Miten nukkua selällään?

Published:

Selällään nukkumisen opetteleminen voi tarjota lukuisia terveyshyötyjä ja parantaa levon yleistä laatua. Edistyneen tason ammattilaisena opastan sinua selällään nukkumisen olennaisissa näkökohdissa ja jaan arvokkaita vinkkejä mukavan ja levollisen yöunen saavuttamiseksi tässä asennossa.

Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme selällään nukkumisen eri etuja, kuten jännityspäänsärkyjen vähenemistä, poskionteloiden ruuhkautumisen helpottumista ja kasvojen ihoärsytyksen ehkäisyä. Keskustelemme myös selällään nukkuvien oikeasta linjauksesta valitsemalla oikea patjan tiheys ja sopiva tyyny.

Lisäksi perehdymme tyynyjen strategiseen käyttöön mukavan selällään nukkumisen takaamiseksi ja erityisesti obstruktiivisesta uniapneasta (OSA) kärsiville suunniteltuihin säätöihin. Raskaana oleville henkilöille, jotka miettivät, miten nukkua selällään turvallisesti, on kerrottu raskauteen liittyvistä näkökohdista, jotka liittyvät tähän nukkuma-asentoon.

Asiantuntijaneuvomme sisältävät myös käytännön vinkkejä ja tekniikoita, jotka auttavat sinua harjoittelemaan, jotta saat jatkuvasti hyvän yöunen ja opit samalla, miten voit nukkua selällään tehokkaasti.

miten-nukkua-selällään

Selällään nukkumisen edut

Selällään nukkumista pidetään edullisimpana nukkuma-asentona, koska se tarjoaa monia terveyshyötyjä, kuten vähentää jännityspäänsärkyä, lievittää poskionteloiden ruuhkautumista ja ehkäisee kasvojen ryppyjen syntymistä. Mukavan asennon löytäminen ei kuitenkaan välttämättä ole kaikille luontevaa. Tässä osassa käsittelemme joitakin selällään nukkumiseen liittyviä keskeisiä etuja ja annamme vinkkejä optimaalisen mukavuuden saavuttamiseksi.

Vähentynyt jännityspäänsärky

Yksi selällään nukkumisen merkittävä etu on, että se voi vähentää jännityspäänsärkyä. Kun nukut muissa asennoissa, kuten kylki- tai vatsa-asennossa, niskalihakset saattavat jännittyä tai asentoonsa koko yön ajan. Tämä rasitus voi johtaa jännityspäänsärkyyn, jolle on ominaista tylsä kipu pään ympärillä tai silmien takana. Pitämällä yllä oikeaa linjausta maaten selällään makuuasennossa unen aikana varmistetaan minimaalinen lihasjännitys sekä niskassa että olkapäissä, mikä vähentää näiden vaivojen kehittymisen mahdollisuuksia.

Helpotti sinuksen tukkoisuutta

Jos kärsit säännöllisesti sivuonteloiden ruuhkautumisesta tai allergioista, selinmakuulle siirtyminen voi olla juuri sitä, mitä lääkäri määräsi. Makuuasennossa painovoima tekee taikojaan ja vetää limaa pois nenäkäytävistä, mikä vähentää paineen muodostumista, parantaa hengityskykyä ja parantaa yleisesti ottaen palauttavan torkkuhetken laatua.

Kasvojen ihoärsytyksen ehkäisy

 • Tyynyn aiheuttamien ryppyjen välttäminen: Nukkuminen kasvot alaspäin lisää herkkien kasvokudosten ja karheiden kankaiden välistä kosketusta, mikä aiheuttaa ei-toivottujen juonteiden ja ryppyjen muodostumista yön aikana. Kun tyyny on kuitenkin oikein asetettuna tyynyn päällä, kitka vähenee, jolloin ikääntymisen merkit vähenevät aamulla herätessä.
 • Vähentää aknen puhkeamisia: Toinen etu, josta selällään nukkuvat nauttivat, on pienempi aknen puhkeamisriski. Tämä johtuu siitä, että lika, öljy ja bakteerit voivat kerääntyä kasvoille vähemmän, kun niitä ei paineta tyynyä vasten koko yötä.
 • Parempi ihonhoitotuotteiden imeytyminen: Harkitse asentojen vaihtamista, jotta nämä tuotteet voivat imeytyä tehokkaasti ilman, että ne hankautuvat pois vuodevaatteisiin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että selällään nukkuminen tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä, jotka voivat parantaa yleistä hyvinvointia. Kun siirrytään kylki- tai vatsa-asennosta tähän edullisempaan asentoon, jännityspäänsärkyjen ja poskionteloiden ruuhkautumisen vähenemisen lisäksi voidaan myös ehkäistä kasvojen ihoärsytystä, kuten ryppyjä ja aknen puhkeamisia, sekä parantaa ennen nukkumaanmenoa annettujen ihonhoitohoitojen imeytymistä joka ilta.

Oikea linjaus selällään nukkuville

Oikea linjaus selällään nukkuville

Jos haluat harjoitella nukkumaan selällään oikein ja mukavasti, keskity linjaukseen valitsemalla patja, jossa on sopiva tiheys. Kiinteä patja ja tyyny, joka pitää kehosi oikeassa asennossa ja antaa samalla oikean määrän tukea, ovat olennaisen tärkeitä. Tässä jaksossa käsitellään sopivan patjan tiheyden valitsemista ja täydellisen tyynyn löytämistä.

Oikean patjan tiheyden valitseminen

Ensimmäinen askel kohti miellyttävää selällään nukkumista on sopivan patjan valinta. Keskikova tai kiinteä patja on ihanteellinen selällään nukkuville, sillä se antaa riittävän tuen aiheuttamatta epämukavuutta tai painepisteitä. Kun ostat patjaa, ota huomioon muun muassa seuraavat tekijät:

 • Painosi: Painavammat henkilöt saattavat tarvita kiinteämpiä patjoja, jotta selkärangan oikea linjaus säilyy unen aikana.
 • Materiaalin tyyppi: Muistivaahto-, lateksi- tai hybridipatjat voivat tarjota eritasoisia tuki- ja muotoiluominaisuuksia yksilöllisten mieltymysten mukaan.
 • Talousarvio: Sijoita budjetissasi olevaan laadukkaaseen patjaan, joka vastaa erityistarpeitasi.

Sopivan tyynyn valitseminen

Selällään nukkuessa selkärangan oikean linjauksen säilyttämisen kannalta on tärkeää käyttää sopivaa tyynyä. Oikean tyynyn on tuettava riittävästi päätä ja niskaa nostamatta niitä liikaa tai antamatta niiden vajota liian alas tyynyyn. Seuraavassa on muutamia vinkkejä tyynyjä etsiessäsi:

 1. Tyynyn korkeus (loft): Valitse tyyny, jossa on keskikorkea loft, jonka korkeus vaihtelee tyypillisesti 3 ja 5 tuuman välillä. Tämä auttaa säilyttämään niskan luonnollisen kaarevuuden ja ehkäisemään rasitusta.
 2. Tyynyn materiaali: Muistivaahto- tai lateksityynyt ovat suosittuja valintoja selällään nukkuville, sillä ne mukautuvat pään ja niskan muotoon ja antavat samalla runsaasti tukea. Vaihtoehtoisesti silputetusta muistivaahdosta tai untuvavaihtoehdosta valmistettuja säädettävän täytön tyynyjä voidaan mukauttaa yksilöllisten mieltymysten mukaan.
 3. Tyynyn kiinteys: Keskikova tyyny sopii useimmille selällään nukkuville, sillä se tarjoaa riittävästi tukea ilman, että se on liian kova painepisteisiin.

Näiden seikkojen huomioon ottaminen patjaa ja tyynyä valittaessa parantaa merkittävästi selkärangan linjausta unen aikana, mikä johtaa mukavampiin yöuniin selällään lepäämällä. Eri materiaalien ja tiheyksien kokeileminen voi viedä aikaa, mutta juuri sinulle räätälöidyn täydellisen yhdistelmän löytäminen on vaivan arvoista.

Käyttämällä tyynyjä strategisesti mukava selkä nukkuu

Selällään nukkuminen voi olla vaikeaa, jos olet tottunut muihin asentoihin, mutta kun tyyny on sijoitettu ja järjestetty oikein, voit nauttia selällään nukkumisen eduista ja saada mukavan yöunen. Oikealla tyynyn sijoittelulla ja sijoittelulla voit kuitenkin saavuttaa mukavan yöunen ja samalla hyötyä selällään nukkumisen eduista. Tässä jaksossa selvitämme, miten tyynyjä voi hyödyntää taitavasti, jotta saat mukavamman ja tukevamman unen selällään maatessasi.

Tyynyn sijoittaminen polvien alle

Yksi tehokas tapa lievittää alaselän vaivoja on asettaa tyyny polvien alle. Tämä auttaa ylläpitämään selkärangan luonnollista kaarta vähentämällä lannerangan alueelle kohdistuvaa painetta. Näin toimitaan:

 1. Makaa selälläsi makuulla jalat ojennettuina.
 2. Aseta tyyny molempien polvien alle niin, että ne ovat hieman koholla.
 3. Säädä tyynyn korkeutta tarpeen mukaan, kunnes se tuntuu mukavalta ja tukevalta.

Tämä yksinkertainen säätö voi auttaa ehkäisemään puristumista tai kiertymistä unen aikana, mikä voi johtaa alaselkäkipuihin tai niskakipuihin, jos siihen ei puututa.

Ympäröivä itsesi tyynyillä

Ympäröivä itsesi tyynyillä

Jos olet aktiivinen nukkuja, jolla on taipumus kääntyä kyljelleen tai vatsalleen tahattomasti yön aikana, tyynyjen käyttäminen voi auttaa pitämään sinut paikallasi. Kun luot fyysisiä esteitä vartalosi ympärille tyynyjen avulla, sinun on vaikeampi vaihtaa asentoa tiedostamattasi unen aikana. Näin se onnistuu:

 1. Asetu patjalle selinmakuulle (selinmakuulla).
 2. Aseta tyynyjä vartalosi ympärille, yksi kummankin käsivarren alle ja toinen lantion/reisien kohdalle, jotta muodostuu turvallinen este.
 3. Tarvittaessa voit lisätä ympärillesi lisätyynyjä, jotta saat aikaan mukavan esteen, joka estää liikkumisen unen aikana.

Tämä lähestymistapa voi auttaa kehoasi sopeutumaan ja tottumaan selinmakuulla nukkumiseen.

Lisää tyynyn vinkkejä Back Sleepers

Sen lisäksi, että tyynyjä käytetään strategisesti tukemiseen ja asentamiseen, on tärkeää valita oikeanlainen tyyny optimaalisen mukavuuden saavuttamiseksi. Etsi erityisesti selällään nukkuville suunniteltu tyyny, joka tarjoaa yleensä keskivahvan tuen ja auttaa ylläpitämään niskan oikeaa linjausta. Muistivaahto- tai lateksivaihtoehdot ovat suosittuja valintoja, sillä ne mukautuvat tarkasti pään ja niskan muotoon ja antavat samalla riittävästi tukea.

Muista, että kaikkien mieltymykset vaihtelevat tyynyn kiinteyden, paksuuden ja materiaalikoostumuksen suhteen. Älä pelkää kokeilla erilaisia tyynyjä, kunnes löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan tyynyn.

Säädöt obstruktiivisesta uniapneasta (OSA) kärsiviä varten

OSA:sta kärsivien on tärkeää muuttaa nukkumisasentoa ja -ympäristöä, jotta he voivat nukkua levollisesti. Vaikka selällään nukkumista yleisesti suositellaan, tämä asento ei välttämättä sovi OSA:sta kärsiville, sillä se voi pahentaa kuorsausta tai pahentaa tilaan liittyviä oireita. Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miten pään kohottaminen lisätyynyjen avulla ja vaihtoehtoisten nukkuma-asentojen omaksuminen voivat auttaa lievittämään OSA-oireita.

Pään nostaminen käyttämällä lisätyynyjä

Yksi tehokas tapa vähentää OSA-oireita ja säilyttää samalla mukava selinmakuuasento on nostaa päätä hieman unen aikana. Tämä voidaan saavuttaa asettamalla ylimääräinen tyyny nykyisen tyynyn alle tai investoimalla erityisesti uniapnealle tarkoitettuun tyynyyn. Pään kohottaminen auttaa avaamaan hengitysteitä, mikä helpottaa hengittämistä ja mahdollisesti vähentää kuorsausta ja muita tukkeutuneen ilmavirran aiheuttamia häiriöitä.

OSA:sta kärsiville sopivat nukkumisasennot

Joissakin tapauksissa pelkkä nukkumiskulman säätäminen ei välttämättä helpota riittävästi OSA:han liittyviä ongelmia. Jos näin on, kannattaa kokeilla erilaisia nukkuma-asentoja, jotka helpottavat näitä ongelmia:

 • Nukkuminen sivulla: Kummallakin puolella makaamisen on osoitettu parantavan ilmavirtausta henkilöillä, joilla on lievää tai keskivaikeaa uniapneaa. Vasemmanpuoleista nukkumista suositaan usein, koska se vähentää närästyksen ja happaman refluksin todennäköisyyttä. Kylkiunille suunniteltu tyyny voi auttaa ylläpitämään selkärangan oikeaa linjausta tässä asennossa.
 • Nostettu kylkiasento: Tässä asennossa ylävartaloa tuetaan kiilatyynyllä tai säädettävällä sängyn alustalla, jotta hengitystiet pysyvät avoimina. Tämä on erityisen hyödyllistä henkilöille, joilla on vaikeampia OSA-tapauksia.
 • Tennispallotekniikka: Jos haluat estää selälle kääntymisen unen aikana, kiinnitä tennispallo pyjaman yläosan takaosaan sukan tai pienen pussin avulla. Pallon päällä makaamisen aiheuttama epämukavuus kannustaa sinua pysymään kylkiasennossa koko yön.

Nukkumisasennon muuttamisen lisäksi on tärkeää keskustella asiantuntijan kanssa muista mahdollisista OSA:n hoitomuodoista, kuten CPAP-hoidosta tai elämäntapamuutoksista, kuten kilojen pudottamisesta ja tupakoinnin lopettamisesta. Kun otat nämä toimenpiteet ja löydät optimaalisen nukkumisasennon, olet hyvässä vauhdissa kohti parempaa lepoa huolimatta siitä, että elät obstruktiivisen uniapnean kanssa.

Vinkkejä ja tekniikoita, joilla voit kouluttaa itsesi nukkumaan selälläsi

Vinkkejä ja tekniikoita, joilla voit kouluttaa itsesi nukkumaan selälläsi

Selällään nukkuminen voi olla haastavaa, varsinkin jos olet tottunut nukkumaan muissa asennoissa. Oikeiden tekniikoiden ja säätöjen avulla voit kuitenkin oppia nukkumaan mukavasti selällään. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka auttavat tekemään siirtymisestä sujuvampaa:

Pinottu tyyny tekniikka

Yksi tehokas menetelmä on pinoamistyynytekniikka. Aseta kaksi litteää tyynyä jalkojesi alle, kun makaat selälläsi. Tämä auttaa nostamaan jalkojasi hieman ylöspäin, vähentää alaselkään kohdistuvaa painetta ja edistää koko kehon verenkiertoa.

Käsivarren asento

Käsivarsien asento on ratkaisevassa asemassa, kun haluat varmistaa mukavan selällään nukkumisen. Levitä kädet leveälle, mutta älä anna niiden nojata vartalon sivuille tai mennä ristiin toistensa yli. Kokeile eri käsivarsien asentoja, kunnes löydät sen, joka tuntuu sinulle luonnollisimmalta.

Niskan neutraalin asennon säilyttäminen

Niskakipujen ja -vaivojen välttämiseksi selällään nukkuessa on tärkeää säilyttää niskan neutraali asento valitsemalla sopiva tyynyn korkeus ja kovuus. Erityisesti selällään nukkuville suunnitellun tyynyn tulisi tukea sekä päätä että niskaa ja pitää ne samalla linjassa selkärangan kanssa.

Luo mukava nukkumisympäristö

 • Vältä kofeiinia ennen nukkumaanmenoa: Vältä siksi kofeiinipitoisten juomien nauttimista vähintään neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Ota käyttöön nukkumaanmenorutiini: Jos sinulla on johdonmukainen nukkumaanmenorutiini, se voi antaa kehollesi signaalin siitä, että on aika nukkua. Harkitse lukemisen, meditaation tai lempeän venyttelyn kaltaisten aktiviteettien sisällyttämistä yölliseen rituaaliin.
 • Pidä huoneen lämpötila optimaalisena: Varmista, että huoneen lämpötila on miellyttävä nukkumista varten, yleensä 15-19 °C (60-67 °F).

Ole kärsivällinen ja sinnikäs

Selällään nukkumiseen tottuminen voi viedä aikaa ja harjoitusta. On tärkeää pysyä rauhallisena eikä lannistua, kun siirryt selällään nukkumiseen. Jos huomaat herääväsi eri asentoon yön aikana, siirrä itsesi varovasti takaisin selällesi turhautumatta tai lannistumatta.

Näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla voit nukkua mukavasti selällään ja nauttia sen lukuisista terveyshyödyistä. Muista, että johdonmukaisuus on avainasemassa; pidä kiinni näistä käytännöistä, kunnes niistä tulee toinen luonto, jotta voit nukkua joka yö laadukkaammin.

Usein kysytyt kysymykset liittyen siihen, miten nukkua selällään

Kuinka opettaa itsesi nukkumaan selälläänsi

Jos haluat oppia nukkumaan selällään, aloita valitsemalla mukava patja ja tyyny. Käytä pinoamistyynytekniikkaa tukena, aseta kädet mukavasti sivuille tai vatsan päälle ja pidä niskasi neutraalissa asennossa. Tyynyjen asettaminen ympärillesi voi myös auttaa estämään kyljellesi kaatumisen unen aikana.

Mikä on terveellisin tapa nukkua selällään?

Terveellisin tapa nukkua selällään on selkärangan oikea linjaus ja mukavuus. Valitse sopiva patjan tiheys ja tukeva tyyny, joka pitää niskan neutraaliasennossa. Aseta polvien alle lisätukea antava tyyny, joka takaa painon tasaisen jakautumisen painepisteisiin ja säilyttää samalla selkärangan luonnollisen kaarevuuden.

Kuinka nukkua turvallisesti selällään

Turvallinen selällään nukkuminen edellyttää kehon oikeaa asentoa ja tyynyjen strategista käyttöä. Varmista, että sinulla on sopiva patjan tiheys, käytä sopivaa niskatukea, joka pitää niskasi neutraalissa asennossa, aseta toinen tyyny polvien alle lannerangan helpottamiseksi, nosta päätäsi tarvittaessa (uniapneasta kärsiville) ja ympäröi itsesi tyynyillä, jotka estävät ei-toivottua kääntymistä unen aikana.

Mikä on terveellisin nukkuma-asento?

Terveellisin nukkuma-asento vaihtelee yksilöllisten tarpeiden mukaan; yleisesti ottaen kyljellään (erityisesti vasemmalla) nukkumisesta on kuitenkin lukuisia etuja, kuten parempi ruoansulatus ja verenkierto, ja se vähentää kuorsausta ja happaman refluksin riskiä. Myös selinmakuulla nukkumista pidetään terveellisenä, kun sitä harjoitetaan oikein, oikeassa asennossa ja riittävällä tuella.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku