8 merkkiä vaurioituneista hiuksista: mistä tietää, ovatko hiuksesi vaurioituneet?

Published:

Ovatko hiuksesi tylsät, kuivat ja elottomat? Huomaatko, että hiuksia harjatessasi tai pestäessäsi irtoaa enemmän säikeitä? Oletko huomannut viime aikoina enemmän hiusten halkeilua tai katkeilua? Jos vastasit kyllä johonkin näistä kysymyksistä, hiuksesi saattavat olla vaurioituneet ja epäterveelliset. Lue seuraavasta, mitkä ovat 8 yleisintä merkkiä vaurioituneista hiuksista ja mitä voit tehdä hiustesi terveyden palauttamiseksi.

Mitkä ovat vahingoittuneiden hiusten syyt?

Mitkä ovat vahingoittuneiden hiusten syyt?

Ennen kuin perehdymme vaurioituneiden hiusten merkkeihin, on hyvä ymmärtää, mikä voi ylipäätään aiheuttaa hiusten vaurioitumista. Yleisimpiä hiusvaurioiden syitä ovat mm. seuraavat:

 • Kuumamuotoilu - Kuumien työkalujen, kuten föönien, litteiden silitysraudojen ja kihartimien, liian usein käyttäminen voi kuivattaa hiusten kynsinauhaa ja vahingoittaa hiuksia ajan mittaan.
 • Kemiallinen käsittely - Hiusten valkaisu, värjäys, permanentti tai suoristus kovilla kemikaaleilla heikentää hiusakselia, mikä johtaa hiusten katkeamiseen.
 • Epäasianmukainen hiustenhoito - Hiustyypillesi sopivien shampoot ja hoitoaineet tai liian harvoin tapahtuva pesu voivat tehdä hiuksista epäterveelliset.
 • Ympäristötekijät - Altistuminen auringolle, suolavedelle, kloorille ja saasteille voi heikentää hiusten terveyttä.
 • Fyysinen stressi - Tiukoista kampauksista johtuva jatkuva kitka rasittaa hiustupia ja aiheuttaa hiusakselille vammoja.
 • Ravitsemukselliset puutteet - Jos et saa riittävästi proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavaliostasi, se voi lopulta vaikuttaa hiustesi terveyteen.

Näiden yleisten vaurioiden syiden tunteminen voi auttaa sinua välttämään käyttäytymistä, joka johtaa epäterveellisiin hiuksiin tulevaisuudessa. Katsotaan nyt, miten havaitset olemassa olevien vaurioiden merkit.

Kuinka kertoa, jos hiuksesi ovat vahingoittuneet - 8 merkkiä, joita kannattaa tarkkailla

1. Lisääntyneet split endit ja rikkoutuminen

Yksi ilmeisimmistä vaurioituneiden hiusten merkeistä on hiushalkeamat. Tämä tapahtuu, kun hiuskudoksen suojaava uloin kerros rikkoutuu, jolloin hiusakseli halkeaa ja haalistuu. Kun vaurio etenee hiusakselia pitemmälle, se johtaa katkeiluun ja lisää hiusten halkeilua.

Aja sormillasi hiusten läpi ja tutki latvat tarkasti. Näetkö paljon halkeamia ja katkenneita hiuksia? Jos näin on, hiuksesi ovat vaurioituneet ja tarvitsevat hoitoa. Käy leikkauttamassa hiuksesi, jotta voit leikata halkeamat pois, ja käytä korjaavia hiusnaamioita hiusten kynsinauhan palauttamiseksi.

2. Lisääntynyt irtoaminen ja harvennus

Keskimäärin menetämme 50-100 hiuslankaa päivässä osana hiusten normaalia kasvusykliä. Jos huomaat kuitenkin, että harjaan kertyvien tai pesun aikana irtoavien hiusten määrä kasvaa dramaattisesti, se voi olla merkki siitä, että hiuksesi ovat vaurioituneet.

Liiallinen hiusten irtoaminen on merkki siitä, että vaurio heikentää karvatupet ja aiheuttaa hiusten irtoamista ennen kasvuvaiheen loppua. Hiukset näyttävät myös ohuemmilta, ja hiussuortumia esiintyy pitkin hiussuortuvia.

3. Kihara, kuiva hiusrakenne

Terveissä hiuksissa on suojaava ulkokerros, jota kutsutaan kynsinauhaksi ja joka on tasainen ja sileä hiusakselin ympärillä. Kun hiukset ovat vaurioituneet, kynsinauha kohoaa ja muuttuu karheaksi, mikä aiheuttaa kiharaa rakennetta. Ympäristötekijät, kuten aurinko, lämpömuotoilu ja kuiva ilma, heikentävät hiuskudosta nopeammin.

Jos sileät, kiiltävät hiuksesi ovat muuttuneet kiharaksi ja hallitsemattomiksi, se on punainen lippu siitä, että hiuskudoksesi on vaurioitunut. Hiukset voivat myös tuntua kuivilta, karheilta ja oljenkelta. Säännöllinen syvähoito ja naamiot voivat auttaa korjaamaan ja kosteuttamaan hiuskynsinauhaa.

4. Tylsät, tylsät hiukset

Ajan mittaan vaurioituminen poistaa hiuksista niiden luonnolliset öljyt, mikä johtaa tylsään ja himmeään ulkonäköön. Pigmentti katoaa, kun hiuskynsinauhat halkeilevat vaurioiden vuoksi, jolloin hiukset näyttävät kuivuneilta ja haalistuneilta.

Jos elinvoimaisista, kiiltävistä hiuksistasi on tullut tylsät, elottomat ja kiiltämättömät, ne tarvitsevat hoitoa. Kosteuttavien ja korjaavien hiustuotteiden käyttö voi auttaa palauttamaan kiillon ja voiman vaurioituneisiin hiuksiin.

5. Hiusten kimmoisuuden muutos

Terveet hiukset ovat joustavia, mikä tarkoittaa, että ne voivat venyä ja palata alkuperäiseen muotoonsa rikkoutumatta. Kun hiukset vaurioituvat, hiusakselin disulfidisidokset heikkenevät, jolloin niiden kimmoisuus heikkenee.

Tarkista hiusten kimmoisuus ottamalla yksi hiuslanka sormien väliin ja venyttämällä sitä varovasti. Terveen hiuksen pitäisi venyä 50 % pituudestaan ja kimmota takaisin ilman, että se katkeaa. Jos hiuksesi katkeavat ja katkeavat vähäisellä venytyksellä tai venyvät mutta eivät vetäydy takaisin, kimmoisuus on heikentynyt, mikä viittaa vaurioon.

6. Lisääntynyt huokoisuus

Hiusten huokoisuus tarkoittaa hiuskudoksen kykyä sitoa ja säilyttää kosteutta. Terveiden hiusten huokoisuus on alhainen, sillä kynsinauhan suojamuuri pitää kosteuden hiusakselin sisällä.

Kun kynsinauhat ovat vaurioituneet, ne ovat erittäin huokoisia - aukot ja reiät päästävät kosteutta sisään ja ulos, mikä johtaa kuiviin ja hauraisiin hiuksiin. Merkkejä siitä, että hiuksesi saattavat olla erittäin huokoiset, ovat muun muassa: pitkä kuivumisaika, kiharan määrittelyn puute, kuiva tunne myös märkänä ja pörröisyys.

7. Hallitsemattomuus

Vaurioituneita, huokoisia hiuksia on yhä vaikeampi muotoilla ja hallita. Rikkinäiset disulfidisidokset tekevät hiuksista kuriton ja mahdoton kammata tai muotoilla. Lämpömuotoilu ja harjaus aiheuttavat lisää rikkoutumista, koska hiukset ovat liian heikkoja kestämään jännitystä ja kitkaa.

Tuntuuko hiuksiasi mahdottomalta nipistää tai muotoilla ilman, että lisäät runsaasti tuotetta? Ovatko kiharat latteat ja vailla määritelmää? Vauriot voivat olla syyllinen hiusten hallitsemattomaan rakenteeseen ja vaikeuksiin muotoilla hiuksiasi.

8. Hiusten värin, rakenteen ja kasvumallien muutokset

Laajat vauriot voivat muuttaa hiusten ulkonäköä ja kasvumalleja. Saatat huomata outoja muutoksia, kuten:

 • Äkillinen harmaantuminen, joka johtuu melaniinin katoamisesta.
 • Uusi rakenne, kuten suorien hiusten muuttuminen aaltoileviksi.
 • Vauvojen hienojen hiusten itäminen hiusrajan ja hiusosan varrella.

Nämä muutokset osoittavat, että vaurio vaikuttaa vakavasti karvatupen toimintaan. On parasta käydä ihotautilääkärin vastaanotolla, jotta voidaan tunnistaa ja korjata perimmäiset syyt, joita voivat olla esimerkiksi autoimmuunisairaudet, stressi tai ravitsemukselliset puutteet.

Vaurioituneiden hiusten hoito - vinkkejä hiusten terveyden korjaamiseen

Jos huomaat useita merkkejä siitä, että hiuksesi ovat vaurioituneet, älä hätäänny. Hiukset ovat huomattavan sitkeät, ja asianmukaisella hoidolla voit hoitaa hiuksesi takaisin kuntoon. Tässä muutamia vinkkejä:

Käytä vahinkoja torjuvia shampoita ja hoitoaineita

Valitse proteiineja, kuten keratiinia ja vehnäproteiinia, sisältäviä koostumuksia hiusten vahvistamiseksi. Etsi kosteuttavia öljyjä, kuten argan-, kookos- ja avokadoöljyä, jotka täydentävät kosteutta. Tuotteet, joissa on dimetikonia, voivat myös auttaa tiivistämään kynsinauhan aukkoja kosteuden menetyksen estämiseksi.

Rajoita lämmön muotoilua

Laske fööni alas ja anna hiuksille taukoa kuumista työkaluista, jotta ne eivät vaurioidu entisestään. Anna hiusten kuivua ilmakuivaksi, kun se on mahdollista, tai käytä viileämpiä asetuksia.

Trimmaa säännöllisesti

Tee pieni leikkaus 6-8 viikon välein, jotta voit leikata halkeilleet latvat pois ennen kuin ne etenevät pitemmälle hiusakseliin. Tämä auttaa ehkäisemään hiusten katkeilua ja ylläpitää terveitä hiuspäätä.

Syvä hoito viikoittain

Hemmottele hiuksia viikoittaisella syvähoitonaamiolla, joka antaa hiuksille intensiivistä kosteutusta ja ravitsevia ainesosia, kuten öljyjä, voita ja proteiineja.

Suojaa hiuksia ympäristön elementeiltä

Käytä hattuja auringossa, peitä hiukset suolavedessä tai kloorissa ja käytä saastumisenestosuihketta kaupunkiympäristössä. Tämä suojaa hiuksia tekijöiltä, jotka heikentävät hiuskynsinauhaa.

Detangle hellävaraisesti

Käytä leveähampaista kampaa ja työskentele osissa alhaalta ylöspäin, jotta hauraat säikeet eivät rikkoontuisi. Irrota hiukset vain märkinä ja huoliteltuina, jotta vältät repimistä ja vetämistä.

Hanki säännölliset trimmit

Käy kampaajallasi 8-12 viikon välein trimmauksen lisäksi myös arvioimassa hiustesi terveyttä. Asiantuntija voi suositella hoitoja tai muutoksia hiustenhoitorutiineihisi niiden kunnon parantamiseksi.

Yhteenveto: Kuinka tietää, onko hiuksesi vahingoittuneet?

Tässä on 8 paljastavaa merkkiä, jotka kertovat hiusten olevan vaurioituneet:

 • Lisääntyneet halkeamat ja rikkoutuminen
 • Liiallinen hiustenlähtö ja irtoaminen
 • Kuivat, pörröiset hiukset
 • Tylsä, himmeä ulkonäkö
 • Joustavuuden puute
 • Korkea huokoisuus
 • Hallitsemattomuus ja muotoiluvaikeudet
 • Äkilliset muutokset hiusten värissä, koostumuksessa tai kasvumalleissa.

Vaikka vaurioituneita hiuksia voi sattua kenelle tahansa, taustalla olevat syyt liittyvät yleensä lämpömuotoiluun, kemialliseen käsittelyyn, vääränlaiseen hiustenhoitoon tai ympäristötekijöihin. Kohdennetulla hiustenhoito-ohjelmalla, vaurioiden vähentämisellä ja hiusten hellävaraisella käsittelyllä voit palauttaa hiusten vahvuuden, kiillon ja hallittavuuden. Kiinnitä huomiota vaurioiden merkkeihin ja ryhdy pikaisesti toimiin hiustesi terveyden parantamiseksi.

Mitkä ovat vaurioituneiden hiusten merkit?

Vaurioituneiden hiusten merkkejä voivat olla hiusten katkeilu, hiusten halkeilu, hiusten irtoaminen, hiusten tylsyys ja hiusten harveneminen.

Mistä tiedän, ovatko hiukseni vaurioituneet?

Voit todeta, että hiuksesi ovat vaurioituneet, kun etsit merkkejä, kuten kiharuutta, kuivuutta, haurautta ja kiillon puutetta.

Mikä aiheuttaa hiusvaurioita?

Hiusten vaurioituminen voi johtua monista eri tekijöistä, kuten liiallisesta lämpömuotoilusta, liiallisesta altistumisesta auringolle, kemiallisista käsittelyistä ja huonoista hiustenhoitokäytännöistä.

Miten voin ehkäistä hiusten vaurioitumista?

Hiusvaurioiden ehkäisemiseksi on tärkeää välttää hiusten liiallista lämmittämistä, suojata ne auringolta, käyttää hellävaraisia hiustenhoitotuotteita ja välttää voimakkaita kemiallisia käsittelyjä.

Voiko hiusten värjäys vahingoittaa hiuksiani?

Kyllä, värikäsittelyt voivat vahingoittaa hiuksia, jos niitä ei tehdä oikein tai jos hiuksia ei hoideta asianmukaisesti sen jälkeen.

Mitä eroa on terveillä ja vaurioituneilla hiuksilla?

Terveet hiukset ovat tyypillisesti kiiltävät, sileät ja pehmeän tuntuiset, kun taas vaurioituneet hiukset voivat vaikuttaa tylsiltä, kuivilta ja haurailta.

Miten voin pitää hiukseni terveinä?

Voit pitää hiuksesi terveinä noudattamalla hyvää hiustenhoitorutiinia, johon kuuluu säännöllinen pesu ja hoito, lämpömuotoilun ja kemiallisten käsittelyjen minimointi sekä hiusten suojaaminen ympäristön aiheuttamilta vaurioilta.

Mitkä ovat yleiset syyt hiusten harvenemiseen?

Hiusten oheneminen voi johtua useista eri tekijöistä, kuten perimästä, hormonaalisesta epätasapainosta, ravitsemuksellisista puutteista ja tietyistä sairauksista.

Miten voin korjata vaurioituneita hiuksia?

Voit korjata vaurioituneita hiuksia käyttämällä hiusten korjaustuotteita, syvähoitohoitoja ja välttämällä lisävahinkoja minimoimalla lämpömuotoilun ja kemialliset käsittelyt.

Mitä minun pitäisi välttää hiusten vaurioitumisen estämiseksi?

Hiusvaurioiden välttämiseksi sinun tulisi välttää liiallista kuumuutta, märkien hiusten yliharjaamista tai kampaamista, tiukkojen kampausten käyttämistä ja hiusten altistamista ankarille ympäristöolosuhteille.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku