Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Mitä CBG on (kannabigeroli)?

mitae-cbg-on

Hampusta on löydetty yli sata eri kannabinoidia, mutta meillä on kuitenkin vielä paljon opittavaa. CBD:n ja CBN:n tapaisia kannabinoideja ei kuitenkaan olisi olemassa ilman niiden esiastetta, kannabigerolia eli CBG:tä. Jatka lukemista oppiaksesi lisää kannabigerolista ja sen mahdollisista hyödyistä hyvinvointiisi.

Mitä on kannabigeroli (CBG)?

Kannabigeroli eli CBG on ei-toksinen molekyyli, jota voimme kiittää muista tärkeistä kannabinoideista. CBD, CBN, CBC ja lukuisat muut kannabinoidit eivät olisi olemassa ilman CBG:tä, eli niiden esiastetta. Syy kannabigerolin tärkeään rooliin kannabinoidien synnyssä liittyy hampun kemialliseen rakenteeseen ja siihen, miten se kasvaessaan rakentaa erilaisia yhdisteitä.

Teollisuushamppu ei kasva taimesta korkeiden CBD-pitoisuuksien kanssa, vaan sen kemiallinen rakenne muuttuu ajan myötä sen sisältämien yhdisteiden reagoidessa erilaisten katalyyttien kanssa. CBG on eräs ensimmäisistä hampussa muodostuvissa kannabinoideista ja se saa alkunsa CBGA:n eli CBG:n happomuodon reagoidessa entsyymien kanssa (olivetolihappo ja geranyyli-pyrofosfaatti) kasvin ollessa taimivaiheessa.

CBG:n synty saa aikaan kemiallisten muutosten ketjureaktion, joka ennen pitkää johtaa maineikkaimpien kannabinoidien kuten CBD:n, CBC:n ja THC:n syntyyn. Näiden esiasteena ja rakennuspalikkana toimiminen ei kuitenkaan ole CBG:n ainoa tehtävä, sillä yhdiste vaikuttaisi omaavan terapeuttista potentiaalia myös omillaan.

Miten CBG vaikuttaa?

CBG vaikuttaa muiden kannabinoidien tapaan ympäri kehoa sijaitsevien kannabinoidireseptorien kautta. CBD:n tapaista huomiota ei CBG kuitenkaan ole saanut, johtuen mitä luultavimmin siitä, että sen osuus kypsän hamppukasvin kannabinoidiprofiilista on häviävän pieni (arviolta vain 1 % kypsän hampun kannabinoideista).

Aiempien esikliinisten tutkimusten perusteella tiedämme, ettei CBG ole toksinen tai päihdytä, ja että se omaa affiniteettia niin CB1- kuin CB2-reseptoreillekin. Viimeksi mainittu on varsin kiinnostava ilmiö, sillä suurin osa kannabinoideista suosii jompaakumpaa reseptoreista. Molempiin reseptoreihin kohdistuva affiniteetti ja sivuvaikutusten puute tekee CBG:n terapeuttisesta potentiaalista merkittävän.

Toistaiseksi suurin haaste on eristää CBG:tä suurina määrinä ja selvittää sen perustason käyttäytyminen kehossa. Tämä voi kuulostaa suurelta tehtävältä, mutta asiaa koskevaa tutkimusta tehdään jo.

mitae-cbg-on

CBG:tä koskeva tieteellinen tutkimus

CBG:n terapeuttista potentiaalia koskeva tutkimus on toistaiseksi olematonta. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ovat keskittyneet pääosin in vitro ja eläinkokeisiin. Tämä ei tarkoita, etteikö näillä tutkimuksilla ole arvoa, sillä niiden perusteella on saatu vahvoja viitteitä tähän molekyyliin kätkeytyvästä potentiaalista.

CBG:n vaikutuksia Huntingtonin tautiin tutkinut eläinkoe[1] päätyi mielenkiintoisiin tuloksiin, sillä kannabinoidi osoitti kokeen perusteella vahvoja neuroprotektoriominaisuuksia. Tutkijat totesivat tulosten avaavan uusia mahdollisia tutkimuspolkuja, vaikkei kannabinoidin toimintamekanismia vielä tunnetakaan.

Toinen tutkimus[2] totesi CBG:llä olevan antibakteerisia vaikutuksia, erityisesti CBD:n, CBC:n ja CBN:n tapaisten kannabinoidien ohella käytettynä. Meneillään on lisäksi alustavan tason tutkimuksia[3], jotka selvittävät CBG mahdollisia hyötyjä ärtyvän suolen oireyhtymään ja glaukoomaan, mutta molempien osalta vaaditaan painavampaa todistusaineistoa, ennen kuin aiheesta voidaan vetää pidemmälle meneviä johtopäätöksiä.

Mikä on CBG:n laillinen asema?

Kannabinoideista puhuttaessa niiden laillinen asema on aina monimutkainen kysymys. Tämä johtuu pääosin päihdyttävästä ja vielä suurelta osin laittomasta kannabinoidimolekyylistä, THC:stä. Kannabigeroli on kuitenkin laillinen molekyyli, mikäli sen alkuperä on teollisuushamppu.

CBG ei kuulu YK:n psykotrooppisia aineita koskeva yleissopimuksen listalle, eli se on täysin laillinen ainesosa kaikenlaisiin kannabinoidituotteisiin. Kaikki Cibdolin CBG uutetaan hienoimmasta luomuhampusta ja testataan THC-vapaaksi puolueettoman laadunvalvontalaboratorion toimesta.

CBG Cibdolin tuotteissa

Kiitos ammattitaitomme ja ensiluokkaisen laitteistomme CBG:tä löytyy pienissä määrin perinteisestä täyden spektrin CBD-öljystä. Tämän lisäksi valikoimasta löytyy CBG-öljymme ja CBG-isolaattimme, jotka sisältävät ainoastaan tätä kannabinoidia.

CBD-öljy sisältää CBG:tä

Cibdolin täyden spektrin uutteet on tehty entourage-efektin hyödyntäminen mielessä. Tämä ainutlaatuisen kannabinoidien ja muiden fytokemikaalien synergiaan perustuvan ilmiön uskotaan parantavan CBD-öljyjen ja -tuotteiden tehoa. CBD-öljymme keskittyvät nimensä mukaisesti lähinnä kannabidioliin, mutta ne sisältävät myös pieniä määriä muita hampun kannabinoideja – CBN, CBC, CBDA ja tietysti CBG.

Mikäli haluat testata CBG:n potentiaalia turvallisesti, ovat CBD-öljymme oiva ensiaskel tällä tutkimusmatkalla. Käytämme tuotteidemme raaka-aineena vain hienointa luomuhamppua ja testautamme jokaisen tuotantoerän puolueettomassa laboratoriossa.

CBG-öljy

Cibdol on sitoutunut kannabinoiditoimialan kehittämiseen, josta osoituksena ovat valikoimamme lukuisat CBG-öljyt. Tyypillisesti tätä kannabinoidia löytyy hampusta vain vähän, mikä tekee suurempia pitoisuuksia sisältävien uutteiden teosta haastavaa kannabinoidituottajille.

Cibdol on kuitenkin onnistunut valmistamaan suurempia CBG-pitoisuuksia sisältäviä uutteita asiantuntemuksen ja asialle omistetun kannabinoidilaboratorion tuella. Lopputuloksena on tuotteita, joiden keskiössä on kannabigeroli, mutta jotka sisältävät myös CBD:tä ja muista kannabinoideja niiden rikastavan vaikutuksen takia.

CBG-isolaatti

Cibdolin toimialan johtavaa laatua olevat isolaatit tarjoavat markkinoiden puhtaimman CBG-hyvinvointikokemuksen. Erittäin korkean pitoisuuden (97–99 %) tuotteet ovat erinomainen vaihtoehto käyttäjille, jotka haluavat luoda omia kannabinoidiöljyjään. Puolueeton testaus ja päihdyttävän vaikutuksen puute tekevät isolaateista ideaalin tavan ottaa tuntumaa CBG:n monipuolisiin vaikutuksiin.

Tiede on vasta raaputtamassa pintaa CBG:n hyvinvointipotentiaalin osalta, mutta sen toksisuuden puute ja synergia muiden kannabinoidien kanssa asettavat sen luontaisten hyvinvointituotteiden eturintamaan. Lisätutkimukset CBG:n hyötyihin liittyen ovat jo työn alla, joten toivotaan niiden tuomien tulosten lisäävän tietämystämme tämän kiehtovan kannabinoidin hyödyistä.

Haluatko kokea omakohtaisesti CBG:n terapeuttisen potentiaalin? Suuntaa Cibdol verkkokauppaan ja tutustua täyden spektrin tuotteisiimme ja CBG:hen keskittyvään tarjontaamme. Jos taas haluat lisätietoa CBG:stä ja vaikkapa siitä, miten se vertautuu CBD:hen, voit lukea lisää aiheesta kattavasta CBD Tietosanakirjastamme.

Lähteet

[1] COLASANTI, B. K. (1990). A Comparison of the Ocular and Central Effects of Δ9-Tetrahydrocannabinol and Cannabigerol. Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics, 6(4), 259–269. https://doi.org/10.1089/jop.1990.6.259 [Lähde]

[2] Appendino, G., Gibbons, S., Giana, A., Pagani, A., Grassi, G., Stavri, M., Smith, E., & Rahman, M. M. (2008). Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study. Journal of Natural Products, 71(8), 1427–1430. https://doi.org/10.1021/np8002673 [Lähde]

[3] Valdeolivas, S., Navarrete, C., Cantarero, I., Bellido, M. L., Muñoz, E., & Sagredo, O. (2014). Neuroprotective Properties of Cannabigerol in Huntington’s Disease: Studies in R6/2 Mice and 3-Nitropropionate-lesioned Mice. Neurotherapeutics, 12(1), 185–199. https://doi.org/10.1007/s13311-014-0304-z [Lähde]

Lähteet

[1] COLASANTI, B. K. (1990). A Comparison of the Ocular and Central Effects of Δ9-Tetrahydrocannabinol and Cannabigerol. Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics, 6(4), 259–269. https://doi.org/10.1089/jop.1990.6.259 [Lähde]

[2] Appendino, G., Gibbons, S., Giana, A., Pagani, A., Grassi, G., Stavri, M., Smith, E., & Rahman, M. M. (2008). Antibacterial Cannabinoids from Cannabis sativa: A Structure−Activity Study. Journal of Natural Products, 71(8), 1427–1430. https://doi.org/10.1021/np8002673 [Lähde]

[3] Valdeolivas, S., Navarrete, C., Cantarero, I., Bellido, M. L., Muñoz, E., & Sagredo, O. (2014). Neuroprotective Properties of Cannabigerol in Huntington’s Disease: Studies in R6/2 Mice and 3-Nitropropionate-lesioned Mice. Neurotherapeutics, 12(1), 185–199. https://doi.org/10.1007/s13311-014-0304-z [Lähde]

Tuotehaku