Miksi voin niin hyvin joogan jälkeen?

Published:

Jooga on ikivanha harjoitus, joka yhdistää mielen, kehon ja hengen. Joogaharjoituksen jälkeen monet harjoittajat kertovat tuntevansa olonsa rauhalliseksi, rentoutuneeksi ja onnelliseksi. Mutta miksi jooga saa sinut tuntemaan olosi niin hyväksi? Tässä ovat tärkeimmät syyt:

Miksi voin niin hyvin joogan jälkeen?

Endorfiineja vapautuu

Yksi suurimmista syistä, miksi jooga saa sinut voimaan hyvin, on se, että se saa aivosi vapauttamaan endorfiineja. Endorfiinit ovat hormoneja, jotka toimivat kehon luonnollisina kivunlievittäjinä. Ne saavat aikaan euforian ja hyvinvoinnin tunteen.

Endorfiineja vapautuu tiettyjen toimintojen, kuten liikunnan, naurun, seksin ja suklaan syömisen aikana. Koska jooga on fyysistä liikuntaa, se käynnistää endorfiinien vapautumisen. Mitä intensiivisempi joogaharjoitus on, sitä suuremman endorfiiniryöpyn koet.

Seuraavan kerran, kun tunnet olosi masentuneeksi, kokeile voimakasta vinyasa flow -tuntia. Endorfiinit nostavat mielialaasi ja jättävät sinut hyvälle tuulelle.

Stressihormonit vähenevät

Sen lisäksi, että jooga lisää hyvänolon endorfiineja, se auttaa vähentämään stressihormoni kortisolin määrää. Kortisolia tuottavat lisämunuaiset vastauksena stressitilanteisiin.

Vaikka kortisoli antaa lyhyellä aikavälillä lisää energiaa ja terävöittää keskittymistä, kroonisesti korkea taso voi lisätä ahdistusta, masennusta ja painonnousua. Joogan säännöllinen harjoittelu voi auttaa pitämään kortisolitasot tasapainossa.

Erityisiä asentoja, jotka ovat erityisen tehokkaita kortisolin alentamisessa, ovat esimerkiksi eteenpäin taittuminen, kala-asento ja jalat ylös seinään -asento. Käytä aikaa näiden palauttavien asentojen pitämiseen ja tunne, kuinka stressi sulaa pois.

Verenkierto lisääntyy

Kun virtaat eri jooga-asentojen läpi, raikas, hapekäs veri kiertää koko kehossasi. Tämä tehostunut verenkierto ravitsee solujasi ja kudoksiasi.

Aivoihin pääsee enemmän verta, mikä voi selittää, miksi joogaharjoituksen jälkeen olo on selkeämpi. Lisääntynyt verenkierto kuljettaa myös pois aineenvaihdunnan jätteitä, kuten maitohappoa, joka kertyy lihaksiin harjoituksen aikana.

Tämä auttaa ehkäisemään arkuutta tai raskasta tunnetta, joka joskus tulee voimakkaan harjoittelun jälkeen. Jooga parantaa verenkiertoa venyttelemällä ja aktivoimalla kaikkia kehon osia, joten tunnet itsesi energiseksi ja nuorekkaaksi.

Hengitys hidastuu

Useimmissa joogamuodoissa korostetaan syvää, tietoista hengitystä. Tämä aktivoi parasympaattista hermostoa, jota joskus kutsutaan "lepää ja sulata" -järjestelmäksi.

Kun stimuloit parasympaattista järjestelmää hitaiden ja tasaisten hengitysten avulla, sydämen syke hidastuu ja verenpaine laskee. Syvä hengitys lisää myös hapensaantia ja auttaa saamaan aikaan "rentoutumisreaktion".

Joogan keskittyminen hengitykseen rauhoittaa hermostoa ja hiljentää mielen hälinää, minkä ansiosta tunnet olosi keskittyneeksi ja rauhalliseksi. Kokeile sisällyttää hengitysharjoitukset jokapäiväiseen elämääsi, ei vain joogaharjoituksiisi. Vedä 5 syvää henkeä herätessäsi, ennen kokousta tai stressaavan hetken aikana sisäisen rauhallisuuden palauttamiseksi.

Psyykkinen höpöttely vähenee

Joogaa harjoittaessasi sinua kannustetaan tyhjentämään mielesi, pysymään läsnä ja keskittymään kehosi tuntemuksiin. Näin harjoittelet aivojasi käyttämään vähemmän aikaa menneisyyden tai tulevaisuuden ajatuksiin, jotka häiritsevät sinua.

Kun päästät irti henkisestä sotkusta, saat tilaa tulla tietoisemmaksi nykyhetkestä. Kun kiinnität enemmän huomiota fyysisiin tunteisiisi, pääset pois mielestäsi ja pääset hetkeen.

"Apinamieli", joka toistaa ajatuksia jatkuvasti, voi viedä energiaa ja saada sinut masentuneeksi. Jooga auttaa luomaan henkistä selkeyttä, jotta voit kokea elämän täydellisemmin juuri nyt.

Sinusta tulee tietoisempi

Sen lisäksi, että jooga vähentää hyödytöntä mielen hälinää, se lisää tietoisuutta. Kun liikut asennoissa tietoisesti, olet tietoisempi kehostasi.

Nykyhetkeen virittäytyminen auttaa kehittämään parempaa kehon ja mielen välistä yhteyttä. Opit kuuntelemaan kehosi fyysisiä ja emotionaalisia signaaleja, jotta voit puuttua ongelmiin ennen kuin ne kasautuvat ja aiheuttavat terveysongelmia.

Joogan avulla harjoitettu tietoisuus tekee kävelyn, syömisen ja puhumisen kaltaisista toiminnoista miellyttävämpiä. Arvostat elämän pieniä hetkiä sen sijaan, että vain kiirehtisit niiden läpi. Joogan avulla tarkkaavaisemmaksi tuleminen saa sinut tuntemaan olosi rauhallisemmaksi ja tyytyväisemmäksi.

Rakennat kehotietoisuutta

Oletko koskaan huomannut, kuinka notkistelet tietokoneen ääressä tai et tajua, että hartiasi ovat kireät, ennen kuin joogaopettaja korjaa asentoasi? Kun joogaat säännöllisesti, tulet paljon tietoisemmaksi kehostasi.

Opit käyttämään keskivartaloasi, rentouttamaan kireitä lihaksia ja liikkumaan oikeassa asennossa. Tämä kehotietoisuus auttaa ehkäisemään kipuja ja vammoja sekä matolla että sen ulkopuolella.

Fyysisiin tuntemuksiin virittäytyminen antaa myös tietoa tunnetilasta. Kun huomaat, missä kehossasi on stressiä, voit puuttua sen perimmäiseen syyhyn. Joogan avulla kehoon palaaminen johtaa parempaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Saat aikaansaannoksen tunteen

Joogaharjoituksen vieminen seuraavalle tasolle antaa onnistumisen tunteen. Kun lopulta onnistut haastavassa asennossa tai pidät asentoa pidempään, tunnet ylpeyttä itsestäsi.

Jo pelkkä tunnille saapuminen ja kehon liikuttaminen on saavutus, joka ansaitsee taputuksen selkään. Keskittyminen pieniin voittoihin auttaa rakentamaan itseluottamusta suurempiin tavoitteisiin joogastudion ulkopuolella.

Joogasarjat on suunniteltu sisältämään eri vaikeusasteisia asentoja. Näin voit kokea onnistumisia jokaisen harjoituksen aikana. Tarkista egosi ovelta, etene omaan tahtiisi ja juhli sitä, että olet harjoitellut.

Näkymät paranevat

Kun voit fyysisesti hyvin, on helpompi olla myös henkisesti positiivinen. Jooga auttaa hallitsemaan kortisolia, joten et stressaannu niin paljon elämän pienistä harmituksista. Syvähengitystekniikat nostavat mielialaa välittömästi, kun olo on alakuloinen.

Aliaktiivisten chakrojen stimuloimiseksi suunniteltujen asentojen harjoittelu voi myös parantaa mielentilaasi. Esimerkiksi selinmakuulla tehtävät taivutukset ja sydämen avaukset ovat energisoivia ja rohkaisevat itseluottamusta. Inversiot saavat energian virtaamaan aivoihin ja voivat lievittää masennusta.

Joogan henkiset elementit herättävät kiitollisuutta, myötätuntoa ja itsensä hyväksymistä. Säännöllisen joogarutiinin ylläpitäminen helpottaa liikkumista elämässä optimistisesti ja armollisesti.

Nukut paremmin

Tunnetko koskaan olevasi liian hermostunut, jotta voisit nukkua hyvin intensiivisen kuntosalin jälkeen? Se on paljon epätodennäköisempää joogan jälkeen. Sen sijaan, että se kiihdyttäisi sinua, jooga valmistelee kehoa lepoon.

Meditatiivinen luonne edistää rentoutumista, joten siirryt heräämisestä uneen helpommin. Jooga auttaa myös vähentämään stressihormoni kortisolin määrää, joka voi häiritä syvää unta.

Rentouttavien asentojen, kuten eteenpäin taittumisen ja savasanan, harjoittelu ennen nukkumaanmenoa viestii aivoille, että on aika rauhoittua. Jopa joogassa opitut perushengitystekniikat voivat auttaa rauhoittamaan mielesi, kun pyörittelet itseäsi.

Huono uni vaikuttaa kielteisesti mielialaan, keskittymiskykyyn, energiatasoon ja immuunijärjestelmän toimintaan. Parantamalla unen laatua jooga antaa sinulle mahdollisuuden tuntea olosi palautuneemmaksi ja energisemmäksi seuraavana päivänä.

Hermosto on tasapainossa

Hermosto jakautuu sympaattiseen ("taistele tai pakene") ja parasympaattiseen ("lepää ja sulata") puoleen. Krooninen stressi yliaktivoi sympaattisen hermoston. Tämä voi saada sinut tuntemaan itsesi hermostuneeksi ja ylivoimaiseksi.

Jooga tasapainottaa hermostoa tietoisuuden, syvähengityksen ja rentoutumistekniikoiden avulla. Parasympaattisen vasteen aktivoiminen saa sinut rauhoittumaan.

Sen lisäksi, että se auttaa sinua löytämään sisäisen rauhan, sillä on myös laajoja terveyshyötyjä. Tasapainoinen hermosto laskee sykettä, ruoansulatus paranee ja vastustuskyky vahvistuu. Joogan harjoittelulla on pysyviä vaikutuksia, jotka auttavat sinua selviytymään päivittäisistä stressitekijöistä.

Kipu vähenee

Kärsitkö jatkuvista säryistä ja kivuista, erityisesti selässä, niskassa ja nivelissä? Joogan harjoittelu parantaa joustavuutta ja liikelaajuutta, mikä voi vähentää kipuja merkittävästi.

Lempeät, terapeuttiset joogatyylit ovat ihanteellisia kivun lievittämiseen. Asentoja pidetään pidempään, ja apuvälineet, kuten huovat ja joogapalikat, antavat lisätukea. Jooga parantaa myös kehotietoisuutta, joten voit korjata kipua aiheuttavia asentotottumuksia.

Sen lisäksi, että jooga rauhoittaa kipeytyneitä lihaksia, se lievittää tutkimusten mukaan tehokkaasti myös vakavampia kiputiloja, kuten niveltulehdusta, migreeniä ja fibromyalgiaa. Lempeän liikkeen ja tietoisuuden yhdistelmä voi jopa vähentää riippuvuutta kipulääkkeistä.

Mielialasi on tasapainossa

Syvä hengitys, meditaatio ja rytmikkäät liikesarjat tekevät joogasta erinomaisen tavan tasapainottaa mielialaa. Tutkimusten mukaan jooga voi vähentää ahdistuksen, masennuksen ja PTSD:n oireita.

Alentamalla stressihormoni kortisolin tasoja jooga auttaa vakauttamaan tunteita ja ehkäisemään mielialan vaihteluita. Endorfiinien vapautuminen tarjoaa myös luonnollista mielialan kohotusta surullisuuden tai ärtyneisyyden vastapainoksi.

Sen lisäksi, että säännöllinen joogaharjoittelu parantaa mielialaa tilapäisesti, se aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa, mikä ehkäisee tulevia tunnekuohuja. Saavuttamasi henkinen selkeys siirtyy myös maton ulkopuolelle.

Saat perspektiiviä

Joogan aikana saavutettava henkinen ja fyysinen hiljaisuus on vapauttavaa. Se antaa sinulle tilaa irrottautua toistuvista ajatusmalleista, jotta voit saada uuden näkökulman.

Kun hidastelet matolla, ratkaisut ongelmiin syntyvät usein orgaanisemmin. Irti päästäminen siitä, mikä ei enää palvele sinua, on helpompaa. Ymmärrät, että kamppailu synnyttää vain lisää kärsimystä.

Keskittymällä sisäänpäin jooga auttaa poistamaan ulkoiset häiriötekijät ja paineet. Näin voit keskittyä uudelleen, jotta voit lähestyä haasteita sisäisestä rauhasta käsin. Kun sinulla on enemmän selkeyttä ja perspektiiviä, elät tavoitteellisemmin.

Rakennat henkisen yhteyden

Vaikka paikallisen studion joogatunneilla keskitytään luultavasti lähinnä fyysisiin asentoihin ja venytyksiin, jooga on perinteisesti hyvin henkisesti suuntautunut. Säännöllisesti harjoitettuna jooga herättää sinut näkemään itseäsi suurempia voimia.

Riippumatta siitä, harjoitatko joogassa aktiivisesti meditaatiota vai et, kokemus kasvattaa henkistä tietoisuutta. Tunne yhteydestä johonkin fyysisen ulkopuolella olevaan tuo syvää merkitystä ja sisäistä rauhaa.

Vaikka et normaalisti pitäisikään itseäsi hengellisenä ihmisenä, joogan aikana voi syntyä hämmästyttävä kunnioituksen ja inspiraation tunne. Tämä edistää kiitollisuutta, myötätuntoa ja uskoa maailman perusjyvyyteen.

Itseluottamuksesi kasvaa

Kun opit uusia asentoja ja vahvistut joogaharjoituksissasi, se kasvattaa itseluottamusta, joka ulottuu myös muille elämänalueille. Voit kantaa itseäsi helpommin ja itsevarmemmin.

Tavoitteiden asettaminen, kuten se, että pystyt pitämään haastavan asennon minuutin ajan tärisemättä, antaa sinulle jotain positiivista, jota kohti voit työskennellä. Pienten voittojen saavuttaminen kasvattaa itseluottamusta suurempiin haasteisiin.

Joogatunnin ei-tuomitseva ympäristö auttaa sinua myös tuntemaan olosi mukavammaksi omassa nahassasi. Kun kehosi muuttuu harjoittelun myötä, arvostelun sijaan juhlistat sen kykyjä. Tämä itsensä hyväksyminen siirtyy maton ulkopuolelle.

Suhteesi paranevat

Joogamatolla kehittämäsi henkinen selkeys, empatia ja sisäinen rauha vaikuttavat myönteisesti myös ihmissuhteisiisi. Kommunikoit taitavammin ja päästät helpommin irti epäkohdista.

Säännöllinen joogaharjoittelu opettaa sinua elämään nykyhetkessä. Sen sijaan, että muistelet menneisyyttä tai murehdit tulevaisuutta, olet täysin sitoutunut vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Mindfulnessin harjoittaminen tekee sinusta paremman ystävän, kumppanin ja kollegan.

Jooga yhdistää sinut myös inhimillisyyteen. Tämä edistää ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja myötätuntoa läheisiä kohtaan, kun väistämättömiä konflikteja syntyy.

Olet tukevassa yhteisössä

Monille omistautuneille joogareille joogastudiosta tulee kuin toinen koti. Opiskelutoverit kannustavat toisiaan ja juhlivat virstanpylväitä yhdessä. Tämä yhteisöllisyys tarjoaa arvokasta sosiaalista tukea.

Kun sinulla on sosiaalinen piiri ihmisiä, jotka pitävät terveyttä ensisijaisena, se motivoi sinua pysymään omissa tavoitteissasi. Voit jakaa vinkkejä kaikesta syömisestä stressin käsittelyyn.

Joogaopettajilla on myös tärkeä rooli yhteisöllisyyden vaalimisessa. Heidän opastuksensa pitää sinut kehittymässä harjoituksissasi viikko toisensa jälkeen. Säännöllinen vuorovaikutus saa opettajat tuntumaan ystäviltä, mikä lisää turvallisuuden ja tuen tunnetta.

Löydät hiljaisuuden sisältä

Nykyaikaisen elämän hektinen tahti vetää meitä miljoonaan eri suuntaan yhtä aikaa. Meitä pommitetaan häiriötekijöillä heräämisestä siihen asti, kun suljemme silmämme illalla. Kaikki tämä aistiärsykkeet ja tiedon ylikuormitus väsyttävät aivoja.

Monille jooga on ainoa mahdollisuus irrottautua digitaalisista laitteista ja hiljentää mielen hälinää. Joogan aikana saavutettu hiljaisuus tuo sinut takaisin keskipisteeseesi. Matolla vietetyn tunnin aikana loputon tehtävälista pysähtyy.

Kun varaat päivällesi tai viikollesi hiljaisia jaksoja, annat hermostollesi kaivattua taukoa. Tämä hiljaisuus on syvästi nuorentavaa. Se vahvistaa kärsivällisyyttäsi, keskittymiskykyäsi ja sisäistä rauhaa.

Itsetuntemuksesi laajenee

Jooga tarjoaa tilaa kääntyä sisäänpäin ja tutkia sisäistä maisemaasi. Kun aistit ja häiriötekijät ovat vähentyneet, voit virittäytyä kehosi hienovaraisiin signaaleihin. Fyysiset tuntemukset, tunteet ja ajatusmallit tulevat kristallinkirkkaiksi.

Tämä lisääntynyt itsetuntemus antaa sinulle syvemmän käsityksen tarpeistasi ja rajoistasi. Opit, missä pidät vielä stressiä, jotta voit vapautua siitä. Huonot tavat, jotka sabotoivat terveyttäsi, nousevat esiin.

Mielen ja kehon välisen yhteyden vahvistaminen joogan avulla saa sinut tuntemaan itsesi kokonaiseksi. Kun toimintasi on linjassa todellisten tarpeidesi kanssa ulkoisten paineiden sijaan, saat viisautta.

Löydät terveen pakopaikan

Monien ihmisten elämä tuntuu nykyään loputtomalta tehtävälistalta. Juoksemme kuumeisesti tehtävästä toiseen, emmekä koskaan tunne olevamme perillä tai rauhassa. Tämä krooninen stressitila vie todellisen veronsa sekä fyysiseltä että henkiseltä terveydeltä.

Jooga tarjoaa terveellisen pakopaikan, jossa ainoa odotus on, että olet läsnä. Tuon yhden tunnin ajan olet täysin vapaa työn määräajoista, kotitöistä ja perhevelvoitteista. Lupa lakata ponnistelemasta on uskomattoman vapauttavaa.

On elintärkeää päästä edes hetkeksi eroon normaaleista velvollisuuksista. Ilman tätä on vaikea lähestyä elämän vaatimuksia rauhallisesta ja tasapainoisesta paikasta käsin. Jooga tarjoaa suojaa arjen stressin myrskyn edestä.

Opit päästämään irti

Kun harjoittelet jooga-asentoja, huomaat, että mielesi harhailee työhön, ihmissuhteisiin ja keskeneräiseen tehtävälistaan liittyviin ajatuksiin. Väistämättä arvioit myös suoritustasi tai ponnistelet saadaksesi kehosi "täydelliseen" linjaan.

Mutta olennainen osa joogaa on huomata nämä ajatukset ja tuomiot ja sitten päästää niistä tietoisesti irti. Kiintyminen tuloksiin luo vain lisää jännitystä kehoon ja mieleen.

Tämä lempeän vapauttamisen prosessi opettaa sinulle, kuinka vapauttavaa on pysyä läsnä. Kun päästät irti siitä, miltä asento näyttää, voit asettua siihen ja tuntea sen hyödyt. Tämän oppitunnin soveltaminen muihin elämän osa-alueisiin keventää henkistä kuormaasi.

Kehität kurinalaisuutta

Joogaharjoitteluun sitoutuminen vaatii kurinalaisuutta. Jooga vaatii paljon sekä keholta että mieleltä aina studioon menosta haastavien asentojen pitämiseen. Alkuinnostus usein hiipuu.

Mutta jos pysyt siinä vastarinnan hetkien läpi, rakennat henkistä lujuutta, joka palvelee sinua kaikilla elämänalueilla. Epämukavuutta on helpompi sietää. Myöhästynyt tyydytys muuttuu makeammaksi.

Kurinalaisuuden harjoittaminen joogan avulla ei ole synkkä askare. Saavuttamasi itseluottamus tekee tulevista haasteista vähemmän pelottavia. Ymmärrät, että pystyt paljon enempään kuin luulitkaan.

Sinä vapautut tuomiosta

Vaikka jooga rohkaisee sinua huomaamaan kehosi ja mielesi tilan, siinä ei koskaan ole kyse itsesi ankarasta tuomitsemisesta. Epäonnistumisen tai riittämättömyyden tunteisiin takertuminen synnyttää vain lisää kärsimystä.

Jooga muistuttaa sinua pysymään uteliaana, kärsivällisenä ja myötätuntoisena itseäsi kohtaan. Edistyminen tapahtuu hitaasti. Jokainen keho ja matka on ainutlaatuinen. Arvostelusta luopuminen antaa tilaa hyväksymiselle.

Tämä asenne vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin. Arvostelet muita vähemmän kriittisesti ja keskityt enemmän ehdottomaan myönteiseen suhtautumiseen. Jäykistä odotuksista vapautuminen johtaa suurempaan tyytyväisyyteen ja sisäiseen vapauteen.

CBD-öljyn sisällyttäminen joogaharjoitukseesi

Kaikkien edellä kuvattujen henkisten ja fyysisten hyötyjen lisäksi jotkut joogan harrastajat ovat huomanneet, että CBD-öljyn käyttö tehostaa heidän istuntojaan. CBD on lyhenne sanoista kannabidioli, joka on kannabiskasveissa esiintyvä yhdiste.

Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla CBD-kapselit voidaan sisällyttää joogahoitoosi:

CBD hierontaöljy

Levitä CBD-öljyä suoraan iholle ennen joogaharjoitusta. CBD imeytyy ihon läpi ja vähentää mahdollisesti epämukavuutta venyttelyn aikana. Se edistää myös yleistä rentoutumista. CBD-öljyn hierominen kireisiin lihaksiin sen jälkeen auttaa palautumista.

CBD syötävät

Nauti CBD-purukumia, suklaata tai kapselia tuntia ennen joogatuntia. CBD:n imeytyminen ruoansulatuskanavan kautta tuottaa pysyviä vaikutuksia, jotka alkavat harjoituksen aikana.

CBD Vape Pen

Ota muutama tuoksu CBD-tippikynästä joogajaksojen välillä tai savasanan aikana. CBD:n hengittäminen tarjoaa nopeimmat vaikutukset paikan päällä tapahtuvaan rentoutumiseen. CBD:n höyrystäminen on helppo käyttää huomaamattomasti, eikä se myöskään jätä sinuun muuttunutta tai heikentynyttä oloa.

CBD-juomat

CBD:llä täytetyn teen, veden tai mehun juominen ennen joogaa tai sen jälkeen tarjoaa nesteytystä ja rauhoittavia CBD-vaikutuksia.

CBD Topicals

Levitä CBD-voidetta, salvaa tai roll-on-voidetta joogaharjoituksen jälkeen suoraan kipeisiin lihaksiin tai niveliin. CBD imeytyy ihon läpi, mikä nopeuttaa harjoituksen palautumista.

CBD-lisän lisääminen nykyiseen joogarutiiniin voi tarjota vahvistusta ja synergiaa. Varmista kuitenkin, että tarkistat asian joogaohjaajaltasi ennen kuin käytät CBD:tä tunnilla ensimmäistä kertaa. Aloita hitaasti pienillä annoksilla ja säädä yksilöllisen vasteesi perusteella.

Mikä on "joogahumala" ja mikä sen aiheuttaa?

"Joogahumulla" tarkoitetaan euforian, selkeyden, tyytyväisyyden ja autuuden tunnetta, josta monet joogaharrastajat kertovat harjoitustensa aikana tai niiden jälkeen. Tähän luonnolliseen huumaan vaikuttavat monet tekijät:

 • Lisääntynyt verenkierto - Aivoihin ja koko kehoon virtaa enemmän hapekasta verta, mikä antaa energiaa.
 • Endorfiinien vapautuminen - Nämä hyvän olon hormonit toimivat luonnollisina kipulääkkeinä ja kohottavat mielialaa. Mitä voimakkaampaa jooga on, sitä suurempi on endorfiinipöhinä.
 • Vagushermon stimulointi - Vagushermo yhdistää aivot moniin tärkeisiin elimiin. Jooga aktivoi sitä laukaisemaan rentoutumisreaktion ja tasapainottamaan hermostoa.
 • Suuremmat GABA-tasot - GABA on aivojen tärkein estävä välittäjäaine, joka vähentää ahdistusta ja edistää rauhallisuutta. Jooga kohottaa matalaa GABA-tasoa.
 • Amygdalan deaktivointi - Tämä aivoalue hallitsee pelkoa ja stressiä. Jooga auttaa hiljentämään liian stimuloituneen amygdalan.
 • Lisääntynyt dopamiini - Tämä kemikaali vaikuttaa motivaatioon, keskittymiseen ja palkitsevuuden tunteeseen. Jooga vapauttaa dopamiinia.

Kuinka kauan joogan myönteiset vaikutukset kestävät tunnin päättymisen jälkeen?

Se vaihtelee henkilöstä ja joogaharjoituksen intensiteetistä riippuen, mutta henkiset ja fyysiset hyödyt kestävät yleensä useita tunteja jopa koko päivän harjoituksen päättymisen jälkeen. Stressinpoisto ja mielialan kohotus pysyvät yleensä pisimpään.

Säännöllisen harjoittelun myötä positiivisuudesta, ahdistuksen vähenemisestä, paremmasta unesta ja yhteenkuuluvuuden tunteesta voi tulla uusi normaali tilasi. Kumulatiiviset vaikutukset kehittyvät ajan myötä.

Aiheuttaako kuuma jooga todennäköisemmin "joogahumun"?

Bikramin kaltaiset kuumat joogatyylit, jotka suoritetaan lämmitetyssä huoneessa, lisäävät varmasti hyvänolon vaikutuksia. Lämpö lisää verenkiertoa, löysää lihaksia ja mahdollistaa syvemmät venytykset. Tämä tehostaa endorfiinien ja muiden välittäjäaineiden vapautumista.

Infrapunalämpö aiheuttaa myös verisuonten laajenemista eli verisuonten laajentumista, mikä lisää verenkiertoa. Muista vain pitää nestettä ja pitää taukoja tarpeen mukaan. Intensiteetti ei sovi kaikille.

Miksi jotkut ihmiset raportoivat voivansa huonommin joogan jälkeen?

On muutamia syitä siihen, miksi jooga voi jättää joillekin ihmisille mieluummin tyhjennyksen tai ärtyneisyyden kuin piristyksen tunteen:

 • Liian pitkälle menevä ponnistelu voi johtaa endorfiinien vapautumisen sijasta uupumiseen. Vältä ylirasitusta ja kuuntele kehosi rajoja.
 • Kuumissa luokissa nestehukka on yleistä. Juo runsaasti elektrolyyttipitoisia nesteitä ennen tuntia, sen aikana ja sen jälkeen.
 • Alhainen verensokeri voi aiheuttaa huimausta ja mielialan laskua. Syö tasapainoinen ateria pari tuntia etukäteen.
 • Paikallaan makaaminen savasanassa voi rentoutumisen sijaan johtaa liialliseen ajatteluun. Kokeile sen sijaan kävelymeditaatiota tai istumameditaatiota.
 • Vääränlaisesta muodosta johtuva loukkaantuminen tai ylivenytys voi aiheuttaa kipua ja arkuutta. Rakenna asentoja vähitellen opettajan opastuksella.
 • Jo olemassa oleva ahdistus tai trauma voi aluksi tuntua joogan laukaisemalta. Varovainen ja hidas harjoittelu auttaa rakentamaan sietokykyä.

Miksi jooga saattaa tehdä jonkun tunteelliseksi?

Joogan mahdollistama henkinen selkeys ja sisäinen rauhallisuus mahdollistavat haudattujen tunteiden vapauttamisen. Loukkuun jääneet surun, vihan, turhautumisen jne. tunteet voivat nousta pintaan.

Syvä hengitys lisää myös hapenottoa ja pranan virtausta, mikä voi avata tukkeutuneen energian. Tämä emotionaalinen vapautuminen on terapeuttista, mutta voi aluksi tuntua ylivoimaiselta. Selvitä opettajasi kanssa etukäteen, jos haluat välttää tunteiden laukaisijoita.

Kuinka pian ruokailun jälkeen voi joogata?

Ruoan sulattamiseen on hyvä varata 1-3 tuntia täysipainoisen aterian jälkeen ennen joogaa. Taivutus- ja kiertoasennot voivat olla epämukavia täydellä vatsalla. Kevyet välipalat 1 tunti ennen ruokailua ovat yleensä hyviä. Juo riittävästi nestettä sillä välin.

Kuuntele kehoasi ja vähennä asentoja, jotka tuntuvat epämukavilta syömisen jälkeen. Keskity sen sijaan enemmän palauttaviin asentoihin. Anna ruoan sulaa täysin ennen kuin harjoittelet voimakkaita vinyasa-virtoja tai inversioita.

Onko joogan tyypillä merkitystä mielialan kannalta?

Ahdistuksen vähentämiseen ja positiivisuuden lisäämiseen sopivat lempeä restoratiivinen jooga, yin-jooga ja hatha-jooga. Hitaampi tahti ja pidempään pidetyt asennot rauhoittavat mieltä ja hermostoa.

Voimakkaammat harjoitukset, kuten Ashtanga, power vinyasa ja hot jooga, kehittävät lämpöä ja lisäävät endorfiinien määrää, joten ne ovat parempia mielialan kohottamiseksi. Kokeile, mikä tyyli saa sinut tuntemaan olosi tasapainoisimmaksi ja pirteimmäksi päivästä toiseen.

Miten voin pidentää myönteisiä vaikutuksia tunnin päättymisen jälkeen?

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit laajentaa joogasta saatua kohotettua tunnetta:

 • Vietä 5-10 minuuttia istuvassa meditaatiossa tai savasanassa.
 • Harjoittele pranayama-hengitysharjoituksia
 • Ota lämmin kylpy epsom-suolojen kanssa.
 • Juo runsaasti vettä nesteytystä varten
 • Pidättäydy alkoholista tai kofeiinista
 • Syö ravitseva täysravintoateria
 • Päiväkirjaa tai pohdi saatuja oivalluksia
 • Nuku riittävästi
 • Muistuta itseäsi läpimurroista
 • Varaa seuraava joogatunti! Johdonmukaisuus on avainasemassa.

Yhteenveto

Jooga on ikivanha intialainen harjoitus, joka yhdistää mielen, kehon ja hengen fyysisten asentojen, hengitystekniikoiden ja meditaation avulla. Säännöllinen jooga tarjoaa laajoja fyysisiä ja henkisiä terveyshyötyjä, jotka saavat harjoittajat tuntemaan olonsa upeaksi jokaisen harjoituksen jälkeen. Vapauttamalla endorfiineja ja alentamalla stressihormoneja jooga kohottaa mielialaa luonnollisesti. Keskittyminen syvään hengitykseen aktivoi parasympaattista hermostoa ja rauhoittaa mieltä ja kehoa. Jooga lisää myös verenkiertoa, kehittää kehotietoisuutta ja parantaa tietoisuutta. Harjoitus kannustaa itsensä hyväksymiseen ja myötätuntoon.

Haastavien asentojen hallitsemisesta tai säännöllisestä tunneilla käymisestä syntyvä onnistumisen tunne saa sinut myös tuntemaan olosi hyväksi. Jooga auttaa kehittämään kurinalaisuutta, mikä lisää itseluottamusta. Henkiset elementit antavat mielekkyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Joogastudioiden kannustava yhteisö motivoi sinua parantamaan itseäsi. Kaiken kaikkiaan jooga antaa sinulle välineitä löytää sisäinen rauha, päästää irti arvostelusta ja lähestyä elämän vaatimuksia tasapainoisemmasta paikasta käsin. Joogaharjoituksen fyysinen kauneus yhdistettynä sisäiseen hiljaisuuteen luo luonnollisen huuman.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku