Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Lukella on yli vuosikymmenen kokemus CBD- ja kannabinoiditekstien kirjoittamisesta. Hän toimii Cibdolin sekä muiden kannabinoidijulkaisujen johtavana toimittajana tarjoten tosiasiallista, todisteisiin pohjautuvaa sisältöä. Hänen mielenkiinnonkohteisiin kuuluvat CBD:n lisäksi fitness, ravitsemus ja sairauksien ehkäisy.
Read more.

Kaikki mitä sinun tulee tietää kamomillasta

chamomile

Oletko utelias kamomillan monisyisen vetovoiman suhteen? Puramme osiin oleellisen tiedon tästä eloisasta kasvista, mukaan lukien sen hyödyt ihmisten terveydelle. Jatka lukemista oppiaksesi lisää.

Mikä kamomilla on?

Keltaisella keskustalla ja helmenvalkeilla terälehdillä varustettu kamomilla tunnistetaan välittömästi missä päin maailmaa tahansa. Tämän kasvi kätkee kuitenkin sisäänsä enemmän kuin päällepäin näkyy, kuten tulet artikkelin lukiessasi huomaamaan.

Kauniin ulkokuoren alle kätkeytyy hienostunut ja moniulotteinen yrtti, jonka käyttöhistoria on hyvin dokumentoitu niin perinteisessä kuin modernissakin holistisessa käytössä. Ennen kuin sukellamme syvemmälle kamomillaa koskevaan tieteeseen, käymme kuitenkin pikaisesti läpi joitakin kasvin tärkeimmistä ominaisuuksista.

Kreikan kielen sanasta χαμαίμηλον (khamaimēlon) nimensä johtava kamomilla kuuluu Asteraceae/Compositae-sukuun, eli suomalaisittain asterikasveihin. Länsi-Euroopassa, Intiassa ja Länsi-Aasiassa luonnonvaraisena kasvava kamomilla viihtyy erityisesti aurinkoisilla ja hyvän vedenläpäisykyvyn omaavilla alueilla. Kamomillan sopeutuvainen luonne on tärkeä ominaisuus, sillä ilman siitä johtuvaa helppoa saatavuutta emme olisi voineet valjastaa kasvin laajoja hyötyjä käyttöömme.

Tutkijat ovat löytäneet kamomillan keskeisillä vaikuttavilla aineilla, apigeniinilla, kversetiinillä ja luteoliinilla olevan monia erilaisia hyötyjä syötynä. Kattavat kamomillaan vaikutuksia tutkivat kliiniset kokeet ovat vähäisiä, mutta tähän asti tehty tutkimus antaa viitteitä tämän yrtin lupaavasta tulevaisuudesta[1] ihmisten terveyden edistäjänä.

Mitä kamomillan mahdolliset terveyshyödyt ovat?

Saatuamme esittelyn hoidetuksi kunnialla voimme siirtyä suoraan kamomillan mahdollisten terveyshyötyjen pariin. Niiden avaamiseksi meidän täytyy kuitenkin tuntea kasvin tärkeimmät molekyylit – pyöreästi 36 erilaista flavonoidia ja 28 terpeeniä. Nämä ainesosat ja kamomillan eteeriset öljyt ovat kasvin hyötyjen kulmakivi, ja ne voivat tutkijoiden mukaan sopia mm. seuraaviin käyttötarkoituksiin:

• Ruoansulatuselimistön vaivojen lievittämiseen lapsilla: Useiden kliinisten kokeiden[2] perusteella tutkijat huomasivat kamomillateen auttavan koliikkiin yli puolella lapsipotilaista. Toinen tutkimus totesi samankaltaisia tuloksia kamomillateen käytölle ripulia vastaan.

• Yleinen terveydentilan parantuminen: Vuoden 2009 tutkimus[3] keskittyi selvittämään kamomillan täysiä hyötyjä yleisen terveydentilan suhteen. Tutkijat toteavat lisätutkimusten tarpeen johtopäätösten tekemiseksi, mutta heidän eläinkokeisin perustuva mallinsa

• Jännittyneisyyden lievitys: Vuoden 2007 tutkimus[4] selvitti kamomillan potentiaalia ahdistuneisuushäiriön hoidossa. Aiheen todettiin “ansaitsevan lisätutkimusta”.

• Hyödyt unen näkökulmasta: Tutkijat arvelevat kamomillan rauhoittavien ominaisuuksien olevan perua flavonoidi apigeniinin kyvystä vaikuttaa aivojen reseptoreihin[5]. Samantapaisia tuloksia saatiin hengittämällä höyrystettyä kamomillaa.

Kamomilla voi parantaa unenlaatua

Unenlaadun paraneminen on alue, jolla kamomillalla vaikuttaisi olevan paljon annettavaa. Kasvin hyödyistä on tältä osin selkeää näyttöä ja tutkimuksen edistyminen kerryttää asiaa tukevaa todistusaineistoa.

Tutkijat ovat erittäin kiinnostuneita selvittämään kamomillan sisältämien yhdisteiden koko kirjon. Aiempien tutkimusten perusteella tiedämme apigeniinin olevan merkittävässä roolissa sen unta edistävien ominaisuuksien taustalla, sillä se vaikuttaa keskeisiin reseptoreihin edistäen laadukasta unta. Tämän ei kuitenkaan uskota olevan ainoa vaikuttava aine, vaan mitä luultavimmin muillakin molekyyleillä on sanansa sanottava näissä vaikutuksissa. Oli miten oli, näyttää kuitenkin varmalta, että kamomilla on rauhoittava uniapu[6], joka ei ainoastaan edistä nukahtamista, vaan auttaa myös nukkumaan paremmin.

Mitkä tuotteet sisältävät kamomillaa?

Jos tämä kaikki puhe unesta sai sinut kiinnostumaan kamomillasta, on hyvä uutinen sen laaja saatavuus markkinoilta. Suosituin vaihtoehto on klassinen kamomillatee, mutta kamomillapohjaisia tuotteita ovat myös mm. sen eteeriset öljyt ja kapseliin pakatut lisäravinteet, minkä lisäksi sitä käytetään useiden suosittujen hyvinvointituotteiden osana (tästä lisää myöhemmin).

Kamomillatee

Kamomillatee on tuttu tuote jo vuosituhansien takaa. Sinun ei tarvitse edes lähtee keräämään kamomillaa itse, sillä löydät sitä käytännössä mistä tahansa luontaistuotekaupasta. Kamomillan nauttiminen suun kautta vaikuttaisi olevan eräs parhaista keinoista ottaa sen tarjoamat mahdolliset hyödyt irti. Näistä merkittävin lienee sen kyky parantaa unta ja edistää lepoa.

Kamomilla ja CBD

Kamomilla on noussut suosituksi lisäksi hyvinvointituotteisiin vuosien varrella, mutta vielä huimempi on tällä saralla ollut CBD:n nousu. Suosion ymmärtämiseksi käymme nopeasti läpi CBD-öljyn perusteet.

Hampusta uutettava CBD-öljy sisältää tämän kasvin tärkeintä molekyyliä, kannabidiolia eli CBD:tä. Sen ohella hampusta voi löytää kymmeniä muita kannabinoideja ja terpeenejä, jotka toimivat tukien kehoa sisältäpäin. Näiden molekyylien vaikutukset ovat tehokkaammat silloin, kun ne nautitaan yhdessä nk. täyden spektrin öljynä. Tämä öljy sisältää yhdessä paketissa kaikki hamppuperäiset yhdisteet.

Kamomilla sisältää monia samanlaisia yhdisteitä, jonka takia sen sekoittaminen täyden spektrin CBD-öljyn sekaan on mainio ajatus. Nämä kaksi ainesosaa eivät vain summaa yhteen omia vaikutuksiaan, vaan voivat jopa tehostaa toistensa hyödyllisiä ominaisuuksia. Tämä on erinomainen uutinen, jos tavoitteena on parantaa niin perustavanlaatuisesti hyvinvointiin vaikuttavaa toimintoa kuin laadukasta unta.

Miten annostella kamomillaa

Vaikka kamomillan höyrystäminen ja iholle levittäminen ovat valideja käyttökeinoja, on suun kautta nauttiminen suosituin annostelutapa.

Tyypillisesti kamomillan annostelu alkaa noin 1,1 grammasta päivää kohti, josta noustaan aina tyypillisesti kliinisissä kokeissa käytettyyn 8 gramman maksimiin asti. Kamomillateetä nautittaessa helpoin tapa on laskea annokset kuppeina. Aloita yhdellä päivittäisellä kupilla ja nosta annosta tarpeen mukaan. Jos käytät kamomillaa unensaannin tukena, on paras ajoittaa kuppi tai kupit lähelle nukkumaan menoa maksimaalisen rauhoittavan vaikutuksen varmistamiseksi.

Mitä sivuvaikutuksia kamomillalla voi olla?

Kamomillaan liittyvät riskit vaikuttavat minimaalisilta suurimmalle osalla ihmisiä, sillä sen toksisuus on matala ja se on hyvin siedetty. Jos sivuvaikutuksia tulee, johtuvat ne tyypillisesti voimakkaita allergiareaktioita aiheuttavasta tuoksukin siitepölystä, joka ärsyttää silmiä ja ihoa.

Huomaathan myös, että suuret annokset voivat aiheuttaa pahoinvointia. Tästä syystä suosituksemme on rajata annokset enintään muutamaan kupilliseen.

Yhteenveto: kamomillan tehon takaa vuosisatojen holistinen käyttö

Vaikka kamomillan tarkat vaikutusmekanismit ovat vielä tutkimuksen kohteena, ei tämän kasvin 5000 vuotinen laaja käyttöhistoria jätä epäilystä sen tehosta. Alhainen toksisuus, rajatut ja lievät sivuvaikutukset ja luontainen synergia muiden luonnollisten yhdisteiden kanssa tekevät tästä kasvista erittäin kiinnostavan.

Kamomilla on ideaali kumppani kiireisen arjen haasteisin, ja se on helposti nautittavissa joko teenä tai lisäravinteiden osana. Jos etsit luonnonmukaista keinoa edistää tervettä unta tai yksinkertaisesti rauhoittua, ei yrttien joukosta nouse esiin montaa kamomillan veroista ehdokasta.

Voit valjastaa kamomillan rauhoittavat ominaisuudet hyvinvointisi tueksi kokeilemalla Cibdol Complete Sleepiä. Jos taas olet kiinnostunut muista luonnollisista uniavuista, kannattaa käydä tutustumassa Cibdol verkkokaupan tarjontaan. Jos taas haluat jatkaa opiskelua ennen ostopäätöksiä, ota suunnaksi kokoamamme CBD-Tietosanakirja, joka suorastaan pursuaa mielenkiintoisia artikkeleita.

Lähteet

[1] Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ [Lähde]

[2] Gardiner, P. (2007). Complementary, Holistic, and Integrative Medicine Chamomile. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/51382558_Complementary_Holistic_and_Integrative_Medicine_Chamomile [Lähde]

[3] Zeggwagh, N. A., Moufid, A., & Michel, J. P. (2009). Hypotensive effect of Chamaemelum nobile aqueous extract in spontaneously hypertensive rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19811353/ [Lähde]

[4] Awad, R., Levac, D., & Cybulska, P. (2007). Effects of traditionally used anxiolytic botanicals on enzymes of the gamma-aminobutyric acid (GABA) system. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18066140/ [Lähde]

[5] Avallone, R., Zanoli, P., & Corsi, L. (1996). Benzodiazepine-like compounds and GABA in flower heads of Matricaria chamomilla. AGRIS. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=GB9710253 [Lähde]

[6] Paladini, A. C., Marder, M., & Viola, H. (1999). Flavonoids and the central nervous system: from forgotten factors to potent anxiolytic compounds. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10411210/ [Lähde]

Lähteet

[1] Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/ [Lähde]

[2] Gardiner, P. (2007). Complementary, Holistic, and Integrative Medicine Chamomile. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/51382558_Complementary_Holistic_and_Integrative_Medicine_Chamomile [Lähde]

[3] Zeggwagh, N. A., Moufid, A., & Michel, J. P. (2009). Hypotensive effect of Chamaemelum nobile aqueous extract in spontaneously hypertensive rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19811353/ [Lähde]

[4] Awad, R., Levac, D., & Cybulska, P. (2007). Effects of traditionally used anxiolytic botanicals on enzymes of the gamma-aminobutyric acid (GABA) system. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18066140/ [Lähde]

[5] Avallone, R., Zanoli, P., & Corsi, L. (1996). Benzodiazepine-like compounds and GABA in flower heads of Matricaria chamomilla. AGRIS. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=GB9710253 [Lähde]

[6] Paladini, A. C., Marder, M., & Viola, H. (1999). Flavonoids and the central nervous system: from forgotten factors to potent anxiolytic compounds. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10411210/ [Lähde]

Tuotehaku