7 asiaa, jotka hiuksesi voivat kertoa yleisestä terveydentilastasi

Published:

Hiuksesi voivat kertoa paljon yleisestä terveydentilastasi. Hiusten ja päänahan kunto voi olla osoitus sisäisistä ongelmista. Kiinnittämällä huomiota hiusten muutoksiin voit ehkä tunnistaa taustalla olevat terveydelliset tilat varhaisessa vaiheessa. Tässä on 7 asiaa, jotka hiuksesi voivat kertoa terveydestäsi.

7 asiaa, jotka hiuksesi voivat kertoa yleisestä terveydentilastasi

Mitä hiustenlähtö tarkoittaa?

Hiustenlähtö on hyvin yleistä, ja se vaikuttaa jopa 50 prosenttiin ihmisistä 50 ikävuoteen mennessä. Jos hiuksesi näyttävät kuitenkin ohenevan tai putoavan tavallista enemmän, se voi olla merkki terveysongelmasta.

Joitakin yleisiä syitä lisääntyneeseen hiustenlähtöön ovat:

 • Telogen effluvium - Tämä tila aiheuttaa hiusten ennenaikaisen siirtymisen lepovaiheeseen, mikä johtaa liialliseen päivittäiseen hiustenlähtöön. Se voi johtua fyysisestä tai emotionaalisesta stressistä, suuresta leikkauksesta, merkittävästä laihtumisesta, kilpirauhashäiriöistä ja muista syistä. Hiustenlähtö on yleensä väliaikaista, jos siihen puututaan.
 • Ravitsemuksellinen puute - Riittämättömän proteiinin, raudan, sinkin, biotiinin tai muiden vitamiinien saanti voi haitata hiusten kasvua ja aiheuttaa hiusten ohenemista. Tasapainoinen ruokavalio voi auttaa.
 • Hormonaaliset muutokset - Raskauden, synnytyksen, ehkäisypillereiden lopettamisen, vaihdevuosien ja kilpirauhasongelmien aiheuttamat hormonivaihtelut voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Ongelma yleensä korjaantuu, kun hormonit vakiintuvat.
 • Alopecia areata - Autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa hajanaista hiustenlähtöä päänahassa, kasvoissa ja vartalossa. Se paranee usein ilman hoitoa, mutta voi uusiutua.

Ota yhteys ihotautilääkäriin, jos hiustenlähtö on liiallista tai jatkuu yli 6 kuukautta. Hän voi auttaa selvittämään syyn ja suositella hoitoja, kuten reseptilääkkeitä, valohoitoa tai hiustensiirtoleikkausta pysyvään hiustenlähtöön.

Mitä hiusten oheneminen tarkoittaa?

Hiusten asteittainen harveneminen erityisesti ohimoilta ja latvasta voi olla merkki taustalla olevasta sairaudesta. Kaksi yleistä syytä hiusten asteittaiseen harvenemiseen ovat:

 • Androgeneettinen hiustenlähtö - Kutsutaan myös miesten tai naisten kaljuuntumiseksi. Se liittyy ikääntymiseen ja genetiikkaan. Karvatupet kutistuvat ja karvat muuttuvat lyhyemmiksi, hienommiksi säikeiksi. Lääkkeet ja leikkaus voivat edistää hiusten uusiutumista.
 • Kilpirauhassairaus - Sekä kilpirauhasen yli- että aliaktiivisuus voi johtaa hiusten ohenemiseen. Muita oireita voivat olla väsymys, painon muutokset, kuiva iho, mielialan muutokset tai epäsäännölliset kuukautiset. Verikokeissa tarkistetaan kilpirauhashormonitasot.

Joissakin tapauksissa hiusten harveneminen johtuu pikemminkin tilapäisestä telogen effluviumista (edellä mainittu) kuin pysyvästä hiustenlähdöstä. Muista käydä lääkärin luona syyn selvittämiseksi. Kilpirauhasen toimintahäiriöiden, ravinnepuutosten tai päänahan sairauksien hoito voi auttaa monissa tapauksissa hiusten ohenemisen korjaamisessa.

Mitä päänahan kutina tarkoittaa?

Kutiseva päänahka tai hilseily ovat merkkejä siitä, että sinulla voi olla:

 • Hilse - Ihon solujen vaihtuminen kiihtyy, jolloin kuolleet solut irtoavat valkoisina hilseinä. Siihen voi olla useita syitä, kuten kuiva iho, herkkyys hiustuotteille ja hiivan kaltainen sieni nimeltä malassezia. Hilseä ehkäisevät shampoot sisältävät sienilääkkeitä ja kosteuttavia ainesosia sen hoitamiseksi.
 • Seborrooinen ihottuma - Yleinen tulehduksellinen päänahan sairaus, joka aiheuttaa kutisevaa ihottumaa ja hilseilyä. Se johtuu reaktiosta malasseziaan. Reseptilääkkeet, lääkeshampoot ja hellävaraiset hiustenhoitorutiinit voivat auttaa hallitsemaan taudinpurkauksia.
 • Kosketusihottuma - Allerginen reaktio hiustenhoitotuotteiden, erityisesti hiusvärien, ainesosille. Tuotteiden vaihtaminen ratkaisee usein ärsytyksen. Patch-testauksella voidaan tunnistaa ongelmalliset ainesosat.
 • Psoriaasi - Autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa koholla olevia, hilseileviä ja kutiavia laattoja päänahkaan. Paikalliset lääkkeet, valohoito ja suun kautta otettavat lääkkeet auttavat taudinpurkausten hoidossa.

Jos sinulla on vaikeaa, jatkuvaa päänahan kutinaa, punoitusta ja hilseilyä, hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle diagnoosia ja hoitoa varten. Näiden olosuhteiden hallinta estää lisäärsytystä ja hiusten vaurioitumista.

Mitä hauraat hiukset tarkoittavat?

Hauraat hiukset, jotka tuntuvat kuivilta tai karkeilta ja ovat alttiita rikkoutumiselle, voivat johtua:

 • Kova hiustenhoito - Liiallinen shampoopesu, ylikuumeneminen kuumilla työkaluilla, märkien hiusten aggressiivinen harjaaminen ja kuivuvien hiustuotteiden käyttö voivat aiheuttaa vaurioita. Siirry hellävaraisempiin hiustenhoitokäytäntöihin.
 • Auringolle altistuminen - UV-säteet hajottavat hiusten proteiineja ja poistavat kosteutta, mikä aiheuttaa kuivia, heikentyneitä ja rikkoutumisalttiita hiuksia. Käytä hiustuotteita, joissa on UV-suodattimia, ja käytä suojaavia tyylejä.
 • Kemiallinen käsittely - Hiusten valkaisu, värjäys, permanentti tai suoristus voi vahingoittaa ja kuivattaa niitä ajan myötä. Pidä taukoja hoitojen välillä. Käytä korjaavia hiusnaamioita.
 • Ravitsemuksellinen puute - Riittämätön proteiini, biotiini, rauta tai sinkki voivat häiritä hiusten normaalia kasvua. Syö tasapainoista ruokavaliota ja ota lisäravinteita lääkärin ohjeiden mukaan.
 • Ikääntyminen - Hiukset voivat haurastua iän myötä, kun kasvu hidastuu ja hiusten proteiinirakenne hajoaa. Käytä ikääntyville hiuksille sopivia kosteuttavia tuotteita.

Hauraat ja rikkinäiset hiukset eivät välttämättä ole epäterveelliset, mutta ne voivat tuntua ja näyttää paremmalta, jos hiuksia hoidetaan asianmukaisesti. Jos tilanne pahenee äkillisesti tai liiallisesti, ota yhteys lääkäriin, jotta voidaan selvittää perimmäiset syyt, kuten kilpirauhassairaus.

Mitä harmaantuvat hiukset tarkoittavat?

Ennenaikainen harmaantuminen ennen 30 ikävuotta voi olla merkki:

 • B12-vitamiinin puute - Tämä voi vähentää melaniinin määrää ja nopeuttaa harmaantumista. Lisäravinteet voivat korjata puutteen.
 • Kilpirauhasen toimintahäiriöt - Sekä kilpirauhasen yli- että vajaatoiminta vaikuttavat hiusten väriin.
 • Vitiligo - Autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa ihon pigmenttikatoa ja hiusten, ihon ja verkkokalvon valkaisua.
 • Alopecia areata - Voi aiheuttaa valkoisten hiusten uusiutumista laikkuina.

Harmaantuminen on kuitenkin suurelta osin geneettistä. Noin 50-vuotiaana noin 50 prosentilla väestöstä on vähintään 50 prosenttia harmaita hiuksia. Iän myötä karvatupet tuottavat vähemmän melaniinia, mikä aiheuttaa harmaantumista. Hyvin syöminen, stressin hallinta ja päänahan hieronta voivat auttaa viivästyttämään harmaantumista. Mutta lopulta harmaat hiukset ovat normaali osa ikääntymistä.

Mitä kuivat hiukset tarkoittavat?

Kuivat, kiharat hiukset voivat johtua:

 • Kovat hiustuotteet - Sulfaattipitoiset shampoot, kirkastavat shampoot ja kuivattavia alkoholeja sisältävät tuotteet poistavat kosteutta hiuksista.
 • Kova vesi - Kovasta vedestä johtuvat mineraalisaostumat voivat jättää hiukset kuiviksi. Asenna suihkusuodattimet. Käytä kelatoivia shampoita.
 • Kuumat muotoilutyökalut - Kuumamuotoilu imee kosteutta hiuksista. Anna hiusten kuivua välillä ilmakuivaksi. Käytä lämpösuojaa.
 • Ympäristövauriot - Aurinko, tuuli ja saasteet heikentävät hiusten luonnollisia öljyjä. Peitä hiukset ulkona.
 • Sairaudet - Kilpirauhasen toimintahäiriöt, diabetes ja puutokset aiheuttavat kuivia, hauraita ja helposti takertuvia hiuksia.

Syvähoitonaamioiden, jätettävien hoitoaineiden, öljyjen ja silikoniseerumien käyttö voi auttaa kosteuden palauttamisessa. Vakavasti kuivat, vaurioituneet hiukset saattavat kuitenkin vaatia leikkaamista, jotta ne voivat kasvaa terveenä uudelleen. Ota yhteys lääkäriin, jos kuivuus on äärimmäistä tai siihen liittyy muita oireita.

Mitä liiallinen irtoaminen tarkoittaa?

50-100 karvan irtoaminen päivässä on normaalia. Mutta useampien hiusten menettäminen hälyttävällä nopeudella voi olla merkki siitä, että:

 • Telogen effluvium - Kuten edellä mainittiin, tämä aiheuttaa hiusten ennenaikaisen siirtymisen lepovaiheeseen ja jopa 300 hiuksen liiallisen irtoamisen päivässä. Stressi, ravitsemukselliset puutteet ja hormonaaliset muutokset aiheuttavat sen usein.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta - Sekä liikaa että liian vähän kilpirauhashormonia voi aiheuttaa epänormaalia hiustenlähtöä.
 • Lääkkeet - Lääkkeet, jotka häiritsevät hiusten uusiutumisjaksoja, aiheuttavat telogen effluviumia. Häiritseviä lääkkeitä ovat muun muassa retinoidit, beetasalpaajat, masennuslääkkeet ja NSAID-lääkkeet.
 • Autoimmuunisairaus - Alopecia areatan kaltaiset sairaudet vahingoittavat karvatupet. Lupus ja diabetes lisäävät myös hiusten irtoamista.

Äkillinen, nopea hiustenlähtö vaatii lääkärin apua diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Telogen effluviumin ja autoimmuunisairauksien aiheuttama hiustenlähtö voi lopulta korjaantua. Kilpirauhashäiriöt vaativat kuitenkin pitkäaikaista hoitoa ja seurantaa.

Mitä suomuinen päänahka tarkoittaa?

Punainen, ärtynyt päänahka, jossa on rasvaisia, keltaisia suomuja tai kuorta, voi olla merkki:

 • Seborrooinen dermatiitti - Tämä tulehtunut, hilseilevä sairaus ilmenee usein siellä, missä iho on öljypitoinen, kuten päänahassa, kulmakarvoissa ja nenässä. Sienilääkkeet ja päänahan shampoot poistavat sen.
 • Psoriaasi - Autoimmuunisairaus aiheuttaa iholle ja päänahkaan koholla olevia, kutisevia laattoja ja suomuja. Se voi puhjeta ajoittain. Sitä hoidetaan paikallisilla voiteilla, valohoidolla ja suun kautta otettavilla lääkkeillä.
 • Sieni-infektio - rengasmato on tarttuva sieni-infektio, joka tarttuu hiuksiin ja ihoon aiheuttaen hilseileviä laikkuja. Sitä hoidetaan sienilääkkeillä ja suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Älä raaputa tai poimi hilseilevää päänahkaa, sillä se voi pahentaa tulehdusta ja mahdollisesti arpeuttaa karvatupet aiheuttaen pysyvää hiustenlähtöä. Käy ihotautilääkärilläsi tarkkaa diagnoosia ja hoitoa varten. Näiden olosuhteiden hallinta auttaa minimoimaan hiusten vaurioitumisen.

Johtopäätökset: Ota hiusten muutokset vakavasti

Vaikka muutaman hiuksen päivittäinen irtoaminen on tarpeetonta, merkittävät muutokset hiusten kasvussa, rakenteessa tai hiuspohjan kunnossa vaativat lääketieteellistä arviointia. Hiukset tarjoavat näkyviä vihjeitä mahdollisista vitamiinipuutoksista, kilpirauhassairauksista, autoimmuunisairauksista, stressistä, hormonaalisista muutoksista ja muusta. Taustalla olevan syyn diagnosoiminen ja hoitaminen voi pysäyttää tarpeettoman hiustenlähdön ja -vaurion.

Asianmukaisella hoidolla hiusten harveneminen, liiallinen irtoaminen ja rikkoutuminen voivat parantua. Hiukset heijastavat kuitenkin myös ikääntymisen ja perimän vaikutuksia, jotka voit hyväksyä. Viime kädessä terveet hiukset ovat seurausta terveestä itsestäsi. Syö ravitsevia täysravintovalmisteita, hallitse stressiä, nuku riittävästi, harrasta liikuntaa kohtuullisesti ja tee yhteistyötä lääkärisi kanssa hiuksiisi mahdollisesti vaikuttavien sairauksien käsittelemiseksi. Hiuksesi kiittävät sinua!

Mitä hiukseni voivat kertoa yleisestä terveydentilastani?

Hiuksesi voivat itse asiassa paljastaa paljon yleisestä terveydentilastasi. Tietyt muutokset hiusten rakenteessa, paksuudessa tai jopa värissä voivat viitata taustalla oleviin terveysongelmiin tai ravitsemukselliseen epätasapainoon.

Voivatko kilpirauhasongelmat vaikuttaa hiuksiini?

Kyllä, kilpirauhasongelmilla voi olla merkittävä vaikutus hiusten terveyteen. Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi voi aiheuttaa hiusten ohenemista ja hiustenlähtöä, kun taas kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertireoosi voi johtaa hauraisiin hiuksiin, jotka katkeavat helposti.

Onko hilse merkki huonosta yleisterveydestä?

Ei välttämättä. Hilse johtuu useimmiten sieni-infektiosta tai hiivan liikakasvusta päänahassa. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin olla oire taustalla olevasta sairaudesta, kuten psoriaasista tai seborroisesta ihottumasta.

Onko hiusten irtoaminen aina merkki terveysongelmasta?

Hiusten irtoaminen on normaali osa hiusten kasvusykliä, ja on tavallista, että hiuksia irtoaa noin 50-100 hiuslankaa päivässä. Jos kuitenkin huomaat liiallista tai äkillistä hiustenlähtöä, se voi olla merkki taustalla olevasta terveysongelmasta, johon on puututtava.

Mikä on hiustenlähtö?

Hiustenlähtö tarkoittaa eräänlaista hiustenlähtöä, jota voi esiintyä missä tahansa kehon osassa. Se on autoimmuunisairaus, joka saa immuunijärjestelmän virheellisesti hyökkäämään karvatupen kimppuun, mikä johtaa paikoittaiseen hiustenlähtöön tai jopa täydelliseen kaljuuntumiseen.

Voiko hiusten katkeaminen olla merkki huonosta yleisterveydestä?

Hiusten katkeaminen voi johtua useista eri tekijöistä, kuten liiallisesta muotoilusta, lämpövauriosta tai kemiallisista käsittelyistä. Vaikka se ei välttämättä aina ole merkki huonosta yleisterveydestä, on tärkeää huolehtia hiuksistasi rikkoutumisen ehkäisemiseksi ja niiden terveyden ylläpitämiseksi.

Voiko anemia vaikuttaa hiusteni terveyteen?

Kyllä, anemia, joka on tila, jolle on ominaista punasolujen tai hemoglobiinin puute veressä, voi vaikuttaa hiusten terveyteen. Anemia voi johtaa hiusten ohenemiseen, hiustenlähtöön ja hiusten rakenteen muutoksiin.

Voiko hiusten harmaantuminen olla merkki huonosta terveydestä?

Harmaat hiukset ovat luonnollinen osa ikääntymisprosessia, eikä niistä yleensä ole syytä huolestua. Joissakin tapauksissa ennenaikainen harmaantuminen voi kuitenkin olla merkki taustalla olevista terveystiloista tai ravitsemuksellisista puutteista, joihin olisi puututtava.

Voiko lisääntynyt karvankasvu olla merkki huonosta terveydestä?

Lisääntynyt karvankasvu, joka tunnetaan myös nimellä hirsutismi, voi olla oire hormonaalisesta epätasapainosta, munasarjojen monirakkulatauti-oireyhtymästä (PCOS) tai tietyistä perussairauksista. Jos huomaat liiallista karvankasvua esimerkiksi kasvoissa, rinnassa tai selässä, on tärkeää kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Voiko hiusten oheneminen olla merkki kilpirauhasongelmista?

Kyllä, hiusten oheneminen voi olla oire kilpirauhasongelmista, erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kun kilpirauhanen on vajaatoiminnassa, se voi häiritä hiusten kasvusykliä ja johtaa hiusten ohenemiseen tai hiustenlähtöön.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku