Mitkä ovat 7 tekijää, jotka vaikuttavat hiusten kasvuun

Published:

Hiusten kasvuun ja terveyteen vaikuttavat monet tekijät. Hiuksiin vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen voi auttaa sinua pitämään parempaa huolta hiuksistasi ja mahdollisesti parantamaan hiusten kasvua. Tässä artikkelissa tarkastellaan keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat hiusten kasvunopeuteen, hiustenlähtöön ja hiusten yleiseen terveyteen. Lue, mitä voit tehdä hiusten kasvun optimoimiseksi ja paksuuden ja kiillon maksimoimiseksi.

Mitkä ovat 7 tekijää, jotka vaikuttavat hiusten kasvuun

Hiusten kasvun syklin perusteet

Ennen hiuksiin vaikuttaviin tekijöihin paneutumista on hyödyllistä ymmärtää hiusten luonnollista kasvusykliä. Jokainen hiustuppi päänahassasi käy läpi kolme päävaihetta:

 • Kasvuvaihe (anageenivaihe) - kestää 2-7 vuotta, jolloin hiukset kasvavat aktiivisesti noin 1 cm kuukaudessa. Tämän vaiheen osuus hiusten kasvusyklistä on 85-90 %.
 • Lepovaihe (katageenivaihe) - kestää 2-3 viikkoa, merkitsee aktiivisen kasvuvaiheen päättymistä.
 • Irtoamisvaihe (telogeeni) - kestää 2-3 kuukautta, vanhat hiukset irtoavat ja putoavat, jotta uudet hiukset voivat kasvaa.

Milloin tahansa noin 85 % hiuksista on kasvuvaiheessa, 10 % lepovaiheessa ja 5 % irtoamisvaiheessa. Tätä sykliä häiritsevät tekijät voivat estää hiusten kasvua ja aiheuttaa liiallista irtoamista tai hiustenlähtöä.

Hiusten kasvunopeus ja nopeus

Hiusten kasvunopeuteen vaikuttavat muun muassa ikä, perimä ja hormonit. Tässä on nopea yleiskatsaus:

 • Keskimäärin hiukset kasvavat noin 0,5 tuumaa kuukaudessa tai 6 tuumaa vuodessa.
 • Hiusten kasvunopeus on korkeimmillaan teini-iässä ja alkaa hidastua 30- ja 40-vuotiaana.
 • Myös etniset erot voivat vaikuttaa kasvuvauhtiin. Esimerkiksi aasialaiset hiukset kasvavat nopeimmin, kun taas afrikkalaiset hiukset kasvavat hitaimmin.
 • Testosteronin kaltaiset hormonit nopeuttavat hiusten kasvua, kun taas alhainen kilpirauhashormonitaso hidastaa sitä.
 • Ravinteiden puutteet, stressi, tupakointi, lääkkeet ja terveydentila voivat kaikki hidastaa hiusten kasvua.

Vaikka et voi muuttaa sisäisiä tekijöitä, kuten ikää tai perimää, voit ehkä parantaa hiusten kasvua optimoimalla muutettavissa olevia tekijöitä, kuten ravitsemusta, stressiä, hormoneja ja päänahan terveyttä.

Keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat hiusten kasvuun ja terveyteen

Tutustutaan nyt tärkeimpiin tekijöihin, jotka vaikuttavat hiusten kasvusykliin, hiustenlähtöön ja hiusten yleiseen terveyteen:

Ravitsemus

Tasapainoinen ruokavalio, jossa on riittävästi proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja terveellisiä rasvoja, on avainasemassa hiusten optimaalisen terveyden kannalta. Raudan, sinkin, biotiinin, D-vitamiinin ja proteiinin puutteet voivat kaikki vaikuttaa hiusten kasvusykliin. Varmista, että saavutat suositellut päivittäiset saantisuositukset.

Hormonaaliset muutokset

Hormonit, kuten androgeenit, estrogeeni, progesteroni ja kilpirauhashormoni, vaikuttavat kaikki hiusten kasvuun. Vaihdevuosista, raskaudesta, kilpirauhasen häiriöistä tai muista hormonitoiminnan häiriöistä johtuva hormonitasapaino voi häiritä hiusten kasvusykliä ja hiusten rakennetta.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet, kolesterolilääkkeet ja ehkäisypillerit, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä joillakin henkilöillä. Keskustele lääkärisi kanssa, jos huomaat lisääntynyttä hiustenlähtöä.

Ikä ja genetiikka

Ikääntyminen aiheuttaa luonnostaan hiusten tuotannon vähenemistä follikkelista. Geneettinen alttius vaikuttaa myös perinnöllisen hiustenlähtösairauden, kuten miesten ja naisten kaljuuntumisen, alkamisikään ja vakavuuteen.

Stressi

Fyysinen ja emotionaalinen stressi saa useammat karvatupet siirtymään irtoamisvaiheeseen. Akuutit stressitekijät tai krooninen stressi voivat aiheuttaa huomattavaa hiusten irtoamista ja harvennusta. Stressin hallinta on avainasemassa hiusten terveyden kannalta.

Päänahan olosuhteet

Sellaiset ongelmat kuin hilse, psoriaasi, sieni-infektiot ja bakteerit voivat tulehduttaa päänahkaa ja heikentää hiusten kasvua. Terveen päänahan ympäristön ylläpitäminen on tärkeää.

Kampaukset ja tuotteet

Tietyt hiustuotteet ja aggressiivinen muotoilu/käsittely, kuten valkaisu, rentouttaminen, kireät letit ja lämpövälineet, voivat vaurioittaa hiusten kynsinauhaa ja aiheuttaa rikkoutumista. Tämä saa aikaan harvennuksen vaikutelman.

Tupakointi ja saastuminen

Tupakointi voi vaurioittaa karvatupet ja tehdä hiuksista hauraammat ja alttiimmat putoamaan ennenaikaisesti. Ympäristön epäpuhtaudet voivat myös laskeuttaa hiuksiin ja päänahkaan myrkkyjä, jotka estävät kasvua.

Painonpudotus ja alhainen proteiinipitoisuus

Jotkut ihmiset huomaavat lisääntynyttä irtoamista huomattavan tai nopean painonpudotuksen yhteydessä. Myös vähäinen proteiinin saanti voi vaikuttaa hiustenlähtöön. Varmista, että pidät yllä riittävästi proteiinia ja kaloreita.

Autoimmuunisairaudet

Alopecia areatan kaltaiset sairaudet aiheuttavat hajanaista hiustenlähtöä, kun immuunijärjestelmä hyökkää karvatupet vastaan. Myös muut autoimmuunisairaudet voivat mahdollisesti vaikuttaa hiusten terveyteen ja kasvuun.

Vinkkejä hiusten kasvun parantamiseen

Vaikka et voi täysin muuttaa sisäisiä tekijöitä, kuten geenejäsi, ikääsi tai luonnollista hiustyyppiäsi, seuraavat vinkit voivat auttaa optimoimaan muokattavissa olevia tekijöitä hiusten kasvun ja volyymin parantamiseksi:

 • Syö enemmän proteiinia, A-, C- ja B-vitamiineja, sinkkiä, rautaa ja terveellisiä rasvoja.
 • Korjaa mahdolliset ravinnepuutokset
 • Hallitse stressiä joogan, meditaation, terapian, liikunnan tai muiden rentoutumistekniikoiden avulla.
 • Käsittele päänahan sairauksia, kuten hilseilyä, mahdollisimman pian.
 • Vältä aggressiivista hiusten muotoilua, joka voi aiheuttaa rikkoutumista.
 • Käytä hellävaraisia, ravitsevia hiustuotteita ja suojaa hiuksia lämpömuotoilulta.
 • Lopeta tupakointi ja minimoi altistuminen epäpuhtauksille.
 • Harkitse hiusten kasvun lisäravinteita, kuten biotiinia, sahapalmettoa, kollageenia ja Viviscalia.
 • Kysy lääkäriltäsi reseptilääkkeistä, kuten spironolaktonista tai finasteridista perinnölliseen hiustenlähtöön.
 • Hanki säännöllisiä trimmit estää split päättyy ja ylläpitää terveitä hiuksia

Vaikka genetiikka on avainasemassa, optimaaliseen ruokavalioon, terveyteen, hiustenhoitoon ja hiuspohjan ympäristöön keskittyminen voi auttaa maksimoimaan hiusten terveyden ja kasvupotentiaalin. Ole kärsivällinen, sillä hiusten kasvussa on havaittavissa parannuksia vähitellen kuukausien kuluessa. Jos hiustenlähtö jatkuu, ota yhteyttä ihotautilääkäriin mahdollisten taustalla olevien ongelmien selvittämiseksi. Ajan ja johdonmukaisuuden avulla useimmat ihmiset voivat parantaa hiusten määrää, kasvunopeutta ja kiiltoa.

Keskeiset takeaways hiusten kasvua tekijät

 • Monet sisäiset ja ulkoiset tekijät, kuten ikä, perimä, hormonit, ruokavalio, lääkkeet ja sairaudet, vaikuttavat hiusten monimutkaiseen kasvusykliin.
 • Hiustenlähtöä ja kasvun hidastumista voi esiintyä, jos karvatupet siirtyvät ennenaikaisesti kasvuvaiheesta lepo- ja irtoamisvaiheeseen.
 • Vaikka sisäisiä geneettisiä tekijöitä ei voi muuttaa, ruokavalioon, päänahan terveyteen, stressin vähentämiseen, vaurioiden välttämiseen ja hiustenhoidon optimointiin keskittymällä voidaan maksimoida kasvupotentiaali.
 • Ole kärsivällinen, kun pyrit parantamaan hiusten kasvua. Huomattavia muutoksia tapahtuu vähitellen kuukausien johdonmukaisuuden aikana. Hakeudu lääkäriin, jos hiustenlähtö jatkuu.
 • Säännöllinen leikkaaminen, vaurioiden minimointi ja hiuspohjan ja hiuskuitujen ravitseminen juuresta kärkeen voivat parantaa hiusten terveyttä ja volyymia.

Terveet, kasvavat hiukset riippuvat monista muuttujista. Hiusten yksilöllisten tarpeiden ja kasvutapojen ymmärtäminen antaa sinulle mahdollisuuden räätälöidä yksilöllisen hiustenhoito-ohjelman, joka edistää optimaalista kosteutta, vahvuutta, kiiltoa ja kasvua. Ajan ja johdonmukaisuuden avulla harjaksesi näyttää ja tuntuu parhaalta.

Mitkä tekijät vaikuttavat hiusten kasvuun?

Hiusten kasvuun voi vaikuttaa useat tekijät. Joitakin yleisiä hiusten kasvuun vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa hiusten terveys, hiusten kasvunopeus ja hiuskaaren vaihe.

Miten hiusten terveys vaikuttaa hiusten kasvuun?

Hiusten terveydellä on ratkaiseva merkitys hiusten kasvun nopeuden ja laadun määrittämisessä. Jos hiukset ovat terveet, ne kasvavat todennäköisemmin nopeammin ja voimakkaammin.

Mitkä tekijät vaikuttavat hiusten terveyteen?

Hiusten terveyteen voivat vaikuttaa useat tekijät, kuten perimä, ruokavalio, stressitaso, hormonaalinen epätasapaino ja tietyt sairaudet.

Voiko hiustenlähtö vaikuttaa hiusten kasvuun?

Kyllä, hiustenlähtö voi vaikuttaa hiusten kasvuun. Kun karvatupet vaurioituvat ja hiustenlähtö tapahtuu, se voi vaikuttaa hiusten kasvunopeuteen ja laatuun.

Mitkä ovat joitakin hiusten kasvua edistäviä hoitomuotoja?

Hiusten kasvua voidaan edistää erilaisilla hoidoilla, kuten ajankohtaisilla lääkkeillä, laserhoidolla, hiustensiirroilla ja elämäntapamuutoksilla.

Vaikuttavatko hiusten terveyteen vaikuttavat tekijät myös hiusten kasvunopeuteen?

Kyllä, hiusten terveyteen vaikuttavat tekijät voivat vaikuttaa myös hiusten kasvunopeuteen. Jos hiuksesi eivät ole terveessä kunnossa, ne saattavat kasvaa hitaammin.

Miten voin stimuloida hiusten kasvua?

Hiusten kasvua voidaan edistää monin eri tavoin, kuten pitämällä yllä tasapainoista ruokavaliota, välttämällä liiallista lämpöä ja kemiallisia käsittelyjä, hieromalla päänahkaa ja käyttämällä hiusten kasvua edistäviä tuotteita.

Voidaanko hiusongelmia, kuten hiusten ohenemista ja katkeilua, ehkäistä?

Kyllä, hiusongelmia, kuten hiusten ohenemista ja katkeilua, voidaan ehkäistä huolehtimalla hiuksistasi kunnolla, välttämällä kovia käsittelyjä ja käyttämällä tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti hiusten terveyden edistämiseen.

Voiko hiustenlähtö peruuntua?

Joissakin tapauksissa hiustenlähtö voidaan kääntää takaisin asianmukaisella hoidolla. On kuitenkin tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa hiustenlähdön perimmäisen syyn ja parhaan hoitokeinon määrittämiseksi.

Onko hiustenlähtö yleisempää naisilla kuin miehillä?

Hiustenlähtö voi koskettaa sekä miehiä että naisia, mutta hiustenlähtö ja sen syyt voivat vaihdella. Naiset ovat miehiä alttiimpia hiusten ohenemiselle ja hiusten kokonaisvaltaiselle hiustenlähdölle.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku