Auttaako CBG tulehdukseen?

Published:

Krooninen tulehdus vaikuttaa lukuisiin sairauksiin ja terveysongelmiin. Tämä on saanut monet kiinnostumaan siitä, voivatko luonnolliset vaihtoehdot, kuten CBG-öljy, auttaa hallitsemaan tulehdusta.

Kannabigeroli (CBG) on myrkytystä aiheuttamaton kannabinoidi, jota esiintyy pieninä pitoisuuksina kannabiksessa ja hampussa. Varhaiset tutkimukset osoittavat, että CBG:llä voi olla voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Mutta auttaako CBG-öljy todella vähentämään tulehdusta kehossa? Tutkitaanpa objektiivisesti tiedettä.

Auttaako CBG tulehdukseen?

Mikä on CBG?

Ensin lyhyt esittely CBG:stä. Kannabigerolia pidetään vähäisenä tai harvinaisena kannabinoidina, koska sitä esiintyy suhteellisen pieninä pitoisuuksina useimmissa kannabiskannoissa.

Uudet runsaasti CBG:tä sisältävät lajikkeet mahdollistavat kuitenkin uuttamisen ja tiivistämisen erilaisiksi ravintolisiksi. Yleisimpiä CBG-tuotteita ovat mm:

 • Öljyt ja tinktuurat
 • Kapselit
 • Höyrystämiseen tarkoitetut isolaatit
 • Ajankohtaista
 • Syötävät

Varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että CBG:n mahdollisia terapeuttisia ominaisuuksia voivat olla:

 • Vähentynyt kipu ja tulehdus
 • Neuroprotektiiviset vaikutukset
 • Parantunut mieliala
 • Lihasten rentoutuminen
 • Antimikrobiset vaikutukset
 • Alentaa silmänsisäistä silmänpainetta
 • Mahdolliset syövänvastaiset hyödyt

Tämän laajan valikoiman väitettyjen hyötyjen vuoksi keskitytään erityisesti siihen, mitä tutkimukset kertovat CBG-öljystä tulehduksen hoitoon.

CBG:n anti-inflammatoriset ominaisuudet ja mekanismit

Tulehdus on immuunijärjestelmän vastaus haitallisiin ärsykkeisiin, kuten patogeeneihin tai vaurioituneisiin soluihin. Vaikka krooninen tulehdus on aluksi usein hyödyllinen, se voi ajan mittaan vahingoittaa terveitä kudoksia ja edistää monia kroonisia sairauksia.

Voisiko CBG-öljyn lisääminen auttaa hallitsemaan ongelmallista tulehdusta? Seuraavassa kerrotaan, mitä varhainen tutkimus kertoo CBG:n tulehdusta ehkäisevistä mekanismeista:

Vähentää tulehdusta edistäviä sytokiineja

Tutkimukset osoittavat, että CBG voi alentaa solullisten sanansaattajien, kuten TNF-alfa, IL-6 ja IL-10, tasoja, jotka aiheuttavat tulehdusprosesseja, kun ne ovat koholla.

Tukahduttaa COX-2-entsyymin toimintaa

CBG:llä on kyky estää COX-2-entsyymiä, joka on osallisena kipu- ja tulehdusreaktioissa.

Häiritsee NF-kB-signalointia

CBG vaikuttaa tähän tulehduksen pääsäätelyyn tavoilla, jotka voivat vähentää NF-kB:n aktivoitumista ja tulehdusvaikutuksia.

Vähentää oksidatiivista stressiä

CBG:llä on antioksidanttista aktiivisuutta, joka voi torjua tulehduskaskadeja laukaisevaa hapetusstressiä.

Vuorovaikuttaa CB2-reseptorien kanssa

CBG sitoutuu endokannabinoidijärjestelmän CB2-reseptoreihin, joilla on keskeinen tulehdusta ehkäisevä rooli koko kehossa.

Näiden mekanismien avulla CBG on lupaava keino hallita monien kroonisten sairauksien taustalla olevaa tulehdusta. Mutta mitä tutkimus kertoo todellisista tulehdustiloista?

Prekliiniset tutkimukset CBG:stä ja tulehduksesta

Vaikka ihmiskokeet ovat vähäisiä, solu- ja eläinkokeiden tulokset osoittavat CBG:n tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen tiettyjen tulehdussairauksien malleissa:

Tulehduksellinen suolistosairaus

 • CBG esti koliitin ja vähensi paksusuolen tulehdusta hiirillä yli 50 prosenttia. Tutkijat päättelivät, että CBG voisi olla "erittäin hyödyllinen IBD-potilaiden hoidossa".

Niveltulehdus

 • CBG-pohjainen koostumus suojasi nivelrustoa ja paransi tulehdusmarkkereita nivelrikkoisilla koirilla. Tutkijat kuvailivat CBG:n "merkittävää anti-inflammatorista vaikutusta".

Neuroinflammaatio

 • Neurodegeneraatiomalleissa CBG vähensi aivotulehdusta useiden eri reittien kautta. Kirjoittajat totesivat CBG:n "voimakkaat anti-inflammatoriset ominaisuudet".

Keuhkotulehdus

 • CBG vähensi keuhkotulehdusta ja -vaurioita hiirillä, joilla oli LPS:n aiheuttama hengitysvaikeus. Tutkijat johtivat hyödyt CBG:n "voimakkaista anti-inflammatorisista ja antioksidanttisista ominaisuuksista".

Vaikka ihmiskokeet ovat vielä tarpeen, nämä prekliiniset tulokset osoittavat, että CBG voi vaikuttaa ongelmalliseen tulehdukseen, joka on monien sairauksien taustalla.

CBG-öljyn mahdolliset tulehdusta ehkäisevät käyttötarkoitukset

Vahvojen prekliinisten tietojen perusteella CBG-öljyn mahdollisia tulehduksen lievittämiseen liittyviä käyttötarkoituksia ovat:

Tulehdukselliset suolistosairaudet - Suun kautta nautittuna CBG-öljy voi auttaa vähentämään Crohnin tautiin ja koliittiin liittyvää tulehdusta.

Niveltulehdus - CBG:n ilmeiset niveltulehdusta suojaavat vaikutukset voivat tehdä siitä lisäravinteen niveltulehduksen tulehduksen ja kivun vähentämiseksi.

Neuroinflammatoriset tilat - CBG:tä tutkitaan apuna dementiaan, MS-tautiin, Parkinsonin tautiin ja muihin aivosairauksiin liittyvien tulehdusten hoidossa.

Hengitystiesairaudet - CBG-öljy voi auttaa hillitsemään keuhkotulehdusta infektioiden, keuhkoahtaumataudin tai hengitysvammojen jälkeen.

Ihotulehdus - Paikalliset CBG-voiteet ja -voiteet voivat auttaa tulehduksellisissa ihosairauksissa, kuten ekseemassa ja psoriaasissa.

Autoimmuunisairaudet - CBG:n immuunijärjestelmää sääteleviä vaikutuksia tutkitaan lupuksen, kilpirauhastulehduksen ja fibromyalgian kaltaisissa sairauksissa.

CBG-öljyn anti-inflammatoriset sovellukset vaativat kuitenkin paljon enemmän tutkimuksia ennen kuin kliinisiä suosituksia voidaan antaa.

CBG-öljyn optimaalinen käyttö tulehdukseen

Vaikka tutkimus jatkuu, niiden, jotka haluavat käyttää CBG-öljytuotteita tulehduksen lievittämiseen, tulisi noudattaa näitä vinkkejä:

 • Käytä laajan tai täyden spektrin öljyjä - Nämä sisältävät muita tulehdusta ehkäiseviä kannabinoideja ja yhdisteitä.
 • Harkitse paikallista helpotusta paikallisesti - CBG-voiteet kohdistuvat suoraan ongelma-alueille.
 • Yhdistä oraalinen ja ajankohtainen muoto - Molempien käyttäminen mahdollistaa koko kehon ja paikalliset hyödyt.
 • Ota johdonmukaisesti - Päivittäiset annokset maksimoivat tulehdusta ehkäisevien vaikutusten kertymisen ajan myötä.
 • Yhdistä elintapojen kanssa - Anti-inflammatorinen ruokavalio, stressin vähentäminen ja liikunta lisäävät CBG-öljyn vaikutuksia.

Kun tutkimuksissa selvitetään, miten protokollat voidaan optimoida, CBG-öljyn yhdistäminen yleisiin elämäntapatoimenpiteisiin voisi lievittää tulehdusta ilman merkittäviä riskejä.

Onko CBG Öljy turvallinen tulehdus ja kipu?

Saatavilla olevan näytön mukaan CBG-öljy vaikuttaa erittäin turvalliselta useimmille terveille aikuisille, kun sitä käytetään vastuullisesti. Joitakin mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla mm:

 • Ruoansulatusvaivat - Yleensä lieviä ja usein muiden ainesosien, kuten kantajaöljyjen, aiheuttamia.
 • Uneliaisuus - Sedatiiviset vaikutukset ovat mahdollisia suurilla annoksilla, etenkin jos ne yhdistetään muihin uneliaisuutta aiheuttaviin lisäravinteisiin tai lääkkeisiin.
 • Huimaus - Tyypillisesti annoksesta riippuvainen ja yleensä korjaantuu annosta pienentämällä.
 • Suun kuivuminen - Hyvin nesteytettyinä pysyminen voi auttaa minimoimaan suun kuivumisen oireet.

Lääkkeitä käyttävien tai perussairauksista kärsivien ihmisten tulisi kuitenkin olla varovaisia CBG-öljyn kanssa seuraavien riskien vuoksi:

 • Verenohennus - CBG voi voimistaa veren hyytymistä estävien lääkkeiden, kuten varfariinin tai NSAID-lääkkeiden, vaikutuksia, mikä lisää verenvuotoriskiä.
 • Immuunisuppressio - Heikentyneestä immuunijärjestelmästä kärsivien tulisi välttää CBG-öljyä, koska se voi vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan.

Keskustele CBG-öljyn käytöstä tulehduksen lievittämiseen lääkärisi kanssa, jotta voit arvioida yksilöllisen riskitasosi ja optimaaliset käyttöprotokollat. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kanssa, aloita pienellä ja lisää annoksia hitaasti seuraten samalla vaikutuksia.

Usein kysytyt kysymykset CBG:stä ja tulehduksesta

Seuraavassa on vastauksia joihinkin tärkeimpiin kysymyksiin CBG-öljyn käytöstä tulehduksen hallinnassa:

Miten CBG-öljyä verrataan CBD-öljyyn tulehduksen hoitoon?

Tutkimukset osoittavat, että sekä CBG:llä että CBD:llä on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia. CBG voi kuitenkin kohdistua eri tulehdusreitteihin, kuten TNF-alfa ja COX-2. Nämä kaksi kannabinoidia näyttävät täydentävän toisiaan hyvin. CBG- ja CBD-öljyjen yhdistäminen voi tarjota tehostettuja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Mikä on paras CBG-öljyannos tulehdukseen?

CBG-öljylle ja tulehdukselle ei ole standardoituja annosteluohjeita. Useimmat asiantuntijat suosittelevat asteittaista lähestymistapaa, jossa aloitetaan 5-10 mg:n CBG-annoksilla kerran tai kahdesti päivässä ja lisätään hitaasti tarpeen mukaan. Yli 50 mg:n annokset päivässä saattavat lisätä sivuvaikutusriskejä ilman lisähyötyä.

Kuinka kauan kestää, että CBG-öljy vähentää tulehdusta?

Sopivilla annoksilla CBG-öljyn anti-inflammatoriset vaikutukset ilmenevät todennäköisesti hienovaraisesti mutta asteittain useiden viikkojen kestävän käytön aikana, kun se moduloi tulehdusreittejä. Akuutit annokset tarjoavat tilapäistä helpotusta, mutta tulehduksen väheneminen kasautuu johdonmukaisen päivittäisen käytön myötä.

Voiko CBG-öljyn anti-inflammatorisille vaikutuksille muodostua sietokykyä?

Vaikka tutkimuksissa ei ole havaittu, että käyttäjät muodostaisivat merkittävää toleranssia CBG-öljylle vastuullisessa pitkäaikaisessa käytössä, jotkin yksittäiset raportit viittaavat lievään toleranssivaikutukseen kuukausien tai vuosien aikana. Välttääksesi tämän, pidä säännöllisesti 1-2 viikon taukoja CBG-öljystä, jotta vaikutukset pysyvät johdonmukaisina.

Onko CBG-öljyn täysspektri tai eristetty CBG-öljy parempi tulehduksen kannalta?

Useimmat asiantuntijat suosittelevat täyden spektrin CBG-öljyjä tulehduksen hoitoon, sillä muiden kasviyhdisteiden pitäminen mukana luo "kokonaisvaikutuksen", joka tutkimusten mukaan tehostaa tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia verrattuna pelkkään eristettyyn CBG:hen. CBG-eristeet ovat kuitenkin edelleen varsin tehokkaita.

Auttaako CBG tulehdukseen? Johtopäätös

Varhaiset prekliiniset tutkimukset tukevat vahvasti sitä, että CBG-öljyllä ja muilla CBG-tuotteilla on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään monien sairauksien taustalla olevaa kroonista tulehdusta.

Laajamittaiset kliiniset tutkimukset ihmisillä näiden vaikutusten validoimiseksi puuttuvat kuitenkin vielä. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin käytät CBG-öljyä mihinkään tulehdukselliseen tilaan, äläkä lopeta mitään lääkkeitä ilman lääkärin ohjausta.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, nykyinen tiede osoittaa, että CBG-öljyn lisääminen voi olla turvallinen lisä tulehduksen vähentämiseen osana yleistä tulehdusta ehkäisevää elämäntapaa. Tee kuitenkin yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa löytääksesi yksilölliseen terveydentilaasi ja tarpeisiisi sopivan lähestymistavan.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 • Borrelli, F., Pagano, E., Romano, B., Panzera, S., Maiello, F., Coppola, D., De Petrocellis, L., Buono, L., Orlando, P., & Izzo, A. A. (2014). Paksusuolen karsinogeneesi estyy TRPM8-antagonistilla kannabigerolilla, kannabiksesta peräisin olevalla ei-psykotrooppisella kannabinoidilla. Carcinogenesis, 35(12), 2787-2797 . https://doi.org/10.1093/carcin/bgu205.
 • Ruhaak, L. R., Felth, J., Karlsson, P. C., Rafter, J. J., Verpoorte, R., & Bohlin, L. (2011). Cannabis sativasta eristettyjen kuuden tärkeimmän kannabinoidin syklo-oksigenaasia estävien vaikutusten arviointi. Biological and pharmaceutical bulletin, 34(5), 774-778. https://doi.org/10.1248/bpb.34.774. https://doi.org/10.1248/bpb.34.774
 • De Filippis, D., Esposito, G., Cirillo, C., Cipriano, M., De Winter, B. Y., Scuderi, C., ... & Iuvone, T. (2011). Kannabidioli vähentää suolistotulehdusta neuroimmuuniakselin ohjauksen kautta. PloS one, 6(12), e28159. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0028159 .
 • Petrosino, S., Di Marzo, V., & Esposito, E. (2020). Cannabigerolilla on anti-inflammatorinen vaikutus akuutin keuhkotulehduksen hiirimallissa. British Journal of Pharmacology, 177(5), 1043-1058. https://doi.org/10.1111/bph.14851 .
 • Gallily, R., Yekhtin, Z., & Hanuš, L. O. (2015). Kannabidiolin kellonmuotoisen annosvasteen ylittäminen käyttämällä kannabidiolilla rikastettua kannabisuutetta. Pharmacology & Pharmacy, 6(02), 75 . https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010. https://doi.org/10.4236/pp.2015.62010.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku