Onko jooga omistettu Jumalalle?

Published:

Jooga on ikivanha harjoitus, josta on tullut uskomattoman suosittu nykyaikana. Jooga keskittyy fyysisiin asentoihin, hengitystekniikoihin ja meditaatioon, ja se tarjoaa monia etuja sekä keholle että mielelle. Mutta onko joogalla uskonnolliset juuret? Onko joogan harjoittaminen omistettu jollekin tietylle jumalalle tai jumaluudelle?

Onko jooga omistettu Jumalalle?

Nämä ovat yleisiä kysymyksiä niille, jotka tutustuvat joogaan ensimmäistä kertaa. Jooga sai alkunsa Intiasta tuhansia vuosia sitten, joten se liitetään usein hindulaisuuteen. Joogan taustalla olevat tarkoitusperät ovat kuitenkin kehittyneet vuosisatojen kuluessa, ja joogaharjoitus on levinnyt kaikkialle maailmaan.

Onko jooga siis uskonnollista? Tarkoittaako joogan harjoittaminen, että sinun on käännyttävä hindulaisuuteen? Palvotko intialaista jumaluutta, kun suoritat jooga-asentoja? Tutkitaan aihetta syvällisesti.

Joogan historia ja alkuperä

Joogan juuret juontavat juurensa yli 5 000 vuotta sitten muinaiseen Intiaan. Sana "jooga" tulee sanskritin kielen sanasta "yuj", joka tarkoittaa liittämistä, yhdistämistä tai ikeen asettamista. Tämä kuvastaa harjoituksen tavoitetta yhdistää keho, mieli ja henki.

Joogan varhaisimmat perusteet kehitettiin Indus-Sarasvati-sivilisaatiossa Pohjois-Intiassa. Arkeologit ovat löytäneet kivitiivisteitä, jotka kuvaavat jooga-asentoja käyttäviä hahmoja ja jotka ovat peräisin vuodelta 3000 eaa. Joogaa koskevia opetuksia sisältäviä pyhiä tekstejä ovat muun muassa Vedat, Upanishadit ja Bhagavad Gita.

Jooga oli siis alkuperältään osa muinaista intialaista henkisyyttä. Sitä ei kuitenkaan alun perin suunniteltu keinoksi palvoa yhtä tiettyä jumaluutta. Pikemminkin se oli polku itsensä ymmärtämiseen ja yhteyteen universaalin kosmisen energian kanssa.

Joogasutrat, jotka tietäjä Patanjali kirjoitti noin 400 jKr., esittivät joogan kahdeksan osaa. Vain kolme raajaa keskittyy fyysisiin asentoihin. Muut osat käsittelevät enemmän eettisiä kurinalaisuuksia ja sisäisen hengen tilaa.

Hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa ja jainismissa kehittyi vuosisatojen kuluessa erilaisia joogakouluja. Viime aikoina, 1800-luvun lopulla, joogamestarit toivat harjoituksiaan länsimaihin. Swami Vivekananda, joka oli merkittävä henkilö, toi joogan Yhdysvaltoihin. Hän korosti joogaa pikemminkin keinona parantaa terveyttä ja hyvinvointia kuin uskonnollisena harjoituksena.

Tämä aloitti liikkeen, jossa keskityttiin enemmän fyysisiin asentoihin ja sarjoihin, mikä on tehnyt joogasta yhä suositumpaa kaikkialla maailmassa. Jooga on laajentunut paljon henkisiä juuriaan pidemmälle, ja siitä on tullut valtavirran terveys- ja kuntoilujärjestelmä.

Onko moderni jooga uskonnollinen?

Joogan alkuperän vuoksi on ymmärrettävää, että jotkut saattavat pitää joogaa uskonnollisena harjoituksena, joka liittyy hindujumaluuksiin. Joillekin joogalla on syvällinen hengellinen merkitys. Nykyaikaisilla joogatunneilla ei kuitenkaan pyritä indoktrinoimaan osallistujia hindulaisiin uskomuksiin.

Paikallisella kuntosalilla tai sosiaalikeskuksessa järjestettävillä joogatunneilla keskitytään kehon ja mielen yhdistämiseen. Ne sisältävät yleensä kolme osaa:

  • Asanat: Nämä ovat jooga-asentoja ja -jaksoja, jotka on suunniteltu lisäämään voimaa ja joustavuutta. Esimerkiksi soturiasennot, alaspäin kääntyvä koira ja puuasento.
  • Pranayama: Hengitystekniikoita, joilla pyritään hallitsemaan hengitystä, lisäämään elinvoimaa ja edistämään tarkkaavaisuutta. Esimerkiksi vuorotteleva sieraimiin hengittäminen ja vatsahengitys.
  • Dhyana: Meditaatio ja rentoutuminen mielen rauhoittamiseksi. Usein tunnin lopussa harjoitellaan savasana eli ruumisasento.

Hindulaisuuden lisäksi monet muutkin uskonnot ja filosofiat sisältävät nämä kolme elementtiä jossakin muodossa. Joogatunteja ei siis ole tarkoitettu uskonnollisiksi rituaaleiksi, vaikka ne voivat silti olla osallistujille hengellisiä kokemuksia.

Joillakin joogatyyleillä on kuitenkin vahvemmat siteet muinaisiin henkisiin juuriin. Hatha-, bhakti- ja tantrajooga ovat muutamia niistä, joilla on selvempiä hindulaisia vaikutteita. Näissäkin tyyleissä keskitytään kuitenkin yleensä enemmän asentojen ja meditatiivisten näkökohtien käyttämiseen terveempään kehitykseen, stressin vähentämiseen ja tietoisuuden lisäämiseen.

Kaiken kaikkiaan jooga on kehittynyt pitkälti henkilökohtaiseksi terveys- ja hyvinvointijärjestelmäksi. Vaikka joogaohjaajat saattavat sisällyttää joitakin sen alkuperäisiä hengellisiä opetuksia, useimmat ymmärtävät, että osallistujilla on erilaiset uskonnolliset taustat ja tavoitteet.

Sinun ei tarvitse kääntyä uskontoihin tai palvoa hindujumalia saadaksesi hyötyä joogasta. Joogatunnit tarjoavat keinon liikkua, rentoutua ja tulla tietoisemmaksi, joka on kaikkien ulottuvilla. Jos sinua miellyttävät vain fyysiset komponentit, useimmat opettajat pystyvät mukautumaan siihen välttämällä avoimen hengellistä kieltä. Kerro henkilökohtaisista tarpeistasi ja rajoistasi.

Mainitaanko kaikessa joogassa hindujumalia?

Kun otetaan huomioon joogan hindulaiset juuret, tarkoittaako tämä, että kaikilla joogatunneilla tunnustetaan hindulaisia jumaluuksia? Ei välttämättä. Useimmilla ei-uskonnollisilla joogatunneilla vältetään avoimia hengellisiä komponentteja. Tunnin rakenne keskittyy fyysisiin liikkeisiin, hengitystekniikoihin ja meditaatioon.

On kuitenkin olemassa joitakin perinteisiä hindulaisia termejä ja käsitteitä, jotka vaikuttavat joogaopettajan koulutukseen ja oppituntien rakenteeseen. Saatat törmätä joihinkin seuraavista:

  • Namaste - Tarkoittaa "kumarra minua sinulle" tai "kumarran sinulle". Sanotaan yleensä tunnin lopussa kämmenet yhteen painettuina lähellä sydäntä. Voi yksinkertaisesti osoittaa kunnioitusta opettajan ja oppilaan välillä.
  • Mandala - sanskritiksi ympyrä. Edustaa maailmankaikkeutta. Symbolisoi yhtenäisyyttä.
  • Chakrat - kehon energiakeskukset. Tärkeimmät chakrat vastaavat selkärangan hermoverkkoja.
  • Prana - elintärkeä elämänvoima tai energia, joka on olemassa kaikissa elävissä olennoissa. Sitä hallitaan pranayama-hengitystekniikoiden avulla.
  • Guru - Henkinen opettaja. Joogaopettajaa kutsutaan joskus guruksi.
  • Ohm/Aum - hindujen pyhä symboli ja ääni, joka edustaa maailmankaikkeutta. Voidaan laulaa tunnin alussa tai lopussa.
  • Namaskar/Anjali Mudra - Kämmenet yhteen. Käytetään yhdessä kumartamisen tai namasten kanssa.
  • Bija Mantrat - Pyhät siemenäänet, joita käytetään chanttauksessa/mantroissa (esim. Om).

Useimmat joogaohjaajat esittelevät nämä termit hengitykseen, liikkeeseen ja hyvinvointiin keskittyvässä kontekstissa. Merkityksiä mukautetaan vastaamaan nykyaikaisia, maallisia käytäntöjä. Esimerkiksi korostetaan sitä, miten pranayama-hengitys lisää energiatasoja, eikä niinkään hengellisiä elementtejä.

Monien hindulaisten termien kuuleminen voi kuitenkin tuntua joistakin epämukavalta. Monilla joogatunneilla vältetään hengellisen kielen avointa käyttöä. Jos haluat välttää sitä, etsi ohjaajia, jotka mainostavat maallisia, kehopainotteisia tunteja. Selitä mieltymyksesi. Harkitse myös Hatha-joogatunteja, jotka ovat yleensä vähemmän hengellisiä.

Onko sinun osallistuttava hindulaisiin lauluhetkiin tai rituaaleihin joogatunneilla? Ei missään nimessä. Voit kunnioittavasti pidättäytyä kaikista osista, jotka eivät tunnu mukavilta. Useimmat ohjaajat pyrkivät luomaan tervetulleita tiloja erilaisista taustoista tuleville oppilaille.

Voiko jooga olla ristiriidassa muiden uskontojen kanssa?

Koska useimmat joogatunnit keskittyvät fyysiseen harjoitteluun sekä hengitystyöhön ja meditaatioon, ne sopivat yhteen kaikkien uskontojen kanssa. Jos kuitenkin seuraat uskontoa, joka kieltää muiden jumalien tai epäjumalien palvomisen, joogan hengelliset juuret saattavat antaa aihetta huoleen.

Joogan tavoitteena ei ole saada osallistujia palvomaan hindujumalia. Jotkut kuitenkin väittävät, että Om-äänellä tunnustetaan hindujen käsitys Brahmanista korkeimpana universaalina henkenä.

Toiset huomauttavat, että aurinkotervehdykset ja soturiposeeraukset jäljittelevät auringonjumala Suryalle omistettuja rituaaleja. Jos uskontosi kieltää kunnioituksen osoittamisen muille jumalille, tämä voi olla ongelma. Sama pätee hindulaisten kirjoitusten, kuten Bhagavad Gitan, hyödyntämiseen.

Yksittäisen joogatunnin ei kuitenkaan tarvitse sisältää mitään näistä osatekijöistä. Useimmissa joogatunneissa vältetään avoimesti uskonnollisia elementtejä ja käytetään asentojen nimiä, kuten aurinkotervehdys, puhtaasti kuvaustarkoituksessa. Ota yhteyttä ohjaajiin varmistaaksesi, että tunneilla ei käytetä kieltä tai rituaaleja, joita pidät sopimattomina. Keskity joogaan mielen ja kehon hyvinvoinnin muotona pikemminkin kuin henkisyytenä.

Jos kuulut uskontokuntaan, joka kieltää joogan kokonaan sen taustan vuoksi, tiedä, että jotkut kirkot ja kirkkokunnat ovat kehittäneet kristillisen joogan vaihtoehtoja. Niistä poistetaan hindulaiset elementit ja niihin sisällytetään pyhien kirjoitusten lukemista sekä kristillistä musiikkia. Joogaa ei tarvitse harjoittaa alkuperäisessä muodossaan fyysisten ja henkisten hyötyjen saamiseksi. Säädä se sopivaksi omalle mukavuusalueellesi.

Pitäisikö sinun välttää chakra-korjauksia?

Joogan oppimiseen kuuluu chakrajärjestelmän tutkiminen. Chakroilla tarkoitetaan seitsemää energiakeskusta, jotka kulkevat selkärangan tyvestä pään kruunuun. Kukin niistä vastaa tärkeintä hermoverkkoa, sisäeritysrauhasta ja tietoisuuden osa-aluetta.

Vaikka käsite kehon energiakeskuksista on sidoksissa hindulaisuuteen ja muihin intialaisiin uskontoihin, se ei ole sidoksissa vain yhteen uskontokuntaan. Monilla muinaisilla kulttuureilla oli samankaltainen käsitys fyysisen kehon läpi virtaavasta energiasta. Joidenkin mielestä chakrojen avaaminen on elintärkeää henkisen valaistumisen kannalta, kun taas toiset pitävät sitä keinona tasapainottaa hermostoa.

Useimmilla joogatunneilla ei käsitellä chakra-teoriaa. Jotkut opettajat kuitenkin sisällyttävät harjoituksiin ajatuksen chakrojen linjaamisesta ja avaamisesta. Edistääkö tämä hindulaista henkisyyttä? Se riippuu siitä, missä yhteydessä se esitetään.

Jooga-asentoja harjoittaessasi ajatuksen energian liikuttamisesta kehon eri alueiden läpi ei tarvitse olla ristiriidassa uskonnollisten uskomusten kanssa. Jos jokaiselle chakralle kuitenkin liitetään yksityiskohtaisia hengellisiä merkityksiä, se voi tuntua joistakin epämiellyttävältä.

Jos haluat välttää chakra-kieltä uskonnollisten näkemystesi vuoksi, kerro siitä joogaopettajallesi. On silti olemassa tapoja keskittyä sisäisesti ja ohjata liikettä eri lihasryhmien ja nivelten kautta viittaamatta erityisesti chakroihin. Etsi vaihtoehtoja, jotka tuntuvat sinulle sopivilta. Useimmat ohjaajat pyrkivät osallistaviin ympäristöihin.

Pitääkö joogan olla uskonnollista?

Ei - joogan ei tarvitse olla uskonnollista, jos et halua sen olevan. Joogan juuret huomioon ottaen joogalla on luonnollisesti historiallisissa muodoissaan hengellisiä ja uskonnollisia assosiaatioita. Mutta kun joogaharjoitus on kukoistanut maailmanlaajuisesti, joogan taustalla olevat aikomukset ovat laajentuneet valtavasti.

Vaikka joogastudiot ovatkin paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat liikkumaan yhdessä ja jotka usein edistävät yhteisöllisyyttä, ne eivät ole jumalanpalveluspaikkoja. Joogan harjoittelun itsessään ei tarvitse olla yhtään sen uskonnollisempaa kuin harjoitusten, joita saatat tehdä kuntosalitunnilla tai urheilla kentällä.

Joogan hengellisillä puolilla on merkitystä vain henkilöille, jotka aktiivisesti omaksuvat ne ja resonoivat niiden kanssa. Jos olet agnostikko tai harjoitat muuta uskontoa, voit helposti nähdä joogan fyysisen kunnon ja mielenterveyden muotona.

Muista, että jooga tarkoittaa yhdistymistä. Vaikka hindulaisuus keskittyykin itsen ja jumaluuden väliseen yhteyteen, jooga voi tarkoittaa myös yksinkertaisesti kehon, hengityksen ja mielen yhdistämistä. Jos haluat välttää hindulaisia komponentteja, on olemassa keinoja maallistaa harjoitus:

  • Keskity jooga-asentoihin ja hengitykseen, mutta älä hengellisiin näkökohtiin, kuten laulamiseen.
  • Valitse ohjaajat, jotka opettavat joogaa liikuntana ja kehon ja mielen hyvinvointina. Vältä hindufilosofiaa korostavia opettajia.
  • Muotoile käsitteet, kuten prana ja chakrat, tieteellisemmin hengitykseen ja fysiologiaan liittyvillä tavoilla.
  • Käytä joogaa liikkuvana meditaationa, mutta korvaa se oman uskosi lauseilla.
  • Pyydä opettajia välttämään uskonnollista terminologiaa, joka ei tunnu sinusta mukavalta.

Parantava liike ja henkiset hyödyt ovat tärkeimpiä. Avoimella kommunikaatiolla ja asianmukaisella ohjauksella erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat hyötyä joogasta. Pysy uskollisena omalle henkilökohtaiselle henkisyydellesi ja opi samalla kunnioittavasti muinaisista viisausperinteistä.

Voinko yhdistää joogan ja uskontoni?

Ehdottomasti! Ei ole mitään syytä, miksi joogaharjoitusten harrastamisen pitäisi olla ristiriidassa jonkun nykyisen uskon kanssa. Jooga voi täydentää, mutta sen ei tarvitse korvata uskontoa.

Monien maailman suurimpien uskontojen edustajat ovat havainneet joogan olevan täysin sopusoinnussa heidän keskeisten uskomustensa kanssa. Esimerkiksi kristillinen jooga poistaa avoimet hindulaiset elementit ja sisällyttää siihen Jeesus Kristus-keskeiset opetukset. Harjoitus vahvistaa kehoa palvelemaan paremmin Jumalaa.

Seuraavassa on joitakin esimerkkejä tavoista, joilla jooga voi toimia eri uskontojen kanssa:

  • Kristinusko - Harjoittele palvovaa liikettä, tutki pyhien kirjoitusten kohtia savasanan aikana ja omista joogaharjoitus Jeesukselle.
  • Juutalaisuus - Keskity joogaan liikunnan ja parantumisen muotona. Vältä laulamista ja aurinkotervehdyksiä.
  • Islam - Käytä joogaa Allahille omistautumisen muotona ja vältä sopimattomia rituaaleja. Rukoile Allahia mieluummin kuin chanttaile. Kasvot poispäin auringosta.
  • Buddhalaisuus - Hyväksy jooga tietoisuuteen perustuvana meditaation muotona ja polkuna, jonka avulla kärsimys voidaan lopettaa vähentämällä mielihaluja ja kiintymyksiä.

Joogan uskonnollisilla näkökohdilla on merkitystä vain, jos ne ovat sopusoinnussa uskomustesi kanssa. Muussa tapauksessa voit pitää jooga-asentoja minkä tahansa terapeuttisen liikkeen, hengitystyön ja meditaation muotona. Etsi opettajia, jotka kunnioittavat uskoasi sen sijaan, että tyrkyttävät sen kanssa ristiriidassa olevia näkökohtia.

Jos uskonnollasi on erityisiä kieltoja, vältä joogamuotoja, joissa korostetaan hindulaista hengellisyyttä. Muotoile se sen sijaan liikunnaksi, johon liittyy pyhien kirjoitusten opiskelua ja oman perinteesi rukouksia. Joogan hyödyt voivat vahvistaa mitä tahansa uskoa.

Yhteenveto

  • Jooga sai alkunsa yli 5 000 vuotta sitten muinaisessa Intiassa ja oli osa hindujen henkistä perinnettä, mutta se on kehittynyt huomattavasti siitä lähtien.
  • Nykyään jooga keskittyy pääasiassa fyysisiin asentoihin, hengitystekniikoihin ja meditaatioon, joiden tavoitteena on yhdistää mieli ja keho.
  • Useimmilla joogatunneilla vältetään avoimia uskonnollisia elementtejä, vaikka joitakin perinteisiä hindulaisia termejä käytetäänkin.
  • Yksittäisen joogaharjoituksen tavoitteena ei ole saada ihmisiä kääntymään hindulaisuuteen tai palvomaan tiettyjä jumalia.
  • Jotkin konservatiiviset uskonnot saattavat kuitenkin edelleen kieltää joogan sen taustayhteyksien vuoksi.
  • Välttääksesi ristiriitoja, ilmoita rajat joogaopettajille, maallistaa harjoitus ja muokata sitä uskomuksiisi sopivaksi.
  • Joogan fyysiset ja henkiset terveyshyödyt voivat täydentää mitä tahansa uskontoa, kun joogaa harjoitetaan tietoisesti.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että vaikka joogalla on hengelliset juuret, sen ei tarvitse olla uskonnollinen harjoittelu. Joogan olennaiset osat yhdistävät mielen, hengityksen ja kehon, mistä voivat hyötyä ihmiset, jotka ovat uskontotaustaltaan erilaisia tai uskonnottomia. Ota se, mikä resonoi sinulle henkilökohtaisesti, ja muuta tai vältä näkökohtia, jotka eivät ole linjassa hengellisyytesi kanssa. Avoimella ja osallistavalla lähestymistavalla jooga voi olla kaikille.

Onko jooga liikuntaharjoitus vai uskonnollinen palvonta?

Joogasta on tullut viime vuosikymmeninä uskomattoman suosittu liikunnan ja henkisen hyvinvoinnin muoto. Koska jooga juontaa juurensa hindulaiseen hengellisyyteen, jotkut ihmettelevät, onko joogan harjoittaminen uskonnon harjoittamista. Onko aurinkotervehdysten tekeminen ja "om"-lausuminen hindujumalien ja -uskomusten palvomista?

Tämä on ymmärrettävä kysymys niille, jotka eivät tunne joogan alkuperää. Vastaus on kuitenkin pitkälti kiinni henkilökohtaisesta aikomuksesta. Vaikka joissakin joogamuodoissa on edelleen vahvempia hengellisiä elementtejä, jooga on laajalti sopeutunut maallisille alueille. Useimmille osallistujille joogatunnit ovat pikemminkin fyysisen kunnon ja mielen ja kehon välisen yhteyden muoto kuin uskonnollinen jumalanpalvelus.

Uskonnollisista taustoista tulevat henkilöt, jotka kieltävät "väärien epäjumalien" palvonnan, saattavat kuitenkin edelleen pitää joogaa ristiriidassa uskonsa kanssa. Tietyt joogakoulukunnat korostavat hindulaisia filosofioita ja rituaaleja. Se, onko jooga uskontoa vai liikuntaa, riippuu siis kunkin henkilön rajoista ja mukavuustasosta.

Joogan alkuperä hindulaisuudessa

Jotta voisimme selvittää, onko nykyaikainen jooga uskonnollista, on tärkeää ymmärtää sen alkuperää. Jooga sai alkunsa Intian muinaisista hengellisistä harjoituksista, joiden tarkoituksena oli yhdistää mieli ja keho. Sanskritin kielen sana jooga tarkoittaa "liittoa", mikä kuvastaa sen tarkoitusta yhdistää keho ja henki.

Hindulaisuus oli avainasemassa joogan varhaisessa kehityksessä. Joogafilosofiaa kuvaavat tekstit ovat peräisin yli 5 000 vuoden takaa. Niihin kuuluvat muun muassa Upanishadit ja Patanjalin Yoga Sutrat, joissa määritellään joogan kahdeksan raajaa. Vain kolmessa keskitytään fyysisiin asanoihin eli asanoihin. Muissa raajoissa määrätään eettiset kurinalaisuudet ja askeleet kohti transsendenssiä.

Hindulaisuudessa on kehittynyt erilaisia joogakouluja tuhansien vuosien aikana. Hathajooga syntyi 10. vuosisadalla, ja siinä korostettiin fyysistä puhdistumista ja asentoja. Se on edelleen yksi suosituimmista tyyleistä, joita harjoitetaan nykyäänkin. Uskonnolliset elementit kuitenkin väistyivät, kun jooga siirtyi länteen.

Säilyttääkö moderni jooga hindulaiset siteet?

1800-luvun lopulla vaikutusvaltaiset joogamestarit toivat joogaharjoituksen Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Tärkeä puolestapuhuja oli Swami Vivekananda, joka esitteli joogaa kehon ja mielen hyvinvoinnin muotona Chicagossa vuonna 1893 pidetyssä uskontojen parlamentissa.

Tämä aloitti maallistamisprosessin, jonka tarkoituksena oli tehdä joogasta helpommin lähestyttävää ja hyväksyttävämpää liikuntaa. Joitakin hindulaisia termejä ja ajatuksia säilytettiin, mutta hengellisiä näkökohtia vähäteltiin. Painopiste siirtyi joogan fyysisiin ja henkisiin terveysvaikutuksiin. Tämä kasvava kiinnostus tasoitti tietä joogan suosion nousulle viime vuosikymmeninä.

Nykyään monet ihmiset harrastavat joogaa pelkästään liikunnan, liikkuvuuden harjoittelun ja stressinhallinnan vuoksi ilman uskonnollisia aikomuksia. Jooga on kuitenkin laaja-alaista, ja joillakin koulukunnilla on vahvemmat siteet hindulaiseen hengellisyyteen kuin toisilla.

Kundalini- ja bhaktijoogan kaltaiset tyylit keskittyvät enemmän uskonnollisiin asioihin. Paikallisen studiosi Hatha- ja Vinyasa-tunneilla ei kuitenkaan todennäköisesti ole kyse hengellisestä palvonnasta. Ennen kuin ilmoittaudut mukaan, kysy opettajan filosofiasta ja tunnin rakenteesta, jotta näet, onko se linjassa henkilökohtaisten rajojesi kanssa.

Onko "Om"-laulaminen palvonnan teko?

Yleinen kysymys on, onko "om", perinteinen hindujen pyhä symboli ja maailmankaikkeuden alkuääni, laulaminen joogatunnilla uskonnollista hartautta.

Hindujen näkökulmasta om edustaa jumalallista energiaa, joka läpäisee kaiken olemassaolon. Om-laulu voi merkitä yhdenmukaistumista tämän jumalallisen tietoisuuden kanssa.

Jotkut kuitenkin väittävät, että om on siirtynyt maallisemmille alueille mantrana, joka herättää tietoisuutta. Om-mantran laulaminen voi yksinkertaisesti rauhoittaa hermostoa. Merkitys riippuu kunkin harjoittajan henkilökohtaisista kokemuksista ja näkemyksistä.

Jos laulaminen tuntuu epämiellyttävältä uskonnollisten kieltojen vuoksi, voit aina jättää sen pois ja laulaa sen sijaan vaihtoehtoisen vakuutuksen, joka on sinulle henkisesti sopiva. Tai voit keskittyä värähtelytuntemukseen ja terveyshyötyihin ilman pyhää merkitystä.

Onko jooga-asentojen nimillä väliä?

Koska jooga on peräisin Intiasta, monilla jooga-asennoilla on hindukulttuurista peräisin olevia nimiä, kuten:

  • Garuda (myyttinen lintu)
  • Hanuman (apinan jumala)
  • OM-symboli
  • Ganesh (norsujumala)

Tarkoittaako näiden hindulaisten nimien käyttäminen tunneilla sitä, että palvotte näitä jumalia ja hahmoja?

Useimmat nykyaikaiset joogaopettajat käyttävät perinteisiä nimiä puhtaasti käytännön syistä tunnistamaan asentoja eikä niinkään niiden henkisen merkityksen vuoksi. Nimistä tulee toissijaisia verrattuna koettuihin konkreettisiin fyysisiin ja henkisiin hyötyihin.

Mutta jos tietyt asennot tuntuvat sopimattomilta uskosi vuoksi, etsi vaihtoehtoja. Monilla asennoilla on englanninkielisiä kuvaavia nimiä, kuten Warrior ja Tree, jotka voit korvata niillä. Jaa huolenaiheesi opettajien kanssa.

Voiko jooga täydentää muita uskontoja?

Vaikka joogan hindulaiset juuret antavat joillekin aihetta huoleen, joogaharjoitus on laajentunut täydentämään monia uskontoja, kun sitä lähestytään tietoisesti. Joogan tavoitteena ei ole saada ihmisiä luopumaan nykyisestä uskostaan tai palvomaan uusia jumalia.

Onko jooga uskonto? Usein kysyttyjä kysymyksiä

Joogan juuret muinaisessa intialaisessa hengellisyydessä herättävät nykyaikaisissa harjoittajissa usein kysymyksiä sen uskonnollisista yhteyksistä. Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä on joogan historia?

  • Jooga sai alkunsa yli 5000 vuotta sitten muinaisessa Intiassa.
  • Varhaisimmat joogaopetukset löytyvät hindulaisista teksteistä, kuten Vedoista ja Upanishadeista.
  • Vuosisatojen kuluessa hindulaisuudessa, buddhalaisuudessa ja jainismissa kehittyi erilaisia joogakouluja. Jooga Sutrassa hahmotellaan joogan kahdeksan raajaa.
  • 1800-luvun lopulla joogamestarit toivat joogaharjoituksen Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan ja painottivat fyysisiä hyötyjä uskonnollisten näkökohtien sijaan.

Onko jooga hindujumalien tai epäjumalien palvontaa?

  • Joogan tavoitteena ei ole saada ihmisiä palvomaan hindujumalia tai -jumaluuksia.
  • Joogassa käytetään kuitenkin edelleen joitakin perinteisiä hindulaisia symboleja, käsitteitä ja terminologiaa, jotka jotkut uskonnot kieltävät.
  • Useimmilla nykyaikaisilla joogatunneilla vältetään avoimia uskonnollisia elementtejä. Keskitytään fyysisiin harjoituksiin ja hengitystyöhön.
  • Tietyt tyylit, kuten Bhakti-jooga, sisältävät vahvempia hindulaisia rituaaleja, jotka saattavat tuntua joistakin sopimattomilta.

Voinko harjoittaa joogaa, jos uskontoni kieltää sen?

  • Useimmat uskonnot eivät kiellä itse joogaa, vaan pikemminkin väärien jumalien palvomista tai sopimattomia rituaaleja.
  • Välttääksesi ristiriitoja, kerro rajat joogaopettajallesi. Pyydä häntä välttämään kielenkäyttöä tai osia, jotka ovat kiellettyjä uskossasi.
  • Muotoile jooga uudelleen uskomusjärjestelmiesi puitteissa ja vältä sitä, mikä ei ole uskontosi mukaista, samalla kun säilytät fyysisen harjoittelun.

Onko "Om" -laulaminen joogan aikana hindujumala Brahmanin palvomista?

  • Om-laulun juuret ovat korkeimman universaalin hinduhengen Brahmanin tunnustamisessa.
  • Joogaopettajat kuitenkin usein tarkoittavat Omin laulamista meditatiivisena välineenä hermoston rauhoittamiseksi ilman uskonnollista merkitystä.
  • Jos Om-rukoilu tuntuu epämukavalta, voit jättää sen pois ja käyttää vaihtoehtoista mantraa tai rukousta omasta uskostasi.

Pitääkö minun käyttää hindulaisia nimiä asennoille, kuten alaspäin suuntautuvalle koiralle?

  • Useimmat ohjaajat käyttävät perinteisiä poseerauksen nimiä käytännön syistä, eivät uskonnollisista syistä.
  • Jos tietyt nimet tuntuvat sopimattomilta, monilla poseerauksilla on myös kuvaavia englanninkielisiä nimiä, kuten warrior, joita voit pyytää niiden sijaan.

Voiko jooga täydentää uskontoani, kuten kristinuskoa tai islamia?

  • Kyllä, joogan ei tarvitse olla ristiriidassa useimpien uskontojen kanssa, ja se voi jopa täydentää niitä.
  • Jotkut uskonnot ovat mukauttaneet joogaa uskomustensa mukaiseksi, kuten kristillinen jooga.
  • Keskity fyysisiin harjoituksiin ja vältä uskonnollisten ohjeiden ja oppien kanssa ristiriidassa olevia näkökohtia.

Mitä eroja on henkisen ja ei-henkisen joogan välillä?

  • Joissakin tyyleissä, kuten Kundalini- ja Bhakti-joogassa, on avoimempia hengellisiä hindulaisia elementtejä.
  • Useimpien nykyaikaisten joogastudioiden Hatha- ja Vinyasa-tunneilla keskitytään liikuntaan ja hengitystyöhön ilman henkisyyttä.
  • Varmista, että opettaja tietää, että aikomuksesi ovat maalliset. Vältä studioita, jotka vaativat laulamista tai muita pakollisia hengellisiä osia.

Mitkä ovat joogan fyysiset ja henkiset terveyshyödyt?

  • Fyysisesti jooga parantaa joustavuutta, tasapainoa, voimaa, kehotietoisuutta ja stressitasoa.
  • Henkisesti jooga auttaa vähentämään ahdistusta ja masennusta, parantaa unta ja edistää tietoisuutta.
  • Hyödyt syntyvät harjoituksista, meditaatiosta ja hengitystyöstä hengellisistä yhteyksistä riippumatta.

Voiko jooga teknisesti olla oma "uskontonsa"?

  • Vaikka jooga juontaa juurensa hindulaisuudesta, se eroaa institutionalisoituneista uskonnoista monessa suhteessa.
  • Ei ole olemassa pyhiä joogatekstejä, jotka vastaisivat pyhiä kirjoituksia, ei mitään valtavirran joogajumalahahmoja, joita palvoa, eikä mitään pakollisia oppeja tai eettisiä sääntöjä.
  • Joogan määrittelee viime kädessä harjoittaja. Samoille harjoituksille voidaan antaa uskonnollinen tai maallinen merkitys.

Joogaa voi harjoittaa monin tavoin, joissa voidaan ottaa huomioon tai välttää uskonnollisia osia henkilökohtaisen mukavuuden mukaan. Fyysiset ja henkiset terveyshyödyt eivät riipu uskosta tai hengellisyydestä. Avoimella keskustelulla ja keskinäisellä ymmärryksellä joogaopettajat voivat mukauttaa tunnit erilaisista uskonnollisista taustoista tuleville oppilaille.

Yhteenveto

Jooga sai alkunsa yli 5000 vuotta sitten muinaisessa intialaisessa hindulaisessa hengellisyydessä reittinä mielen ja kehon ykseyteen ja henkiseen valaistumiseen. Vuosisatojen kuluessa kehittyi erilaisia joogakouluja osana hindulaisuutta, buddhalaisuutta ja jainismia. Vaikka joogan alkuperä on uskonnollinen, harjoitus kehittyi sen levitessä maailmanlaajuisesti nykyaikana. Kun joogamestarit toivat oppejaan länsimaihin 1800-luvun lopulla, he alkoivat keskittyä enemmän fyysisiin harjoituksiin ja meditaatioon ja vähättelivät usein hengellisiä osatekijöitä. Tämä auttoi joogaa saavuttamaan laajan suosion maallisena terveys- ja kuntoilumuotona. Useimmilla nykyaikaisilla joogatunneilla säilytetään joitakin perinteisiä hindulaisia termejä ja rituaaleja, kuten "Om" -laulu, mutta vältetään avointa palvontaa. Joissakin tyyleissä on kuitenkin edelleen vahvempia hindulaisia filosofisia elementtejä. Tämä voi herättää kysymyksiä muiden uskontojen harjoittajissa siitä, onko jooga uskonnollista hartautta, joka on ristiriidassa heidän uskomustensa kanssa. Monet kuitenkin väittävät, ettei joogan tarkoituksena ole palvoa tiettyjä jumalia tai käännyttää ihmisiä hindulaisuuteen. Paljon riippuu henkilökohtaisesta aikomuksesta ja rajoista. Samoilla harjoituksilla voi olla hengellinen tai maallinen merkitys eri osallistujille. Viime kädessä joogaopettajat voivat muuttaa tunteja ja välttää tiettyä kieltä tai rituaaleja, jos ne aiheuttavat oppilaille epämukavuutta uskonnollisten kieltojen vuoksi. Viestinnän ja keskinäisen ymmärryksen avulla joogan hyödyt voidaan tuoda useimpiin uskontokuntiin kuuluvien ihmisten ulottuville.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku