiset elintarvikkeet
  • Runsaasti natriumia sisältävät elintarvikkeet
  • Paistetut ja prosessoidut elintarvikkeet
  • Alkoholi
  • Kofeiini
  • Transrasvat
  • elintarvikkeet, joilla on korkea glykeeminen indeksi
  • Maitotuotteet
  • Punainen liha
  • Elohopeaa sisältävät elintarvikkeet
  • Gluteeni
 • Vinkkejä hiustenlähdön estämiseksi ruokavalion avulla
 • Keskeiset asiat

Mikä aiheuttaa hiustenlähtöä?

Hiustenlähtö voi johtua eri syistä, kuten:

 • Genetiikka ja perintötekijät
 • Hormonaaliset muutokset ja epätasapaino - vaihdevuodet, synnytys, kilpirauhasongelmat jne.
 • Korkea stressitaso
 • Riittämätön ravintoaineiden saanti
 • Väärien hiustenhoitotuotteiden ja hoitojen käyttö
 • Tietyt lääkkeet ja sairaudet

Dihydrotestosteroni (DHT), mieshormoni testosteronin sivutuote, johtaa myös karvatuppien kutistumiseen ja hiusten putoamiseen.

Vaikka genetiikalla ja hormoneilla on suuri merkitys, huono ruokavalio ja ravitsemus voivat joissakin tapauksissa pahentaa hiustenlähtöä.

Miten ruokavalio vaikuttaa hiusten terveyteen?

Syömäsi elintarvikkeet vaikuttavat hiusten terveyteen ja kasvuun. Näin:

 • Tietyt ravintoaineet, kuten proteiinit, A-, C-, D- ja E-vitamiinit sekä kivennäisaineet, kuten rauta, sinkki ja seleeni, edistävät hiusten kasvua. Jos näitä ravintoaineita ei saada riittävästi ravinnosta, hiusten putoaminen voi lisääntyä.
 • Korkean glykeemipitoisuuden omaavat elintarvikkeet voivat lisätä tulehdusta ja öljyneritystä karvatupissa, mikä johtaa hiusten vaurioitumiseen.
 • Runsaasti transrasvoja, natriumia ja sokeria sisältävät elintarvikkeet aiheuttavat tulehduksia, jotka rajoittavat päänahan verenkiertoa ja hidastavat hiusten kasvua.
 • Maitotuotteet ja runsaasti elohopeaa sisältävät merenelävät voivat vaikuttaa hormonitasoihin, mikä voi joissakin tapauksissa aiheuttaa hiustenlähtöä.
 • Jotkin elintarvikkeet, kuten gluteeni, voivat laukaista autoimmuunireaktioita, jotka aiheuttavat liiallista hiustenlähtöä.

Kaiken kaikkiaan hyvä ravitsemus hiuksille terveellisillä elintarvikkeilla on avainasemassa hiustenlähdön vähentämisessä, kun taas tiettyjen elintarvikkeiden rajoittamisella tai välttämisellä voidaan ehkäistä liiallisen hiustenlähdön laukaisevaa ruokavaliota.

Luettelo 11 elintarvikkeet, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä

Seuraavassa luetellaan joitakin keskeisiä elintarvikkeita, jotka voivat vahingoittaa hiusten terveyttä ja mahdollisesti lisätä hiusten irtoamista, jos niitä nautitaan liikaa:

1. Sokeripitoiset elintarvikkeet

Sokeripitoiset elintarvikkeet, kuten karkit, limonadit, jälkiruoat ja prosessoidut välipalat, voivat nostaa verensokeria ja tulehdusta, mikä rajoittaa karvatupen kasvua. Tulehdus voi vahingoittaa follikkeleita ja rauhasia, mikä johtaa hiusten putoamiseen. Korkean glykeemipitoisuuden omaavat elintarvikkeet lisäävät myös dihydrotestosteronin (DHT) tuotantoa, mikä kutistaa karvatupet. Rajoita sokeria ja pyri käyttämään monimutkaisia hiilihydraatteja hiusten terveyden vuoksi.

2. Runsaasti natriumia sisältävät elintarvikkeet

Liiallinen natriumin saanti voi johtaa nestehukkaan ja huonoon verenkiertoon karvatupissa. Se lisää myös tulehdusta. Vältä käsiteltyjä ja säilöttyjä elintarvikkeita, sipsejä, suolakurkkuja jne. vähentämään runsaasti suolaa sisältävien elintarvikkeiden aiheuttamaa hiustenlähtöä.

3. Paistetut ja jalostetut elintarvikkeet

Paistetut ruoat ja lihajalosteet sisältävät runsaasti trans- ja tyydyttyneitä rasvoja, jotka voivat tukkia follikkelit. Ne sisältävät usein myös säilöntäaineita, kuten sulfiitteja, joille jotkut ihmiset ovat herkkiä. Nämä elintarvikkeet voivat lisätä tulehdusta ja rasvaisuutta päänahassa, vahingoittaa hiuksia ja edistää hiusten putoamista.

4. Alkoholi

Alkoholi kuivattaa elimistöä ja voi vähentää proteiinia, sinkkiä ja muita hiusten kasvulle tärkeitä ravintoaineita. Liiallinen alkoholinkäyttö ja runsaasti alkoholia sisältävät juomat aiheuttavat tulehduksia ja vaurioittavat hiusproteiineja, jolloin hiukset harvenevat ajan myötä. Rajoita alkoholin käyttöä ja juo runsaasti vettä hiustenlähdön ehkäisemiseksi.

5. Kofeiini

Kahvin, energiajuomien ja limonadin liiallinen kofeiininkäyttö voi kuivattaa elimistöä ja häiritä ravintoaineiden, kuten raudan, imeytymistä. Joillakin kofeiini vaikuttaa myös hormonitasoihin, nostaa DHT:tä ja johtaa hiusten irtoamiseen. Juo enintään 2-3 kupillista kahvia päivässä.

6. Transrasvat

Transrasvoja, kuten osittain kovetettua öljyä, lisätään usein paistettuihin ja jalostettuihin elintarvikkeisiin säilyvyyden pidentämiseksi. Ne lisäävät tulehdusta, joka voi rajoittaa hiusjuurien veri- ja happihuoltoa ja estää kasvua. Vältä transrasvoja lukemalla elintarvikkeiden pakkausmerkinnät.

7. Elintarvikkeet, joilla on korkea glykeeminen indeksi

Yksinkertaiset hiilihydraatit ja korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeet, kuten valkoinen riisi, valkoinen leipä ja perunat, nostavat verensokeria nopeasti. Tämä voi lisätä tulehdusta ja öljyntuotantoa, mikä vahingoittaa karvatupet. Keskity matalan glykeemisen indeksin elintarvikkeisiin, kuten tärkkelyksettömiin vihanneksiin, palkokasveihin ja täysjyväviljoihin.

8. Maitotuotteet

Maitotuotteet voivat pahentaa hormonaalista epätasapainoa ja lisätä insuliinin kasvutekijä 1:n (IGF-1) tasoja, mikä edistää hiustenlähtöä herkillä henkilöillä. Joissakin tutkimuksissa maitotuotteet yhdistetään myös lisääntyneeseen DHT:hen. Rajoita maitoa, juustoa ja muita maitotuotteita, jos sinulla on hiustenlähtöä.

9. Punainen liha

Joidenkin tutkimusten mukaan punainen ja prosessoitu liha voivat vaikuttaa hiustenlähtöön tyydyttyneiden rasvojen, hormonien ja säilöntäaineiden vuoksi. Punainen liha myös nostaa joidenkin IGF-1-tasoja. Rajoita naudan- ja sianlihan sekä muun punaisen lihan syönti alle kahteen kertaan viikossa.

10. Elohopeaa runsaasti sisältävät elintarvikkeet

Suurten petokalojen, kuten tonnikalan, hain ja miekkakalan, sisältämä elohopea voi edistää hiustenlähtöä aiheuttavia autoimmuunisairauksia. Rasvaiset kalat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia, jonka jotkut yhdistävät hiustenlähtöön liiallisella määrällä. Vältä runsaasti elohopeaa sisältäviä kaloja ja rajoita rasvaisen kalan saantia.

11. Gluteeni

Gluteeni voi aiheuttaa tulehduksia, autoimmuunireaktioita ja vitamiinipuutoksia herkillä henkilöillä, mikä voi johtaa liialliseen irtoamiseen. Jos sinulla on autoimmuunisairaus tai olet gluteeniyliherkkä, gluteeniton ruokavalio voi auttaa minimoimaan hiustenlähtöä.

Vinkkejä ehkäistä hiustenlähtö kautta ruokavalio

Seuraavassa on muutamia vinkkejä hiusten ravitsemiseksi ja hiusten putoamisen vähentämiseksi ruokavalion avulla:

 • Syö enemmän proteiinipitoisia ruokia, kuten munia, pähkinöitä, siemeniä, papuja ja mereneläviä. Proteiini on välttämätöntä hiusten terveydelle.
 • Saat riittävästi rautaa, sinkkiä, A-, C-, D- ja B-vitamiineja ruokavaliosta ja lisäravinteista, jos niissä on puutteita.
 • Lisää pähkinöiden, avokadojen, oliiviöljyn ja muiden omega-3-rasvahappoja sisältävien elintarvikkeiden käyttöä tulehduksen vähentämiseksi.
 • Valitse tulehdusta ehkäiseviä mausteita, kuten kurkumaa, inkivääriä ja valkosipulia, hiusten kasvun edistämiseksi.
 • Juo runsaasti vettä, jotta päänahka saa kosteutta ja karvatupet eivät tukkeudu.
 • Vähennä sokeripitoisia herkkuja, suolaisia välipaloja, paistettuja ruokia ja alkoholia, jotka voivat vaikuttaa hiusten terveyteen.

Keskeiset asiat

 • Hiustenlähtöä voivat pahentaa ravitsemukselliset puutteet, tulehdukset, hormonaaliset vaihtelut ja muut tekijät, joihin ruokavalio vaikuttaa.
 • Sokeripitoiset elintarvikkeet, runsaasti natriumia sisältävät elintarvikkeet, paistetut ruoat, kofeiini, alkoholi, transrasvat ja korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeet voivat vahingoittaa hiustupia.
 • Maitotuotteet, gluteeni, punainen liha ja elohopeaa sisältävä kala voivat myös vaikuttaa herkkien ihmisten hiustenlähtöön vaikuttamalla hormoneihin.
 • Syö enemmän vähärasvaisia proteiineja, omega-3-rasvahappoja, rautaa, sinkkiä ja A-, C-, B- ja D-vitamiineja ruoan ja ravintolisien avulla hiusten ravitsemiseksi.
 • Rajoita tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita, kuten sokeria, kofeiinia, alkoholia ja tyydyttyneitä rasvoja, jotka vaikuttavat hiusten kasvuun ja lisäävät hiusten irtoamista ruokavalion avulla.

Tasapainoinen, hiusten terveyttä edistävä ruokavalio, jossa on runsaasti antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, voi vähentää hiustenlähtöä, ja on myös tärkeää välttää liiallisen hiustenlähtön aiheuttavia tekijöitä. Keskustele lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, jos hiustenlähtö on vakava. Oikeanlaisella ruokavaliolla ja hiuksia vahingoittavien elintarvikkeiden kulutuksen vähentämisellä hiustenlähtö voidaan minimoida ja parantaa hiusten terveyttä.

Mitkä elintarvikkeet aiheuttavat hiustenlähtöä?

Hiustenlähtöä aiheuttavat elintarvikkeet ovat sellaisia, jotka voivat edistää hiustenlähtöä, pahentaa hiustenlähtöä tai johtaa hiusten ohenemiseen. Tällaisia elintarvikkeita voivat olla esimerkiksi runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet, prosessoidut elintarvikkeet, pikaruoat ja runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät elintarvikkeet.

Voiko ruokavalio ja hiustenlähtö liittyä toisiinsa?

Kyllä, ruokavalion ja hiustenlähdön välillä on yhteys. Huono ruokavalio, josta puuttuu tärkeitä ravintoaineita, voi aiheuttaa hiusten heikkoutta, haurastumista ja alttiutta pudota. Toisaalta tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja, voi edistää hiusten tervettä kasvua.

Onko olemassa tiettyjä elintarvikkeita, joita tulisi välttää terveiden hiusten vuoksi?

Kyllä, on olemassa tiettyjä ruokia, joita sinun tulisi välttää, jos haluat säilyttää terveet hiukset. Tällaisia elintarvikkeita ovat muun muassa sokeripitoiset välipalat, prosessoidut elintarvikkeet, friteeratut ruoat, liiallinen alkoholin käyttö ja runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät ruoat.

Mikä on epäterveellisten elintarvikkeiden vaikutus hiusten terveyteen?

Epäterveelliset elintarvikkeet voivat vaikuttaa kielteisesti hiusten terveyteen. Ne voivat riistää päänahalta ja hiusjuurilta tarvittavan ravinnon, mikä johtaa hiusten putoamisongelmiin ja joissakin tapauksissa jopa hiustenlähtöön.

Voivatko tietyt elintarvikkeet aiheuttaa hiustenlähtöongelmia?

Kyllä, tietyt elintarvikkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöongelmia. Esimerkkeinä voidaan mainita runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet, liiallinen kofeiini, puhdistetut viljat ja runsasrasvaiset maitotuotteet. Nämä elintarvikkeet voivat aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa ja tulehduksia, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.

Onko olemassa ruokia, jotka ovat haitallisia hiuksillesi?

Kyllä, on olemassa elintarvikkeita, joilla voi olla haitallinen vaikutus hiuksiin. Esimerkkejä ovat sokeripitoiset juomat, prosessoidut välipalat, pikaruoka, liiallinen suola ja elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti transrasvoja. Näistä elintarvikkeista puuttuu tärkeitä ravintoaineita, ja ne voivat heikentää hiuksiasi.

Voiko huono ruokavalio johtaa hiusten ohenemiseen?

Kyllä, huono ruokavalio, josta puuttuu tärkeitä ravintoaineita, voi vaikuttaa hiusten ohenemiseen. Esimerkiksi proteiinien puute voi heikentää hiussuortuvia ja tehdä niistä alttiimpia rikkoutumiselle, mikä johtaa hiusten ohenemiseen.

Voidaanko hiustenlähdöstä kärsivien naisten ravitsemusta parantaa ruokavalion avulla?

Kyllä, ravitsemuksen parantamisella ruokavalion avulla voi olla myönteinen vaikutus hiustenlähdöstä kärsiviin naisiin. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiineja sisältäviä elintarvikkeita, voi auttaa tukemaan hiusten kasvua ja vahvistamaan hiuspohjaa ja karvatupet.

Vaikuttavatko hiustenlähtöä mahdollisesti aiheuttavat elintarvikkeet kaikkiin samalla tavalla?

V: Hiustenlähtöä aiheuttavien elintarvikkeiden vaikutus voi vaihdella henkilöstä toiseen. Joillakin henkilöillä voi esiintyä hiustenlähtöä tai hiusten ohenemista tiettyjen ruokien vuoksi, kun taas toisilla se ei välttämättä vaikuta yhtä paljon. Geneettiset tekijät, yleinen terveydentila ja elämäntapa vaikuttavat siihen, miten eri ihmiset reagoivat näihin elintarvikkeisiin.

Mitkä elintarvikkeet edistävät hiusten terveyttä?

Joitakin hiusten terveyttä edistäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi runsaasti A-, C- ja E-vitamiinia sisältävät hedelmät ja vihannekset, vähärasvaiset proteiinit, kuten kala ja siipikarja, omega-3-rasvahappoja sisältävät pähkinät ja siemenet sekä hiusten kasvulle välttämättömiä ravintoaineita sisältävät täysjyvätuotteet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku