Kuinka monta kaloria poltan päivässä? Laihtua ilman liikuntaa

Published:

Oletko koskaan miettinyt, kuinka monta kaloria poltat keskimääräisen päivän aikana? Kun tiedät, kuinka monta kaloria kehosi kuluttaa päivittäin, voit saada hyödyllisiä tietoja, jotka auttavat sinua laihtumaan tehokkaammin.

Tämä artikkeli opettaa sinulle, miten voit laskea päivittäisen kaloripolton. Saat myös tietää, mitkä tekijät vaikuttavat päivittäin käyttämiesi kalorien määrään, ja löydät vinkkejä, joiden avulla voit polttaa enemmän kaloreita. Lue lisää löytääksesi vastaus kysymykseen "kuinka monta kaloria poltan päivittäin?".

Kuinka monta kaloria poltan päivässä? Laihtua ilman liikuntaa

Miksi päivittäisen kaloripolton tunteminen auttaa painonpudotuksessa?

Painonnousun tai -laskun tärkein tekijä on ruoan ja juomien kautta nautittujen kaloreiden ja elimistön energiankulutuksen välinen tasapaino.

Laihduttaaksesi sinun on kulutettava vähemmän kaloreita kuin kehosi kuluttaa tai "polttaa" päivittäin. Keskimääräinen aikuinen tarvitsee noin 2 000-2 500 kaloria päivässä vain pitääkseen nykyisen painonsa. Kuluttamalla 500 kaloria vähemmän päivässä voit laihtua noin 1 kilon viikossa pelkästään kalorivajeen avulla.

Kun tiedät karkean arvion siitä, kuinka monta kaloria ainutlaatuinen kehosi polttaa päivittäin, on helpompi määrittää sopiva kalorien saantitavoite ylimääräisen rasvan menettämistä varten. Näin voit luoda kalorivajeen ruokavalion avulla ilman, että sinun tarvitsee luottaa liikunnan avulla tapahtuvaan kaloripolttoon.

Kuinka laskea päivittäinen kokonaiskaloripolttosi

Päivittäisen kokonaiskalorikulutuksen määrittäminen edellyttää perusaineenvaihdunta-asteesi (BMR) ja liikunnan aikana poltettujen kalorien määrän laskemista.

Perusaineenvaihduntasi on vähimmäismäärä kaloreita, jonka elimistösi tarvitsee vain elintärkeiden toimintojen, kuten hengityksen, verenkierron, ruoansulatuksen sekä aivojen ja elinten asianmukaisen toiminnan ylläpitämiseen levossa. Perusmetaboliasi muodostaa noin 60-75 prosenttia päivittäisestä kokonaiskaloripoltostasi.

Tässä on yksinkertainen BMR-laskin, jota voit käyttää:

Miehille:

BMR = 88,362 + (13,397 x paino kilogrammoina) + (4,799 x pituus cm) - (5,677 x ikä vuosina)

Naisille:

BMR = 447,593 + (9,247 x paino kilogrammoina) + (3,098 x pituus cm) - (4,330 x ikä vuosina)

ottaa huomioon päivittäisten toimintojen ja tarkoituksellisen liikunnan kautta poltetut lisäkalorit:

 • Istumatyö (vähän tai ei lainkaan liikuntaa): BMR x 1,2
 • Kevyesti aktiivinen (kevyttä liikuntaa 1-3 päivänä viikossa): BMR x 1,375
 • Kohtalaisen aktiivinen (kohtuullinen liikunta 3-5 päivänä viikossa): BMR x 1,55
 • Erittäin aktiivinen (kovaa liikuntaa 6-7 päivää viikossa): BMR x 1,725
 • Erittäin aktiivinen (erittäin kova liikunta ja fyysinen työ): BMR x 1,9

Käyttäkäämme esimerkkiä, jotta tämä BMR-laskin olisi helppo ymmärtää. Jos 40-vuotias mies on 180 cm pitkä ja painaa 80 kg, hänen arvioitu BMR:nsä on noin 1685 kaloria päivässä. Jos hän on kevyesti aktiivinen ja harrastaa kevyttä liikuntaa 1-3 päivänä viikossa, hän polttaisi noin 2315 kaloria päivässä (BMR 1685 x 1,375 aktiivisuuskerroin).

Muista, että nämä laskurit antavat karkean arvion lähtökohdaksi, mutta todellinen päivittäinen kaloripolttosi voi olla suurempi tai pienempi riippuen yksilöllisestä kehon koostumuksesta, aineenvaihdunnasta ja muista tekijöistä. Seuratessasi painoasi ajan mittaan ja syömällä samalla tasaisen määrän kaloreita voit saada selkeämmän kuvan henkilökohtaisesta päivittäisestä kaloritarpeestasi ylläpitoa tai laihduttamista varten.

Mikä vaikuttaa siihen, kuinka monta kaloria käytät päivässä?

Useat eri muuttujat vaikuttavat siihen, kuinka monta kaloria kehosi kuluttaa 24 tunnin aikana:

 • Ikä - Iän myötä lihasmassan määrä yleensä vähenee, kun taas kehon rasva lisääntyy. Koska lihakset polttavat enemmän kaloreita kuin rasva, BMR laskee iän myötä. 20-vuotias saattaa polttaa 60-70 kaloria enemmän päivässä kuin 60-vuotias.
 • Sukupuoli - Miehillä on luonnostaan vähemmän rasvaa ja enemmän lihasmassaa kuin naisilla. Koska vähärasvainen lihasmassa polttaa enemmän kaloreita kuin rasva, miesten päivittäinen kalorinkulutus on yleensä suurempi kuin naisten.
 • Kehon koko ja koostumus - Mitä enemmän painat, sitä enemmän kaloreita kehosi tarvitsee ylläpitääkseen itseään. Lihasmassa polttaa kuitenkin enemmän kaloreita kuin rasvamassa. Erittäin lihaksikas henkilö saattaa siis polttaa enemmän energiaa levossa kuin samanpainoinen henkilö, jolla on suurempi rasvaprosentti.
 • Ruokavalio ja ruokailutottumukset - Riittävä proteiinin kulutus lisää hieman kalorien kulutusta, koska proteiinin hajottaminen ja aineenvaihdunta vie elimistöltä enemmän energiaa kuin hiilihydraattien tai rasvan. Useiden pienten aterioiden syöminen usein voi myös lisätä aineenvaihduntaa hieman verrattuna harvoihin suuriin aterioihin.
 • Geenit ja terveydentila - Jotkut ihmiset perivät geenejä, jotka ohjelmoivat heidän kehonsa nopeampaan aineenvaihduntaan, kun taas toisilla on luonnostaan hitaampi kalorienpoltto. Kilpirauhasen toimintahäiriöt, diabetes, PCOS ja muut terveydentilat voivat myös vaikuttaa suoraan BMR:ään ja päivittäiseen kalorinkulutukseen.
 • Lääkkeet - Tietyt reseptilääkkeet, kuten masennuslääkkeet, kortikosteroidit, beetasalpaajat ja psykoosilääkkeet, ovat yhteydessä aineenvaihdunnan hidastumiseen. Keskustele aina lääkärisi kanssa uusien lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista.
 • Päivittäinen aktiivisuus - Enemmän liikuntaa ja liikuntaa lisää suoraan päivittäin poltettujen kalorien määrää. Hyvin istuvat elämäntavat ja pitkäaikainen istuminen vähentävät päivittäistä kalorinkulutusta.

Miten polttaa enemmän kaloreita päivässä laihtua nopeammin

Jos tuntuu, että laihtuminen on pysähtynyt, voit käyttää useita strategioita, joilla voit polttaa enemmän kaloreita päivittäin:

 • Lisää NEAT:ia (non-exercise activity thermogenesis) - Tämä sisältää kaloreita, joita poltetaan yleisessä päivittäisessä liikunnassa, kuten tahdissa kulkemisessa, pörräämisessä, portaissa kulkemisessa, seisomisessa työnteon aikana ja yksinkertaisesti kävelemällä enemmän päivän mittaan. Pelkästään päivittäisen jalkojen koputtelun ja hötkyilyn lisäämisen on osoitettu polttavan jopa 350 lisäkaloria.
 • Lisää lyhyitä liikuntajaksoja pitkin päivääsi - tee hyppyjumppia televisiomainosten aikana, pidä viiden minuutin tanssibileet olohuoneessa tai tee kyykkyjä ja lungseja kehonpainolla ruokaa mikroaaltouunissa lämmittäessäsi. Muutama minuutti sinne sun tänne lisää liikuntaa.
 • Rakenna lisää lihaksia voimaharjoittelulla - Keskity lihasten asteittaiseen ylikuormittamiseen haastavalla vastusharjoittelulla vähintään 2-3 päivänä viikossa. Enemmän lihasmassaa tarkoittaa korkeampaa lepoaineenvaihduntaa.
 • Sisällytä HIIT-harjoituksia - Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu (HIIT) maksimoi kaloripolton vuorottelemalla voimakkaita sprintti-, pyöräily- tai muita sydänharjoituksia lyhyiden lepojaksojen kanssa. Jo 2-3 HIIT-harjoitusta viikossa voi lisätä merkittävästi päivittäistä kalorinkulutusta.
 • Laadukkaan unen asettaminen etusijalle - Hyvin levänneenä oleminen auttaa tukemaan korkeampaa aineenvaihduntaa, kun taas univaje häiritsee nälkää sääteleviä hormoneja, mikä aiheuttaa lisääntynyttä ruokahalua ja ylensyöntiä. Nuku 7-9 tuntia yössä.
 • Pysy nesteytettynä - Riittävä veden juominen päivän mittaan ehkäisee nestehukkaa, joka voi hidastaa aineenvaihduntaa. Viileän veden juominen ennen aterioita voi myös polttaa muutaman ylimääräisen kalorin termogeneesin kautta.
 • Kävele enemmän askelia päivässä - Kävele vähintään 10 000 askelta päivässä tai seuraa edistymistäsi kuntoilijan avulla ja lisää vähitellen päivittäistä askelmäärääsi. Enemmän kävelyä polttaa suoraan lisää kaloreita.
 • Juo vihreää teetä - Vihreän teen yhdisteet, kuten EGCG, vauhdittavat aineenvaihduntaa hellävaraisesti. Myös mausteiset ruoat, kuten chilit ja kurkuma, voivat tilapäisesti kiihdyttää kalorienpolttoa.

Keskeiset otteet päivittäisestä kaloripoltosta

Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä ovat tärkeimmät seikat, jotka on hyvä pitää mielessä päivittäisen kalorikulutuksen osalta:

 • Perusaineenvaihduntasi muodostaa noin 60-75 prosenttia päivittäisestä kalorien poltosta. BMR voidaan arvioida yksinkertaisilla kaavoilla, jotka perustuvat ikään, sukupuoleen, pituuteen ja painoon.
 • Päivittäinen kokonaiskalorikulutus on BMR kerrottuna aktiivisuuskertoimella - 1,2-1,9 riippuen liikuntatiheydestä ja elämäntapatekijöistä.
 • Muuttujat, kuten lihasmassa, aineenvaihdunta, perimä, ikä ja liikuntatottumukset, vaikuttavat siihen, kuinka paljon kaloreita ainutlaatuinen kehosi polttaa päivässä.
 • Laihduttaaksesi sinun on syötävä vähemmän kaloreita kuin kehosi kuluttaa - tämä luo kalorivajeen. 500 kalorin alijäämä päivässä johtaa yleensä 1 kilon menetykseen viikossa.
 • Voit polttaa enemmän kaloreita päivässä liikkumalla enemmän, harrastamalla liikuntaa, rakentamalla lihaksia, nukkumalla hyvin, juomalla ja muilla aineenvaihduntaa edistävillä strategioilla.
 • Käytä lähtökohtana verkossa olevaa BMR-laskuria ja säädä sitten kalorimäärääsi henkilökohtaisen aineenvaihduntasi ja edistymisesi mukaan, jotta voit ajan mittaan menettää rasvaa järkevästi.

Kun tiedät karkean arvion siitä, kuinka monta kaloria elimistösi polttaa päivittäin, on helpompi asettaa sopiva kalorimäärän tavoite turvallista ja kestävää painonpudotusta varten. Yhdistämällä kohtuullisen kalorivajeen aineenvaihduntaa edistäviin toimintatapoihin ja aktiiviseen elämäntapaan voit laihtua rasvaa turvautumatta pelkästään liialliseen liikuntaan.

Kuinka monta kaloria poltan päivässä?

Päivän aikana poltettavien kalorien määrä riippuu useista tekijöistä, kuten painosta, pituudesta, iästä, sukupuolesta ja aktiivisuustasosta. Voit käyttää kalorilaskuria saadaksesi arvion siitä, kuinka monta kaloria poltat päivässä.

Miten voin laihtua ilman liikuntaa?

Vaikka liikunta on tehokas tapa laihtua, se ei ole ainoa tapa. Voit silti laihtua tekemällä muutoksia ruokavalioon ja elämäntapaan. Joitakin vinkkejä laihduttamiseen ilman liikuntaa ovat terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, annosten hallitseminen, runsas veden juominen, riittävä uni, stressin hallinta sekä prosessoitujen ja runsaskaloristen ruokien välttäminen.

Vaikuttaako aineenvaihduntani nopeus siihen, kuinka monta kaloria poltan?

Kyllä, aineenvaihduntanopeudella on merkittävä rooli siinä, kuinka monta kaloria poltat päivässä. Aineenvaihduntanopeus on nopeus, jolla kehosi polttaa kaloreita ylläpitääkseen perustoimintoja, kuten hengittämistä, verenkiertoa ja ruumiinlämmön ylläpitämistä. Aineenvaihduntasuhteeseen voivat vaikuttaa esimerkiksi ikä, sukupuoli, perimä ja lihasmassa.

Kuinka monta kaloria minun pitäisi polttaa päivässä laihtuakseni?

Laihduttaaksesi sinun on yleensä luotava kalorivaje polttamalla enemmän kaloreita kuin kulutat. Tarkka kalorimäärä, joka sinun tulisi polttaa päivässä laihtuaksesi, riippuu laihtumistavoitteistasi, nykyisestä painostasi, aktiivisuustasostasi ja aineenvaihdunnastasi. On parasta kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen tai rekisteröityneen ravitsemusterapeutin puoleen henkilökohtaisen kalorivajeen määrittämiseksi painonpudotusta varten.

Voinko polttaa kaloreita ilman liikuntaa?

Kyllä, voit silti polttaa kaloreita ilman suunnitelmallista liikuntaa. Kehosi polttaa kaloreita koko päivän ajan, jopa kävelyn, siivoamisen, ruoanlaiton ja puutarhanhoidon kaltaisten toimintojen aikana. Lisäksi tietyt elämäntapamuutokset, kuten seisominen istumisen sijasta, portaiden käyttäminen hissin sijasta ja liikkuminen, voivat auttaa lisäämään kalorienpolttoa.

Miten saan selville, kuinka monta kaloria minun on poltettava?

Kun haluat selvittää, kuinka monta kaloria sinun on poltettava, sinun on ensin määritettävä päivittäinen kokonaisenergiankulutuksesi (TDEE), joka sisältää kalorit, jotka poltat päivässä eri toiminnoilla. TDEE:ssä otetaan huomioon perusaineenvaihduntasi (BMR) ja aktiivisuustasosi. Voit käyttää verkkolaskureita tai kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen arvioidaksesi TDEE:si ja asettaa kaloripolttotavoitteesi sen mukaisesti.

Mikä on tehokkain tapa laihtua?

Tehokkain tapa laihtua on yhdistelmä terveellistä ruokavaliota, säännöllistä liikuntaa ja elämäntapamuutoksia. Keskity kalorivajeen luomiseen, valitse ravinteikkaita elintarvikkeita, käytä sydän- ja verisuonitreeniä sekä voimaharjoittelua, nuku riittävästi, hallitse stressiä ja hae tukea terveydenhuollon ammattilaiselta tai rekisteröidyltä ravitsemusterapeutilta saadaksesi henkilökohtaisia neuvoja.

Mistä tiedän, kuinka monta kaloria minun on pidettävä, jotta painoni pysyy ennallaan?

Painon ylläpitämiseksi sinun on kulutettava saman verran kaloreita kuin poltat päivässä. Tämä tunnetaan nimellä kalorien ylläpitäminen. Voit määrittää kalorien ylläpitotasosi laskemalla TDEE:n. Kun tiedät TDEE:n, voit pyrkiä kuluttamaan kyseisen määrän kaloreita painon ylläpitämiseksi.

Voiko vähemmän kaloreita syöminen auttaa minua polttamaan enemmän rasvaa?

Vähemmän kaloreita syömällä voidaan luoda kalorivaje, joka voi mahdollisesti johtaa painonpudotukseen ja rasvanpolttoon. Kun elimistösi tarvitsee enemmän energiaa kuin se saa kuluttamistasi kaloreista, se alkaa käyttää varastoitua rasvaa polttoaineena. On kuitenkin tärkeää luoda terve ja kestävä kalorivaje ja välttää hyvin vähäkalorisia ruokavalioita, sillä ne voivat olla haitallisia terveydelle.

Miten voin auttaa kehoani polttamaan enemmän kaloreita?

Voit auttaa kehoasi polttamaan enemmän kaloreita monin eri tavoin. Säännöllinen liikunta, kuten sydän- ja voimaharjoittelu sekä korkean intensiteetin intervalliharjoittelu (HIIT), voi lisätä kalorienpolttoa. Lisäksi lihasten kasvattaminen voimaharjoittelun avulla voi auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa. Syöminen ruokia, jotka vaativat enemmän energiaa sulatukseen, kuten proteiinipitoisia ruokia, voi myös hieman lisätä kalorienpolttoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku