Voiko kasvojen ryppyjä kääntää?

Published:

Categories: Kollageeni

Rypyt ja juonteet ovat väistämätön osa ikääntymistä. Iän myötä ihomme tuottaa vähemmän kollageenia ja elastiinia, mikä johtaa ryppyihin. Jotkut ihmiset hyväksyvät ryppyjensä, mutta monet haluavat vähentää ryppyjä ja palauttaa nuorekkaamman ulkonäön. Hyvä uutinen on, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa hoitoa ja kääntää ryppyjä!

Tässä artikkelissa tarkastelemme ryppyjen syitä, ryppytyyppejä ja - mikä tärkeintä - todistettuja menetelmiä ryppyjen korjaamiseksi ja ihon nuorekkaan hehkun palauttamiseksi. Lue eteenpäin ja opi, miten voit kääntää ikääntyvän ihon kelloa taaksepäin.

Ryppyjen kääntäminen

Mikä aiheuttaa ryppyjä?

Ryppyjä muodostuu iän myötä useista eri syistä:

 • Vähentynyt kollageenin tuotanto - Kollageeni antaa iholle sen kiinteyden. Iän myötä kollageenin tuotanto hidastuu, mikä johtaa ihon veltostumiseen ja ryppyihin. Myös ihokerros ohenee ajan myötä.
 • Vähemmän elastiinia - Kollageenin ohella elastiini antaa iholle sen kimmokkeen. Jos elastiinin määrä vähenee, iho menettää kimmoisuuttaan ja syntyy ryppyjä.
 • Kasvojen volyymin menetys - Ihon alla olevat rasvapatjat kutistuvat ikääntyessä. Tämä johtaa onttouteen silmien, poskien ja ohimoiden alla, jolloin syntyy ryppyjä.
 • Auringolle altistuminen - Auringon UV-säteet heikentävät kollageenia ja elastiinia, mikä johtaa ennenaikaisiin ryppyihin ja ikääntymislaikkuihin.
 • Kasvojen ilmeet - Rypistyminen, siristely ja hymyily aiheuttavat toistuvia ryppyjä ihoon, jotka ajan myötä muuttuvat pysyviksi ryppyiksi.
 • Genetiikka - Jotkut ihmiset ovat alttiita saamaan ryppyjä varhaisemmassa iässä geneettisten tekijöiden vuoksi.
 • Elämäntapatekijät - Tupakointi, alkoholi ja huono ruokavalio voivat kaikki nopeuttaa ryppyjen syntymistä.

Vaikka ryppyjen muodostuminen on luonnollinen osa ikääntymisprosessia, on olemassa keinoja ehkäistä ja vähentää niiden esiintymistä. Mitä aikaisemmin aloitat oikeanlaisen ihonhoidon ja ryppyjen hoidon, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on kääntää ryppyjä.

Mitkä ovat eri ryppyjen tyypit?

Ennen kuin tutkitaan, miten ryppyistä päästään eroon, on hyvä ymmärtää, millaisia erilaisia ryppyjä esiintyy:

 • Otsan juonteet - Otsan poikki kulkevat vaakasuorat juonteet ovat hyvin yleisiä. Aiheutuvat usein kulmakarvojen kohottamisesta.
 • Juonteet - Pystysuorat juonteet kulmakarvojen välissä, jotka muodostuvat, kun rypistät otsaasi tai keskityt. Kutsutaan myös nimellä "elevens".
 • Variksen jalat - Silmien ulkokulmista lähtevien juonteiden viuhkat, jotka johtuvat silmien siristämisestä ja hymyilemisestä.
 • Nasolabiaalipoimut - nenän ja suun kulmien väliset juonteet, jotka syvenevät iän myötä.
 • Marionettijuonet - Suun kulmista leukaan asti ulottuvat juonteet, jotka saavat sinut näyttämään surulliselta.
 • Kaulalinjat - Kaulan vaakasuuntaiset rypyt ja kaistaleet, joita pahentaa puhelimen katsominen alaspäin.
 • Rintakehän rypyt - Pystysuorat juonteet ja vaakasuorat rypyt dekolteessa, jotka johtuvat ohuesta ihosta.
 • Huulten juonteet - Pienet pystysuorat juonteet huulten ylä- ja alapuolella, jotka saavat huulipunan vuotamaan.

Ryppyjen tyypin ja sijainnin tunteminen auttaa määrittämään parhaat hoitovaihtoehdot.

Miten voit kääntää ryppyjä?

Vaikka ryppyjä ei voi poistaa pysyvästi, on monia keinoja, joilla niiden ulkonäköä voidaan muuttaa ja vähentää merkittävästi. Tässä ovat tehokkaimmat menetelmät:

Ajankohtainen ihonhoito retinoideilla

Retinoidit (kuten tretinoiini ja retinoli) ovat A-vitamiinijohdannaisia, jotka tehostavat kollageenin tuotantoa ja lisäävät ihon solujen vaihtuvuutta. Tämä auttaa tasoittamaan juonteita ja ryppyjä sekä parantamaan ihon rakennetta ja sävyä. Retinoidit auttavat myös estämään uusien ryppyjen muodostumista.

Retinolivoiteiden tai -seerumien päivittäinen käyttö voi kestää 5-12 viikkoa, ennen kuin tulokset näkyvät, mutta se voi vähentää juonteita, variksenjalkoja, otsan juonteita ja rintaryhmiä. Johdonmukainen pitkäaikainen käyttö on avainasemassa. Aloita hitaasti ärsytyksen välttämiseksi.

Kosteuttavat ainesosat kuten hyaluronihappo

Hyaluronihappo on kosteuttava aine, joka pehmentää ihoa vetämällä puoleensa vettä. Etsi hyaluronihappoa sisältäviä seerumeita, jotka täyttävät kasvojen ryppyjä ja antavat iholle kasteen ja kosteutetun hehkun. Hyaluronihappoinjektioilla voidaan myös täyttää ryppyjä.

Antioksidantit, kuten C-vitamiini

Antioksidantit, kuten C-vitamiini, suojaavat vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta, jotka aiheuttavat ryppyjä. Paikallisesti käytettävä C-vitamiini kirkastaa ihon sävyä ja lisää kollageenia ajan myötä tasoittaen ryppyjä. C-vitamiiniseerumia on ihanteellista levittää aurinkovoiteen alle aamuisin.

Kosteuttaa päivittäin

Runsaan kosteusvoiteen käyttö aamuin ja illoin auttaa kosteuttamaan ihoa ja vähentämään juonteita ja ryppyjä. Etsi kosteusvoidetta, jossa on peptidejä, keramideja ja antioksidantteja, jotka auttavat ikääntymisen estämisessä.

Aurinkovoide on paras ystäväsi

Päivittäinen laajakirjoinen aurinkosuojavoide, jonka suojakerroin on vähintään SPF 30, on ratkaisevan tärkeä uusien ryppyjen syntymistä aiheuttavien UV-vaurioiden ehkäisemiseksi. Levitä aurinkovoidetta uudelleen 2 tunnin välein, jos olet ulkona. Aurinkosuojavaatetus ja leveälinjaiset hatut lisäävät suojaa.

Ammattimaiset hoidot tarjoavat dramaattisia tuloksia

Jos ryppyjä halutaan parantaa dramaattisemmin, ammattilaishoidot, kuten Botox, täyteaineet, kemialliset kuorinnat, mikroneulaus ja laserpintakäsittely, voivat vähentää niiden ulkonäköä. Erityisen tehokkaita ne ovat otsan ryppyihin, rypyjuonteisiin, marionettijuonteihin ja rintaryppyihin. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jotta voit keskustella siitä, mitkä hoidot sopivat juuri sinun huolenaiheisiisi.

Terveellinen elämäntapa = terve iho

Terveellinen ruokavalio, riittävä nesteytys, tupakoimattomuus, stressin hallinta ja riittävä uni auttavat pitämään ihon nuorekkaan näköisenä ja estävät uusien ryppyjen muodostumista nopeasti. Jotkin kollageenia ja antioksidantteja sisältävät elintarvikkeet voivat myös auttaa ylläpitämään ihoa.

Miten ehkäistä ryppyjä

Nykyisten ryppyjen hoidon ohella on yhtä tärkeää estää uusien ryppyjen nopea syntyminen. Tässä on tehokkaita tapoja ehkäistä ryppyjä:

 • Käytä laajakirjoista aurinkosuojavoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30, joka päivä, ja levitä se usein uudelleen. Tämä on paras tapa ehkäistä ryppyjä.
 • Lopeta tupakointi - tupakointi vahingoittaa ihoa voimakkaasti ja nopeuttaa ryppyjen muodostumista.
 • Käytä retinoideja, kuten retinolivoidetta, säännöllisesti kollageenin ylläpitämiseksi.
 • Juo paljon vettä ja syö iholle terveellistä, antioksidantteja sisältävää ruokavaliota.
 • Kosteuta ihoa päivittäin, jotta se pysyy kosteutettuna ja joustavana.
 • Rajoita toistuvia kasvojen ilmeitä, kuten otsa rypistämistä ja siristämistä.
 • Käytä silkkisiä tyynynpäällisiä välttääksesi unirypyt. Nuku selällään, jos mahdollista.
 • Hallitse stressiä joogan, meditaation tai päiväkirjojen kirjoittamisen avulla. Korkea kortisolipitoisuus pahentaa ryppyjä.
 • Hanki injektoitavia aineita, kuten Botoxia tai täyteaineita, ryppyjen ennaltaehkäisyyn.

Johdonmukaisuus on avainasemassa ennaltaehkäisyssä. Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa ihonhoitoa!

Valmis kääntämään ryppyjäsi?

Vaikka rypyt ovat väistämätön osa ikääntymistä, niiden tasoittamiseen, pehmentämiseen ja vähentämiseen on enemmän vaihtoehtoja kuin koskaan - mitä aikaisemmin, sen parempi.

Retinoidien, antioksidanttien, kosteusvoiteiden ja aurinkosuojan käyttö voi auttaa korjaamaan olemassa olevia ryppyjä ja estää uusien muodostumisen nopeasti. Jos syvien ryppyjen hoidossa halutaan saada dramaattisempia tuloksia, ammattilaishoitoja, kuten lasereita ja täyteaineita, voidaan tarvita.

Tärkeimmät ensimmäiset askeleet ovat ihon suojaaminen auringon aiheuttamilta vaurioilta, sen pitäminen hyvin kosteutettuna ja todistetusti ikääntymistä ehkäisevien ainesosien, kuten retinolin, käyttö. Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa huolehtia ihostasi ja torjua ryppyjä!

Kun tiedät, mistä ryppyjä syntyy ja miten niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa, voit torjua ryppyjä suoraan. Ole huolellinen ja kärsivällinen ihonhoitorutiinisi kanssa. Ajan myötä rypyt ja juonteet tasoittuvat ja saat takaisin raikkaamman ja nuorekkaamman itsesi!

Yhteenveto

 • Ryppyjä syntyy kollageenin ja elastiinin vähenemisestä, kasvojen volyymin vähenemisestä ja auringolle altistumisesta ajan myötä. Myös kasvojen ilmeet syövyttävät juonteita ihoon.
 • Yleisiä ryppyjä ovat otsan juonteet, variksenjalkojen juonteet, otsan juonteet, kaulan juonteet, huulten juonteet ja rintakehän rypyt.
 • Ajankohtaiset retinoidit lisäävät kollageenin määrää ja vähentävät ryppyjen ulkonäköä. Hyaluronihappo pehmentää ihoa ja antioksidantit, kuten C-vitamiini, suojaavat ihoa uusilta vaurioilta.
 • Päivittäinen aurinkosuojaus, terveelliset ihotottumukset ja kasvojen ilmeiden rajoittaminen auttavat estämään uusien ryppyjen nopean kehittymisen.
 • Jos haluat dramaattisempia tuloksia, ammattilaishoidot, kuten Botox, täyteaineet, kemialliset kuorinnat ja laserhoidot, voivat parantaa ryppyjä merkittävästi.
 • Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa huolehtia ihostasi ja kääntää ryppyjä! Johdonmukaisuus on avainasemassa.

Usein kysytyt kysymykset ryppyjen kääntämisestä

Kuinka kauan kestää ryppyjen poistaminen?

Hoidosta riippuen voi kestää 4 viikosta 6 kuukauteen, ennen kuin juonteet ja ryppyjen näkyvä väheneminen on havaittavissa. Retinoidien ja antioksidanttien johdonmukainen käyttö parantaa ihon rakennetta vähitellen useiden kuukausien aikana. Intensiivisemmät laserhoidot voivat tuottaa tuloksia 2-4 viikossa. Ole kärsivällinen, sillä ryppyjen korjaaminen vie aikaa.

Mikä on tehokkain ryppyjen hoito?

Pinnallisten juonteiden hoidossa ajankohtaiset retinoidivoidit/seerumit ovat erittäin tehokkaita, jos niitä käytetään johdonmukaisesti. Syvempiin ryppyihin voidaan käyttää neuromodulaattoreita, kuten Botoxia, ja ihotäyteaineita, kuten Juvedermiä, jotka voivat rentouttaa ryppyjä ja palauttaa volyymin. Ablatiivinen laserpintakäsittely on myös erittäin tehokas, mutta se vaatii seisonta-aikaa. Useiden hoitomuotojen yhdistäminen toimii yleensä parhaiten.

Voiko ryppyjä korjata ilman leikkausta?

Kyllä, useimpia ryppyjä voidaan pehmentää ja parantaa ilman leikkausta. Ajankohtainen ihonhoito, Botox, täyteaineet, kemialliset kuorinnat, mikroneulaus, Ultherapy, laserpintakäsittely ja radiotaajuinen mikroneulaus voivat kaikki vähentää ryppyjä ilman leikkausta. Vain suuri roikkuminen edellyttää kasvojenkohotusta.

Minkä ikäisenä sinun pitäisi aloittaa ryppyjenpoistohoitojen käyttö?

Ehkäisevän ihonhoidon, kuten retinoidien ja aurinkosuojan, käyttö on parasta aloittaa 20-30-luvun lopulla tai 30-luvun alussa, ennen kuin ryppyjä muodostuu. Botoxia voidaan käyttää 30-vuotiaasta alkaen dynaamisten ryppyjen ehkäisemiseksi. Intensiivisemmät laserit ja radiotaajuushoito sopivat paremmin 40-vuotiaille ja sitä vanhemmille, kun ryppyjä näkyy enemmän.

Voivatko miehetkin saada Botoxia ryppyihin?

Ehdottomasti! Vaikka useammat naiset käyttävät Botoxia, myös monet miehet käyttävät sitä tasoittaakseen otsan juonteita, variksenjalkoja ja otsan juonteita ja saadakseen virkistyneen ja nuorekkaan ulkonäön. Kun Botoxia käytetään oikein, se näyttää luonnolliselta sekä miehillä että naisilla.

Onko ryppyjen täyteaineilla todella merkitystä?

Kyllä, ihotäyteaineilla, kuten Juvedermillä ja Restylanella, voidaan tilapäisesti täyttää ryppyjä, poimuja ja kasvojen menetettyä tilavuutta 6 kuukaudesta 2 vuoteen. Täyteaine pehmentää tehokkaasti ryppyjä suun, poskien, ohimoiden, silmien alla ja huulten ympärillä. Tulokset ovat välittömiä, ja niiden vaikutusaika on vähäinen.

Miksi ryppyni näyttävät aamulla pahemmilta?

Kasvojen iho kuivuu yön aikana, jolloin juonteet ja rypyt näkyvät aamuisin entistä selvemmin. Kosteusvoiteen levittäminen ja kasvojen kosteuttaminen auttavat pehmentämään niitä. Myös kyljellään tai vatsallaan nukkuminen pahentaa ryppyjä yön aikana.

Miten voin estää rintaryppyjen pahenemisen?

Käytä päivittäin antioksidanttiseerumia ja sen jälkeen laajakirjoista aurinkosuojavoidetta rintakehälläsi ehkäistäksesi auringon aiheuttamia vaurioita, jotka pahentavat rintakehän ryppyjä. Silikoniset arpilevyt voivat myös tasoittaa ja tasoittaa rintarypyt ajan myötä. Lasereilla, Ultherapialla ja radiotaajuushoidoilla voidaan käsitellä syviä rintaryppyjä.

Mitkä elämäntavat pahentavat ryppyjä?

Tupakointi, liiallinen alkoholin ja sokerin käyttö sekä rusketus ovat suuria syyllisiä elämäntapaan. Riittämätön veden saanti, ravinnepitoinen ruokavalio ja toistuvat kasvojen ilmeet pahentavat myös ryppyjä. Nuku riittävästi, hallitse stressiä, harrasta liikuntaa ja syö terveellistä ruokavaliota, jotta ihosi näyttäisi nuoremmalta.

Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit

American Academy of Dermatology Association. (2022). Kuinka vähentää ryppyjen ulkonäköä . https://www.aad.org/public/everyday-care/anti-aging-skin-care/reduce-appearance-of-wrinkles.

American Society of Plastic Surgeons. (2021). ASPS Recommended Insurance Coverage Criteria for Third-Party Payers: Chemical Peels. https://www.plasticsurgery.org/documents/Health-Policy/Reimbursement/insurance-2017-chemical-peel.pdf

Cleveland Clinic. (2021). Wrinkle Treatment. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17443-wrinkle-treatments

Elle Magazine. (2021). 27 parasta ryppyvoidetta jokaiselle ihotyypille . https://www.elle.com/beauty/makeup-skin-care/g3417/best-anti-wrinkle-creams/?slide=1.

Harvard Health Publishing. (2022). Mikä aiheuttaa ryppyjä. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-causes-wrinkles

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Collagen for Wrinkles: How It Works and When to Use . https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/collagen-for-wrinkles-how-it-works-and-when-to-use.

Mayo Clinic. (2021). Ryppyjen hoidot: Miten pidät ihosi raikkaana ja nuorena . https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/wrinkle-treatments/art-20047463.

Medical News Today. (2022). Miten päästä eroon ryppyistä: https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-wrinkles.

Paulan valinta. (2022). Anti-aging. https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skin-care-basics/_/how-to-anti-age-your-skin

WebMD. (2022). Wrinkle Treatment Cream. https://www.webmd.com/beauty/features/wrinkle-treatment-creams#1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku