Suositellaanko alle 1000 kalorin syömistä päivässä laihduttamiseen?

Published:

Alle 1000 kalorin syöminen päivässä on hyvin vähäkalorinen ruokavalio, jota jotkut ihmiset käyttävät yrittäessään laihtua nopeasti. Hyvin vähäkaloriset ruokavaliot ovat kuitenkin kiistanalaisia, ja niihin voi liittyä terveysriskejä. Tässä artikkelissa tarkastellaan, onko alle 1000 kalorin päivittäinen syöminen suositeltavaa laihdutuksen kannalta.

Onko 1000 kaloria päivässä liian vähän?

Laihduttaaksesi sinun on oltava kalorivajeessa, mikä tarkoittaa, että kulutat vähemmän kaloreita kuin poltat. Monissa tavallisissa ruokavalioissa suositellaan 500-1000 kalorin alijäämää päivässä, jotta voit laihtua turvallisesti noin 1-2 kiloa viikossa.

Useimmille ihmisille suositellaan vähintään 1000-1200 kaloria päivässä naisille ja 1500 kaloria miehille. Tätä vähäisempi kalorimäärä voi aiheuttaa ravitsemuksellisia puutostiloja, väsymystä, hiustenlähtöä ja muita haittavaikutuksia.

Tässä on yksityiskohtainen katsaus siihen, mitä hyviä ja huonoja puolia on alle 1000 kalorin päivittäisessä syömisessä laihduttamisen kannalta.

Onko 1000 kaloria päivässä liian vähän?

Päivittäin tarvittavien kalorien määrä vaihtelee suuresti henkilöittäin. Se riippuu muun muassa iästä, koosta, lihasmassasta, aktiivisuustasosta ja aineenvaihdunnan terveydestä.

Yleensä pitkät ihmiset ja miehet tarvitsevat enemmän kaloreita kuin lyhyemmät ihmiset ja naiset. Aktiiviset ihmiset tarvitsevat myös enemmän kaloreita kuin istumatyöläiset, jotta he voivat harjoitella ja ylläpitää lihasmassaa.

Useimmat terveysjärjestöt ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tietyt kalorimäärät ovat liian alhaisia, jotta ne tarjoaisivat riittävän ravinnon, erityisesti ilman lääkärin valvontaa.

Useimmille ihmisille alle 1000 kalorin syöminen päivässä on riski:

 • Kova nälkä ja ruoan himo
 • Väsymys ja alhainen energiataso
 • Ravitsemukselliset puutteet
 • Lihaskato
 • Sappikivet
 • Elektrolyyttitasapainon häiriöt
 • Hiustenlähtö
 • Epäsäännölliset kuukautiskierrot naisilla

Näin vähäisen kalorimäärän nauttiminen tekee ravinnontarpeen tyydyttämisestä haastavaa. Riittävä proteiinin, kuitujen, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti on terveyden kannalta ratkaisevan tärkeää.

Erittäin vähäkalorinen ruokavalio saattaa edellyttää vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita ravitsemuksellisen puutteen välttämiseksi. Lääkärin valvonta on suositeltavaa.

Onko syöminen alle 1000 kaloria päivässä johtaa painonpudotukseen?

Näin alhainen kalorimäärän vähentäminen aiheuttaa ehdottomasti painonpudotusta, ainakin lyhyellä aikavälillä. Sitä voi kuitenkin olla vaikea ylläpitää pitkällä aikavälillä.

Kun kaloreita vähennetään voimakkaasti, kehosi reagoi hidastamalla aineenvaihduntaa säästääkseen energiaa. Kun laihdut, poltat vähemmän kaloreita. Tämä vaikeuttaa vähitellen painonpudotuksen jatkamista hyvin vähäkalorisella ruokavaliolla.

Tutkimuksia koskevassa katsauksessa todettiin, että erittäin vähäkalorista ruokavaliota noudattavat laihtuivat 3-12 kuukauden kuluttua 16 prosenttia enemmän kuin vähäkalorista ruokavaliota noudattavat. Painonpudotus ei kuitenkaan enää 1-5 vuoden kuluttua eronnut merkittävästi ryhmien välillä.

Liian alhainen kalorimäärän leikkaaminen voi itse asiassa haitata pitkäaikaista painonpudotusta hormonitasojen muutosten vuoksi. Ruokahalua säätelevän leptiini-hormonin pitoisuudet veressä laskevat nopeasti, kun laihdut.

Hyvin alhaiset leptiinitasot viestittävät kehollesi, että se säästää energiaa lisäämällä nälkää ja vähentämällä kalorien polttoa. Tämä tekee jatkuvasta painonpudotuksesta erittäin vaikeaa ilman kalorien saannin muuttamista.

Vaikka hyvin vähäkaloriset, alle 1000 kaloria päivässä sisältävät ruokavaliot voivat lyhyellä aikavälillä johtaa vaikuttavaan painonpudotukseen, niitä on vaikea ylläpitää. Ne lisäävät myös painon palautumisen riskiä.

Mahdolliset ongelmat, jotka liittyvät alle 1000 kalorin syömiseen päivässä

Seuraavassa on joitakin mahdollisia haittoja, joita alle 1000 kalorin päivittäinen syöminen voi aiheuttaa:

Saattaa johtaa ravinteiden puutteeseen.

Vitamiinit, kivennäisaineet, proteiinit ja muut ravintoaineet ovat elintärkeitä terveydelle. Hyvin vähäinen ruoan kulutus vaikeuttaa tarpeiden tyydyttämistä.

Mahdollisia ravinnepuutteita ovat muun muassa:

 • Kalsium: Vähäkalorinen ruokavalio tarjoaa liian vähän kalsiumia, mikä lisää osteoporoosin riskiä.
 • Rauta: Riittämätön raudan saanti voi aiheuttaa anemiaa ja alhaisia energiatasoja.
 • Folaatti: Folaatin puute lisää synnynnäisten epämuodostumien riskiä, jos tulet raskaaksi.
 • Kalium: Vähäinen kaliumpitoisuus lisää verenpainetta ja sydänsairauksien riskiä.
 • Proteiini: Riittämätön proteiinin saanti johtaa ajan mittaan lihaskatoon.

Puutosten minimoimiseksi saatat tarvita lisäravinteita, jos syöt alle 1000 kaloria päivässä.

Saattaa johtaa sappikiviin

Sappikivet ovat ruoansulatusnesteen kovettumia, jotka voivat muodostua sappirakkoon. Nopea laihtuminen lisää riskiä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että yli 3,1 kiloa (1,4 kg) viikossa laihduttavien henkilöiden riski sairastua sappikiviin kaksinkertaistui verrattuna niihin, jotka laihduttivat 1,7 kiloa (0,75 kg) viikossa.

Liian alhainen kalorimäärän leikkaaminen voi edistää nopeaa laihtumista, mikä saattaa lisätä sappikivien riskiä.

Saattaa aiheuttaa väsymystä ja vähäistä energiaa

Vähäisten kalorien nauttiminen voi aiheuttaa väsymystä ja vaisuutta.

Kehosi tarvitsee energiaa ruoasta toimiakseen. Hyvin vähäkalorinen ruokavalio voi rajoittaa kykyäsi harrastaa liikuntaa tai suoriutua päivittäisistä toiminnoista.

Kroonisesti vähäinen kalorien saanti voi myös muuttaa kilpirauhashormonitasoja, mikä vähentää aineenvaihduntaa ja energiatasoa entisestään.

Saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä

Tilapäinen hiustenlähtö on laihdutuksen yleinen sivuvaikutus. Erittäin rajoittavat ruokavaliot kuitenkin lisäävät hiustenlähtöä joillakin ihmisillä.

Riittämätön proteiinin, raudan, sinkin ja muiden ravintoaineiden saanti voi johtaa liialliseen hiustenlähtöön, kun vähennät ruokavaliota.

Saattaa johtaa ahmimiseen

Koska hyvin vähäkaloriset dieetit aiheuttavat voimakasta nälkää, ahmiminen on yleinen sivuvaikutus. Ahmiminen voi heikentää laihdutuspyrkimyksiä.

Tutkimukset osoittavat, että kalorimäärän rajoittaminen ja paastoaminen voivat nostaa kortisoli- ja greliinihormonien tasoja. Nämä hormonit stimuloivat ruokahalua ja voivat johtaa ahmimiskäyttäytymiseen.

Muut mahdolliset terveysriskit

Muita pitkäaikaisten, hyvin vähäkaloristen ruokavalioiden mahdollisia sivuvaikutuksia ovat:

Ajan mittaan kalorien vähentäminen voi lisätä joidenkin ravintoaineiden puutteiden ja terveysongelmien riskiä.

Esimerkiksi pitkäaikaistutkimuksessa, johon osallistui yli 11 000 keski-ikäistä aikuista, havaittiin, että alle 1 200 kaloria päivässä nauttivilla oli suurempi kuolemanriski kuin niillä, jotka nauttivat 1 200-1 799 kaloria päivässä.

Riskit ovat kuitenkin minimaaliset, kun niitä käytetään lyhyitä aikoja lääkärin valvonnassa.

Terveelliset ja kestävät vaihtoehdot painonpudotukseen

Erittäin vähäkaloriset dieetit eivät ole ainoa vaihtoehto laihduttamiseen. Useat vaihtoehdot ovat todennäköisesti terveellisempiä ja kestävämpiä.

Tässä on joitakin terveellisempiä vaihtoehtoja laihduttamiseen:

 • Vähennä kalorien saantia maltillisesti: 500-1000 kalorin vähentäminen päivässä edistää useimpien ihmisten tasaista painonpudotusta. 1-2 kiloa (0,5-1 kg) viikossa on terveempi tavoite.
 • Lisää proteiinia: Lisää proteiinia syömällä tehostat aineenvaihduntaa, vähennät nälkää ja suojaat lihaksia laihdutuksen aikana.
 • Nosta painoja: Vastusharjoittelu rakentaa aineenvaihduntaa edistäviä lihaksia, jotka auttavat kääntämään laihdutuksen aikana tapahtuvan kalorienpolton vähenemisen.
 • Lisää aktiivisuutta: Liikunnan lisääminen tukee tervettä painonpudotusta ja - ylläpitoa ilman äärimmäisiä kalorileikkauksia.
 • Osoitteen sekavuus: Suhteen parantaminen ruokaan voi auttaa edistämään kestäviä elämäntapamuutoksia.

Tärkeintä on löytää maltillinen kalorimäärä, joka tarjoaa riittävästi ravintoa terveyden ja energiatason ylläpitämiseksi ja mahdollistaa samalla tasaisen painonpudotuksen.

Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat elintärkeitä. Tee muutoksia, joita voit ylläpitää pitkällä aikavälillä, myös sen jälkeen, kun olet saavuttanut tavoitepainosi.

Lopputulos

Alle 1000 kalorin syöminen päivässä ei ole suositeltavaa tai välttämätöntä useimmille laihduttajille.

Vaikka hyvin vähäkalorisilla ruokavalioilla voidaan saavuttaa lyhytaikaista painonpudotusta, niitä on vaikea ylläpitää, ja ne voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteen, energiatasoon ja syömiskäyttäytymiseen.

Kalorien maltillinen vähentäminen, proteiinien saannin lisääminen, painojen nostaminen ja aktiivisuuden lisääminen ovat parempia strategioita kestävään rasvanpudotukseen.

Ole varovainen minkä tahansa ruokavalion suhteen, jossa suositellaan äärimmäistä kalorimäärän rajoittamista, erityisesti ilman lääkärin valvontaa. Keskity sen sijaan terveellisten ruokailutottumusten kehittämiseen painon ylläpitämiseksi pitkällä aikavälillä.

Yhteenvetona:

 • Alle 1000 kalorin päivittäinen syöminen voi aiheuttaa ravinnepuutoksia, lihaskatoa, väsymystä ja sivuvaikutuksia. Lääkärin valvonta on suositeltavaa.
 • Erittäin vähäkalorisilla ruokavalioilla laihdutetaan aluksi yleensä enemmän kuin vähäkalorisilla ruokavalioilla. Erot kuitenkin pienenevät ajan myötä.
 • Terveellisempiin ja kestävämpiin laihdutusvaihtoehtoihin kuuluu maltillinen kalorien vähentäminen yhdistettynä proteiinien lisäämiseen, aktiivisuuteen ja voimaharjoitteluun.
 • Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus vaatimattomien elämäntapamuutosten tekemisessä johtavat parempiin pitkän aikavälin laihdutustuloksiin kuin äärimmäinen kalorien rajoittaminen.

K: Onko alle 1000 kalorin syöminen päivässä suositeltavaa laihduttamisen kannalta?

V: Ei, yleensä ei ole suositeltavaa syödä alle 1000 kaloria päivässä laihduttamisen vuoksi. Hyvin vähäkalorinen ruokavalio voi olla vaarallinen, eikä se välttämättä tarjoa elimistölle riittävästi ravintoaineita.

K: Kuinka monta kaloria minun pitäisi syödä päivässä laihtuakseni?

V: Kalorimäärä, joka sinun tulisi syödä päivässä laihtuaksesi, riippuu useista tekijöistä, kuten iästäsi, sukupuolestasi, painostasi, pituudestasi ja aktiivisuustasostasi. Yleisesti ottaen turvallinen ja tehokas kalorimäärä laihduttamiseen on noin 1200-1500 kaloria päivässä.

K: Mitä tapahtuu, jos syön liian vähän kaloreita päivässä enkä laihduta?

V: Jos syöt liian vähän kaloreita päivässä etkä laihdu, se voi johtua siitä, että kehosi on siirtymässä nälkäkuntoon. Kun elimistösi ei saa riittävästi kaloreita, se pitää kiinni varastoidusta rasvasta selviytymiskeinona, mikä vaikeuttaa laihtumista.

K: Kuinka monta kaloria pidetään liian vähäisenä?

V: Alle 1000-1200 kalorin säännöllinen päivittäinen kulutus on useimmille ihmisille yleensä liian vähän. Liian vähäinen kalorimäärä voi johtaa ravintoaineiden puutteeseen, väsymykseen ja hidastaa aineenvaihduntaa.

K: Voiko vähäkalorinen ruokavalio auttaa laihduttamisessa?

V: Kyllä, vähäkalorinen ruokavalio voi auttaa laihduttamisessa. Kun kulutat vähemmän kaloreita kuin kehosi tarvitsee, syntyy kalorivaje, joka johtaa painonpudotukseen. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että saat edelleen riittävästi välttämättömiä ravintoaineita ja että syöt tasapainoista ruokavaliota.

K: Lihonko vähemmän kaloreita syömällä?

V: Ei, jos syöt vähemmän kaloreita, et lihoa. Itse asiassa, jos kulutat jatkuvasti vähemmän kaloreita kuin kehosi tarvitsee, se voi auttaa laihtumaan. On kuitenkin tärkeää syödä riittävästi, jotta keho saa riittävästi polttoainetta ja jotta vältytään ravintoaineiden puutteelta.

K: Kuinka monta kaloria minun pitäisi syödä pitääkseni painoni ennallaan?

V: Painon ylläpitämiseksi sinun tulisi kuluttaa kaloreita sen verran kuin kehosi kuluttaa päivittäin. Tämä voi vaihdella iän, sukupuolen, painon, pituuden ja aktiivisuustason mukaan. On suositeltavaa kysyä henkilökohtaisia neuvoja terveydenhuollon ammattilaiselta tai rekisteröidyltä ravitsemusterapeutilta.

K: Mitä minun pitäisi tehdä, jos haluan laihtua, mutta syön tarpeeksi kaloreita?

V: Jos haluat laihtua mutta syödä silti riittävästi kaloreita, voit keskittyä luomaan kalorivajeen yhdistämällä säännöllistä liikuntaa ja terveellisempiä ruokavalintoja. Liikunnan lisääminen ja ravinteikkaiden elintarvikkeiden valitseminen voivat auttaa sinua saavuttamaan laihdutustavoitteesi ilman, että kalorien saanti kärsii.

K: Voiko liian vähäinen kalorimäärä johtaa syömishäiriöön?

V: Säännöllinen liian vähäinen kalorimäärän syöminen voi lisätä riskiä häiriintyneiden ruokailutottumusten tai syömishäiriön kehittymiselle. On tärkeää, että painonpudotukseen suhtaudutaan tasapainoisesti ja että yleinen terveys ja hyvinvointi asetetaan etusijalle.

K: Mistä tiedän, syönkö tarpeeksi kaloreita?

V: Paras tapa tietää, syötkö riittävästi kaloreita, on seurata energiatasoa, yleistä terveydentilaa ja painoa. Jos tunnet jatkuvasti väsymystä, sinulla on usein nälkä tai et näe toivottuja laihtumistuloksia, se voi olla merkki siitä, ettet saa tarpeeksi kaloreita.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku