Kääntäisikö mikään ikääntyvän ihon vanhenemista?

Published:

Categories: Kollageeni

Ikääntyminen on väistämätöntä, mutta ihon ennenaikaisen ikääntymisen ei tarvitse olla sitä. Voit ryhtyä toimiin ihon ikääntymisen kääntämiseksi ja ryppyjen vähentämiseksi ja nuorekkaamman ilmeen palauttamiseksi.

Ihon ikääntyminen on monimutkainen biologinen prosessi, johon vaikuttavat monet tekijät. Kehittyneen ihonhoitoteknologian ja tieteellisen anti-aging-tutkimuksen avulla on mahdollista nuorentaa ja suojella ihoa ikääntymisen merkkien minimoimiseksi.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten iho ikääntyy ja miten ihotautilääkärit suosittelevat tieteellisesti todistettuja menetelmiä ihon ikääntymisen pysäyttämiseksi ja nuorekkaan hehkun säilyttämiseksi.

 kääntääkö mikään ikääntyvää ihoa?

Miten iho vanhenee? Ikääntymisprosessin ymmärtäminen

Jotta ymmärtäisit, miten ihon ikääntyminen voidaan kääntää päinvastaiseksi, sinun on ensin tiedettävä, miten se ylipäätään tapahtuu.

Iho koostuu kolmesta kerroksesta - epidermiksestä, dermiksestä ja hypodermiksestä. Epidermis on uloin kerros, kun taas sisin hypodermis koostuu ihonalaisesta rasvasta. Niiden välissä on dermis, joka sisältää kollageenia, elastiinia ja ekstrafibrillaarista matriisia.

Nämä ihon rakenteet antavat sille lujuutta, kimmoisuutta ja pullean, sileän ulkonäön. Iän myötä iho kuitenkin muuttuu, mikä vaikuttaa sen nuorekkaaseen ulkonäköön:

Kollageeni- ja elastiinikuitujen väheneminen

Kollageeni luo rakennetta, kun taas elastiini antaa iholle sen kimmokkeen. Kaksikymppisistä lähtien kollageenin tuotanto vähenee, ja olemassa oleva kollageeni alkaa hajota. Myös elastiini alkaa pirstoutua.

Tämä aiheuttaa ihon kimmoisuuden ja kiinteyden heikkenemistä. Se alkaa muuttua ohuemmaksi, kuivemmaksi ja alttiimmaksi ryppyjen muodostumiselle.

Rasvan ja lihaskunnon menetys

Hypodermiksen paksuus alkaa pienentyä. Kasvojen rasva ja lihaskunto alkavat hävitä. Tämä johtaa ihon veltostumiseen ja onttouteen silmien alla, poskissa ja suun ympärillä. Nasolabiaalipoimut ja marionettijuonet korostuvat.

Heikentynyt ihoesteen toiminta

Ylin epidermiskerros toimii suojaavana esteenä ympäristön aiheuttamilta vaurioilta. Ikääntymisen myötä tämä suojamekanismi heikkenee, jolloin iho on alttiimpi ärsytykselle. Epidermiininen vesihukka myös lisääntyy, mikä vähentää kosteutta.

Pigmenttimuutokset

Tummemman pigmentaation alueita, kuten ikäläiskiä, voi esiintyä, mikä johtuu vuosien auringolle altistumisesta. Melaniinin epätasaisen jakautumisen vuoksi voi myös syntyä epätasainen ihonväri.

Verisuonten ja luiden muutokset

Verisuonten laajeneminen johtaa hämähäkkilaskimoihin nenässä, poskissa ja jaloissa. Luun menetyksen myötä erityisesti poskissa syntyy keskikasvojen onttous, mikä lisää ikääntyneen näköä.

Tehokkaat Anti-Aging-strategiat tieteen tukemana

Ikääntymiseen vaikuttavat monet sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sisäinen ikääntyminen on biologista ja luonnollista, mutta noin 80 prosenttia ihon ikääntymisestä johtuu arviolta ulkoisista tekijöistä, kuten auringolle altistumisesta.

Tämä tarkoittaa, että terveelliset elämäntavat ja asianmukainen ihonhoito voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka nopeasti ihosi vanhenee. Tässä ovat ihotautilääkärien suosittelemat anti-aging-vinkit, joiden on todistettu nuorentavan ihoa:

1. Käytä laajakirjoista aurinkovoidetta joka päivä

Auringolle altistuminen on ihon ikääntymisen suurin syy. UVA/UVB-säteily vahingoittaa ihosoluja, tuhoaa kollageenia ja nopeuttaa ryppyjen syntymistä. Se aiheuttaa myös pigmenttimuutoksia ja lisää ihosyöpäriskiä.

 • Laajakirjoisen SPF 30 -aurinkovoiteen käyttö päivittäin on välttämätöntä. Se suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Etsi vedenkestävää aurinkovoidetta, joka suojaa noin 80 minuuttia myös hikoillessa tai uidessa.
 • Levitä aurinkovoidetta uudelleen 2 tunnin välein, kun olet ulkona. Käytä myös suojavaatetusta, kuten hattuja ja aurinkolaseja. Vältä auringon huippuaikoja kello 10:n ja 14:n välillä.

2. Puhdista ja kosteuta nuoremman näköistä ihoa varten.

 • Hellävarainen puhdistus auttaa poistamaan lian, öljyn ja epäpuhtaudet ihoa rasittamatta. Käytä haaleaa vettä ja vältä hankausta tai liiallista hankausta.
 • Kosteutus sitoo vettä ihoon, jolloin se paisuu ja vähentää juonteita ja ryppyjä. Etsi kosteuttavia ainesosia, kuten hyaluronihappoa, glyseriiniä, keramideja ja karitevoita.
 • Anti-aging-hyötyjä saat käyttämällä antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia, resveratrolia ja vihreää teetä sisältäviä kosteusvoiteja. Nämä neutralisoivat UV-säteilyn ja saasteiden aiheuttamia vapaita radikaaleja.

3. Käytä retinoideja kollageenin lisäämiseksi

Retinoidit tai retinoli ovat A-vitamiinijohdannaisia, joiden on osoitettu vähentävän ryppyjä, läiskiä ja auringon aiheuttamia vaurioita. Se on yksi tutkituimmista anti-aging-ainesosista, ja siitä on vahvaa kliinistä näyttöä:

 • Stimuloi kollageenin tuotantoa, vähentää juonteita ja ryppyjä.
 • Korjaa auringon aiheuttamia vaurioita tasoittamalla ihon rakennetta ja sävyä.
 • Poistaa huokosten tukkeutumista ja lisää ihosolujen vaihtuvuutta nuorekkaan hehkun saamiseksi.

Aloita hitaasti 0,5-prosenttisilla reseptivoiteilla, jotta sietokyky kehittyy. Ihotautilääkäriltäsi voit saada myös vahvempia reseptilääkkeillä saatavia retinoideja. Käytä aluksi joka toinen päivä ja lisää sitten hitaasti käyttötiheyttä ihosi sietokyvyn mukaan.

4. Levitä antioksidanttiseerumia lisäsuojaa varten

Antioksidantit ovat kuin sotilaita, jotka suojelevat ihoa. Ne neutralisoivat vapaita radikaaleja ja hapettumisvaurioita, jotka nopeuttavat ikääntymistä. Tutkimukset osoittavat, että tietyt antioksidantit, joita käytetään paikallisesti, voivat nuorentaa ikääntynyttä ihoa:

 • C-vitamiini - Tehostaa kollageenin tuotantoa ja tasoittaa ihon sävyä. Etsi L-askorbiinihapposeerumia, joiden pitoisuus on 10-20 %.
 • E-vitamiini - Korjaa auringon aiheuttamia vaurioita ja vähentää tulehduksia. Yhdistetään usein C-vitamiinin kanssa.
 • Koentsyymi Q10 - Energisoi ihosoluja ja vähentää ryppyjä. Tutkimuksissa käytettiin 0,3 %:n annoksia.
 • Vihreä teeuute - Rauhoittaa ihoa ja sisältää katekiinejä, joilla on ikääntymistä estäviä vaikutuksia. Etsi 50-75 % katekiinipitoisuutta.
 • Resveratroli - Löytyy punaisista viinirypäleistä, ja se suojaa ympäristön stressitekijöiltä. Ihanteellinen pitoisuus on 1-2 %.

Levitä antioksidanttiseerumia kerran tai kaksi kertaa päivässä puhdistuksen jälkeen. Ne toimivat synergisesti retinoidien kanssa tehostaen anti-aging-vaikutuksia.

5. Hanki lisää kollageenia lisäravinteiden avulla

Luonnollinen kollageenituotantomme vähenee 20-vuotiaana. Suun kautta otettavat kollageenilisät voivat auttaa torjumaan tätä:

 • Kollageenipeptidien on todettu lisäävän ihon kimmoisuutta, kosteutta ja ihon kollageenitiheyttä. Etsi hydrolysoitua kollageenijauhetta tai -tabletteja, jotka on valmistettu kalasta, kananmunista tai muista elintarvikelähteistä.
 • Tutkimuksissa 2,5-10 gramman kollageenipeptidiannokset, joita käytettiin 8-24 viikon ajan, osoittivat ikääntymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Suuremmat annokset, kuten 10 grammaa, vaikuttivat tehokkaimmilta.
 • Yhdistä kollageenilisä C-vitamiinin kanssa, jotta se imeytyy parhaiten. C-vitamiini auttaa muuntamaan kollageenin käyttökelpoiseen muotoon.
 • Voit myös lisätä kollageenitasoja ruokavaliolla syömällä C-vitamiinipitoisia hedelmiä, luulientä, kananmunia, sitrushedelmiä, lehtivihreitä ja marjoja.

6. Kokeile ihon nuorennushoitoja

Ihotautilääkäreiden ja kosmetologien tarjoamat ei-kirurgiset ihon nuorennushoidot voivat myös kääntää ihon ikääntymisen. Näitä ovat mm:

 • Kemialliset kuorinnat - Poistavat kevyesti ihon vaurioituneita uloimpia kerroksia, jolloin esiin tulee uusia soluja. Parantaa ihon sävyä, rakennetta, juonteita ja aknearpia.
 • Mikrodermahionta - Hioo ihoa hellävaraisesti kuorinnan aikaansaamiseksi. Vähentää aknearpia, ryppyjä, auringonpilkkuja ja laajentuneita huokosia.
 • Ihon laserpintakäsittely - Käyttää kohdennettuja säteitä kollageenin lisäämiseen, ihon tasoittamiseen ja pigmentaation hoitoon. Kemiallisia kuorintoja dramaattisemmat tulokset.
 • Ihotäyteaineet - Pehmytkudostäyteaineet, kuten hyaluronihappo, täyttävät kasvojen ryppyjä ja pehmentävät alueita, jotka ovat menettäneet tilavuuttaan. Tarjoaa väliaikaisen anti-aging-vaikutuksen.
 • Mikroneulaus - Luodaan mikroskooppisia pistoja pienillä neuloilla kollageenin ja elastiinin stimuloimiseksi. Vähentää arpia ja ryppyjä.

Nämä hoidot voivat maksaa satoja dollareita istuntoa kohti. Anna ihosi toipua noin 2 viikkoa sen jälkeen, ennen kuin jatkat tavanomaista ihonhoitorutiinia.

7. Konsultoi ihotautilääkäriä yksilöllisiä vaihtoehtoja varten

Parhaat anti-aging-tulokset saat, kun tapaat ihotautilääkärin, jolla on laillistettu ihotautilääkärin pätevyys. Hän voi arvioida ihosi, riskisi ja tarpeesi henkilökohtaisen hoitosuunnitelman laatimiseksi.

Ihotautilääkäri voi suositella:

 • Reseptilääkkeitä sisältävät retinoidit, alfahydroksihapot, antioksidantit ja peptidit.
 • In-office-hoidot, kuten Botox, kemialliset kuorinnat, ihon laserpintakäsittely, ihotäyteaineet.
 • Pigmentaatiota parantavat lääkkeet kuten hydrokinoni
 • Epäilyttävien luomen seuranta ihosyövän ehkäisemiseksi.

Ammattilaisen avulla voit kohdistaa hoitosi ikääntymisen eri merkkeihin. Räätälöidyillä kliinisillä hoidoilla on myös tapana saada aikaan pidempiaikaista nuorentumista kuin pelkillä käsikauppatuotteilla.

Käännä ihon ikääntymisen kelloa taaksepäin

Vaikka emme voi pysäyttää ikääntymistä, voimme varmasti hidastaa sitä. Suojaamalla ihoa auringonvalolta, pitämällä se ravittuna ja käyttämällä todistetusti ikääntymistä ehkäiseviä ainesosia ja hoitomuotoja voidaan saavuttaa huomattavia parannuksia ihon ulkonäköön ja terveyteen.

Käännä ihosi biologinen kello taaksepäin:

 • SPF 30 -aurinkovoiteen käyttö
 • Retinoidien, C-vitamiinin, peptidien käyttö
 • Suun kautta otettava kollageeni
 • Kemiallinen kuorinta, mikroneulaus
 • Ihotautilääkärin vastaanotto

Kokonaisvaltainen lähestymistapa käsittelee kaikkia ihon ikääntymistä aiheuttavia tekijöitä. Huolellisella hoidolla on mahdollista minimoida ryppyjä, läiskiä, roikkumista ja muita ikääntymisen merkkejä. Ihosi näyttää nuorekkaammalta pitkälle myöhempiin vuosikymmeniin.

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin kääntää kasvojeni ryppyjä?

Retinoidien käyttö on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää ryppyjä. Käytä reseptivapaata retinolivoidetta tai hanki ihotautilääkäriltäsi reseptillä saatava retinoidi. Aloita hitaasti ja käytä joka toinen päivä ennen kuin lisäät käyttötiheyttä. Retinoidien yhdistäminen antioksidantteihin, kuten C-vitamiiniin, tuo lisää hyötyä ryppyjen torjuntaan. Myös ei-invasiiviset toimenpiteet, kuten laserpintakäsittely ja ihon täyteaineet, voivat tasoittaa kasvojen ryppyjä.

Mikä on paras anti-aging ihonhoitorutiini?

Tärkeimmät vaiheet ovat puhdistus, aurinkosuojaus, kosteutus ja anti-aging-seerumien käyttö. Puhdista aamuin ja illoin. Levitä laajakirjoista SPF 30 -aurinkovoidetta päivittäin. Käytä kosteusvoidetta, jossa on kosteuttavia ainesosia ja antioksidantteja. Levitä illalla retinolia tai C-vitamiinia sisältävää seerumia ennen kosteusvoidetta. Kuori 1-2 kertaa viikossa kuolleiden ihosolujen poistamiseksi. Voit myös lisätä kollageenilisää. Käy ihotautilääkärillä vuosittain.

Miten pääsen eroon ikäpilkuista?

Ajankohtaiset voiteet, joissa on hydrokinonia (2-4 %), voivat vaalentaa ikäpilkkuja useiden kuukausien käytön jälkeen. Retinoidit auttavat myös häivyttämään läiskiä lisäämällä ihon solujen vaihtuvuutta. Kemialliset kuorinnat ja laserhoidot poistavat ihon ylimmät kerrokset ja tuovat esiin tuoreemmat solut. Käytä aina aurinkovoidetta, jotta uusia tummia läiskiä ei muodostuisi.

Mikä on paras kollageenilisä anti-agingiin?

Etsi hydrolysoitua kollageenipeptidijauhetta tai kapseleita hyvämaineisilta tuotemerkeiltä. Kalasta, kananmunista tai kanasta peräisin oleva kollageeni tarjoaa samanlaisia etuja. Tavoittele noin 5-10 grammaa päivässä. Yhdistä se C-vitamiinin kanssa, joka auttaa kehoasi imeytymään ja hyödyntämään kollageenia. Kollageenin käyttö vähintään 2-3 kuukauden ajan on tarpeen, jotta ikääntymistä estävät vaikutukset näkyvät.

Miten voin kiristää ihoani luonnollisesti?

Antioksidantteja sisältävä terveellinen ruokavalio voi suojella ihoa sisältäpäin. Pysy hyvin kosteutettuna ja käytä hyaluronihappoa sisältäviä kosteusvoiteita. Käytä kiinteyttäviä voiteita, joissa on ainesosia, kuten vihreää teetä, peptidejä ja kofeiinia. Kuivaharjaus edistää verenkiertoa ja kollageenin muodostumista. Tehokkaimpia kiristäviä hoitoja ovat ihotautilääkärin tekemä laserihonpoisto ja ultraääni-ihonkiristys.

Milloin minun pitäisi aloittaa anti-aging-tuotteiden käyttö?

Aloita aurinkovoiteen päivittäinen käyttö 20-vuotiaana sekä ihonhoitorutiinien noudattaminen. Kun olet kolmekymppinen, käytä antioksidantteja, kuten C-vitamiiniseerumia. Retinoideja voidaan lisätä ehkäisemään juonteita ja stimuloimaan kollageenia. Harkitse kollageenilisäravinteita ja säännöllisiä kemiallisia kuorintoja tai mikrodermahiontaa. Invasiivisempia kiristyshoitoja saatetaan tarvita 40-vuotiaana ja sen jälkeen, kun ihon roikkuminen lisääntyy. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin ikääntymisen vastaisen suunnitelman räätälöimiseksi.

Voinko kääntää ikääntymisen luonnollisesti?

Vaikka luonnolliset lähestymistavat eivät yksinään voi täysin kumota ikääntymistä, ne voivat täydentää kliinisiä hoitoja:

 • Suojaa iho auringolta, älä tupakoi ja vältä toistuvia kasvojen ilmeitä.
 • Seuraa antioksidanttipitoista ruokavaliota, joka sisältää hedelmiä, vihanneksia, omega-3-rasvahappoja ja kollageenia rakentavia elintarvikkeita.
 • Pysy kosteutettuna ja käytä kosteusvoidetta
 • Tee kasvoharjoituksia lihasten sävyttämiseksi
 • Hallitse stressiä joogan, meditaation ja päiväkirjojen avulla.
 • Nuku riittävästi ja vältä mahdollisuuksien mukaan myrkkyjä, kuten saastumista.

Terveellisten elämäntapojen omaksuminen luo perustan nuorekkaammalle ulkonäölle. Luonnolliset menetelmät tukevat lääketieteellisiä anti-aging-hoitoja.

Mitä ainesosia minun tulisi välttää ikääntyvän ihon vuoksi?

Vältä tuotteita, joissa on hajusteita, sulfaattipuhdistusaineita ja alkoholia, jotka voivat ärsyttää. Vältä kovia kuorinta-aineita ja kemiallisia kuorinta-aineita, jotka voivat vahingoittaa ihoestettä. Rajoita AHA-kuorinta-aineiden käyttö 1-2 kertaa viikossa. Hydrokinonia tummien läiskien hoitoon ei pidä käyttää pitkäaikaisesti. Lue ainesosaluettelot huolellisesti ja testaa tuotteet ensin. Jos ihosi reagoi huonosti, lopeta käyttö. Kysy neuvoa ihotautilääkäriltäsi.

Milloin minun pitäisi harkita kosmeettisia toimenpiteitä, kuten Botoxia tai täyteaineita?

Ei-invasiiviset anti-aging-menetelmät voivat joskus auttaa kääntämään kelloa taaksepäin. Keskustele sertifioidun ihotautilääkärin tai kasvojen plastiikkakirurgin kanssa. Botox voi ehkäistä dynaamisia ryppyjä, jos sitä käytetään 30-vuotiaana tai sen jälkeen. Ihotäyteaineet lisäävät volyymia ja tasoittavat staattisia ryppyjä. Keskustele mahdollisista hyödyistä ja riskeistä iässäsi, jotta voit selvittää, voisitko saavuttaa haluamasi esteettiset tavoitteet.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Sisäiset ja ulkoiset tekijät ihon ikääntymisessä: katsaus. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95 . https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x.

American Academy of Dermatology. (n.d.). Kuinka kääntää ihon ikääntymisen merkkejä . https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reverse-signs-of-skin-aging.

Ihosyöpäsäätiö. (2021). Photoaging. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/prevention/are-you-at-risk/photoaging

Zussman, J. & Ahdout, J. (2021). C-vitamiiniseerumin hyödyt kasvoille, iholle ja hiuksille. Healthline . https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits.

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronihappo: Avainmolekyyli ihon ikääntymisessä. Dermato-endokrinologia, 4(3), 253-258 . https://doi.org/10.4161/derm.21923. https://doi.org/10.4161/derm.21923.

Harvard Health Publishing. (2019). Vähentävätkö kollageenilisät todella ikääntymisen merkkejä? https://www.health.harvard.edu/blog/do-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging-2019090416904.

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoidit ihon ikääntymisen hoidossa: katsaus kliiniseen tehoon ja turvallisuuteen. Clinical interventions in aging, 1(4), 327-348 . https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327.

American Academy of Dermatology. (n.d.). Skin rejuvenation treatments. https://www.aad.org/public/cosmetic/rejuvenation

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku