Mitä tapahtuu, kun lopetat kollageenin käytön?

Last updated:

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisät ovat suosittuja kauneuden, nivelten ja urheilullisen suorituskyvyn tavoitteiden saavuttamiseksi. Kollageeni tuottaa rakenneproteiineja, jotka pitävät ihon kiinteänä, luut vahvoina ja sidekudokset kestävinä. Luonnollinen kollageenin tuotanto kuitenkin vähenee iän myötä. Eläinten osista, kuten vuodista ja kalan suomuista, saadut lisäravinteet tuottavat kollageenia ulkoisista lähteistä.

Mitä tapahtuu, kun lopetat kollageenin käytön?

Säännöllisellä käytöllä kollageenilisät voivat tuottaa seuraavia etuja:

 • Ihon elastisuus, kosteus ja ihon tiheys paranevat.
 • Vahvemmat kynnet ja terveemmät hiukset
 • Vähentää nivelvaivoja ja niveltulehdusta
 • Nopeampi toipuminen vammoista ja liikunnasta
 • Laihan lihasmassan säilyttäminen ikääntymisen ja laihduttamisen aikana
 • Suolistotulehduksen lievittäminen sellaisissa olosuhteissa kuin vuotava suolisto.

Kollageenilisät eivät kuitenkaan ole välttämättä tarkoitettu elinikäiseen käyttöön. Saatat saada haluamasi tulokset tietyn ajanjakson jälkeen. Tai kustannukset, ruoansulatuskanavan sivuvaikutukset, muuttuvat tarpeet tai muut tekijät voivat saada sinut lopettamaan.

Mitä tapahtuu, kun lopetat kollageenin käytön säännöllisen käytön jälkeen? Häviävätkö vaikutukset nopeasti vai pysyvätkö ne jonkin aikaa? Analysoidaanpa, miten lisäravinteen käytön keskeyttäminen voi vaikuttaa kollageenitasoihin koko kehossa.

Ihon ja sidekudoksen muutokset

Tutkimukset osoittavat, että kollageenilisien iho- ja sidekudoshyötyjen vaikutus pysähtyy useimmilla käyttäjillä noin 6 kuukauden kohdalla. Tämän jälkeen jatkuva lisäravinteiden käyttö auttaa yksinkertaisesti ylläpitämään saavutettuja tuloksia.

Tämä tarkoittaa, että kollageenin lopettaminen vähintään 6 kuukauden säännöllisen käytön jälkeen mahdollistaa sen, että ihon tulokset, kuten ryppyjen vähentäminen, kosteus ja kimmoisuus, säilyvät jonkin aikaa. Eräässä keskeisessä tutkimuksessa havaittiin, että kollageenin käytön lopettaminen 6 kuukauden jälkeen säilytti ihon kollageenitiheyden lisääntyneenä 12 viikon ajan käytön lopettamisen jälkeen verrattuna lumelääkkeeseen.

Lopulta kollageenin lopettaminen kuitenkin poistaa ylimääräisen tuen elimistön luonnollisilta kollageeniverkostoilta. Iho ja sidekudokset, joita lisäkollageeni tukee, ovat jälleen kerran alttiita kollageenin tuotannon vähenemiselle ikääntyessäsi.

Joten jossain vaiheessa, noin 3-6 kuukauden kuluttua päivittäisen kollageenin käytön lopettamisesta, voit odottaa:

 • Iho kuivuu ja kiinteytyy
 • Enemmän juonteita, ryppyjä ja veltostumista.
 • Heikommat, hauraammat kynnet
 • Ohuemmat, kuivemmat hiukset, jotka ovat alttiita rikkoutumiselle.
 • Jäykät tai halkeilevat nivelet, koska jänteet menettävät kimmoisuuttaan.
 • Mahdollinen selluliitin palautuminen sidekudosten hajotessa.

Näkyvä lasku tapahtuu vähitellen. Kollageenin käytön lopettaminen tarkoittaa kuitenkin sen hyötyjen menettämistä ajan myötä. Johdonmukainen, pitkäaikainen käyttö näyttää olevan tarpeen tulosten säilyttämiseksi.

Nivelten ja vammojen toipumisen muutokset

Kollageeni auttaa korjaamaan liikunnan aiheuttamia lihasvaurioita. Se tarjoaa aminohappoja, jotka auttavat jälleenrakentamaan rasittuneita tai repeytyneitä kudoksia. Monet käyttäjät käyttävät kollageenia erityisesti lievittääkseen nivelvaivoja ja parantaakseen harjoituksen palautumisaikoja.

Kollageenin lopettaminen voi mahdollisesti aiheuttaa sinulle:

 • Lisääntynyt harjoituksen jälkeinen lihasten arkuus ja väsymys.
 • Jäykät, kipeät nivelet liikunnan jälkeen tai heräämisen jälkeen.
 • Pidemmät toipumisajat vammojen tai raskaan harjoittelun jälkeen
 • Suurempi nivelvaiva kävellessä tai liikkuessa
 • Mahdollinen urheilusuorituskyvyn heikkeneminen kollageenituen vähenemisen vuoksi.

Eräässä tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että 6 kuukautta kollageenin käytön lopettamisen jälkeen odottamisesta oli edelleen hyötyä polven nivelkipuihin aktiivisuuden aikana verrattuna lumelääkkeeseen. On siis mahdollista, että myönteiset vaikutukset säilyvät jonkin aikaa ennen kuin ne heikkenevät.

Mutta aivan kuten iho ja hiukset, myös jänteet, nivelsiteet ja lihakset alkavat lopulta menettää ylimääräisten kollageenipeptidien tarjoamaa lisärakennetta. Tämä tekee niistä taas alttiimpia kivulle ja vaurioille.

Ravitsemukselliset ja elämäntapaan liittyvät näkökohdat

Muista, että myös muut ravitsemukselliset ja elämäntapaan liittyvät tekijät vaikuttavat luonnolliseen kollageenin tuotantoon, eivät vain lisäravinteet.

Kollageenin käytön lopettamisen jälkeen seuraavat vaiheet ovat entistäkin tärkeämpiä kollageenitasojen ylläpitämiseksi:

 • Syö kollageenia lisääviä elintarvikkeita, kuten luulientä, sitrushedelmiä, marjoja, lehtivihreitä, valkosipulia, sipulia ja siemeniä.
 • Varmista, että saat ruokavaliostasi riittävästi proteiinia, C-, A- ja E-vitamiineja, sinkkiä, kuparia ja antioksidantteja, jotka kaikki ovat välttämättömiä kollageenisynteesille.
 • Tee säännöllistä voimaharjoittelua ja painoa kantavaa liikuntaa kollageenin kasvutekijöiden stimuloimiseksi.
 • Hallitse stressitasoja, sillä kortisoli vähentää kollageenia.
 • Vältä liiallista auringolle altistumista, joka hajottaa ihon kollageenia.
 • Rajoita tai lopeta tupakointi, liiallinen alkoholin ja puhdistetun sokerin käyttö, jotka heikentävät kollageenia.

Menetetyn kollageenin korvaaminen kokonaisilla elintarvikkeilla, ravintoaineilla ja elämäntapatekijöillä voi auttaa torjumaan lopettamisen jälkeisiä huonontavia vaikutuksia. Ruokavaliokollageeni ei kuitenkaan voi täysin korvata suuria annoksia lisäravinteita.

Väsyneiden kollageenivarastojen palauttaminen

Jos lopetat kollageenilisät pitkäksi aikaa, onko mahdollista palauttaa menetetyt kollageenitasot aloittamalla uudelleen?

Tutkimuksia kollageenin palauttamisesta pitkien taukojen jälkeen ei ole tehty. Mutta todisteet viittaavat:

 • Ihon, nivelten ja lihasten kollageenitiheys voidaan rakentaa uudelleen johdonmukaisella lisäravinteella ensikäyttäjien tulosten perusteella.
 • Saattaa kestää kauemmin ennen kuin hyödyt havaitaan uudelleen pitkäaikaisen keskeytyksen jälkeen, koska kollageeni on kroonisesti ehtynyt.
 • Aiemmin saavutetut kollageenibiomarkkerien tai fyysisen toimintakyvyn huippuarvot voidaan lopulta palauttaa, kun potilas saa uutta ravintolisää.
 • Kollageenin kierrättäminen vuorotellen 3-6 kuukauden jaksoissa voi auttaa välttämään suuria notkahduksia kunkin jakson jälkeen.

Varaudu sitoutumaan päivittäiseen kollageenihoitoon uudelleen 2-6+ kuukauden ajan, kun aloitat sen uudelleen pitkän tauon jälkeen. Käy säännöllisissä lääkärintarkastuksissa varmistaaksesi, että protokollasi on linjassa terveydentilasi, lääkityksesi tai ravitsemuksellisten tarpeidesi muutosten kanssa. Tarkista uudelleen alkuperäinen annostelu- ja ajoitusaikataulusi, joka on aiemmin tuottanut hyviä tuloksia.

Muita näkökohtia

Muutamia muita tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä, kun lopetat päivittäisen kollageenilisän käytön:

 • Jos olet kokenut kollageenin aiheuttamia ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia, kuten närästystä, turvotusta tai ripulia, nämä oireet todennäköisesti häviävät lopettamisen jälkeen.
 • Kaikki kollageenille altistumisesta johtuvat immuunijärjestelmä- tai allergiaongelmat, ihottumat, päänsäryt tai maku-/tuoksuyliherkkyys häviävät lopettamisen jälkeen.
 • Voit havaita muutoksia, kuten munuaisten tai maksan toiminnan paranemisen, jos suuret kollageeniannokset tai biokertyminen ovat rasittaneet näitä elimiä liikaa.
 • Ilman ylimääräistä kollageenia elimistön on tehtävä enemmän töitä rakentaakseen kuluneita rustoja ja jänteitä uudelleen luonnollisten prosessien avulla.
 • Lääkäri voi säännöllisin väliajoin tarkistaa biomarkkerit, kuten seerumin kollageenin tai ruston oligomeerisen matriisiproteiinin, uudelleen lääkityksen lopettamisen jälkeen seuratakseen tilaasi.

Kollageenin käytön lopettaminen voi lievittää erilaisia sivuvaikutuksia tai elinten stressiä. Mutta se jättää kehosi alttiimmaksi sidekudoksen hajoamiselle uudelleen. Ilmoita lääkärillesi päätöksestäsi lopettaa lisäravinteiden käyttö, jos heidän on mukautettava terveyden seurantaa.

Mitä tapahtuu, kun lopetat kollageenin käytön? Johtopäätös

Jos lopetat kollageenilisien käytön johdonmukaisen päivittäisen käytön jälkeen, voit odottaa ihon, nivelten ja palautumisen hyötyjen vähenevän vähitellen 3-6 kuukauden kuluessa. Lopulta luonnollinen kollageenituotantosi alkaa jälleen vähentyä ilman lisäravinteita.

Pidä yllä kollageenipitoista ruokavaliota ja elämäntapaa tai harkitse kollageenijaksojen vaihtelua, jotta voit ehkäistä vähennyksiä. Kollageenivarastot on todennäköisesti mahdollista rakentaa uudelleen aloittamalla huolellinen lisäravinteiden käyttö uudelleen pitkän tauon jälkeen. Mutta tämä prosessi voi kestää kauemmin kuin ensimmäiset tulokset.

Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin lopetat kollageenin käytön, varsinkin jos sitä käytetään hänen suosituksestaan. Lopettaminen tarjoaa helpotusta mahdollisiin sivuvaikutuksiin tai elinten rasitukseen. Hyötyjen häviäminen ajan mittaan vahvistaa kuitenkin sitä, että kollageenin lisäravinteiden käyttö on usein pitkäaikaista jatkuvien hyötyjen saavuttamiseksi.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Suun kautta otettavan kollageenipeptidilisän vaikutus ihon kosteuteen ja ihon kollageeniverkostoon: näyttöä ex vivo -mallista ja satunnaistetuista, lumekontrolloiduista kliinisistä tutkimuksista. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., ... & Arjmandi, B. H. (2015). Kollageenilisä parantaa ihon kosteutta, elastisuutta, karheutta ja tiheyttä: Satunnaistetun, lumekontrolloidun, sokean tutkimuksen tulokset. Nutrients, 7(12), 10230-10242 . https://doi.org/10.3390/nu7125528.

Guillerminet, F., Beaupied, H., Fabien-Soule, V., Tomé, D., Benhamou, C. L., Roux, C., ... & Bichon, E. (2010). Hydrolysoitu kollageeni parantaa luun aineenvaihduntaa ja biomekaanisia parametreja ovariektomoituneilla hiirillä: in vitro- ja in vivo -tutkimus. Bone, 46(3), 827-834 . https://doi.org/10.1016/j.bone.2009.10.036.

Handa, O., Yoshida, N., Fujita, T., Tanaka, Y., Umino, T., Fukunaga, A., ... & Nishigori, C. (2016). Suun kautta otettavan kollageenipeptidilisän molekyyliset vaikutukset ihon ikääntymiseen: Tuloksia kaksoissokkoutetusta, lumekontrolloidusta imukuppitutkimuksesta. Journal of medicinal food, 19(12), 1163-1166. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022

Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). Bioaktiivisten kollageenihydrolysaattien nauttiminen parantaa kasvojen ihon kosteutta ja kimmoisuutta sekä vähentää kasvojen ikääntymisen merkkejä satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa lumekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Spesifiset kollageenipeptidit hyödyttävät jänteiden ja nivelsiteiden matriisimolekyylien biosynteesiä. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Spesifisten bioaktiivisten kollageenipeptidien oraalinen saanti vähentää ihon ryppyjä ja lisää dermaalisen matriisin synteesiä. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523 .

Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). C-vitamiinilla rikastettu gelatiinilisäys ennen jaksottaista aktiivisuutta lisää kollageenisynteesiä. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594

Zague, V. (2008). Uusi näkemys kollageenihydrolysaatin saannin vaikutuksista ihon ominaisuuksiin. Archives of dermatological research, 300(9), 479-483 . https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku