Yöllisen ahdistuksen voittaminen: Vinkkejä & hoitoja

Last updated:

Published:

Ahdistuksen ja unen välinen yhteys:

Ahdistuneisuushäiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi uneen, ja ne johtavat usein unihäiriöihin. Tämä voi johtaa huonoon unenlaatuun, univajeeseen ja nukahtamisvaikeuksiin.

On tärkeää huomata, että yöllinen ahdistuneisuus on yleistä, mutta hoidettavissa oikean avun avulla. Ahdistuksen ja unen välisten yhteyksien ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää fyysisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Lyhyesti sanottuna erityyppiset ahdistuneisuushäiriöt liittyvät unihäiriöihin. Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö, paniikkihäiriö, traumaperäinen stressihäiriö ja muut ahdistuneisuushäiriöt voivat pahentaa ahdistuneisuusoireita öisin. Tämä voi johtaa paniikkikohtauksiin ja muihin uneen liittyviin ongelmiin.

Mutta älä huoli. Yöllisen ahdistuksen hallintaan on olemassa tehokkaita hoitoja. Kognitiivinen käyttäytymisterapia, rentoutumisharjoitukset, syvä hengitys ja muut tekniikat voivat auttaa vähentämään ahdistusta ja parantamaan unen laatua.

On myös tärkeää puuttua mahdollisiin taustalla oleviin sairauksiin, jotka voivat vaikuttaa unihäiriöihin, kuten uniapneaan.

Kaiken kaikkiaan ahdistuksen hallinta ja unen laadun parantaminen kulkevat käsi kädessä. Kun puutut ahdistusoireisiin ja otat käyttöön terveelliset unitottumukset, voit parantaa yleistä hyvinvointiasi ja elämänlaatuasi.

anxiety-at-night

Yöllisen ahdistuksen fyysiset oireet

Kun yöllinen ahdistus hiipii sisään, se voi ilmetä erilaisina fyysisinä oireina. Nämä oireet saattavat aiheuttaa heittelehtimistä ja kääntelyä, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään. Mutta ei hätää. Autamme sinua ymmärtämään nämä ärsyttävät oireet, jotta voit ottaa yöllisen ahdistuneisuutesi hallintaan.

Sydämen sydämentykytys

Ahdistuksen aiheuttama sydämentykytys voi aiheuttaa ylivoimaisen tunteen sydämen jyskyttämisestä rinnassa, mikä voi johtaa paniikin tunteisiin.

Hengitysvaikeudet

Hengenahdistus tai hyperventilaatio ovat yleisiä yöllisestä ahdistuneisuudesta kärsivillä, mikä johtaa tukehtumisen ja paniikin tunteisiin.

Hikoilu

Yöhikoilu voi olla merkki siitä, että kehosi reagoi stressiin ja ahdistuneisiin ajatuksiin, kun yrität vaipua unimaailmaan.

Huimaus

Jos huone alkaa pyöriä makuulla, se voi olla merkki ahdistuneisuuden lisääntymisestä nukkumaanmenoaikana.

Hoitovaihtoehdot yölliseen ahdistukseen

Sukelletaanpa niiden hoitojen maailmaan, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan yöllistä ahdistusta. Tarpeisiisi ja mieltymyksiisi sopivia vaihtoehtoja on useita, terapiasta lääkkeisiin.

Masennuslääkkeet: Nämä selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) määrätään usein masennukseen, mutta ne voivat myös vähentää tehokkaasti ahdistusoireita.

Bentsodiatsepiinit: Nämä lääkkeet, jotka tunnetaan yleisesti rauhoittavina lääkkeinä, lievittävät ahdistusta lyhytaikaisesti rauhoittamalla keskushermostoa. Koska ne aiheuttavat riippuvuutta ja aiheuttavat riippuvuutta, näiden lääkkeiden käytössä on noudatettava varovaisuutta.

Beetasalpaajat: Beetasalpaajat: Beetasalpaajia käytetään yleensä sydänsairauksiin, mutta niiden on todettu auttavan ahdistuksen fyysisten oireiden, kuten vapinan tai nopean sydämenlyönnin, hallinnassa. Keskustele lääkärisi kanssa, voisiko tämä olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Unilääkkeet: On kuitenkin tärkeää, ettei niihin turvauduta pitkällä aikavälillä, sillä ne voivat menettää tehoaan ajan myötä ja aiheuttaa riippuvuusongelmia.

Vaihtoehtoiset lähestymistavat

Perinteisten lääketieteellisten hoitojen lisäksi jotkut ihmiset menestyvät vaihtoehtoisilla lähestymistavoilla, kuten kognitiivisella käyttäytymisterapialla (CBT), joka on osoittautunut tehokkaaksi unettomuuteen liittyvien ongelmien hoidossa.

Elämäntapamuutokset

Älä unohda elämäntapamuutosten voimaa. Tässä muutamia ehdotuksia:

 • Vältä kofeiinia ennen nukkumaanmenoa ja vähennä sen käyttöä iltapäivällä.
 • Harjoittele säännöllisesti parantaaksesi unen laatua ja kestoa.
 • Luo johdonmukainen nukkumisaikataulu, jotta kehosi pääsee luonnolliseen rytmiin.

Lääketieteen asiantuntijan kuuleminen voi olla hyödyllistä, kun valitaan oikea lähestymistapa yöllisen ahdistuksen hoitoon, sillä yhtä yleispätevää vastausta ei ole olemassa. Mikään yksittäinen lähestymistapa ei ole tehokas kaikille yöllisen ahdistuksen käsittelyssä.

Elämäntapamuutokset yöllisen ahdistuksen vähentämiseksi

Elämäntapamuutokset yöllisen ahdistuksen vähentämiseksi

Myönnettäköön, että yöllinen ahdistus voi olla todellinen juhlien pilaaja. Mutta ei hätää. Ahdistavien ajatusten kohtaaminen on mahdollista muutamalla elämäntapamuutoksella. Oletko valmis? Sukelletaanpa sisään.

Rentoutumistekniikat

Rentoutustekniikat, kuten syvähengitysharjoitukset ja progressiivinen lihasrentoutus, voivat auttaa rauhoittamaan mieltäsi ennen nukkumaanmenoa. Kokeile niitä ja katso, kuinka yöllinen ahdistuksesi sulaa pois kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä.

Aikataulutettu huolen aika

Eikö kuulosta intuitiiviselta? Mutta jos varaat päivän aikana aikaa murehtimiseen, voit estää ajatusten kiihdyttämistä häiritsemästä arvokkaita uniaikojasi.

Kofeiinin välttäminen

Ei ole mikään salaisuus, että kofeiini voi valvottaa yöllä. Kofeiinipitoisten juomien vähentäminen erityisesti iltapäivisin ja iltaisin auttaa vähentämään yöllistä ahdistusta ja parantamaan unen laatua.

Syvähengitysharjoitukset lupaavat nopeaa helpotusta stressiin ja ahdistukseen aktivoimalla kehomme luonnollisen rentoutumisreaktion. Joten anna mennä - hengitä syvään ja päästä irti kaikesta jännityksestä.

Siinä se on. Toteuta nämä muutokset käytännössä, niin voit alkaa kokea rauhallisempaa unta. Hyvän yöunen välttämättömyyden ymmärtäminen yleisen terveyden ja onnellisuuden kannalta on tärkeää. Älä siis anna yöllisen ahdistuksen varastaa niitä arvokkaita unia.

Mukavan nukkumisympäristön luominen

Keskustellaan unesta, hmm?

Tiesitkö, että viihtyisän ja miellyttävän nukkumisympäristön luominen voi auttaa merkittävästi vähentämään yöllisiä ahdistuneisuuskohtauksia?

No, nyt tiedät.

Tutustutaan siis muutamiin toimiviin vinkkeihin, joiden avulla makuuhuoneestasi voi tehdä rauhallisen keidas.

Siniselle valolle altistumisen poistaminen

Ensimmäinen askel on yksinkertainen: jätä näytöt pois ennen nukkumaanmenoa.

Elektronisten laitteiden sininen valo häiritsee melatoniinin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista.

Luo ennen nukkumaanmenoa rutiini, johon ei liity näyttöjä - kokeile sen sijaan kirjan lukemista tai rentoutumistekniikoiden harjoittelua.

Investoiminen laadukkaisiin unituotteisiin

Investoiminen laadukkaisiin unituotteisiin

Sänkysi pitäisi olla turvapaikkasi.

Tukeva patja ja mukavat tyynyt ovat olennaisen tärkeitä hyvän unen laadun ja yöllisen ahdistuksen vähentämisen kannalta.

Investoimalla laadukkaisiin unituotteisiin, kuten painotettuun peittoon tai valkoisen melun laitteeseen, voidaan myös vähentää ahdistuneisuushäiriöitä ja parantaa unen laatua.

Optimaalisen huonelämpötilan ja pimeyden ylläpitäminen

Viileä huonelämpötila (noin 65°F) on ihanteellinen unen kannalta, joten säädä termostaatti sen mukaan.

Pimennysverhot tai hyvälaatuinen silmänaamari voivat auttaa estämään kaiken ei-toivotun valon, joka saattaa häiritä unta.

Rauhoittavan ilmapiirin luominen

Aromaterapia ei ole vain kylpylöitä varten.

Eteeristen öljyjen, kuten laventelin ja kamomillan, on osoitettu edistävän rentoutumista ja parantavan unen laatua.

Lisää makuuhuoneeseesi rauhoittavia tuoksuja käyttämällä eteeristen öljyjen diffuusoria tai vaikka vain muutama tippa tyynyliinaan.

Jos rentoutumisyrityksesi eivät ole onnistuneet, harkitse lääkärin avun hakemista. Huono uni voi pahentaa ahdistusta ja johtaa sairauksiin, kuten univajeeseen, yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön, paniikkikohtauksiin, paniikkihäiriöön, traumaperäiseen stressihäiriöön ja obstruktiiviseen uniapneaan. Kognitiivinen käyttäytymisterapia, rentoutumisharjoitukset ja syvä hengitys voivat myös auttaa vähentämään ahdistusta stressaavissa tilanteissa.

Tekniikat yöllisen ahdistuksen rauhoittamiseksi

Tekniikat yöllisen ahdistuksen rauhoittamiseksi

Kuvittele tämä: on yö, ja kamppailet ahdistuksen kanssa.

Tarvitset ratkaisun, jolla saat tunteesi takaisin hallintaan ja edistät parempaa lepoa.

Onneksi on olemassa tekniikoita, jotka voivat auttaa rauhoittamaan ärsyttäviä ahdistuskohtauksia.

Meditaatio

Meditaatio, vuosisatoja vanha käytäntö, on ensimmäinen tekniikka, joka auttaa lievittämään ahdistusta.

Tutkimukset osoittavat, että säännöllinen meditaatio auttaa vähentämään stressitasoja ja parantamaan yleistä hyvinvointia.

Aloittaaksesi etsi rauhallinen tila, jossa sinua ei häiritä, istu mukavasti, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi tai valitsemaasi mantraan.

Maadoitustekniikat

Ahdistus saa mielemme usein kilpailemaan tulevaisuuteen tai miettimään menneitä tapahtumia; maadoitustekniikat tuovat meidät takaisin nykyhetkeen.

 • 5-4-3-2-1-tekniikka: Tunnista viisi asiaa, jotka näet ympärilläsi. Sitten neljä asiaa, joita voit koskettaa. Kolme ääntä, jotka kuulet. Kaksi hajua ilmassa. Ja lopuksi yksi asia itsestäsi (esim. "Olen turvassa").
 • Hengitysharjoitukset: (hengitä sisään neljä kertaa, pidä hengitystä neljä kertaa, hengitä ulos neljä kertaa) tai palleahengitystä (hengitä syvään vatsaan).
 • Aistikokemukset: Tunne ympärilläsi olevat esineet - tunnustele niiden koostumusta tai lämpötilaa - auttaaksesi maadoittamaan itsesi nykyhetkeen.

Muista, että harjoitus tekee mestarin.

Mitä enemmän sisällytät näitä tekniikoita päivittäiseen rutiiniin, sitä paremmin pystyt käsittelemään yöllistä ahdistusta.

Jos ahdistuneisuushäiriöt pahenevat edelleen näistä menetelmistä huolimatta, älä epäröi kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puole en saadaksesi ohjausta ja tukea.

Kauniita unia.

Usein kysytyt kysymykset yölliseen ahdistukseen liittyen

Miksi ahdistus on pahinta yöllä?

Ahdistuneisuus voi pahentua yöllä useiden tekijöiden, kuten lisääntyneen väsymyksen, vähentyneiden häiriötekijöiden ja hormonaalisten muutosten vuoksi. Päiväaikaisten toimintojen puuttuminen voi aiheuttaa sen, että mieli keskittyy enemmän huoliin ja stressitekijöihin. Lisäksi yölliset kortisolitasot laskevat, mikä voi osaltaan lisätä ahdistusta.

Miten voittaa yöllinen ahdistus

Yöllisen ahdistuksen voittamiseksi kannattaa kokeilla johdonmukaisten unirutiinien luomista, rentoutumistekniikoiden, kuten syvään hengittämisen tai meditaation, harjoittelua ennen nukkumaanmenoa, näytöille altistumisen rajoittamista ilta-aikaan ja mukavan nukkumisympäristön luomista. Jos yöllinen ahdistuneisuutesi jatkuu näistä yrityksistä huolimatta, harkitse ammattiapua terapeutilta tai psykiatrilta.

5 selviytymiskeinoa ahdistukseen

 1. Mindfulness-meditaatio
 2. Syvähengitysharjoitukset
 3. Kognitiivinen uudelleenjärjestely (negatiivisten ajatusten haastaminen)
 4. Progressiivinen lihasrelaksaatio
 5. Aerobinen liikunta

Tyypit selviytymisstrategiat ahdistusta varten

Tyypit selviytymisstrategiat ahdistusta varten

Selviytymisstrategioiden neljä päätyyppiä ovat ongelmakeskeiset strategiat (esim. ajanhallinta), tunnekeskeiset strategiat (esim. päiväkirjojen kirjoittaminen), sosiaalisen tuen etsimiseen perustuvat strategiat (esim. keskustelu ystävien kanssa) ja välttämiseen perustuvat strategiat (joita tulisi käyttää säästeliäästi). On tärkeää löytää se, mikä toimii sinulle parhaiten yksilöllisten tarpeidesi ja mieltymystesi perusteella.

Päätelmä

Ahdistuneisuus yöllä voi olla turhauttavaa ja uuvuttavaa. On kuitenkin olemassa erilaisia lääketieteellisiä hoitoja, käyttäytymisterapioita ja elämäntapamuutoksia, jotka voivat auttaa lievittämään yöllisen ahdistuksen oireita. Tieto erilaisista ahdistuneisuushäiriöistä ja niihin liittyvistä merkeistä voi auttaa yksilöitä tekemään yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa, jotta voidaan määrittää heille sopivin hoito.

Rentoutustekniikat, kuten syvään hengittämiseen liittyvät harjoitukset ja meditaatio, voivat myös helpottaa yöllistä levottomuutta. Lisäksi viihtyisän nukkumisympäristön luominen vähentämällä melutasoa ja laatimalla johdonmukainen nukkumisaikataulu voi parantaa unen laatua.

Jos sinulla tai jollakulla tuttavallasi on vaikeuksia hallita yöllisiä ahdistuneisuuskohtauksia, pyydä apua Projectilta. Tiimimme tarjoaa resursseja ja ohjausta, jotta ihmiset voivat hallita mielenterveyttään tehokkaasti.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku