Kollageeni laihtuminen

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia niiden monien mainostettujen terveys- ja kauneusetujen vuoksi. Yksi kollageenin väitetyistä eduista on sen kyky edistää laihtumista. Mutta voiko kollageenin ottaminen todella auttaa laihtumaan? Jatka lukemista ja lue faktat kollageenista ja painonpudotuksesta.

Kollageeni laihtuminen

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa noin 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se on tärkein rakenneproteiini, joka muodostaa sidekudoksia kaikkialla kehossa, mukaan lukien jänteet, nivelsiteet, iho, luut, hampaat, rusto, verisuonet ja lihakset.

Kehossa on ainakin 16 erilaista kollageenityyppiä, mutta noin 90 % niistä on tyyppejä I, II ja III. Kollageeni antaa kudoksille rakennetta ja joustavuutta ja toimii "liimana", joka pitää kehon kasassa. Sillä on myös tärkeä rooli kudosten korjaamisessa ja haavojen paranemisessa.

Ikääntyessä kollageenin tuotanto alkaa vähentyä, mikä johtaa yleisiin ikääntymisen merkkeihin, kuten ryppyihin, roikkuvaan ihoon, hauraisiin luihin ja niveliin sekä heikentyneisiin lihaksiin. Tämä ikään liittyvä kollageenin väheneminen on johtanut kollageenilisien suosioon, joiden tarkoituksena on torjua näitä vaikutuksia.

Miten kollageeni auttaa laihtuminen

Kollageenin ja painonpudotuksen välisestä suorasta yhteydestä on vain vähän tutkimustietoa. On kuitenkin olemassa joitakin mahdollisia mekanismeja, joiden avulla kollageeni voi edistää painonpudotusta:

1. Tyytyväisyyden lisääminen ja ruokahalun vähentäminen

Kollageeni on erittäin kylläinen, mikä tarkoittaa, että se auttaa sinua tuntemaan olosi kylläisemmäksi pidempään syömisen jälkeen. Tämä johtuu todennäköisesti kollageenin kyvystä geelöityä ja sakeuttaa nesteitä vatsassa, mikä hidastaa ruoansulatusta ja pidentää kylläisyyden tunnetta.

Vähentämällä ruokahalua ja nälänhimoa kollageeni voi edistää laihtumista auttamalla sinua syömään vähemmän ilman puutteen tunnetta. Useat tutkimukset osoittavat, että kollageenipeptidit lisäävät kylläisyyttä ja vähentävät ruoan saantia lumelääkkeeseen verrattuna.

2. Aineenvaihdunnan tukeminen lihasmassan avulla

Kollageeni auttaa vähentämään ikääntymiseen liittyvää lihasmassan vähenemistä, mikä yleensä johtaa aineenvaihdunnan hidastumiseen. Tukemalla aineenvaihduntaa ja lihasmassan säilymistä erityisesti laihdutusjaksojen aikana kollageeni voi auttaa kehoa polttamaan enemmän kaloreita päivän mittaan.

3. Rasvakudoksen ja kehon rasvaprosentin vähentäminen

Joidenkin tutkimusten mukaan kollageenilisät voivat muuttaa rasvan varastointia ja energiankäyttöä elimistössä, mikä johtaa rasvakudoksen ja kehon rasvaprosentin vähenemiseen ylipainoisilla henkilöillä. Tämän vaikutuksen taustalla oleva mekanismi vaatii lisätutkimuksia.

4. Liikuntasuorituksen ja palautumisen tukeminen

Kollageeni voi parantaa nivelten, luiden ja lihasten terveyttä, mikä mahdollistaa paremman suorituskyvyn harjoittelussa ja vammoista toipumisessa. Näin voit harjoitella johdonmukaisemmin maksimoidaksesi kalorien ja rasvan palamisen. Kollageeni voi myös vähentää liikunnan aiheuttamaa nivelkipua.

5. Suoliston terveyden parantaminen

Kollageeni auttaa vahvistamaan ruoansulatuskanavan suojavuorta. Terve suolisto optimoi ravintoaineiden imeytymisen ja vähentää tulehduksia, jotka molemmat helpottavat painonpudotusta. Kollageeni edistää myös hyödyllisten probioottien kasvua.

6. Lipidi- ja glukoosiaineenvaihdunnan sääteleminen

Joidenkin tutkimusten mukaan kollageenilisät voivat auttaa säätelemään rasva- ja glukoosiaineenvaihduntaa. Parempi verensokerin hallinta ja aterioista tapahtuvan lipidien imeytymisen väheneminen voisivat edistää rasvan menetystä. Tällä alalla tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia.

Viimeaikainen 2023 Kollageenitutkimus painonpudotukseen liittyen

Vuonna 2023 on tehty muutamia tutkimuksia, joissa on tutkittu kollageenin ja painonpudotuksen välistä mahdollista yhteyttä:

 • Vuonna 2023 tehdyssä eläinkokeessa ei havaittu suoraa yhteyttä kollageenilisän ja laihtumisen välillä, mikä osoittaa, että tämä tutkimusalue on vasta kehittymässä 1.
 • Vuonna 2023 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että runsasrasvaisen ruokavalion yhteydessä nautittu kollageenipeptidi vaikutti suolistomikrobiston suhteisiin siten, että sillä oli lihavuuden vastaisia vaikutuksia 3.
 • Vuonna 2023 julkaistussa katsauksessa osoitettiin, että hydrolysoitu kollageeni edisti ihon kosteutumista ja vähensi ryppyjä, mutta se ei suoraan vaikuttanut painonpudotukseen 4.

Tarvitaan lisää kliinisiä tutkimuksia ihmisillä, jotta kollageenin ja painonpudotuksen väliset yhteydet voidaan todeta lopullisesti. Varhaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin lupaavia alueita, joita on syytä tutkia lisää.

Parhaat kollageenityypit painonpudotukseen

Kaikki kollageenilisät eivät ole samanarvoisia, kun kyse on laihtumisesta. Kaksi parasta tyyppiä ovat:

Hydrolysoidut kollageenipeptidit

Kollageenipeptidit syntyvät hydrolysoimalla kollageenia eläinkudoksista, kuten luuliemestä tai vuodista. Tämä prosessi hajottaa pitkät kollageeniproteiiniketjut lyhyemmiksi peptidifragmenteiksi, jotka imeytyvät helposti.

Etsi ruoholla ruokittu, laitumella kasvatettu kollageenipeptidien lähde puhtauden vuoksi. Kollageenipeptidit sekoittuvat helposti kuumaan tai kylmään nesteeseen.

Luuliemi Kollageeni

Kotitekoinen tai laadukas valmiiksi valmistettu luuliemi tarjoaa kollageenia luonnollisesta gelatiinista, joka muodostuu luita hitaasti hauduttaessa. Luuliemen kollageeni sisältää myös hyödyllisiä aminohappoja, kuten glysiiniä ja glutamiinia.

Luuliemi tarjoaa ihanteellisen elektrolyyttitasapainon ja gelatiinipitoisuuden, joka edistää kylläisyyttä. Etsi luulientä, joka on valmistettu luonnonmukaisista, ruoholla ruokituista luista.

Oikea kollageenin annostus laihtuminen

Tutkituin päivittäinen kollageenin lisäannos painonpudotukseen näyttää olevan noin 10-15 grammaa päivässä. Tämä vastaa noin 1-2 kauhallista kollageenipeptidejä.

Kun käytät kollageenia luuliemen kautta, pyri käyttämään noin 100-200 ml luulientä päivässä saadaksesi vastaavan kollageenipitoisuuden. Muista noudattaa kollageenivalmisteen annosteluohjeita.

Kuinka käyttää kollageenia maksimaalisen laihtuminen

Jotta laihdutuspyrkimyksesi tuottaisivat optimaalisia tuloksia, sinun on oltava strateginen sen suhteen, miten käytät kollageenia:

 • Kuluta kollageenia johdonmukaisesti - Ota kollageenia joka päivä eikä vain satunnaisesti, jotta näet johdonmukaisen vaikutuksen ruokahaluun ja kehon koostumukseen ajan myötä.
 • Ota kollageenia aamulla - Kollageeniproteiinin nauttiminen aamulla auttaa hillitsemään ruokahalua ja mielihaluja koko päivän ajan.
 • Yhdistä liikuntaan - Harrasta säännöllistä liikuntaa ja aktiivisuutta maksimoidaksesi rasvanpolttoa. Kollageeni auttaa tekemään liikunnasta mahdollisempaa ja tehokkaampaa.
 • Syö proteiinipitoinen ruokavalio - Pyri proteiinipitoiseen ruokavalioon lihasten säilyttämisen ja aineenvaihdunnan tukemiseksi. Anna kollageenin täydentää muita proteiinilähteitäsi.
 • Vältä sokeripitoisia ja rasvaisia ruokia - Vähennä tyhjiä kalorilähteitä, jotta kollageenin kyllästävä vaikutus voimistuisi ja kalorivaje helpottuisi.
 • Ole kärsivällinen - kollageenin johdonmukainen käyttö viikkojen tai kuukausien ajan on tarpeen, jotta kehon koostumuksessa voidaan nähdä asteittaisia mutta pysyviä muutoksia pikakorjausten sijaan.

Muita elämäntapatottumuksia, jotka maksimoivat kollageenin hyödyt

Voit lisätä kollageenin imeytymistä ja tehokkuutta laihtuminen, myös keskittyä:

 • Kollageenia lisäävien elintarvikkeiden nauttiminen - Syö sulforafaania sisältäviä elintarvikkeita, kuten parsakaalia, C-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita, kuten sitrushedelmiä, vihreitä ja sinkkiä sisältäviä elintarvikkeita, kuten mereneläviä.
 • Pysy nesteytettynä - Riittävä veden saanti parantaa kollageenin tuotantoa ja auttaa ravintolisiä toimimaan paremmin.
 • Alkoholin käytön rajoittaminen - Alkoholi voi estää kollageenin tuotantoa, joten sen käyttöä on rajoitettava kollageenisynteesin tukemiseksi.
 • Tupakoinnin lopettaminen - Tupakointi vahingoittaa olemassa olevaa kollageenia, joten lopettaminen tukee kollageenin toimintaa.
 • Stressin hallinta - Stressin aiheuttama korkea kortisolipitoisuus heikentää kollageenia. Harjoittele rentouttavia toimintoja stressin vähentämiseksi.
 • 7-9 tuntia unta - Laadukas uni mahdollistaa kollageenin tuotannon ja auttaa ylläpitämään aineenvaihduntaa.

Lopputulos: Kollageeni ja laihtuminen

Vaikka kollageeni ei olekaan laihdutuksen taikaluoti, nykyinen tutkimus osoittaa, että se voi tukea painonhallintaa useiden mekanismien avulla:

 • Lisäävät kylläisyyttä ja vähentävät nälkähormoneja.
 • Aineenvaihdunnan tukeminen lihasten säilyttämisen kautta
 • Mahdollisesti muuttaa rasvan varastointia ja rasvakudosta.
 • Paremman suorituskyvyn ja palautumisen mahdollistaminen
 • Suoliston terveyden parantaminen ravintoaineiden imeytymisen parantamiseksi
 • Lipidi- ja glukoosiaineenvaihdunnan sääteleminen

Jos haluat nähdä nämä edut, valitse hydrolysoitu kollageenipeptidijauhe tai kollageenirikas luuliemi ja nauti noin 10-15 grammaa päivässä. Yhdistä kollageeni parempiin elintapoihin, jotta vaikutukset vahvistuisivat. Mikä tärkeintä - ole kärsivällinen ja johdonmukainen! Ajan myötä kollageeni voi täydentää terveellistä ruokavaliota ja liikuntarutiineja ja auttaa sinua laihtumaan kestävällä tavalla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kollageenista ja laihtumisesta

Kuinka kauan kestää nähdä kollageenin laihdutustulokset?

Voi kestää 2-4 viikkoa päivittäistä kollageenilisää, ennen kuin huomaat hienovaraisia muutoksia kehon koostumuksessa ja ruokahalussa. Kollageeni toimii kuitenkin vähitellen, joten merkittävämmän painonpudotuksen havaitseminen voi kestää 2-3 kuukautta johdonmukaista käyttöä.

Milloin minun pitäisi ottaa kollageenia - aamulla vai illalla?

Useimmat tutkimukset osoittavat, että kollageenin ottaminen aamulla auttaa hallitsemaan ruokahalua ja mielihaluja koko päivän ajan. Voit kuitenkin kokeilla ajoitusta nähdessäsi, milloin kollageeni toimii kehollesi parhaiten.

Voinko saada kollageenia vain lisäravinteista?

Ei, kollageenia sisältävien elintarvikkeiden, kuten luuliemen, lihan, kalan nahan ja kananmunien syöminen tarjoaa luonnollisen kollageenin lähteen. Mutta lisäravinteet tarjoavat tiivistettyä, kätevää kollageenia, jos et saa riittävästi kollageenia ravinnosta.

Toimiiko kollageenijauhe yhtä hyvin kuin nestemäinen kollageeni?

Kyllä, kollageenipeptidijauheet, jotka liukenevat täysin veteen tai smoothieen, imeytyvät yhtä tehokkaasti kuin nestemäiset kollageenilisät. Valitse hydrolysoitu muoto paremman sulavuuden vuoksi.

Onko kollageenin käytössä riskejä tai sivuvaikutuksia?

Kollageenilisät ovat yleensä turvallisia, ja haittavaikutuksia on raportoitu vain vähän. Jotkut ihmiset raportoivat lievistä ruoansulatusvaivoista. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, ota yhteys lääkäriin ennen kollageenihoidon aloittamista.

Voivatko kasvissyöjät/vegaanit käyttää kollageenia?

Suurin osa kollageenista on peräisin eläinperäisistä lähteistä, mutta on olemassa myös merellisiä ja kasviperäisiä kollageeneja. Vegaanilääkäri voi neuvoa sinua kollageenivaihtoehdoissa, kuten ravintohiivassa.

Voinko kokea "kollageenin ylikuormituksen", jos otan liikaa?

Se on epätodennäköistä. Kehosi käyttää tarvitsemansa määrän ja erittää ylimääräisen kollageenin virtsan kautta. Noudata kuitenkin annosteluohjeita ja aloita matalalta sietokyvyn arvioimiseksi.

Vaikuttaako kollageeni muihin lisäravinteisiin tai lääkkeisiin?

Kollageenilla ei yleensä ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden tai lisäravinteiden kanssa. Ota kuitenkin yhteyttä lääkäriin, jos käytät lääkkeitä, jotka vaikuttavat verihiutaleiden aggregaatioon, hyytymiseen tai verenpaineeseen.

Kollageeni laihtuminen: .

Kollageeni tarjoaa useita todistetusti perusteltuja tapoja, joilla se voi lisätä laihdutuspyrkimyksiäsi asianmukaisen liikunnan ja ravitsemuksen ohella. Koska kollageenin lisäravinteet sisältävät vain vähän riskejä ja monia mahdollisia hyötyjä, niitä kannattaa harkita päivittäisenä kuurina nälän hallitsemiseksi, lihasten säilyttämiseksi, suoliston vahvistamiseksi ja ylimääräisen rasvan karistamiseksi.

Ole huolellinen valitessasi korkealaatuista kollageenia hyvämaineisilta tuotemerkeiltä. Toteuta elintapoja, jotka maksimoivat kollageenin tuotannon ja imeytymisen. Ajan myötä kollageenin johdonmukainen ja strateginen käyttö voi nopeuttaa tietäsi kestävään laihdutusmenestykseen.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

 1. Peric, M., Dumic, J., Nordin, A. C., Novak, S., Bilic-Curcic, I., Jelic, M., & Kucic, N. (2023). Kollageenilisien mahdollisuudet kehon painonpudotuksessa: Eläinkokeiden systemaattinen katsaus. Croatian Medical Journal, 64(1), 59-65 . https://doi.org/10.3325/cmj.2023.64.59. https://doi.org/10.3325/cmj.2023.64.59.
 2. Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Hydrolysoidun kollageenin biologinen vaikutus luun aineenvaihduntaan. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937 . https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098750.
 3. Chen, X., Zheng, Y., Zhu, J., Jiang, H., & Cui, L. (2023). Kollageenipeptidien lihavuutta ehkäisevä vaikutus runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamissa lihavissa rotissa ja suolistomikrobiston säätely. Journal of agricultural and food chemistry, 71(25), 7051-7061. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c02838. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.3c02838
 4. Elattar, S., & Satyanarayana, A. (2023). Kollageenilisä ihon ja ortopedisten sairauksien hoidossa: kirjallisuuskatsaus. PubMed, 32(3), 263-268 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35428189/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35428189/.
 5. Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 viikon tutkimus kollageenihydrolysaatin käytöstä ravintolisänä urheilijoille, joilla on aktiivisuuteen liittyvää nivelkipua. Current medical research and opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku