Mikä vitamiinin puutos aiheuttaa ihon roikkumista?

Published:

Categories: Kollageeni

Veltostunut, ryppyinen iho on yksi näkyvimmistä ikääntymisen merkeistä. Iän myötä ihomme menettää kimmoisuuttaan ja kollageeniaan, mikä johtaa löysään, ryppyiseen ihoon, joka roikkuu ja rypistyy. Vaikka ihon ikääntyminen on väistämätöntä, on olemassa keinoja hidastaa prosessia ja minimoida ihon roikkuminen. Yksi salainen ase roikkuvaa ihoa vastaan? Saamalla riittävästi oikeita vitamiineja ja ravintoaineita. Vitamiinipuutokset voivat kiihdyttää ihon ikääntymistä ja roikkumista. Lue lisää vitamiineista, jotka auttavat pitämään ihon nuorekkaana, ja siitä, mitkä puutteet edistävät ennenaikaista ikääntymistä.

 mikä vitamiinin puute aiheuttaa ihon veltostumista?

Miksi iho ikääntyy ja notkistuu, kun vanhenemme

Iän myötä ihomme menettää vähitellen nuorekkaan kimmoisuutensa ja kiinteytensä. Miksi näin tapahtuu?

 • Kollageenin ja elastiinin hajoaminen - Kollageeni- ja elastiiniproteiinit muodostavat rakenteen ja elastisuuden. Ikääntyessä tuotanto vähenee ja hajoaminen on nopeampaa kuin uudelleenrakentaminen.
 • Rasvan menet ys - Ihon alla olevat rasvapatjat antavat pulleutta. Kun rasvapatjat kutistuvat, iho roikkuu.
 • Oheneva epidermis - Ihon pintakerros ohenee, mikä heikentää kosteutta ja suojaa.
 • Alhaisempi solujen vaihtuvuus - Hitaampi solujen uusiutuminen johtaa ihon ja epidermiksen välisen liitoskohdan madaltumiseen. Tämä vähentää ravinteiden pääsyä epidermikseen.
 • Ihosolujen vaurioituminen - Vuosien altistuminen ultraviolettisäteilylle (UV-säteille) ja epäpuhtauksille tuhoaa ihosoluja ja -kuituja.
 • Hormonimuutokset - Estrogeenin, progesteronin ja kasvuhormonien väheneminen edistää kollageenin häviämistä.

Vaikka sisäinen ikääntyminen on väistämätöntä, ulkoiset tekijät, kuten auringolle altistuminen, tupakointi ja huono ravitsemus, nopeuttavat ihon roikkumista. Vitamiinipuutokset vievät iholta optimaaliseen uudistumiseen ja suojautumiseen tarvittavat yhdisteet, mikä nopeuttaa ikääntymistä.

Vitamiinit, jotka auttavat torjumaan ihon veltostumista ja ennenaikaista ikääntymistä.

Oikeat vitamiinit vaikuttavat positiivisesti prosesseihin kollageenin tuotannosta antioksidanttisuojaan, jotka ylläpitävät nuorekasta ja kiinteää ihoa. Puutteiden vuoksi ihon roikkuminen ja ryppyjen muodostuminen alkavat aikaisemmin. Tässä ovat tärkeimmät vitamiinit, jotka auttavat ikääntymisen estämisessä ja ihon veltostumisen ehkäisemisessä:

C-vitamiini

C-vitamiini on ratkaisevan tärkeä kollageenisynteesin kannalta. Tämä rakenneproteiini antaa kiinteyttä ja kimmoisuutta. C-vitamiini toimii myös antioksidanttina, joka suojaa ihosoluja UV-altistuksen ja saasteiden aiheuttamilta vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. C-vitamiinin puutteen merkkejä ovat kuiva iho, usein esiintyvät mustelmat ja huono haavan paraneminen.

E-vitamiini

Tämä rasvaliukoinen antioksidantti suojaa solukalvoja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Paikallisesti käytettynä se auttaa myös UV-suojauksessa. Vähäinen E-vitamiinin määrä voi johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.

A-vitamiini

Retinoidit, kuten retinoli, ovat peräisin A-vitamiinista. Ne edistävät solujen nopeampaa vaihtumista ja saavat ihon sileämmäksi ja kiinteämmäksi. A-vitamiinin puute aiheuttaa kuivaa, hilseilevää ja ryppyistä ihoa.

D-vitamiini

D-vitamiini tunnetaan myös "auringonpaistevitamiinina", ja se auttaa säätelemään kollageenin aineenvaihduntaa, jotta iho olisi kimmoisa. Se voi myös pienentää joidenkin ihosyöpien riskiä.

B-vitamiinikompleksi

B-vitamiinit edistävät ihosolujen uudistumista ja kasvua. Niiden puute voi aiheuttaa ihottumaa, aknea ja kuivuutta. B3-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa.

Sinkki

Sinkki auttaa haavojen paranemista aktivoimalla kollageenia ja tukemalla kudosten kasvua. Se on myös antioksidantti. Alhaiset pitoisuudet ovat yhteydessä akneen ja ihovaurioihin.

Miten vitamiinipuutokset voivat kiihdyttää ihon vanhenemista ja vanhenemista?

Kun vitamiineja ja kivennäisaineita puuttuu, se näkyy ihossa. Nopeutunut ikääntyminen, ryppyjen muodostuminen ja roikkuminen voivat johtua seuraavista puutteista:

C-vitamiinin puute

Jos C-vitamiinia ei ole riittävästi, kollageenin tuotanto vähenee. Tämä aiheuttaa ohutta, haurasta ja helposti ryppyyntyvää ihoa. Riittämättömän C-vitamiinin yhteydessä esiintyy myös helposti mustelmia.

E-vitamiinin puute

E-vitamiinin puute heikentää lipidien suojaa. Tämä johtaa vapaiden radikaalien aiheuttamiin kudosvaurioihin, mikä kiihdyttää roikkumista. Iho voi kuivua ja kutista.

A-vitamiinin puute

A-vitamiinin puuttuessa solujen vaihtuminen hidastuu. Tämä aiheuttaa kuolleiden solujen kertymistä ihon pinnalle, mikä johtaa kuivaan, hilseilevään ja ryppyiseen ihoon sekä virheisiin.

D-vitamiinin puute

Riittämätön D-vitamiini häiritsee kalsiumin homeostaasia, joka on tärkeää ihon uusiutumiselle. Etenkin iäkkäät aikuiset voivat kokea ihon roikkumista.

B-vitamiinin puute

B-vitamiinien, kuten B3:n, B5:n ja biotiinin, puutteet aiheuttavat ihotulehdusta, tylsyyttä ja ryppyjä hidastamalla solujen kasvua.

Sinkin puute

Riittämätön sinkki heikentää haavojen paranemista, kollageenin uusiutumista ja kudosten uudistumista. Tämä voi johtaa ihovaurioihin, kuivuuteen ja ryppyihin.

Ihon ikääntymisen hidastaminen: Ihon vitamiinien saaminen riittävästi

Vaikka ihon sisäistä ikääntymistä ei voi pysäyttää kokonaan, varmistamalla, että saamme riittävästi oikeita vitamiineja, voimme hidastaa ihon ulkoista ikääntymistä ja ehkäistä ravintoaineiden puutteita, jotka kiihdyttävät ihon veltostumista ja ryppyjä. Näin se onnistuu:

 • Syö tasapainoista, ravinteikasta ruokavaliota - Nauti runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja sisältäviä hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä, papuja, täysjyväviljaa, munia, kalaa ja vähärasvaista siipikarjaa.
 • Tunne puutosriskisi - Iäkkäät aikuiset, vegaanit/vegetaristit ja ne, joilla on imeytymisongelmia, saattavat tarvita lisäravinteita. Keskustele lääkärisi kanssa.
 • Puutteiden korjaaminen - Jos testeissä havaitaan puutteita, keskustele lisäravinteista terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Kohtalaiset puutteet voidaan usein korjata pelkällä ruokavaliolla.
 • Harkitse kohdennettuja lisäravinteita - Ikääntymisen estämiseksi kollageeni, antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini, ja ihoa tukevat vitamiinit voivat auttaa suojaamaan ihoa. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin.
 • Käytä paikallisesti vitamiineja - C-, E- ja A-vitamiinia sisältävät voiteet antavat iholle levitettynä antioksidantteja. Etsi vakaita, oikein muotoiltuja tuotteita.

Vaikka aurinkovoiteen käyttö, tupakoinnin lopettaminen, stressin hallinta ja liiallisen alkoholin välttäminen hidastavat myös ikääntymistä, tärkeimpien vitamiinien saanti auttaa ylläpitämään nuorekasta, roikkumatonta ihoa sisältä ulospäin. Ole kuitenkin kärsivällinen - parannukset tapahtuvat vähitellen. Älykkäällä ravitsemuksella ja hoidolla ihosi kiittää sinua.

Mitä muistaa vitamiineista ihon ikääntymisen vähentämiseksi?

 • Kollageenin ja elastiinin hajoaminen ovat keskeisiä syitä roikkuvaan, ryppyiseen ihoon. Vitamiinit edistävät kollageenin tuotantoa.
 • C-, E-, A- ja B-vitamiinikompleksi sekä sinkki tukevat ihon uudistumista, kimmoisuutta ja suojaavat ihoa vaurioilta.
 • Näiden vitamiinien puutteet nopeuttavat ryppyjen muodostumista ja ihon roikkumista.
 • Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyviä ihon vitamiinipuutoksia.
 • Kohdennetut ravintolisät voivat vähentää ihon ikääntymistä entisestään, kun niitä käytetään oikein.
 • C-, E- ja A-vitamiineja sisältävät antioksidanttivoiteet antavat lisätukea suun kautta nautitun ravinnon ohella.
 • Puutteisiin liittyvien ihovaurioiden korjaaminen vie aikaa. Ole kärsivällinen ja ennakoiva ravitsemuksen suhteen.

Kiinnittämällä huomiota vitamiinien saantiin voi olla suuri merkitys nuorekkaan ihon säilyttämisessä ikääntyessä. Tee yhteistyötä terveydenhuollon tarjoajien kanssa mahdollisten puutteiden tunnistamiseksi varhaisessa vaiheessa ja ryhdy toimiin pitoisuuksien optimoimiseksi. Ihosi hyötyy siitä ajan mittaan!

Usein kysytyt kysymykset vitamiineista ja ihon ikääntymisestä

K: Mikä vitamiinin puute aiheuttaa dramaattisimman ihon vanhenemisen?

V: C-vitamiinin puute vaikuttaa todennäköisesti eniten ihoon. Jos C-vitamiinia ei ole riittävästi, kollageenin tuotanto vähenee, mikä aiheuttaa ohutta, veltostunutta ihoa, joka rypistyy helpommin. Helppo mustelmien muodostuminen on myös paljastava merkki.

K: Onko vitamiineilla todella merkitystä ikääntyvälle iholle?

V: Kyllä, vitamiineilla on keskeinen rooli kollageenin tuotannossa, antioksidoitumisessa, haavojen paranemisessa ja ihosolujen kasvussa - tekijöissä, jotka auttavat ylläpitämään kimmoisuutta ja nuorekasta ulkonäköä. Vitamiinien puutteet nopeuttavat ikääntymistä, kun taas riittävä saanti suojaa ihoa.

K: Voivatko vitamiinilisät kumota ryppyjä ja ihon roikkumista?

V: Vaikka lisäravinteet voivat parantaa ihon vitamiinitasoja ja hidastaa ikääntymistä, ne eivät voi kumota jo tapahtuneita vaurioita. Jos ihon ikääntyminen johtuu lievästä puutoksesta, optimaalisen vitamiinitilanteen palauttaminen yhdistettynä paikallisiin hoitoaineisiin, elämäntapamuutoksiin ja joskus myös toimenpiteisiin voi parantaa ulkonäköä.

K: Mikä vitamiinin puutos aiheuttaa ihottumaa tai aknea?

A: B-vitamiinien puutteet aiheuttavat usein ihottumaa ja aknea. Erityisesti biotiinin puute on yhteydessä ihottumaan ja kuivuuteen. Myös A-vitamiinin puute voi aiheuttaa kuivaa, hilseilevää ihoa.

K: Onko E-vitamiini hyvä ryppyihin?

V: Kyllä, E-vitamiini on antioksidantti, joka voi auttaa vähentämään ryppyjä. Sen kyky suojata solukalvoja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta auttaa hidastamaan ikääntymisen merkkejä. Sen käyttäminen paikallisesti tehostaa tehoa.

K: Mitkä vitamiinit edistävät ihon kimmoisuutta?

A: C- ja A-vitamiinit ovat erityisen tärkeitä kimmoisuuden kannalta. C tuottaa tarvittavaa kollageenia, kun taas A lisää solujen vaihtuvuutta, mikä kiristää ihoa. Myös D-vitamiini edistää kollageenin aineenvaihduntaa kimmoisuutta varten.

K: Miten voin ehkäistä ihon veltostumista ikääntyessäni?

V: Suojaa ihoasi auringolta, älä tupakoi, syö ravinteikasta ruokavaliota, pidä ihosi kosteutettuna ja käytä paikallisia antioksidantteja. Riittävä C-, E-, A-, B- ja D-vitamiinien sekä sinkin saanti voi myös ylläpitää ihon kimmoisuutta pidempään iän myötä.

K: Miksi ikääntyneet aikuiset tarvitsevat enemmän D-vitamiinia iholleen?

V: Iän myötä ihon teho tuottaa D-vitamiinia auringolle altistumisesta heikkenee. Iäkkäät aikuiset viettävät myös enemmän aikaa sisätiloissa. Lisäravinteet auttavat ehkäisemään puutosta, joka heikentää ihon uusiutumisen kannalta tärkeää kalsiumaineenvaihduntaa.

Kerro minulle, jos haluat minun laajentavan tai muuttavan FAQ-osiota lisää. Pyrin antamaan hyödyllisiä vastauksia yleisimpiin vitamiineihin liittyviin ihon ikääntymiseen liittyviin kysymyksiin.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Groff, J.L., & Gropper, S.S. (2000). Advanced nutrition and human metabolism (3. painos). Wadsworth/Thomson Learning . https://www.amazon.com/Advanced-Nutrition-Human-Metabolism-GROFF/dp/0697344061.

Harvard Health Publishing. (2021, 27. lokakuuta). Mikä aiheuttaa ihon rypistymistä? Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-skin-to-wrinkle

Jenkins, G. (2002). Ihon ikääntymisen molekyylimekanismit. Mech Ageing Dev, 123(7), 801-810 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11863220/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11863220/.

Lin, T.K., Zhong, L., & Santiago, J.L. (2018). Joidenkin kasviöljyjen ajankohtaisen käytön anti-inflammatoriset ja ihoesteen korjausvaikutukset. International journal of molecular sciences, 19(1), 70 . https://doi.org/10.3390/ijms19010070.

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H.C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoidit ihon ikääntymisen hoidossa: katsaus kliiniseen tehoon ja turvallisuuteen. Clinical interventions in aging, 1(4), 327-348 . https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327.

Palmieri, B., & Gozzi, G., & Palmieri, G. (1995). E-vitamiinilla lisätyt silikonigeelilevyt hypertrofisten arpien ja keloidien hoitoon. International journal of dermatology, 34(7), 506-9 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7547347/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7547347/.

Telang P. S. (2013). C-vitamiini dermatologiassa. Indian dermatology online journal, 4(2), 143-146. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593.

Udompataikul M., Sripiroj P., Palungwachira P. (2009). Antioksidantteja, kivennäisaineita ja glykosaminoglykaaneja sisältävä suun kautta otettava ravintovalmiste parantaa ihon karheutta ja hienoja ryppyjä. International Journal of Cosmetic Science, 31, 427-435. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19648901/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19648901/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku