Auttaako melatoniini ahdistukseen

Published:

Hei, oletko koskaan miettinyt, miten kehosi kello tikittää? Se on melatoniini-nimisen hormonin ansiota. Tämä pieni kemiallinen sanansaattaja, joka tunnetaan nimellä melatoniinilisä, toimii melatoniinireseptoreiden kautta ja ottaa yövuoron käpyrauhasessasi. Se sanelee unirytmisi ja kertoo sinulle, milloin on aika mennä nukkumaan. Melatoniinia, hermostomme synteesiä, tuottaa aivojemme herneen kokoinen rauhanen, ja sen tuotantoon vaikuttaa valoaltistus. Tämä rauhanen on yksi kehomme melatoniinireseptoreista, joihin melatoniinilisä voi vaikuttaa. Netflixin katselu kello kolmeen asti yöllä todellakin häiritsee melatoniinitasoasi ja aiheuttaa unettomuutta. Tämä vaikuttaa käpyrauhaseen ja häiritsee heräämisjaksoasi, mikä saattaa johtaa kipuun.

Puhutaanpa nyt unettomuudesta, tuosta kutsumattomasta häiriöstä, joka liittyy usein hermostoon ja joka rakastaa häiritä mielemme juhlia. Löydät monia artikkeleita, joissa käsitellään tätä ahdistusta aiheuttavaa asiaa. Unettomuus, yleinen mielenterveyden häiriö, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin maailmanlaajuisesti, edistää usein ahdistuksen kehittymistä. Tämä tila voi laukaista ahdistusoireita, mikä vaikuttaa merkittävästi hermostoon. Melatoniinista ja CBD:stä näyttää olevan jonkin verran puhetta, että ne mahdollisesti auttavat ahdistuneisuuden ja unettomuuden hoidossa, kuten useissa artikkeleissa käsitellyissä ehdotetuissa mekanismeissa todetaan. Eikö olekin kiehtovaa? Pysy kuulolla, kun sukellamme syvemmälle tähän aiheeseen.

Auttaako melatoniini ahdistukseen

Ahdistuksen syiden ja oireiden ymmärtäminen

Ahdistuneisuushäiriöt voivat hiipiä kenen tahansa kimppuun kuin hiipivä varas yöllä. Ne eivät ole nirsoja. Voit lukea sohvalla unettomuusartikkeleita, ja sitten pam, yritätkin selvittää pmc:tä! Sydämesi hakkaa, kämmenet hikoilevat - nämä ovat ahdistusoireita. Sinusta tuntuu, että menetät järkesi ja tarvitset apua. Tutustu artikkeleihin selvittääksesi asian. Mutta mikä laukaisee nämä ahdistuneisuushäiriöt?

Yleisiä laukaisevia tekijöitä ovat:

Stressaavat tapahtumat: Avioero, työpaikan menettäminen tai läheisen kuolema voivat nostaa ahdistuneisuuden tason pilviin. Tätä lukua käsitellään usein eri artikkeleissa ja PMC-tutkimuksissa.

Terveysongelmat: Kuten lukuisissa artikkeleissa todetaan, krooninen sairaus tai jopa pelko sairastumisesta voi aiheuttaa ahdistusta. Tätä lukua on tutkittu ja dokumentoitu laajasti PMC:ssä.

Lääkkeet: Lääkkeet: Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa ahdistusoireita.

Kofeiinin tai alkoholin väärinkäyttö: Nämä aineet, joista usein puhutaan artikkeleissa, voivat sekoittaa aivokemiasi ja lisätä ahdistusta. Kuvio tai PMC voi havainnollistaa tätä käsitettä paremmin.

Oireetkaan eivät ole yhtään vähemmän hauskoja. Fyysisiä oireita, joista usein puhutaan artikkeleissa, ovat esimerkiksi sydämen tiheälyöntisyys, hikoilu, vapina tai tärinä, kun taas psyykkisiä oireita voivat olla uhkaavan tuhon tunne, paniikkikohtaukset tai sosiaalinen ahdistus, jossa tunnet olevasi sopimaton sosiaalisissa tilanteissa.

Kuvittele nyt, että elät tämän kanssa 24/7. Tämä on todellisuutta ihmisille, joilla on yleistynyt ahdistuneisuushäiriö (GAD), kuten lukuisissa artikkeleissa kuvataan. Se on kuin olisi jumissa loputtomassa stressireaktioiden silmukassa, tai ahdistusoireiden, kuten muun muassa sitä kutsuisivat, jotka häiritsevät jokapäiväistä elämää suuresti!

Kroonisesta GAD:sta kärsivät kokevat usein:

Keskittymisvaikeudet

Nukkumisvaikeudet

Ärtyneisyys

Väsymys

Myöskään elimistön taistele tai pakene -reaktion aiheuttamien jatkuvien sympaattisten impulssien alla eläminen, joka on yleinen ahdistuneisuusoireiden lähde, ei ole mikään helppo juttu. Kehosi ikään kuin luulee olevansa jatkuvasti uhattuna, mikä aiheuttaa fyysistä kipua ja epämukavuutta.

Miten tämä vaikuttaa jokapäiväiseen elämään? Aluksi yksinkertaisilta tuntuvista tehtävistä tulee useimmille ihmisille pelottavia haasteita. Menetkö ruokaostoksille? Paniikkikohtaus keskellä! Uusien ihmisten tapaaminen? Hei sosiaalinen ahdistus! Vaikutukset ovat kauaskantoisia ja heikentäviä.

Joillakin ihmisillä leikkauksen jälkeinen ahdistus on myös yleistä, koska he pelkäävät leikkauksen jälkeistä kipua, mikä lisää heidän stressireaktiotaan ja vaikeuttaa toipumista.

Melatoniinin rooli unen laadussa

Käpyrauhasen tuottamalla melatoniinihormonilla on keskeinen rooli uni-valverytmin säätelyssä. Se on kuin sisäinen kello, joka kertoo meille, milloin on aika painua pehkuihin ja milloin on aika nousta ylös. Tähän vuorokausirytmiin vaikuttavat suuresti valon muutokset, jotka käynnistävät melatoniinin tuotannon.

Kun pimeys laskeutuu, aivosi saavat signaalin lisätä melatoniinin tuotantoa. Kun nämä hormonitasot nousevat, kuten muun muassa tutkimuksessa todettiin, alat tuntea itsesi uneliaaksi - se on kehosi tapa sanoa, että on nukkumaanmenoaika. Kun taas päivänvalo laskee, melatoniinitasot laskevat, mikä on merkki siitä, että on aika herätä.

Unirytmi ja ahdistus

Tässä kohtaa asiat muuttuvat mielenkiintoisiksi: huonon unenlaadun ja lisääntyneen ahdistuneisuuden välillä on vahva korrelaatio. Jos olet joskus nukkunut yön yli tai kärsinyt unettomuudesta, tiedät, kuinka kiukkuinen ja ahdistunut olo voi olla seuraavana päivänä.

Univaje: ja muut, sekoittaa melatoniinitasosi pahasti - ja sekoittaa vuorokausirytmisi.

Unihäiriöt: Oletko koskaan pyörinyt ja kääntynyt koko yön? Sekin voi johtua alhaisesta melatoniinitasosta.

Unettomuus: Unettomuus: Tästä unihäiriöstä kärsivillä ihmisillä on usein normaalia alhaisempi melatoniinituotanto.

Nämä uniongelmat eivät ole vain ärsyttäviä, vaan ne ovat myös yhteydessä korkeampaan ahdistuneisuuteen. Miksi? Koska kunnollinen lepo on ratkaisevan tärkeää aivojemme terveelle toiminnalle - myös stressin ja ahdistuksen hallinnalle.

Melatoniinilisän hyödyt

Tästä pääsemmekin pääkysymykseemme: auttaako melatoniinin lisääminen ahdistukseen? No, jos unen laadun parantaminen voi vähentää ahdistusta (kuten tutkimukset osoittavat), niin kyllä!

Melatoniinin lisääminen, kuten ym. ovat todenneet, on tuottanut lupaavia tuloksia erilaisten uniongelmien parantamisessa.

  1. Tasapainon palauttaminen häiriintyneeseen vuorokausirytmiin

  2. Unettomuuden oireiden vähentäminen

  3. Muiden unihäiriöiden minimointi

Parantamalla unen yleistä laatua säänneltyjen heräämisjaksojen ja riittävien lepojaksojen avulla yksilöt saattavat kokea stressin tai ahdistuksen tunteiden vähenevän.

Muista kuitenkin, että vaikka pillerin popsiminen saattaa tuntua helpolta ratkaisulta levottomiin öihin tai ahdistuneisiin päiviin, on aina parasta neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuin aloitat uuden lisäravinneohjelman.

Tieteellinen näyttö: Melatoniinin vaikutus ahdistuneisuuteen

Positiivisia vaikutuksia osoittavat tutkimukset

Lukuisat kliiniset tutkimukset ovat valaisseet melatoniinin mahdollisia hyötyjä ahdistusta vähentävänä lisäravinteena. Esimerkiksi eräässä International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että ahdistuneisuushäiriöistä kärsivien osallistujien oireet vähenivät merkittävästi, kun he olivat ottaneet melatoniinilisää lyhyen ajanjakson ajan.

Toisessa tutkimustyössä, jonka tekivät muun muassa tutkijat, havaittiin, että melatoniini vaikutti myös sykkeeseen, joka on usein koholla ahdistuneilla henkilöillä. Tutkimuksessa havaittiin, että osallistujien syke laski normaalimmalle tasolle sen jälkeen, kun heille oli annettu melatoniinia.

Tutkimus 1: Ahdistuneisuushäiriöiden oireiden väheneminen.

Tutkimus 2: Kohonneen sykkeen väheneminen

Tieteellisessä kirjallisuudessa havaitut rajoitukset ja ristiriitaisuudet

Näistä lupaavista havainnoista huolimatta on tärkeää huomata, että kaikki tutkimukset eivät ole raportoineet näin myönteisistä vaikutuksista. Joissakin tutkimuksissa on esitetty, että melatoniinin vaikutus ahdistuneisuuteen voi vaihdella riippuen yksilöllisistä tekijöistä, kuten iästä, geneettisestä rakenteesta ja olemassa olevista sairauksista.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa ei havaittu merkittäviä muutoksia ahdistuneisuustasoissa ikääntyneillä aikuisilla, jotka käyttivät melatoniinilisää. Tämä viittaa siihen, että tarvitaan lisätutkimuksia, kuten et al. mainitsivat, jotta ymmärrettäisiin, miten eri väestöryhmät saattavat reagoida eri tavoin tähän hoitoon.

Tutkimus 3: Iäkkäiden aikuisten ahdistuneisuustasoissa ei tapahtunut merkittävää muutosta.

Ehdotetut mekanismit melatoniinin ahdistusta ehkäisevien ominaisuuksien taustalla

Melatoniinin ahdistusta lievittävien ominaisuuksien taustalla olevat ehdotetut mekanismit ovat kiehtovia ja monimutkaisia. Erään teorian mukaan melatoniinin antioksidanttiset vaikutukset ovat avainasemassa. Neutralisoimalla haitallisia vapaita radikaaleja soluissamme melatoniini voisi mahdollisesti auttaa suojautumaan krooniseen stressiin ja ahdistukseen liittyviltä fysiologisilta vaurioilta.

Toinen ehdotettu mekanismi liittyy aminovoihappoon (GABA), joka on rauhoittavista vaikutuksistaan tunnettu välittäjäaine. Joidenkin tutkimusten mukaan melatoniini saattaa lisätä GABA:n toimintaa aivoissa, mikä edistää rentoutumista ja vähentää ahdistuneisuuden tunnetta.

Lopuksi, on olemassa todisteita, jotka viittaavat CBD:n ja melatoniinin välisiin yhtäläisyyksiin. Molemmat aineet näyttävät olevan vuorovaikutuksessa tiettyjen reseptorien kanssa hermostossamme, mikä voisi selittää niiden yhteiset anksiolyyttiset ominaisuudet.

  1. Antioksidanttiset vaikutukset

  2. GABA:n toiminnan tehostaminen

  3. Vuorovaikutus hermoston reseptorien kanssa (yhtäläisyydet CBD: n kanssa)

Pohjimmiltaan, vaikka lisätyötä on tehtävä ennen kuin voidaan tehdä lopullisia johtopäätöksiä siitä, auttaako melatoniini ahdistukseen, nykyinen tieteellinen näyttö viittaa varmasti mahdollisiin hyötyihin, joita kannattaa tutkia tarkemmin.

Melatoniinin annostus ja sivuvaikutukset

Suositeltu annostus

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon melatoniinia pop ahdistukseen? No, et ole yksin. Vastaus ei ole niin suoraviivainen kuin luulisi. Tarkka annostus riippuu useista tekijöistä, kuten iästäsi, terveydentilastasi ja uniongelmiesi luonteesta. Asiantuntijat suosittelevat kuitenkin yleensä aloittamaan pienellä annoksella - noin 0,2-5 milligrammaa päivässä - ja nostamaan sitä sitten vähitellen tarvittaessa.

Tässä on lyhyt yhteenveto:

Nukahtamisvaikeuksiin: 0,3-5 mg melatoniinia päivittäin.

Unettomuuden hoitoon suositellaan tutkimusten mukaan 2-3 mg:n annosta melatoniinia ennen nukkumaanmenoa.

Ahdistukseen: Ennen nukkumaanmenoa käytetään usein 3-10 mg:n annoksia.

Muista kuitenkin, että nämä ovat vain ohjeita. On aina parasta neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen minkään lisäravinteiden käytön aloittamista.

Mahdolliset haittavaikutukset

Puhutaan nyt melatoniinivalmisteiden liialliseen tai pitkäaikaiseen käyttöön liittyvistä mahdollisista haittavaikutuksista:

Uneliaisuus päivällä

Päänsärky

Huimaus

Vatsavaivat

Mielialan muutokset

Muista, että tämä ja muut eivät ole tyhjentävä luettelo, ja muita haittavaikutuksia voi esiintyä.

Vaikka nämä haittavaikutukset saattavat kuulostaa pelottavalta, älä huoli! Useimmilla melatoniinia käyttävillä ihmisillä on vain vähän tai ei lainkaan sivuvaikutuksia, varsinkin kun niitä käytetään suositelluilla annoksilla.

Lääkärin konsultaatio

Olet luultavasti kuullut tämän miljoona kertaa, mutta se on syytä toistaa: Kyllä, jopa niinkin harmittomalta vaikuttavan lääkkeen kuin melatoniinin!

Miksi? Koska se, mikä toimii yhdelle ihmiselle, ei välttämättä toimi toiselle, koska kehon kemian ja yleisen terveydentilan välillä on yksilöllisiä eroja.

Lisäksi lääkärisi voi auttaa sinua määrittämään oikean annostuksen erityistarpeidesi mukaan ja valvoa mahdollisia haittavaikutuksia, joita hoidon aikana voi ilmetä.

Melatoniinin ja ahdistuslääkkeiden vertailu

Tehokkuus- ja turvallisuusprofiilit

Mennään asiaan. Perinteiset ahdistuslääkkeet, kuten bentsodiatsepiinit ja oksatsepaami, ovat farmakologian maailmassa kovia jätkiä. Lääkärit määräävät niitä vasemmalle ja oikealle potilaille, jotka kamppailevat vakavan ahdistuksen kanssa. Mutta tässä on juju - niihin liittyy pesulalista mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten uneliaisuutta, huimausta, muistiongelmia tai jopa riippuvuutta.

Kolikon kääntöpuolella on melatoniini - ravintolisä, joka usein yhdistetään unihäiriöihin. Mutta voiko se tehdä tuplatyötä ja auttaa myös ahdistukseen? Jotkut lääketieteen ammattilaiset näyttävät olevan sitä mieltä. He väittävät, että koska melatoniini on kehossamme luonnostaan esiintyvä hormoni, sen ottaminen lisäravinteena voi olla turvallisempaa kuin perinteisten lääkkeiden käyttö.

Tässä on esimerkki

Bentsodiatsepiinit: Mahdollisia haittavaikutuksia ovat uneliaisuus, sekavuus, tasapainohäiriöt.

Melatoniini: Mahdollisia haittavaikutuksia voivat olla lievä päänsärky tai huimaus.

Kustannustehokkuuden vertailu

Seuraavaksi esityslistalla on kustannustehokkuus. Reseptilääkkeet ahdistuneisuuslääkkeet voivat aiheuttaa melkoisen loven lompakkoon. Eikä unohdeta niitä usein toistuvia lääkärikäyntejä, jotka liittyvät tarkastuksiin ja reseptien uusimiseen.

Melatoniinilisät? Ne ovat tyypillisesti reseptivapaita vitamiineja, joita saat paikallisesta apteekista alle 20 dollarilla. Lisäksi ei tarvita säännöllisiä käyntejä tohtorin ja muiden luona, ellet halua neuvotella annostuksesta tai muista huolenaiheista.

Tässä on niiden keskinäinen vertailu:

Hoito Kustannukset
Ahdistuslääkkeet $$$
Melatoniini lisäravinteet $

Esteettömyyskysymykset

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä ovat saavutettavuuskysymykset. Reseptilääkkeiden, kuten bentsodiatsepiinien tai oksatsepaamin, kohdalla olet lääkärisi saatavuuden ja apteekin aukioloaikojen armoilla, mikä ei ole ihanteellista, jos tarvitset välitöntä apua.

Mutta melatoniinilisät? Löydät niitä melkein mistä tahansa apteekin hyllystä tai vitamiinikaupasta - reseptiä ei tarvita! Näin ne ovat helpommin sellaisten ihmisten saatavilla, joilla saattaa olla vaikeuksia käydä säännöllisesti lääkärissä tai jotka asuvat syrjäseuduilla, joilla terveydenhuoltopalvelujen saatavuus on rajallista.

Sen tunnistaminen, kenen tulisi välttää melatoniinia

Melatoniini on kehon luonnollisesti tuottama hormoni, jota monet ihmiset käyttävät usein lisäravinteena unen tukemiseksi. Kaikkien ei kuitenkaan kannata hypätä melatoniinin kelkkaan. Tiettyjen aikuisryhmien ja muidenkin on oltava varovaisia ennen kuin aloittavat minkä tahansa uuden lisäravintokuurin, mukaan lukien melatoniinin.

Raskaana olevat naiset

Vaikka melatoniinia ja raskautta koskevia tutkimuksia on vain vähän, raskaana olevien naisten suositellaan yleisesti välttävän melatoniinilisän käyttöä, koska se voi aiheuttaa riskejä syntymättömälle lapselle.

Henkilöt, joilla on sairauksia

Seuraavaksi vuorossa ovat henkilöt, joilla on tiettyjä sairauksia. Esimerkiksi:

Autoimmuunisairauksista kärsivät henkilöt

Epilepsiaa tai muita kohtaushäiriöitä sairastavat henkilöt

Masennuksen kanssa kamppailevat ihmiset

Nämä terveysongelmat voivat mahdollisesti olla negatiivisessa vuorovaikutuksessa melatoniinilisien kanssa. Kehossamme tuotetut reaktiiviset happilajit, kuten muun muassa edellä mainitaan, saattavat reagoida eri tavalla, kun nämä olosuhteet ovat läsnä.

Henkilökohtainen terveydenhuolto vs. itsehoito

On tärkeää muistaa, että vaikka monet ihmiset löytävät helpotusta melatoniinin kaltaisista reseptivapaista lääkkeistä, ilman asianmukaista ohjausta tapahtuva itsehoito voi johtaa odottamattomiin komplikaatioihin. On aina parasta saada henkilökohtaisia terveydenhuoltoneuvoja ammattilaiselta, joka tuntee sairaushistoriasi ja nykyisen terveydentilasi.

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat antaa juuri sinulle räätälöityjä neuvoja - he tuntevat kehosi paremmin kuin kukaan muu (paitsi ehkä sinä itse!). Heillä on tietoa siitä, miten eri aineet ovat vuorovaikutuksessa kehossamme ja mitä mahdollisia sivuvaikutuksia voi esiintyä.

He voivat esimerkiksi neuvoa, voisiko uuden lisäravinteen lisääminen häiritä käyttämiäsi lääkkeitä tai voisiko se pahentaa perussairauttasi.

Joten ennen kuin otat melatoniinipillerin ja toivot, että se lievittää ahdistusta tai auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni, ota ensin yhteyttä lääkäriisi. Et al voi opastaa sinua prosessin läpi ja varmistaa, että se, mitä teet, on turvallista ainutlaatuisessa tilanteessasi.

Auttaako melatoniini ahdistukseen

Olet siis päässyt melatoniinia ja ahdistusta käsittelevän syväsukelluksemme loppuun asti. Olemme saaneet selville, että melatoniini, joka on tunnettu unta parantavista eduistaan, voi mahdollisesti vaikuttaa myös ahdistuksen hallintaan. Muista kuitenkin, että vaikka jotkut tutkimukset osoittavat lupaavia tuloksia, tarvitaan lisää tutkimusta, jotta melatoniinin vaikutus ahdistuneisuuteen voidaan täysin ymmärtää.

Älä unohda ottaa huomioon omia olosuhteitasi ennen kuin päätät käyttää melatoniinia. Joillekin se saattaa olla luonnollinen vaihtoehto, mutta toisille perinteiset ahdistuslääkkeet saattavat olla sopivampia. Keskustele aina terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin teet muutoksia hoitosuunnitelmaasi. Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen? Aloita keskustelemalla vaihtoehdoista luotettavan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

UKK

Voinko käyttää melatoniinia joka päivä ahdistukseen?

Vaikka jotkut ihmiset saattavat hyötyä melatoniinin päivittäisestä käytöstä, on tärkeää, että keskustelet ensin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hän voi auttaa määrittämään, onko tämä oikea lähestymistapa sinulle erityistarpeidesi ja sairaushistoriasi perusteella.

Onko melatoniinin käytöllä haittavaikutuksia?

Kyllä, kuten kaikilla lisäravinteilla tai lääkkeillä, melatoniinilla voi olla sivuvaikutuksia, kuten uneliaisuutta, päänsärkyä, huimausta tai pahoinvointia. Jos nämä oireet jatkuvat tai pahenevat ajan myötä, hakeudu välittömästi lääkäriin.

Kuinka kauan melatoniinin vaikutus kestää?

Melatoniini alkaa yleensä vaikuttaa noin tunnin kuluttua nauttimisesta, mutta tämä voi vaihdella riippuen yksilöllisistä tekijöistä, kuten iästä ja yleisestä terveydentilasta.

Voinko yhdistää melatoniinin nykyisen ahdistuslääkitykseni kanssa?

Lisäravinteiden tai lääkkeiden yhdistäminen tulisi aina tehdä terveydenhuollon tarjoajan ohjeiden mukaan, koska voi esiintyä yhteisvaikutuksia tai sivuvaikutuksia, joita on seurattava.

Onko ketään, jonka ei pitäisi käyttää melatoniinia?

Tiettyjen henkilöiden, kuten raskaana olevien naisten ja autoimmuunisairauksista kärsivien henkilöiden, tulisi välttää melatoniinin käyttöä, ellei terveydenhuollon tarjoaja toisin kehota.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku