Onko päivittäinen kollageenilisäys turvallista?

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, ja niiden kannattajat väittävät, että ne hyödyttävät ihoa, hiuksia, kynsiä, niveliä, lihaksia ja paljon muuta. Mutta onko kollageenilisien päivittäinen käyttö todella turvallista? Tässä artikkelissa tarkastellaan kollageenilisän antamisen taustalla olevaa tiedettä ja mahdollisia sivuvaikutuksia, jotta voit päättää, onko päivittäinen kollageeni sopiva terveydellisiin tavoitteisiisi.

Mikä on kollageeni?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se on tärkein rakenneproteiini, jota esiintyy ihossa, luissa, jänteissä, nivelsiteissä ja muissa sidekudoksissa. Kollageeni antaa kudoksille lujuutta ja rakennetta ja auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja nuorekkuutta.

Ihmiskehossa on ainakin 16 erilaista kollageenityyppiä, mutta 80-90 % niistä koostuu tyypeistä I, II ja III. Kollageenin tuotanto alkaa vähentyä noin 25 vuoden iässä ja laskee jyrkästi 40 ikävuoden jälkeen. Tämä kollageenin väheneminen on merkittävä tekijä ikääntymisen merkkien, kuten juonteiden, ryppyjen ja nivelvaivojen, syntymisessä.

Miten kollageenilisät toimivat?

Kollageenilisät sisältävät ylimääräistä kollageenia eläinperäisistä lähteistä, kuten kalasta, naudasta, kanasta ja kananmunista. Ne tarjoavat aminohappoja, kuten glysiiniä ja proliinia, joita elimistö käyttää oman kollageenin synteesiin. Kollageenin nauttiminen voi myös stimuloida kollageenin tuotantoa.

Kollageenipeptidit imeytyvät ehjinä verenkiertoon ja jakautuvat koko kehoon. Tutkimusten mukaan ne kuitenkin kertyvät tiettyihin kudoksiin enemmän kuin muihin. Pienet kollageenipalaset pystyvät paremmin tunkeutumaan ihon ihokerrokseen, mikä saattaa parantaa ihon kimmoisuutta ja kosteutta. Hydrolysoidut kollageenilisät voivat myös kerääntyä rustoon ja edistää sen uudistumista.

Kollageenilisien mahdolliset hyödyt

 • Ihon terveys - Useat tutkimukset osoittavat, että kollageenipeptidilisät parantavat ihon kosteutta, kimmoisuutta ja ihon kollageenitiheyttä. Tämä vähentää ryppyjä ja kuivuutta.
 • Nivelten ja luiden terveys - Kliiniset tutkimukset osoittavat, että kollageenilisät vähentävät nivelkipuja ja parantavat liikkuvuutta. Kollageeni voi myös suojata luita rappeutumiselta.
 • Hiusten, kynsien ja hampaiden terveys - Kollageenilisät vahvistavat hiuksia ja kynsiä tarjoamalla puuttuvia aminohappoja. Ne voivat myös minimoida hiustenlähtöä. Joitakin varhaisia todisteita on saatu myös hampaisiin kohdistuvista hyödyistä.
 • Lihasmassa - Uusien tutkimusten mukaan kollageenilisät yhdessä kestävyysharjoittelun kanssa voivat lisätä lihasmassaa verrattuna pelkkään harjoitteluun.
 • Sydämen terveys - Väestötutkimukset yhdistävät korkeamman kollageenipitoisuuden pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Kollageenilisät saattavat estää valtimonkovettumatautia.
 • Unen laatu - Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kollageeni ennen nukkumaanmenoa parantaa merkittävästi unen laatua ja vähentää päiväväsymystä.
 • Aivojen terveys - Koska kollageeni on tärkeä osa veri-aivoestettä, se voi edistää kognitiivisia toimintoja. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että alustavat todisteet viittaavat siihen, että kollageenilisät voivat tarjota kohdennettuja hyötyjä erityisesti iholle, nivelille, hiuksille, kynsille ja unelle. Monien sovellusten osalta tarvitaan kuitenkin vielä korkealaatuisia kliinisiä tutkimuksia.

Ovatko kollageenilisät turvallisia?

Nykyisen tutkimuksen mukaan kollageenilisät ovat todennäköisesti turvallisia useimmille ihmisille, kun niitä käytetään asianmukaisesti. On kuitenkin joitakin varoituksia, jotka on syytä pitää mielessä:

 • Lähde - Meri- ja nautakollageenit aiheuttavat pienemmän allergiariskin kuin sian- tai kananliha. Etsi laadukas hankinta.
 • Annostus - Enintään 10-15 g päivässä vaikuttaa turvalliselta pitkällä aikavälillä. Suuremmat annokset voivat aiheuttaa lieviä ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia.
 • Lääkeaineinteraktiot - Kollageenilisät voivat tehostaa antikoagulanttilääkkeitä. Tarkista asia lääkäriltäsi.
 • Turvallisuuskysymykset - Turvattomista materiaaleista peräisin olevaan kollageeniin voi liittyä prionitautiriski. Valitse hyvämaineisia tuotemerkkejä.
 • Allergiat - Muna-allergisten tulisi välttää kananmunasta valmistettua kollageenia. Äyriäisallergisten tulisi välttää merikollageenia.
 • Epäpuhtaudet - vähemmän säännellyistä lähteistä peräisin oleva kollageeni voi sisältää raskasmetalleja ja myrkkyjä. Valitse farmaseuttista laatua oleva kollageeni.

Kaiken kaikkiaan tutkimus osoittaa, että kollageenilisä on todennäköisesti turvallinen, kun sitä käytetään asianmukaisesti. Lieviä sivuvaikutuksia, kuten kylläisyyden tunnetta tai närästystä, voi esiintyä. Riskien minimoimiseksi on syytä kiinnittää erityistä huomiota hankintaan ja annosteluun. Kysy tietysti neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta ennen lisäravinteiden aloittamista.

Kuka voi hyötyä kollageenilisistä?

Seuraavat ryhmät hyötyvät eniten ylimääräisestä kollageenista:

 • Iäkkäät aikuiset, jotka haluavat torjua luonnollista kollageenin menetystä.
 • Ne, jotka haluavat parantaa ihon kimmoisuutta tai vähentää ryppyjä.
 • Ihmiset, jotka haluavat lievittää nivelvaivoja ja tulehduksia.
 • Urheilijat, jotka pyrkivät tukemaan nivelten ja luiden terveyttä.
 • Henkilöt, joilla on hauraat kynnet tai ohenevat hiukset.
 • Kuka tahansa, jolla on sidekudoksen sairauksia tai vammoja
 • Leikkauksesta toipuvat

Terveillä nuoremmilla henkilöillä, joilla on runsaasti luonnollista kollageenia, saattaa olla vähemmän hyötyä lisäravinteista. Keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla aikuisilla kollageeni voi kuitenkin edistää vahvoja, nuorekkaita sidekudoksia.

Päivittäisten kollageenilisien tärkeimmät näkökohdat

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jos harkitset päivittäistä kollageenilisäohjelmaa:

 • Kysy neuvoa terveydenhuollon tarjoajalta - Varmista, että kollageeni sopii terveydentilallesi eikä sillä ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.
 • Valitse laadukkaat lähteet - Etsi merestä tai naudasta peräisin olevia kollageenipeptidejä hyvämaineisilta säännellyiltä yrityksiltä.
 • Ota optimaalinen annos - Suurin hyöty saavutetaan 10-15 g:lla päivässä. Aloita pienellä ja lisää vähitellen.
 • Ajoitus oikein - Ota kollageenilisää 30 minuuttia ennen nivelten liikuntaa tai ennen nukkumaanmenoa, jotta iho korjaantuu yön yli.
 • Yhdistä C-vitamiinin kanssa - C-vitamiini auttaa optimoimaan kollageenin imeytymistä ja synteesiä.
 • Harkitse jauhetta tai nestettä - Nämä liukenevat helposti ja imeytyvät paremmin kuin pillerit.
 • Anna sille aikaa - Odota vähintään 8-12 viikkoa nähdäksesi hyödyt. Parannus on asteittaista.
 • Ylläpidä elintapoja - Yhdistä lisäravinteet ruokavalioon, liikuntaan ja muihin terveellisiin käytäntöihin.

Onko päivittäinen kollageenilisäys turvallista? Johtopäätös

Varhaiset tutkimukset viittaavat siihen, että päivittäinen kollageenilisä antaa rakenteellista tukea ja laajoja etuja koko keholle. Merikollageenin ja naudan kollageenin lähteet vaikuttavat turvallisilta useimmille ihmisille kohtuullisina annoksina. Allergisten tai lääkkeitä käyttävien on kuitenkin noudatettava varovaisuutta. Kun kollageenivalmiste on hankittu asianmukaisesti ja yhdistettynä terveellisiin elämäntapoihin, 10-15 grammaa laadukasta kollageenilisää päivässä voi turvallisesti edistää nuorekasta ihoa, vahvoja niveliä ja luita, parempaa unta ja optimaalista terveyttä ikääntyessä. Yksilöiden on kuitenkin neuvoteltava terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin he aloittavat uuden lisäravinteen käytön.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Kollageenilisän Pure Gold Collagen® päivittäinen käyttö vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S91439.

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Suun kautta otettava kollageenilisä: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology: JDD, 18(1), 9-16 . https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1.

Elrahman, S. A., El-Raggal, N. M., & youssef, S. M. (2019). Kollageenilisien tehokkuus kollageeniin liittyvien biomarkkereiden tasoihin ihon ikääntymisessä. Journal of Dietary Supplements, 16(5), 589-602. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1549653.

Hou, C. W. (2019). Kollageenipohjaisen lisäravinteen käyttö luun ja nivelten terveyteen. Nutrients, 11(10), 2224. MDPI AG. Haettu osoitteesta http://dx.doi.org/10.3390/nu11102224.

Kim, J., Kim, I. S., Cho, T. H., Lee, I., Lee, H. R., & Lee, Y. J. (2019). Suun kautta annettavan kollageenipeptidilisäyksen vaikutukset ihon ominaisuuksiin: A Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 11(11), 2662. MDPI AG. Haettu osoitteesta http://dx.doi.org/10.3390/nu11112662.

Oesser, S., Adam, M., Babel, W., Seifert, J. (1999). (14)C-merkityn gelatiinihydrolysaatin oraalinen anto johtaa radioaktiivisuuden kertymiseen hiirten (C57/BL) rustoon. The Journal of nutrition, 129(10), 1891-1895 . https://doi.org/10.1093/jn/129.10.1891.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., Oesser, S. (2014). Spesifisten kollageenipeptidien suun kautta annettavalla lisäravinteella on suotuisia vaikutuksia ihmisen ihon fysiologiaan: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376 .

Shimomura Y., Suzuki M., Sugiyama S., Maruyama N., Suzuki K. (2020). Satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, lumelääkekontrolloitu, monikeskustutkimus kanasta peräisin olevan kollageenipeptidilisän vaikutuksesta nivelten terveyteen harjoittelevilla henkilöillä. Nutrients. 12(8):E2280. https://doi.org/10.3390/nu12082280.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku