Emme toimita osoitteeseesi!
Maasi laeista ja säännöksistä johtuen emme voi toimittaa nykyiseen sijaintiisi. Jos sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttäMe autamme
Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme tai sisällöstämme? Ota meihin yhteyttä.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usSinkki vaikuttaa merkittävällä tavalla moniin kehon toimintoihin, mutta keho ei tätä tärkeää hivenainetta kykene tuottamaan. Tästä syystä tasapainoinen ruokavalio tai sopiva ravinnelisä ovat tarpeen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin takaamiseksi. Jatka lukemista ja opi lisää sinkistä ja sen merkityksestä meille.
Sisällysluettelo:
Sinkki kuuluu niiden tärkeiden hivenaineiden laajaan joukkoon, joita keho käyttää tärkeiden tukitoimintojen kuten vastustuskyvyn, immuniteetin, haavojen parantumisen ja seksuaaliterveyden ylläpitoon.[1] Kehomme ei kuitenkaan sinkkiä tuota, eli sen riittävien tasojen ylläpitämiseksi avainasemaan nousevat tasapainoinen ruokavalio tai ravinnelisät.
Alhaiset sinkkitasot voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla hyvinvointiimme, eli sen säännöllisestä ja riittävästä saannista täytyy varmistua. Tässä artikkelissa käymme läpi luontaiset sinkinlähteet, mutta otetaan sitä ennen tarkasteluun tämän hivenaineen roolit hyvinvointimme turvaajana.
Sinkki on monipuolinen hivenaine, jonka riittävän korkea taso näyttelee roolia esimerkiksi:
• Immuunijärjestelmän toiminnassa
• Terveessä ihossa
• Oksidatiivisen stressin vähentämisessä
• Seksuaaliterveyden parantamisessa
• Vilustumisen ja flunssan oireiden taltuttamisessa
• Solujen hajoamisen ehkäisyssä
Kuten yllä oleva lista kertoo, ovat sinkin vaikutukset ihmiskehoon laajoja ja monipuolisia. On tosin tärkeää ymmärtää, että sinkin saannin suhteen tasapaino on tärkeä tekijä. Huolimatta sen positiivisista vaikutuksista liialliset sinkin määrät voivat nimittäin aiheuttaa ongelmia niiden ratkaisun sijaan.
Ymmärtääksemme sinkin vaikutuksia toimintoihin vaikuttaa meidän täytyy tutkia sitä ja sen mahdollisia terveyshyötyjä koskevaan tutkimukseen.
Aihetta koskeva kattava katsaus “The immune system and the impact of zinc during aging” alleviivasi muutamia oleellisia tekijöitä heille, jotka ovat epävarmoja sinkkilisän hyödyistä.[2] Tutkimuspaperissa huomautettiin, että sinkinpuutos vaikuttaa moniin asioihin synnynnäisessä ja saavutetussa immuniteetissa, mutta sen lisäksi sillä saattaa olla myös potentiaalia hoitaa kroonista tulehdusta.
Tämä mahdollinen vaikutus on merkittävin vanhemmilla aikuisilla, mutta kaikenikäiset ihmiset hyötyvät siitä. Tutkijat huomauttavat myös, että monipuolinen ruokavalio tai keskivahvuinen sinkkilisäravinne voivat saada aikaan merkittäviä hyötyjä ja mahdolliset haitat ovat luonteeltaan vähäisiä.
Toinen sinkin merkittävä vaikutuskohde on iho. Sinkki nimittäin auttaa erityisesti parantamaan vaurioiden korjaamista ja infektioiden ehkäisykykyä. Vuonna 2018 yhdysvaltalaistutkijat hahmottelivat sinkin mahdollista roolia ihon hyvinvoinnissa mm. solukalvojen korjaamisen ja solujen lisääntymisen kautta.[3] Itse tutkimus kattoi kaikki sinkin mahdolliset vaikutukset, mutta erityisesti kaksi löytöä nousi ylitse muiden.
Ensimmäinen niistä oli huomio siitä, että sinkinpuutteen havaittiin linkittyvän haavojen pitkittyneeseen paranemisprosessiin. Toinen merkittävä huomio taas oli se, että veriseerumin alhaisia sinkkitasoja havaittiin erityisesti kriittisesti sairailla potilailla. Molemmat näistä havainnoista antavat viitteitä siitä, että alhaiset sinkkitasot vaikuttavat merkittävällä tavalla kehon luontaiseen paranemiskykyyn. Tutkijat toivovat, että havainnot voivat tulevaisuudessa avata tietä haavojen paranemisen kliiniseen hallintaan.
Tähän asti läpikäymämme tutkimukset ovat keskittyneet ennen kaikkea sinkin vaikutuksiin aikuisiin ja vanhempaan väestönosaan. Sinkkilisä voi kuitenkin osoittautua hyödyllisiksi myös lapsille, itse asiassa sekä maailman terveysjärjestö WHO että UNICEF suosittelevat 20 mg annoksiin asti nousevia sinkkiannoksia vakavasta ripulista kärsiville lapsille.[4] Tarkemmin sanottuna ”10–14 päivän ajan annettu sinkkilisä vähentää ripulin todennäköisyyttä seuraavien 2–3 kuukauden aikana”.
Sinkin hyötyjen vakavan ripulimuodon ehkäisyn suhteen arvellaan johtuvan sen vaikutuksesta “veden ja elektrolyyttien imeytymiseen” sekä kehon immuunivasteen säätelyyn, joka auttaa kehoa “pääsemään paremmin eroon patogeeneistä”.
Tutkijat kuitenkin huomasivat, että joissain tapauksissa ripulin vähentymisestä seurasi lisääntynyt oksentelu. Tästä syystä he peräänkuuluttivat jatkotutkimuksia alimman vaikuttavan annoksen määrittelemiseksi.[5]
Kuten olet ehkä yllä olevien lähteiden perusteella havainnut, on liian alhainen sinkin saanti mahdollisesti vakava terveysriski kaikissa ikäryhmissä. Ilman tätä välttämätöntä hivenainetta monet kehon toiminnot eivät toimi tarkoitetulla tavalla. Mutta miten havaita mahdollinen sinkin puutos?
Sinkin puutoksen oireita ovat mm.:
• Ruokahalun menetys
• Hiustenlähtö
• Impotenssi
• Immuunijärjestelmän häiriöt
• Hidastunut kasvu
• Haavojen paranemisen pitkittyminen
Näiden oireiden yhdistämistä sinkin puutostilaan vaikeuttaa se, etteivät ne ole tyypillisiä vain sille, vaan voivat johtua myös monista muista taustalla olevista terveysongelmista tai puutostiloista. Jos arvelet kärsiväsi sinkin puutostilasta, on erittäin tärkeää nostaa asia esiin hoitavan lääkärin kanssa, jotta ongelma voidaan todeta tai poissulkea.
Mainitsimme jo aiemmin, että tasapainoinen lähestymistapa on tärkeää riittävän sinkin saannin varmistamiseen. Tämä siksi, että liika sinkki voi olla ihan yhtä ongelmallinen kuin sen puutos. Sinkin yliannostus ei ole yleinen ongelma, mutta se voi aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua, pahoinvointia, ripulia ja päänsärkyä.
Sinkin nauttimista ravinnelisänä suositellaan tietyille riskiryhmille (ruoansulatuksen häiriöistä kärsivät ja kasvisruokavaliota noudattavat), saavat useimmat meistä riittävästi sinkkiä ruoasta. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että noudattamamme ruokavalio on tasapainoinen ja sisältää riittävästi esimerkiksi alla mainittuja ruoka-aineita:
• Nauta
• Sika
• Ravintoaineilla täydennetyt murot
• Kana
• Cashewpähkinä
• Kaurapuuro
Kehomme ei tarvitse suuria sinkkimääriä terveiden elintoimintojen ylläpitoon. Päivittäinen saantisuositus on itse asiassa vain 11 milligrammaa aikuisille miehille ja 8 mg aikuisille naisille.
Alla esitetyt numerot ovat peräisin NIH:in, Yhdysvaltain kansallisen terveysviraston suosituksista:
• Päivittäinen saantisuositus on Yhdysvalloissa 2–5 mg alle kahdeksanvuotiaille lapsille, ja tämä kohoaa 9–18-vuotiaiden osalta välille 8–11 mg. Myös aikuisten päivittäinen saantisuositus asettuu luokkaan 8–11 mg.
On syytä kuitenkin muistaa, että kyseessä on vain ohjeelliset arvot. On hyvin mahdollista, että kaikki kehon tarvitsema sinkki saadaan jo tasapainoisesta ruokavaliosta. Jos näin ei ole, voi sinkkiä nauttia ravinnelisänä sopivalle tasolle pääsemiseksi. Huomioiden sinkin roolin vastustuskyvyssä, haavojen parantumisessa ja ruoansulatuksessa, voi pienikin lisä päivittäiseen sinkin saantiin tehdä ihmeitä henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.
Haluatko lisätä sinkin osaksi päivittäisi rutiinejasi? Suuntaa Cibdol verkkokauppaan ja tutustu laajaan valikoimaan luonnonmukaisia lisäravinteita. Jos taas haluat oppia lisää vitamiinien ja hivenaineiden merkityksestä hyvinvointiisi, voi kokoamamme CBD-tietosanakirjasta löytää lisätietoa aiheesta.
[1] Office of dietary supplements - zinc. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/. Julkaistu 2021. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[2] Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immunity & ageing : I & A. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702361/. Julkaistu 12.6.2009. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[3] Lin P-H, Sermersheim M, Li H, Lee PHU, Steinberg SM, Ma J. Zinc in wound healing modulation. Nutrients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793244/. Julkaistu 24.12.2017. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[4] Bajait C, Thawani V. Role of zinc in pediatric diarrhea. Indian journal of pharmacology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113371/. Julkaistu 5/2011. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[5] Dhingra U, Al. E, Author Affiliations From the Center for Public Health Kinetics, et al. Lower-dose zinc for childhood diarrhea - a randomized, Multicenter Trial: Nejm. New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1915905. Julkaistu 28.4.1970. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[1] Office of dietary supplements - zinc. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/. Julkaistu 2021. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[2] Haase H, Rink L. The immune system and the impact of zinc during aging. Immunity & ageing : I & A. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2702361/. Julkaistu 12.6.2009. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[3] Lin P-H, Sermersheim M, Li H, Lee PHU, Steinberg SM, Ma J. Zinc in wound healing modulation. Nutrients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793244/. Julkaistu 24.12.2017. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[4] Bajait C, Thawani V. Role of zinc in pediatric diarrhea. Indian journal of pharmacology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113371/. Julkaistu 5/2011. Luettu 3.5.2022. [Lähde]
[5] Dhingra U, Al. E, Author Affiliations From the Center for Public Health Kinetics, et al. Lower-dose zinc for childhood diarrhea - a randomized, Multicenter Trial: Nejm. New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1915905. Julkaistu 28.4.1970. Luettu 3.5.2022. [Lähde]