Kasvattaa ohenevia hiuksia uudelleen: Hiustenlähtö ja hiusten uusiutuminen: Syyt, oireet ja hoito.

Published:

Hiustenlähtö voi olla ahdistava asia, mutta hyvä uutinen on, että monissa tapauksissa on mahdollista, että harvennetut hiukset kasvavat takaisin. Tässä artikkelissa tarkastellaan hiusten harvenemisen syitä, hoitoja ja tekniikoita hiusten uudelleen kasvattamiseksi sekä vinkkejä terveen hiuskasvun ylläpitämiseksi. Lue lisää ymmärtääksesi hiustenlähtöön ja uudelleen kasvuun vaikuttavat tekijät.

Mikä aiheuttaa hiusten ohenemista ja hiustenlähtöä?

Mikä aiheuttaa hiusten ohenemista ja hiustenlähtöä?

Hiusten oheneminen tapahtuu, kun hiukset siirtyvät telogeenivaiheeseen (lepovaiheeseen) ja irtoavat ennen uusien hiusten syntymistä. Joitakin yleisiä syitä ovat mm:

 • Perinnöllisyys ja genetiikka - Tähän kuuluu mies- tai naispuolinen kaljuuntuminen, joka aiheuttaa ennakoitavissa olevaa asteittaista hiustenlähtöä. Perinnöllisyys voi altistaa hiustenlähdölle.
 • Hormonaaliset muutokset - Hormonit vaikuttavat hiusten kasvusykliin. Muutokset, kuten raskaus, synnytys, vaihdevuodet tai kilpirauhasen toimintahäiriöt, voivat aiheuttaa tilapäistä hiustenlähtöä, jota kutsutaan telogen effluviumiksi.
 • Lääkkeet ja lisäravinteet - Tietyt syövän, niveltulehduksen, masennuksen, sydänongelmien ja korkean verenpaineen hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä sivuvaikutuksena.
 • Sairaus tai leikkaus - Vakavat sairaudet, kuten syöpä ja autoimmuunisairaudet, voivat aiheuttaa äärimmäistä hiustenlähtöä. Myös leikkauksen jälkeinen hiustenlähtö tai anestesian haittavaikutukset ovat mahdollisia.
 • Stressi - Emotionaalinen tai fyysinen stressi ajaa normaalia enemmän karvatupet irtoamisvaiheeseen. Akuutit stressitekijät, kuten synnytys tai suru, aiheuttavat usein tuntuvaa mutta väliaikaista hiustenlähtöä.
 • Ravitsemukselliset puutteet - Matala rauta-, sinkki-, proteiini-, D-vitamiini- tai B12-vitamiinitaso haittaa hiusten kasvua ja altistaa hiukset irtoamaan. Syömishäiriöt tai laihdutusruokavalio vievät hiusten terveyteen tarvittavat ravintoaineet.
 • Vahingoittava hiustenhoito - Liiallinen lämpömuotoilu, tiukat kampaukset, ankara kemiallinen käsittely ja karkea käsittely vahingoittavat hiusjuuria ja aiheuttavat hiustenlähtöä ajan myötä.
 • Päänahan sairaudet - Iho-ongelmat, kuten seborrooinen dermatiitti, psoriaasi, ekseema, sieni-infektiot ja hilse aiheuttavat kutinaa, tulehdusta ja hiustenlähtöä, jos niitä ei hoideta.

Voivatko ohenevat hiukset kasvaa takaisin? Hiusten kasvusyklin ymmärtäminen

Ihmisen hiukset noudattavat kasvusykliä, jossa on kolme päävaihetta:

 • Anagen - Aktiivinen hiusten kasvuvaihe, joka kestää 2-8 vuotta. Noin 85-90 % hiuksista on aina tässä vaiheessa.
 • Katageeni - Siirtymävaihe, joka merkitsee aktiivisen kasvun päättymistä. Kestää noin 2-3 viikkoa.
 • Telogeeni - Lepovaihe, jolloin hiukset lakkaavat kasvamasta ja lopulta irtoavat. Se kestää 2-4 kuukautta.

Hiustenlähtö tapahtuu, kun normaalia suurempi määrä follikkeleita siirtyy ennenaikaisesti telogeenivaiheeseen ja irtoaa. Useimmissa tapauksissa follikkelit pysyvät kuitenkin elossa ja voivat siirtyä anageenivaiheeseen ja kasvattaa uusia hiuksia. Joten kyllä, harvennetut hiukset voivat kasvaa takaisin, elleivät karvatupet ole vakavasti vaurioituneet tai inaktiiviset.

Miten kasvattaa ohenevia hiuksia? Vinkkejä ja hoitovaihtoehtoja

Jos hiusten harveneminen on huolenaihe, tässä on muutamia vinkkejä ja hoitoja, joilla voidaan edistää hiusten uusiutumista:

Myötävaikuttavien tekijöiden tunnistaminen ja käsittely

 • Tarkista, ettei sinulla ole perussairauksia, jotka aiheuttavat liiallista hiustenlähtöä, kuten ravitsemuksellisia puutteita tai kilpirauhasen toimintahäiriöitä.
 • Varmista, että käytät hellävaraisia hiustuotteita ja minimoit lämpö- ja kemiallisia käsittelyjä. Käsittele märkiä hiuksia varovasti.
 • Vähennä stressiä ja ahdistusta joogan, meditaation tai terapian avulla. Hallitse myös muita stressitekijöitä, kuten unettomuutta, surua tai suuria elämänmuutoksia.
 • Paranna ruokavaliota siten, että se sisältää runsaasti proteiinia sisältäviä elintarvikkeita sekä rautaa, sinkkiä, B-, C- ja D-vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten seleeniä ja piidioksidia.

FDA:n hyväksymät lääkkeet

Minoksidiilin ja Finasteridin kaltaiset lääkkeet auttavat pidentämään anageenivaihetta ja kasvattamaan hiuksia uudelleen estämällä DHT:tä, joka muuten kutistaa karvatupet. Ne ovat kliinisesti todistettuja ja turvallisia, jos niitä käytetään oikein lääkärin valvonnassa.

Hiustensiirrot

Tässä kirurgisessa toimenpiteessä otetaan follikkeleita päänahan takaosasta ja sivuilta ja istutetaan ne tarvittaviin paikkoihin. Sen onnistumisprosentti kaljuuntumisen pysyvään palauttamiseen on korkea, mutta se on kallis.

PRP-hoito

Verihiutaleilla rikastetun plasman injektiot sisältävät omasta verestäsi peräisin olevia kasvutekijöitä, jotka stimuloivat follikkeleita paksuuden ja kasvun parantamiseksi. Näkyvän parannuksen aikaansaamiseksi saatetaan tarvita useita istuntoja.

Mikroneulaus

Pienen neulan käyttö pienten vammojen aiheuttamiseksi päänahkaan edistää kudosten uusiutumista. Kun se yhdistetään PRP:n tai hiustenlähtölääkkeiden kaltaisiin hoitoihin, se tehostaa niiden imeytymistä.

Matalan tason laser-valohoito

Kylmää laservaloa sykitellään ravitsemaan karvatupet. Vaikka laserlaitteet eivät olekaan parannuskeino, ne auttavat paksuuntumaan miniatyrisoituneita follikkeleita ja pidentämään anageenivaihetta kasvun edistämiseksi.

Ravintoaineet ja vitamiinit

Hiuksia vahvistavat lisäravinteet, kuten biotiini, sahapalmu, kollageeni ja ravinteikkaat kaavat voivat parantaa hiusten määrää ja laatua, kun puutetta täydennetään. Tarkista kuitenkin ensin lääkäriltä.

Ruokavalio ja elämäntapa Vinkkejä terveiden hiusten uusiutumiseen

Hoidon ohella hiusten terveelliset tavat parantavat mahdollisuuksiasi kasvattaa paksummat hiukset:

 • Syö proteiinipitoisia ruokia, kuten munia, pähkinöitä, papuja, kalaa ja vähärasvaista lihaa.
 • Ota vitamiineja, kuten sinkkiä, rautaa, biotiinia ja D-vitamiinia, jos ne ovat puutteellisia.
 • Syö lohen, avokadojen, saksanpähkinöiden ja oliiviöljyn omega-rasvahappoja tulehduksen vähentämiseksi.
 • Pysy nesteytettynä ja minimoi alkoholi-, sokeri- ja kofeiinipitoiset juomat, jotka kuivattavat hiuksia.
 • Levitä öljynaamioita sipulimehulla, amlalla, rosmariinilla tai kookosöljyllä viikoittain päänahan hoitamiseksi.
 • Käytä hellävaraista, sulfaatittomia shampoota ja hoitoaineita. Huuhtele viileällä vedellä pesun jälkeen.
 • Vältä tiukkoja kampauksia, jotka vetävät hiuksia, kuten tiukkoja poninhihnoja. Anna hiusten kuivua ilmassa sen sijaan, että ylikuumennat niitä föönillä.
 • Hiero päänahkaa säännöllisesti verenkierron lisäämiseksi ja karvatupen stimuloimiseksi.
 • Vähennä stressiä rentouttavilla aktiviteeteilla, kuten joogalla, meditaatiolla ja usein pidettävillä tauoilla. Nuku riittävästi.
 • Lopeta tupakointi, koska se rajoittaa päänahan verenkiertoa ja voi vahingoittaa hiusjuuria.

Vaikka hiusten harveneminen voi olla huolestuttavaa, kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yhdistyvät lääkkeet, kasvuhoidot ja terveelliset elämäntavat, on paras tapa edistää hiusten uusiutumista. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen, sillä voi kestää kuukausia, ennen kuin hiusten määrässä ja täyteläisyydessä näkyy näkyvää parannusta. Harkitse trikologin tai ihotautilääkärin konsultointia, jotta saat ammattimaista opastusta, joka on räätälöity juuri sinun hiustarpeisiisi.

Yhteenvetona:

 • Hiusten harveneminen johtuu hiusten normaalin kasvusyklin häiriöistä, jolloin useammat follikkelit joutuvat irtoamisvaiheeseen.
 • Useimmissa tapauksissa hiukset voivat kasvaa uudelleen, elleivät follikkelit ole pysyvästi vaurioituneet, sillä follikkelit pysyvät yleensä elossa myös irtoamisen jälkeen.
 • Kun tunnistetaan ja käsitellään tekijöitä, kuten stressiä, ruokavaliota, lääkkeitä tai sairauksia, jotka vaikuttavat liialliseen hiustenlähtöön, normaali kasvusykli voi jatkua.
 • Lääkkeet, lisäravinteet, PRP-hoito, laserhoito ja hiustensiirrot ovat kliinisesti todistettuja lähestymistapoja, joilla voidaan edistää hiusten uusiutumista.
 • Ruokavalion, hiuspohjan hoidon, hiuskäytäntöjen ja elämäntapojen parantaminen täydentää lääketieteellisiä hoitoja hiusten terveyden ja paksuuden optimoimiseksi.
 • Monitahoisella lähestymistavalla harvennetut hiukset voivat ajan mittaan parantua merkittävästi, kun ne kasvavat uudelleen. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen.

Mitä on hiusten oheneminen?

Hiusten harvennus on hiusten tiheyden ja halkaisijan asteittaista vähenemistä.

Mitkä ovat hiusten ohenemisen syyt?

Hiusten harvenemisen syyt voivat vaihdella, ja niihin voi liittyä esimerkiksi perimän, hormonaalisten muutosten, tiettyjen sairauksien, päänahan ärsytyksen ja huonon ruokavalion kaltaisia tekijöitä.

Miten voin määrittää hiusteni harvenemisen syyn?

On suositeltavaa neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen tai hiustenlähtöön erikoistuneen ihotautilääkärin kanssa hiusten harvennuksen tarkan syyn määrittämiseksi.

Onko mahdollista kasvattaa ohenevat hiukset uudelleen?

Vaikka kaikkia hiustenlähtötyyppejä ei ehkä ole mahdollista kasvattaa uudelleen, on olemassa hoitovaihtoehtoja, jotka voivat edistää hiusten kasvua ja estää hiusten harvenemisen jatkumisen.

Mitkä ovat hiusten harvenemisen yleiset oireet?

Hiusten harvennuksen yleisiä oireita ovat hiustiheyden huomattava väheneminen, laikkujen tai kaljujen kohtien ilmaantuminen ja päivässä irtoavien hiussäikeiden määrän lisääntyminen.

Mitä eri hiustenlähtötyyppejä on olemassa?

Hiustenlähtöä on monenlaista, kuten miesten kaljuuntuminen, naisten hiustenlähtö, hiustenlähtöalueiden hiustenlähtö (alopecia areata) ja telogen effluvium.

Mitä hoitomuotoja hiusten harvennukseen on saatavilla?

Hiusten harvennuksen hoidot vaihtelevat syyn ja tilan vakavuuden mukaan. Niitä voivat olla ajankohtaiset lääkkeet, suun kautta otettavat lääkkeet, laserhoito ja hiustensiirtoleikkaus.

Kuinka kauan kestää, että hiukset kasvavat uudelleen?

Hiusten uusiutuminen voi vaihdella yksilön ja hiustenlähdön tyypin mukaan. Voi kestää useista kuukausista vuoteen, ennen kuin havaittavissa oleva parannus tapahtuu.

Voiko stressi tai ruokavalio johtaa hiusten ohenemiseen?

Kyllä, stressi ja huono ruokavalio voivat vaikuttaa hiusten ohenemiseen. On tärkeää hallita stressitasoja ja varmistaa tasapainoinen ruokavalio, jotta hiukset pysyvät terveinä.

Miten voin edistää hiusten kasvua ja ehkäistä hiusten harvenemista?

Hiusten kasvun edistämiseksi ja hiusten harvenemisen estämiseksi on suositeltavaa ylläpitää terveellisiä elämäntapoja, välttää kovia hiustenhoitotoimenpiteitä, käyttää mietoja shampoita ja hoitoaineita sekä ravita hiuksia välttämättömillä vitamiineilla ja ravintoaineilla.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku