Ihanteellisen kollageenin lisäysjakson määrittäminen

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenin lisäravinteista on tullut viime vuosina yhä suositumpia, koska ne ovat hyödyttäneet ihoa, hiuksia, kynsiä, niveliä, luita ja yleistä terveyttä. Kun markkinoille tulee yhä enemmän kollageenituotteita, monet ihmiset ihmettelevät, kuinka kauan heidän pitäisi ottaa kollageenilisää nähdäkseen tuloksia. Ihanteellinen kollageenin lisäravinteen ottamisaika voi vaihdella yksilöllisten tarpeidesi ja tavoitteidesi mukaan. Tässä artikkelissa annetaan yksityiskohtainen katsaus optimaalisen kollageenilisäyksen keston määrittämiseen.

Ydeal kollageenin lisäysjakson määrittäminen

Mikä on kollageeni ja miksi täydentää sitä?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa 75-80 prosenttia ihosta ja on tärkein rakenneproteiini sidekudoksissa, kuten rustoissa, jänteissä ja nivelsiteissä. Se antaa lujuutta ja joustavuutta iholle, luille, lihaksille, verisuonille ja elimille.

Kollageenin tuotanto alkaa vähentyä noin 25 vuoden iässä, ja tämä kiihtyy ikääntymisen myötä. Myös sellaiset tekijät kuin auringolle altistuminen, tupakointi, sokerin käyttö ja ravitsemukselliset puutteet heikentävät kollageenia. Kollageenin täydentämisellä pyritään torjumaan tätä vähenemistä tarjoamalla kollageenisynteesin stimuloimiseen tarvittavia aminohappoja.

Kollageenilisän mahdollisia hyötyjä ovat:

 • Parantaa ihon kosteutta, kimmoisuutta, kiinteyttä ja rakennetta.
 • Vähentää ryppyjä ja ikäpilkkuja
 • Vahvemmat ja terveemmät hiukset ja kynnet
 • Nivelkipujen lievittäminen ja liikkuvuuden parantaminen
 • Lisääntynyt luun mineraalitiheys
 • Nopeampi haavan paraneminen
 • Suoliston terveys ja sydämen terveyshyötyjä

Kuten huomaat, kollageenilla on monenlaisia etuja kauneuden, ikääntymisen estämisen, kunnon ja yleisen terveyden kannalta. Mutta kuinka kauan sinun on otettava sitä saadaksesi nämä edut?

Tekijät, jotka vaikuttavat ihanteelliseen kollageenin lisäysjaksoon

On useita tekijöitä, jotka vaikuttavat ihanteellisen kollageenin lisäravinteen aikataulun määrittämiseen:

1. Ikäsi

Nuoremmat 20- ja 30-vuotiaat voivat hyötyä kollageenista ennaltaehkäisevästi, kun taas iäkkäämmät aikuiset 40- ja 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät sitä enemmän korjaaviin tarkoituksiin. Iäkkäämpien henkilöiden on ehkä täydennettävä kollageenia pidempään, jotta he voivat nähdä merkittäviä tuloksia.

2. Sinun tavoitteesi

Keskitytkö vain ihon anti-aging-vaikutuksiin ja haluat parantaa ryppyjä ja kimmoisuutta? Vai oletko urheilija, joka haluaa parantaa nivelten, jänteiden ja luiden terveyttä? Erityiset tavoitteesi vaikuttavat ihanteellisiin aikatauluihin. Iholle 3-6 kuukautta on tavallista, kun taas urheilusuoritukseen ja vammoista toipumiseen suositellaan pidempiaikaista päivittäistä käyttöä.

3. Kohteena oleva tila

Tietyt olosuhteet edellyttävät pidempiä lisäaikoja etuuksien havaitsemiseksi. Rakenteelliset ongelmat, kuten osteoporoosi, vaikea nivelten rappeutuminen ja vuotava suolisto, vaativat pidempää kollageenin rakentamista 6-12 kuukauden ajan. Lievemmät tarpeet, kuten kynsien, hiusten ja ihon kosteus, voivat parantua 1-3 kuukaudessa.

4. Kollageenilisän tyyppi

Kollageenin lähde ja tyyppi vaikuttavat siihen, kuinka kauan sen vaikutus kestää. Hydrolysoidut kollageenipeptidit imeytyvät nopeasti, jolloin hyödyt ovat nopeita mutta lyhytaikaisia. Nauta-, meri- tai kanakollageenin hajoaminen kestää kauemmin, mutta sen vaikutus kestää kauemmin. Paikallisesti käytettävä kollageeni toimii ihon pinnalla, joten sen hajoaminen kestää vähemmän aikaa.

5. Ruokavalio ja elämäntapa

Jos sinulla on yleisesti ottaen terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa, kollageeni toimii nopeammin kuin jos syöt huonosti ja olet istumatyöläinen. Ravintoaineiden puutteet, tulehdukset, auringon aiheuttamat vauriot ja vammat voivat rajoittaa kollageenin synteesiä, jolloin tarvitaan pidempiä lisäravinteita.

6. Johdonmukaisuus ja annostus

Kollageenilisän ottaminen johdonmukaisesti ja terapeuttisilla annoksilla nopeuttaa tuloksia verrattuna satunnaisiin tai pieniin annoksiin. Kollageenin nauttiminen C-vitamiinin kanssa optimoi imeytymisen, kun taas tupakointi, liiallinen UV-altistus ja tulehdusta aiheuttavat elintarvikkeet kumoavat hyödyt.

Tyypilliset kollageenin lisäravinteiden käyttöjaksot

Kun nämä tekijät pidetään mielessä, tässä on joitakin yleisiä ohjeita ihanteellisista kollageenin lisäannostelujaksoista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi:

 • Ihon ikääntymisen estäminen - 3-6 kuukautta, jolloin saavutetaan esimerkiksi vähemmän ryppyjä, kiinteämpi iho ja lisääntynyt kimmoisuus. Jatkuva käyttö on ihanteellinen ylläpitoon.
 • Hiukset ja kynnet - 2-4 kuukautta paksumpien ja vahvempien hiusten ja kynsien saavuttamiseksi. Käytä vähintään 6 kuukauden ajan nähdäksesi täydet tulokset.
 • Nivelten ja luiden terveys - Vähintään 6 kuukautta, jotta tulehdus ja kipu vähenevät ja liikkuvuus paranee. 12 kuukautta luun mineraalitiheyden parantamiseksi.
 • Suoliston terveys ja vuotava suolisto - 3-6 kuukautta ruoansulatuksen paranemiseen, tulehduksen vähenemiseen ja vuotavan suolen paranemiseen. Jatkuva käyttö voi tarjota jatkuvia etuja.
 • Vammoista toipuminen - Koko paranemisvaiheen ajan tuki- ja liikuntaelinten vammojen, kuten murtumien, nyrjähdysten tai repeämien, jälkeen korjautumisprosessin nopeuttamiseksi.
 • Urheilusuoritukset - Vähintään 2-4 kuukautta, jotta saavutetaan havaittavia hyötyjä esimerkiksi lihasmassan, kestävyyden ja joustavuuden osalta. Jatkuva käyttö huippusuorituskyvyn saavuttamiseksi.
 • Yleinen hyvinvointi - 1-3 kuukautta, jolloin saat muun muassa ihon kosteutta, kynsien lujuutta, parempaa unenlaatua ja yleistä hyvinvointia.

Kuten näet, johdonmukaisuus pitkällä aikavälillä on avainasemassa, jotta kollageenilisistä saadaan paras mahdollinen hyöty. Vähintään 2-6 kuukautta riittää, jotta voit havaita vähäisiä muutoksia, kun taas 6-12 kuukautta on ihanteellinen aika kollageenin optimaaliseen uudelleenrakentamiseen, erityisesti ikääntyville kehoille. Jotkut käyttävät kollageenia päivittäin yleiseen hyvinvointiin ja ylläpitoon ensimmäisten terapeuttisten annosten jälkeen.

Vinkkejä tehokkaaseen kollageenin täydennysohjelmaan

Noudata näitä vinkkejä, jotta kollageenin lisäysprotokolla onnistuu:

 • Valitse oikea kollageenityyppi - keskity tarpeidesi mukaan tyyppeihin I, II, III, V ja X. Sekoitetut kollageenituotteet tarjoavat monitahoisia hyötyjä.
 • Ota riittävä annos - tavoittele 10-20 g hydrolysoituja kollageenipeptidejä tai 2,5-5 g nautittavaa kollageenia päivittäin. Noudata etiketin ohjeita.
 • Ota johdonmukaisesti - Kuluta kollageenilisääsi joka päivä täydennysjakson aikana tasaisen kertymisen ja hyötyjen saavuttamiseksi.
 • Yhdistä C-vitamiinin kanssa - 500-1000 mg C-vitamiinia kollageenin kanssa tehostaa imeytymistä ja tehokkuutta.
 • Pysy nesteytettynä - Juo päivittäin runsaasti vettä kollageenin tuotannon ja ravintoaineiden saannin tehostamiseksi.
 • Syö kollageenia lisääviä elintarvikkeita - Kuluta kollageenia rakentavia ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, sinkkiä, kuparia ja antosyaaneja.
 • Hallitse elämäntapatekijöitä - Rajoita auringon, sokerin ja tupakoinnin käyttöä ja suosi aktiivista elämäntapaa parempien tulosten saavuttamiseksi.
 • Ole kärsivällinen - Anna protokollallesi aikaa toimia ehdotettujen ajanjaksojen mukaisesti. Ota ennen kuvia muutosten seuraamiseksi.

Tulosten arviointi ja protokollan mukauttaminen

Arvioi tuloksesi uudelleen 2-6 kuukauden kollageenin lisäysjakson jälkeen. Ota edistymiskuvia ja mittauksia, ota tarvittaessa verikokeita ja huomaa, miltä sinusta tuntuu energian, kiputason ja ruoansulatuskanavan mukavuuden kannalta. Jos olet tyytyväinen parannuksiin, voit jatkaa hoitoa ylläpitävästi.

Jos tulokset eivät ole riittäviä, mukauta lähestymistapaa. Lisää annostusta, paranna ruokavaliota ja elintapoja tai kokeile lisätä täydentäviä lisäravinteita, kuten hyaluronihappoa, C- ja E-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia. Pidennä lisäravinteiden käyttöaikaa 6-12 kuukauteen, jos se on tarpeen kollageenin intensiivisemmän uudelleenrakentamisen vuoksi. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen parhaiden vaikutusten saavuttamiseksi.

Määrittäminen ydeal kollageenin lisäysjakso. Johtopäätös

Ihanteellisen kollageenilisäysjakson määrittäminen edellyttää yksilöllisten tekijöiden, kuten ikäsi, terveystavoitteidesi, elämäntyylisi ja muiden tekijöiden arviointia. Vaikka 2-6 kuukautta on hyvä lähtökohta, pidemmät, 6-12 kuukautta kestävät protokollat tuottavat merkittävämpiä tuloksia kollageenin uudistumisesta, erityisesti vanhemmille käyttäjille, jotka pyrkivät osteoporoosin ja vuotavan suolen kaltaisiin ongelmiin. Johdonmukaisuus, terapeuttiset annokset sekä kollageenia lisäävä ruokavalio ja elämäntapa mahdollistavat hyötyjen maksimoimisen. Arvioi uudelleen alkuvaiheen jälkeen ja säädä hoitoasi tarpeen mukaan, jotta saavutat tavoitteesi. Älykkäällä ja kärsivällisellä kollageenilisällä voit hillitä ikääntymistä ja pitää kehosi kimmoisana ja elinvoimaisena koko elämäsi ajan.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Mawhinney, T. P., de Rivero Vaccari, J. P., Dale, G. A., Keane, R. W., & Bramlett, H. M. (2019). Kohonnut inflammasomiaktivaatio liittyy ikään liittyvään kognitiiviseen heikkenemiseen Fischer 344 -rotilla. BMC Neuroscience, 20(1) . https://doi.org/10.1186/s12868-019-0515-6.

Lopez, H. L. (2018). Kollageenilisä ihon terveyteen ja kauneuteen. The Nurse Practitioner, 43(3), 50-54. https://doi.org/10.1097/01.NPR.0000530915.18577.8d. https://doi.org/10.1097/01.NPR.0000530915.18577.8d

Oesser, S., & Seifert, J. (2019). Tyypin II kollageenin biosynteesin ja erityksen stimulointi naudan kondrosyytteissä, joita viljellään hajonneella kollageenilla. Cell Biology International, 23(5), 429-436. https://doi.org/10.1006/cbir.1999.0398.

Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., & Genovese, L. (2015). Katsaus hydrolysoidun kollageenin hyödyllisiin vaikutuksiin ihon ominaisuuksiin ravintoaineena: Tieteellinen tausta ja kliiniset tutkimukset. The Open Nutraceuticals Journal, 8(1), 29-42 . https://doi.org/10.2174/1876396001508010029. https://doi.org/10.2174/1876396001508010029.

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2015). Kollageenihydrolysaatti parantaa nivelten toimintaa ja vähentää kipua urheilijoilla, joilla on kroonista nivelkipua: Satunnaistettu kontrolloitu tutkimus. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(Suppl 1) . https://doi.org/10.1186/1550-2783-12-s1-p7.

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Suun kautta annettavan kollageenipeptidilisän vaikutus ihon kosteuteen ja ihon kollageeniverkostoon: Evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku