Miksi kollageeni voi tehdä sinut uneliaaksi

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageenilisistä on tullut viime vuosina yhä suositumpia, ja ihmiset käyttävät niitä esimerkiksi ihon ja nivelten terveyden ja jopa unen parantamiseksi. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin ilmoittaneet tuntevansa itsensä yllättävän uneliaiksi tai väsyneiksi kollageenin käytön jälkeen. Mikä siis on syy tähän uneliaisuuteen, jota kollageeni voi joillekin aiheuttaa? Katsotaanpa tarkemmin.

Miksi kollageeni voi tehdä sinut uneliaaksi

Mikä on kollageeni ja miten se toimii?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa noin 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se on tärkein rakenneproteiini, joka antaa lujuutta ja joustavuutta sidekudoksille, kuten iholle, jänteille, nivelsiteille, rustoille, luille, verisuonille ja jopa hampaille.

Kollageenia esiintyy lähinnä kuitukudoksissa, ja se koostuu aminohapoista, kuten glysiinistä, proliinista ja hydroksiproliinista. Se hajoaa ja uusiutuu kehossa jatkuvasti. Ikääntyessä kollageenin tuotanto hidastuu, mikä johtaa yleisiin ikääntymisen merkkeihin, kuten ryppyihin, nivelkipuihin sekä luuston ja lihasten heikkenemiseen.

Täydentävän kollageenin tarkoituksena on tarjota aminohappoja, joita tarvitaan tukemaan kehon omaa kollageenituotantoa. Useimmat kollageenilisät ovat hydrolysoituja, mikä tarkoittaa, että kollageeniproteiinit pilkotaan pienemmiksi peptideiksi, jotta ne imeytyvät paremmin. Suosittuja lähteitä ovat naudan, meren tai kananmunan kuoren kollageeni.

Kollageenin lisääminen voi lisätä sidekudosten kollageenipitoisuutta ja tarjota erilaisia hyvinvointihyötyjä. Sillä on kuitenkin myös vaikutuksia aivokemiaan, mikä saattaa selittää, miksi jotkut ihmiset tulevat uneliaiksi.

Miksi kollageeni lisäravinteet voivat aiheuttaa uneliaisuutta

On olemassa muutamia mahdollisia syitä, miksi kollageenilisät voivat aiheuttaa uneliaisuutta tai uneliaisuutta joillakin henkilöillä:

1. Korkea glysiinipitoisuus

Kollageenissa on ainutlaatuisen paljon glysiinin aminohappoa, joka muodostaa noin 33 % kollageenin kaikista aminohapoista. Tyypilliset kollageenilisät sisältävät noin 10-20 grammaa glysiiniä annosta kohti.

Glysiini toimii aivoissa inhiboivana välittäjäaineena, jolla voi olla rauhoittavia vaikutuksia. Se osallistuu myös serotoniinin synteesiin, joka on keskeinen unta säätelevä hormoni. Kollageenista saatava glysiinin lisäys voi nostaa serotoniinitasoja ja vaikuttaa lievästi rauhoittavasti unen parantamiseksi.

Yksilöt ovat kuitenkin eriasteisesti herkkiä glysiinin vaikutuksille. Ne, jotka ovat alttiimpia uneliaisuudelle, saattavat tuntea tämän vaikutuksen voimakkaammin kollageenilisien käytön jälkeen.

2. Tryptofaanin lisääntyminen

Glysiinin on myös osoitettu auttavan nostamaan tryptofaanin aminohappotasoja aivoissa. Tryptofaani on serotoniinin tuotannon esiaste, ja sillä on myös luonnollisia unta edistäviä vaikutuksia.

Korkeammat tryptofaanitasot yhdessä glysiinin suoran roolin kanssa serotoniinisynteesissä ovat todennäköisesti toinen tapa, jolla kollageeni voi edistää parempaa unta ja rentoutumista. Mutta tämäkin voi saada jotkut ihmiset tuntemaan itsensä liian väsyneiksi päivän aikana.

3. Vaikutukset melatoniinin eritykseen

Kollageenin aminohappopitoisuus, mukaan lukien glysiini ja proliini, voi myös stimuloida melatoniinin vapautumista. Melatoniini on elimistön unihormoni, joka säätelee vuorokausirytmiä ja aiheuttaa uneliaisuutta sopivina aikoina.

Tutkimukset viittaavat siihen, että tietyt aminohapot voivat lisätä endogeenisen melatoniinin määrää yöllä. Aiemmin päivällä otetut kollageenipeptidit voivat lisätä melatoniinin vapautumista myöhemmin ja siirtää ihmisten uni-valve-sykliä.

4. Verensokerin muutokset

Kollageeni on proteiini ja sisältää minimaalisen määrän hiilihydraatteja. Sitä käytetään usein myös C-vitamiinin kanssa imeytymisen parantamiseksi. Joillakin henkilöillä tämä yhdistelmä tyhjään vatsaan voi muuttaa verensokeritasoja ja aiheuttaa uneliaisuutta sen ottamisen jälkeen.

Ne, joilla on taipumusta verensokerin vaihteluihin tai reaktiiviseen hypoglykemiaan, saattavat tuntea itsensä väsyneiksi ja tarvita päiväunia otettuaan kollageenilisää aamulla tai keskipäivällä.

Vinkkejä kollageenin aiheuttaman uneliaisuuden vähentämiseksi

Jos koet ei-toivottua uneliaisuutta tai väsymystä kollageenivalmisteiden käytön jälkeen, voit kokeilla muutamia asioita, joilla voit minimoida tämän haittavaikutuksen:

  • Ota kollageenia illalla - Koska kollageeni voi parantaa unta ja rentoutumista, sen ottaminen noin tunti ennen nukkumaanmenoa on ihanteellista. Näin voit hyötyä sen unta edistävistä vaikutuksista sen sijaan, että tuntisit itsesi uneliaaksi päivän aikana.
  • Pienennä annostusta - Kokeile pienentää kollageeniannosta 5-10 grammaan annosta kohti ja katso, auttaako pienempi määrä ehkäisemään päiväaikaista uneliaisuutta. Voit myös kokeilla vuorottelua päivien välillä sen sijaan, että ottaisit sitä päivittäin.
  • Nauti sitä ruoan kanssa - Kollageenin nauttiminen hiilihydraattien tai proteiinien kanssa voi auttaa vakauttamaan verensokerin muutoksia, jotka aiheuttavat energiakatkoksia.
  • Pysy nesteytettynä - Juo runsaasti vettä koko päivän, kun käytät kollageenilisää, jotta pysyt energisenä. Nestehukka voi pahentaa väsymystä.
  • Vältä muita rauhoittavia lääkkeitä - Varo yhdistämästä kollageenia muiden rauhoittavia ominaisuuksia omaavien lisäravinteiden, kuten valerian, kamomillan, tryptofaanin tai antihistamiinien kanssa.
  • Harrasta säännöllisesti liik untaa - Aktiivinen elämäntapa voi torjua kollageenin luontaista uneliaisuutta. Liikunta lisää energiaa, kohottaa mielialaa ja vähentää väsymystä.
  • Nuku riittävästi - Varmista, että saat säännöllisesti 7-9 tuntia laadukasta unta yössä. Kunnollinen uni auttaa sinua tuntemaan olosi yleisesti ottaen levänneeksi ja tasoittaa päiväaikaista uneliaisuutta.

Milloin lääkäriin on mentävä

Useimmille ihmisille kollageenin lisäravinteiden lievä rauhoittava vaikutus ei ole huolenaihe. Jos kuitenkin koet liiallista, hallitsematonta uneliaisuutta, joka vaikuttaa jokapäiväiseen elämääsi, ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan.

Ota yhteys lääkäriin, jos kollageeniin liittyvään väsymykseen liittyy muita oireita, kuten huimausta, päänsärkyä, pahoinvointia, henkistä sekavuutta, näön hämärtymistä, sydämentykytystä tai puutumista. Nämä voivat viitata allergiseen reaktioon, hormonitasapainon häiriöön tai perussairauteen.

On myös tärkeää sulkea pois lääketieteelliset ongelmat, kuten kliiniset unihäiriöt, kilpirauhashäiriöt, anemia, masennus, diabetes tai reseptilääkkeiden vaikutukset. Lääkäri voi auttaa määrittämään, onko kollageeni syynä vai onko kyseessä jokin muu hoitoa vaativa ongelma.

Jotkut yksilöt ovat yksinkertaisesti erityisen herkkiä kollageenin aminohappoprofiilille, ja annostuksen tai ajoituksen muuttaminen voi auttaa. Lääkäri voi kuitenkin suositella kollageenin käytön lopettamista kokonaan, jos uneliaisuuden haittavaikutukset jatkuvat ja haittaavat merkittävästi elämänlaatuasi.

Yhteenveto

Kollageeni on elimistön runsas proteiini, joka tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä ravintolisänä. Jotkin sen aminohappokomponenteista, erityisesti glysiini, vaikuttavat kuitenkin aivojen välittäjäaineisiin, jotka aiheuttavat rauhallisuuden ja uneliaisuuden tunteita.

Jos olet altis uneliaisuudelle, kollageeni on todennäköisesti parasta ottaa yöllä. Aloita pienellä annoksella, pysy nesteytettynä välttyäksesi verensokerin heilahteluilta ja varo sekoittamasta kollageenia muiden väsymystä aiheuttavien lisäravinteiden tai lääkkeiden kanssa. Jos päiväaikainen uneliaisuus jatkuu ja häiritsee työtä, koulunkäyntiä tai ihmissuhteita, ota yhteys lääkäriin, jotta voidaan sulkea pois taustalla olevat sairaudet.

Vaikka uneliaisuus on yleinen sivuvaikutus, säädä kollageenihoitoa, jotta löydät kehon ja elämäntyylin tarpeisiin sopivan lähestymistavan. Kokeilun ja erehdyksen avulla kollageeni voi silti edistää yleistä hyvinvointia, ja sen unta edistäviä ominaisuuksia voidaan käyttää strategisesti parantamaan yölepoa.

Faktajakso

  • Kollageeni on proteiini, joka koostuu aminohapoista, kuten glysiinistä, proliinista ja hydroksiproliinista. Se antaa sidekudoksille rakennetta ja joustavuutta.
  • Kollageenin tuotanto vähenee iän myötä, mikä johtaa ryppyjen ja nivelkipujen kaltaisiin oireisiin. Lisäravinteet voivat tarjota tarvittavia aminohappoja.
  • Kollageenilisät voivat aiheuttaa uneliaisuutta johtuen:
    • Glysiini on estävä välittäjäaine, joka tehostaa serotoniinin vaikutusta ja rentouttaa aivoja.
    • Lisääntynyt tryptofaani - edistää serotoniinin tuotantoa.
    • Melatoniinin stimulointi
    • Verensokerin muutokset
  • Uneliaisuuteen taipuvaisten kannattaa ottaa kollageenia yöllä, pienemmällä annostuksella, ruoan kanssa, pysyä nesteytettynä ja välttää muita rauhoittavia lääkkeitä.
  • Ota yhteys lääkäriin, jos väsymys on liiallista ja vaikuttaa päivittäiseen elämään. Hän voi arvioida perussairauksia tai allergioita.
  • Annoksen ja ajoituksen säätäminen voi antaa sinulle mahdollisuuden hyötyä kollageenista samalla kun hallitset uneliaisuuden sivuvaikutuksia.

Miksi kollageeni voi tehdä sinut uneliaaksi. Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että kollageenin lisäravinteet voivat varmasti aiheuttaa uneliaisuutta joillakin ihmisillä, koska niissä on runsaasti aminohappo glysiiniä ja koska ne vaikuttavat serotoniiniin, melatoniiniin, tryptofaaniin ja verensokerin säätelyyn. Väsymykselle alttiimmat saattavat haluta ottaa kollageenia yöllä, pienentää annostusta tai säätää ajoitusta, jotta päiväaikainen uneliaisuus olisi mahdollisimman vähäistä. Vaikka uneliaisuus on yleistä, ota yhteys lääkäriin, jos se muuttuu hallitsemattomaksi, jotta voidaan sulkea pois lääketieteelliset olosuhteet. Joidenkin henkilökohtaisten säätöjen avulla kollageenia voidaan silti käyttää hyödyksi yleisen terveyden ja kohdennetun unen edistämisen kannalta.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Kollageenihydrolysaatti nivelrikon ja muiden nivelsairauksien hoidossa: kirjallisuuskatsaus. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373 .

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Kollageenilisän Pure Gold Collagen® päivittäinen käyttö vähentää näkyviä ikääntymisen merkkejä. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Suun kautta otettava kollageenilisä: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Glysiinin saanti lisää serotoniinisynteesiä: vaikutukset masennuksen glysiinihoitoon. Amino acids, 27(1), 35-38. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Ennen nukkumaanmenoa nautitun glysiinin subjektiiviset vaikutukset unen laatuun. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77 . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Spesifisten kollageenipeptidien suun kautta annostelulla on suotuisia vaikutuksia ihmisen ihon fysiologiaan: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376 .

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Prolyyli-hydroksiproliinin (Pro-Hyp), ihmisverestä peräisin olevan kollageenipeptidin, vaikutus hiiren ihon fibroblastien kasvuun. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651 . https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147.

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Kollageenipeptidin nauttimisen vaikutukset UV-B:n aiheuttamiin ihovaurioihin. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zague, V. (2011). Uusi näkemys kollageenihydrolysaatin saannin vaikutuksista ihon ominaisuuksiin. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku