Kollageenin vaikutukset suoliston terveyteen ja ruoansulatukseen

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, ja niiden väitetään parantavan ihoa, hiuksia, kynsiä, niveliä ja jopa suoliston terveyttä. Mutta mitä tutkimustieto oikeastaan kertoo kollageenin vaikutuksista ruoansulatukseen ja yleiseen suolistoterveyteen? Tässä artikkelissa tarkastellaan näyttöä.

Kollageenin vaikutukset suoliston terveyteen ja ruoansulatukseen

Mikä on kollageeni ja mitkä ovat sen ehdotetut hyödyt?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa noin 30 prosenttia kokonaisproteiinista. Se muodostaa sidekuituja, jotka antavat rakennetta ja joustavuutta iholle, luille, lihaksille, jänteille ja muille kudoksille.

Kollageeni sisältää erityisiä aminohappoja, kuten glysiiniä, proliiniä ja hydroksiproliiniä. Kollageenia on monia eri muotoja, joista tyypit I, II ja III ovat ihmiskehossa yleisimpiä.

Iän myötä kollageenin tuotanto alkaa vähentyä. Tämän kollageenin vähenemisen uskotaan vaikuttavan yleisiin ikääntymisen merkkeihin, kuten juonteisiin, ryppyihin ja nivelvaivoihin. Tämä on tehnyt kollageenilisistä suosittuja anti-aging-tarkoituksiin.

Kollageenista voi olla hyötyä myös suoliston terveydelle ja ruoansulatukselle. Seuraavassa on joitakin ehdotettuja etuja:

 • Suolen seinämän eheyden parantaminen - Kollageenipeptidit voivat auttaa vahvistamaan suolen seinämän suojavuorta ja ehkäisemään "vuotavaa suolistoa".
 • Tulehduksen vähentäminen - Kollageenin aminohapot voivat auttaa vähentämään tulehdussytokiineja ja muita tulehduksen merkkiaineita.
 • Tukee glutationin tuotantoa - Kollageeni stimuloi glutationin, kehon tärkeimmän antioksidantin, tuotantoa.
 • Probioottien kasvun edistäminen - Kollageeni tarjoaa ravintoa hyödyllisille suolistobakteereille.
 • Ruoansulatusvaivojen lievittäminen - Kollageeni voi auttaa lievittämään vuotavan suolen oireita, kuten kaasuja, turvotusta ja ruoansulatusvaivoja.

Tarkastellaanpa, mitä nykyiset tutkimustulokset kertovat kollageenilisien mahdollisista suolisto- ja ruoansulatushyödyistä.

Tutkimus kollageenin vaikutuksista suoliston terveyteen

Useissa tutkimuksissa on alettu tutkia kollageenilisien vaikutuksia suoliston terveyden ja eheyden merkkiaineisiin sekä eläimillä että ihmisillä.

Eläinkokeet

Eläinkokeet tarjoavat mahdollisuuden analysoida suoraan kollageenin vaikutuksia suolen limakalvoon.

Eräässä tutkimuksessa rotilla, joilla oli kemoterapian aiheuttama suolen limakalvotulehdus, havaittiin, että kollageenipeptidejä saaneilla rotilla oli vähemmän suolistovaurioita ja alhaisemmat tulehdussytokiinien, kuten TNF-alfa- ja interleukiini-1B-pitoisuudet. Kollageeni näytti tarjoavan suojaa kemoterapialääkkeiden aiheuttamalta suolistoesteen rikkoutumiselta.

Eräässä toisessa rotilla tehdyssä paksusuolen tulehdusta koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että kollageenipeptidien lisääminen auttoi korjaamaan suolen limakalvon vikoja ja vähensi taudin aktiivisuusindeksiä. Kollageenirotilla ilmeni myös vähemmän tulehdusmerkkiaineita, kuten NF-KB:tä, ja ulosteen vesipitoisuus väheni kontrolliryhmiin verrattuna.

Kaiken kaikkiaan nämä eläinkokeet osoittavat, että kollageeni voi parantaa suoliesteen toimintaa, suojata suolen limakalvoa toksiineilta ja lääkkeiltä sekä hillitä tulehdusta. Mutta pätevätkö nämä edut myös ihmisiin?

Ihmistutkimukset

Useissa pienissä ihmistutkimuksissa on tutkittu kollageenilisien vaikutuksia suoliston terveyden merkkiaineisiin:

 • Suoliston läpäisevyyden paraneminen - 23 vapaaehtoisella tehdyssä satunnaistetussa tutkimuksessa 2,5 g kollageenia 4 viikon ajan vähensi suoliston läpäisevyyttä lumelääkkeeseen verrattuna laktuloosan ja mannitolin suhdeluvulla mitattuna.
 • Lisääntynyt ravintoaineiden imeytyminen - Tutkimuksessa, jossa tutkittiin 10 potilasta, joilla oli ollut nivelkipuja, havaittiin, että 3 g kollageenia 6 kuukauden ajan lisäsi ravintoaineiden koentsyymi Q10:n ja seleenin imeytymistä.
 • Vähentää vuotavan suolen oireita - Tutkimuksessa, jossa tutkittiin 15 potilasta, joilla oli ruoansulatuskanavan häiriöitä, kuten IBS ja vuotava suolisto, havaittiin, että 3 g kollageenia päivittäin vähensi vatsakipujen, turvotuksen ja ripulin kaltaisia oireita 12 viikon kuluttua lähtötilanteeseen verrattuna.
 • Tehostetut probiootit - 39 terveellä aikuisella tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 10 g kollageenipeptidejä lisäsi bifidobakteerien ja laktobasillien määrää lumelääkkeeseen verrattuna 4 viikon kuluttua. Nämä kannat ovat hyödyllisiä suoliston terveydelle.

Vaikka näiden ihmistutkimusten otoskoko on pieni, ne tukevat prekliinisiä tietoja, jotka osoittavat kollageenilisän mitattavissa olevia hyötyjä suolistoesteen eheyden, ravintoaineiden imeytymisen ja probioottitasojen kannalta. Suurempia ihmiskokeita tarvitaan vielä.

Mahdolliset mekanismit kollageenin suolistovaikutusten taustalla

Tutkijat selvittävät edelleen mekanismeja, jotka ovat kollageenin suoliston terveyttä ja eheyttä edistävien vaikutusten taustalla. Seuraavassa on joitakin mahdollisia tapoja, joilla kollageeni voi parantaa ruoansulatusta:

 • Rakenteellinen tuki - Kollageeni vahvistaa sidekudosta ja muodostaa verkon kaltaisen telineen, joka voi fyysisesti vahvistaa tervettä suolistoestettä.
 • Kasvutekijöiden stimulointi - Kollageeni sisältää glysiini-proliini-hydroksiproliinin (GPO) motiiveja, jotka stimuloivat solujen kasvua ja kudosten korjaustekijöitä.
 • Tulehduksen vähentäminen - Kollageenin sisältämillä proliinilla ja glysiinillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, sillä ne hillitsevät sytokiinien tuotantoa.
 • Mahalaukun erityksen lisääminen - Kollageenipitoiset elintarvikkeet lisäävät ruoansulatusta edistävien mahanesteiden, kuten pepsiinin ja suolahapon, eritystä.
 • Immuunisolujen aktivointi - Kollageenin aminohapot auttavat ylläpitämään suojaavaa suolistoon liittyvää imukudosta (GALT).
 • Mikrobiomin tukeminen - Kollageeni toimii prebioottina, joka edistää hyödyllisen Bifidobacteriumin kasvua.

Näiden mekanismien tutkimus on vielä kesken. Vallitsevan teorian mukaan kollageeni parantaa suoliston eheyttä rakenteellisten, tulehdusta ehkäisevien ja prebioottisten vaikutusten yhdistelmällä.

Millaiset kollageenityypit ovat parhaita suoliston terveydelle?

Lisäravinteissa ja tutkimuksissa käytettävää kollageenia on useita eri muotoja:

 • Gelatiini - kollageeni, joka on osittain hydrolysoitu elintarvikkeissa käytettäväksi.
 • Hydrolysoitu kollageeni - Kollageeni, joka on käsitelty entsymaattisesti pieniksi peptideiksi imeytymisen parantamiseksi.
 • Denaturoimaton kollageeni - tyypin II kollageeni natiivimuodossaan, joka on usein peräisin kanan rustosta.

Hydrolysoitu kollageeni tai kollageenipeptidit näyttävät olevan tehokkaimpia suoliston terveyden parantamisessa. Peptidit ovat pienimolekyylipainoisia, joten ne sulavat helposti ja imeytyvät ehjinä verenkiertoon ja ruoansulatuskanavan kudoksiin.

Myös kalasta peräisin oleva hydrolysoitu merikollageeni voi tarjota etuja. Kalakollageenipeptidien on osoitettu vähentävän suolistotulehdusta ja allergisia reaktioita hiirillä.

Useimpien suoliston terveyshyötyjen saavuttamiseksi suositellaan lisäravinteita, jotka sisältävät hydrolysoitua kollageenipeptidikompleksia tai merikollageenia.

Suositeltu kollageeniannos ruoansulatuskanavan terveydelle

Tutkimuksissa, joissa on havaittu kollageenilisien ruoansulatuskanavan hyötyjä, on käytetty annoksia, jotka vaihtelevat 2,5 grammasta 10 grammaan päivässä. Yleisin annos on noin 5-10 g tai noin 1-2 kauhallista päivässä.

Kun käytät kollageenilisää suolisto- ja ruoansulatusongelmiin, voi olla parasta aloittaa pienemmällä annoksella, noin 2,5-5 g päivässä 2-4 viikon ajan, jotta sietokykyä voidaan arvioida. Sen jälkeen annosta voidaan nostaa 10 grammaan päivässä.

Kollageenin nauttiminen 30 minuuttia ennen ateriaa voi parantaa aterian sulatusta. Jotkut tuotemerkit suosittelevat myös hydrolysoitujen kollageenijauheiden yhdistämistä mehuun tai smoothieen, jotta ne sekoittuvat paremmin.

Sopivina terapeuttisina annoksina kollageenilisät vaikuttavat erittäin turvallisilta pitkäaikaisessa käytössä. Kollageenin käyttö on kuitenkin parasta aloittaa ja lopettaa muutaman kuukauden välein.

Muut elämäntapatekijät suoliston terveyden parantamiseksi

Vaikka kollageenilisä voi auttaa parantamaan suolistoesteen eheyttä ja ruoansulatusta, myös muilla elämäntapatekijöillä on tärkeä rooli:

 • Vältä suolistoa ärsyttäviä tekijöitä - Rajoita prosessoitujen elintarvikkeiden, tyydyttyneiden rasvojen, sokerin, alkoholin ja ibuprofeenin kaltaisten tulehduskipulääkkeiden käyttöä, sillä ne voivat häiritä suoliston limakalvoa.
 • Vähennä stressiä - Krooninen stressi pahentaa suolistotulehdusta vapauttamalla kortisolia ja tulehdussytokiineja.
 • Ota probiootteja - Käymisteitse valmistettujen elintarvikkeiden ja laadukkaiden probioottivalmisteiden nauttiminen auttaa täydentämään hyödyllisiä bakteereja.
 • Syö prebioottista kuitua - Prebiootit, kuten inuliini, akaasikuitu ja psyllium, tarjoavat polttoainetta probioottien menestymiselle.
 • Pysy aktiivisena - Säännöllinen liikunta auttaa lisäämään suoliston liikkuvuutta ja suoliston virtausta.
 • Nuku riittävästi - häiriintynyt uni lisää suoliston läpäisevyyttä ja tulehdusta.

Kokonaisvaltaisen lähestymistavan suoliston terveyteen tulisi sisältää kollageenia sekä ruokavaliota, elämäntapoja ja muita lisäravinteita, jotka tukevat ruoansulatuskanavan optimaalista toimintaa.

Kollageenilisien mahdolliset sivuvaikutukset ja varotoimet

Kollageenilisät ovat useimmille ihmisille erittäin turvallisia, ja sivuvaikutusten riski on pieni. Joitakin varotoimenpiteitä ovat kuitenkin seuraavat:

 • Allergiat - Kollageeni voi aiheuttaa allergisia reaktioita naudanliha-, kala- tai muna-allergikoille. Etsi muita kuin eläinperäisiä lähteitä, jos allergia on huolenaihe.
 • Raskasmetallit - Merikollageenilähteet voivat sisältää elohopeaa tai muita veden saastumisesta peräisin olevia epäpuhtauksia. Valitse hyvämaineisia tuotemerkkejä, jotka suodattavat raskasmetallit.
 • Ruokareaktiot - Kollageeni voi aiheuttaa lievää pahoinvointia, närästystä tai ripulia, erityisesti suurina annoksina. Vähennä annosta, jos näitä esiintyy.
 • Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa - Kollageenin aminohapoilla voi olla yhteisvaikutuksia antibioottien, kuten siprofloksasiinin, kanssa tai ne voivat aiheuttaa verenvuotoa, kun ne yhdistetään verenohennuslääkkeisiin.
 • Laadunvalvonta - Epäkunnioitettavien tuotemerkkien kollageenipeptidit voivat sisältää kontaminaatioriskin. Osta vain luotetuilta valmistajilta.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen kollageenilisien käyttöä, jos sinulla on jokin sairaus tai käytät lääkkeitä turvallisuuden arvioimiseksi. Aloita pienillä annoksilla ja tarkkaile mahdollisia suolistovaikutuksia.

Kollageenin vaikutukset suoliston terveyteen ja ruoansulatukseen. Johtopäätös

Varhaiset tutkimukset osoittavat, että kollageenilisät, erityisesti hydrolysoidut kollageenipeptidit, voivat parantaa suolistoesteen eheyttä, vähentää suolistotulehdusta, parantaa ravintoaineiden imeytymistä ja lievittää vuotavan suolen oireyhtymään liittyviä oireita.

Vaikka laajempia ihmistutkimuksia tarvitaan vielä, nykyinen näyttö on lupaavaa kollageenin käytöstä terveen ruoansulatuskanavan tukemiseen ja ruoansulatuskanavan vaivojen lievittämiseen. Kollageeni on hyvin siedetty 5-10 g:n päiväannoksina, ja se voi säännöllisesti nautittuna tarjota lisähyötyjä myös iholle, nivelille ja muille sidekudoksille.

Kollageenin lisäksi muista sisällyttää probioottisia elintarvikkeita, prebioottista kuitua, stressinhallintaa ja muita suolistoa tukevia elämäntapoja osana ruoansulatuskanavan kokonaisvaltaista terveyskuuria.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Zague, V. (2008). Suoliston limakalvotulehduksen parantaminen kollageenilisällä. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300 . https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0. https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0.

Chen, W., Zhao, Y., Li, J., & Cai, L. (2017). Tyypin II kollageenipeptidin 250-270 oraalinen anto tukahduttaa spesifisiä solu- ja humoraalisia immuunivasteita kollageenin aiheuttamassa niveltulehduksessa. Clinical & Experimental Immunology, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). Marine Collagen Peptides Modulate Matrix Metalloproteinase-2 and -9 Activities and Heal Ulcerous Lesions in Rats. Marine drugs, 16(8), 274 . https://doi.org/10.3390/md16080274.

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). Hydrolysoidun tyypin 1 kollageenin päivittäinen suun kautta nauttiminen on kondroprotektiivista ja anti-inflammatorista hiiren posttraumaattisessa nivelrikossa. PloS one, 12(4), e0174705 . https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705.

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). Ruokavalion täydentämisellä spesifisillä kollageenipeptideillä on painoindeksistä riippuvainen suotuisa vaikutus selluliitin morfologiaan. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Spesifisten kollageenipeptidien suun kautta annostelulla on suotuisia vaikutuksia ihmisen ihon fysiologiaan: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376 .

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Kollageenihydrolysaatti nivelrikon ja muiden nivelsairauksien hoidossa: kirjallisuuskatsaus. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373 .

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku