Luomuelintarvikkeiden merkitys

Published:

Luomuelintarvikkeiden suosio on kasvanut viime vuosina. Yhä useammat ihmiset valitsevat luomuruoan monista eri syistä. Tässä artikkelissa tarkastellaan luomuruoan syönnin tärkeyttä ja sen tarjoamia etuja.

Luomuelintarvikkeiden merkitys

Mitä "luomu" todella tarkoittaa?

Termi "luomu" viittaa tapaan, jolla elintarvikkeita kasvatetaan ja käsitellään. Luomuviljelyssä ei saa käyttää synteettisiä torjunta-aineita, bioteknisesti muunnettuja geenejä (GMO), öljypohjaisia lannoitteita tai puhdistamolietepohjaisia lannoitteita.

Luomukarjalle ei saa antaa antibiootteja tai kasvuhormoneja. Luomuelintarvikkeiden jalostajat eivät saa käyttää keinotekoisia säilöntäaineita, värejä, makuaineita tai muita lisäaineita. Saadakseen luomusertifikaatin elintarvikkeen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

 • Kasvatettu ilman synteettisiä torjunta-aineita tai lannoitteita.
 • Ei muuntogeenisiä organismeja
 • Ei antibiootteja tai kasvuhormoneja karjan ruokinnassa.
 • Ei keinotekoisia ainesosia käsittelyn aikana

Luomuelintarvikkeet ovat täysin vapaita kaikesta keinotekoisesta tai synteettisestä. Näin ne ovat mahdollisimman lähellä niiden luonnollista tilaa.

Miksi sinun pitäisi syödä luomuruokaa?

On monia syitä, miksi luomuruoka on järkevä valinta. Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä etuja, joita luomuruokaan siirtyminen tuo mukanaan:

1. Vältä haitallisia kemikaaleja

Tavanomaisia viljelykasveja ruiskutetaan usein synteettisillä torjunta-aineilla ja käsitellään kemiallisilla lannoitteilla. Monet näistä aineista on yhdistetty syöpään ja muihin terveysongelmiin. Luomukasveja kasvatetaan luonnollisesti ilman näitä kemikaaleja.

Kun valitset luonnonmukaisen ruoan, vältät mahdolliset haitalliset myrkyt ruoassa. Luomutiloilla kasvatettua karjaa ei käsitellä antibiooteilla tai kasvuhormoneilla, jotka voivat päätyä tavanomaisiin liha- ja maitotuotteisiin.

2. Enemmän ravinteita

Useissa tutkimuksissa on todettu, että luomuruoan ravintoainepitoisuudet ovat keskimäärin korkeammat. Luomukasvien antioksidanttien sekä tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuudet ovat yleensä korkeammat. Koska niissä ei käytetä kemiallisia lannoitteita, maaperän laatu paranee kompostoinnin ja viljelykierron avulla.

Korkeampi maaperän laatu johtaa ravinteikkaampiin elintarvikkeisiin. Ruoholla ruokittu luomunaudanliha on yleensä vähärasvaisempaa ja sisältää enemmän sydämelle terveellisiä omega-3-rasvahappoja kuin tavanomainen naudanliha.

3. Parempi maku

Monet ihmiset valitsevat luomuruokaa yksinkertaisesti siksi, että se maistuu paremmalta. Luomuviljelyssä keskitytään laatuun määrän sijasta. Luonnonmukaisesti kasvatetut eläimet saavat liikkua ja laiduntaa vapaasti, mikä johtaa laadukkaampaan lihaan.

Koska luomuelintarvikkeissa vältetään keinotekoisia säilöntäaineita ja makuaineita, niiden todellinen maku tulee esiin. Luomuelintarvikkeiden korkeampi antioksidantti- ja ravintoainepitoisuus vaikuttaa myös niiden herkulliseen makuun.

4. Ympäristöystävällinen

Tavanomaisessa maataloudessa käytetään paljon kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita, jotka voivat valua vesilähteisiin ja häiritä paikallisia ekosysteemejä. Luomuviljelyn ympäristövaikutukset ovat paljon vähäisemmät.

Luomuviljelijät käyttävät peittokasvien ja kompostin kaltaisia käytäntöjä rikastuttaakseen maaperää ja torjuakseen tuholaisia luonnollisesti. Luomuelintarvikkeiden valitseminen pienentää hiilijalanjälkeäsi ja tukee kestäviä viljelykäytäntöjä.

5. Eläinten hyvinvointi

Luomukarjaa on kasvatettava häkittömissä tiloissa, eikä sille anneta kasvuhormoneja tai antibiootteja. Niiden rehun on oltava luonnonmukaista, ja niillä on oltava enemmän pääsyä ulkoilmaan.

Luomuviljelyssä on tiukemmat eläinten hyvinvointia koskevat vaatimukset. Luomumunien, -maitotuotteiden ja -lihan valitseminen tukee tuotantoeläinten eettistä kohtelua.

6. GMO:ien välttäminen

Geenitekniikalla muunnetuista organismeista (GMO) on tullut tavanomaisissa jalostetuissa elintarvikkeissa kaikkialle. GMO:ien turvallisuutta koskevat tutkimukset eivät ole yksiselitteisiä, mikä herättää huolta mahdollisista terveysriskeistä.

Luonnonmukaisen ruoan syöminen on helppo tapa välttää muuntogeenisiä organismeja ruokavaliossasi. Luomuelintarvikkeet eivät lain mukaan saa olla muuntogeenisiä tai sisältää muuntogeenisiä ainesosia.

7. Elintarvikkeiden turvallisuus

Myrkyllisten torjunta-aineiden, antibioottien ja keinotekoisten lisäaineiden puuttuminen luomuruoasta tekee siitä turvallisemman valinnan. Antibioottien käyttö tavanomaisen lihan ja maitotuotteiden kautta voi johtaa resistenssiin.

Torjunta-ainejäämät kasveissa ja eläimissä voivat lisätä tiettyjen syöpien riskiä. Valitsemalla luonnonmukaisen viljelyn minimoit altistumisesi tavanomaisessa maataloudessa käytetyille vaarallisille aineille.

Helppoja tapoja syödä enemmän luomuruokaa

100-prosenttisen luomuruokavalion noudattaminen voi olla haastavaa ja kallista. Onneksi voit ottaa yksinkertaisia askeleita sisällyttää enemmän luomuruokia rutiineihisi. Tässä on muutamia helppoja tapoja syödä luomua useammin:

 • Osta luomuversioita "likaisen tusinan" hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat eniten torjunta-aineiden saastuttamia - omenat, marjat, salaatti, avokadot, pinaatti, nektariinit, viinirypäleet ja muut. Valitse nämä ensisijaisesti luonnonmukaisina.
 • Etsi luomusinetti, kun ostat jalostettuja elintarvikkeita, kuten pastakastiketta, kaurapuuroa ja välipaloja. Vältä ainesosia, kuten korkeafruktoosista maissisiirappia.
 • Valitse luomulihaa, -munia ja -maitotuotteita välttääksesi hormonit ja antibiootit. Luomujogurtti, -maito ja ruohokasvatettu naudanliha ovat hyviä vaihtoehtoja.
 • Tarkista yrityksen toimintaperiaatteet - Whole Foodsin kaltaisilla luontaistuotekaupoilla on tiukat vaatimukset luomutuotteille. Tarkista, onko tuotteissa USDA:n luomusinetti.
 • Kasvata omia luonnonmukaisia hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä kotona astioissa tai takapihan puutarhassa. Kotikasvatus on parasta luomuruokaa.
 • Käy paikallisilla markkinoilla ja osta sesongin mukaisia luomutuotteita suoraan pieniltä tiloilta. Saat tuoreinta ruokaa.
 • Osta luomuviljaa, kuten riisiä, kvinoaa, farroa ja kauraa irtotavarana. Se on halvempaa kuin pakatut luomuvaihtoehdot.
 • Vertaile hintoja - luomupakasteet ja -säilykkeet voivat olla halvempia kuin tuoreet ja yhtä ravitsevia. Papusäilykkeet ovat toinen budjettiystävällinen vaihtoehto.

Pienillä muutoksilla ja luomuvaihtoehtojen lisäämisellä rutiineihisi voit parantaa ruokavaliotasi huomattavasti. Tue luomuviljelijöitä ostamalla luomuelintarvikkeita aina kun mahdollista.

Onko luomuruoka korkeamman hinnan arvoista?

Luomuruoka on yleensä kalliimpaa kuin tavanomaisesti kasvatetut elintarvikkeet. Korkeammat hinnat johtuvat suuremmasta työmäärästä, alhaisemmasta sadosta ja siitä, että luomuviljelyssä ei ole valtion tukia. Monien mielestä lisäkustannukset ovat kuitenkin sen arvoisia.

Vaikka luomuruoka saattaa maksaa aluksi enemmän, sen käyttäminen tuo taloudellisia säästöjä pitkällä aikavälillä. Luonnonmukaiset elintarvikkeet vähentävät terveysriskejä ja synteettisille kemikaaleille altistumisesta johtuvaa sairaanhoidon tarvetta.

Luomuviljely hyödyttää myös ympäristöä, eläinten hyvinvointia ja maaseutuyhteisöjä. Vaikka hinnat laskevat, luonnonmukainen tuotanto on sijoitus terveyteesi ja planeettaan, joka tuottaa suuria osinkoja.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit pysyä ruokabudjetissasi ja silti nauttia luomuruoasta:

 • Vertaile yksikköhintoja - luomutuotteiden myynnissä voi olla säästöjä tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna. Kiinnitä huomiota unssikohtaiseen hinnoitteluun.
 • Aseta "likainen tusina" etusijalle - kun luonnonmukaisten tuotteiden ostaminen on rajallista, valitse luonnonmukaisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka ovat eniten torjunta-aineiden saastuttamia.
 • Osta luomua irtotavarana - tee ostoksia varastomyymälöistä ja verkkokaupoista, joissa on edullisempia hintoja irtotavarana myytävistä tuotteista, kuten luomuviljasta ja -pähkinöistä.
 • Pakasta tai säilytä ylijäämä luomutuotteita - osta kauden luomutuotteita irtotavarana, kun hinnat ovat alhaiset, ja säilytä sato.
 • Liity CSA- tai ruokayhteistyöjärjestöön - nämä ohjelmat tarjoavat alennettuja luomutuotteita suoraan maatiloilta.
 • Kasvata itse - jopa terassilla tai ikkunalaudalla sijaitseva yrttitarha voi auttaa kompensoimaan elintarvikekustannuksia luomuruoan avulla.
 • Suunnittele ruokalistat luomumyynnin mukaan - tarkista viikoittaiset lehtiset ja suunnittele reseptejä, joissa käytetään joka viikko myynnissä olevia luomutuotteita.

Luomusyönti budjetilla vaatii yksinkertaisesti enemmän suunnittelua ja priorisointia. Luovuudella ja sitoutumisella voit nauttia kaikista luomuruoan hyödyistä ja pitää samalla kiinni ruokabudjetistasi.

Lopputulos

Luomuruoalla vältetään monet tavanomaisen viljelyn terveys- ja ympäristöhaitat. Tutkimukset osoittavat, että luomuruoka sisältää enemmän tärkeitä ravintoaineita ja vähemmän vaarallisia synteettisiä torjunta-aineita ja myrkkyjä.

Luonnonmukaisen tuotannon valitseminen tarjoaa konkreettisia etuja:

 • Enemmän antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
 • Ei myrkyllisiä torjunta-ainejäämiä
 • GMO:ien, antibioottien ja hormonien välttäminen.
 • Pienemmät ympäristövaikutukset
 • Parempi eläinten hyvinvointi
 • Kemikaaliton, puhdas ruoka

Vaikka hinnat laskevat, luonnonmukaiset elintarvikkeet ovat edelleen kalliita. Sijoitus luonnonmukaisiin elintarvikkeisiin on kuitenkin investointi pitkän aikavälin terveyteen ja hyvinvointiin.

Osta ensisijaisesti luomutuotteita, -lihaa, -maitotuotteita ja -jyviä aina kun mahdollista. Etsi USDA:n luomumerkintä, jotta voit varmistaa, että saat elintarvikkeita, jotka on kasvatettu tiukkojen standardien mukaisesti ilman synteettisiä kemikaaleja.

Pienillä muutoksilla on suuri merkitys. Jos täysin luonnonmukaisten tuotteiden ostaminen ei ole sinulle juuri nyt mahdollista, jo pelkästään luonnonmukaisten valintojen tekeminen siellä, missä se on mahdollista, parantaa ruokavaliotasi ja terveytesi huomattavasti.

Usein kysytyt kysymykset luomuruoan merkityksestä

Mitkä ovat luomuelintarvikkeita koskevat säännökset?

Jotta elintarvikkeelle voidaan myöntää luomusertifikaatti, se on viljeltävä ja käsiteltävä USDA:n kansallisen luomuohjelman ohjeiden mukaisesti. Luomukasvien viljelyssä ei saa käyttää synteettisiä torjunta-aineita tai lannoitteita. Luonnonmukaisesti kasvatetuille eläimille ei saa antaa antibiootteja tai hormoneja, ja niillä on oltava pääsy ulkoilmaan. Luomuelintarvikkeet eivät saa sisältää keinotekoisia ainesosia tai muuntogeenisiä organismeja, ja niiden jalostuksessa on vältettävä säteilytystä tai teollisia liuottimia. Yritysten on haettava luomusertifiointia ja läpäistävä tarkastukset, joilla varmistetaan vaatimustenmukaisuus.

Poistetaanko torjunta-aineet tuotteiden pesemisellä?

Tuotteiden pesu auttaa poistamaan joitakin pintatuholaismyrkkyjen jäämiä, mutta ei poista kaikkia myrkkyjä. Torjunta-aineet voivat tunkeutua hedelmien ja vihannesten kudoksiin. Kuoriminen auttaa myös vähentämään torjunta-aineita, mutta arvokkaat ravintoaineet menetetään. Luonnonmukainen tuotanto on ainoa tapa varmistaa, että tuotteet ovat torjunta-aineettomia ja ravinteikkaita.

Onko luomuruoka ravitsevampaa?

Useissa tutkimuksissa on todettu, että luomuruoat sisältävät keskimäärin 20-40 prosenttia enemmän antioksidantteja sekä tiettyjä vitamiineja ja kivennäisaineita. Torjunta-aineiden ja kemiallisten lannoitteiden välttäminen rikastuttaa maaperää ja johtaa ravinteikkaampiin satoihin. Korkeampi antioksidanttipitoisuus vaikuttaa myös monien luomuruokien parempaan makuun.

Ovatko luomukanat todella häkittömiä?

Jotta siipikarja voidaan sertifioida luonnonmukaiseksi, linnuilla on oltava pääsy ulkoilmaan, eikä niitä saa kasvattaa häkeissä. Luomukanat ovat häkittömiä, ja ne pystyvät harjoittamaan luonnollista käyttäytymistä, kuten nokkimista, raapimista ja pölyttämistä, koska ne eivät ole suljettuja. Myös rehun on oltava luonnonmukaista, eikä siinä saa olla keinotekoisia lisäaineita tai eläimistä saatavia sivutuotteita.

Onko luomuliha kasvatettu ilman antibiootteja?

Luomulihaa, -munia ja -maitotuotteita varten kasvatettuja eläimiä ei saa missään vaiheessa käsitellä antibiooteilla tai kasvuhormoneilla. Valitsemalla luomueläintuotteita vältytään altistumiselta lääkkeille, jotka voivat johtaa antibioottiresistenssiin ihmisissä. Eläimille on myös annettava luonnonmukaista rehua, joka on kasvatettu ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita.

Ovatko luonnonmukaiset elintarvikkeet GMO-vapaita?

Luomumerkintä tarkoittaa, että tuote on todistetusti GMO-vapaa. Geenimuunnellut organismit on kielletty USDA:n luomustandardeissa, joten sertifioidut luomuelintarvikkeet eivät voi tarkoituksellisesti sisältää muuntogeenisiä ainesosia. Tämä antaa varmuuden kuluttajille, jotka haluavat välttää muuntogeenisiä organismeja ruokavaliossaan.

Miksi luomuruoka on usein epäsäännöllisen muotoista tai pienempää?

Koska luomuviljelijät eivät käytä keinotekoisia kypsytysaineita, hedelmät ja vihannekset ovat pienempiä ja epäsäännöllisempiä. Tämä osoittaa kuitenkin, että tuotteiden on annettu kypsyä täysin luonnollisesti viiniköynnökseen tai puuhun, jolloin ne ovat kehittäneet täyden ravintoainevalikoiman. Pienemmät koot kuvastavat myös sitä, että luomuviljelyssä keskitytään laatuun määrän sijasta.

Ovatko luonnonmukaiset elintarvikkeet torjunta-aineettomia?

Sertifioidut luomutuotteet eivät voi kasvaa synteettisillä kemiallisilla torjunta-aineilla. Tietyt kasviperäiset torjunta-aineet ovat kuitenkin sallittuja viimeisenä keinona. Nämä luonnolliset tuholaistorjunta-aineet hajoavat nopeasti, eivätkä ne ole myrkyllisiä ihmisille. Vaikka luomutuotteet eivät ole täysin torjunta-aineettomia, niissä on paljon vähemmän turvallisempia tuholaistorjuntamenetelmiä.

Tarkoittaako luomu kestävää?

Luonnonmukaiset viljelykäytännöt edistävät kestävyyttä rikastuttamalla maaperää, säästämällä vettä, lisäämällä luonnon monimuotoisuutta maatiloilla ja vähentämällä kemiallisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden aiheuttamaa saastumista. Luomuruoan valitseminen tukee myös eläinten eettistä kohtelua. Luomutuotannolla pyritään suojelemaan ihmisten ja maapallon terveyttä.

Onko paikallisesti kasvatettu ruoka sama asia kuin luomuruoka?

Paikallinen ruoka ei välttämättä ole luonnonmukaista. Läheisellä maatilalla myytävät tuotteet voivat silti olla tavanomaisesti ja torjunta-aineita käyttäen kasvatettuja. Etsi sertifioitu luomumerkki, jotta voit olla varma, että tuotteet noudattavat luonnonmukaisen viljelyn standardeja, vaikka ne olisi hankittu paikallisesti. Paikalliset luomutuotteet tarjoavat kuitenkin parhaan yhdistelmän tuoreutta, vähäisiä ympäristövaikutuksia ja kemikaalivapaata viljelyä.

Ovatko luomuruoat terveellisempiä lapsille ja vauvoille?

Luomuruoasta on paljon hyötyä imeväisille ja lapsille, koska heidän kehonsa on vielä kehittymässä ja alttiimpi myrkyille. Lasten ruokkiminen luomutuotteilla, -viljoilla, -lihalla ja -maitotuotteilla vähentää heidän altistumistaan tavanomaisessa maataloudessa käytetyille haitallisille aineille. Luonnonmukaiset elintarvikkeet tarjoavat kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiä ravintoaineita ilman kemikaalijäämiä, jotka voivat aiheuttaa myöhemmin terveysongelmia.

Miten luonnonmukaisten tuotteiden hinnat ovat vertailukelpoisia?

Tutkimusten mukaan kuluttajat pitävät luomuruokaa 2-3 kertaa kalliimpana kuin tavanomaista ruokaa, mutta vähittäismyyntihinnat ovat keskimäärin 30-60 prosenttia korkeammat. Kun luomuviljely laajenee ja lisää tuotteita tulee saataville, hinnat laskevat. Ostamalla luomua irtotavarana, pysymällä myynnissä ja kasvattamalla itse voi kompensoida luomun korkeampaa hintaa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku