Pitäisikö kollageeni ottaa aamulla vai illalla?

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, ja ihmiset käyttävät niitä toivoen voivansa parantaa ihoa, hiuksia, kynsiä, niveliä ja paljon muuta. Mutta milloin on paras aika ottaa kollageenia - aamulla vai illalla? Tässä on yksityiskohtainen katsaus kollageenin ottamisen mahdollisiin hyötyihin ja haittoihin eri vuorokaudenaikoina.

Pitäisikö kollageeni ottaa aamulla vai illalla?

Mikä on kollageeni ja miksi ihmiset ottavat sitä?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa noin 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se on sidekudosten, kuten ihon, jänteiden, nivelsiteiden, luiden ja verisuonten pääkomponentti. Kollageeni antaa iholle sen rakenteen ja lujuuden.

Ikääntyessä kollageenin tuotanto alkaa vähentyä, mikä johtaa yleisiin ikääntymisen merkkeihin, kuten ryppyihin, roikkuvaan ihoon, jäykkiin niveliin ja hauraisiin kynsiin. Kollageenilisän ottaminen voi mahdollisesti auttaa torjumaan näitä vaikutuksia, kun keho saa lisää kollageenia.

Joitakin kollageenilisien väitettyjä hyötyjä ovat:

 • Vähentää ryppyjä ja kuivuutta, parantaa ihon kimmoisuutta ja kosteutta.
 • Tukee hiusten ja kynsien kasvua ja vahvuutta
 • Nivelkipujen ja tulehdusten lievittäminen
 • Lihasmassan parantaminen ja luukadon estäminen
 • Vammojen nopeampi paraneminen
 • Suoliston terveyden ja ruoansulatuksen parantaminen

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että kollageeni on tärkeä rakenneproteiini, joka vähenee iän myötä. Kollageenilisien tarkoituksena on korvata tämä väheneminen ja edistää nuorekkuutta. Mutta milloin niitä pitäisi ottaa, jotta niistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä?

Kollageenin ottamisen hyödyt aamulla

Kollageenin ottamisesta aamulla on useita etuja:

1. Voi parantaa ihoa päivän mittaan

Joidenkin tutkimusten mukaan kollageenin tuotanto on luonnollisesti suurimmillaan yön yli nukkuessamme. Kollageenin ottaminen aamulla auttaa ylläpitämään riittävää kollageenitasoa koko päivän ajan, jolloin ihmiset altistuvat todennäköisemmin kollageenia vahingoittavalle siniselle valolle, UV-säteilylle ja saasteille.

Aamuinen kollageenilisäys voi parantaa ihon kosteutta, sileyttä ja kimmoisuutta huomattavasti päivän mittaan. Kollageeni voi auttaa torjumaan aamun ihonhoitorutiinien, auringolle altistumisen, meikin levittämisen ja ympäristön epäpuhtauksien haitallisia vaikutuksia.

2. Voi tukea energiaa ja liikuntasuorituskykyä

Kollageenipeptidit ovat helposti sulavia ja imeytyviä aminohappoja, jotka voivat antaa energiannousua aamulla nautittuna. Kollageenin nauttiminen aamiaisen yhteydessä auttaa toimittamaan aminohappoja lihasproteiinisynteesiin yön yli kestäneen paaston jälkeen. Tämä voi parantaa harjoittelun palautumista ja suorituskykyä.

Joidenkin tutkimusten mukaan kollageeniproteiinin nauttiminen aamulla lisää kylläisyyttä aamiaisen jälkeen ja tasoittaa energiatasoa. Tämä tekee siitä fiksun lisäyksen mihin tahansa aamusmoothieen, kahviin tai aamiaiskulhoon.

3. Valmistautuminen koko päivän kestävään nivelten ja luiden tukemiseen.

Aamu on aika, jolloin monet ihmiset kokevat eniten kipua ja jäykkyyttä nivelissä, jänteissä, nivelsiteissä ja luissa, kun he ovat olleet yön yli liikkumatta. Kollageenin nauttiminen heti aamulla voi helpottaa aamun nivelvaivoja ja varmistaa, että kollageeni kiertää silloin, kun sitä tarvitaan eniten.

Urheilijoille ja aktiivisille henkilöille kollageenin ottaminen aamulla voi myös auttaa ehkäisemään lihasvaurioita ja tulevaa loukkaantumisriskiä päivän aikana. Kollageeni voi vahvistaa sidekudoksia ennen toimintaa.

4. Kätevämpi ja johdonmukaisempi ajoitus

Lisäravinteiden ottaminen aamulla luo tavan ottaa kollageenia päivittäin. Se on helpompi muistaa heti aamulla kuin myöhemmin päivällä.

Aamulla on myös tapana olla aika, jolloin ihmisillä on säännöllisemmät rutiinit. Kollageeni voidaan siis kätevästi sisällyttää aamutottumuksiin, kuten aamiaisen syömiseen, kahvin juomiseen tai muiden lisäravinteiden ottamiseen.

Kollageenin ottamisen hyödyt yöllä

Toisaalta kollageenin ottamisesta yöllä on myös joitakin etuja:

1. Voi tukea kauneudenhoitoa

Kehomme korjaa ja nuorentaa ihoa ja niveliä luonnollisesti nukkuessamme. Jos keho saa lisää kollageenia juuri ennen nukkumaanmenoa, se voi saada tarvitsemansa raaka-aineet tukemaan täysin tätä yön yli tapahtuvaa uudistumisprosessia.

Joidenkin tutkimusten mukaan kollageenin ottaminen ennen nukkumaanmenoa parantaa ihon kosteutta ja kimmoisuutta sekä vähentää ryppyjä useiden viikkojen kuluttua. Siksi yö voi olla paras aika kollageenin ottamiseen, jos päätavoitteesi on ihon ikääntymistä estävät hyödyt.

2. Voi parantaa unen laatua

Kollageeni sisältää aminohappo glysiiniä, jonka on joissakin tutkimuksissa osoitettu parantavan unen laatua, kestoa ja tehokkuutta, kun sitä otetaan ennen nukkumaanmenoa. Niille, joilla on uniongelmia, kollageeni voi siten edistää levollisempaa, keskeytymätöntä unta.

3. Tukee nivelten helpotusta yöllä

Monet kokevat voimakkaimmat nivel- ja lihaskivut yöllä tai herätessään. Kollageenin ottaminen illalla voi tarjota välitöntä helpotusta pehmentämällä niveliä ja vähentämällä epämukavuutta silloin, kun tarvitset sitä eniten. Se voi auttaa nukahtamaan mukavammin.

4. Voi tukea lihasten kasvua yön yli

Ihmisen kasvuhormonia (HGH) erittyy sykäyksittäin syvän unen aikana, erityisesti yön varhaisina tunteina. HGH stimuloi lihasten kasvua ja kollageenisynteesiä. Kollageenin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi tarjota aminohappoja, jotka tukevat lihasten korjaamista ja kasvua unen aikana.

5. Helppo muistaa ennen nukkumaanmenoa

Kun kollageeni otetaan osaksi nukkumaanmenorutiinia ottamalla se esimerkiksi hampaiden harjauksen ohella, muistat ottaa sen johdonmukaisesti. Sen sisällyttäminen nukkumaanmenoa edeltävään rituaaliin on niin yksinkertaista, että yöllinen kollageenilisäys on houkuttelevaa monille ihmisille.

Optimaalinen aika voi riippua tavoitteistasi

Tutkimuksia siitä, imeytyykö kollageeni paremmin aamulla vai illalla, on vain vähän. Edellä esitettyjen mahdollisten hyötyjen perusteella optimaalinen aika kollageenilisän ottamiselle riippuu kuitenkin todennäköisesti tärkeimmistä tavoitteistasi:

 • Jos keskityt ikääntymisen näkyvien merkkien, kuten ryppyjen ja kuivuuden, vähentämiseen, kollageenin ottaminen yöllä on järkevintä. Kehosi korjaa ihoa eniten yöllä, joten kollageenin antaminen juuri ennen nukkumaanmenoa maksimoi sen käytön.
 • Jos haluat parantaa energiaa, liikuntasuoritusta ja palautumista, nauti kollageenia aamulla. Näin varmistat, että kehossasi on riittävästi kollageenia vahvistamaan lihaksia ja niveliä silloin, kun tarvitset niitä eniten.
 • Kun haluat koko päivän nivelten toimintaa helpottavan ja vammoja ehkäisevän kollageenin, ota sitä aamuin illoin. Näin sidekudoksesi saavat jatkuvaa kollageenitukea.
 • Jos rutiinien yksinkertaistaminen on tärkeintä, ota kollageenia silloin, kun se on helpointa muistaa - joko aamulla tai illalla. Niin kauan kuin otat sen johdonmukaisesti, hyötyjen pitäisi silti olla vankat.

Riippumatta siitä, milloin otat sen, varmista, että käytät kollageenilisääsi johdonmukaisesti vähintään 4-12 viikon ajan tulosten havaitsemiseksi. Suositellaan 2,5-10 grammaa päivässä yhtenä annoksena, mutta noudata valitsemasi lisäravinteen tuotemerkin annosteluohjeita.

Vinkkejä aamukollageenin ottamiseen

Jos päätät ottaa kollageenia aamulla saadaksesi lisäenergiaa, ihon suojaa ja nivelten toimintaa päivän aikana, tässä on muutamia vinkkejä:

 • Lisää kollageenijauhetta tai kapseleita aamiaisruokiin, kuten kaurapuuroon, jogurttiin, smoothieen tai kahviin.
 • Aseta päivittäinen puhelimen hälytys ottamaan kollageenia heti heräämisen jälkeen.
 • Pidä kollageenipakkauksia tai astiaa keittiön tiskillä muistuttamassa sinua
 • Yhdistä kollageeni muiden aamupäivän lisäravinteiden, kuten vitamiinien tai omega-3-rasvahappojen kanssa.
 • Käytä maustettua tai helposti liukenevaa kollageenijauhetta.
 • Sekoita kollageenijauhetta "proteiinilaukaukseen" hedelmämehun tai maidon kanssa.
 • Juo kollageenipeptidit 30 minuutin kuluessa heräämisestä optimaalisen imeytymisen varmistamiseksi.
 • Ota tyhjään vatsaan tai vähintään 30 minuuttia ennen ruokailua saadaksesi parhaat tulokset.

Vinkkejä iltakollageenin ottamiseen

Jos keskityt ihon korjaamiseen yön aikana, unen laadun parantamiseen ja lihasten kasvuun, tässä on muutamia vinkkejä kollageenin ottamiseen illalla:

 • Kuluttaa kollageenin rinnalla illallinen tai juuri ennen nukkumaanmenoa
 • Lisää kollageenijauhetta kupilliseen yrttiteetä rentoutumisen edistämiseksi.
 • Pidä kollageenia kylpyhuoneen pesuallas ottaa samalla harjaamalla hampaat
 • Aseta puhelimeen päivittäinen hälytys kollageenin ottamisesta ennen nukkumaanmenoa.
 • Ota kollageenia välittömästi ennen yövoiteiden levittämistä tehostettujen vaikutusten saamiseksi.
 • Valitse maustamattomat tai neutraalit kollageenituotteet, jotta unta ei häiritä.
 • Sekoita lämpimään mantelimaitoon tai maitomaitoon ja juo ennen nukkumaanmenoa.
 • Ota kollageenikapseleita pienen lusikallisen mantelivoita tai jogurttia kanssa
 • Käytä suurempaa kollageeniannosta ennen nukkumaanmenoa kuin aamulla.
 • Vältä kollageenin ottamista liian myöhään - imeydy parhaiten 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Kollageenista on hyötyä aina kun otat sen

Vaikka ihanteellinen kollageenin ajoitus riippuu hyvinvointitavoitteistasi, pidä mielessä, että kollageenin pitäisi tuottaa hyötyä riippumatta siitä, milloin otat sitä. Sen ottaminen johdonmukaisesti on tärkeämpää kuin ajoitus.

Kollageenipeptideillä on korkea biologinen hyötyosuus ja imeytymisnopeus, mikä tarkoittaa, että elimistösi voi hyödyntää aminohapot tehokkaasti. Kollageenipeptidit sulautuvat suoraan omiin kollageenirakenteisiisi.

Älä siis stressaa liikaa kollageenin täydellisestä ajoituksesta. Keskity vain valitsemaan sopiva aika, joka sopii rutiineihisi, ja pidä kiinni päivittäisestä ottamisesta. Ajan mittaan sinun pitäisi huomata parannuksia ihossa, hiuksissa, kynsissä, nivelissä tai muilla kohdentamillasi alueilla.

Yhteenveto

Yhteenvetona tämän artikkelin keskeisistä kohdista:

 • Kollageeni on runsas rakenneproteiini, joka vähenee iän myötä ja aiheuttaa ikääntymisen merkkejä.
 • Kollageenilisät voivat torjua näitä vaikutuksia antamalla elimistölle ylimääräistä kollageenia.
 • Kollageenin ottaminen aamulla tarjoaa etuja, kuten energiaa, tukea harjoittelua ja koko päivän nivelten/ihon suojaa.
 • Kollageenin ottaminen yöllä tarjoaa etuja, kuten tehostettu yön yli tapahtuva ihon korjaus, parempi uni ja lihasten kasvu.
 • Ihanteellinen kollageenin ajoitus riippuu tärkeimmistä hyvinvointitavoitteistasi.
 • Riippumatta siitä, milloin otat sen, ole johdonmukainen ja ota kollageenia päivittäin vähintään 4-12 viikon ajan tulosten havaitsemiseksi.
 • Ota 2,5-10 grammaa päivässä yhdellä annoksella lisäravinteen etiketin ohjeiden mukaisesti.
 • Tee se helpoksi itsellesi lisäämällä kollageenia nykyisiin aamu- tai iltarutiineihisi.

Pitäisikö sinun siis ottaa kollageenia aamulla vai illalla? Molempien puolesta on hyviä argumentteja. Ota kollageenia silloin, kun se tukee parhaiten elämäntapojasi, terveystavoitteitasi ja päivittäisiä tapojasi. Jatka kuuriasi muutaman kuukauden ajan, niin saat hehkuvaa ihoa, vahvoja niveliä ja kynsiä sekä muita etuja.

Faktat

Seuraavassa on joitakin yksityiskohtaisempia faktoja ja tilastoja kollageenin lisäyksestä ja ajoituksesta:

 • Kollageenin osuus ihmiskehon kokonaisproteiinipitoisuudesta on 30 % ja ihon rakenteesta 70-80 %.
 • Ainakin 16 erilaista kollageenityyppiä on tunnistettu, mutta yli 90 prosenttia elimistön kollageenista on tyypin I, II tai III kollageenia.
 • 25 ikävuoden jälkeen kollageenin tuotanto vähenee 1-2 prosenttia vuodessa. 60 ikävuoteen mennessä kollageenitaso laskee noin 30 prosenttia.
 • Naisilla kollageenin väheneminen on nopeampaa tyypillisesti 30-vuotiaana, mikä korreloi yleisten ikääntymisen merkkien, kuten juonteiden ja ryppyjen, puhkeamisen kanssa.
 • Kollageenipeptideillä on ainutlaatuinen aminohappoprofiili, sillä niissä on runsaasti glysiiniä, proliinia ja hydroksiproliinia.
 • Suosittuja kollageenin lisäravinteiden lähteitä ovat naudan-, meri-, kanan- ja sianlihan kollageeni.
 • Hydrolysoiduilla kollageenipeptideillä on matalan molekyylipainon ketjuja, jotka ovat erittäin hyvin biologisesti saatavilla elimistössä verrattuna denaturoimattomaan kollageeniin.
 • Useat kliiniset tutkimukset osoittavat, että nautittavat kollageenipeptidit voivat lisätä ihon kosteutta, kollageenin tiheyttä, ihon kimmoisuutta ja vähentää ryppyjä.
 • On yhä enemmän näyttöä siitä, että kollageenilisät tukevat nivelten, luiden, lihasten, hiusten, kynsien ja suoliston terveyttä.
 • Tyypilliset kliiniset tutkimukset kestävät 4-12 viikkoa mitattavissa olevien kollageenihyötyjen osoittamiseksi.
 • Tutkimukset osoittavat, että glysiini, joka muodostaa noin 35 prosenttia kollageenipeptideistä, voi parantaa päiväsuorituskykyä, unen laatua ja palautumista, kun sitä käytetään lisäravinteena.
 • Vain 15 grammaa kollageenia päivittäin 8 viikon ajan nauttineet urheilijat osoittivat lisääntynyttä lihasmassaa ja parempaa urheilusuoritusta lumelääkeryhmiin verrattuna.
 • Suositeltu päivittäinen kollageeniannos vaihtelee 2,5-15 gramman välillä. Useimmat lisäravinteet tarjoavat 10-20 grammaa annosta kohti.
 • Kollageenijauhetta voidaan helposti lisätä smoothieihin, kahvijuomiin, kaurapuuroon, jogurttiin, leivonnaisiin, keittoihin ja muuhun.
 • Kollageenin imeytyminen voi olla hieman parempaa, kun sitä nautitaan aamulla tyhjään vatsaan tai ennen nukkumaanmenoa kuin ruoan kanssa. Mutta johdonmukaisesti käytettynä sen pitäisi tuottaa hyötyä riippumatta siitä, milloin otat sen.

Pitäisikö kollageeni ottaa aamulla vai illalla? Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että kollageeni on tärkeä proteiini, joka pitää ihon nuorekkaana, nivelet pehmustettuina ja luut vahvoina. Kollageenin tuotanto vähenee luonnollisesti iän myötä, mikä johtaa ihon roikkumiseen, nivelten kipeytymiseen ja muihin ikääntymisen merkkeihin. Kollageenilisän nauttiminen voi torjua tätä vähenemistä antamalla keholle ylimääräistä kollageenia, jota se voi käyttää nuoruuden, kauneuden ja fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Kliiniset tutkimukset osoittavat, että kollageenin päivittäinen käyttö vähintään 4-12 viikon ajan voi johtaa mitattavissa oleviin parannuksiin ihon ryppyissä ja kuivuudessa, kynsien kasvussa, hauraissa hiuksissa, nivelvaivoissa, luun mineraalitiheydessä, lihasten rakentamisessa ja muussa. Lisäravinteissa olevilla hydrolysoiduilla kollageenipeptideillä on erinomainen biologinen hyötyosuus.

Ihanteellinen ajoitus on epäselvä, mutta 2,5-10 gramman päivittäinen annos näyttää olevan ajoitusta tärkeämpi. Kollageeni tarjoaa kauneushyötyjä yön yli nukkuessasi ja suorituskykyhyötyjä päivän aikana. Valitse siis aamu tai yö elämäntapasi ja tavoitteidesi mukaan. Lisää kollageenijauhetta tai kapseleita olemassa oleviin rutiineihisi, niin voit käyttää niitä helposti päivittäin.

Muutaman viikon tai kuukauden päivittäisen kollageenilisäyksen ja terveellisten elämäntapojen yhdistelmällä sinun pitäisi huomata etuja, kuten kiinteämpi iho, kiiltävämmät hiukset, vahvemmat kynnet, lievemmät nivelvaivat, parempi uni ja parempi urheilusuorituskyky. Ota kollageeni osaksi pitkäaikaista hoitoasi koko kehon terveyden, kauneuden ja ikääntymisen estämisen tukemiseksi.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Suun kautta otettavan kollageenipeptidilisän vaikutus ihon kosteuteen ja ihon kollageeniverkostoon: näyttöä ex vivo -mallista ja satunnaistetuista, lumekontrolloiduista kliinisistä tutkimuksista. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 viikon tutkimus kollageenihydrolysaatin käytöstä ravintolisänä urheilijoille, joilla on aktiivisuuteen liittyvää nivelkipua. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967 .

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Kollageenilisä parantaa ihon kosteutta, elastisuutta, karheutta ja tiheyttä: Satunnaistetun, plasebokontrolloidun, sokean tutkimuksen tulokset. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi.org/10.1111/jocd.12386.

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Bioaktiivisten kollageenihydrolysaattien nauttiminen parantaa kasvojen ihon kosteutta ja kimmoisuutta sekä vähentää kasvojen ikääntymisen merkkejä satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa lumekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Prolyylihydroksiproliinin ja sen aineenvaihduntatuotteiden jakautuminen suun kautta annostelun jälkeen rotilla. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422 .

Moskowitz R. W. (2000). Kollageenihydrolysaatin rooli luu- ja nivelsairauksissa. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87-99 . https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Spesifisten kollageenipeptidien suun kautta annostelulla on suotuisia vaikutuksia ihmisen ihon fysiologiaan: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376 .

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Uuden elintarvikkeista peräisin olevan kollageenipeptidin, hydroksiprolyyli-glysiinin, tunnistaminen ihmisen perifeerisestä verestä fenyyli-isotiosyanaatilla tapahtuvalla esipylväsderivaatiolla. Food chemistry, 219, 15-20 . https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123.

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Kollageenipeptidin nauttimisen vaikutukset UV-B:n aiheuttamiin ihovaurioihin. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649 .

Zague, V. (2008). Uusi näkemys kollageenihydrolysaatin saannin vaikutuksista ihon ominaisuuksiin. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206. https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollageenipeptidilisäys yhdessä kestävyysharjoittelun kanssa parantaa kehonkoostumusta ja lisää lihasvoimaa iäkkäillä sarkopeenisilla miehillä: satunnaistettu kontrolloitu tutkimus. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku