Miten voin kääntää kasvojeni ikääntymisen?

Published:

Categories: Kollageeni

Ihon ikääntyminen on luonnollinen osa elämää, jota me kaikki koemme ikääntyessämme. Auringolle altistumisen, huonojen elämäntapojen ja ympäristötekijöiden aiheuttama ihon ennenaikainen vanheneminen voi kuitenkin nopeuttaa ikääntymisprosessia ja aiheuttaa ryppyjen, juonteiden, ihon veltostumisen ja muiden ikääntymisen merkkien kehittymistä paljon aikaisemmin.

Vaikka et voi pysäyttää ajan kulumista, voit monin keinoin hidastaa ihon ikääntymistä ja jopa kääntää joitakin näkyviä ikääntymisen merkkejä nuorekkaamman ihon palauttamiseksi. Lue seuraavasta 10 tehokasta tapaa vähentää ja kumota ihon ikääntymistä, jotta iho olisi terveempi ja nuoremman näköinen.

kääntää kasvojeni ikääntymisen

Mikä aiheuttaa ihon ikääntymistä?

Ennen kuin perehdymme keinoihin vähentää ja kääntää ihon ikääntymistä, tarkastellaan ensin, mikä ihomme ikääntymisen ylipäätään aiheuttaa. Ikääntyessään ihomme menettää vähitellen kollageenia, elastiinia ja hyaluronihappoa - yhdisteitä, jotka auttavat pitämään ihon sileänä, kiinteänä ja pulleana. Tämä aiheuttaa sen, että iho ohenee ja menettää volyymiaan ajan myötä.

Luonnollisen ikääntymisen seurauksena iho menettää noin 1 % kollageenistaan vuosittain 20 ikävuoden jälkeen. Näin ollen suurin tekijä ihon vanhenemisessa on luonnostaan ajan kuluminen. Ulkoiset tekijät, kuten auringolle altistuminen, voivat kuitenkin kiihdyttää kollageenin ja elastiinin hajoamista, mikä johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Voitko kääntää ihon ikääntymisen?

Vaikka emme voi pysäyttää ihon sisäistä ikääntymistä kokonaan, voimme hidastaa ikääntymisen näkyviä merkkejä ja jopa peruuttaa joitakin vaurioita erityisellä ihonhoidolla ja elintavoilla.

Sertifioidut ihotautilääkärit vahvistavat, että ihon ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä, veltostunutta ihoa, ikääntymislaikkuja ja epätasaista ihon sävyä on mahdollista muuttaa, jotta iho näyttäisi tuoreemmalta ja nuoremmalta. Vaikean ihon ikääntymisen kumoaminen vaatii kuitenkin ammattimaisia anti-aging-hoitoja.

Lievässä tai keskivaikeassa ihon ikääntymisessä paikallisesti käytettävien anti-aging-ihonhoitotuotteiden käyttö ja alla olevien vinkkien noudattaminen voi vähentää ikääntymisen merkkejä näkyvästi ja auttaa ihoa näyttämään 5-10 vuotta nuoremmalta. Katsotaanpa 10 parasta tapaa hoitaa ihoasi säilyttämään nuorekas hehku ikääntyessäsi.

10 tapaa vähentää ja kääntää ihon ikääntyminen päinvastaiseksi

1. Suojaa ihosi päivittäin laajakirjoisella aurinkovoiteella.

Auringolle altistuminen on ihon ikääntymisen tärkein syy, ja se aiheuttaa jopa 90 prosenttia kasvojen näkyvistä ikääntymisen merkeistä. UV-altistus hajottaa kollageenia ja elastiinia ja käynnistää ihosoluja vaurioittavien entsyymien tuotannon. Se aiheuttaa myös tummia läiskiä ja karheaa ihon rakennetta ajan myötä.

 • Käytä laajakirjoista SPF 30 -aurinkovoidetta tai korkeampaa suojakerrointa joka päivä, vaikka olisi pilvistäkin. Levitä uudelleen 2 tunnin välein, kun olet ulkona.

2. Lopeta tupakointi ja vältä passiivista tupakointia.

Tupakointi kiihdyttää ikääntymisprosessia ja johtaa ryppyiseen, epätasaiseen ihon sävyyn. Savun myrkylliset kemikaalit hajottavat kollageenia ja heikentävät ihon verenkiertoa. Passiivisella tupakalla on samanlaisia vaikutuksia. Jos tupakoit, paras ikääntymistä ehkäisevä toimenpide, jonka voit ottaa, on lopettaa tupakointi!

3. Puhdista ja kosteuta ihosi päivittäin.

 • Puhdista kasvot hellävaraisesti kahdesti päivässä miedolla puhdistusaineella lian, öljyn ja epäpuhtauksien poistamiseksi. Näin estät huokosten tukkeutumisen ja anti-aging-ainesosat pääsevät paremmin imeytymään.
 • Levitä runsaasti kosteusvoidetta puhdistuksen jälkeen, kun iho on vielä kostea. Etsi kosteuttavia ja ikääntymistä ehkäiseviä ainesosia, kuten hyaluronihappoa.
 • Kuori 1-2 kertaa viikossa poistaaksesi kuolleet ihosolut ja paljastaaksesi raikkaamman ihon.
 • Älä pese liikaa tai käytä kovia tuotteita, jotka poistavat luonnolliset öljyt - tämä voi lisätä ryppyjä!

4. Syö terveellistä, antioksidanttipitoista ruokavaliota.

Se, mitä syöt, vaikuttaa ihoosi. Antioksidantteja sisältävä ruokavalio auttaa torjumaan vapaita radikaaleja, jotka vahingoittavat ja vanhentavat ihosoluja. Syö runsaasti:

 • Värikkäät hedelmät ja vihannekset
 • Pähkinät, siemenet ja rasvainen kala
 • Vihreää teetä ja marjoja

Vältä tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita, kuten puhdistettuja hiilihydraatteja, transrasvoja ja lisättyä sokeria, jotka nopeuttavat ikääntymistä. Pysy nesteytettynä juomalla vettä koko päivän ajan.

5. Vähennä stressiä ja nuku riittävästi.

Krooninen stressi ja univaje aiheuttavat kortisolin ja tulehduksen lisääntymistä elimistössä, mikä nopeuttaa ihon vanhenemista. Ihovaurioiden minimoimiseksi:

 • Opi terveellisiä stressinhallintatekniikoita, kuten liikuntaa, meditaatiota tai joogaa.
 • Nuku 7-9 tuntia laadukasta unta yössä.
 • Harkitse kollageenilisäravinteita vähentämään stressiin liittyvää ihon ikääntymistä.

6. Päivitä ihonhoitorutiinisi ikääntymistä estävillä ainesosilla.

Kehittyneiden ajankohtaisten ihonhoitoaineiden käyttö voi huomattavasti vähentää juonteita, ryppyjä, sameutta ja muita ikääntyvän ihon merkkejä. Etsi näitä tehokkaita antioksidantteja ja kollageenin vahvistajia:

 • C-vitamiini: Tehostaa kollageenia, parantaa ihon epätasaista sävyä ja suojaa vapailta radikaaleilta.
 • Retinoli: Lisää solujen vaihtuvuutta tasoittaa juonteita ja stimuloi kollageenia. Aloita hitaasti.
 • Peptidit: Stimuloivat kollageenin tuotantoa kiinteyden parantamiseksi. Sopii erinomaisesti kypsälle iholle.
 • Hyaluronihappo: Syväkosteuttaa ja pehmentää ihoa ja tasoittaa juonteita.

7. Valitse keskivaikean ja pitkälle edenneen ikääntymisen hoitoon toimistohoito.

Jos ihon ikääntyminen on edennyt pidemmälle tai iho ei reagoi paikallisiin tuotteisiin, ammattimaiset anti-aging-hoidot vievät tulokset uudelle tasolle. Ihotautilääkärisi kanssa keskusteltavia hoitoja ovat mm. seuraavat:

 • Ihon laserpintapoisto: Tasoittaa ihon rakennetta ja vähentää ryppyjä, arpia ja läiskiä tehostamalla kollageenin tuotantoa. Tarvitaan yleensä useita hoitoja.
 • Ihotäyteaineet: Täyteaineet, kuten Juvederm, täyttävät välittömästi ryppyjä tai kasvojen menetettyä tilavuutta. Tulokset kestävät jopa 2 vuotta.
 • Kemialliset kuorinnat: Kuori tylsä pintaiho pois ja stimuloi uuden kollageenin kasvua, jotta iho olisi sileämpi ja kiinteämpi. Kevyissä kuorinnoissa on vain vähän aikaa.
 • Mikroneulaus: Pienet neulat luovat ihoon mikrovammoja kollageenin ja elastiinin stimuloimiseksi. Käytetään yksin tai yhdessä PRP:n kanssa.
 • Botox: Halvaannuttaa tilapäisesti kasvojen lihakset ja tasoittaa dynaamisia ryppyjä silmien, otsan ja suun ympärillä 3-6 kuukauden ajan.

8. Käytä aurinkolaseja ja hattuja herkän silmä- ja kasvojen ihon suojaamiseksi.

Silmien ja huulten ympärillä oleva ohut iho on alttiimpi osoittamaan ikääntymisen merkkejä ensimmäisenä. Suojaa nämä alueet auringon aiheuttamilta vaurioilta:

 • UV-suojalasien käyttö ulkona.
 • Laajarimaiset hatut varjostavat kasvoja.
 • Valitsemalla erityisesti silmänympärysiholle kehitettyjä kosteusvoiteja.

9. Älä tupakoi, rusketu tai käytä solariumia.

Kuten aiemmin mainittiin, tupakointi vanhentaa ihoa voimakkaasti hajottamalla kollageenia. Myös rusketus ikääntyy erittäin paljon UV-vaurioiden vuoksi. Jätä solarium väliin - "perusrusketus" tarjoaa minimaalisen suojan, ja solariumit säteilevät voimakkaita UV-säteitä, jotka vanhentavat ihoa nopeasti. Hyväksy luonnollinen ihonsävysi!

10. Kroonisten ihosairauksien hoito.

Jatkuvat tulehdukselliset ihosairaudet, kuten ekseema tai psoriaasi, voivat aiheuttaa muutoksia, jotka vanhentavat ihoa nopeammin ajan myötä. Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, jotta voit hoitaa näitä sairauksia asianmukaisesti ja minimoida pitkäaikaiset vaikutukset ihoon. Käytä lääkkeitä ohjeiden mukaan ja vältä ihoa pahentavia tekijöitä.

Suojaa ihosi tänään nuorekasta huomista varten

Vaikka emme voi pysäyttää ihon sisäistä ikääntymistä, voimme minimoida auringolle altistumisesta ja muista tekijöistä johtuvan ennenaikaisen ikääntymisen hoitamalla ihoamme. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa anti-aging-ihonhoitorutiinia ja kääntää olemassa olevat ikääntymisen merkit nuorekkaamman ulkonäön saavuttamiseksi!

Tärkeintä on suojata iho auringolta, säilyttää kosteus, hallita stressiä ja käyttää oikeanlaisia ikääntymistä ehkäiseviä ihonhoitoaineita ja ammattilaishoitoja, jotka on räätälöity ihosi tarpeisiin. Hyvien ihonhoitotottumusten käyttöönotto nyt auttaa ylläpitämään tervettä ja hehkuvaa ihoa vuosikymmeniä.

Seuraavassa on muutamia tärkeitä vinkkejä muistettavaksi:

 • Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30 joka päivä.
 • Lopeta tupakointi ja minimoi auringolle altistuminen.
 • Puhdista, kuori ja kosteuta iho päivittäin.
 • Syö ruokavaliota, jossa on runsaasti antioksidantteja, kuten hedelmiä, vihanneksia, rasvaista kalaa ja vihreää teetä.
 • Vähennä stressiä ja nuku riittävästi.
 • Käytä ajankohtaista ihonhoitoa, jossa on retinolia, C-vitamiinia, hyaluronihappoa ja peptidejä.
 • Kokeile toimistohoitoja, kuten lasereita, kuorintoja, mikroneuloja, täyteaineita ja Botoxia.
 • Suojaa silmäsi ja huulesi aurinkolaseilla ja kosteusvoiteella.
 • Älä koskaan rusketu tai käytä solariumia.
 • Käy ihotautilääkärillä kroonisten ihosairauksien vuoksi.

Pitämällä yllä hyviä tapoja ja käyttämällä tehokkaimpia saatavilla olevia anti-aging-ratkaisuja voit nauttia kauniista ja nuorekkaasta ihosta vuosien ajan. Mihin toimiin ryhdyt tästä päivästä alkaen?

Usein kysyttyjä kysymyksiä ihon ikääntymisen vähentämisestä ja kumoamisesta

Ihon ikääntymisen vähentäminen ja kumoaminen vaatii omistautumista, mutta se on mahdollista! Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin kypsän ihon hoidosta:

Mikä on paras ikä aloittaa anti-aging-ihonhoitotuotteiden käyttö?

Koskaan ei ole liian aikaista alkaa miettiä ikääntymisen estämistä! Aloita SPF:n käyttö päivittäin 20-vuotiaana. Lisää 30-vuotiaana antioksidantteja, kuten C-vitamiinia, vaurioiden ehkäisemiseksi. Käytä aktiivisempia kollageenin rakennusaineita, kuten retinolia ja peptidejä, yli 40-vuotiaana tarpeen mukaan, jotta voit torjua olemassa olevia ikääntymisen merkkejä. Ota uusia anti-aging-aktiivisia aineita käyttöön aina hitaasti.

Mitä ainesosia minun pitäisi etsiä anti-aging-tuotteista?

Etsi ainesosamerkinnöistä todistettuja tehokeinoja, kuten laajakirjoista SPF 30 -aurinkosuojaa, C-vitamiinia, retinolia, peptidejä, hyaluronihappoa ja niasiiniamidia. Vältä voimakkaasti hajustettuja tuotteita ja alkoholin kaltaisia voimakkaita ainesosia, jotka voivat ärsyttää ikääntyvää ihoa.

Mistä tiedän, toimiiko tuote?

Tehokkaiden anti-aging-tuotteiden johdonmukainen käyttö parantaa vähitellen ihon kiinteyttä, sileyttä, kosteutta, kirkkautta ja sävyä. Ota kuvia muutaman kuukauden välein muutosten seuraamiseksi. Varmista, että käytät tuotetta ohjeiden mukaisesti vähintään 3-4 kuukauden ajan ennen kuin vaihdat tuotetta. Etsi muita merkkejä, kuten pienemmiltä näyttäviä huokosia ja vähemmän juonteisiin ja ryppyihin tarttuvaa meikkiä.

Miten voin vähentää ikääntymisen merkkejä ilman tuotteita?

Ihon suojaaminen auringolta, terveellinen syöminen, stressin hallinta, liikunta, veden juominen ja tupakoimattomuus hidastavat ikääntymisen merkkejä myös ilman tuotteita. Asianmukainen puhdistus ja kosteutus auttavat myös pitkälle. Aktiivinen ihonhoito ja ammattilaishoidot vievät ikääntymisen vastaiset tulokset seuraavalle tasolle. Elämäntapatoimenpiteet auttavat maksimoimaan niiden tehokkuuden.

Toimivatko anti-aging-tuotteet todella?

Kyllä, tuotteet, jotka sisältävät todistetusti ikääntymistä ehkäiseviä ainesosia, kuten retinolia, C-vitamiinia ja alfahydroksihappoja, on tutkittu laajasti ja niiden on osoitettu vähentävän juonteita ja ryppyjä, parantavan ihon rakennetta, suojaavan hapettumiselta ja stimuloivan kollageenia, kun niitä käytetään oikein. Ne eivät kuitenkaan pysäytä ikääntymisprosessia pysyvästi. Tulosten ylläpitäminen edellyttää niiden johdonmukaista käyttöä.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille ikääntyvän ihon takia?

Ota yhteyttä sertifioituun ihotautilääkäriin, jos sinulla on vakava ihon ikääntyminen, auringon aiheuttamia vaurioita tai pigmentaatiota, syöpää edeltäviä täpliä, kasvojen volyymin menetys, syviä ryppyjä tai roikkuvaa ihoa, jota ajankohtaiset hoitotuotteet eivät paranna. Ihotautilääkäri voi suositella lääketieteellisiä hoitoja, kuten laserpintakäsittelyä, täyteaineinjektioita tai kehittyneitä kemiallisia kuorintoja, jotka on räätälöity ihosi ongelmien mukaan. Älä yritä "korjata" vakavaa ikääntymistä itse.

Onko anti-aging-hoidoissa riskejä?

Ei-invasiivisilla anti-aging-hoidoilla, kuten retinoleilla, C-vitamiinilla ja hyaluronihapposeerumeilla, on minimaaliset riskit, kun niitä käytetään oikein. Intensiivisemmät hoidot, kuten kemialliset kuorinnat, laserhoidot, täyteaineinjektiot ja botox, vaativat kokeneen hoitajan, jotta vältytään komplikaatioilta, kuten palovammoilta, arpeutumiselta tai väärin sijoitetuilta täyteaineilta. Käy aina sertifioidun ihotautilääkärin vastaanotolla.

Mitä tuloksia voin realistisesti odottaa?

Se, kuinka paljon ikääntymistä voit kumota, riippuu ihosi kunnosta aluksi ja siitä, kuinka paljon sitoudut asianmukaiseen ihonhoitoon pitkällä aikavälillä. Lievää ikääntymistä, kuten juonteita, voidaan usein parantaa huolellisella paikallisella käytöllä. Mutta vakavat auringon aiheuttamat vauriot tai volyymin menetys vaativat useita hoitoja kuukausien ajan, jotta parannus olisi merkittävä, ei pikaratkaisua. Aseta realistiset odotukset.

Entä jos minulla ei ole varaa kalliisiin anti-aging-tuotteisiin ja hoitoihin?

On olemassa monia apteekkien anti-aging-tuotteita, jotka ovat saatavilla edullisempaan hintaan. Etsi tuotemerkkejä, jotka sisältävät todistetusti ainesosia, kuten retinolia, C-vitamiinia, SPF30:tä, niasiiniamidia ja peptidejä. Terveellisten päivittäisten ihonhoitotottumusten luominen kohtuuhintaisilla tuotteilla hyödyttää ihoasi silti suuresti pitkällä aikavälillä.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

American Academy of Dermatology Association. (2022). Skin care & aging. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/skin-care-aging

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Sisäiset ja ulkoiset tekijät ihon ikääntymisessä: katsaus. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95 . https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x.

Mayo Clinic. (2021). Ikääntyvä iho: Vinkkejä yleisten iho-ongelmien hallintaan. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronihappo: Avainmolekyyli ihon ikääntymisessä. Dermato-endokrinologia, 4(3), 253-258 . https://doi.org/10.4161/derm.21923. https://doi.org/10.4161/derm.21923.

Pillaiyar, T., Manickam, M., & Jung, S. H. (2017). Matriksin metalloproteinaasigeenien alaregulaatio ja myofibroblastien transdifferentioitumisen tukahduttaminen kurbitasiini B:llä transformoivan kasvutekijä-β1:n aiheuttamissa muunnetuissa fibroblasteissa. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.), 242(1), 60-68 . https://doi.org/10.1177/1535370216645717. https://doi.org/10.1177/1535370216645717.

Schlessinger, D. I., & Schlessinger, J. (2019). Mitä kaikkien tulisi tietää ikääntyvästä ihosta. Dermatology times, 40(2), 32.

Tuchinda, C., Srivannaboon, S., & Lim, H. W. (2006). Ikkunoiden, autojen lasien ja aurinkolasien valonsuojaus. Journal of the American Academy of Dermatology, 54(5), 845-854. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2005.12.043. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2005.12.043

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku