Kollageenin merkitys ihon terveydelle selitettyinä

Published:

Categories: Kollageeni

Mikä on kollageeni ja miksi se on tärkeää ihon terveydelle?

Kollageeni on ihmiskehon runsain proteiini, joka muodostaa 75-80 % ihostamme. Se antaa iholle rakennetta ja lujuutta, auttaa säilyttämään sen kimmoisuuden ja ehkäisee ihon veltostumista. Ikääntyessämme elimistömme tuottaa yhä vähemmän kollageenia, mikä johtaa ryppyihin, juonteisiin ja ohuempaan ihoon. Kollageenilisien ottaminen tai kollageenia lisäävien ihonhoitotuotteiden käyttö voi auttaa torjumaan tätä luonnollista vähenemistä.

Kollageenin merkitys ihon terveydelle selitettyinä

Kollageenin rakenne ja toiminta ihossa

Kollageenilla on ainutlaatuinen köysimainen kierukkarakenne, jonka ansiosta monet kollageenikuidut voivat ristisilloittua ja muodostaa levyjä tai verkostoja. Tämä antaa rakenteellista tukea sidekudokselle, kuten ihokudokselle, luille, jänteille ja nivelsiteille. Ihossamme kollageeniverkostot pitävät epidermiksen kiinnittyneenä sen alla olevaan dermiskerrokseen.

Ihon runsaimmat kollageenityypit ovat:

 • Tyypin I kollageeni - Muodostaa kuituja ja antaa vetolujuutta. Löytyy kaikkialla kehossa ja arpikudoksessa.
 • Tyypin III kollageeni - Muodostaa verkkomaisia verkkoja. Tukee laajenevien elinten, kuten ihon dermiksen, rakennetta.
 • Tyypin IV kollageeni - Muodostaa tyvikalvolevyjä. Kiinnittää epidermiksen dermikseen.
 • Tyypin XVII kollageeni - Ankkuroituu dermiksen ja epidermiksen väliin hemidesmosomeihin.

Ikääntyessä kollageeniverkostot heikkenevät ja yksittäiset kuidut muuttuvat yhä epäjärjestyneemmiksi. Ihosta tulee ohuempi, vähemmän tiivis, kuivempi ja se menettää kimmoisuuttaan. Myös altistuminen auringon UV-säteilylle vahingoittaa ja hajottaa kollageenia.

Miten kollageeni auttaa vähentämään ikääntymisen merkkejä

Keski-ikään mennessä elimistömme voi tuottaa kollageenia vain puolet vähemmän kuin nuorena. Tämä kollageenin menetys johtaa yleisiin ikääntymisen merkkeihin, kuten:

 • Hienot juonteet ja rypyt
 • Ihon kimmoisuuden menetys ja ihon roikkuminen
 • Ohut, hauras, helposti vaurioituva iho
 • Kasvojen volyymin menetys / poskien paisuneisuus
 • Tylsyys, kuivuus, hilseily

Kliiniset tutkimukset osoittavat, että suun kautta otettava kollageenilisä voi lisätä ihon kosteutta, kimmoisuutta ja ihon kollageenitiheyttä. Päivittäinen kollageeni auttaa torjumaan kollageenin luonnollista vähenemistä, tukee ohuempaa ihoa, vähentää ryppyjä ja pitää ihon joustavana.

Kollageenipeptidit imeytyvät suolistosta ja kulkeutuvat verenkierron kautta korjausta tarvitseviin kudoksiin, kuten ihoon. Kollageenipeptidien avulla tuotetut uudet kollageenikuidut vahvistavat ihomatriisia ja stimuloivat ihosoluja, kuten fibroblasteja ja keratinosyyttejä.

Iho näyttää myös täyteläisemmältä kollageenifragmenttien antaman ylimääräisen kosteuden ja volyymin ansiosta. Monet ihmiset huomaavat kasvojensa näyttävän täyteläisemmiltä ja nuorekkaammilta otettuaan kollageenilisää vain 4-8 viikkoa.

Top 6 tieteellisesti perusteltua kollageenin hyötyä iholle

Seuraavassa on lueteltu muutamia tärkeimpiä tapoja, joilla kollageeni voi tutkimusten mukaan parantaa ihon terveyttä ja torjua ikääntymisen merkkejä:

1. Lisää ihon kosteutta ja kosteutta

Kollageenipeptidit lisäävät hyaluronihapon synteesiä, joka on voimakas kosteuttaja, joka houkuttelee ja sitoo kosteutta dermikseen. Tämä auttaa ylläpitämään ihon kosteutta, täyteläisyyttä ja yleistä ulkonäköä.

Eräässä tutkimuksessa suun kautta otettava kollageeni paransi merkittävästi kasvojen ihon kosteutta 8 viikon käytön jälkeen 35-55-vuotiailla naisilla. Ihon kosteus lisääntyi keskimäärin 28 %.

2. Vähentää kasvojen ryppyjä ja juonteita.

Stimuloimalla uutta kollageenia peptidit voivat auttaa täyttämään ryppyjä ja juonteita sisältä ulospäin. Useat tutkimukset osoittavat, että ryppyjen syvyys on vähentynyt, kun kollageenilisää on käytetty 2-3 kuukauden ajan.

Kaksoissokkotutkimuksessa naiset, jotka käyttivät kollageenihydrolysaattia 8 viikon ajan, kokivat silmänympärysihojen määrän vähentyneen merkittävästi lumelääkkeeseen verrattuna.

3. Parantaa elastisuutta ja kiristää veltostunutta ihoa.

Kollageenipeptidit lisäävät elastiiniproteiinien tuotantoa, jotka ylläpitävät ihon joustavuutta ja venymiskestävyyttä. Ihon elastiinipitoisuuden lisääminen parantaa kasvojen ihon rakennetta, kimmoisuutta ja kiinteyttä.

Kliinisissä tutkimuksissa suun kautta otettava kollageeni paransi ihon kimmoisuutta huomattavasti 3-6 kuukauden käytön aikana. Eräässä tutkimuksessa ihon kimmoisuus lisääntyi keskimäärin 9 %.

4. Suojaa UV-vaurioilta ja valon ikääntymiseltä

Joidenkin todisteiden mukaan suun kautta saatava kollageeni voi suojata ihon kollageenikuituja ja ihosoluja UV-säteilyn aiheuttamalta hajoamiselta. Se voi myös auttaa korjaamaan auringon vaurioittamaa ihoa nopeammin.

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että se vähentää näkyviä valon ikääntymisen merkkejä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kollageenipeptidit vähensivät UV-säteilyn aiheuttamaa punoitusta ja pigmentaatiota. Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että ihon kosteus ja kimmoisuus lisääntyivät ja ryppyjen määrä väheni naisilla, joilla oli auringon vaurioittama iho.

5. Säätelee kollageenin synteesiä ikääntyvässä ihossa.

Iän myötä ihomme menettää kyvyn syntetisoida ja rakentaa kollageenia kunnolla. Kollageenilisät tarjoavat suoraan peptidien rakennuspalikoita, jotka voivat stimuloida kollageenin tuotantoa ja hidastaa sen heikkenemistä ikääntyvässä ihossa.

Useat ihmiskokeet osoittavat, että kollageenipeptidin saanti lisää kollageenipitoisuutta, tiheyttä ja ihon paksuutta ajan myötä. Eräässä kaksoissokkotutkimuksessa todettiin, että se lisäsi kollageenin tiheyttä dermiksessä 6 % jo 4 viikon kuluttua.

6. Parantaa ikääntyvän ihon yleistä ulkonäköä.

Tutkimuksissa, joissa arvioitiin kollageenilisien kosmeettisia vaikutuksia, tutkijat havaitsivat jatkuvasti merkittäviä parannuksia ihon yleiskunnossa - mukaan lukien kasvojen ääriviivat, juonteet, rypyt, kosteustaso, säteilyn, sileys ja kiinteys.

Eräässä kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että 69 % naisista raportoi kasvojen ihon ulkonäön parantuneen sen jälkeen, kun he olivat käyttäneet kollageenia päivittäin vain yhden kuukauden ajan.

Parhaat kollageenin lähteet iholle

Keho voi tuottaa kollageenia proteiinipitoisten elintarvikkeiden aminohapoista. Kypsennys kuitenkin denaturoi proteiinirakenteen, jolloin sen metaboloituminen ja käyttö kollageenisynteesiin vaikeutuu.

Entsymaattisesti hydrolysoitujen kollageenivalmisteiden nauttiminen antaa kollageenin sen optimaalisessa biosaatavassa muodossa. Kollageenipeptidit ovat erittäin hyvin imeytyviä - jopa 90-95 % - hydrolyysiprosessin ansiosta, joka hajottaa kollageenin pieniksi palasiksi.

Tässä ovat erinomaiset kollageenin lähteet ihon ikääntymisen torjumiseksi:

 • Merikollageeni - Valmistettu kalan nahasta ja suomuista. Imeytyy paremmin kuin nisäkkäiden kollageeni, sillä siinä on pienempiä peptidejä. Auttaa rakentamaan tyypin I kollageenia.
 • Naudan kollageeni - Valmistettu lehmän vuodista. Vastaa läheisesti ihmisen kollageenin rakennetta. Erittäin kustannustehokas lähde.
 • Eggshell Membrane Collagen - Valmistettu munankuorikalvoista. Tiivistetty lähde erittäin biosaataville kollageenipeptideille.
 • Multi-Source Collagen - Yhdistää naudan, meren ja munankuoren kollageenipeptidejä. Tarjoaa tasapainoisen aminohappoprofiilin kattavien anti-aging-vaikutusten saavuttamiseksi.

Etsi luonnollista, erittäin puhdasta hydrolysoitua kollageenia, joka sisältää vähintään 10-15 grammaa proteiinia annosta kohti. Jauhemainen kollageeni liukenee helposti veteen tai smoothieen kätevästi.

Tavoitteena on 5-15 gramman päivittäinen kollageenin saanti. Useimmat ihmiset näkevät hyötyä 10 gramman päivittäisestä kulutuksesta. Vaikutukset näkyvät 4 viikon kuluttua ja paranevat 2-3 kuukauden pitkäaikaisessa käytössä.

Kollageenin merkitys ihon terveydelle selitetty. Johtopäätös

Kollageenilla on elintärkeä rakenteellinen rooli ihossamme. Ikään liittyvä kollageenin väheneminen johtaa ryppyihin, roikkumiseen ja kimmoisuuden menetykseen. Biosaatavilla hydrolysoiduilla kollageenipeptideillä täydentäminen voi stimuloida kollageenisynteesiä ja torjua ihon ikääntymisen merkkejä.

Tutkimukset osoittavat, että laadukkaan kollageenilisän johdonmukainen käyttö edistää ihon kosteutta, kimmoisuutta, kiinteyttä ja nuorekkaan näköistä ihoa täydentämällä ihon kollageenimatriisia. Kollageeni toimii sisältä ulospäin vähentäen ryppyjä, kiristäen ihoa ja palauttaen nuorekkaamman ilmeen.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit


Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Suun kautta otettavan kollageenipeptidilisän vaikutus ihon kosteuteen ja ihon kollageeniverkostoon: näyttöä ex vivo -mallista ja satunnaistetuista, lumekontrolloiduista kliinisistä tutkimuksista. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174.

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Spesifisten bioaktiivisten kollageenipeptidien oraalinen saanti vähentää ihon ryppyjä ja lisää dermaalisen matriisin synteesiä. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523 .

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2020). Kollageenitripeptidilisän vaikutukset ihon ominaisuuksiin: prospektiivinen, satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus. Journal of cosmetic dermatology, 19(3), 732-737 . https://doi.org/10.1111/jocd.13127.

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). BioCell Collagen®:n, uudenlaisen hydrolysoidun kanan rintarustouutteen nauttiminen; parannettu veren mikroverenkierto ja vähentyneet kasvojen ikääntymisen merkit. Clinical interventions in aging, 7, 267-273 . https://doi.org/10.2147/CIA.S32836. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836.

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Bioaktiivisten kollageenihydrolysaattien nauttiminen parantaa kasvojen ihon kosteutta ja kimmoisuutta sekä vähentää kasvojen ikääntymisen merkkejä satunnaistetussa kaksoissokkoutetussa lumekontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081. https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Tanaka, M., Koyama, Y., Nomura, Y. (2009). Kollageenipeptidin nauttimisen vaikutukset UV-B:n aiheuttamiin ihovaurioihin. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Tuotehaku