Voiko d-vitamiini kääntää ikääntymisen?

Published:

Categories: Kollageeni

Miten D3-vitamiinin puute edistää ennenaikaista ikääntymistä ja mitä voit tehdä sen suhteen?

Ikääntyminen on väistämätön osa elämää, mutta ikääntymisnopeus ei ole kiveen hakattu. Biologinen ikämme eroaa usein kronologisesta iästämme, mikä johtuu monista elämäntavoista ja geneettisistä tekijöistä. Yksi biologisen ikääntymisen keskeinen tekijä on D3-vitamiinin tila.

D3-vitamiinin puute on maailmanlaajuisesti yhä yleisempää, ja se voi nopeuttaa ikääntymisprosessia monin tavoin. D3-vitamiinin ja ennenaikaisen ikääntymisen välisen yhteyden ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää, sillä D3-vitamiinitasojen optimoiminen voi auttaa hidastamaan ikääntymistä ja edistää tervettä pitkäikäisyyttä. Tässä artikkelissa käsitellään D3-vitamiinin monitahoista roolia biologisessa vanhenemisessa ja annetaan toimivia vinkkejä puutteen välttämiseksi.

 voiko d-vitamiini kääntää ikääntymisen?

Miksi D3-vitamiinilla on merkitystä terveen ikääntymisen kannalta?

D3-vitamiini on voimakas hormoni, jolla on tärkeä rooli monilla terveyden osa-alueilla. Se säätelee yli 2000 geeniä, vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan, tukee sydän- ja verisuoniterveyttä ja paljon muuta. D3-vitamiinin puute on yhteydessä lisääntyneeseen riskiin sairastua erilaisiin ikääntymiseen liittyviin sairauksiin, kuten osteoporoosiin, syöpään, diabetekseen, verenpainetautiin ja neurokognitiiviseen heikkenemiseen.

Tukemalla solujen tervettä toimintaa ja geneettistä ilmentymistä riittävä D3-vitamiinitilanne auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyvien muutosten ennenaikaista ilmenemistä. Tutkimukset osoittavat, että D3-vitamiinilla on ikääntymistä estäviä vaikutuksia sekä ihoon että koko kehoon. Ymmärtämällä tarkalleen, miten D3-vitamiini vaikuttaa biologiseen ikääntymiseen solutasolla, saadaan tietoa siitä, miksi optimaalisen tason ylläpitäminen on niin tärkeää.

Mikä aiheuttaa D3-vitamiinin puutteen ja sen vaikutukset ikääntymiseen?

Vaikka osa D3-vitamiinista saadaan ravinnonlähteistä, kuten rasvaisista kaloista, munankeltuaisista ja täydennetyistä maitotuotteista, yli 90 prosenttia tarpeestamme saadaan auringonvalosta. D3-vitamiinia tuotetaan ihossa, kun UVB-säteet ovat vuorovaikutuksessa kolesterolin kanssa. Monet tekijät voivat kuitenkin häiritä ihon D3-vitamiinisynteesiä, mikä johtaa laajalle levinneeseen puutokseen. Tällaisia tekijöitä ovat mm:

 • Asuminen pohjoisilla leveysasteilla, joilla aurinko ei ole yhtä voimakas kuin muualla.
 • tummempi ihonväri, joka estää UVB:n tunkeutumisen.
 • Kotiin sidottuna oleminen tai UVB:n imeytymistä estävän aurinkovoiteen käyttö.
 • Luonnollisesti vähenevä tuotanto ikääntyvässä ihossa
 • Lihavuus, joka sitoo D3-vitamiinia rasvasoluihin.

Ilman riittävää altistumista auringolle monet aikuiset ja vanhukset eivät pysty tyydyttämään D3-vitamiinin tarvetta endogeenisesti. Tämän kriittisen hormonin alhaiset tasot kiihdyttävät biologista vanhenemista:

 • Solujen epäsäännöllinen kasvu ja jakautuminen
 • heikentyneet DNA:n korjausmekanismit
 • Lisääntynyt oksidatiivinen stressi ja tulehdus
 • Metabolisten reittien häiriöt
 • Lihasmassan ja -voiman väheneminen
 • Luun mineraalitiheyden menetys

Mitkä ovat optimaaliset D3-vitamiinitasot ikääntymisen hidastamiseksi?

Asiantuntijoiden mukaan 25(OH)D-seerumin 25(OH)D-tason pitäminen välillä 40-60 ng/ml on terveyden kannalta optimaalinen. Tämä suojaa ikääntymiseen liittyviltä muutoksilta ja sairauksilta. Niillä, joiden D3-vitamiinitilanne on alhaisempi, on paljon suurempi riski biologisen ikääntymisen nopeutumiseen.

Tutkimukset osoittavat, että aikuisilla, joiden pitoisuus on alle 20 ng/ml, on:

 • 3,6 kertaa suurempi ennenaikaisen kuoleman riski.
 • 30 prosenttia suurempi kokonaiskuolleisuus
 • Kaksinkertainen riski sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Ihanteellisten D3-vitamiinitasojen saavuttaminen voi lisätä terveen elinajanodotetta jopa 5 vuodella ja ehkäistä tai lykätä monia ikääntymiseen liittyviä sairauksia.

Kuinka paljon D3-vitamiinia päivässä tarvitaan tasojen optimoimiseksi?

Virallisesti suositeltu päivittäinen saanti on 600-800 IU. Tämä on kuitenkin todennäköisesti riittämätön niille, joilla on puutos. Tutkimukset osoittavat, että suurempien annosten lisääminen voi nopeasti parantaa tilaa:

 • 1000-4000 IU päivässä aikuisille on turvallista ja tehokasta.
 • Terapeuttista 5000-10 000 IU:n annostelua voidaan käyttää lyhytaikaisesti, jos se on puutteellinen.
 • Optimaalinen saanti riippuu yksilöllisistä tekijöistä, kuten kehon painosta, etnisestä alkuperästä, sijainnista ja testituloksista.

Määritä yhdessä lääkärisi kanssa sinulle sopiva D3-vitamiiniannos oireiden ja veriarvojen perusteella. Ota lisäravinteita jatkuvasti ylläpitääksesi jatkuvaa riittävyyttä.

Mitkä ovat parhaat D3-vitamiinin lähteet?

Vaikka D3-vitamiinia on vaikea saada riittävästi pelkästään ravinnosta, voit ottaa lisää ravinnonlähteitä osana monipuolista ikääntymisen vastaista strategiaa. Tärkeimpiä elintarvikelähteitä ovat mm:

 • Rasvainen kala, kuten lohi, makrilli ja sardiini.
 • Munankeltuaiset
 • Täydennetty maito, jogurtti, appelsiinimehu.
 • Naudanmaksa
 • UV-valolle altistetut sienet
 • Täydennetyt viljat ja kasvimaidot

Tavoittele 2-3 annosta D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita päivittäin osana ravintoainetiheää ruokavaliota. Tämä antaa perustan, joka täydentää auringolle altistumista ja lisäravinteita.

Elämäntapavinkkejä D-vitamiinitasojen nostamiseksi ja ikääntymisen hidastamiseksi

 • Suora päivittäinen auringonotto - Tavoite on 10-30 minuuttia päivässä, jolloin käsivarret ja jalat ovat alttiina D3-vitamiinin synteesin stimuloimiseksi. Varo polttamasta.
 • Harkitse UVB-rusketusta - Huolellisesti kontrolloidut UVB-ruskettavat solariumit jäljittelevät auringonvaloa ja lisäävät D3-vitamiinia. Käytä ohjeiden mukaan vain vähän.
 • Syö puhdasta, tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota - Prosessoidut elintarvikkeet ja epäterveelliset rasvat aiheuttavat hapetusstressiä, joka heikentää D3-tasoja. Antioksidantteja sisältävä anti-aging-ruokavalio voi auttaa optimoimaan tilan.
 • Pidä yllä terveellistä painoa - Lihavuus edistää D3-vitamiinin puutetta. Ylimääräisen rasvan vähentäminen parantaa biosaatavuutta ja imeytymistä.
 • Suljepois imeytymisongelmat - imeytymishäiriöt, kuten keliakia, estävät D3-vitamiinin asianmukaisen imeytymisen. Diagnosoi ja hoida mahdolliset suolisto-ongelmat.
 • Optimoi siihen liittyvät ravintoaineet - Varmista riittävä magnesiumin, K2-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen määrä, jotta D3-vitamiinin aineenvaihdunta ja aktiivisuus olisi optimaalinen.
 • Pysy aktiivisena - Painoa kantava liikunta ja voimaharjoittelu auttavat nostamaan D3-vitamiinitasoja ajan myötä vähentämällä kehon rasvaa.

D3-vitamiinia ja biologista ikääntymistä koskevat keskeiset asiat

 • D3-vitamiini on välttämätöntä terveen ikääntymisen kannalta, sillä se säätelee muun muassa geenien ilmentymistä, immuunijärjestelmän toimintaa ja aineenvaihduntaa.
 • Laajalle levinnyt puute nopeuttaa ikääntymistä solutasolla ja edistää ikääntymiseen liittyviä häiriöitä.
 • Optimaalisten D3-tasojen saavuttaminen voi lisätä terveen pitkäikäisyyden vuosia hidastamalla biologista vanhenemista.
 • Testaustasot, auringolle altistuminen, ruokavalio ja lisäravinteet ovat avainasemassa puutteen poistamisessa.
 • Aikuiset saattavat tarvita 1000-4000 IU:n päivittäisen annoksen säilyttääkseen ihanteellisen tilan pitkällä aikavälillä.
 • D3-vitamiinin optimointi nyt voi auttaa vähentämään ennenaikaista ikääntymistä ja pitämään sinut hyvinvoivana pitkälle vanhuuteen.

Vahvan D3-vitamiinitilanteen ylläpitämisen tulisi olla osa kattavaa ikääntymisen vastaista suunnitelmaa. Arvioi tasosi, lisää turvallisesti auringolle altistumista, kun se on mahdollista, nauti enemmän ravinnonlähteitä ja täydennä tarvittaessa. D3-vitamiinin puutteen korjaaminen voi auttaa kääntämään biologista kelloa taaksepäin ja edistää siroa elinikäistä ikääntymistä.

Usein kysytyt kysymykset D3-vitamiinista ja biologisesta ikääntymisestä

Mistä tiedän, onko minulla D3-vitamiinin puute?

Ainoa tapa diagnosoida puutos on testata 25(OH)D-tasot yksinkertaisella verikokeella. Aikuisten tulisi pyrkiä seerumin 40-60 ng/ml:n tasoihin optimaalisen terveyden ja ikääntymisen hidastumisen varmistamiseksi. Alle 30 ng/ml:n tasot viittaavat puutokseen.

Mitkä ovat D3-vitamiinin puutteen oireet?

Joitakin yleisiä oireita ovat usein toistuvat sairaudet tai infektiot, väsymys, luu- tai nivelkipu, lihasheikkous, mielialan muutokset, hiustenlähtö ja haavan paranemisen heikentyminen. Alhaisen D3-tason vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin verikoe.

Onko liika D3-vitamiinin käyttö vaarallista?

Riittävä auringonpaiste ja noin 50 ng/ml:n pitoisuuden ylläpitäminen on täysin turvallista. Erittäin suuret annokset, yli 10 000 IU päivässä, voivat pitkällä aikavälillä aiheuttaa myrkytystä, joten tee yhteistyötä lääkärisi kanssa, jos käytät suuria annoksia.

Kuinka kauan kestää D3-vitamiinin määrän lisääminen?

Useimmat aikuiset, jotka käyttävät 1000-5000 IU:ta päivässä, saavat 10 ng/ml:n lisäyksen 2-3 kuukauden aikana. Kun veriarvot testataan uudelleen 3 kuukauden päivittäisen lisäannostelun jälkeen, voidaan varmistaa, että annostuksesi on riittävä.

Onko D3-vitamiinilisillä yhteisvaikutuksia käyttämieni lääkkeiden kanssa?

Tärkein yhteisvaikutus on steroidien kanssa, jotka voivat häiritä D3-vitamiinin aineenvaihduntaa. Jotkin diureetit, laksatiivit, kohtauslääkkeet, tuberkuloosilääkkeet ja sienilääkkeet voivat myös vaikuttaa imeytymiseen ja erittymiseen.

Onko turvallista käyttää solariumia D3-vitamiinin lisäämiseen?

Satunnainen UVB-solariumin käyttö voi lisätä D3:n tuotantoa ihossa. Liiallinen käyttö lisää kuitenkin myös ihosyöpäriskiä. Rajoita muutamaan minuuttiin istuntoa kohti enintään 1-2 kertaa kuukaudessa.

Mitä eroa on D2- ja D3-vitamiinilisien välillä?

D3 (kolekalsiferoli) on luonnossa esiintyvä muoto, jota valmistetaan ihossa. Se säilyy elimistössä paljon kauemmin kuin D2 (ergokalsiferoli). D3:n on osoitettu nostavan seerumin pitoisuuksia tehokkaammin, joten sitä käytetään mieluummin.

Mitä minun pitäisi syödä saadakseni enemmän D3-vitamiinia ruokavaliostani?

Rasvainen kala, munankeltuainen, maksa, täydennetyt maitotuotteet ja mehut sekä UV-säteilylle altistuneet sienet ovat parhaita lähteitä. Tavoittele vähintään kahta annosta päivässä osana ikääntymistä ehkäisevää ruokavaliota. Lisäravinteita tarvitaan todennäköisesti edelleen ympäri vuoden.

Parantaako magnesium D3-vitamiinin imeytymistä?

Kyllä, magnesiumia tarvitaan D3-vitamiinin muuntamiseen aktiiviseen muotoon, jota elimistö voi käyttää. Magnesiumlisän nauttiminen voi maksimoida D3-vitamiinin hyödyt.

Kuinka usein D3-tasoni pitäisi testata?

Käy testeissä vähintään kerran vuodessa, etenkin jos käytät lisäravinteita. Testaamalla sekä kesällä että talvella voit nähdä, vaikuttaako auringolle altistuminen tilaan. Useampi seuranta auttaa varmistamaan, että säilytät optimaaliset tasot pitkällä aikavälillä.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Jones, K.S., Assar, S., Harnpanich, D., Bouillon, R., Lambrechts, D., Prentice, A., & Schoenmakers, I. (2014). 25(OH)D2-puoliintumisaika on lyhyempi kuin 25(OH)D3-puoliintumisaika ja siihen vaikuttavat DBP-pitoisuus ja genotyyppi. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 99(9), 3373-3381. https://doi.org/10.1210/jc.2014-1714.

Lips, P., van Schoor, N. M., & de Jongh, R. T. (2014). Ruokavalio, aurinko ja elämäntapa D-vitamiinitilanteen määrittäjinä. Annals of the New York Academy of Sciences, 1317(1), 92-98. https://doi.org/10.1111/nyas.12443. https://doi.org/10.1111/nyas.12443

Martinez, Y., Li, X., Liu, G., Bin, P., Yan, W., Masli, S., ... & Huang, Y. (2017). D-vitamiinin rooli psoriaasissa: katsaus. International journal of molecular sciences, 18(12), 2608. https://doi.org/10.3390/ijms18122608. https://doi.org/10.3390/ijms18122608

Pludowski, P., Holick, M. F., Grant, W. B., Konstantynowicz, J., Mascarenhas, M. R., Haq, A., ... & Rudenka, E. (2018). D-vitamiinin lisäravinteen antamista koskevat ohjeet. The journal of steroid biochemistry and molecular biology, 175, 125-135. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.01.021. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.01.021

Uwitonze, A. M., Murererehe, J., Ineza, M. C., Harelimana, E. I., Nsabimana, U., Uwimpuhwe, H., ... & Razzaque, M. S. (2018). D-vitamiinin tilan vaikutukset suun terveyteen. Journal of steroid biochemistry and molecular biology, 180, 190-194. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.12.003. https://doi.org/10.1016/j.jsbmb.2017.12.003

Wimalawansa, S. J. (2018). D-vitamiinin puute: vaikutukset hapetusstressiin, epigenetiikkaan, geenien säätelyyn ja ikääntymiseen. Biology, 7(2), 30 . https://doi.org/10.3390/biology7020030.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku