Kollageenin mahdolliset energiaa lisäävät vaikutukset

Last updated:

Published:

Categories: Kollageeni

Kollageeni on yksi terveys- ja hyvinvointialan puhutuimmista lisäravinteista. Tätä rakenteellista proteiinia esiintyy kaikkialla kehossa ja se tarjoaa monia tärkeitä toimintoja. Yksi kiehtovimmista kollageenin ehdotetuista hyödyistä on sen kyky lisätä energiatasoja. Lue lisää siitä, miten kollageeni voi auttaa lisäämään energiaa ja elinvoimaa.

Kollageenin mahdolliset energiaa lisäävät vaikutukset

Mitä kollageeni on ja mitä se tekee kehossa?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa 30 prosenttia proteiinien kokonaispitoisuudesta. Se on sidekudosten, kuten jänteiden, nivelsiteiden, ihon, luiden, verisuonten ja lihasten pääkomponentti.

Kollageeni antaa kudoksille rakennetta ja lujuutta. Se muodostaa telineverkon, joka tukee solujen ja elinten kasvua ja ylläpitoa. Ilman riittävää kollageenipitoisuutta keho on altis vammoille ja yleiselle kulumiselle.

Kehossa on ainakin 16 kollageenityyppiä, mutta 80-90 % niistä koostuu tyypeistä I, II ja III. Nämä kollageenityypit koostuvat pitkistä aminohappoketjuista, jotka ovat kietoutuneet toisiinsa kolmoiskierteiseksi rakenteeksi.

Kollageenin tuotanto vähenee iän myötä

Kun olemme nuoria, kehomme tuottaa runsaasti kollageenia. Tämä pitää ihon joustavana, nivelet liikkuvina ja luut vahvoina. Kuitenkin 20-vuotiaasta alkaen kollageenin tuotanto alkaa vähentyä. Joka vuosi 20 ikävuoden jälkeen menetämme noin 1 % elimistömme kollageenista.

Joitakin tekijöitä, jotka heikentävät kollageenitasoja, ovat:

 • Luonnollinen ikääntymisprosessi
 • Liian suuri altistuminen auringolle
 • Huono ruokavalio
 • Suuri sokerin saanti
 • Tupakointi
 • Liiallinen alkoholinkäyttö

Kollageenin katoaminen aiheuttaa ikääntymisen ulkoisia merkkejä, kuten ryppyjä, ihon roikkumista, nivelten jäykkyyttä ja luumassan vähenemistä. Vaikutukset ulottuvat kuitenkin pintaa syvemmälle. Kollageenin väheneminen vaikuttaa myös kudosten ja elinten toimintaan.

Kollageenin lisääminen voi auttaa torjumaan iän myötä tapahtuvaa heikkenemistä. Oikeanlaisten kollageenityyppien nauttiminen voi mahdollisesti stimuloida kehoa tuottamaan suurempia määriä itse.

Kollageeni on valmistettu tietyistä aminohapoista.

Kollageeni sisältää runsaasti tiettyjä aminohappoja, kuten glysiiniä, proliinia, lysiiniä ja hydroksiproliinia. Keho ei tuota näitä aminohappoja, vaan ne on saatava ravinnosta.

Kollageenia vahvistavia aminohappoja sisältäviä elintarvikkeita ovat muun muassa:

 • Luuliemi
 • Liha
 • Siipikarja
 • Kala
 • Munat
 • Maitotuotteet
 • Spirulina
 • Pavut
 • Ravintohiiva

Riittävä glysiinin, proliinin, lysiinin ja hydroksiproliinin saanti elintarvikkeista tai lisäravinteista auttaa antamaan elimistölle oikeat rakennusaineet kollageenin tuotantoa varten.

Kollageenin mahdolliset vaikutukset energiatasoihin

Mitä kollageenilla on tekemistä energiatasojen kanssa? Seuraavassa on lueteltu muutamia tärkeimpiä tapoja, joilla kollageeni voi antaa energiaa:

1. Glysiini auttaa muodostamaan ATP:tä

Glysiini on kollageenin runsain aminohappo. Sen osuus kollageenin kokonaisaminohappopitoisuudesta on noin 33 %.

Glysiinillä on monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Glysiiniä tarvitaan energian tuottamiseen adenosiinitrifosfaatin (ATP), solujen pääasiallisen energiavaluutan, synteesiin.

ATP kuljettaa kemiallista energiaa soluissa aineenvaihduntaa varten. Glysiiniä tarvitaan ATP:n tuottamiseen Krebsin syklissä. Glysiinin lisääminen voi auttaa optimoimaan ATP-tasoja ja solujen energiaa.

2. Parempi unen laatu

Kollageenilisät, erityisesti glysiiniä sisältävät, voivat parantaa unen laatua ja kestoa. Eräässä tutkimuksessa osallistujat ottivat 3 grammaa glysiiniä ennen nukkumaanmenoa. Glysiiniä käyttäneet nukahtivat nopeammin, heräsivät vähemmän yöllä ja tunsivat olonsa seuraavana aamuna virkeämmäksi kuin lumelääkeryhmässä.

Levollinen uni auttaa lisäämään päivällä energiaa. Jos kollageeni voi auttaa sinua saamaan syvemmän ja palauttavamman unen, se voi johtaa parempiin energiatasoihin.

3. Laihan lihasmassan tuki

Kollageenin käyttö yhdessä liikunnan kanssa voi edistää vähärasvaisen lihasmassan kasvua. Eräässä tutkimuksessa miehet, jotka yhdistivät kollageenipeptidilisän ja kestävyysharjoittelun 12 viikon ajan, saivat huomattavasti enemmän lihasmassaa ja voimaa kuin ne, jotka vain harjoittelivat.

Suurempi vähärasvaisen lihasmassan määrä lisää aineenvaihduntaa ja yleistä energiankulutusta. Lihakset kuluttavat enemmän kaloreita koko päivän ajan, myös levossa. Enemmän lihasmassaa tarkoittaa enemmän käytettävissä olevaa energiaa.

4. Yhteinen tuki aktiivisena pysymiseen

Kollageeni muodostaa pääosan nivelten sidekudoksesta. Lisää kollageenia käyttämällä nivelet pysyvät hyvin pehmustettuina ja joustavina, mikä helpottaa liikkumista.

Kliinisissä tutkimuksissa kollageeni tuki nivelten terveyttä ja vähensi urheilijoiden ja nivelvaivoista kärsivien kipua. Nivelten pitäminen hyvässä kunnossa mahdollistaa aktiivisen elämäntavan, mikä lisää entisestään energiaa.

5. Mitokondrioiden mahdollinen lisääntyminen

Varhaiset tutkimukset osoittavat, että kollageeni voi stimuloida mitokondrioiden biogeneesiä eli uusien mitokondrioiden kasvua soluissa.

Mitokondriot ovat solujen energiakeskuksia. Ne ottavat ravinteita ja happea ja muuttavat ne ATP:ksi. Enemmän mitokondrioita tarkoittaa suurempaa energiantuotantokykyä.

Tehostamalla mitokondrioiden toimintaa kollageeni voisi tukea solujen energia-aineenvaihduntaa. Kollageenin vaikutusten vahvistamiseksi mitokondrioihin tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

6. Sisältää tyrosiinia valppauteen

Kollageeni sisältää luonnostaan pieniä määriä aminohappo tyrosiinia. Tyrosiinia käytetään katekoliamiini-välittäjäaineiden, kuten dopamiinin, adrenaliinin ja noradrenaliinin, tuottamiseen.

Näillä aivokemikaaleilla on tärkeä rooli mielialassa, keskittymisessä, henkisessä valppaudessa ja motivaatiossa. Tyrosiinia sisältävien proteiinien, kuten kollageenin, nauttiminen voi auttaa ylläpitämään energisoivien välittäjäaineiden optimaalisia tasoja.

7. Antioksidanttisuojaus

Kollageenilla ja gelatiinilla (hydrolysoitu kollageeni) on antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne auttavat torjumaan vapaiden radikaalien ja ympäristömyrkkyjen aiheuttamia hapettumisvaurioita.

Antioksidantit säilyttävät solujen terveyden ja elinvoimaisuuden. Torjuessaan vapaita radikaaleja kollageeni voi ehkäistä energiantuotannon heikkenemistä, joka voi tapahtua, kun solut ovat hapetusstressin alaisina.

8. Mahdollinen verensokerin sääntely

Jotkut varhaiset todisteet osoittavat, että kollageenilisät voivat auttaa verensokerin hallinnassa. Verensokerin pitäminen tasapainossa ehkäisee energiaa kuluttavia piikkejä ja romahduksia.

Eräässä tutkimuksessa tyypin 2 diabetesta sairastavat potilaat ottivat 10 grammaa kollageenia päivittäin 3 kuukauden ajan. Kollageeniryhmän hemoglobiini A1C -arvot olivat huomattavasti alhaisemmat kuin lumelääkkeellä, mikä viittaa parempaan verensokerin pitkän aikavälin säätelyyn.

9. Sisältää energisoivia hivenaineita

Aminohappojen lisäksi kollageeni tarjoaa joukon mikroravinteita, jotka tukevat energiatasoja, kuten:

 • Rauta - kuljettaa happea koko elimistössä
 • Kupari - tarvitaan ATP-synteesiin
 • Seleeni - tukee kilpirauhashormonien tuotantoa.
 • Sinkki - osallistuu solujen aineenvaihduntaan ja ATP:n luomiseen.
 • Mangaani - edistää ravintoaineiden imeytymistä energiaksi muuntamista varten.

Näiden keskeisten mineraalien nauttiminen yhdessä kollageenin kanssa tuottaa solujen energiantuotannossa tarvittavia kofaktoreita.

10. Voi vahvistaa energeettisiä elinjärjestelmiä

Elintärkeät elimesi tarvitsevat runsaasti kollageenia toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Kollageeni parantaa sydämen ja keuhkojen kaltaisten elinten rakennetta ja toimintaa.

Vahva hengitys- ja verenkiertojärjestelmä maksimoi hapen kulkeutumisen koko kehoon. Happea käytetään ATP:n tuottamiseen aineenvaihdunnan aikana.

Tukemalla elinten eheyttä ja toimintaa kollageeni auttaa varmistamaan, että elinten voima ja kestävyys riittää energian ylläpitämiseen.

Kollageeni lupaa elinvoiman lisäämistä

Varhaiset tutkimukset osoittavat, että kollageenilla on jännittäviä mahdollisuuksia lisätä sekä miesten että naisten energiatasoja. Sen ainutlaatuinen aminohappoprofiili tukee suoraan ATP-synteesiä, lihasten kasvua, nivelten terveyttä ja antioksidanttitilaa.

Kollageeni sisältää myös ravintoaineita, jotka edistävät elintoimintoja, torjuvat tulehduksia ja ikääntymistä, tasapainottavat verensokeria ja ylläpitävät optimaalisia hermovälittäjäainetasoja.

Vaikka lisää tutkimuksia tarvitaankin, tähänastinen näyttö viittaa siihen, että kollageenin lisäravinteilla voi olla väsymystä vähentäviä vaikutuksia ja ne voivat auttaa ylläpitämään päivittäistä energiaa. Puhtaan kollageeniproteiinin lisääminen ruokavalioosi voisi olla maukas tapa pitää sinut virkeänä ja toimintakykyisenä.

Kollageenin mahdolliset energiaa lisäävät vaikutukset. Johtopäätös

Kollageeni on kasvattamassa suosiotaan ikääntymistä ehkäisevänä ja terveyttä edistävänä lisäravinteena. Tieteellinen kiinnostus kollageenin mahdollisia vaikutuksia energian lisääjänä kohtaan on lisääntynyt.

Kollageeni tarjoaa välttämättömiä aminohappoja ATP:n tuotantoa varten, joka on kaikkien solujen polttoainelähde. Sen aminohappo glysiini auttaa suoraan ATP-synteesissä. Kollageenin nauttiminen voi myös edistää lihasten kasvua, nivelten liikkuvuutta, palauttavaa unta ja mitokondrioiden toimintaa - kaikki nämä johtavat korkeampiin energiatasoihin.

Kollageeni sisältää luonnostaan myös energiaa antavia hivenaineita, kuten rautaa, sinkkiä, kuparia, seleeniä ja mangaania. Alustavat tutkimukset osoittavat lupaavia vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn, mielialaan ja aineenvaihduntaan. Lisää tutkimusta tarvitaan vielä, mutta kollageeni voisi tarjota uudenlaisen proteiinilähteen, joka tukee elinvoimaa ikääntyessä.

Kollageenilisien tai kollageenipitoisten elintarvikkeiden, kuten luuliemen, lisääminen ruokavalioon voi auttaa torjumaan energiatason laskua. Kollageeni on edelleen yksi monipuolisimmista ja monikäyttöisimmistä superfoodeista yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

Moskowitz, R. W. (2000). Kollageenihydrolysaatin rooli luu- ja nivelsairauksissa. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622 .

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). Prolyyli-hydroksiproliinin (Pro-Hyp), ihmisverestä peräisin olevan kollageenipeptidin, vaikutukset hiiren ihon fibroblastien kasvuun. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707 . https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00809.

Clifford D.K. et al. (2019). Kollageenipeptidien vaikutukset lihasvaurioihin, tulehdukseen ja luun vaihtuvuuteen liikunnan jälkeen: satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus. Amino Acids 51, 691-704. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). Hydrolysoidun kollageenin biologinen vaikutus luun aineenvaihduntaan. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937 . https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769.

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Suun kautta otettavan kollageenipeptidilisän vaikutus ihon kosteuteen ja ihon kollageeniverkostoon: näyttöä ex vivo -mallista ja satunnaistetuista, lumekontrolloiduista kliinisistä tutkimuksista. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Spesifisten kollageenipeptidien suun kautta annostelulla on suotuisia vaikutuksia ihmisen ihon fysiologiaan: kaksoissokkoutettu, lumekontrolloitu tutkimus. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376 .

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). BioCell Collagen®:n, uudenlaisen hydrolysoidun kanan rintarustouutteen nauttiminen; parannettu veren mikroverenkierto ja vähentyneet kasvojen ikääntymisen merkit. Clinical interventions in aging, 7, 267-273 . https://doi.org/10.2147/CIA.S32836. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836.

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Arginiinin ja ornitiinin vaikutukset voimaan, vähärasvaiseen painoindeksiin ja virtsan hydroksiproliiniin aikuisilla miehillä. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(1-2), 91-98. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku