Voiko sinkin puute aiheuttaa hiustenlähtöä?

Published:

Hiustenlähtö on yleinen ongelma, joka vaikuttaa sekä miehiin että naisiin. Vaikka geneettisellä perimällä on suuri merkitys, myös ravintoaineiden, kuten sinkin, puutteet voivat vaikuttaa hiusten ohenemiseen ja irtoamiseen.

Sinkki on välttämätön mineraali, joka osallistuu moniin solujen aineenvaihdunnan osa-alueisiin. Sillä on keskeinen rooli hiuskudoksen kasvussa ja korjaamisessa.

Voiko sinkin puute aiheuttaa hiustenlähtöä?

Tässä artikkelissa käsittelemme sinkin ja hiustenlähdön välistä yhteyttä. Käsittelemme myös sinkin puutosoireita, sinkin ravintolähteitä ja sitä, voivatko sinkkilisät auttaa hiustenlähtöön.

Mikä on sinkki ja miksi se on tärkeää?

Sinkki on hivenaine, jota esiintyy luonnostaan joissakin elintarvikkeissa ja jota on saatavilla ravintolisänä. Sitä on saatavana myös paikallishoitona.

Tämä kivennäisaine on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnalle, proteiinisynteesille, DNA:n ja solujen lisääntymiselle sekä kudosten kasvulle ja korjaukselle. Sinkillä on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka auttavat suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Hiusten terveyden kannalta sinkillä on tärkeä rooli:

 • Hiuskudoksen kasvu ja korjaus
 • Hiusproteiinien, kuten keratiinin, tuotanto
 • Hormonitasojen säätely
 • Päänahan öljyä erittävien rauhasten ylläpito.

Mitkä ovat sinkin puutteen oireet?

Sinkin puute on varsin yleistä erityisesti kehitysmaissa. On arvioitu, että jopa 2 miljardilla ihmisellä maailmassa on riittämätön sinkin saanti.

Lievän tai keskivaikean sinkin puutteen merkkejä ja oireita ovat:

 • Ruokahaluttomuus
 • Vähentynyt maku- ja hajuaisti
 • Usein esiintyvät vilustumiset ja infektiot
 • Hiustenlähtö
 • Ihovauriot ja ihotulehdus
 • Ripuli
 • Henkinen letargia

Vakava ja pitkäaikainen sinkin puute voi myös aiheuttaa kasvun hidastumista ja hormonitoiminnan häiriöitä.

Kuten näet, yksi alhaisen sinkkipitoisuuden tärkeimmistä oireista on liiallinen hiusten irtoaminen ja harveneminen. Tutkitaan yhteyttä tarkemmin.

Miten sinkki liittyy hiustenlähtöön?

Tutkimukset osoittavat, että sinkki on uskomattoman tärkeä terveiden hiusten ylläpitämisessä ja hiustenlähdön ehkäisemisessä. Seuraavassa on lueteltu joitakin tapoja, joilla sinkki vaikuttaa hiusten kasvuun:

Sinkki säätelee hormonitasoja

Sinkkiä tarvitaan hormonien, kuten testosteronin ja prolaktiinin, tuotantoon. Monet hormonaaliset epätasapainotilat voivat aiheuttaa telogen effluviumia eli tilapäistä hiustenlähtöä.

Sinkki ylläpitää karvatupen terveyttä

Karvatupen solujen vaihtuvuus on nopeaa, ja ne ovat riippuvaisia riittävästä sinkistä solujen jakautumisessa ja aineenvaihdunnassa. Sinkin puute heikentää tätä sykliä ja heikentää karvatupen toimintaa.

Sinkki mahdollistaa proteiinisynteesin

Sinkkiä tarvitaan tuottamaan proteiinien rakennuspalikoita, joista hiukset koostuvat. Sinkin puute voi vähentää aminohappojen ottoa ja keratiinisynteesiä.

Sinkillä on antioksidanttisia vaikutuksia

Se auttaa suojaamaan hiussoluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Tämä on tärkeää, koska hapetusstressi voi nopeuttaa hiusten vanhenemista.

Sinkki tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja päänahan terveyttä.

Se ehkäisee hilseilyä ja päänahan tulehduksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti hiusten kasvuun.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että jos et nauti tarpeeksi sinkkiä pitkään aikaan, se voi häiritä monia biologisia prosesseja, jotka ovat kriittisiä terveiden ja täydellisten hiusten kannalta.

Mitkä ovat parhaat sinkin lähteet?

Suositeltu päivittäinen saantisuositus on 8-11 mg sinkkiä aikuisille. Parhaita ravinnonlähteitä ovat mm:

 • Osterit - 3 unssin annos sisältää 74 mg sinkkiä, mikä on yli 500 % RDI-arvosta.
 • Lihaa, kuten naudan-, lampaan- jakananlihaa. 3 unssin annos naudan ulkofileepihviä sisältää 7 mg sinkkiä.
 • Pavut, kuten kikherneet, linssit ja paistetut pavut. 1 kupillinen keitettyjä linssejä sisältää 3 mg.
 • Pähkinät ja siemenet, kuten cashewpähkinät, mantelit, kurpitsansiemenet ja hampunsiemenet. Unssissa kuivana paahdettuja cashewpähkinöitä on 1,6 mg.
 • Maitotuotteet, kuten jogurtti, juusto ja maito. Yksi kupillinen maustamatonta jogurttia sisältää noin 1-3 mg.
 • Täysjyväviljaa, kuten vehnänalkioita, kauraa, ruskeaa riisiä ja kvinoa.
 • Mereneläviä, kuten hummeria, rapuja ja lohta.

Kuten näet, eläinperäiset elintarvikkeet, kuten liha ja äyriäiset, sisältävät eniten sinkkiä annosta kohti. Kasvissyöjät saattavat siis tarvita 1,5 kertaa enemmän sinkkiä.

Voiko sinkki lisäravinteet auttaa hoitamaan hiustenlähtöä?

Joidenkin uusien tutkimusten mukaan sinkin lisäravinteet voivat edistää hiusten kasvua, erityisesti niillä, joilla on puutos.

Eräässä tutkimuksessa 66 hiustenlähtöä sairastavaa potilasta otti päivittäin sinkkiglukonaattilisää 12 viikon ajan. Hiusten uusiutumista havaittiin alopecia areatassa, telogen effluviumissa ja androgeenisessa hiustenlähtöissä.

Eräässä toisessa tutkimuksessa todettiin, että suun kautta otettava sinkkihoito oli tehokas sinkkipuutoksen telogen effluviumin hoidossa premenopausaalisilla naisilla. Hiusten irtoaminen väheni useiden kuukausien lisäannostelun jälkeen.

Vaikka tutkimustieto on rajallista, sinkkivalmisteista näyttäisi olevan apua tietyntyyppisessä hiustenlähdössä. On kuitenkin epäselvää, mikä annos on ihanteellinen tai kuinka kauan hoitoa tulisi jatkaa.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin otat sinkkivalmisteita, etenkin jos niiden annos on yli 40 mg päivässä. Liika sinkki voi aiheuttaa myrkytysoireita, kuten pahoinvointia, päänsärkyä ja immuunimuutoksia.

Keskity lisäravinteiden sijaan ensin saamaan riittävästi sinkkiä täysravintolähteistä, kuten osterista, lihasta, pähkinöistä ja palkokasveista. Tämä mahdollistaa tasaisen imeytymisen yhdessä muiden hiusten terveyttä edistävien ravintoaineiden kanssa.

7 vinkkejä ehkäistä sinkkipuutos hiustenlähtö

Jos huomaat äkillistä lisääntynyttä hiustenlähtöä, syyllinen voi olla sinkin puute. Kokeile näitä käytännön vinkkejä sinkkitilanteen parantamiseksi:

1. Syö enemmän sinkkirikkaita elintarvikkeita

Tavoittele päivittäin sellaisia ruokia kuin osterit, punainen liha, siipikarja, pähkinät, siemenet, palkokasvit, maitotuotteet ja täysjyvävilja.

2. Liota ja idätä palkokasvit

Tämä vähentää fytiinihappoa, joka voi estää sinkin imeytymisen kasveista.

3. Rajoita sokeria, alkoholia ja kofeiinia

Nämä voivat vähentää sinkin biologista hyötyosuutta ja johtaa sen häviämiseen virtsan kautta.

4. Hallitse stressitasoja

Krooninen stressi aiheuttaa ylimääräistä sinkin erittymistä, mikä tyhjentää kehon varastot.

5. Tarkista ruoansulatuskanavan ongelmat

Huono suoliston terveys vähentää sinkin imeytymistä. Testaa, onko suolistosi vuotava, IBS tai SIBO.

6. Lisää mahahappoa luonnollisesti

Alhainen HCl-pitoisuus heikentää sinkin imeytymistä. Kokeile omenaviinietikkaa aterioiden yhteydessä.

7. Keskustele lisäravinteista lääkärisi kanssa

Jos ruokavalio ei riitä, sinkkiglukonaattia kannattaa kokeilla biosaatavassa muodossa.

Lopputulos

Sinkki on olennainen mineraali hiusten normaalin kasvun ja liiallisen irtoamisen estämisen kannalta. Puutos vaikuttaa moniin aineenvaihduntaprosesseihin, jotka liittyvät karvatupen terveyteen.

Oireet, kuten hiustenlähtö, ripuli, iho-ongelmat ja heikko vastustuskyky, voivat viitata siihen, että tarvitset lisää sinkkiä. Eläinperäiset elintarvikkeet sisältävät eniten sinkkiä. Vegaanien ja kasvissyöjien on kiinnitettävä erityistä huomiota päivittäisen tarpeensa tyydyttämiseen.

Sinkin saannin lisääminen ruokavalion avulla olisi ensimmäinen lähestymistapa. Mutta myös lisäravinteet voivat auttaa korjaamaan puutteen, varsinkin jos imeytyminen on heikkoa.

Keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa selvittääksesi, voiko sinkkipuutos aiheuttaa hiustenlähtöäsi. Oikealla diagnoosilla ja hoitosuunnitelmalla sinkkitasot voidaan palauttaa ja edistää vahvaa, tervettä hiusten uusiutumista.

Usein kysytyt kysymykset sinkin puutteesta ja hiustenlähdöstä

Mitä on sinkki ja miksi se on tärkeää hiusten terveydelle?

Sinkki on hivenaine, joka on välttämätön monille kehon toiminnoille, myös hiusten kasvulle. Se auttaa tuottamaan keratiinia, säätelee hormonitasoja, ylläpitää karvatupen terveyttä, mahdollistaa proteiinisynteesin ja suojaa hiussoluja hapettumisvaurioilta.

Mikä aiheuttaa sinkin puutetta?

Yleisimpiä syitä ovat riittämätön ravinnon saanti, imeytymishäiriöt, krooniset sairaudet, kasvisruokavalio/vegaaninen ruokavalio, ruoansulatuskanavan häiriöt, lääkkeet ja korkea ikä.

Mitkä ovat sinkin puutteen oireet?

Oireita ovat hiustenlähtö, ripuli, ruokahaluttomuus ja makumuutokset, ihovauriot, usein esiintyvät infektiot, henkinen letargia, immuniteetin muutokset ja haavan paranemisongelmat.

Miten sinkin puute johtaa hiustenlähtöön?

Sinkin puute häiritsee hormonitasapainoa, proteiinisynteesiä ja follikkelin terveyttä, mikä voi laukaista telogen effluviumin. Se aiheuttaa myös hiussolujen hapettumisvaurioita ja päänahan tulehduksia, jotka heikentävät tervettä hiusten kasvua.

Minkälainen hiustenlähtö liittyy sinkin puutteeseen?

Tutkimus osoittaa yhteyksiä sinkin puutteen ja alopecia areatan, telogen effluviumin, naisten hiustenlähdön ja androgeenisen hiustenlähdön välillä.

Kuinka paljon sinkkiä päivässä suositellaan terveiden hiusten kannalta?

Sinkin RDI-arvo on 8-11 mg päivässä aikuisille. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 30 mg päivässä voi olla optimaalinen hiusten uusiutumisen kannalta. Suuret, yli 40 mg:n päiväannokset voivat kuitenkin aiheuttaa myrkytystä.

Mitkä ovat parhaat ravinnon sinkkilähteet?

Osterit, punainen liha, siipikarja, pavut, pähkinät, siemenet, täysjyvävilja, maitotuotteet ja merenelävät ovat erinomaisia lähteitä. Liota ja idätä palkokasveja sinkin biologisen hyötyosuuden lisäämiseksi.

Pitäisikö minun ottaa sinkkilisää hiustenlähdön ehkäisemiseksi?

Tutkimukset osoittavat, että sinkkiglukonaattilisät voivat lisätä hiusten kasvua niillä, joilla on puutos. Ensisijaisesti tulisi kuitenkin keskittyä elintarvikkeisiin. Kysy lääkäriltäsi ennen lisäravinteiden ottamista.

Miten voin ehkäistä sinkin puutteen aiheuttamaa hiustenlähtöä ruokavalion avulla?

Syö päivittäin runsaasti sinkkiä sisältäviä elintarvikkeita, rajoita sokerin, kahvin ja alkoholin käyttöä, hallitse stressiä, hoida ruoansulatusongelmia ja käytä omenaviinietikkaa parantamaan sinkin imeytymistä aterioista.

Kuinka kauan kestää kääntää sinkkipuutoksen aiheuttama hiustenlähtö?

Tutkimukset osoittavat, että hiusten irtoaminen ja uudelleen kasvaminen on vähentynyt huomattavasti 3-4 kuukauden sinkkilisän jälkeen. Johdonmukaisuus on kuitenkin avainasemassa.

Milloin minun pitäisi mennä lääkäriin sinkin ja hiustenlähdön vuoksi?

Ota yhteys lääkäriin, jos sinulla on sinkin puutteen oireita ja selittämätöntä hiustenlähtöä. Verikokeet voivat vahvistaa, onko alhainen sinkkipitoisuus syynä.

Onko liian suuresta sinkkimäärästä riskejä tai sivuvaikutuksia?

Kyllä, suuret sinkkiannokset, yli 40 mg päivässä, voivat aiheuttaa pahoinvointia, päänsärkyä, kuparin puutetta, heikentynyttä immuniteettia ja muita ongelmia.

Voiko sinkin puute aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla ja miehillä?

Kyllä, tutkimukset osoittavat, että sinkin puute voi mahdollisesti aiheuttaa hiustenlähtöä sekä naisilla että miehillä. Riskiryhmiin kuuluvat kasvissyöjät, iäkkäät aikuiset ja ne, joilla on imeytymishäiriöitä.

Mitkä muut ravintoaineet voivat ehkäistä hiustenlähtöä?

Proteiini, rauta, D-vitamiini, omega-3-vitamiinit, B-ryhmän vitamiinit, C-vitamiini, seleeni ja piidioksidi ovat tärkeitä hiusten terveydelle ja liiallisen irtoamisen estämiselle.

Pitäisikö minun levittää sinkkiä suoraan päänahkaan tai hiuksiin?

Ajankohtaiset sinkkituotteet, kuten shampoot, saattavat vähentää hilseilyä, mutta niiden vaikutuksesta hiusten kasvuun tarvitaan lisää tutkimusta. Suun kautta otettava sinkki on todennäköisesti tehokkaampi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku