Kokonaisvaltainen ravitsemus ja vieroitus

Published:

Hyvin syöminen ja elimistön luonnollisten detoksifikaatioprosessien tukeminen ovat keskeisiä osia kokonaisvaltaisesta terveydestä. Tässä blogikirjoituksessa selvitämme, mitä kokonaisvaltainen ravitsemus on, mitä hyötyä detoxista on ja miten elimistön detoksifikaatiojärjestelmiä voi tukea ruokavalion ja elämäntapojen avulla.

Kokonaisvaltainen ravitsemus ja vieroitus

Mitä on kokonaisvaltainen ravitsemus?

Kokonaisvaltainen ravitsemus perustuu periaatteeseen, jonka mukaan ruoka tarjoaa muutakin kuin kaloreita ja ravintoaineita. Ruoka tarjoaa meille myös elintärkeää energiaa ja tietoa solutasolla. Kokonaisvaltaisessa ravitsemuksessa korostetaan kokonaisia, käsittelemättömiä elintarvikkeita ja pyritään ravitsemaan kehoa, mieltä ja henkeä.

Kokonaisvaltaisen ravitsemuksen keskeisiä periaatteita ovat:

 • Syö mahdollisimman paljon luonnonmukaisia, GMO-vapaita elintarvikkeita.
 • Paikallisesti viljeltyjen, kausiluonteisten tuotteiden valitseminen
 • Kasvipohjaisten täysravintovalmisteiden, kuten hedelmien, vihannesten, papujen, pähkinöiden, siementen ja täysjyväviljan nauttiminen.
 • rajoitetaan runsaasti sokeria, epäterveellisiä rasvoja ja kemiallisia lisäaineita sisältäviä jalostettuja elintarvikkeita.
 • Pysyminen nesteytettynä puhtaalla, suodatetulla vedellä
 • Mikrobiomin terveyden tukeminen fermentoitujen elintarvikkeiden ja probioottien avulla

Mitkä ovat kokonaisvaltaisen ravitsemuslähestymistavan edut? Tutkimukset osoittavat, että kokonaisten, ravinteikkaiden elintarvikkeiden korostaminen voi:

 • Tehostaa energiatasoja
 • Tukevat tervettä kehonpainoa
 • Vähentää tulehdusta
 • Parantaa suoliston terveyttä
 • Parantaa detoksifikaatiota
 • Hidas vanheneminen
 • Vähentää tautiriskiä

Kokonaisuudessaan kokonaisvaltaisen ravitsemusfilosofian tavoitteena on työskennellä sopusoinnussa kehon kanssa optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Miksi vieroitus on tärkeää?

Detoksifikaatiolla tarkoitetaan kehon luonnollisia prosesseja, joiden tarkoituksena on poistaa myrkkyjä soluista, kudoksista ja elimistä. Myrkkyjä voi kertyä huonosta ruokavaliosta, ympäristön epäpuhtauksista, stressistä, lääkkeistä, alkoholista ja muista lähteistä.

Seuraavassa on muutamia keskeisiä syitä, miksi vieroitus on tärkeää terveydellesi:

 • Vähentää myrkkykuormitusta - Detoksifiointi auttaa poistamaan haitallisia aineita ennen kuin ne voivat aiheuttaa vahinkoa.
 • Tukee elintoimintoja - Maksa, munuaiset, iho, keuhkot ja ruoansulatuskanava ovat kaikki osallisina detoksifikaatiossa. Näiden elinten tukeminen ravintoaineilla edistää niiden luonnollista toimintaa.
 • Lisää energiaa - Kun myrkkyjä kertyy vähemmän, voit tuntea olosi energisemmäksi ja valppaammaksi.
 • Edistää tervettä ikääntymistä - Myrkyt nopeuttavat solujen ikääntymistä. Detoxin avustaminen voi hidastaa tätä.
 • Parantaa immuniteettia - Vähemmän toksiineja parantaa immuunijärjestelmän toimintaa.
 • Auttaa painonpudotuksessa - Varastoituneiden myrkkyjen vapauttaminen voi auttaa karistamaan ylimääräisiä kiloja.
 • Parantaa mielialaa - Myrkkyjen poistamisen on osoitettu kohottavan mielialaa ja vähentävän ahdistusta.
 • Vähentää tautiriskiä - Myrkyt aiheuttavat monia kroonisia sairauksia. Detoksifiointi auttaa vähentämään riskiä.

Kuten huomaat, elimistön vieroitusprosessien säännöllinen tukeminen ruokavalion, ravintolisien ja elämäntapojen avulla on kokonaisvaltaisen terveyden kulmakivi.

Miten vieroitus toimii?

Ihmiskeholla on oma monimutkainen, sisäänrakennettu vieroitusjärjestelmä, johon kuuluvat maksa, iho, munuaiset, keuhkot, imusolmukkeet ja ruoansulatuskanava. Maksalla on yksi tärkeimmistä tehtävistä myrkkyjen käsittelyssä, jotta ne voidaan poistaa turvallisesti.

Seuraavassa on yksinkertaistettu yleiskatsaus siitä, miten kehosi detoksifioi:

Vaihe 1 - Maksan entsyymit auttavat muuttamaan rasvaliukoiset toksiinit välituotteiksi. Ravintoaineet, kuten sinkki, magnesium ja B-vitamiinit, tukevat tätä vaihetta.

Vaihe 2 - Maksa, munuaiset ja ruoansulatusentsyymit kiinnittävät molekyylejä toksiineihin ja lisäävät niiden vesiliukoisuutta. C- ja E-vitamiinit, glutationi ja aminohapot auttavat tässä vaiheessa.

Varastointi - Jos vaiheen 1 ja 2 reitit ylikuormittuvat, toksiinit voivat varastoitua rasvakudokseen. Tämä suojaa elimiä, mutta mahdollistaa myrkkyjen kertymisen ajan myötä.

Eliminaatio - Vaiheen 2 vesiliukoiset yhdisteet voivat poistua virtsan, ulosteiden, hien tai hengityksen kautta. Hydratoituminen auttaa tätä tärkeää viimeistä vaihetta.

Kuten huomaat, vieroitus on monimutkainen prosessi, joka vaatii ravintoaineita ja energiaa. Kun vieroitusreitit ylikuormittuvat tai tyhjenevät, myrkkyjä voi alkaa kertyä ja vaikuttaa terveyteen. Siksi näiden reittien ravitseminen on niin tärkeää!

Top 10 Detox Foods

Tietyt elintarvikkeet ovat erityisen arvokkaita edistämään elimistön luonnollista vieroitusprosessia. Tässä on 10 parasta detox-ruokaa, jotka kannattaa sisällyttää ruokavalioon:

 1. Sitruuna - Stimuloi maksaa vapauttamaan myrkkyjä ja edistää samalla ruoansulatusta ja munuaisten toimintaa. Lisää sitruunaviipaleita veteen tai käytä sitruunamehua kastikkeissa ja marinadeissa.
 2. Parsakaali - Sisältää myrkkyjä poistavia fytokemikaaleja, kuten sulforafaania ja indoleja. Syö parsakaalia raakana, paahdettuna tai höyrytettynä.
 3. Valkosipuli - Tehostaa maksan entsyymejä detoksifikaation tukemiseksi. Käytä valkosipulia suolaisissa ruokalajeissa, kastikkeissa ja keitoissa.
 4. Vihreä tee - Vihreän teen antioksidantit tukevat vaiheen 1 ja 2 maksan puhdistusta. Nauti päivittäin lämmin kuppi orgaanista vihreää teetä.
 5. Fermentoidut elintarvikkeet - Parantaa suoliston terveyttä, immuniteettia ja ravintoaineiden imeytymistä. Kokeile kimchiä, hapankaalia, misoa, kefiiriä, kombuchaa ja marinoituja vihanneksia.
 6. Lehtivihannekset - Vihreät kasvikset, kuten lehtikaali, pinaatti ja mangoldi, sisältävät runsaasti glutationia, joka tukee vaiheen 2 maksan puhdistusta. Käytä vihreitä runsaasti salaateissa, smoothieissa ja paistoksissa.
 7. Omenaviinietikka - Sisältää happoja, jotka sitovat myrkkyjä ja auttavat poistamaan niitä kehosta. Lisää pieniä määriä orgaanista ACV:tä salaattikastikkeisiin, marinadeihin ja tonikoihin.
 8. Voikukka - Voikukan kaikki osat tukevat detoksifikaatiota ja tervettä maksan toimintaa. Käytä voikukanjuuriteetä, vihreitä salaateissa tai paahdettua juurta kahvin korvikkeena.
 9. Ristikukkaiset vihannekset - Kukkakaali, kaali, retiisi, nauriit ja muut ristikukkaiset sisältävät rikkiyhdisteitä, jotka auttavat vieroitusentsyymejä. Syö niitä raakana, paahdettuna tai keittoihin lisättynä.
 10. Korianteri - Tämä persiljasuvun yrtti auttaa sitomaan raskasmetalleja, jotta ne voivat poistua elimistöstä. Käytä runsaasti tuoretta korianteria salsoissa, chimichurrissa, thaimaalaisessa ruoassa ja chutneyssa.

Nämä ovat vain muutamia niistä monista ruoka-aineista, joita voit sisällyttää ruokavalioosi tehostaaksesi luonnollista detox-vaikutustasi!

Top 10 Detox elämäntapa vinkkejä

Sen lisäksi, että syöt enemmän detox-ruokia, on olemassa monia elämäntapoja, jotka edistävät elimistön luonnollista kykyä puhdistaa itseään. Tässä 10 yksinkertaista detox-vinkkiä, jotka voit sisällyttää rutiineihisi:

 1. Juo enemmän vettä - Oikea nesteytys on avainasemassa, jotta myrkyt saadaan poistettua. Tavoittele 2-3 litraa suodatettua vettä päivittäin. Lisää sitruunaa, minttua tai kurkkua makua antamaan.
 2. Hikoile - Liikunta ja saunahoito auttavat poistamaan myrkkyjä hikoilemalla. Tavoittele vähintään 30 minuuttia kohtuullista liikuntaa, kuten lenkkeilyä tai pyöräilyä 3-5 kertaa viikossa.
 3. Kuivaharjaus - Ihon kuivaharjaus parantaa verenkiertoa ja imunestejärjestelmän toimintaa ja auttaa näin vieroitusoireiden poistamisessa. Harjaa kuivaa ihoa ylöspäin suuntautuvin liikkein ennen suihkussa käyntiä.
 4. Hengitä syvään - Syvä vatsahengitys tuo kehoon lisää happea ja auttaa huuhtelemaan myrkkyjä. Kokeile 5-10 minuutin syvähengitystä päivittäin.
 5. Käytä luonnonmukaisia kodin ja kehonhoitotuotteita - Vältä tavanomaisten hygienia- ja puhdistustuotteiden sisältämiä myrkkyjä vaihtamalla myrkyttömiin, kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.
 6. Ota myrkkyjä sitovia lisäravinteita - Ravintoaineet, kuten aktiivihiili, magnesium ja bentoniittisavi, voivat auttaa sitomaan myrkkyjä poistamista varten. Kysy neuvoa luonnonlääkäriltä.
 7. Vähennä stressiä päivittäin - Stressihormonit estävät vieroitusreittejä. Varaa joka päivä aikaa rentouttaville toiminnoille, kuten meditoinnille, venyttelylle, kävelylle luonnossa tai musiikin kuuntelulle.
 8. Saunahoito - Infrapunasaunat auttavat poistamaan myrkkyjä hikoilemalla. Tavoitteena on 10-30 minuutin saunominen 2-3 kertaa viikossa.
 9. Kokeile kuivapaastoa - 12-24 tuntia ilman ruokaa tai juomaa antaa keholle mahdollisuuden keskittyä pelkästään detoksifikaatioon. Varmista, että nesteytät ennen ja jälkeen paaston.
 10. Hieronta - Lymfahieronta parantaa verenkiertoa ja solujätteiden poistumista. Tavoittele kuukausittaista ammattimaista hierontaa.

Yhdistämällä useampia näistä hyödyllisistä käytännöistä rutiineihisi vahvistat kehosi synnynnäistä kykyä puhdistaa itseään!

Yhteenveto

Kehon luonnollisen detoksifikaatiokyvyn tukeminen on olennainen osa kokonaisvaltaista terveyttä. Sillä, mitä syöt ja miten elät, on suuri merkitys. Keskity kuluttamaan enemmän orgaanisia täysravintovalmisteita, erityisesti parhaita detox-superfoodeja. Vältä prosessoituja elintarvikkeita ja ympäristömyrkkyjä aina kun mahdollista. Liikunta, saunahoito, stressin vähentäminen, paastoaminen ja detox-valmisteet edistävät myös kehosi detoksifikaatioreittejä, jotta voit rajoittaa toksiinien kertymistä ja tuntea olosi terveeksi.

Mitä on kokonaisvaltainen ravitsemus?

Kokonaisvaltainen ravitsemus on lähestymistapa syömiseen, jossa keskitytään antamaan keholle elintarvikkeita ja ravintoaineita, joiden avulla keho voi toimia optimaalisesti ja parantaa itseään. Siinä korostetaan kokonaisia, luonnonmukaisia elintarvikkeita, paikallisesti kasvatettuja tuotteita, kasvipohjaista ruokavaliota, nesteytystä, suoliston terveyttä ja prosessoitujen elintarvikkeiden rajoittamista. Kokonaisvaltaisen ravitsemusfilosofian tavoitteena on ravita kehoa, mieltä ja henkeä.

Miksi vieroitus on tärkeää?

Detoksifikaatio on elimistön luonnollinen prosessi, jossa myrkyt poistuvat maksan, munuaisten, ihon, keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kautta. Detoksifikaation tukeminen on tärkeää myrkkykuormituksen vähentämiseksi, elinten toiminnan tukemiseksi, energian lisäämiseksi, terveen ikääntymisen edistämiseksi, immuniteetin tukemiseksi, painonpudotuksen tukemiseksi ja sairausriskin vähentämiseksi.

Miten elimistö puhdistaa itseään?

Kehossa on sisäänrakennettu vieroitusjärjestelmä, joka keskittyy maksan ympärille. Vaiheen 1 maksaentsyymit muuttavat myrkyt välivaiheen aineiksi. Vaihe 2 kiinnittää molekyylejä toksiineihin, jotta ne liukenisivat paremmin veteen. Myrkyt poistuvat virtsan, ulosteen, hien ja hengityksen kautta. Ravintoaineet, kuten vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit, tukevat tätä monivaiheista prosessia.

Mitkä tekijät vaikuttavat vieroitukseen?

Ruokavalio, lääkkeet, alkoholi, stressi, altistuminen epäpuhtauksille ja ikääntyminen voivat heikentää vieroitusreittejä. Ravintoaineiden puute, nestehukka, painonnousu ja ruoansulatusongelmat vaikuttavat myös detoksifikaatiokykyyn.

Mitä hyötyä vieroituksesta on?

Elimistön vieroituskyvyn tukemisen hyötyjä ovat muun muassa:

 • Lisääntynyt energia ja parantunut mieliala
 • Terveellinen painonhallinta
 • Vähentää tulehdusta ja tautiriskiä
 • Hidastunut ikääntyminen
 • Parantunut elintoiminta
 • Parannettu immuniteetti

Miten voit tukea elimistösi vieroitusprosesseja?

Syömällä enemmän luonnonmukaisia hedelmiä, vihanneksia, yrttejä, fermentoituja elintarvikkeita, liemiä ja vihreää teetä tuetaan detoksifikaatiota. Myös seuraavat toimet ovat hyödyllisiä: veden juominen, liikunta, kuivaharjaus, syvään hengittäminen, luonnontuotteiden käyttö, lisäravinteiden ottaminen, masennuksen poistaminen, kuivapaasto ja imunestejärjestelmän hieronta.

Mitkä elintarvikkeet auttavat vieroitusoireiden poistamisessa?

Joitakin parhaita detox-ruokia ovat: sitruuna, parsakaali, valkosipuli, vihreä tee, fermentoidut elintarvikkeet, lehtivihannekset, omenaviinietikka, voikukka, ristikukkaiset vihannekset ja korianteri. Nämä elintarvikkeet sisältävät tärkeitä ravintoaineita ja yhdisteitä, jotka tehostavat maksaentsyymejä, sitovat toksiineja ja tukevat poistumista.

Ovatko detox-ruokavaliot turvallisia?

Äärimmäiset tai pitkäaikaiset vieroitusruokavaliot voivat olla vaarallisia ilman lääkärin valvontaa. Lyhyet puhdistukset, jotka sisältävät täysravintoa, mehuja ja smoothieita, voivat kuitenkin olla hyödyllisiä, kun ne tehdään oikein. On parasta konsultoida pätevää ravitsemusterapeuttia.

Kuinka kauan vieroitusruokavalion tulisi kestää?

Useimmille ihmisille turvalliset vieroitusohjelmat kestävät 24 tunnista 21 päivään. Yhdestä kolmeen päivää tarjoaa "uudelleenkäynnistyksen", kun taas yhdestä kahteen viikkoa mahdollistaa syvemmän puhdistuksen. Kysy aina neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta ennen vieroitusohjelman aloittamista.

Mitä sinun tulisi välttää vieroituksen aikana?

Vältä prosessoituja elintarvikkeita, sokeria, kofeiinia, alkoholia, maitotuotteita, gluteenia ja punaista lihaa puhdistuksen aikana. Vähennä myös altistumista toksiineille elintarvikkeissa, tuotteissa ja ympäristössä. Keskity nauttimaan luomuvihanneksia, hedelmiä, liemiä, yrttejä, vihreää teetä ja vettä.

Mitkä ovat merkkejä siitä, että kehosi tarvitsee detoxia?

Oireet, kuten väsymys, aivosumu, ruoansulatusongelmat, akne, mielihalut, painonnousu, tulehdus, ruuhkautuminen ja kehon haju, voivat olla merkki siitä, että vieroitusjärjestelmäsi tarvitsee tukea. Funktionaalisen lääketieteen asiantuntijan konsultointi voi auttaa määrittämään, voisiko puhdistuksesta olla hyötyä.

Onko vieroituksessa riskejä?

Kun vieroitus tehdään oikein ja ammattilaisen ohjauksessa, se on yleensä turvallista. Pitkäkestoiset puhdistukset voivat kuitenkin johtaa ravintoaineiden puutteeseen, väsymykseen, hypoglykemiaan, nestehukkaan ja elektrolyyttitasapainon häiriöihin. Aloita hitaasti ja kuuntele kehosi signaaleja. Kysy neuvoa, jos olet raskaana, imetät, olet iäkäs, diabeetikko tai sinulla on jokin sairaus.

Miten voit ylläpitää vieroitusta puhdistuksen jälkeen?

Kun olet suorittanut vieroitusohjelman, jatka ravitsevien täysravintovalmisteiden syömistä, juo runsaasti vettä, hallitse stressiä, harrasta liikuntaa, tue ruoansulatusta, minimoi toksiinialtistusta ja käytä tarvittaessa tukevia yrttejä ja lisäravinteita.

Toivottavasti tämä auttaa antamaan kattavan yleiskatsauksen kokonaisvaltaisesta vieroituksesta ja siitä, miten voit tukea kehosi luonnollisia puhdistusprosesseja! Kerro minulle, jos sinulla on muita kysymyksiä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku