Liian suuren kollageenimäärän mahdolliset sivuvaikutukset

Published:

Kollageenilisät ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, koska niistä on ollut hyötyä muun muassa iholle, hiuksille, kynsille ja nivelille. Kollageenilla, joka on koko kehossa esiintyvä rakenneproteiini, on tärkeä rooli yleisessä terveydentilassamme ja ulkonäössämme. Kuten useimmilla asioilla, myös liialla hyvällä asialla voi kuitenkin olla haittapuolensa.

Kollageenin liikakäyttö voi aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia joillakin ihmisillä. Mahdollisten riskien ymmärtäminen voi auttaa ohjaamaan turvallista ja tehokasta kollageenilisän käyttöä.

Liian suuren kollageenimäärän mahdolliset sivuvaikutukset

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se muodostaa rakenteellisen kehyksen, joka tukee kudoksia, kuten ihoa, luita, jänteitä, nivelsiteitä, verisuonia ja elimiä.

Kollageenikuidut vahvistavat ihoa ja antavat sille joustavat ja kimmoisat ominaisuudet. Luissa ja nivelissä kollageenin kumimainen koostumus auttaa pehmentämään iskuja ja tukee joustavaa liikettä. Kollageenilla on myös merkitystä kuolleiden ihosolujen korvaamisessa ja haavojen paranemisessa.

Luonnollinen kollageenin tuotanto vähenee ikääntyessä. Tämä kollageenin menetys johtaa yleisiin ikääntymisen ulkoisiin merkkeihin, kuten juonteisiin, ihon veltostumiseen, hauraisiin kynsiin, jäykkiin niveliin ja heikompiin luihin. Kollageenivalmisteilla pyritään torjumaan tätä vähenemistä tuottamalla suoraan elimistössä tarvittavaa kollageenia.

Kollageenilisän hyödyt

Kollageenilisät voivat tarjota kliinisesti todistettuja hyötyjä, kun niitä käytetään säännöllisesti:

 • Parantaa ihon kosteutta ja kimmoisuutta - Suun kautta otettavien kollageenipeptidien on osoitettu lisäävän ihon kosteutta ja vähentävän ryppyjä. Kollageeni stimuloi ihon ihokerroksen uudistuotantoa.
 • Lievittää nivelvaivoja - Useat tutkimukset osoittavat kollageenin kyvyn vähentää nivelkipua ja nivelten jäykkyyttä. Se tukee vaurioituneen nivelkudoksen korjaamista ja vahvistamista.
 • Vahvistaa hauraita kynsiä - Kollageenilisien aminohapot auttavat kynsiä kasvamaan vahvemmiksi ja estävät halkeilua ja lohkeilua.
 • Vähentää selluliitin ulkonäköä - Kollageeni voi parantaa ihon rakennetta ja vähentää selluliitin näkyvyyttä.
 • Edistää sydämen terveyttä - Joidenkin tutkimusten mukaan päivittäinen kollageenin saanti suojaa verisuonten plakkien muodostumiselta ja parantaa verisuonten lujuutta ja joustavuutta.
 • Auttaa rakentamaan lihasmassaa - Kollageeni tarjoaa välttämättömiä aminohappoja, joita tarvitaan lihasten rakentamiseen ja korjaamiseen harjoituksen jälkeen. Se voi tukea lihasmassan ja -voiman kasvua.

Koska kollageenilla on tärkeä rooli yleisessä rakenteellisessa tuessa ja eheydessä, siitä on todistetusti hyötyä kauneuden, kunnon, liikkuvuuden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta. Kun kollageenilisät sisällytetään terveellisiin elämäntapoihin, ne voivat parantaa elämänlaatua missä iässä tahansa.

Liiallisen kollageenin mahdolliset sivuvaikutukset

Vaikka kollageenista on tieteellisesti todistettuja hyötyjä, liian suuri määrä hyvää voi aiheuttaa mahdollisia sivuvaikutuksia. Seuraavassa on joitakin keskeisiä asioita, jotka on hyvä tietää liiallisesta kollageenin saannista:

1. Ruoansulatusongelmat

Jos kollageenipeptidejä otetaan suositeltua annosta enemmän, se voi ärsyttää joidenkin henkilöiden ruoansulatuskanavaa. Kollageenilisät on saatu eläimistä saatavista sivutuotteista, kuten kalan suomuista tai nahoista ja kanan rustosta. Suuri proteiinitiheys voi kuormittaa ruoansulatusjärjestelmää, mikä johtaa:

 • Turvotus
 • Kaasu
 • Vatsakipu
 • Ripuli

Ne, joilla on herkkä vatsa tai ruoansulatuskanavan sairauksia, kuten IBS, voivat olla alttiimpia näille haittavaikutuksille. Aloittaminen pienillä annoksilla ja kehon reaktioiden seuraaminen voi auttaa arvioimaan kollageenin sietokykyä.

2. Saastumisriski

Eläinten osista peräisin oleva kollageeni on vaarassa saastua ympäristöstä, jossa eläimiä kasvatetaan. Kaloista peräisin oleva merikollageeni voi sisältää elohopeaa, lyijyä, arseenia tai muita raskasmetalleja, joita esiintyy vesissä, joissa kalat uivat.

Naudan kollageeniin liittyy pieni mahdollisuus tautien tarttumiseen, jos se on peräisin maista, joissa eläinkokeita koskevat määräykset ovat väljempiä. Vierasaineet keskittyvät kollageenin valmistukseen käytettäviin eläimistä saataviin sivutuotteisiin.

Jos etsit hyvämaineisia ravintolisämerkkejä, jotka valvovat toimitusketjujaan, voit minimoida tämän riskin. Mutta kyseenalaisten lähteiden liiallista käyttöä ei koskaan suositella.

3. Allergisen reaktion mahdollisuus

Vaikka se on suhteellisen harvinaista, jotkut ihmiset voivat saada allergisia reaktioita kollageenin nauttimisesta. Tämäkin johtuu sen eläinperäisestä alkuperästä. Ihmiset, joilla on äyriäis- tai muna-allergia, voivat reagoida merikollageeniin tai siipikarjan kollageeniin.

Allergisia oireita voivat olla nokkosihottuma, turvotus, rintakehän ahtaus, hengitysvaikeudet tai anafylaksia. Jos yliherkkyyttä ilmenee, käyttö on syytä keskeyttää. Henkilöiden, joilla on tunnettuja allergioita, on noudatettava varovaisuutta aloittaessaan kollageenin käyttöä.

4. Lisääntynyt kalorien saanti

Kollageenilisät sisältävät reilun määrän kaloreita annosta kohti - keskimäärin 40-120 kaloria. Erityisesti kollageenin nauttiminen pirtelön muodossa lisää kalorien kulutusta.

Vaikka kollageenin proteiinipitoisuus auttaa rakentamaan lihaksia, liiallinen saanti voi haitata laihdutuspyrkimyksiä. Suositeltua annoskokoa suuremman annoksen nauttiminen lisää ylimääräisiä, usein tarpeettomia kaloreita. Kalorien kokonaissaannin seuraaminen ravitsemussovelluksella auttaa pitämään hallinnan yllä.

5. Mahdolliset lääkeinteraktiot

Ei ole tehty riittävästi tutkimusta siitä, miten suun kautta otettavat kollageenilisät voivat olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa. Kollageenipeptidit käyttäytyvät kuitenkin todennäköisesti samalla tavalla kuin ravintoproteiinit.

Erityistä huolta aiheuttavat lääkkeet, jotka hajoavat sytokromi P450 -entsyymiradan kautta. Liiallinen kollageeniproteiinin käyttö näiden lääkkeiden rinnalla voi viivästyttää niiden aineenvaihduntaa. Tämä johtaa siihen, että lääkkeiden pitoisuudet veressä ovat korkeammat kuin on tarkoitus.

Kaikkien, joilla on pitkäaikaisia lääkemääräyksiä, erityisesti sydänsairauksien, syövän tai mielisairauksien vuoksi, tulisi neuvotella lääkärin kanssa ennen kollageenilisien käyttöä. Selvitys auttaa välttämään mahdollisia komplikaatioita.

6. Vakavien olosuhteiden peittäminen

Tämä sivuvaikutus koskee erityisesti nivelkollageenia. Vaikka kollageenin on osoitettu lievittävän nivelkipuja, liiallinen käyttö voi peittää niveltulehduksen tai vamman aiheuttamat etenevät vauriot. Useiden pillereiden popsiminen päivittäin intensiivisen harjoittelun tai urheilutoiminnan jatkamiseksi voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kollageenin tulisi täydentää lepoa, fysioterapiaa, lääkitystä tai leikkausta tarpeen mukaan - ei korvata asianmukaista hoitoa. Nivelkipujen jatkaminen voi edistää tulevaa heikkenemistä. Kohtuus auttaa löytämään optimaalisen tasapainon nivelten hoidossa.

Annostussuositukset

Kaikkien lisäravinteiden kohdalla noudattamalla turvallisesti suositeltua, tarpeisiisi sopivaa annostusta vältetään mahdolliset sivuvaikutusten riskit. Seuraavassa on joitakin yleisiä kollageenin annosteluohjeita:

 • Pienin tehokas annos - 2,5-5 grammaa päivässä.
 • Suositeltu enimmäismäärä - 10 grammaa päivässä
 • Terapeuttinen annos nivelille - 8-12 grammaa päivässä.

Ihanteellinen kollageeniannos riippuu yksilöllisistä tekijöistä, kuten ruokavaliosta, aktiivisuustasosta, iästä ja terveydentilasta. Monet asiantuntijat suosittelevat, että aloitetaan 10-15 grammalla päivässä 1-2 kuukauden ajan tulosten havaitsemiseksi ja vähennetään sitten 5-10 grammaan ylläpitoa varten.

Enintään 20 gramman lisäproteiinin nauttiminen kaikista lähteistä päivässä vaikuttaa turvalliselta useimmille terveille aikuisille. Suuremmat annokset, jopa 40 grammaa, ovat todennäköisesti edelleen hyvin siedettyjä, mutta hyödyt jäävät tasolle. Pysyttelemällä lähellä 10 grammaa varmistetaan, että kollageenin saanti pysyy tehokkaana ilman ylilyöntejä.

Päivittäisen kollageeniannoksen jakaminen pienempiin annoksiin, jotka on jaettu pitkin päivää, auttaa parantamaan imeytymistä ja minimoimaan ruoansulatusongelmat. Kun kollageenia otetaan 30-60 minuuttia ennen harjoitusta, aminohapot ovat helposti saatavilla lihasten palautumista varten.

Kollageenijauheen tai -pillereiden yhdistäminen C-vitamiinipitoisiin ruokiin tai juomiin lisää kollageenisynteesiä ja parantaa tuloksia. C-vitamiinilla on keskeinen rooli kollageenin muodostumisessa, joten sen yhdistäminen lisäravinteisiin tarjoaa etuja.

Kenen tulisi käyttää kollageenia huolellisesti tai välttää sitä?

Vaikka vähäisiä haittavaikutuksia esiintyy vain joillakin käyttäjillä, tiettyjen väestöryhmien tulisi olla varovaisempia kollageenin suhteen:

 • Ne, joilla on muna- tai äyriäisallergia
 • Ihmiset, joilla on diabetes tai verensokerin säätelyyn liittyviä ongelmia
 • Verenohennuslääkkeitä tai siklosporiinia käyttävät henkilöt.
 • Kroonista munuaissairautta sairastavat tai dialyysissä olevat henkilöt.
 • Alle 18-vuotiaat lapset tai nuoret
 • Raskaana olevat tai imettävät naiset

Lääkärin konsultointi auttaa selvittämään turvallisuutta ja optimaalista annostelua, jos kollageeni kiinnostaa sinua, mutta sinulla on perussairauksia. Nyrkkisääntönä on, että aloitetaan matalalta, edetään hitaasti ja seurataan reaktioita.

Kollageenilisän turvallisuutta koskevat päätelmät

Kollageeni tarjoaa perusteltuja hyvinvointihyötyjä, jotka yksinkertaisesti lisääntyvät iän myötä, kun luonnolliset varastomme vähenevät. Suositellun annoksen nauttiminen tarjoaa rakennusaineita, joita tarvitaan ihon, nivelten, luiden, lihasten ja muun muassa ihon parantamiseen.

Noudata maltillisesti annosteluohjeita ja valitse laadukkaita lisäravinteita, kun käytät kollageenia. Liiallinen saanti on harvinaista, mutta alttiilla henkilöillä on pieni riski ruoansulatuskanavan, allergisten tai lääkkeiden yhteisvaikutusten sivuvaikutuksiin. Tietoisena oleminen mahdollistaa kollageenin eduista nauttimisen turvallisesti.

Yhteenveto

Seuraavassa on muutamia keskeisiä faktoja, jotka on hyvä muistaa liiallisen kollageenin lisäämisen mahdollisista sivuvaikutuksista:

 • Kollageeni on välttämätön rakenneproteiini, joka muodostaa 30 % ihmiskehon proteiinipitoisuudesta.
 • Kollageenin tuotanto vähenee luonnollisesti iän myötä, mikä johtaa ikääntymisen ulkoisiin merkkeihin.
 • Kollageenilisät tarjoavat todistetusti etuja ihon terveydelle, nivelkipuille, lihasten rakentamiselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
 • Liiallinen kollageenin saanti yli suositeltujen annosten voi mahdollisesti aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, allergisia reaktioita, lääkkeiden yhteisvaikutuksia, painonnousua tai nivelten heikkenemistä.
 • Suurin turvallinen lisäannos on noin 10 grammaa kollageenia päivässä, mutta suuremmat määrät ovat todennäköisesti edelleen hyvin siedettyjä.
 • Allergisten, tiettyjä lääkkeitä käyttävien tai diabetesta, munuaisongelmia tai veren hyytymishäiriöitä sairastavien tulisi käyttää kollageenia varovasti tai välttää sitä.
 • Annostusohjeiden noudattaminen, laadukkaiden tuotteiden valinta ja kehon reaktioiden seuranta auttavat ehkäisemään haittavaikutuksia.

Liian suuren kollageenimäärän mahdolliset sivuvaikutukset. Johtopäätös

Kollageenilisä tarjoaa keinon lisätä rakenteellista proteiinia, jota menetämme luonnollisesti ikääntyessämme. Kun kollageenia käytetään useimpien lääketieteen asiantuntijoiden ja tuoteselosteiden suositusten mukaisesti, se tarjoaa kauneus-, kuntoilu- ja anti-aging-hyötyjä minimaalisella riskillä.

Kollageenilisien megadosointi aiheuttaa kuitenkin joillekin käyttäjille mahdollisia lieviä sivuvaikutuksia. Liiallinen saanti voi johtaa ruoansulatushäiriöihin, allergisiin reaktioihin, tahattomiin ylimääräisiin kaloreihin ja mahdollisiin lääkkeiden yhteisvaikutuksiin. Tiettyjä terveysongelmia sairastavien on myös noudatettava varovaisuutta kollageenin käytön suhteen.

Tietoinen kuluttaja voi nauttia kollageenin eduista turvallisesti. Noudata annosteluohjeita alkaen 10-15 grammasta päivässä, valitse hyvämaineiset lisäravinteiden tuotemerkit ja käytä tarvittaessa sykliä. Jaa annokset koko päivän ajalle ja yhdistä ne C-vitamiinin kanssa parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Pienellä varovaisuudella kollageeni tarjoaa valtavia etuja, jotta voit näyttää ja tuntea itsesi parhaaksi missä iässä tahansa.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Kollageenilisän Pure Gold Collagen® päivittäinen käyttö vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939.

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). Kollageenitripeptidilisän vaikutukset ihon ominaisuuksiin: Prospektiivinen, satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 viikon tutkimus kollageenihydrolysaatin käytöstä ravintolisänä urheilijoille, joilla on aktiivisuuteen liittyvää nivelkipua. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967 .

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Hydrolysoidun kollageenin biologinen vaikutus luun aineenvaihduntaan. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). Kalaöljyvalmisteiden ja säännöllisen aerobisen liikunnan yhdistäminen parantaa kehon koostumusta ja sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Bioaktiivisten kollageenihydrolysaattien nauttiminen parantaa kasvojen ihon kosteutta ja kimmoisuutta sekä vähentää kasvojen ikääntymisen merkkejä satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa lumekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). Kaksoissokkoutettu satunnaistettu kontrolloitu kliininen tutkimus kollageenipeptidin tehosta nivelrikkoon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788. https://doi.org/10.1002/jsfa.9388.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Kollageenipeptidilisäys yhdessä kestävyysharjoittelun kanssa parantaa kehonkoostumusta ja lisää lihasvoimaa iäkkäillä sarkopeenisilla miehillä: satunnaistettu kontrolloitu tutkimus. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245. https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku