Mikä aiheuttaa heikkoja hiuksia? Ja hiustenlähtö?

Published:

Oletko huomannut, että hiusharjaan tai suihkuviemäriin kertyy tavallista enemmän hiuksia? Näyttääkö poninhäntäsi hieman ohuemmalta? Jos kiharasi näyttävät menettävän kiiltoaan ja täyteläisyyttään, hiuksesi saattavat heikentyä. Lue lisää ja tutustu heikkojen, ohenevien hiusten syihin, merkkeihin ja ratkaisuihin.

Heikot hiukset, jotka ovat alttiita liialliselle irtoamiselle ja rikkoutumiselle, voivat olla hälyttäviä. Useimmissa tapauksissa ongelma voidaan kuitenkin korjata oikealla hiustenhoitorutiinilla ja -käsittelyllä. Muutamalla yksinkertaisella elämäntapamuutoksella ja kohdennetuilla ratkaisuilla voit ravita karvatuppiasi, stimuloida kasvua ja palauttaa tukkasi vahvuuden ja paksuuden.

Mikä aiheuttaa heikkoja hiuksia? Ja hiustenlähtö?

Mikä aiheuttaa heikkoja hiuksia, jotka rikkoutuvat helposti?

Monet tekijät voivat aiheuttaa hiusten ohenemista, haurastumista ja heikkoutta. Ymmärtämällä, mikä johtaa hiusten heikkenemiseen, voit löytää ratkaisuja, jotka on räätälöity juuri sinun tilanteeseesi. Joitakin yleisiä syyllisiä ovat mm:

Hormonaaliset muutokset

Murrosiän, raskauden ja vaihdevuosien aikana esiintyvät androgeenien ja estrogeenin vaihtelut voivat aiheuttaa hiusfollikkelien kutistumista, mikä johtaa oheneviin hiussuikaleisiin, jotka ovat alttiimpia rikkoutumiselle.

Ravitsemukselliset puutteet

Proteiinin, raudan, sinkin, B12-vitamiinin ja muiden tukevan hiusten kasvun kannalta välttämättömien ravintoaineiden puute voi aiheuttaa hiussäikeiden haurastumista ja katkeilua.

Sairaudet

Kilpirauhasen häiriöt, autoimmuunisairaudet ja diabetes voivat häiritä hiusten kasvusykliä ja aiheuttaa liiallista irtoamista ja haurautta.

Lääkkeet

Tietyt reseptilääkkeet, joita käytetään esimerkiksi masennuksen, sydänsairauksien, niveltulehduksen ja syövän hoitoon, voivat mainita haittavaikutuksina hiustenlähtöä tai hiusten ohenemista.

Stressi

Korkea stressitaso häiritsee hormoneja ja ravintoaineita, jotka tukevat vahvoja hiuksia. Tämä voi aiheuttaa sen, että normaalia useammat hiukset siirtyvät ennenaikaisesti kasvusyklin "lepovaiheeseen" ennen kuin ne saavuttavat täyden pituutensa ja paksuutensa.

Lämpö Styling

Kuumien työkalujen, kuten puhalluskuivaimien, hiusraudojen ja kihartimien, tiheä käyttö voi vahingoittaa hiusproteiineja, mikä johtaa kuiviin, heikoihin ja helposti rikkoutuviin hiussuikaleisiin.

Kovat kemikaalit

Hiusten liikakäsittely valkaisuaineilla, rentouttavilla aineilla, permanenttikäsittelyillä ja värjäyksillä voi poistaa luonnolliset öljyt ja heikentää hiusakselin eheyttä ajan myötä.

Ympäristötekijät

Saasteet, kovan veden mineraalit, kloori ja auringolle altistuminen voivat johtaa kuivuuteen, vaurioihin ja sään vaikutuksiin, jotka heikentävät hiusten vahvuutta.

Merkkejä siitä, että hiuksesi voivat olla heikot tai ohenevat

Joitakin yleisiä punaisia lippuja siitä, että hiuksesi saattavat menettää voimaa ja tiheyttä, ovat:

 • Enemmän hiuksia kertyy harjaan ja suihkun viemäriin.
 • Näkyvästi ohuempi poninhännän ympärysmitta
 • Leveämpi osaraja ja enemmän päänahkaa tulee näkyviin
 • Hiukset, jotka tuntuvat haurailta ja napsahtavat harjattaessa.
 • Lukkoja, joista näyttää puuttuvan niiden aiempi kiilto ja kiilto.
 • Halkaistut päät lisääntyvät useammin

Jos huomaat useita merkkejä hiusten heikkenemisestä, on hyvä idea arvioida hiustenhoitorutiinisi ja tehdä muutoksia hiusten terveyden vahvistamiseksi. Mitä nopeammin tunnistat ja puutut siihen, mikä aiheuttaa hiusten ohenemisen, sitä paremmin onnistut palauttamaan paksuuden ja elinvoimaisuuden.

Miten voin hoitaa heikkoja, ohentuneita hiuksia?

Hauraiden, harvennettujen hiusten hoito vaatii hellävaraista kosketusta ja kohdennettuja hoitoja. Seuraavassa on muutamia vinkkejä heikkojen hiusten ravitsemiseen takaisin terveiksi:

Mene varovasti muotoilun kanssa

Rajoita kuumien työkalujen ja hiusvärien käyttöä, kun hiuksesi vahvistuvat. Anna hiusten kuivua ilmakuivaksi, kun se on mahdollista, ja käytä aina lämpösuojaa, jos käytät kuumia työkaluja.

Ehto Liberally

Kosteuta kuivuneita hiuksia kosteuttavalla hoitoaineella jokaisen shampoon jälkeen. Levitä hoitoaine juurista latvoihin ja odota 5 minuuttia ennen huuhtelua, jotta se tunkeutuu mahdollisimman hyvin.

Käsittele varovasti

Käytä leveähampaista kampaa ja purista hiukset alhaalta ylöspäin, jotta vältät hauraiden säikeiden katkeamisen. Taputtele kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä tai mikrokuituliinalla.

Suojaa säikeesi

Suojaa hiuksia auringolta, tuulelta ja ympäristövahingoilta pitämällä hattua tai silkkihuivia, kun olet ulkona. Sido hiukset taaksepäin, jotta vältät takertumisen ja rikkoutumisen.

Stimuloi päänahkaasi

Hiero päänahkaa sormenpäillä 5-10 minuuttia päivittäin verenkierron lisäämiseksi ja follikkelien stimuloimiseksi, jotta uusi kasvu vahvistuisi.

Syö hiusten terveellinen ruokavalio

Varmista, että saat riittävästi proteiinia, rautaa, sinkkiä, A-, C- ja B-vitamiineja, jotka ravitsevat karvatupet ja edistävät voimakasta uutta kasvua.

Ota lisäravinteita

Biotiini, D-vitamiini, kalaöljy ja kollageenilisät tukevat paksumpaa ja nopeampaa hiusten kasvua ja vahvistavat hiusakselia. Kysy suosituksia lääkäriltäsi.

Käytä kohdennettuja hoitoja

Proteiineja, peptidejä, biotiinia, kofeiinia, sahapalmettoa ja arganöljyä sisältävät tuotteet voivat auttaa vahvistamaan heikkoja hiuksia. Hoitojen vaihtaminen pitää follikkelit reagoivina.

Mikä aiheuttaa heikkoja, ohenevia hiusjuuria?

Vaikka monet tekijät voivat aiheuttaa hiusten ohenemista ja katkeilua, hiusjuurien heikkous on usein perimmäinen syy. Hiustupet käyvät läpi kasvusyklejä, joissa ne uudistuvat, kasvavat, lepäävät ja irtoavat. Terveet juuret kiinnittävät jokaisen hiuslangan tukevasti päänahkaan. Kun juuret ovat heikentyneet, hiukset todennäköisesti irtoavat tai katkeavat ennenaikaisesti. Yleisiä syitä ovat mm:

 • Hormonaaliset vaihtelut
 • Ravinteiden puutteet
 • Korkea stressitaso
 • päänahan sairaudet, kuten hilse
 • Lääkkeet
 • Ikääntyminen ja geneettiset tekijät
 • Kemiallisten käsittelyjen ja lämpömuotoilun aiheuttamat vauriot

Infektio, tulehdus ja oksidatiiviset vauriot voivat kaikki vaikuttaa haitallisesti hiustuppien soluihin. Kun vaurioita kertyy peräkkäisten kasvusyklien aikana, follikkelit kutistuvat ja tuottavat ohuempia, varttuneempia säikeitä.

Miten hoitaa heikkoja, ohenevia hiusjuuria?

Heikkojen hiusjuurien hoidolla olisi pyrittävä vähentämään vaurioita ja luomaan optimaaliset olosuhteet hiusten uusiutumiselle. Joitakin strategioita ovat mm:

Hellävarainen päänahan hieronta

Päänahan hankaaminen kevyellä paineella lisää verenkiertoa ja stimuloi näin hiusfollikkelien toimintaa. Se auttaa myös poistamaan follikkelien kertymiä.

Päänahan puhdistusaineet

Käytä kerran viikossa selkeyttävää shampoota liuottaaksesi likaa, öljyä ja tuotejäämiä, jotka voivat tukkia ja tulehduttaa hiustupet.

Punaisen valon hoito

Päänahan altistaminen punaiselle valolle voi aktivoida karvatupen soluja ja pidentää aktiivista kasvuvaihetta. Kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita on saatavilla.

Ravinteiden optimointi

Riittävä proteiinin, A-, B-, C- ja D-vitamiinien sekä kivennäisaineiden, kuten raudan, sinkin ja seleenin, saanti ravitsee hiusjuurisoluja ja ihopapillaa optimaalista kasvua varten.

Stressinhallinta

Kroonisesta stressistä johtuva korkea kortisolipitoisuus heikentää follikkelien kasvua. Rentoutusharjoitukset, kuten jooga, meditaatio ja hieronta, voivat edistää kasvua.

Paikalliset hoidot

Päänahkaan levitettävät seerumit, joissa on peptidejä, biotiinia, kookosöljyä, ginsengiä, sahapalmua, kofeiinia ja vihreää teetä, voivat vahvistaa juuria.

Lääkkeelliset shampoot

Ketokonatsolia ja salisyylihappoa sisältävät shampoot auttavat poistamaan sientä tai tulehdusta karvatupissa, joka jarruttaa kasvua.

Trombosyyttipitoinen plasma

PRP-hoidossa ruiskutetaan ravinteikasta plasmaa omasta verestäsi päänahkaan stimuloimaan follikkeleita. Tarvitaan useita hoitokertoja.

Ylläpitää terveitä hiuksia ja juuria oikealla hoidolla

Vaikka osa hiustenlähdöstä ja harvennuksesta on geneettistä tai liittyy ikään, suuri osa siitä on ehkäistävissä. Huolellinen hoito pitää juuret tukevina ja säikeet vahvoina. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Shampoo harvemmin, vain 2-3 kertaa viikossa, jotta päänahka ei kuivuisi.
 • Vaihtele viileän ja lämpimän veden välillä, sillä kuumat lämpötilat voivat vahingoittaa juuria.
 • Taputtele kuivia hiuksia hankaamisen sijaan, jotta vältät sotkeutumisen ja rikkoutumisen.
 • Vältä tiukkoja kampauksia, jotka vetävät juuria, mikä johtaa traumoihin ja hiustenlähtöön.
 • Käytä sileitä klipsejä ja scrunchies sijaan kuminauhoja, jotka rikkovat hiuksia.
 • Käytä hiuksia löysinä aina kun mahdollista rentouttaa follikkeleita ja lisätä verenkiertoa.
 • Käytä aina lämpösuojasuihketta ennen kuumia työkaluja suojellaksesi haavoittuvia juuria.
 • Leikkaa säännöllisesti, jotta halkeilevat päät saadaan karsittua pois ja terveempi uusi kasvu mahdollistetaan.
 • Anna hiusten "levätä" yön yli sen sijaan, että nukut tiukassa ponnarissa tai letissä.

Ravitsevalla hiustenhoito-ohjelmalla ja yksilölliseen tilanteeseesi kohdennetuilla korjaustoimenpiteillä voit saada harvennetut hiukset ja heikot juuret takaisin elinvoimaisen terveyden ja voiman tilaan. Ole kärsivällinen ja hellävarainen, jotta vaurioituneet follikkelit ehtivät uudistua kasvusyklinsä aikana. Oikeiden ratkaisujen avulla huomaat, että hiuksesi palaavat entiseen kiiltoonsa ja täyteläisyyteensä.

Tärkeimmät muistettavat asiat

 • Heikot, ohenevat hiukset johtuvat usein stressistä, hormoneista, päänahan tilasta ja muotoilun aiheuttamista vaurioista. Taustalla olevan ongelman hoitaminen on avainasemassa.
 • Ole erityisen hellävarainen harjatessasi ja käsitellessäsi hauraita, rikkoutumiselle alttiita hiuksia. Rajoita lämpömuotoilua ja kemiallista käsittelyä.
 • Syvähoito säännöllisesti ja suojaa hiukset auringon aiheuttamilta vaurioilta, jotta ne eivät pääse kuivumaan ja rikkoutumaan.
 • Heikot hiusjuuret ovat yleinen syy heikoille, oheneville hiuksille. Keskity hiuspohjan terveyteen ja ravitse follikkeleita.
 • Hieronta, valohoito ja paikallishoidot voivat elvyttää ja vahvistaa ylikuormitettuja karvatupet.
 • Syö ravinteikasta ruokavaliota, ota lisäravinteita ja hallitse stressiä tukeaksesi optimaalista hiusten kasvua.
 • Ajan myötä tarpeisiisi räätälöity johdonmukainen hiustenhoitorutiini voi vahvistaa juuria, jolloin hiukset saavat uutta paksuutta ja kiiltoa.

Mitkä ovat heikkojen hiusten merkit?

Heikkojen hiusten merkkejä ovat hiusten katkeaminen, liiallinen hiusten putoaminen, hiusten oheneminen ja hauraat hiukset.

Mikä aiheuttaa heikkoja hiuksia?

Heikot hiukset voivat johtua useista eri tekijöistä, kuten liiallisesta hiustenmuotoilusta, ankarien kemiallisten hiustenhoitotuotteiden käytöstä, siitä, että ravinto ei sisällä riittävästi ravintoaineita, ja hormonaalisesta epätasapainosta.

Miten voin vahvistaa heikkoja hiusjuuria?

Heikkojen hiusjuurien vahvistamiseksi on tärkeää noudattaa hyvää hiustenhoitorutiinia, johon kuuluu oikeiden hiustenhoitotuotteiden käyttö, liiallisen lämpömuotoilun välttäminen ja hiusten ravitseminen asianmukaisella ravinnolla.

Mikä on heikkojen hiusjuurien pääasiallinen syy?

Heikot hiusjuuret voivat johtua useista tekijöistä, kuten hormonaalisesta epätasapainosta, ravitsemuksellisista puutteista, liiallisista kemiallisista käsittelyistä ja geneettisistä tekijöistä.

Mitkä ovat yleiset syyt hiustenlähtöön?

Hiustenlähtö voi johtua esimerkiksi perimästä, hormonaalisesta epätasapainosta, tietyistä sairauksista, liiallisesta kampauksesta ja ravitsemuksellisista puutteista.

Miten voin ehkäistä hiustenlähtöä?

Voit ehkäistä hiustenlähtöä noudattamalla terveellistä ruokavaliota, välttämällä liiallista lämpömuotoilua ja kemiallisia käsittelyjä, hallitsemalla stressitasoa ja käyttämällä hiustenhoitotuotteita, jotka on suunniteltu edistämään hiusten kasvua ja vahvistamaan hiuksia.

Voiko hiusten muotoilu vahingoittaa hiuksia?

Kyllä, liiallinen lämpömuotoilu, tiukat kampaukset ja ankarien kemiallisten hiustuotteiden käyttö voivat vahingoittaa hiuksia ja heikentää hiussäikeitä, mikä johtaa hiustenlähtöön.

Miten voin pitää hiukseni terveinä?

Jotta hiukset pysyisivät terveinä, on tärkeää noudattaa hyvää hiustenhoitorutiinia, johon kuuluu säännöllinen pesu miedolla shampoolla, hiusten hoitaminen, liiallisen lämpömuotoilun välttäminen, hiusten suojaaminen auringolta ja ympäristön aiheuttamilta vaurioilta sekä tasapainoinen, runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä ruokavalio.

Millaisia hiustenhoitotuotteita minun pitäisi käyttää heikoille hiuksille?

On suositeltavaa käyttää hiustenhoitotuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti heikoille tai vaurioituneille hiuksille. Etsi tuotteita, jotka sisältävät ravitsevia ainesosia, kuten vitamiineja, proteiineja ja luonnollisia öljyjä.

Voiko heikko tukka johtaa hiustenlähtöön?

Kyllä, heikot hiukset, jotka ovat alttiita hiusten katkeamiselle ja hiustenlähtöön, voivat johtua erilaisista perimmäisistä syistä, kuten ravitsemuksellisista puutteista, hormonaalisesta epätasapainosta ja liiallisesta kampauksesta. Heikkojen hiusten hoitaminen ja perimmäisten syiden korjaaminen voi auttaa ehkäisemään hiustenlähtöä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku