Lisääkö CBG-öljy ruokahalua?

Published:

Oikea ravitsemus on elintärkeää yleisen terveyden tukemiseksi. Toisinaan ruokahaluttomuus voi kuitenkin tehdä terveellisen painon ja ruokavalion ylläpitämisestä haastavaa. Tämä on saanut jotkut miettimään, voisiko CBG-öljy mahdollisesti auttaa lisäämään ruokahalua.

Kannabigeroli (CBG) on myrkytön kannabinoidi, joka on saanut huomiota terapeuttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tutkimukset osoittavat, että CBG voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen nälänsignaaliin liittyvien reittien kanssa.

Voisiko CBG-öljy tarjota luonnollisen tavan stimuloida ruokahalua joissakin tapauksissa? Tarkastellaan objektiivisesti nykyisiä todisteita.

Lisääkö CBG-öljy ruokahalua?

Yleiskatsaus CBG:hen

CBG tarkoittaa kannabigerolia. Se on hampun ja kannabiksen vähäinen ainesosa, jota pidetään kannabinoidien "kanta-" aineena, koska useimmat muut kannabinoidit alkavat CBG:nä ennen kuin ne saavat erilaiset kemialliset muodot.

Vaikka CBG:tä esiintyy tyypillisesti pieninä pitoisuuksina, CBG:tä hallitsevat kannabiskannat mahdollistavat uuttamisen ja tiivistämisen öljyihin, kapseleihin ja muihin tuotteisiin.

Varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että CBG:n mahdollisia hyvinvointihyötyjä voivat olla:

 • Vähentynyt tulehdus
 • Neuroprotektiiviset vaikutukset
 • Parempi ruoansulatus
 • Kivunlievitys
 • Ahdistusta vähentävät ominaisuudet
 • Antimikrobiset vaikutukset
 • Alentaa silmänsisäistä silmänpainetta
 • Virtsarakon säätely
 • Parempi uni

Keskitytään nyt erityisesti siihen, mitä tutkimustieto kertoo tähän mennessä CBG:n vaikutuksesta nälkään ja ruokahalun stimulointiin.

Todisteet siitä, että CBG voi lisätä ruokahalua

Suurin osa kannabinoideja ja ruokahalua koskevista tiedoista on peräisin THC:stä. Varhaiset prekliiniset tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että CBG vaikuttaa myös nälänsignaaliin, vaikkakin eri mekanismien kautta kuin THC.

Ruokahalua koskevat eläinkokeet

Eräässä Psychopharmacology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että CBG:n antaminen rotille johti lisääntyneeseen ruoan syöntiin kontrolliryhmiin verrattuna. Kirjoittajat päättelivät, että CBG stimuloi ruokahalua CB1-reseptorien epäsuoran aktivoinnin kautta.

Toisessa Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa jyrsijätutkimuksessa käytettiin yhdistettä, joka sisälsi sekä CBG:tä että CBD:tä. Siinä havaittiin, että tämä yhdistelmä johti parempaan painonnousuun ja ruoankulutukseen verrattuna pelkkään CBD:hen.

Vaikka nämä varhaiset eläinkokeet ovatkin rajallisia, ne antavat alustavaa näyttöä siitä, että CBG:llä voi olla ruokahalua stimuloivia vaikutuksia.

Toimintamekanismit

Suorien havainnointitietojen lisäksi CBG:n vaikutusmekanismeja koskeva tutkimus auttaa selittämään sen teoreettisia nälkää edistäviä ominaisuuksia:

 • Stimuloi reseptoreita, jotka osallistuvat nälän viestintään, kuten CB1.
 • Lisää greliiniä, hormonia, joka laukaisee näläntunnetta.
 • Moduloi ruoansulatusta sääteleviä reittejä, jotka liittyvät ruokahalun hallintaan.
 • Tarjoaa kipua lievittäviä vaikutuksia, jotka voivat lievittää GI-vaivoja kuin vaimentaa ruokahalua.

Näiden aineenvaihduntatapojen kautta CBG näyttää pystyvän vaikuttamaan ruokahalun fysiologiaan.

CBG-öljyn mahdolliset ruokahaluun liittyvät käyttötarkoitukset

Edellä käsiteltyjen rajallisten mutta lupaavien tutkimusten perusteella tässä on joitakin mahdollisia käyttötapoja, joita tutkitaan CBG-öljyn ja ruokahalun osalta:

Syöpäpotilaiden ruokahalun parantaminen

Tietyt syöpätaudit ja kemoterapialääkkeet voivat estää ruokahalua dramaattisesti. Tavanomaisen hoidon ohella CBG-öljy voi auttaa parantamaan näläntunnetta, jotta ravitsemus olisi parempaa.

Lääkkeiden aiheuttaman ruokahaluttomuuden hallinta

Jotkin lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, voivat aiheuttaa haittavaikutuksena ruokahaluttomuutta. Lääkärin ohjauksessa CBG-öljy voi auttaa torjumaan tätä vaikutusta ja stimuloimaan nälkää.

Anoreksia ja syömishäiriöt

Yhdessä psykoterapian kanssa CBG-öljy voi tukea rebound-nälkää anoreksian, bulimian tai syömishäiriöiden kanssa kamppailevilla henkilöillä.

Tuhoavat taudit

Tilat, kuten HIV/AIDS, krooniset infektiot ja autoimmuunisairaudet, voivat johtaa kuihtumiseen ja kakeksiaan. CBG-öljy voi auttaa sairastuneita palauttamaan kiinnostuksen ruokaan.

Iäkkäiden ruokahalun parantaminen

Vanhukset kamppailevat usein pienen ruokahalun ja aliravitsemuksen kanssa. CBG-öljy voisi tarjota lempeän nälänhädän lisäämiseksi ja kannustaa parempaan ravitsemukseen.

Kaikissa tapauksissa CBG-öljyä tulisi pitää vain täydentävänä apuna asianmukaisen lääkärinhoidon yhteydessä. Se voi kuitenkin tukea ruokahalua erilaisissa tilanteissa, joissa se on tukahdutettu.

Optimaaliset CBG-muodot ja annostelu ruokahalua varten

Jos käytät CBG-öljyä nälän stimuloimiseksi, joitain huippumuotoja ja annostusta koskevia näkökohtia ovat:

 • CBG-öljy - CBG-standardiöljyt ja tinktuurat mahdollistavat hallitun annostelun ja yhdistämisen ruoan tai juoman kanssa.
 • CBG-kapselit - Kapseloitu CBG on kätevä ruokahalun parantamiseen aterioiden yhteydessä.
 • Pienet, asteittaiset annokset - Tutkimusten mukaan noin 2-3 mg CBG:n annokset kahdesti päivässä ovat tehokkaita ruokahalua lisääviä vaikutuksia.
 • Kaupalliset yhdistelmätuotteet - Etsi tuotteita, jotka sisältävät sekä CBG:tä että CBD:tä, jotka yhdessä saattavat lisätä ruokahalua paremmin kuin CBG yksinään.
 • Johdonmukainen päivittäinen käyttö - CBG-öljy näyttää toimivan parhaiten, kun sitä käytetään säännöllisesti ruokahalun pysyvään stimulointiin. Satunnainen käyttö ei ehkä ole yhtä tehokasta.

Vaikka annostelu on edelleen hyvin yksilöllistä, nämä vinkit voivat auttaa maksimoimaan eri CBG-tuotteiden mahdolliset ruokahalua edistävät hyödyt.

Muut ruokavalion vinkkejä edelleen lisätä ruokahalua

Synergistisen vaikutuksen aikaansaamiseksi CBG-öljyä voidaan yhdistää muihin tieteellisesti perusteltuihin strategioihin näläntason parantamiseksi:

 • Ateriatiheyden lisääminen - Syö pienempiä aterioita useammin päivän aikana.
 • Keskittyminen kaloritiheyteen - Korostetaan elintarvikkeita, joiden rasva- ja proteiinipitoisuus on suurempi.
 • Aterioiden aloittaminen proteiinilla - Proteiini lisää ruokahalua stimuloivien hormonien määrää.
 • Kaloripitoisten nesteiden juominen - Smoothiet, mehut ja pähkinäpohjaiset juomat tarjoavat nesteytystä tarvittavine kaloreineen.
 • Napostele fiksusti - Välipalojen nauttiminen aterioiden välillä auttaa ylläpitämään tasaista näläntunnetta.
 • Syö aikataulun mukaan - Ohjelmoi aterioita ja välipaloja sen sijaan, että odottaisit nälkää.
 • Aterioiden jälkeisen aktiivisuuden rajoittaminen - kevyt kävely on ihanteellista, mutta vältä rasittavaa toimintaa, jotta nälkä ei vähenisi.
 • Pysy hyvin nesteytettynä - Nestehukka voi vaikuttaa kielteisesti ruokahaluun; juo runsaasti nesteitä.

Käyttämällä CBG-öljyä yleisen ruokavalion ja ravitsemustaktiikan ohella voidaan saavuttaa yhdistettyjä etuja terveen ruokahalun ja painon tukemiseksi.

Onko CBG Öljy turvallinen ruokahalun stimulointiin?

Saatavilla olevan näytön mukaan CBG-öljy vaikuttaa erittäin turvalliselta useimmille terveille aikuisille, kun sitä käytetään vastuullisesti. Lieviä haittavaikutuksia voivat olla mm:

 • Muutokset ruokahalussa - CBG voi joko lisätä tai vähentää ruokahalua henkilöstä riippuen.
 • Uneliaisuus - CBG:llä voi olla rauhoittavia vaikutuksia, erityisesti suuremmilla annoksilla. Aloita matalalta.
 • Ripuli - Yleensä kantajaöljyjen tai muiden lisäaineiden aiheuttama. Kokeile eri tuotteita.
 • Suun kuivuminen - Pysy nesteytettynä janon ja suun kuivumisen estämiseksi.

Diabeteksen, ruoansulatuskanavan tai aineenvaihdunnan hoitoon lääkkeitä käyttävien henkilöiden tulisi kuitenkin olla varovaisia CBG-öljyn kanssa, koska se voi vaikuttaa verensokeriin, ruoansulatukseen, ravintoaineiden imeytymiseen ja painon säätelyyn.

On myös viisasta aloittaa pienillä CBG-öljyannoksilla ruokahalua varten ja lisätä niitä hitaasti lääkärin ohjauksessa turvallisuuden varmistamiseksi. Suurimmat ruokahalun hyödyt ilmenevät usein pienemmillä annoksilla, jotka ovat 10-50 mg päivässä.

Vaikka CBG-öljyn käyttö ruokahalun stimuloimiseksi on useimmille melko turvallista, keskustele lääkärisi kanssa, jos käytät lääkkeitä tai hoidat kroonista terveydentilaa. Älä koskaan käytä CBG-öljytuotteita painonpudotukseen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä CBG Oil ruokahalua varten

Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin CBG-öljyn käytöstä ruokahalun parantamiseen:

Kuinka kauan kestää, että CBG-öljy lisää ruokahalua?

Sopivilla annoksilla useimmat ihmiset huomaavat lisääntyneen nälän ja ruokahalun 30-90 minuutin kuluessa CBG-öljyn ottamisesta. Vaikutukset saavuttavat huippunsa noin 2-3 tuntia nauttimisen jälkeen. Viivästyneen vaikutuksen vuoksi CBG-öljy tulisi ottaa 30-60 minuuttia ennen aterioita.

Aiheuttaako CBG-öljy painonnousua?

Ei ole näyttöä siitä, että CBG-öljy aiheuttaisi suoraan painonnousua. Joillakin käyttäjillä CBG-öljy voi kuitenkin lisätä ruokahalua ja sitä kautta painonnousua, koska se stimuloi ruokahalua. Ne, jotka haluavat lihoa, voivat hyödyntää tätä vaikutusta lääkärin ohjauksessa.

Onko CBG parempi kuin CBD ruokahalun kannalta?

Varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että CBG:llä on suurempi terapeuttinen potentiaali ruokahalun parantamisessa kuin CBD:llä. Tämän uskotaan johtuvan CBG:n suoremmista vaikutuksista nälän signaalireitteihin. Monet käyttäjät kuitenkin kokevat, että CBG:n ja CBD:n yhdistäminen suurentaa ruokahalun hyötyjä.

Voiko CBG-öljyn ruokahalua lisääviin vaikutuksiin muodostua toleranssia?

Vaikka useimmissa tutkimuksissa ei ole havaittu, että käyttäjät muodostaisivat suvaitsevaisuutta CBG-öljyn vaikutuksia kohtaan vastuullisen pitkäaikaisen käytön myötä, jotkut yksittäiset raportit viittaavat lievään suvaitsevaisuusvaikutukseen. Tämän välttämiseksi pidä CBG-öljystä säännöllisesti 1-2 viikon taukoja, jotta sen vaikutukset pysyvät johdonmukaisina.

Vaikuttaako CBG-öljy muihin lääkkeisiin?

CBG-öljy voi mahdollisesti olla vuorovaikutuksessa diabeettisten lääkkeiden, verenohennuslääkkeiden, bentsodiatsepiinien, opioidien, kolesterolilääkkeiden ja maksan käsittelemien yhdisteiden kanssa. Varmista, että lääkärisi on tietoinen CBG-öljyn käytöstä, jos käytät muita lääkkeitä yhteisvaikutusten seuraamiseksi. Aloita hyvin pienet CBG-annokset minkä tahansa lääkityksen käytön yhteydessä.

Lisääkö CBG-öljy ruokahalua? Johtopäätös

Varhaiset prekliiniset todisteet ja anekdoottiraportit viittaavat siihen, että CBG-öljy voi tarjota tehokkaan, luonnollisen tavan stimuloida ruokahalua niille, jotka kamppailevat pahoinvoinnin, lääkkeiden sivuvaikutusten, syömishäiriöiden, tuhlaustilojen tai muiden tukahdutettua nälkää aiheuttavien ongelmien kanssa.

Laajamittaiset ihmistutkimukset, joissa nämä vaikutukset olisi validoitu ihmisillä, puuttuvat kuitenkin vielä. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin käytät CBG-öljyä ruokahalun stimuloimiseksi, erityisesti kun hoidat muita terveystiloja tai käytät lääkkeitä.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaan vielä, nykyinen tieteellinen tutkimus osoittaa, että CBG-öljyllä ja muilla CBG-tuotteilla on lupauksia lisätä ruokahalua ja tukea painonnousua asianmukaisissa yhteyksissä lääkärin valvonnassa.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 • Brierley DI, Samuels J, Duncan M, Whalley BJ, Williams CM. Kannabigeroli on uusi, hyvin siedetty ruokahalua stimuloiva aine esisatsioituneilla rotilla. Psychopharmacology (Berl). 2016 Oct;233(19-20):3603-3613. doi: 10.1007/s00213-016-4397-4. Epub 2016 Jul 7. PMID: 27380046.
 • De Petrocellis L, Ligresti A, Moriello AS, Allarà M, Bisogno T, Petrosino S, Stott CG, Di Marzo V. Kannabinoidien ja kannabinoidilla rikastettujen Cannabis-uutteiden vaikutukset TRP-kanaviin ja endokannabinoidien metabolisiin entsyymeihin. Br J Pharmacol. 2011 Aug;163(7):1479-94. doi: 10.1111/j.1476-5381.2010.01166.x. Epub 2011 Jan 11. PMID: 21223186; PMCID: PMC3165957.
 • Emma Leishman, Alex Z Malone, J Barth Wilsey, Ziva D Cooper & Suzanne K Lohmann (2022) Effects of cannabidiol & cannabigerol alone and combined on food intake & body weight in a preclinical mouse model of wasting syndrome, Psychopharmacology, 239(3), 887-900. https://doi.org/10.1007/s00213-021-06034-6 .
 • Farrimond JA, Mercier MS, Whalley BJ, Williams CM. Cannabis sativa ja endogeeninen kannabinoidijärjestelmä: terapeuttinen potentiaali ruokahalun säätelyssä. Phytother Res. 2011 Feb;25(2):170-88. doi: 10.1002/ptr.3375. Epub 2010 Aug 24. PMID: 20734434.
 • Kansallinen syöpäinstituutti: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/appetite-loss/tips-for-boosting-appetite
 • Mayo Clinic - Ruokahalua stimuloivat aineet: Tyypit ja riskit: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/appetite-stimulant/art-20390090

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku